Gezonde voeding
Inhoud blog
  • MELK producten zijn ze gezond?
  • Basisregels
  • Intro - Wat is vandaag nu nog gezond?
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    20-01-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.MELK producten zijn ze gezond?

    Is koemelk gezond?

    Wie in de jaren zestig, zeventig en tachtig is opgegroeid kent nog wel de bekende slogans ÒMelk is goed voor elkÓ, of milleke melleke mol  karwitsel karditsel Kardol-  .. met deze leuze veroverde de melkbrigade vanaf 1959 de harten van de belgische jeugd. dankzij de uitgekiende marketing van de Zuivel Organisatie die overal te zien en te horen waren zijn we  gaan geloven dat melk onontbeerlijk is voor onze gezondheid is en dat we niet zonder melk kunnen: het is goed voor je gebit en je zou er sterke botten van krijgen. Maar is dat wel zo? 

    Er is ons (mede door de overheid) met de paplepel ingegoten dat je melk nodig hebt om in je calciumbehoefte te voorzien (zie link Bron 4) .

    ÒDe foutieve redenering die Noord-Amerikanen en Europeanen tientallen jaren heeft misleid luidt als volgt: calcium is essentieel om sterke botten te krijgen; melk bevat veel calcium; dus als we geen melk drinken, krijgen onze botten niet de calcium die ze nodig hebben om sterk te zijn en krijgen we te maken met de kwalijke gevolgen voor onze gezondheid. Als je het op deze manier spelt, komt er een gedachtesprong aan het licht die elke rechtenstudent probeert te vermijden: hoewel melk veel calcium bevat, is melk niet de enige bron van calcium; hoewel melk veel calcium bevat en calcium essentieel is voor sterke botten en een goede gezondheid, betekent dat nog niet dat melk essentieel is voor sterke botten en een goede gezondheid.Ó

    Melk is een uniek product, dat zowel door mensen als dieren wordt genuttigd. Maar daarbij zijn mensen de enigen die de melk drinken van andere dieren. Wat goed is voor babykalveren is niet per definitie ook goed voor mensen. Melk is niet zomaar een drankje. De melk van elk diersoort is uniek en speciaal gericht op de behoeften van die specifieke soort. Koeienmelk is bijvoorbeeld veel rijker in prote•nen dan menselijke melk. Maar aan de andere kant heeft het weer minder essenti‘le vetzuren die menselijke borstvoeding wel biedt.

    Een zeer recente uitgebreide studie onder bijna 1 miljoen mensen laat zien dat melk inderdaad weinig toevoegt aan onze gezondheid (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25352269).

    Interessant is dat gefermenteerde melkproducten wel iets kunnen toevoegen aan onze gezondheid. Mensen die gefermenteerde melkproducten nuttigen hebben onder meer een lagere kans op hart- en vaatziektes (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28374228).

    Lactose intolerantie

    Melk bevat 4-5% lactose oftewel melksuiker. Lactose moet door het enzym lactase in de darmen worden afgebroken voordat het in het lichaam kan worden opgenomen. Maar, doordat na de zoogtijd van mensen de hoeveelheid lactase in het lichaam sterk afneemt, krijgt het lichaam steeds meer moeite met het verteren van zuivelproducten. Dit wordt dus lactose intolerantie genoemd.  Lactose intolerantie verstoort de darmwerking, met alle gevolgen van dien. Tegenwoordig wordt de darmwerking in verband met gebracht met de gezondheid van de huid, de werking van het immunsysteem en het  functioneren van de hersenen. Ik zeg altijd: gezondheid begint in je darmen. Vanuit je darmen worden de voedingsstoffen die we eten opgenomen in je bloed en overal naar je cellen getransporteerd afhankelijk van waar ze nodig zijn. Als je darmen niet goed functioneren dan komt je lichaam op langere termijn allerlei bouwstoffen zoals vitaminen en mineralen tekort. Hier word je moe en op de lange termijn ziek van. Het is dus belangrijk om je darmen gezond te houden. En daar zit hem nou net het probleem: (gluten en) zuivel kunnen ongemerkt je darmen aantasten.

    Veel voorkomende klachten van vrouwen zoals vaginale infecties, candida, urineweginfecties, Premenstrueel Syndroom (PMS), slaapproblemen, vermoeidheid, hoofdpijn en zelfs depressieve klachten kunnen hun oorsprong hebben in de darmen.

    Melk en kalk

    Als melk goed zou zijn voor je botten, waarom hebben we in Westerse landen met een hoge melkconsumptie, dan massaal osteoporose (botontkalking)?

    De huidige wetenschap toont aan dat de calcium in melk juist leidt tot botontkalking

    Het probleem begint echter bij de bewerking van melk, door het pasteuriseren en homogeniseren van melk verandert de zuurgraad. De melk wordt zuurder en hierdoor onttrekt het drinken van bewerkte melk calcium aan het lichaam en het skelet om zo de juiste zuur-basen balans in het lichaam te herstellen.
    Ik zelf vermijd al tijden melk en merk dat mijn gezondheid met sprongen vooruit is gegaan. In melkproducten zitten naast moeilijk verteerbare eiwitten zoals case•ne ook lactose (melksuiker) die de gezondheid van de darmen niet ten goede komen.

    Waar moet ik dan calcium vandaan halen?

    Veel betere bronnen van calcium zijn bladgroentes. Het dagelijks eten van verse, rauwe bladgroentes zoals spinazie, andijvie, boerenkool, etc, geeft ons lichaam ruim voldoende calcium. Uiteraard kan je dit gemakkelijk binnen krijgen door het drinken van een groene smoothie.

    Rijke natuurlijke bronnen van calcium zijn:

    • Groene bladgroenten
    • Bonen
    • Havermout
    • Sesamzaad
    • Amandelen
    • Rauwe melk
    • Rauwmelkse kaas
    • Chia zaden
    • Quinoa
    • Vis zoals zalm en sardientjes
    • Lijnzaad
    • Broccoli

    Goede alternatieven voor melk kunnen zijn: (neem steeds de ongezoete versie)

    á      Amandelmelk  licht geroosterde toets - (in smoothies, havermoutpap enz)

    á      Havermelk Ð roomachtig (hartige bereidingen; bechamel, quiche enz)

    á      Soja melk (met mate) (ontbijtgranen en shakes)

    á      Rijstemelk Ð (zoete bereidingen en shakes)

    á      Kokosmelk Ð (oosterse curryÕs Ð warm fruit )

    á      Geitenmelk (bevat een ander type eiwit dan koemelk en is lichter verteerbaar, ze bevat ook gunstige vetzuren))

     Uiteraard allemaal van biologische oorsprong, om er zeker van te zijn dat er geen genetische manipulatie is toegepast. Wissel zoveel mogelijk af van soort.

    BESLUIT:

    Hier wordt er zichtbaar dat melk totaal niet nodig is om aan de dagelijkse calciumbehoefte tegemoet te komen. Dit is puur iets dat door de commercie en een sterke marketingstrategie in het leven is geroepen.

    Het principe van (tijdelijke) eliminatie

     Je kunt alleen weten of een bepaald voedingsmiddel gezond voor je is door het een tijd lang volledig uit je voedingspatroon te elimineren, en het daarna weer te eten. Op basis van de reactie van je lichaam nadien weet je of het wel of niet gezond voor je is".

    Ik wil je graag uitnodigen om dit principe te gaan toepassen op melkproducten.

    Opdracht:

    Elimineer alle zuivelproducten voor 60 dagen uit je voedingspatroon. Melk, yoghurt, kwark, kaas en alle varianten.

    Eet vervolgens de dag daarna yoghurt, drink melk, eet kaas en voel bewust hoe je lichaam er op reageert. 

    Trek vervolgens je eigen conclusie.

    Doe het voor jezelf, voor je familie, voor je gezondheid.

    Tekst samengesteld door

     

    Marc Smeyers

     

    Bronnen:

    1. https://www.ahealthylife.nl

    2. https://jessevandervelde.com

    3. Opleiding voedingsconsulent in de Levenschool http://www.levensschool.be

    4. http://ojs.ugent.be/VMD/article/viewFile/5189/5113

    20-01-2018, 15:58 Geschreven door Marc  
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    Categorie:Melk
    Tags:#Gezonde voeding # melkproducten
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Basisregels

     

    Dit zijn de 7 basisregels 

    1)    Eet natuurlijke ingredi‘nten 

    a)     + Meer groenten en fruit

    b)     + gevarieerd

    2)    Eet goede vetten

    a)     +  Olijfolie

    b)     +  Eet dagelijks een portie noten en zaden

    3)    Eet minder maar goede koolhydraten (ifv je fysieke inspanning)

    a)     +  Geen snelle Koolhydraten (zetmelen Ðsuikers)

    4)    Wees zuinig met zuivel (wel Yoghurt en kazen van geit en schaap)

    5)    Eet vis  en vlees (beperkt) of vleesvervangers indien vegetari‘r

    6)    Drink voldoende water, beweeg en slaap voldoende

    7)    Mensen met spijsverteringsproblemen of koolhydraat gevoelige types, Eet (al dan niet tijdelijk) gecombineerd  (geen geconcentreerde  koolhydraten met geconcentreerde eiwitten)

    We bekijken de 7 regels een voor een

    1)    Eet natuurlijke ingredi‘nten = onbewerkt voedsel

    EET vooral:

    • 1.     Eet   biologisch vlees Ð liefst van vee dat buitenruimte heeft gehad en gras en kruiden at (Vb. graskoeien). Eet wild dat niet gekweekt is. Gekweekt vee wordt vet gemest met granen en krijgt antibiotica. Het bevat vet vlees dat bijna uitsluitend bestaat uit verzadigd vet
    • 2.     fruit en groenten dat veel zonne-energie heeft gehad Ð dit bevat niet alleen meer energie maar ook meer enzymen. (zongerijpte ananas en papaja bevatten veel verteringsenzymen) (zie ook https://www.ewg.org/foodnews/dirty_dozen_list.php )
    • 3.     Eet volgens de seizoenenÉ zo eet je gevarieerd over het jaar ÉIn het voorjaar kun je heerlijke groenten en kruiden eten, die je ontgifting na een lange winter een handje kunnen helpen. De zomer biedt een heel scala aan variatie in groenten, fruit, kruiden en specerijen. Vaak rode, gele en oranje groentes en fruitsoorten. En dat kan geen toeval zijn: de stoffen die voor de kleur van het fruit en groente zorgen, bieden onder andere bescherming tegen de straling van de zon. De herfst en winter hebben weer hele andere voedingsmiddelen voor ons in petto zoals heerlijke winterpostelein met zelfs een beetje Omega-3, boerenkool met veel calcium en vitamine C

    EET GEEN:

    1.    producten op basis van geraffineerde producten zoals witte bloem (brood, taart, koeken,É), geraffineerde suikers, frisdranken (suikers en additieven), É geen lightproducten
    2. .     charcuterie (bereide vleeswaren),
    3. .     wees zuinig met kazen (tenzij van rauwe melk of geiten of schaap),
    4. .      kant en klaar gerechten (sausen, ketchup, pizza, É)
    5. .      geraffineerde vetten of hun producten (margarines,É)

     

    Kortom: eet voeding dat wat te bieden heeft dan is de kans ook kleiner dat je, je overeet en dat je een energiedip krijgt.

    2)    Eet goede vetten

    EET vooral:

    1.     om te verhitten gebruik je olijfolie (175¡C) of kokosvet of echte boter met een geutje olijfolie; of ghee (Geklaarde boter verbrandt minder snel omdat de vaste melkbestanddelen Ð de case•ne- en wei-eiwitten Ð zijn verwijderd. Het vet is hierdoor ook geschikt voor mensen met een koemelkallergie of lactose-intolerantie. Verder heeft geklaarde boter een hoger kookpunt, het is veel langer houdbaar en makkelijker verwerkbaar)

    2.     omega 3 vetzuren via vette vis, koudgeperste lijnzaad-en koolzaadolie, groene groenten, walnoten en pompoenpitten.

    3.     Omega 9 vetzuren krijg je binnen via koudgeperste extra Virgin olijfolie of koolzaadolie

    EET GEEN

     Blijf weg van transvetten (bewerkte eetwaren) 

     Beperk de inname van omega 6 ten voordele van de omega 3.

    3)    Eet minder maar goede koolhydraten

    a)    Vereenvoudigd voorgesteld

    We delen koolhydraten op in goede en te vermijden koolhydraten.

    i)     Vbn. van te vermijden * koolhydraten:  gekookte en gebakken of gefriteerde aardappelen, instant havermout, wit en bruin brood, volkoren brood van meel, witte rijst,É

    ii)    Vbn. Van goede* koolhydraten: afgekoelde gekookte aardappelen, volle haver, volle granen, quinoa, linzen, volkoren rijst, boekweit, wilde rijst, amarant, É

    (* te vermijden en goede koolhydraten is te beschouwen in de context van de betrachting om koolhydraten te mijden die snel omzetten naar suikers  (hoge GI) en zo de bloedsuikerspiegel doen stijgen.)

    b)    De kwaliteit

    De kwaliteit van de koolhydraten die we eten is belangrijk

    • á      Bevat vezels
    • á      Lage GI
    • á      Zo weinig mogelijk bewerkt

    Vb Volle Haver is prima Ð havermoutvlokken is OK, instanthavermout = snel koolhydraat en dus niet OK.

    4)    Wees zuinig met zuivel - Geen koemelkproducten of toch minder É

    a.     Zeker als je gevoelig bent voor zuivelproducten (kazen, melk, É).

    b.     Zure zuivel kefir, yoghurt, kwark

    c.      Alternatief is zuivelproducten op basis van geiten- en schapenmelk.

    d.     Alternatief is plantaardige zuivel (kokosmelk, amandelmelk, notenmelk, rijstmelk, havermelk,É) (over Soja zijn er nogal wat discussies)

    5)    Eet vlees en vis (beperkt) of vleesvervangers indien vegetari‘r

    1.     3 tot 4 keer in de week vis of vlees volstaat in principe (zeer persoonlijk)

    2.     Kies voor bio-vlees van gras-gevoerde dieren (125gr volstaat)

    3.     Kies voor wilde vette vissoorten Ð of neem voedingssupplementen met omega 3

    4.     Zorg voor een kwalitatief en gevarieerde eiwitinname

    5.     Eet zeker 1 dag per week vegetarisch

    6)    Drink voldoende water, beweeg en slaap voldoende

    ¯  Zuiver water is belangrijk voor de afvoer van de gifstoffen uit je lichaam. Je drinkt best niet tijdens het eten. Je drinkt 3 a 4 keer per dag een halve liter zuiver water en/of kruidenthee, die halve liter drink je binnen het half uur leeg. Vb smorgens direct bij het opstaan, om 11 u, om 16u en dan nog eens rond 19u. Telkens ½ u voor de maaltijden of een uur na de maaltijd.

    ¯  Beweging en stressbeheer maken deel uit van je gezondheid en kan je niet loskoppelen van een gezond leefpatroon.

    ¯  De lever moet voedingsstoffen omvormen en opslaan, hoe sneller hij hier mee klaar is hoe sneller de lever kan werken aan de zuivering en eliminatie van afval en gifstoffen. Eet dus sÕavond niet te laat en niet te zwaar (2u voor het slapengaan niets meer eten)

    ¯  Mindfull eten Ð nooit (in de haast) rechtstaand Ð neem je tijd.

    ¯  Zorg voor  je slaapkwaliteit en slaap 7 a 8 u.

    7)    Eet gecombineerd

    Voor mensen die spijsverteringsproblemen hebben of koolhydraat gevoelige types . Dit principe is gebaseerd op het feit dat enkel de mens zoveel door elkaar eet in ŽŽn maaltijd en tevens veel bewerkt voedsel eet. Dit principe is zeer complex, daarom baseren we ons op ŽŽn regel, mensen die echt veel spijsverteringsproblemen hebben kunnen dit verder uitdiepen (cfr. Dr HOWARD HAY Ð Dr HERBERT SHELTON Ð JAN DRIES Ð De DIAMONDS Ð PASCALE NAESSENS).

    COMBINEER GEEN (dierlijke) EIWITTEN MET KOOLHYDRATEN

    o  vis + groenten of

    o  vlees + groenten of

    o  goede koolhydraten + groenten of

    o  kaas met groenten

    o  geen fruit samen met groenten, koolhydraten of vlees of vis (fruit met lichte kazen kan wel)

     

    Deze combinaties verteren beter en vlotter. Voor alle duidelijkheid in ŽŽn product zitten meerdere voedingstoffen maar ŽŽn stof overheerst meestal (domineert). Voedingsmiddelen waar meer dan ŽŽn stof domineert zijn moeilijker verteerbaar vb in peulvruchten zitten zowel eiwitten als zetmelen als dominante stof.

    Onthoud ook dat als je vet wilt verbranden en je eet koolhydraten, je lichaam altijd eerst deze koolhydraten gaat verbranden. Op dat moment stopt je lichaam met het verbranden van vet, terwijl dat niet is wat je wilt bereiken! En zolang je enige vetreserve hebt kan je (in ieder geval tijdelijk) vooruit zonder geconcentreerde koolhydraten (vb granen) , je wilt immers het vet kwijt! Nadien zoek je , je evenwicht en eet je kleine hoeveelheden gezonde koolhydraten. 

    Bijkomend

    -       (80/20 regel Ð 80% gezond Ð 20% comfortfood) dit is 4 maaltijden op 21.

    -       Mensen met een darm of ander verteringsprobleem moeten natuurlijk verder gaan zoeken naar welke levensmiddelen ze kunnen eten en welke darmirritatie of andere symptomen veroorzaken en een tijdje zeer selectief gaan eten om hun darmen te laten herstellen (eliminatiedieet). Daarna kunnen ze zeer sporadisch terug proberen om de weggelaten zaken terug in hun dieet op te nemen. Als je zelf weinig kennis hebt van voeding  doe je dit best onder begeleiding.

    -       Goed kauwen is natuurlijk een eerste vereiste om verteringsproblemen te vermijden.

    -        ÒVoel vooral wat eten in je buik doetÓ. Darmen werken onafhankelijk van je hersenen, ze hebben een apart zenuwstelsel maar zijn er wel mee verbonden om informatie te kunnen doorgeven en ontvangen. De darmflora bevat anderhalve kilo bacteri‘n en is dan ook uniek. Er is een duidelijk maar wetenschappelijk moeilijk te bewijzen verband tussen de hersenfuncties en de darmfunctie. We kunnen dus stellen dat een verstoorde  darmflora je darmfuncties be•nvloed en dat dit op zijn beurt de hersens maar ook andere organen en lichaamscellen. Je kan hieruit besluiten dat een verstoorde darmfunctie dus ook een invloed heeft op bepaalde ziekten (obesitas, diabetes, sommige kankers, ziekte van Crohn, coeliakie, astma, autisme,É)


     Eet langzaam

    á      Eet niet meer na 20u

    á      Beweeg min 30 min extra (verhoogde hartslag)

    á      Wil je afvallen beperk dan (op termijn) de tussendoortjes en de koolhydraten

    Vb van een DAG INDELING

    ¥       7U             Opstart - ½ liter water op kamertemperatuur

    ¥       7u30 Ð 8u      Ontbijt:

    ¥       9u30 Ð 10u     Tussendoortje (indien noodzakelijk)

    ¥       12u  -         ½ liter water op kamertemperatuur

    ¥       12u30 - 13 u   Lunch:        kruidenthee

    ¥       15u30 - 16 u   Tussendoortje (indien noodzakelijk)

    ¥       17u - ½ liter water op kamertemperatuur

    ¥       18u30 - 19u    licht diner  

    Р     (hoofdzakelijk groenten met stukje vlees/vis en weinig koolhydraten )

    Р     Thee (kruiden of groene) stukje zwarte chocolade (10gr)

    ¥       20u - ½ liter water op kamertemperatuur


     

     






    20-01-2018, 14:41 Geschreven door Marc  
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Vetten
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Intro - Wat is vandaag nu nog gezond?
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Wat is  de dag van vandaag nu nog gezond en wat niet?

    Wel in eer en geweten kan ik u zeggen dat er maar ŽŽn iemand is die u dit kan vertellen! En dat bent u zelf! gezonde voeding = Òvoeding waarbij we ons goed voelenÓ - goed voelen = Òluisteren naar ons lichaam!Ó => en bijsturen indien nodigÉ Dit op voorwaarde dat we niet verslaafd zijn aan bepaalde producten zoals suikers, zetmelen, alcohol enz. want dan gaan we al snel de signalen van ons lichaam verkeerd interpreteren.

    De gemiddelde mens.

    Al de voedingstrends en voedingsadviezen, zijn gericht op de gemiddelde mens. Hoe ziet die eruit Òde gemiddelde mensÓ. Wie van jullie is de gemiddelde mens?

    Ja helaas de gemiddelde mens bestaat niet om maar te zwijgen van kinderen en ouderen die dan hetzelfde advies moeten volgen. Voeding is geen zwart wit verhaal Ð het is niet iets waarvan je kan zeggen dat mag wel en dat niet Ð spijtig genoeg, het zou ons leven heel wat makkelijker maken.

    Gebruik uw gezond boeren verstand! Of probeer dat boerenverstand terug te krijgen. Want ja we zijn dat boerenverstand voor en stuk verloren. Ons onderwijs is daar medeschuldig aan Ð we moeten als een papegaai alles vanbuiten leren Ð dingen die we allang vergeten zijn Ð maar wat blijft er hangen? Dat alles wat we moeten weten in boeken staat (of tegenwoordig op het internet) en dat alles wat wetenschappelijk bewezen is , dat ÒdatÓ de waarheid is en dat de regering en de door hen in leve geroepen  - zogezegde onafhankelijke commissies Ð ervoor zullen zorgen dat we veilig en gezond voedsel kunnen kopen. Maar is dat zo?

    Nog iets dat we verleerd zijn is voelen, ja : voelen wat die voeding met ons doet. We vinden het normaal dat we remsporen achterlaten in de wc-pot Ð we vinden het normaal dat onze ontlasting stinkt en dat we windjes laten, we vinden het normaal dat we opgeblazen zijn na het eten, we vinden het normaal dat we een middagdip krijgen na het eten,É

    Maar we hebben wel een aantal instrumenten gekregen om zelf te ontdekken welke voeding voor ons werkt en welke niet. Enerzijds hebben we ons verstand, anderzijds ons buikgevoel Ð en dit keer is dat letterlijk te nemen Ð uw darmen uw spijsvertering Ð voel wat er goed of verkeerd gaat, voel waarvan je energie krijgt of voel welke voeding je lam legt.

    Dat u dit niet op een paar weken tijd onder de knie hebt is vanzelfsprekend  - dat kan maanden, soms langer, duren, maar terugkomen zal het en vergeef uzelf a.u.b. elke fout die u maakt, wees niet te streng voor uzelf, dat haalt niets uit! Uit fouten leert men!

    Evenwicht of balans

    Alles in het leven en de natuur draait rond evenwicht:

    Dit evenwicht is ook van toepassing in de natuur, in het universum, het is de Yin en Yang waar de oosterse cultuur het over heeft Ð het evenwicht is iets persoonlijks en niet voor iedereen hetzelfde, dus u alleen kan weten/voelen of uw evenwicht in orde is of niet. Dit doe je door dagelijks stil te staan bij jezelf, je lichaam, je gevoel, jouw emoties, jouw draagkracht.  

    Mineralen en spoorelementen

    Reflecteren we dit nu even op de landbouw. De landbouw die we kennen sinds de jaren 50 is vooral gericht op het nemen (oogsten) van voedsel en het teruggeven gebeurd via kunstmeststoffen Ð dingen waar de natuur niets aan heeft Ð m.a.w. de landbouwgronden verarmen Ð ze worden mineraalarmer en bijgevolg wordt  ook de voeding die we op deze gronden telen mineraal armer. Ons lichaam krijgt dus ook niet dat wat het nodig heeft via die voeding (weer een onevenwicht). Hoe kunnen we dit rechttrekken? Door de juiste organische voeding te geven en liefst meer dan nodig is voor het telen van groenten, zodat de bodem terug een reserve kan opbouwen. Je mag natuurlijk ook niet teveel ineens geven want dan krijg je het effect van een milieuvervuiling.
    Terug even naar ons lichaam Ð niet alleen de hoeveelheid van bepaalde stoffen zijn van belang maar ook de combinatie met andere stoffen. Sommige vitamines en mineralen hebben invloed op de opname van andere vitamines en mineralen. Vitamine D bevordert bijvoorbeeld de calciumopname, maar er zijn veel meer wisselwerkingen, zowel positief als negatief. Zo bijv. Magnesium versterkt de opname van vitamine E. Vitamine B6 werkt als een synergist met magnesium; de stofwisseling van beide stoffen is sterk met elkaar verweven. Ook het aminozuur taurine bepaalt in belangrijke mate de intracellulaire magnesiumconcentratie. Zonder vitamine B6 kan magnesium de cel niet binnenkomen. Dus de verhoudingen van mineralen ten opzichte van elkaar is heel belangrijk. Spijtig genoeg is hier nog te weinig onderzoek naar gedaan.

    Het onderhoud versus de tweedehandswaarde van uw auto

    á       Vergelijken we ons lichaam nu even met onze autoÉ

    o   Van uw auto verwacht u dat hij er altijd picobello uitziet, zuiver en steeds paraat om zijn werk te doen.  Sluit uw ogen É.. en ga er van uit dat uw lichaam uw auto is, uw vervoermiddel.

    o   Voel uw lijf eens goed aanÉ Hoe ziet uw auto er langs buiten uit,Éga in gedachte op inspectietocht doorheen uw hele lichaam,É van kop tot teen,É is het goed in conditie?... Kan alles nog wat het 10 jaar geleden kon?... is er iets dat niet goed meer functioneert?... zijn er onderdelen die zouden moeten vervangen worden?... ga nu naar de binnenkant van uw lichaam,É zijn er gebreken die louter toe te schrijven zijn aan leeftijd?... kleeft er een massa hier en daar, die er eigenlijk niet hoort te zitten?...

    o   Stel u nu voor dat iemand anders een testrit zou doen met uw lichaamÉ wat zou zijn of haar indruk zijn?

    o   Draait de motor goed? Of kraakt het hier en daar?... Trekt hij goed op zonder rare bijgeluiden?... is onder die motorkap alles netjes of hangt er vuil van de afgelopen jaren?.. branden er controlelampjes op het dashboard?... is er voldoende olie, koelvloeistof?...lekt er hier en daar iets?...

    o   Is het de auto van een roker met een rokersluchtje?... of is het een sportauto geweest, waarbij er steeds veel gevraagd werd van de ophanging, carrosserie, de motor?... Ontbreken er hier en daar onderdelen?...

    o   Wat zou nu de overnameprijs zijn voor uw auto (lichaam), op dit moment, als u het op de tweedhandsmarkt zou verkopen? É gaat dit uitsluitend bepaald worden door de leeftijd of gaat de conditie en gebreken van uw auto, alias lichaam, hier ook meespelen?

    o   U begrijpt dat de huidige toestand van uw auto het resultaat is van hoe u er in het verleden mee omgesprongen bent.  Er zijn oldtimers die er beter aan toe zijn dan sommige autoÕs van pakweg 3 jaar oud.