STAD en TGT: een uitleg.
Inhoud blog
  • Extra filmpje!
  • Theoretische Achtergrond
  • Voordelen & Nadelen
  • Onderzoek naar Effecten
  • Praktijkvoorbeelden
  • Randvoorwaarden

    Zoeken in blog



    Laatste commentaren

    Student Teams-Achievement Divisions en Team-Games-Tournaments
    Donna Willaert, Laure van Meenen en Kobe Ardui
    28-11-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Extra filmpje!

    http://www.youtube.com/watch?v=ZDJhNULQNlA

     

    Bijlagen:
    http://http://www.youtube.com/watch?v=ZDJhNULQNlA   


    27-11-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Theoretische Achtergrond

    Student-Teams-Achievement Divisions en Teams-Games-Tournaments

    Deze methoden zijn ontwikkeld door Robert Slavin, een Amerikaanse psycholoog die opvoedkundige en academische onderwerpen bestudeerde. Zijn ‘succes for all’ model heeft een hoge invloed in Amerikaanse academische richtingen sinds 1987 en wordt gezien als een van de modellen met een hoge invloed op het verbeteren van leerprestaties.

    Student-Teams Achievement Divisions

    STAD (Student Teams Achievement Divisions) is een coöperatieve leermethode die deel uitmaakt van een studentgerichte benadering die samenhangt met andere coöperatieve methoden zoals ‘Jigsaw’ en ‘Team Assisted Individualization’, ook ontworpen door Slavin.

    Student Teams-Achievement Divisions houdt in dat studenten worden verdeeld in groepjes van 4 leden die gemengd zijn volgens geslacht, niveau en etniciteit. De leerkracht stelt een onderwerp voor en daarna werken de studenten in hun groepje zodat alle leden van de groepen  het onderwerp de baas zijn. Daarna maken alle leerlingen individueel enkele quizzen over het onderwerp, waarbij ze elkaar niet mogen helpen. De scores van deze quizzen van de studenten worden vergeleken met hun gemiddelde scores in het verleden en punten worden toegekend aan elk team op basis van de mate waarin de studenten slagen in bepaalde leerdoelen of hun eigen eerdere ‘optredens’ overtreffen. Deze punten vormen dan een ‘team score’ en teams die bepaalde criteria behalen kunnen dan attesten behalen of andere beloningen. 

    Student Teams-Achievement Divisions onderscheidt drie fasen: les, teamwork, en individuele beoordeling. In de lesfase presenteert de docent het leermateriaal. In de teamworkfase helpen studenten in heterogene teams elkaar om een gemeenschappelijk begrip op te bouwen. In de fase van individuele beoordeling tonen de teamleden hun individuele kennis in een toets (of equivalente procedure) zonder hulp.

    Deze methode is vooral geschikt voor het onderwijzen van goed gedefinieerde doelstellingen, zoals wiskundige berekeningen. Deze methode kan gebruikt worden voor een bepaald onderwerp, maar kan ook over verschillende onderwerpen heen en zelfs tussen verschillende scholen.

    Volgens Slavin zijn er drie hoofdconcepten in STAD, namelijk

    1.     Groepsbeloningen, verkregen door de groep als ze bepaalde scores behalen boven de opgegeven criteria

    2.     Individuele verantwoordelijkheid, die verantwoording richt zich op de activiteiten van elk groepslid

    3.     Gelijke kansen om te slagen. Elke student, met zowel lage of hoge presteeractiviteiten, maakt kans om te slagen en doet wat het beste is voor de groep

    Het hoofdidee achter dit concept is om studenten te motiveren om anderen te helpen met het beheersen van onderwerpen. Als studenten een teambeloning willen, zullen ze anderen moeten helpen.  Studenten helpen elkaar, werken samen, discussiëren, verduidelijken zaken en leren inzien wat hun eigen sterktes en zwaktes zijn.

    Teams-Games-Tournament (TGT)

    Teams-Games-Tournament is ontworpen door David Devries en Keith Edwards en was de eerste John Hopkins samenwerkend leren methode. Het gebruikt hetzelfde idee als in STAD, maar de quizzen vervangen ze door wekelijkse toernooien. Studenten spelen zo academische ‘games’ met leden van andere teams op punten te scoren voor hun eigen team. Studenten spelen deze ‘games’ tegen anderen met gelijkaardige punten in het verleden.


    Tags:Theoretische achtergrond, STAD, TGT
    26-11-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Voordelen & Nadelen

    Voordelen[1]

    -       Zorgt voor positievere attitudes tegenover een bepaald onderwerp

    -       Zorgt voor meer academische vaardigheden

    -       Het geeft studenten gelijke toegang tot leren

    -       Studenten ervaren een positievere leeromgeving

    -       Studenten hebben meer individuele verantwoordelijkheid

    -       Studenten zijn afhankelijk van elkaar, dus zullen meer hun best doen om niet te falen

    -       De leraren hebben weinig training nodig om deze methode onder de knie te krijgen

    -       Lage kosten en gemakkelijk te gebruiken

    -       Afwisseling in de les

    -       Studenten zijn betrokken en meer gemotiveerd om de doelen te bereiken. Die motivatie komt door enerzijds het plezier in de game en anderzijds het gevoel van controle over het eigen leerproces (Van den Berg & Simons)

    -       Sluit aan bij de leefwereld van de student + (Van den Berg, Van der Meijden, Mulder)

    -       Stimuleert een proces waarin kennis ontvangen wordt  en tegelijk ook geleerd wordt hoe kennis te zoeken en zelf te leren, vooral belangrijk in deze snel veranderende maatschappij (Simons, Van der Linden, Duffy)

    -       Samenwerken in teams zorgt er voor dat de student leert beslissingen maken in groep, en in groep leert werken

    Nadelen

    -       Vereist een langere tijd voor de student, wat het moeilijk maakt om doelen in verband met het curriculum te behalen

    -       Vereist ook een langere tijd voor de leerkrachten, waardoor leerkrachten vaak coöperatief leren niet willen gebruiken

    -       Vereist speciale vaardigheden van de leerkracht, waardoor niet elke leerkracht coöperatief leren kan gebruiken

    -       Vereist graag samenwerken

    -       Team teaching over verschillende scholen heen is niet altijd succesvol, omdat sommige leerkrachten niet vernederd willen worden of slechte resultaten willen behalen


    Tags:STAD, TGT, Voordelen, Nadelen
    25-11-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Onderzoek naar Effecten

    Er zijn verschillende onderzoeken gevoerd naar deze methodes en deze onderzoeken tonen eerder positieve effecten dan negatieve effecten.

    1. Balfakih (2003)

    De bevindingen van Balfakih (2003) hebben aangetoond bij het onderwijzen van chemie in de 10e graad dat STAD een effectievere methode is dan de traditionele manier van onderwijzen.

    2. Kinney (1989)

    Kinney deed een gelijkaardige studie naar de effecten van coöperatief leren op de resultaten van studenten van de 9de graad in een les culturele biologie. De experimentele groep, waarin er een combinatie zat van zowel blanke als zwarte studenten, vertoonde een significante stijging in de behaalde scores. Face-to-face interactie in het klaslokaal had een groot effect op de sociale, cognitieve en schoolse ontwikkeling van de studenten.

    3. Effects of Student Achievement Division (STAD) on Academic Achievement, and Attittudes of Grade 9th Secondary School Students Towards Mathematics

    In een studie naar de effecten van STAD op wiskundige vaardigheden, concludeerden de onderzoekers dat coöperatief leren zorgt voor het verhogen van het academisch level en het promotie van de positieve attitudes van studenten tegenover wiskunde.

    4. The Effects of the STAD-Cooperative Learning Method on Student Achievement, Attitude and Motivation in Economics Education

    De onderzoekers kwamen tot de conclusie dat STAD de studenten meer actieve leerervaringen gaf, het voor een gelijke toegang tot leren zorgt en dat studenten te maken krijgen met een meer positief steunende omgeving. De resultaten toonden ook aan dat deze methode vergeleken met de klassieke methode positieve attitudes promoot, voor betere verwezenlijkingen en meer motivatie zorgt. De goedkeuring van leerdoelen en het intrinsiek beoordelen van de taak bevordert tevens ook de ‘self-efficacy’.

    5. Wij zijn beter dan ik.  Wat zijn de effecten van coöperatief leren in groep 1 en 2? – Slavin (1982 – 1987 – 1991)

    Slavin ziet de positieve wederzijdse afhankelijkheid en de individuele verantwoordelijkheid als de twee belangrijkste basiskenmerken van STAD. Volgens Slavin heeft zijn methode weinig training van leraren nodig om de technieken te kunnen hanteren. Bijkomende voordelen zijn volgens Slavin de lage kosten en het gemak in gebruik.


    Tags:Onderzoek naar effecten, STAD, TGT
    24-11-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Praktijkvoorbeelden

    Nigeria[1]

    In Nigeria participeerden 300 leerlingen van 6 verschillende scholen uit het secundair onderwijs aan het onderzoek. Er werd vastgesteld dat er moeilijkheden waren met het vak chemie. Onderzoekers wilden testen of de STAD-methode effectief was om de leerstof beter te beheersen. Er werd gewerkt met een pre-test, post-test en een controlegroep om de resultaten na te gaan. Bij het onderzoek werden vier instrumenten gebruikt: richtlijnen voor samenwerkend leren, een eindtoets chemie, een vragenlijst over de attitude ten opzichte van chemie bij studenten en lesnotities over chemie. Het resultaat van het onderzoek was dat er een significant verschil was enerzijds op beheersing van leerstof wanneer STAD zonder competitie werd gebruikt, anderzijds op vlak van attitude wanneer STAD met competitie werd toegepast.[2]

    Kansas

    In Kansas vinden we een project genaamd ‘Teams-Games-Tournaments Alcohol Prevention’. Het programma is een benadering van alcoholpreventie dat peersupport combineert met beloningsstructuren. Deze techniek benadert de groep meer dan de individuele prestaties. In het eerste deel van de lessen worden de biologische, psychologische en socio-culturele determinanten van alcoholisme aangehaald. In het tweede deel van het programma wordt aan de hand van de basisprincipes van de sociaalleren theorie aangetoond dat drinken is aangeleerd. Met deze kennis leren studenten dan vaardigheden in zelfbeheersing zoals assertiviteit, vaardigheden om te weigeren en vaardigheden om hun interne en externe omgeving te veranderen. De toernooien bestaan dan uit vragen met een kort antwoord bedoeld om de kennis die is opgedaan in de klas te evalueren en te versterken.
    Men merkte in Kansas een aanzienlijke winst in alcoholgerelateerde kennis, en een aanzienlijk betere houding ten opzichte van alcohol in het verkeer, net als een vermindering van het alcoholgebruik.



    [2] T. L. IBRAHEEM (2011), Effects of two modes of student teams – achievement division strategies on senior secondary school students’ learning outcomes in chemical kinetics., Asia-Pacific Forum on Science Learning and Teaching, Volume 12, Issue 2, Article 7 (Dec., 2011)

     


    Tags:Praktijkvoorbeelden, STAD, TGT
    23-11-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Randvoorwaarden

    De situatie in de klas moet worden gepland en uitgevoerd op een zodanige manier dat de studenten de mogelijkheid krijgen om met elkaar te communiceren

    -       De groepen moeten weten en begrijpen dat hun opdracht in het groepswerk bestaat uit het leren van de leerstof, en niet bestaat uit het invullen van een toets of oefening[1]

    -       Iets waarin de leerstof kan opgezocht worden moet ter beschikking staan: computer, artikels, boeken…[2]


    Tags:Randvoorwaarden, STAD, TGT
    Rondvraag / Poll
    Zouden leerkrachten dit, volgens jullie, toepassen in de les?
    Ja, sowieso, geweldig idee, ik zie het zo voor mij!
    Ja, onder bepaalde voorwaarden.
    Ja, denk ik.., maar ik weet nog niet genoeg.
    Nee, denk ik.., maar ik weet nog niet genoeg
    Nee, de nadelen wegen hoger op dan de voordelen
    Nee, slecht idee, niet praktisch toepasbaar.
    Bekijk resultaat


    Archief per week
  • 25/11-01/12 2013
  • 18/11-24/11 2013

    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs