Kom je aan boord, merk je dat in het kastje onder de gootsteen (in toiletruimte) vol water staat. Even paniek want daar werden deze winter twee doorvoeren en afsluiters vervangen, vingertest --> geen zout/brak water, dus water uit waarschijnlijk de watertank. Na wat wegpompen, vloeken, opnemen met dweil, alles terug droog gekregen. Op zoek naar de oorzaak : geen slangen los, geen perforaties,... maar de dader was de "oude" voetpomp, deze heeft de winter waarschijnlijk niet goed overleeft en bij gebruik spoot het water alle kanten op (pomp was op verschillende plaatsen gebarsten.
Nieuw kraantje gekocht (met afsluitknop), ineens nieuwe slangen (zeker zijn) en alles op de elektrische pomp aangesloten (enkel gootsteen keuken was hierop aangesloten). Dus geen voetpomp meer.
Nu alles waterdicht en lopend water in de toiletruimte (weer een taakje afgevinkt)
Na uithardingin van de epoxy (verlijming verstevigingen) met de juiste klokboor nieuwe gaten gemaakt. De verzinking van de vorige doorvoeren, was perfect voor de nieuwe doorvoeren, dit bespaarde wat freeswerk. Met six10 van west systems werden de nieuwe doorvoeren ingelijmd.
Na uitharding, wat schuren en bij plamuren en schuren (en bijplamuren en schuren) tot alles mooi vlak was.
Twee laagjes primocon en bij te water laten streepje antifouling erop.
Binnen was het een serieus gefriemel in het kastje van het toilet (met het nodige gevloek), uiteindelijk zitten ook alle afsluiters en slangen (meeste gewoon vervangen door nieuw, als je dan toch bezig bent ;) )
Het jaar 2020 stelde weinig voor, gewoon beetje varen in Nederland door Corona en aangezien dit voor iedereen zowat de planning was, overal vrij druk, hopelijk dit jaar wat meer vrijheid
Na bijna 40 jaar en wat stramme afsluiters, dacht ik deze is te vervangen. Veel keuze (Brons, kunstof, zeewaterversterkt (of zoiets)...) Buiten het toilet waren alle afsluiters al vervangen de laatste twee jaar en omdat we toch is zot gingen doen, gaan er composiet afsluiters in de ouwe schuit, maar geen plastic afsluiters op de bestaande doorvoeren, nee deze worden ook vervangen door het kostbare plastic. Dus uitboren die handel en hoewel de doorvoeren nog vrij solide waren (kwaliteitsmateriaal) was het draadstuk toch wat verzwakt.
Daarna twee hardhouten verstevigingen aan de binnenkant ingelammineerd (is niet echt nodig, maar als je dan toch bezig bent...)
Ook een nieuwe sprayhood en kuiptent in de bestelling, maar door corona en het weer, lukt het maar niet om de kappen te mallen, maar dit komt zeker goed tegen het begin van het seizoen.
Ook de rotavecta windmeter wordt vervangen door een nieuwe windmeter (het zeilboot model ), nooit echt tevreden geweest van de windrichting die hij aangaf.
Het vorige (verroest, rare vlamvorming, ...) was echt op, ik vond deze ook te klein, dus moest er een nieuwe komen en zo groot mogelijk. Het is een Eno one geworden.
Eigenlijk iets te breed, maar als ik iets in min hoofd heb .....................
Na veel passen en aanpassen is ie geinstalleerd en zelfs cardanisch opgehangen (en hij schommelt zonder iets te raken).
Wat mij verbaasde was de gas aansluiting, de darm was van 2007, niets aan te zien, doch serieus uitgehard t.o.v. de nieuwe.
Ook de verbindingen die met slangklemmen gemaakt waren en het ontbreken van een gaskraan binnen. Ik had op de ontspanner wel een kraantje, maar wat een gedoe (telkens open, koken, terug dicht) ik kon het gewoon open laten staan, maar dat gaf mij geen goed gevoel.
Dus, vanaf de koperleiding een nieuwe gaskraan en een nieuwe gasslang (met geperste koppelingen - zoals het hoort)
Het nieuwe seizoen nadert en er moeten nog wat werkjes afgewerkt worden.
De keuken is uitgebroken, nieuwe spoelbakken en kraanwerk, nieuwe afsluiter en alle slangen vervangen. Door de ouderdom waren deze zo hard als steen. ineens van de gelegenheid gebruik gemaakt om een waterpompje te installeren, zodat er in de keuken lopend water is. (Beetje luxe mag toch).
Nogal een prulwerk om alle slangen en elektriciteit netjes weg te werken (bijna halve boot afgebroken)
Mijn oude "hood" rol/reefsysteem werkte al een tijdje op mijn zenuwen. Er was een hele procedure om het voorzeil te rollen.
Hij was al eens vastgelopen een paar jaar terug, toen heb ik alle lagerballetjes vervangen en deed ie het weer, maar toch......
Met wat wind was het toch een gedoe (en dat wil je niet) als er wat teveel spanning op het zeil zat, kon enkel met de lier het zeil binnengehaald worden (anders geen beweging in te krijgen). Bij het inrollen moest eerst de spanning van de val, wat in snel handelen wel eens vergeten werd.
Op zoek naar vervanging en gevonden : furlex 204s of de iets duurdere harken MKIV 1.
Beide zeer goede systemen en rondvraag bij gebruikers gaf geen uitsluitsel (iedere gebruiker van furlex/harken vond zijn merk goed).
De open trommel van de harken en hij ziet er toch iets sportiever uit, trok me over de streep. (Ook een streep door de rekening).
De harken wordt in de loop van de maand geinstalleerd.