Dit zijn de 7 basisregels
1) Eet natuurlijke
ingredinten
a) + Meer groenten en
fruit
b) + gevarieerd
2) Eet goede vetten
a) + Olijfolie
b) + Eet dagelijks een
portie noten en zaden
3) Eet minder maar
goede koolhydraten (ifv je fysieke
inspanning)
a) + Geen snelle
Koolhydraten (zetmelen Ðsuikers)
4) Wees zuinig met
zuivel (wel Yoghurt en kazen van geit en schaap)
5) Eet vis en vlees (beperkt) of vleesvervangers indien
vegetarir
6) Drink voldoende
water, beweeg en slaap voldoende
7) Mensen
met spijsverteringsproblemen of koolhydraat gevoelige types, Eet (al dan niet
tijdelijk) gecombineerd (geen
geconcentreerde koolhydraten met
geconcentreerde eiwitten)
We bekijken de 7 regels een voor een
1)
Eet natuurlijke ingredinten =
onbewerkt voedsel
EET vooral:
- 1.
Eet biologisch
vlees Ð liefst van vee dat buitenruimte heeft gehad en gras en kruiden at (Vb.
graskoeien). Eet wild dat niet gekweekt is. Gekweekt vee wordt vet gemest met
granen en krijgt antibiotica. Het bevat vet vlees dat bijna uitsluitend bestaat
uit verzadigd vet
- 2.
fruit en groenten dat veel
zonne-energie heeft gehad Ð dit bevat niet alleen meer energie maar ook meer
enzymen. (zongerijpte ananas en papaja bevatten veel verteringsenzymen) (zie
ook https://www.ewg.org/foodnews/dirty_dozen_list.php
)
- 3.
Eet volgens de seizoenenÉ zo eet
je gevarieerd over het jaar ÉIn het voorjaar kun je heerlijke groenten en
kruiden eten, die je ontgifting na een lange winter een handje kunnen helpen.
De zomer biedt een heel scala aan variatie in groenten, fruit, kruiden en
specerijen. Vaak rode, gele en oranje groentes en fruitsoorten. En dat kan geen
toeval zijn: de stoffen die voor de kleur van het fruit en groente zorgen,
bieden onder andere bescherming tegen de straling van de zon. De herfst en
winter hebben weer hele andere voedingsmiddelen voor ons in petto zoals
heerlijke winterpostelein met zelfs een beetje Omega-3, boerenkool met veel
calcium en vitamine C
EET GEEN:
- producten op basis van
geraffineerde producten zoals witte bloem (brood, taart, koeken,É),
geraffineerde suikers, frisdranken (suikers en additieven), É geen
lightproducten
- .
charcuterie (bereide vleeswaren),
- .
wees zuinig met kazen (tenzij van
rauwe melk of geiten of schaap),
- .
kant en klaar gerechten (sausen, ketchup,
pizza, É)
- .
geraffineerde vetten of hun producten (margarines,É)
Kortom: eet voeding dat wat te bieden heeft dan
is de kans ook kleiner dat je, je overeet en dat je een energiedip krijgt.
2)
Eet goede vetten
EET vooral:
1.
om te verhitten gebruik je olijfolie
(175¡C) of kokosvet of echte boter met een geutje olijfolie; of ghee (Geklaarde
boter verbrandt minder snel omdat de vaste melkbestanddelen Ð de casene-
en wei-eiwitten Ð zijn verwijderd. Het vet is hierdoor ook geschikt voor mensen
met een koemelkallergie of lactose-intolerantie. Verder heeft geklaarde boter
een hoger kookpunt, het is veel langer houdbaar en makkelijker verwerkbaar)
2.
omega 3 vetzuren via vette vis,
koudgeperste lijnzaad-en koolzaadolie, groene groenten, walnoten en
pompoenpitten.
3.
Omega 9 vetzuren krijg je binnen
via koudgeperste extra Virgin olijfolie of koolzaadolie.
EET GEEN
Blijf weg van transvetten
(bewerkte eetwaren)
Beperk de inname van omega 6 ten
voordele van de omega 3.
3)
Eet minder maar goede koolhydraten
a)
Vereenvoudigd voorgesteld
We delen koolhydraten op in goede en te vermijden koolhydraten.
i)
Vbn. van te vermijden *
koolhydraten: gekookte en gebakken of
gefriteerde aardappelen, instant havermout, wit en bruin brood, volkoren brood
van meel, witte rijst,É
ii)
Vbn. Van goede* koolhydraten:
afgekoelde gekookte aardappelen, volle haver, volle granen, quinoa, linzen,
volkoren rijst, boekweit, wilde rijst, amarant, É
(* te vermijden en
goede koolhydraten is te beschouwen in de context van de betrachting om
koolhydraten te mijden die snel omzetten naar suikers (hoge GI) en zo de bloedsuikerspiegel doen
stijgen.)
b)
De kwaliteit
De kwaliteit van de koolhydraten die we eten is belangrijk
- á
Bevat vezels
- á
Lage GI
- á
Zo weinig mogelijk bewerkt
Vb Volle Haver is prima Ð havermoutvlokken is OK,
instanthavermout = snel koolhydraat en dus niet OK.
4)
Wees zuinig met zuivel - Geen
koemelkproducten of toch minder É
a.
Zeker als je gevoelig bent voor
zuivelproducten (kazen, melk, É).
b.
Zure zuivel kefir, yoghurt, kwark
c.
Alternatief is zuivelproducten op
basis van geiten- en schapenmelk.
d.
Alternatief is plantaardige zuivel
(kokosmelk, amandelmelk, notenmelk, rijstmelk, havermelk,É) (over Soja zijn er
nogal wat discussies)
5)
Eet vlees en vis (beperkt) of
vleesvervangers indien vegetarir
1.
3 tot 4 keer in de week vis of
vlees volstaat in principe (zeer persoonlijk)
2.
Kies voor bio-vlees van
gras-gevoerde dieren (125gr volstaat)
3.
Kies voor wilde vette vissoorten Ð
of neem voedingssupplementen met omega 3
4.
Zorg voor een kwalitatief en
gevarieerde eiwitinname
5.
Eet zeker 1 dag per week
vegetarisch
6)
Drink voldoende water, beweeg en
slaap voldoende
¯
Zuiver water is belangrijk voor de
afvoer van de gifstoffen uit je lichaam. Je drinkt best niet tijdens het eten.
Je drinkt 3 a 4 keer per dag een halve liter zuiver water en/of kruidenthee,
die halve liter drink je binnen het half uur leeg. Vb smorgens direct bij het
opstaan, om 11 u, om 16u en dan nog eens rond 19u. Telkens ½ u voor de
maaltijden of een uur na de maaltijd.
¯
Beweging en stressbeheer maken
deel uit van je gezondheid en kan je niet loskoppelen van een gezond
leefpatroon.
¯
De lever moet voedingsstoffen
omvormen en opslaan, hoe sneller hij hier mee klaar is hoe sneller de lever kan
werken aan de zuivering en eliminatie van afval en gifstoffen. Eet dus sÕavond
niet te laat en niet te zwaar (2u voor het slapengaan niets meer eten)
¯
Mindfull eten Ð nooit (in de
haast) rechtstaand Ð neem je tijd.
¯
Zorg voor je slaapkwaliteit en slaap 7 a 8 u.
7)
Eet gecombineerd
Voor mensen die spijsverteringsproblemen hebben of koolhydraat
gevoelige types . Dit principe is gebaseerd op het feit dat enkel de mens
zoveel door elkaar eet in n maaltijd en tevens veel bewerkt voedsel eet. Dit
principe is zeer complex, daarom baseren we ons op n regel, mensen die echt
veel spijsverteringsproblemen hebben kunnen dit verder uitdiepen (cfr. Dr
HOWARD HAY Ð Dr HERBERT SHELTON Ð JAN DRIES Ð De DIAMONDS Ð PASCALE NAESSENS).
COMBINEER GEEN (dierlijke) EIWITTEN MET KOOLHYDRATEN
o vis + groenten of
o vlees + groenten of
o goede koolhydraten + groenten of
o kaas met groenten
o geen fruit samen met groenten, koolhydraten of vlees of vis (fruit met
lichte kazen kan wel)
Deze combinaties verteren beter en vlotter. Voor alle duidelijkheid in
n product zitten meerdere voedingstoffen maar n stof overheerst meestal
(domineert). Voedingsmiddelen waar meer dan n stof domineert zijn moeilijker
verteerbaar vb in peulvruchten zitten zowel eiwitten als zetmelen als dominante
stof.
Onthoud ook dat als je vet wilt verbranden en je eet koolhydraten, je
lichaam altijd eerst deze koolhydraten gaat verbranden. Op dat moment stopt je
lichaam met het verbranden van vet, terwijl dat niet is wat je wilt bereiken!
En zolang je enige vetreserve hebt kan je (in ieder geval tijdelijk) vooruit
zonder geconcentreerde koolhydraten (vb granen) , je wilt immers het vet kwijt!
Nadien zoek je , je evenwicht en eet je kleine hoeveelheden gezonde
koolhydraten.
Bijkomend
- (80/20 regel Ð 80% gezond Ð 20% comfortfood) dit is
4 maaltijden op 21.
-
Mensen met een darm of ander
verteringsprobleem moeten natuurlijk verder gaan zoeken naar welke
levensmiddelen ze kunnen eten en welke darmirritatie of andere symptomen
veroorzaken en een tijdje zeer selectief gaan eten om hun darmen te laten
herstellen (eliminatiedieet). Daarna kunnen ze zeer sporadisch terug proberen
om de weggelaten zaken terug in hun dieet op te nemen. Als je zelf weinig
kennis hebt van voeding doe je dit best
onder begeleiding.
-
Goed kauwen is natuurlijk een eerste
vereiste om verteringsproblemen te vermijden.
-
ÒVoel vooral wat eten in je buik doetÓ. Darmen
werken onafhankelijk van je hersenen, ze hebben een apart zenuwstelsel maar
zijn er wel mee verbonden om informatie te kunnen doorgeven en ontvangen. De
darmflora bevat anderhalve kilo bacterin en is dan ook uniek. Er is een
duidelijk maar wetenschappelijk moeilijk te bewijzen verband tussen de hersenfuncties
en de darmfunctie. We kunnen dus stellen dat een verstoorde darmflora je darmfuncties benvloed en dat
dit op zijn beurt de hersens maar ook andere organen en lichaamscellen. Je kan
hieruit besluiten dat een verstoorde darmfunctie dus ook een invloed heeft op
bepaalde ziekten (obesitas, diabetes, sommige kankers, ziekte van Crohn,
coeliakie, astma, autisme,É)
Eet langzaam
á Eet niet meer na 20u
á Beweeg min 30 min extra (verhoogde hartslag)
á Wil je afvallen beperk dan (op termijn) de tussendoortjes en de koolhydraten
Vb van een DAG INDELING
¥
7U Opstart - ½ liter water op
kamertemperatuur
¥
7u30 Ð 8u Ontbijt:
¥
9u30 Ð 10u Tussendoortje (indien noodzakelijk)
¥
12u - ½ liter water op
kamertemperatuur
¥
12u30 - 13 u Lunch: kruidenthee
¥
15u30 - 16 u Tussendoortje (indien noodzakelijk)
¥
17u - ½ liter water op kamertemperatuur
¥
18u30 - 19u licht diner
Ð
(hoofdzakelijk groenten met stukje vlees/vis en weinig koolhydraten )
Ð
Thee (kruiden of groene) stukje
zwarte chocolade (10gr)
¥
20u - ½ liter water op kamertemperatuur
20-01-2018, 14:41
Geschreven door Marc 
Reageren (0)
|