massu/metsu stamboom
Inhoud blog
  • BESCHOUWINGEN OVER DE NAAM METSU
  • Het Boek der Massu-Metsu: voorwoord en indeling
  • De 'elfde' generatie (eindoverzicht)(blogversie)
  • De 'elfde' generatie (blogversie)
  • De 'elfde' generatie (beginoverzicht)
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    met staten van goed
    01-09-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.BESCHOUWINGEN OVER DE NAAM METSU

    BESCHOUWINGEN OVER DE NAAM

    Versie 20.08.2014; BESCHOUWINGEN OVER DE NAAM

     

     

    1. Korte historiek van de naamvorming

     

    Onze voorouders, de Germaanse volksstam van de Franken, hadden een éénnaamsysteem. Eén naam volstond, omdat bijna iedereen een verschillende naam kreeg. Dit was mogelijk door het combineren van naamelementen tot steeds nieuwe, tweeledige samenstellingen. (1)

     

    In de middeleeuwen is het Germaanse éénnaamsysteem langzaam maar zeker in verval geraakt en geleidelijk vervangen door een tweenamensysteem, bestaande uit een voornaam en een toenaam. (1)

     

    Deze ontwikkeling is toe te schrijven aan een samengaan van verschillende factoren (1):

    -        de christianisering

    -        verarming door vernoeming

    -        onderscheidingsdrang

    -        toename van de bevolking in de steden

    -        het typeren van de medemens

     

    De christianisering deed onrechtstreeks heel wat Germaanse persoonsnamen in vergetelheid raken. Hoewel het tot aan het concilie van Trente (1545-1563) geen verplichting was om een christelijke doopnaam te dragen, werd begrijpelijkerwijze toch vaak de voorkeur gegeven aan een naam uit de Bijbel.

    Meteen werden heel wat vreemde namen geïntroduceerd: Hebreeuwse (bv. Johannes), Griekse (bv. Stefaan), Latijnse (bv. Marcus).

    De Germaanse bleven behouden in zoverre er heiligen met deze namen waren, bv. Bernard, verlatijnst tot Bernardus.

    In de 12de eeuw werden enkele heiligennamen zeer populair: Johannes, Petrus, Nicolaus en Wilhelmus voor jongens, Maria, Catharina, Margaretha voor meisjes.

    Mede door het gebrek aan voldoende heiligennamen kregen een massa dopelingen dezelfde naam. (1)

     

    Het beperkte aantal beschikbare namen vormde een belangrijke oorzaak voor de afbraak van het éénnaamsysteem.

    Verarming door vernoeming wil zeggen dat vader en (oudste) zoon dikwijls dezelfde naam kregen. Bij de hoogmiddeleeuwse adel werd dit een mode. Van de adel zakte de mode af nar de lagere adel, naar de patriciërs en tenslotte ook naar de gewone lieden. (1)

     

    Toename van de bevolking in de steden bij gelijktijdige verarming van het namenbestand deed een praktisch naamgevingsprobleem ontstaan, dat werd opgelost door over te schakelen op een systeem van tweenamigheid. Om de vele personen die Jan of Willem heetten, van elkaar te kunnen onderscheiden, werd een tweede naam toegevoegd (onderscheidingsdrang), aanvankelijk in de hogere standen uit bewuste wil om zich te onderscheiden van het gewone volk. Zo was de adel de eerste groep die een geografische toenaam aannam, waarin op het feodale bezit gewezen werd (de, von, ..)

     

    De mode van de tweenamigheid waaide over naar de burgerij: ook de burgers uit de steden begonnen een tweede naam toe te voegen. Die toenaam hoefde niet noodzakelijk geografisch van aard te zijn, maar kon ook de naam van de vader zijn. (1)

     

    Het typeren van de medemens is een motief dat van alle tijden is. Het identificeren en typeren van de medemens gebeurt niet alleen op grond van herkomst, maar ook op basis van het beroep, of van opvallende fysieke en psychische eigenschappen. (1)

     

    De ontwikkeling van vaste achternamen verloopt geleidelijk: van zuid naar noord, van stad naar platteland, van de hogere naar de lagere klassen. In de Zuidelijke Nederlanden, die vroeger dan de Noordelijke tot bloei zijn gekomen, zijn er al vanaf de 13de eeuw namen die van vader op zoon/dochter worden overgedragen. In Vlaamse steden als Brugge en Gent hebben de meeste burgers al in de 14de een de 15de eeuw vaste achternamen. In Brabant en Limburg ontstaan vaste geslachtsnamen iets later dan in het graafschap Vlaanderen. (1)

     

    Familienamen zijn historische taalvormen. Ze zijn ontstaan uit soortnamen, in een tijd toen het Nederlands nog geen eenheidstaal was. Ze weerspiegelen dan ook de variatie die er in het oudere Nederlands was. Na de officiële registratie van onze familienamen in 1795 (België) resp. 1811 (Nederland) kon er aan hun vorm niets meer veranderen: sindsdien zijn het versteende taalvormen. (1)

     

    Al zijn onze familienamen ingebed in hun sociaal-economische context, de vorm ervan kan niet worden verklaard zonder kennis van de taalkundige, dialectologische en fonetische wetten. (2)

     

     

    2. Naamverklaring of etymologie

     

    2.1. Methodologie van de naamverklaring

     

    Hiervoor gaan we te rade bij Debrabandere die ons een gefundeerde opinie meegeeft over het aanpakken van een naamsverklaring in het algemeen.

     

    Wie familienamen wil verklaren, mag zich nooit laten leiden door de moderne vorm ervan. De familienamen zijn in de loop der eeuwen niet alleen fonetisch geëvolueerd, ze zijn ook –omdat ze niet meer begrepen werden - verhaspeld, aangepast en gereïnterpreteerd.

     

    Reïnterpretaties zijn bij de familienamen legio. We kunnen ook spreken van volksetymologie. Een naam als De Leersnijder wordt door assimilatie (rs/ss) heel normaal de Leessnijder en vervolgens door volksetymologie als De Lissnijder geïnterpreteerd. Zo is Ryckeboer geen rijke boer, maar iemand die uit Ricquebourg stamt. De Westvlaamse en de Franse naam zijn volkomen homofoon, maar in de Nederlandse spelling wordt iets heel anders gesuggereeerd. Het is a.h.w. een grafische reïnterpretatie. Daarom kan een familienaam zelden veilig worden verklaard zonder kennis van de oorspronkelijke vorm. (2)  [I.p.v. dus de vertrekken van de moderne familienamen, is Debrabandere daarom eerst oudere namen gaan zoeken om zoveel mogelijk uit te gaan van de oorspronkelijke naamvorm, en dan op te klimmen tot de huidige naam.]

     

    Ook na de middeleeuwen zijn binnen het studiegebied nog nieuwe familienaamvormen ontstaan, omdat de namen van immigranten - vooral na 1585 - op het gehoor af tot vaak onherkenbare namen vervormd werden. Hiervoor werd vergeleken met de namenvoorraad van onze buurtalen, met Duitse, Franse, Engelse Italiaanse enz. familienamen. Zelfs namen waarvan we wel oude vormen hebben, kunnen veiliger worden verklaard, als we over buitenlands vergelijkingsmateriaal beschikken. (2)

     

    Debrabandere stelt nog: “Na jaren werken met familienamen is het mijn grondige overtuiging, dat het er bij familienaamverklaring op aan komt, zoveel mogelijk namen tot één grondvorm terug te brengen. We moeten ons niet afvragen wat Lobbestael of Brunclair kan betekenen, maar wel wat de oorspronkelijke vorm ervan is.” (2)

     

    Dus moeten vooreerst alle varianten worden opgezocht, en vooral de oudste vermeldingen bekeken.

    In een referaat gehouden n.a.v. het XIde Nationaal Kongres van V.V.F te Brussel verwoordde K. Roelandts het al volgt:

    “Zo’n onderzoek (naar de etymologische verklaring van de namen) moet principieel kunnen steunen op een kronologische reeks van oudere spellingen, die liefst zo vroeg mogelijk aanvangt en dus zo dicht mogelijk de tijd benadert waarin de naam voor het eerst in gebruik is genomen. Want dan heeft men een rechtstreekse getuige van de taal waarin de naam is ontstaan en van waaruit hij ook moet verklaard worden, rekening houdend met de toenmalige tradities in spelling en woordenschat, naamgeving en grammaticale vormingsprocédés, dialektgeografische en stilistische afwisselingen.”

     

    En de Brabandere stelt nog: “De oudste vindplaatsen van namen zijn ook genealogisch belangrijk, want ze geven ook de geografische bakermat aan.”

     

    Hier kan het genealogisch onderzoek dus bij helpen. Daarom hebben we met de ons beschikbare gegevens zo’n lijst trachten op te stellen.  

     

     

    2.2. De teruggevonden naamvormen

     

    In de loop van alle opzoekingen zijn we (zowel mijn vader als ik), vele naamvormen tegengekomen in allerlei referenties.

     

    Daar de meeste daarvan de parochieregisters als oorsprong hebben, kwam daarbij dat dikwijls de indexen gebruikt waren, en niet de oorspronkelijke akten, maar soms deze laatste dan weer wel. Ook met de inventarisatie door de RAB-vrijwilligers is er dezelfde moeilijkheid. We stelden vast dat er wel degelijk afwijkingen waren tussen de oorspronkelijke akten en de indexen, bijvoorbeeld bij de oudste vermelding voor onze stamboom werd de akte-vorm Massu, in de indexen Massee. Daarom gingen we telkens terug naar de vorm in het oorspronkelijk document.

     

    Weer citeren we hier K. Roelandts: “De studie van de persoonsnamen is in historisch opzicht volkomen afhankelijk van de betrouwbaarheid van het materiaal. … Belangrijk is het dan … dat men bovendien zorgvuldig nota neemt van het bewijsmateriaal en de bronnen, en alle familiekundige dokumentatie verzamelt met inbegrip van alles wat op de naamgeving binnen de familie betrekking heeft: de voornamen, familie- en bijnamen, hun respektieve varianten en spellingen, met telkens datering en bronaanduiding. Het verdient steeds de voorkeur elke naam letterlijk op te nemen in de vorm, waarin hij wordt aangetroffen, met bron en datum. In bepaalde gevallen immers bevatten spellingvarianten nadere aanwijzingen om de uitspraak en de oorsprong van een naam te achterhalen.” …

     

    Wat wel handig is met de inventarisatie door de RAB vrijwilligers, is dat we m.b.t. de parochieregisters van West-Vlaanderen een overzicht kunnen maken van alle varianten daarin (ook al moet de oorspronkelijke schrijfwijze dus wel gecontroleerd worden). Maar dat blijkt bijna eindeloos, zelfs als we een aantal vormen kunnen laten vallen die enkel in de indexen, maar dus niet in de akten voorkomen. Hoe ons ‘naamgebied’ afbakenen?

     

    Voor dopen alleen al, geven we hierna wat bij de aangetroffen namen o.i. in aanmerking zou kunnen komen:

     

    mase, masee, masse, massee, massez,

    masseu, masseus,

    masssue, massu, massue, massuen, (massuer),  massues, massuez, massuw, massuwe, massuwen, massy, masu, (masuere, masuerre, masure), masus, masuwe, matsu;

    messus, (messuere), messues, messuij, messuive, messuwe, messuy, messuys,

    mesue, mesuwe, mesuyve, mesuywe,

    messy, messye, messyr, messys, mesy, mesys

    mesys, messie, messy, messije, messys, messis,

    metseu, metsey, metsui, metsu, metsua, metsue, metsuij, metsuw, metsuwe, metzu, metzus

    metsy, metzy, metzs,.

     

    Maar mijns inziens moet er dan toch ergens een link zijn met de ‘basisvormen’ ma/es(s)u(w)(e) en ma/etsu(w)(e), om deze varianten als ‘naamgenoten’ te betitelen. Hoe dan ook, we hebben met deze variatie rekening gehouden bij het opzoeken van de eerste generaties van onze stamboom.

     

    Terug nu naar onze chronologische lijst.

     

    Oudere naamdragers (1400-1600) vinden we vooral bij Merghelynck.

    Verder bekeken we nog de poorterslijsten van Veurne bij Cailliau, en van Sint-Winoksbergen bij Th. Vergriete. 

    Daarnaast zijn er nog enkele naamgenoten opgedoken via allerlei artikelen in het tijdschrift ‘Westhoek’, en in ons eigen opzoekingswerk naar oud archief van Stavele en Beveren.

    Er zijn daarnaast natuurlijk nog heel wat bronnen voor naamgenoten, maar onze focus was gericht op de eigen stamboom, en de naamvarianten die daarvoor van belang zijn. We zijn wel geïnteresseerd in de naamvorming en -betekenis, maar het was niet onze bedoeling daar zelf een grondig onderzoek naar te doen. Het valt enigszins buiten het kader van ons stamboom-onderzoek, en we verwijzen daarvoor naar de specialisten-taalkundigen, inzonderheid Frans Debrabandere en Wilfried Beele.

     

    Hier volstaan we met gevonden varianten te vermelden, telkens met hun oudste vermeldingen in diverse plaatsen. De lijst is zeker niet volledig als je vergelijkt met de RAB-inventarisatie, maar zoals gesteld is verdere kontrole in de akten vereist.

     

    We hebben de oude naamvormen die F. Debrabandere en W. Beele opgeven als referenties opgelijst (in cursief), en ze samengebracht met alle varianten die we nog konden vinden uit andere bronnen:

     

    - 1284: Bauduin Machue, Ieper? (?bron);

    - 1300: Machue, Busnes (Aire, Artois) (Bougard);

    - 1400: Machuwe, Ieper (Mus);

    - 1401: Wulfaerd Maetsu, Ieper (Jamees);

    - 1404: Victor Machu, Sint-Winnoksbergen (Vergriete, 1968);

    - 1406: Ihan Machuwe, Ieper (bron?);

    - 1426: Gilles Metsu, Ieper (nota’s Pierre Metsu, a.);

    - 1426: Daniel ‘Metsu’, Ieper (Merghelynck, P, a.)

    - 1438: Thomas Massut, Laon (Morlet);

    - 1440: Lamsin Metsu filius Michel, Dickebusch, Ieper (Merghelynck, 21a, a.)

    - 1442: Lamsin Metsu filius François,Vlamertinghe, Ieper (Merghelynck, 21a, b.)

    - 1442: Lamsin Metsu, Ieper (Merghelynck, 21a, c.)

    - 1453-1454; 1461-1462; 1469-1470; 1477-1478; 1485: Jan Maetsu ontvangen van 8 parochies (Merghelynck, 31, o.) 

    - 1469: Hannin Metchu, Ieper (Donche 524);

    - 1483: Guillaume Metsu filius Lamsin, Reningelst, Ieper (Merghelynck, 21a, e.)

    - 1520-1525: Kateline Machuut fa Buuser, Teteghem (P. Vandewalle)

    - 1533: Pieter Metsu filius Luucx, Oostvleteren, Ieper (Merghelynck, 21a, i.)

    - 1538: Maerten Metsu, Boezinge (A. Preneel)

    - 1544-45: Elias Massu, Sint-Winoksbergen (P. Vandewalle)

    - 1555: Francois Metsu, Proven, Veurne, (J. Cailliau, a.);

    - 1557: Rooze Metsu, Woesten (W. Beele)

    - 1562: Antheunis Matse, Sint-Winoksbergen (kasselrij) (P. Vandewalle)

    - 1562: Jacob Machuut, kass. Sint-Winnoksbergen (P. Vandewalle)

    - 1563: Jacob Machuut, Wormhoudt (P. Vandewalle)

    - 1563: Massue, Moere (Decavele);

    - 1566: Antheunis Metsue, Belle (nota’s Pierre Metsu, c.);

                Lyoen Metsue, Belle (nota’s Pierre Metsu, d.);

    - 1568: Metsu Langemark (2), Zonnebeke (1) en Boezinge (1) (L. Vandamme);

    - 1580: Francoise Massu, Saint Just (Charente Maritime, France) (mormonensite, geboorte)

    - 1587: Jacques Metsu, Belle (gem. arch. dienst Leiden)

    - 1573: Pieter Matsu fs Claijs, Veurne (J. Cailliau, b.);

    - 1574: Franchoys Metsu de jonge, Stavele (Ivo Metsu, e.)

    - 1575: Daniel de Massue, London (mormonensite)

    - 1588: Edmunde Masue, Crediton (Devon, England) (mormonensite)

    - 1590: Jan Mazu, van Belle, nu in Leiden (poorterboek E)

    - 1594: Maria Metsue, Amsterdam (nota’s Pierre Metsu, e.);

    - 1594: Isack Messu fs Pieter (Amsterdam, Oude Kerk 2/253)

    - 1592/4: Mahieu Metsu, Beveren (Ivo Metsu)

    - 02-02-1597 - 31-12-1600: Niclas Massue, poorter van Bethune (Vandewalle);

    - 1598: Nicola Matsu, Stavele (Ivo Metsu, d.)

    Ghalein Matsuu, Proven (Ivo Metsu, d.)

    - 1602: (Ny)Clays Matsu(s), Stavele (Ivo Metsu, c.) De -s geldt hier als genitief

    - 1604: Eloij Massu, doopheffer bij anderen (par doop Marisael en Billemont)

    - 1605: Janeken Massu fa Eloij, Stavele (par doop)

    Opm. Dezelfde Eloij wordt in prochierekeningen van 1606-8 ook als Massuwe en Masu geschreven, en de zoon Joannes Masuwe (Ivo Metsu, b)

    - ca. 1606: Jan Massu, Beveren (afgeleid uit par begr 1680 en leeftijd)

    Opm. uit onze stamboom, gen. II; bij huw te Poll in 1647 Massu en bij doop kinderen te Poll Massu in 1647 en 1649, later Messu en 4x Metsu.

    - 1610: Marie Metsu, weduwe van Antheunes Metsu, Colchester (K. Papin)

    - 1614: Maria Messu fa Joannes, Beveren-a/d-IJzer (par. doop Beveren)

    - 1615: Guilielmus Massue, Poperinge (par huw)

    - 1619: Lijsbeth Messy, London, Leiden, wid of Leewes Messy (J. Tammel)

    - 1620: Martinus Massu fs Anton, Krombeke (par doop Krombeke)

    - 1620: Jacques Metsu, Leiden (gem. arch dienst Leiden)

    - 1621: Franciscus Messu, Elverdinge (par. doop Elverdinge)

    Opm. Deze Franciscus wordt Messue genoemd bij de doop van zijn kind in 1623, Metsu bij de dopen in 1633, 1634, 1638, en Matsu bij de doop in 1636

    - 1621: Joannes Metsu, Poperinge (par huw)

    - 1627: Gislenus Metsu, Oostvleteren (par doop kind 1627)

    Opm. wordt Massu bij volgende doop in 1629, en Missu bij volgende dopen in 1631 en 1634

    - 1628: Joannes Masse, Stavele (par. begr.)

    - 1629: Ludovica Masse, Beveren a/d IJzer (par. doop Beveren)

    - 1629: Leonora Massu, Roesbrugge (par huw)

    - 1630: Jan Massu fs Jan, Leisele, Haringe, Veurne (Cailliau, c.);

    - 1630: Jan Massu fs Jan, Roesbrugge-Haringe (par huw)

    Opm. blijft Massu bij dopen kinderen 1632, 1634, 1637, 1638, maar wordt Metsu in 2de huw 1637 te Westvleteren (par. huw), dan kinderen te Stavele: Massu 1640 (bij begr. Messu), 1641, Massuwe 1640 en 1652. 

    - 1630: Joannes Massu, Watou (par huw)

    - 1630: Jacob Metsu, Elverdinge (par. huw. Elverdinge)

    Opm. Deze wordt Massu genoemd bij de doop van zijn kinderen in 1635 en 1637.

    - 1631: Leonora Massue, Beveren a/d IJzer (par. doop kinderen Beveren 1631, 1635, 1638)

                Damaso Messue, Stavele (id.)

    Maria Massue, Haringe (id.)

    Philippus Masu, Proven (par. doop Beveren 1638)

    Opm. Deze Leonora is Massue in doopreg van 2 kinderen te Beveren (1631, 1635) en Masu bij derde kind te Beveren (1638), en huw te Beveren (1639) en getuige Joannes Masu daarbij.

    - 1634: Joanna Massus, Elverdinge (par. doop van kind te  Elverdinge)

    Opm. Zij wordt Metsu bij  de doop van andere kinderen in 1639 en 1642, en begr in 1665

    - 1634: Maria Massu, Roesbrugge-Haringe (par doop)

    - 1635: Philippus Massu, Proven (par doop kinderen 1635, 1636, 1637, 1639)

    - 1635: Natalis Matsu, Elverdinge (par. doop Elverdinge, doopheffer)

    - 1635: Malliard Matsu, Elverdinge, bij doop kind (par doop 1635)

    Opm. Hij wordt Massu bij  de doop van een ander kind in 1637, en Metsue bij een volgende doop in 1640, en vermoedelijk dezelfde sterft als Metsu in 1641 steeds te Elverdinge.

    - 1636: Guillielmus Massuez fs Joannes, Stavele (par. doop)

    - 1637: Joannes Metsu, Lo (par doop reg kinderen 1637, 1640, 1641)

    - 1638: Philippus Masu, Proven (par. doopreg 1638)

    - 1638: Maria Masu fa Petrus, Westvleteren (par doop)

    - 1638: Emundu Massu, Eglise Collegiale, Ligny-en-Barrois (Meuse, France)

    - 1639: Natalis Metsu, Pollinkhove (par huw)

    Opm. vermoedelijk zelfde wordt Massu bij doop kind in 1640

    - 1639: Petronella Messu fa Petrus, Pollinkhove (par doop)

    - 1639: Pieter Messu, Kemmel (Duvosquel);

    - 1640: Catharina Metsu fa Clemens, Proven (par doop)

    - 1640: Joanna Massuwes, Roesbrugge-Haringe (par begr.)

    - 1641: Mahieu Metsue, Stavele, Veurne (Cailliau, e.);

    - 1641: Philips Massu fs Jan, Stavele, Proven, Veurne (Cailliau, f.);

    - 1641: Matheus Mesuwe, Stavele (par huw)

    - 1641: Cornelia Messuwe, Stavele (par huw)

    - 1641: Maria Massuwe, Poperinge (par huw)

    - 1643: Catharina Metsus, Beveren a/d IJzer (par. doop Beveren 1643)

                Nicolaus Metsu, Lo (id)

    Opm. De -s bij deze Catharina stamt uit de verlatijnste genitief, want de doopheffer van het kind is Metsu, wat ook voor Catharina en een nieuwe doopheffer geldt bij de volgende doop in 1645.

    - 1643: Jacobus Massuwe fs Jacobus, Roesbrugge-Haringe (par doop),

    Joannes Massuwe, Stavele, doopheffer

    - 1643-1651: Maillaert Metsu fs Pieter, Poperinge, Ieper (André Metsu, m.);

    - 1644: Eusthacius Massu, Fetibery?, Beveren (par doop Beveren, doopheffer)

    - 1644: Achille Massu, Blamont (Meurthe-et-Moselle, France) (mormonensite: doop)

    daarna nog: Anne (1659), Barbe (1652), Charles (1656)

    - 1645: Joannes Metsu, Brielen, (par. doop Beveren 1635)

                Jacobus Metsu, Boezinge (id.)

    - 1645: Guillielmus Metsu, Westvleteren, Krombeke (par huw)

    Opm. Deze wordt Massu bij doop kind te Krombeke in 1648 (hoewel doopheffer toch Metsu)

    - 1645: Petrus Massu fs Petrus, Pollinkhove (par doop)

    - 1647: Joannes Messu, voorheen Hellevoetsluis, nu Gorkum (Biografisch Woordenboek der Nderlanden, deel 12)

    - 1649: Joannes Massu, Proven (par huw)

    deze blijft Massu bij doop kinderen 1665 en 1668, 1671, 1678, maar Masu bij doop in 1669, Metsu in 1675; in index van 1669 Metsu

    - 1649: Christina Metsue fa Gislenus, Westvleteren (par huw), andere zussen Metsu

    - 1650: Jacques Metsu fs Jan, Nieuwkapelle, Veurne (Cailliau, g.);

    - 1650: Maillardus Metsu, Westvleteren (par begr)

    - 1655: Jan Massuwe, Alveringem Oost;

    Frans Metsu, Hoogstade;

    Jan Mussuwe, Lo;

    Jacques Mesu, Oudekapelle;

    Jan Metsu, Pollinkhove;

    Jacques Metsu, Ramskapelle;

    Jan Messu Reninge;

    Guilliames Metsu, Westvleteren;(alle bij R. Haghebaert)

    - 1655: Franciscus Messeu, Hoogstade (par huw)

    Opm. wordt Mutsu bij doop kind in 1658

    - 1662, Mahieu Missue, Woumen, Nieuwkapelle, Ieper (Caillliau, h)

    - 1668: Jan Messuwe, Alveringem (par. begr. Alveringem)

    - 1669: Charles Leopold Massu, Badonviller (Meurthe et Moselle, France) (mormonensite, doop), verder ook Charles Edmond (1680)

    - 1670: Jan Massu, Alveringem (par. begr. Alveringem)

    - 1672: Anne Messe, Hoogstade (par. doop kind)

    - 1673, Jacques Metsu, Poperinge

    Mahieu Metsu, Poperinge

    Caerle Metsu (alle bij S. Riem)

    - 1679: Joannes Michael Massu, Bitburg (Rheinland, Preussen) (mormonensite)

    - 1687: Barbe de Massu, Luzy St Martin (Meuse, France) (mormonensite, huwelijk)

    - 1692: Christina Massu, Tetegem (Nord, France) (mormonensite, doop)

    - 1697: Massuwe, Gijverinkhove

                Metsu, Proven; Beveren-IJzer, Leisele, Gijverinkhove, Alveringem;

                Metsue en Metsui in Pollinkhove;

                Messue in Stavele;

                Messu in Oostduinkerke, Wulpen en Booitshoeke; (alle bij H. Ronse);

    - 1697: Rebecca Metsue, Abcoude (Utrechts Archief, Trouwboek inv. 14)

    - 1699: Michiel Metsu fs Jacob, Reningelst, Leisele, Ieper (Cailliau, i)

    - 1701: Jan fs Cornelis Metsu, Gijverinkhove, Ieper (Cailliau, j.)

    - 1704: Passchier Massuwe fs Staes, Killem, Gijverinkhove, Ieper (Cailliau, k.)

    - 1704, Esloy Massu, Rambouillet (Seine et Oise, France) (mormonensite, huw)

    - 1705: Christiaen Missuwe = 1714 Chr. Missuwe, FV (Vergr 1972, 178-9);

    - 1709: Pieter Metsu, Semarang (nota’s Pierre Metsu, i.)

    - 1709: Mitsue Lieven fs Joos, Moere, Oostduinkerke, Ieper (Cailliau, l.)

    - 1725: Jeanne Therese Metsu fa Cornelis, Alveringem, Lo, Ieper (Cailliau, m.)

    - 1734-1754: Joannes Massuywe, Armbouts Cappel (Th. Vergriete);

    - 1741: Jacobus Metsu fs Jacobus, Alveringem, Duinkerke, Ieper (Cailliau, n.);

    - 1741: Marie Pieternelle Massuwe fa Passchier, geb. Gijverinkhove, Oostvleteren, Ieper (Cailliau, n.);

    - 1765: Felix Jacobus Metsu fs Pieter Jacobus, Boesinge, Avekapelle, Ieper (Cailliau, p.);

    - 1767: Pieter Frans Metsu fs Guislain, Krombeke, Hondschoote, Ieper (Cailliau, q.);

    - 1771: Metsine Joannes fs Pieter, Poperinge, Eggewaartskapelle, Ieper (Cailliau, r.);

    - 1778: Missue Franciscus Jacobus fs Jacob, Oostduinkerke, Lampernisse, Ieper (Cailliau, s.);

    - 1783: Missuwe Isabelle fa Jacob, Oostduinkerke, Steenkerke, Ieper (Cailliau, t.);

    - 1791: Massuwe Joannes fs Joannes, Schore, Vinkem, Ieper (Cailliau, u.);

     

     

    Bronnen:

     

    - W. Beele, Namenlijst van het ziekenregister van de Ieperse leprozerie genaamd Hoge Zieken (1549-1583), in: Westhoek, 29 (voorjaar 2013) nr. 1: pp. 37-149.

    Hierin vinden we op p. 113 een Rooze Metsu te Woesten (1575) en op p. 122 een Jan Metsu te Elverdinge (1549)

    - P. Bougard en M. Gysseling, L’impôt royal en Artois (1295-1302), Leuven, 1970, p. 64

    in: W. Beele, Metsu(e) en zijn makke, Naamkunde, XII, 1980, pp. 116-120

    - J. Cailliau, Poortersboek van Veurne, Veurne, 1989, 699 p. in stadsarchief Ieper, 99.533/VEUR/1989

    a. Francois Metsu, pandhuis bij Claijs Bourave te Proven 8-5-1555 (p. 407)

    b. Pieter Matsu fs Claijs verzaakt Veurne Ontsl. 2-4-1573 (p. 498).

    c. Jan Massu fs Jan geb. Leisele, wonend in Haringe, aanvaard als poorter 17-7-1630 (p. 398)

    e. Mahieu Metsue wonend te Stavele aanvaard als poorter 5/1/1641 (p.407)

    f. Philips Massu fs Jan geb. Stavele, wonend in Proven en aanvaard als poorter 20-3-1641 (p. 398)

    01-09-2014, 00:15 Geschreven door ivometsu  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (2 Stemmen)
    Tags:Metsu, Massu,naamverklaring
    16-05-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het Boek der Massu-Metsu: voorwoord en indeling

    Het Boek der Massu-Metsu’s

     

    Versie 14.05.2014; Het Boek der Massu-Metsu.doc

     

    VOORWOORD

     

    Pierre Metsu, mijn vader, heeft heel wat energie gestoken in opzoekingen met betrekking tot zijn familie en voorouders. Dit was zeker gemotiveerd door zijn uitgebreide familie langs vaderszijde: niet minder dan dertien broers en zussen, met hun kinderen en verdere nakomelingen. Verder was er ook de intrigerende herkomst van de naam zelf, en natuurlijk ook die beroemde naamgenoot Gabriël Metsu, de schilder.

     

    Van meet af aan begon hij alle naamdragers van de familienaam en alle mogelijke varianten daarvan te noteren. Vakanties in de jaren 1960 werden benut om alle gegevens te halen uit parochieregisters en registers van de burgerlijke stand in de Westhoek en net over de grens in Frans-Vlaanderen. Daarnaast waren er ook nog de rijksarchieven in Brugge en Brussel, telefoonboeken, enz. En er waren de abonnementen op lokale tijdschriften als Westhoek, De IJzerbode. Een belangrijke steun kwam er van een familielid: Hilaire Derycke, maar er werden ook heel wat naamgenoten opgezocht en aangeschreven.

     

    Hij probeerde de ‘kleine’ geschiedenis van al die individuele levens, zoals hun migraties, te verbinden met de grotere sociaal-economische ontwikkelingen.

     

    Hoewel de opzoekingen zich vooral richtten tot de veronderstelde bakermat van de familie, ging hij ook veel verder, met opzoekingen in Engeland en Nederland, de migratieroute van wegens hun godsdienstige overtuiging vervolgde familienaamdragers.

    De idee was dat uiteindelijk al die naamdragers, ook al waren ze geen directe voorouders of hun verwanten, toch in een verder verleden als takken uit een soort gemeenschappelijke boom moesten zijn ontstaan. Ook al was de stamboom vrij volledig gereconstrueerd, de interesse in de andere takken bleef.

     

    Terwijl dr. Wilfried Beele inmiddels een indringende studie had gemaakt van de woordkundige verklaring van de naam, bleef de eigenlijke oorsprong van onze familietak tenslotte duister wat betreft de periode vóór 1600.

     

    Toen dan Geneanet de resultaten van vele genealogen hielp beschikbaar stellen, was de vraag of we hiermee misschien verder konden. Voor mij het begin van de ‘opzoekingsmicrobe’, die me geleidelijk aan steeds dieper in het stamboomonderzoek deed engageren.

     

    Met de bekommernis al dit werk op zijn minst niet verloren te laten gaan, en waar mogelijk misschien aanvullingen en verbeteringen aan te brengen ben ik begonnen alle gegevens in te tikken op computerbestanden. Tegelijk werd vergeleken met de gegevens van genealogen die dank zij Geneanet voor iedereen bereikbaar zijn geworden via PC.

     

    Dan bleek alras dat de parochieregisters van West-Vlaanderen, althans de klappers, gaandeweg gedigitaliseerd ter beschikking kwamen dank zij het onverdroten werk van de vrijwilligers bij het Rijksarchief Brugge, zodat vergelijkingen en aanvullingen van Pierre’s boekhoudkundige nota’s per dorp voorop stonden. Een en ander resulteerde niet alleen in een grote inventaris van overeenstemmingen, maar ook in kleine en grote afwijkingen en tegenstellingen in de gegevens, die we niet direct konden oplossen omdat we de akten zelf niet konden lezen (toevallig of niet waren we met de moeilijkste begonnen!).

     

    Een uitkomst om de parochiale gegevens makkelijker aan elkaar aan te sluiten was het bekijken van de bewaarde staten van goed en rekeningen op hun genealogische inhoud. Ook dat werk was door Pierre begonnen, maar stootte op transcriptieproblemen. Inmiddels bestaat echter het monumentale werk van Cailliau, dat al deze gegevens in boekvorm ter beschikking stelt. Fantastisch. Dit liet ons toe heel wat meer naamdragers te plaatsen.

     

    Om een meer concrete voorstelling te hebben van de individuele levens van onze voorouders kwam dan het transcriberen van volledige staten van goed en rekeningen. Al doende leert men en geleidelijk ging het vlotter en vond ik steeds meer woordverklaringen, en zo ook begrip van deze belangrijke informatiebron. Daarmee wordt meer zicht mogelijk op de sociaal-economische situatie van onze voorouders en komen we te weten met wie ze te maken hadden als buren, winkeliers, eigenaars, huurders, gezagsdragers, …

     

    Een grote hulp om zicht te krijgen op deze tijd vond ik in de prachtige werken over de buurgemeenten van mijn woonplaats: Waarschoot, Eeklo, Lovendegem.

     

    Uiteindelijk kwamen de akten van de parochieregisters zelf digitaal ter beschikking, zodat de weg openging om voorbij de indexen naar de oorspronkelijke teksten te gaan, wat voor veel twijfelgevallen in de gegevens een oplossing bracht, maar ook veel bijkomend werk.

     

    Als laatste stap heb ik dan geprobeerd op een meer wetenschappelijk-systematische wijze alle gegevens en hiaten op een rijtje te zetten, samen met een overzicht van de nog te bekijken bronnen. Dit om te zien in hoeverre we meer kúnnen weten dan en over de eerste bekende generaties van onze familietak, dus een aanval op de ‘muur’ vóór de parochieregisters.

     

    Door alles heen groeide interesse voor het grotere kader, de geschiedenis van de kasselrij Veurne als onderdeel van Vlaanderen, en als maatschappelijk kader achter de levens van de familievoorouders.

     

    Al dit werk niet verloren laten gaan, betekent voor mij meer dan netjes bijeenzetten, het is ook beschikbaar maken voor alle geïnteresseerden. Ook bij Pierre leefde van in het begin het idee om tot een boekje te komen over de familiestamboom, met als voorbeeld het boekje over een naamgenoot : Remi Metsu.

     

    Gezien de omvang van al zijn opzoekingswerk zocht ik een ruimere bedding, dus een heus boek waarin naast de pure stamboom ook de aanvullende informatie over de materiële situatie aan bod komt en het maatschappelijke kader van de tijd. Het internet biedt de kans deze informatie relatief gemakkelijk ter beschikking te stellen van eventuele geïnteresseerden, niet alleen van de familie of  verwanten of andere naamdragers, maar ook m.b.t. plaatselijke geschiedenis. Daarom geef ik alle opzoekingswerk op mijn beurt ter beschikking, in zijn volledigheid en in zijn onvolkomen en onaf zijn, met bij elk gegeven de vermelding van de gebruikte bronnen. Andere genealogen worden maar geciteerd als ik zelf het gegeven niet teruggevonden heb.

     

    In het heldere besef, dat er nog heel veel informatie beschikbaar is, maar dat ik niet de tijd, de mogelijkheden en de ambitie heb om deze allemaal te gaan opzoeken en verwerken, noem ik dit “een aanzet”, al zal het niet ontgaan dat er al véél tijd in gekropen is. Maar ik wil zeggen: er is een mogelijkheid gecreëerd om kennis te maken met al het gedane werk, en er ligt tegelijk een uitnodiging om hierop verder te bouwen. Ik bied een vorm aan, die die aanvullingen op permanente basis toelaat. In de teksten zal er trouwens nog wel nu en dan wat ge-updated worden. Alle aanvullingen en verbeteringen zijn ook steeds welkom.

     

    Vermits ik zelf wel wat geworsteld heb met transcripties, pleit ik er tenslotte voor, dat er een soort internetforum zou ontstaan rond de archieven, onder supervisie van de verantwoordelijken daar, waar onderzoekers gedane transcripties zouden kunnen deponeren voor andere onderzoekers, en waar ze zelf soms ook zo geholpen kunnen worden door het werk van weer anderen. Het is toch al te gek om zulk werk opnieuw te gaan doen, terwijl er nog zoveel archiefmateriaal on-ontsloten ligt te wachten.

      

    Als (voorlopige) indeling komen we tot het volgende:

    (in kleiner formaat staan mijn eigen documentnamen erbij)

     


     

    HET BOEK DER MASSU-METSU

     

    1. Voorwoord: zie hierboven

    Het Boek der Massu-Metsu’s p.1-5

     

    1. Beschouwingen over de naam

    BESCHOUWINGEN OVER DE NAAM p.1-11

     

    1. Het oudste gegeven van onze voorouders in rechte lijn

     

    1. Teruggaan tot net vóór en tijdens deze Jan Massu

     

    4.1. Documenten uit het kerkelijk bestuur

     

    4.1.0. Parochiale organisatie en het leven in de parochies  

    PAROCHIALE GESCHIEDENIS p.1-25

    4.1.1. Parochieregisters

    4.1.1.1. Wat zijn ze en wat bieden ze?

    PAROCHIALE REGISTERS p.2-17

    4.1.1.2. De vroegste Massu uit de parochieregisters in ons oorspronggebied.

    ANDERE MASSU p.1-33

    ANDERE MASSUBIS p.1-29

    4.1.2. Ander oud archief van parochies

    4.1.2.1. Erfelijke renten en losrenten van de dis, kerk en kapellanie van Beveren

    KERKREKENINGEN VAN DE KERK VAN BEVEREN. p.1-3

    4.1.2.2. Dis- en kerkrekening van Stavele, 1598

    4.1.2.3. Kopie uit de terrier van kerk, dis en presbiterie van Stavele, 1602

    4.1.2.4. Terrier van Stavele, 1697

     

    4.1.3. Oud archief van abdijen en kloosters

    4.1.3.1. De abdij van Eversam

    ABDIJ VAN EVERSAM p.1-16

     

    4.2. Documenten uit het burgerlijk bestuur:  kasselrij, steden, prochies en heerlijkheden, wateringen, en andere

                           

    4.2.0. Feodaal-administratieve structuur: het leenstelsel

    HET LEENSTELSEL p.1-12

    4.2.0.1. Register van de leenen ghehouden door de grave van vlaenderen

    4.2.0.2. Leenhof van de Burg van Veurne: verheffingen

    denombrementen p.1-3

     

    4.2.1. Staten van goed en madelrierekeningen

    4.2.1.1. Wat zijn ze en wat bieden ze?

    WAT IS EEN STAAT VAN GOED p.1-5

    4.2.1.2. De vroegste Massu uit de staten en rekeningen in ons oorspronggebied. Integratie met de gegevens uit de parochieregisters. Overzicht van de bewaarde staten en rekeningen van onze familie.

    ANDEREMASSU2 p.1-11

     

    4.2.2. Wezenregister

    4.2.3. Oud archief van de prochies: rekeningen

    OUDE DOCUMENTEN STAVELE p.1-11

    4.2.4. Oud archief van de heerlijkheden en leenhoven: leenboeken, leenregisters, denombrementen, … en rechtspraak

    In voorbereiding

    4.2.5. Oud archief van de wateringen: rekeningen

    4.2.6. Poorterboeken

    4.2.7. Volkstellingen

    4.2.8. Belastingen

    4.2.9. Andere

     

    1. Terugblik in de geschiedenis van de zestiende eeuw en vroeger

                     

    5.1. Geschiedenis van de Kasselrij Veurne tot de zestiende eeuw

    In voorbereiding

    5.2. Periode van de godsdiensttroebelen.

                            In voorbereiding

    5.3. Naamgenoten in deze tijd

    In voorbereiding

     

    1. De zeventiende eeuw

     

    6.1. Geschiedenis van de Kasselrij Veurne in de zeventiende eeuw

    POLITIEK KADER ZEVENTIENDE EEUW p.1-10

     

    6.2. Geschiedenis van enkele dorpen uit ons oorspronggebied

    6.5.1. Stavele

    6.5.2. Beveren

    6.5.3. Pollinkhove

    6.5.4. Roesbrugge-Haringe

               

    6.3. De ‘eerste’ generatie

    6.1.1. Jan Massu (I)

    DE ‘EERSTE’ GENERATIE (JAN MASSU) p.1-8

    6.1.2. Mayken Willaert

    DE ‘EERSTE’ GENERATIE (WILLAERT) p.1-25

     

    6.4. De ‘tweede’ generatie

     

    6.2.1. Jan Massu/Metsu (II)

    DE ‘TWEEDE’ GENERATIE (JAN MESSU) p.1-5

    6.2.2. Cathelijnne Clareboudt

    DE ‘TWEEDE’ GENERATIE (vervolg 1 CLAREBOUT) p.1-8

    6.2.3. Janneken Waerebout

    DE ‘TWEEDE’ GENERATIE (vervolg 2 Waerebout) p.1-6

    6.2.2.a. Staat van goed Cathelijnne Clarebout (34.114)

    34114 p.

    6.2.1.a. Staat van goed Jan Massu/Metsu (37.144)

    37144 p.

    6.2.1.b. Rekening Jan Massu/Metsu (16.747)

    16747 p.

     

     

     

    6.5. Enkele andere naamdragers in de directe omgeving

     

    6.5.1. Een andere ‘tak’: Jacob Massue uit West-Vlaanderen?

    ministamboom p.1-4

    6.5.1.a. Staat van goed Cornelie Massue (Stavele, 18.064)

    18.064 p.1-6

    6.5.1.b. Rekening Jacques Messue (Oudecappelle, 27.116)

    27.116 p.1-6

    6.5.2. Een andere ‘tak’: Eloy Massu en zijn nakomelingen

    BREAKTHROUGH p.1-9

    Eloij MASSUenvolgende p.1-4

    JAN MASSU de jonge p.1-8

    6.5.2.a. Staat van goed Janneken Massu (Krombeke, 37.103)

    37.103n p.1-3

    6.5.2.b. Rekening Mayken Van Bovekercke (Haringe, 31.821)

    31.821 p.1-25

    6.5.2.c. Rekening Michiel Verbeke (Harynghe, 24.011)

    24.011 p.1-24

    6.5.2.d. Rekening Mayken Ghyselynck (Haringe?, 13.529)

    13.529 p.1-21

    6.5.2.e. Rekening Jan Massu (Stavele, 10436)

    10.436 p.1-25

    6.5.2.f. Staat van goed Jorijncken Gillis (115)

    115 p.1-45

    6.5.2.g. Jorijncken Massu (Beveren, 4.889)

    4.889 p.1-23

    6.5.2.h. Rekening Jorijncken Massu (Beveren, 16.592)

    16.592 p.1-14

    6.5.2.i. Teksten uit leeninventaris (Plotho-archief)

     

                6.6. Generatie III

     

    6.6.1. De ‘derde’ generatie : beginoverzicht

    DE ‘DERDE’ GENERATIE (1) p. 1

    6.6.2. Jan Massu (III.1.)

    DE ‘DERDE’ GENERATIE (1) p. 2

    6.6.3. Marije Messu/ Metsu (III.2.) en

              Vincent Bouden

    DE ‘DERDE’ GENERATIE (1) p. 3-17

    6.6.4. Petrus Metsu (III.3.)

    DE ‘DERDE’ GENERATIE (1) p. 18

    6.6.5. Cathelyne Messu/Metsu (III.4.) en

              Pieter Francois Delegher

    DE ‘DERDE’ GENERATIE (1) p. 19-30

    6.6.6. Jacobus Metsu (III.5.)

    DE ‘DERDE’ GENERATIE (2) p. 1-2

    6.6.7. Jan Jacobus Metsu (III.6.) en

    DE ‘DERDE’ GENERATIE (2) p. 3-7

    6.6.8. Cathelijne Masijn

    DE ‘DERDE’ GENERATIE (2) p. 8-12

    6.6.8.a. Staat van goed Cathelijne Masijn (Pollinkhove, 25.276)

    25.276

    6.6.9. Francisca Willems

    DE ‘DERDE’ GENERATIE (2) p. 13-17

    6.6.7.a. Staat van goed Jan Metsu (Pollinkhove, 37.075)

    37.075

    6.6.10. Jaecques Metsu (III.7.)

    DE ‘DERDE’ GENERATIE (3) p. 1-4

    6.6.11. Marij Coene

    DE ‘DERDE’ GENERATIE (3) p. 5-12

    6.6.10.a. Staat van goed Jaecques Mesu (Houtem, 4.843)

    4.843

    6.6.12. Janneken Messu/Metsu (III.8.)

    DE ‘DERDE’ GENERATIE (3) p. 13-20

    6.6.13. Jan Provoost

    DE ‘DERDE’ GENERATIE (3) p. 21-36

    6.6.14. De ‘derde’ generatie (eindoverzicht)

    DE ‘DERDE’ GENERATIE (eindoverzicht) p.

     

     

    1. De achttiende eeuw tot  de Franse Revolutie

     

    7.1. Geschiedenis van de Kasselrij Veurne

     

    7.2. Generatie IV

     

    7.2.1. De ‘vierde’ generatie: beginoverzicht

    DE ‘VIERDE’ GENERATIE (beginoverzicht) p. 1

    7.2.2. Jan Baptiste Metsu (IV.a.1.)

    DE ‘VIERDE’ GENERATIE (1) p. 1-4

    7.2.3. Francisca Woutters

    DE ‘VIERDE’ GENERATIE (1) p. 5-8

    7.2.4. Pieter Frans Metsu (IV.a.2.)

    DE ‘VIERDE’ GENERATIE (2) p. 1-5

    7.2.5. Joanna Jacoba Savaete

    DE ‘VIERDE’ GENERATIE (2) p. 6-9

    7.2.5.a. Staat van goed Joanna Savate (Stavele, 25.052)

    25.052 p.1- (in voorbereiding)

    7.2.7. Maria Agnes(se) Verlende

    DE ‘VIERDE’ GENERATIE (2) p. 10-14

    7.2.8. Godelieve Maes

    DE ‘VIERDE’ GENERATIE (2) p. 15-18

    7.2.4.a. Staat van goed Pieter Metsu (11.522)

    11.522 p.1- (in voorbereiding)

    7.2.4.a. Rekening Pieter Metsu (14.351)

    14.351 p.1-3

    7.2.9. Joanna Francisca Metsu (IV.a.3.),

              Jozef Metsu (IV.a.4.),

              Jacobus Metsu (IV.a.5.)

    DE ‘VIERDE’ GENERATIE (2) p. 19-20

    7.2.10. Isabella Theresia Metsu (IV.b.1.),

                Joanna Monica Metsu (IV.b.2.)

                Marij Catharina Metsu

    DE ‘VIERDE’ GENERATIE (2) p.21-24

    7.2.11. De ‘vierde’ generatie: eindoverzicht

    DE ‘VIERDE’ GENERATIE (eindoverzicht) p.1-3

     

    7.3. Generatie V

     

    7.3.1. De ‘vijfde’ generatie: beginoverzicht

    DE ‘VIJFDE’ GENERATIE (beginoverzicht) p. 1-2

    7.3.2. Maria Theresia Metsu (V.a.1.)

              Isabella Clara Metsu (V.a.2.)

    DE ‘VIJFDE’ GENERATIE (1) p. 1-2

    7.3.3. Joanna Theresia (V.b.1.)

    DE ‘VIJFDE’ GENERATIE (1) p. 3-7

    7.3.4. Philips Van Toortelboom (en kinderen)

    DE ‘VIJFDE’ GENERATIE (1) p. 8-19

    7.3.5. Pieter Cornelis Metsu (V.b.2.)

    DE ‘VIJFDE’ GENERATIE (1) p. 20

    7.3.6. Pieter Ignaes Metsu (V.b.3.)

    DE ‘VIJFDE’ GENERATIE (2) p. 1-5

    7.3.6.a. Staat van goed Pieter Ignaes (18.039)

    18.039

    7.3.7. Jaecquemijncken Soete

    DE ‘VIJFDE’ GENERATIE (1) p. 6-14

    7.3.8. Jacobus Albertus (V.b.4.), Joannes Franciscus (V.b.5.),

              Joannes Franciscus (V.b.6.), Maria Catherine (V.b.7.),

              Anastasia Bertina (V.b.8.)

    DE ‘VIJFDE’ GENERATIE (1) p. 15-17

    7.3.9. Maria Frans Metsu (V.b.9.) en Antoine Jacques Laurens

    DE ‘VIJFDE’ GENERATIE (1) p. 18-21

    7.3.10. Annastasia Constantia Metsu (V.b.10.)

    DE ‘VIJFDE’ GENERATIE (1) p. 22

    7.3.11. Joannes Jacobus Metsu (V.b.11.)

    DE ‘VIJFDE’ GENERATIE (1) p. 23

    7.3.12. De ‘vijfde’ generatie (eindoverzicht) p. 1-3

    DE ‘VIJFDE’ GENERATIE (eindoverzicht) p. 1-2

                     

    7.4. Generatie VI

     

    7.4.1. De ‘zesde’ generatie (beginoverzicht)

    DE ‘ZESDE’ GENERATIE (beginoverzicht) p.1

    7.4.2. De ‘zesde’ generatie

    DE ‘ZESDE’ GENERATIE p. 1-13

    7.4.3. De ‘zesde’ generatie (eindoverzicht)

    DE ‘ZESDE’ GENERATIE (eindoverzicht) p.1-2

     

    1. De Franse revolutie  (1789) tot het Koninkrijk België (1830)

                     

    8.1. Geschiedenis van de kasselrij Veurne

     

    8.2. Generatie VII

     

    8.2.1. De ‘zevende’ generatie (beginoverzicht)

    DE ‘ZEVENDE’ GENERATIE (beginoverzicht) p.1-2

    8.2.2. De ‘zevende’ generatie

    DE ‘ZEVENDE’ GENERATIE p. 1-17

    8.2.3. De ‘zevende’ generatie (eindoverzicht)

    DE ‘ZEVENDE’ GENERATIE (eindoverzicht) p.1-

     

    8.3. Generatie VIII

    8.3.1. De ‘achtste’ generatie (beginoverzicht)

    DE ‘ACHTSTE’ GENERATIE (beginoverzicht) p.1-3

    8.3.2. De ‘achtste’ generatie

    DE ‘ACHTSTE’ GENERATIE p. 1-15

    8.3.3. De ‘achtste’ generatie (eindoverzicht)

    DE ‘ACHTSTE’ GENERATIE (eindoverzicht) p.1-6

     

     

    1. Het Koninkrijk België (1830) tot WO II

     

    9.1. Historisch kader

     

    9.2. Generatie IX

     

    9.2.1. De ‘negende’ generatie (beginoverzicht)

    DE ‘NEGENDE’ GENERATIE (beginoverzicht) p.1-3

    9.2.2. De ‘negende’ generatie

    DE ‘NEGENDE’ GENERATIE p. 1-11

    9.2.3. De ‘negende’ generatie (eindoverzicht)

    DE ‘NEGENDE’ GENERATIE (eindoverzicht) p.1-5

     

    9.3. Generatie X

     

    9.3.1. De ‘tiende’ generatie (beginoverzicht)

    DE ‘TIENDE’ GENERATIE (beginoverzicht) p.1-3

    9.3.2. De ‘tiende’ generatie

    DE ‘TIENDE’ GENERATIE p. 1-25

    9.3.3. De ‘tiende’ generatie (eindoverzicht)

    DE ‘TIENDE’ GENERATIE (eindoverzicht) p.1-9

     

    9.4. Generatie XI

     

    9.4.1. De ‘elfde’ generatie (beginoverzicht)

    DE ‘ELFDE’ GENERATIE (beginoverzicht) p.1-5

    9.4.2. De ‘elfde’ generatie

    DE ‘ELFDE’ GENERATIE p. 1-17

    9.4.3. De ‘elfde’ generatie (eindoverzicht)

    DE ‘ELFDE’ GENERATIE (eindoverzicht) p.1-11

     

     

    1. Na WO II

     

    10.1. Historisch kader

     

    10.2. Generatie XII

    16-05-2014, 20:06 Geschreven door ivometsu  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
    Tags:stamboom Massu-Metsu,indeling
    15-05-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De 'elfde' generatie (eindoverzicht)(blogversie)

    DE ‘ELFDE’ GENERATIE (eindoverzicht)(blogversie

    versie 08.05.2014; DE ‘ELFDE’ GENERATIE (eindoverzicht)(blogversie)

     

    I. Jan MASSU (generatie I) (geb. /1588 – gest 1606/-/1680, mogelijk 1614)

    & Stavele, eind aug 1606 met Mayken Willaert (geb. /1588 – gest 1606/-/1680)

    kinderen (= generatie II): 2?

     

    II.1. Joannes / Jan MASSU / METSU  

    (geb. Beveren?,  ca. 1607 – begr. Pollinkhove,  20 december 1680), werd 75 j

    & Pollinkhove, 28 januari 1647 met Cathelijne Clareboudt

    (ged. Hoogstade, 26 maart 1623 – Pollinkhove, 5 februari 1666), werd 42 j

    kinderen (= generatie III): 8

     

    III.6. Jan Jacobus MESSU

    (geb. Pollinkhove 12 feb, ged. 14 feb 1658 – gest. Pollinkhove, 20 of 25 juli 1690), werd 32 j

    && Pollinkhove, 17 okt 1683 met Franchoise Willems

    (ged. Pollinkhove? – begr. Pollinkhove, 16 feb 1691)

    kinderen (= generatie IV.a.2-5): 4

     

    IV.a.2. Pieter Frans METSU

    (geb. Pollinkhove, 19 en ged. 20 nov 1684 – Stavele, 13 jan 1722), werd 37 j

    && Stavele, 22 mei 1708 met Maria Agnes(se) Verlende

    (ged. Stavele, 22 juni 1685 - Stavele, 8 mrt 1720), werd 34 j

    kinderen (= generatie V.b.3-10): 8

     

    V.b.3. Pieter Ignaes METSU / METSUE

    (geb. en ged. Stavele, 30 aug 1709 – gest. Haringhe 28 mrt 1741), werd 31 j

    & Roesbrugge, 10 nov 1729 met Jacqueline Soete

    kinderen: (= generatie VI): 4

     

    VI.3. Urbanus Joannes Metsu

    (geb. en ged. Roesbr.-Haringhe, 3 april 1735 – gest. Roesbr.-Haringe, 20 apr 1806), werd 71 j

    & Roesbrugge, 13 juni 1769 met Maria Cornelia Parazijs

    (geb. Roesbr.-Har., geb. 12 sept, ged. 13 sept 1743 – Roesbr.-Har., 24 jan 1820), werd 76 j

    kinderen (= generatie VII): 9

     

    VII.2. Petrus Urbanus / Pierre Urbain METSU

    (geb. Haringhe, 13, ged. 14 sept 1771 – gest. Beveren a/d IJzer, 8 sep 1850), werd 78 j

    & Roesbrugge, 19 april 1799 met Pieternelle Francisca Novelle

    (geb. Krombeke, 31 mei 1777 – gest. Krombeke 17 sep 1845), werd 68 jaar

    kinderen (generatie VIII.a.): 9

     

    VIII.a.2. Carolus Ludovicus METSU

    (geb. Krombeke, 13 apr 1803 – gest. Hoogstade, 4 okt 1846), werd 43 j

    && Hoogstade, 4 nov 1842 met Marie Therese Constance Hennebel

    (geb. Hoogstade, 21 sept 1809 – gest. Westvleteren, 26 apr 1894), werd 84 jaar

    kinderen (generatie IX.a.7-10): 3

     

    IX.a.7. Pieter / Petrus Leopoldus Donatus METSU

    (geb. Hoogstade, 29 juni 1843 – gest. Antwerpen, 20 okt 1924), werd 81 j

    & Stavele, 25 jan 1871 met Philomena Octavia Eularia / Philomene Octavie De Meersseman / Demeersseman 

    (geb. Stavele, 9 dec 1849 - Antwerpen, 25 jan 1939), werd 89 j 

    kinderen (generatie X.a.): 13

     

    X.a.2. Camille Josephus Cornelius METSU

    (geb. Stavele, 10 of 18 juli 1872 – gest. Bambecque, 13 sep 1947)

    & Bambecque, 30 mei 1897 of 1 juni met Marie Louise / Louise Bonnez

    (geb. Roesbrugge-Haringe, 10 of 17 mei 1870 – gest. Bambecque 15 juli 1948)

    XI.a.1. Daniel Pierre Cornil METSU

    (geb. Bambecque, 23 mrt 1898 – gest. Rosendael, 10 aug 1979, begr. Bambecque), werd 81 j

    & Bambecque, 13 nov 1926 met Agnes Marie Cornelie Fossaert / Fosaert / Fossart

    (geb. Bambecque, 21 dec 1899 – gest. Bambecque, 31 mrt 1977 of 30 mei 1976), werd 76 j

     

    kinderen: geen

     

    XI.a.2. Jérome Joseph Cornil METSU

    (geb. Bambecque, 9 juli 1899 – gest. Rosendael, 18 dec 1974), werd 75 j

    & Petite Synthe, 27 juni 1925 met Marie Thérèse Gisèle Louise De Quidt / Dequidt

    (geb. Buysscheure, 22 feb 1900 – gest. Petite Synthe, 28 juli 1986), werd 86 j

     

    kinderen (generatie XII.a.): 4

    XII.a.1. Paulette Marie Louise METSU 

    XII.a.2. Micheline Georgette  Agnes METSU

    XII.a.3. Françoise Daniele Antoinette METSU

    XII.a.4. Pierre Paul METSU

     

    XI.a.3. Marie / Maria Madeleine Cornelia / Cornelie METSU

    (geb. Bambecque, 24 jan 1901 - Rosendael, 24 sept of 22 sept 1960, werd 59 j

    & Rosendael, apr 1928 met Maurice Edouard Sobbel

    (geb. ca 1900)

     

    kinderen:

    1. Louisette Sobbel

    2. Thérèse Marie Joseph Sobbel

    3. Monique Sobbel

    4. Michel Jérome Cornil Sobbel

    5. Pierre Sobbel

     

    XI.a.4. Marguerite /  Marie / Maria Madeleine Cornelia METSU

    (geb. Bambecque, 30 dec 1902 – gest. Bambecque 18 juni 1991, begr. 21 juni), werd 88 j

    Ongehuwd

     

    XI.a.5. Agnès Alice / Alix Cornelie / Cornille / Cornelia METSU

    (geb. Bambecque, 31 aug 1904 – gest. Rosendael, 12 feb 1984, begr Bambecque, 17 feb), werd 79 j

    Ongehuwd

     


     

    van de ouders:

     

    X.a.4. Jérome (Hieroniemus) Camille Cornelius METSU

    (geb. Stavele, 22 mei 1876 – gest. Poperinge, 20 aug 1965, begr Stavele 25 aug)

    & Stavele, 1 juli 1908 met Celina Lucia Cornelia De Maerel /Demaerel)

    (geb. Beveren a/d IJzer, 19 juli 1887 – gest. Stavele, 14 apr 1958)

     

    XI.b.1. Angèle Eulalia / Eulalie Cornelia METSU

    (geb. Stavele, 9 mrt 1909 – gest. Wilrijk 14 nov 1989, begr. 18 nov), werd 80 j

    & Antwerpen, 1 okt 1932 met Richard Laureys

    (geb. Beveren-Waas, 25 okt 1907)

     

    kinderen:

    1. Maria Celina Theophiel Laureys

    2. Cecile Maria Cornelia Laureys

    3. Suzanne Yvonne Cornelia Laureys

     

    XI.b.2. Yvonne Cornelia METSU

    (geb. Stavele, 12 / 13 nov 1910  – gest. Hoogstade, 23, begr. Stavele, 28 okt 1996), werd 85 j

    Ongehuwd

     

    XI.b.3. Maria Margaret(h)a Cornil / Cornelia METSU

    (geb. Stavele, 13 apr 1913 - Stavele, 5 okt 1913), werd 5 maanden

    vroegtijdig overleden

     

    XI.b.4. Maria Flavie Cornelia METSU

    (geb. Stavele, 22 juli 1914 – Proven, 9 juni 2002),werd 87 jaar

    & Stavele, 11 mei 1946 met Albert Robert Vaninghelandt

    (geb. Krombeke, 5 jan 1913 – 1964), werd 51 j

     

    kinderen:

    1. André Maria Cornelius Vaninghelandt (geb. Poperinge, 19 mrt 1947)

    2. Rosa Maria Cornelia Vaninghelandt

    3. Maurits / Maurice Rene Cornelius Vaninghelandt

     

    XI.b.5. Maurice René Leon Corneel METSU

    (geb. Stavele, 6 of 7 nov 1917 – gest. Deurne, 7 jan 2005), werd 67 j

    & Borgerhout, 26 feb 1946 met Maria Vanderloo / Van der Loo

    (geb. Antwerpen, 30 mei 1910 – Deurne, 20 juli 1983), werd 73 j

    Maria was voorheen gehuwd met Ludovicus Martens

     

    kinderen: ?

     

    XI.b.6. Leon Petrus Cornelius METSU

    (geb. Stavele, 25 of 26 jan 1919 –  gest. Borgerhout, 12 juli 1981), werd 62 j

    & Arendonk, 21 sep 1942 met Emiliana / Emilienne Maria Clementina Jacobs

    (geb. Arendonk, 27 apr 1919)

     

    kinderen (generatie XII.b.): 2

    XII.b.1. Michel Rene Jerome Cornelius METSU

    XII.b.2. Rene Gilbert August METSU

     

    XI.b.7. René Henri Joseph Cornelius METSU

    (geb. Stavele, 8 feb 1920 – gest. 22 okt 1939), werd 19 j

    Ongehuwd

     

    XI.b.8. Alphonse / Alfons Petrus Cornelius METSU 

    (geb. Stavele, 18 nov 1921 – gest. Stavele, 4 feb 1922), werd 2 m  

    vroegtijdig overleden

     

    XI.b.9. Auguste Pierre Cornelius METSU

    (geb. Stavele, 18 sep 1923 – gest. Stavele, 2 okt 1923), werd 2 w

    vroegtijdig overleden

     

    XI.b.10. Joseph Maurice Cornelius METSU

    (geb. Stavele, 10 of 11 juni 1926)

    & Antwerpen 5 mrt 1957 met Martha Beukeleirs

     

    kinderen: ?

     


     

    van de ouders:

     

    X.a.6. René Remy Cornelius METSU

    (geb. Stavele, 8 nov 1879 –  gest. Rosendael, 5 juni 1951), werd 71 j

    && Dunkerque, 26 jan 1918 met Gentilie (Gentilly) Thibouw

     (geb. Leisele, 11 mrt 1878 - Rosendael, 3 apr 1961), werd 83 j

     

    XI.c.1. Adrienne Marie Cornelie METSU  

    (geb. Leisele, 22 mei of 29 januari 1901 – gest. Deurne, 1985), werd 84 j

    Gewettigd door René

    & Alfons Arteel

    (geb. Roeselare, 22 mei 1901 – 1988), werd ca. 87 j

     

    kinderen:

    1. Pierre Alfons Gustaaf Arteel

    2. Renée Rosalia Juliette Arteel

     

    XI.c.2. André METSU (geb. 1908)

    & 1934 met Marie-Louise Botten (geb. 1909)

     

     


     

    van de ouders:

     

    X.a.10. Alfonse / Alphonse Cornelius (Corneille) METSU

    (geb. Stavele, 13 aug 1889 – gest. Dunkerque, 20 nov 1951), werd 72 j

    & 1910 met Aline Georgine Verhaeghe

    (geb. Drincham FR, 15 dec 1891 -)

     

    XI.d.1. Thérèse Marceline METSU

    (geb. Dunkerque, 3 of 30 juli 1910 – gest. 2002), werd 82 j

    & 1936? met Louis Julien Firmin Thienpont

    (geb. Coudekerque-Branche, 30 juni 1911 – gest. 1997), werd 87 j

    kinderen:

    1. André Thienpont  

    2. Colette Thienpont

    3. Jean Louis Thienpont

     

    XI.d.2. Denise Lucie METSU

    (geb. Rosendael, 25 okt 1912 - ?)

    & 1934 met Lucien Gustave de Keirel

    (geb. Dunkerque, 4 of 9 apr 1909 - ?)

    kinderen:

    1. Gerard De Keirel

     

    XI.d.3. Paulette Julie Cornélie / Cornelie Julie METSU

    (geb. Dunkerque, 11 feb 1914)

    & Coudekerque-Branche, 22 juli 1939 of 1940 met Julien Marius Dereuddre

    (geb. Dunkerque, 15 feb 1915 – )

    kinderen:

    1. Philippe Dereuddre

    2. Dominique Dereuddre

     

    XI.d.4. Berthe Aline METSU

    (geb. Dunkerque, 11 feb 1916 – Fresnes, 1999), werd 83 j

    & Adolphe Charles Hypolite De Coster

    (geb. Dunkerque, 15 jan 1916 – Fresnes (Val-de-Marne), 3 mei 2004), werd 88 j

     

    kinderen:

    1.     Brigitte Decoster

    & Yves Bonnay

    2.     Elisabeth Decoster

     

    XI.d.5. Odette Aline / Odette Georgine Cornélie METSU

    (geb. Villedieu-les-Poêles, 25 juli  of 4 aug 1918)

    & Coudekerque-Branche, 22 aug 1936, met Isidore Edmond Van Hille

    (geb. Bray Dunes, 26 of 28 mei 1917 – gest. St.-Maur-des Fossées, 3 okt 1991), werd 74 j

     

    kinderen:

    1. Nicole Odette Cornélie Van Hille

    & Perreux-sur-Marne met Jean Claude Charles Goltsche

    2. Andrée Raymonde Denise Van Hille  

    & Perreux-sur-Marne met Roger Chollet

    geen kinderen

     

    3. Odette Yvonne Julienne Van Hille

    & Jacques Guy Coutant

    && Perreux-sur-Marne met Charles Thierry Tournadre

     

    XI.d.6. Maurice Alfonse / Alfons METSU

    & Josiane Boussemaere

     

    kinderen (generatie XII.c.): 3

    XII.c.1. Mauricette METSU

    XII.c.2. Claude METSU

    XII.c.3. Alain METSU

     

    XI.d.7. Jean Corneille METSU

    & met Eliane Morvan

     

    kinderen (generatie XII.d.): 4

    XII.d.1. Françoise METSU

    XII.d.2. Bruno METSU

    (geb. Coudekerque-Branche, 13 of 28 jan 1954 – gest. 2014)

    XII.d.3. Jean Jacques METSU

    XII.d.4. Veronique METSU

     

     

    van de ouders:

     

    X.a.11. Amatus Benoit Cornelius / Aimé Benoit Corneel  METSU

    (geb. Stavele, 17 mrt 1891 – Antwerpen, 17 aug 1965, begr 20 aug), werd 74 j

    & Antwerpen, 21 juni 1919 met Elodie Julia Gabriella Baey

    (geb. Rexpoede, 7 juli 1894  - Antwerpen, 19 mei 1969, begr 23 mei), werd 74 j

     

    XI.e.1. Pierre Henri Corneel / Cornil METSU

    & Wilrijk,15-05-2014, 22:21 Geschreven door ivometsu  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    Tags:Stamboom Massu,Metsu,Pompier,Baey,Vandenbossche,Morvan,Boussemaere,Van Hille,De Coster,Dereuddre,De keirel,Thienpont,Verhaeghe,Botten,Arteel,Jacobs,Vaninghelandt,Laureys,Sobbel,De Quidt,Fossaert,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De 'elfde' generatie (blogversie)

    DE ‘ELFDE’ GENERATIE (blogversie)

     

    versie 08.05.2014; DE ‘ELFDE’ GENERATIE (blogversie)

     

    van de ouders:

    X.a.2. Camille Josephus Cornelius METSU

    (geb. Stavele, 10 of 18 juli 1872 – gest. Bambecque, 13 sep 1947)

    & Bambecque, 30 mei 1897 of 1 juni met Marie Louise / Louise Bonnez

    (geb. Roesbrugge-Haringe, 10 of 17 mei 1870 – gest. Bambecque 15 juli 1948)

     

    XI.a.1. Daniel Pierre Cornil METSU (P)

    (geb. Bambecque, 23 mrt 1898 (P) – gest. Rosendael, 10 aug 1979 (P), begr. Bambecque (1d)) landsdienstknecht (P), werd 81 jaar.

     

    & Bambecque, 13 nov 1926 (P) met Agnes (P) Marie (1a) Cornelie (1a) Fossaert (P) Fosaert (1b) Fossart (D)

    (geb. Bambecque, 21 dec 1899 (P) - Bambecque, 31 mrt 1977 (P) 30 mei 1976 (1a)) werd 76 jaar

    - ouders: Henri Ferdinand Fossaert (1a) (geb. Quaedypre, 5 jan 1863 (1a)), journalier (1a)

    & Zoe Marie Looten (geb. Bambecque, 26 sept 1872 – gest. Bambecque, 12 juli 1946)(1a)

    hadden twee kinderen: 1. Agnes en 2. Aline (1a)

    - grootouders (vader) : Pierre Jean Fossaert (gest. Quaedypre 25 nov 1862 (1a))

    & Julie Emelie Crockey (1a)

    - grootouders (moeder): Benoit Arsène Looten (geb. Oostcappel, 1 juli 1850)

    & Eugenie Melanie Rosalie Duhayon (geb. Rexpoede, 1851) (1a)

    Zoe is 2de van 12 kinderen (1a);

    - overgrootouders (moeder): Charles Louis Looten (1805-1867) (1a)

    & Marie Thérèse Claerebout (1813 – 1881) (1a)

     

    bleven kinderloos;

     

    Bronnen:

    (P) Pierre;

    (1) Via Geneanet: a: Gernez (heeft uitgebreide stamboom Fossaert); b: Elby; c: Coucke; d: de Brabandere; e: Trooster

     

     

    Bespreking Daniel Pierre Cornil METSU

     

    Daniel Pierre Cornil, oudste van dit gezin, huwde op 28-jarige leeftijd te Bambecque, met de 27-jarige Agnes Marie Cornelie Fossaert, eveneens geboren te Bambecque. Hun huwelijk bleef kinderloos. Ze werden niet minder dan 81 en 75 jaar oud, en overleden in dezelfde gemeente waar ze heel hun leven gewoond hebben.

     

     


     

    XI.a.2. Jérome (P) Joseph (P) Cornil (P) METSU (P)

    (geb. Bambecque, 9 juli 1899 (P) - Rosendael, 18 dec 1974 (P)), werd 75 jaar

     

    & Petite Synthe, 27 juni 1925 (P) met Marie (D)(1b) Thérèse (P) Gisèle (P) Louise (1a)(1b)(1d)(1e) De Quidt (P) Dequidt (1a)(1c)

    (geb. Buysscheure, 22 feb 1900 (P) – gest. Petite Synthe, 28 juli 1986 (P)), werd 86 j

     

    - ouders: Lucien De Quidt & Marie Louise Van Achere (P)

     

    kinderen (generatie XII.a.): 4

    XII.a.1. Paulette Marie Louise METSU 

    XII.a.2. Micheline Georgette  Agnes METSU

    XII.a.3. Françoise Daniele Antoinette METSU

    XII.a.4. Pierre Paul METSU

     

    Bronnen:

    (P) Pierre;

    (1) Via Geneanet: a: Gernez; b: Elby; c: Coucke; d: de Brabandere; e: Trooster

     

    Bespreking Jerome Joseph Cornil Metsu

     

    Het tweede kind, en tevens zoon van dit gezin huwde eveneens. Hij was net geen 26, zij 25 jaar. (Marie) Thérèse Gisèle (Louise) De Quidt was geboren te Buysscheure, maar ze huwden in Petite Synthe, waar ook hun kroost van vier kinderen werd geboren. Het is een tak van onze familie die daar nog steeds leeft. Hij werd 75 j en stierf te Rosendael, maar zij overleefde hem nog tot de leeftijd van 86 j en overleed te Petite Synthe.

     

     

    XI.a.3. Marie (P) Maria (1a)(1b)(1d) Madeleine (P) Cornelia (P) Cornelie (1a)(1c) METSU (P)

    (geb. Bambecque, 24 jan 1901 (P) - Rosendael, 24 sept (P) 22 sept (1a)(1d) 1960 (P)), werd 59 jaar

     

    & Rosendael, apr 1928 (P) ca (1e) 1925 (1d)(1e) met Maurice (P) Edouard (1d)(1e) Sobbel (P)

     

    Bronnen:

    (P) Pierre;

    (1) Via Geneanet: a: Gernez; b: Elby; c: Coucke; d: de Brabandere; e: Trooster

     

    kinderen:

    1. Monique Sobbel (P)

    2. Louisette Sobbel (P)

    3. Pierre Sobbel (P)

    4. Thérèse Marie Joseph Sobbel

    & met Henri Eugène Cornil André (P

    5. Michel Jérome Cornil Sobbel (P)

    (geb. Rosendael, 22 juli 1935 (P) – gest. Rosendael, 21 mrt 1986 (P)) paswerker (P), werd 50 jaar

    & ?

     

    Bronnen:

    (P) Pierre;

    (1) Via Geneanet: a: Gernez; b: Coucke; c: de Brabandere; d: Trooster; e: Elby

     

     

    Bespreking Marie Madeleine Cornelie Metsu

     

    Zij huwde te Rosendael op 27-jarige leeftijd met Maurice Edouard Sobbel van ongeveer dezelfde leeftijd. Ze kregen samen vijf kinderen, alle geboren te Rosendael.

     

     

    XI.a.4. Marguerite (P) Marie (1a)(1b)(1c)(1d)(1e) Maria (P) Madeleine (P) Cornelia (P) METSU (P)

    (geb. Bambecque, 30 dec 1902 (P) – gest. Bambecque 18 juni 1991 (P), begr. 21 juni (1d)) landbouwwerkster (P), werd 88 jaar oud

     

    Ongehuwd (P)

     

    Bronnen:

    (P) Pierre;

    (1) Via Geneanet: a: Gernez; b: Elby; b: Coucke; d: de Brabandere; e: Trooster

     

     


     

    XI.a.5. Agnès (P) Alice (P) Alix (1a)(1c) Cornelie (P) Cornille (1b)(1d)(1e)(2) Cornelia (P) METSU (P)

    (geb. Bambecque, 31 aug 1904 (P) – gest. Rosendael, 12 feb 1984 (P), begr Bambecque, 17 feb (1d)) onderwijzeres (P) te Steenvoorde (P), werd 79 jaar oud

     

    Ongehuwd (P)

     

    Bronnen:

    (P) Pierre;

    (1) Via Geneanet: a: Gernez; b: Elby; c: Coucke; d: de Brabandere (Gery Lelieur heeft zelfde geg.); e: Trooster

     

     

    Bespreking gezin Camille Josephus Cornelius & Marie Louise (Louise) Bonnez

     

    Van Stavele afkomstig, is Camille Josephus Cornelius gehuwd in Bambecque en daar gaan wonen, wat het begin is van de tak te Bambecque.

    De meesten van zijn kinderen  zijn evenwel in Rosendael gestorven (Daniel 81 jr, Jérome 75, Marie 59 jr, Agnès 79 jr), mogelijk in verband met het rusthuis daar?,  op één na die overleed in Bambecque.

    Hun nakomelingen  dan weer werden geboren in Rosendael en in Petite Synthe.


     

    van de ouders:

     

    X.a.4. Jérome (Hieroniemus) Camille Cornelius METSU

    (geb. Stavele, 22 mei 1876 – gest. Poperinge, 20 aug 1965, begr Stavele 25 aug)

    & Stavele, 1 juli 1908 met Celina Lucia Cornelia De Maerel (Demaerel)

    (geb. Beveren a/d IJzer, 19 juli 1887 – gest. Stavele, 14 apr 1958)

     

    XI.b.1. Angèle (P) Eulalia (P) Eulalie (1b)(1c) Cornelia (P) METSU (P)

    (geb. Stavele, 9 mrt 1909 (P) – Wilrijk 14 nov 1989 (P), begr. 18 nov (1c))

     

    & Antwerpen, 1 okt 1932 (P) met Richard Laureys (P)

    (geb. Beveren-Waas, 25 okt 1907 (P)) fototechnicus(P(1c), werkzaam in doka van Gevaert (1c)

    - ouders ?

     

    kinderen:

    1.     Maria (P) Celina Theophiel (1a) Laureys (P)

    2.     Cecile (P) Maria Cornelia (1a) Laureys (P)

    3.     Suzanne Yvonne Cornelia (P)(1a) Laureys (P)

     

    Bronnen kinderen Laureys

    (P) Pierre

    (1)  Via Geneanet: a: Elby (vooral); b: Coucke; c: de Brabandere; d: Trooster

     

    Pierre schrijft over deze nicht het volgende:

     

    Angèle Eulalie Cornelia werd op 9 maart 1909 geboren te Stavele. Zij zal ook spoedig de weg naar Antwerpen vinden om er te werken en huwde op 1 oktober 1932 de fototechnicus Richard Laureys uit Beveren-Waas. Na ettelijke mobilisaties en een gevaarlijke oorlog (bombardement waaraan zij gelukkig ontsnappen) leven zij meer dan vijftig jaar samen te Wilrijk, waar zij overlijdt op 14 november 1989. Zij hadden drie dochters: Maria Celina Theophiel, Cecilia Maria Cornelia en Suzanna Yvonne Cornelia, alle drie te Antwerpen geboren.

     

     

    XI.b.2. Yvonne Cornelia METSU (P)

    (geb. Stavele, 12 (P) 13 (D)(1a)(1c) nov 1910 (P) – gest.  Hoogstade, 23 okt 1996 (P), begr. Stavele, 28 okt (1c))

     

    Ongehuwd (P)

     

    Bronnen:

    (P) Pierre

    (1) Via Geneanet: a: Elby; b: Coucke; c: de Brabandere; d: Trooster

     

     

    XI.b.3. Maria (P) Margareta (P) Margaretha (1a) Margarete (1b) Margarethe (1c)(1d) Cornil (P) Cornelia (D)(1a)(1c) METSU (P)

    (geb. Stavele, 13 apr 1913 (P) - Stavele, 5 okt 1913 (P))

     

    vroegtijdig overleden: 5 maanden

     

    Bronnen:

    (P) Pierre

    (1) Via Geneanet: a: Elby; b: Coucke; c: de Brabandere; d: Trooster

     

     

    XI.b.4. Maria (2) Flavie Cornelia METSU (2)

    (geb. Stavele, 22 juli 1914 (P) – Proven (2) Poperinge (1c), 9 juni 2002 (P)) landbouwster (P) werd 87 jaar

     

    & Stavele (P), 11 mei 1946 (P) met Albert Robert Vaninghelandt (P)

    (geb. Krombeke, 5 jan 1913 (P) – 1964 (1c)) landbouwer (1c)

    - ouders: Rene Cornelius Vaninghelandt & Augusta Demaerel (P)

     

    getuigen: Camille Vaninghelandt (P)

     

    kinderen:

    1. André Maria Cornelius (P) Vaninghelandt (P)

    2. Rosa Maria Cornelia (P) Vaninghelandt (P)

    3. Maurits () Maurice Rene Cornelius (P) Vaninghelandt (P)

     

    Bronnen:

    (P) Pierre

    (1) Via Geneanet: a: Elby; b: Coucke; c: de Brabandere; d: Trooster

    (2) doodsbrief Maria Metsu: kinderen Vaninghelandt

     

     

    XI.b.5. Maurice René Leon Corneel METSU (P)

    (geb. Stavele, 6 (P) 7 (D)(P) nov 1917 (P) – gest. Deurne, 7 jan 2005 (P)) marktkramer

     

    & Borgerhout, 26 feb 1946 (P) met Maria Vanderloo (P) (Van der Loo)

    (geb. Antwerpen, 30 mei 1910 – gest. Deurne, 20 juli 1983) marktkramer, werd 73 j

    Maria was voorheen gehuwd met Ludovicus Martens

     

    kinderen: geen?

     

    Bronnen:

    (P) Pierre

    (1) Via Geneanet: a: Elby; b: Coucke; c: de Brabandere; d: Trooster

     

     

    XI.b.6. Leon Petrus Cornelius METSU (P)

    (geb. Stavele, 25 (P) (26 in tekst Pierre) jan 1919 (P) – gest. Borgerhout, 12 juli 1981 (P)) slager (P)

     

    & Arendonk, 21 sep 1942 (P) met Emiliana (P) Emilienne (P) Maria Clementina Jacobs (P) (geb. Arendonk, 27 apr 1919 (P)(1a)) slager (P)

     

    kinderen (generatie XII.b):

    XII.b.1. Michel Rene Jerome Cornelius METSU

    XII.b.2. Rene Gilbert August METSU

     

    Bronnen:

    (P) Pierre

    (1) Via Geneanet: a: Elby; b: Coucke; c: de Brabandere; d: Trooster

     

    XI.b.7. René Henri Joseph Cornelius METSU (P)

    (geb. Stavele, 8 feb 1920 (P) - 22 okt 1939 (P))

     

    Ongehuwd (P)

     

    Bronnen:

    (P) Pierre

    (1) Via Geneanet: a: Elby; b: Coucke; c: de Brabandere; d: Trooster

     

     

    XI.b.8. Alphonse (P) Alfons (D)(1a)(1b)(1d) Petrus (1a)(1d) Cornelius (1a)(1d) METSU (P)(1a)(1d) (geb. Stavele, 18 nov 1921 (2) – Stavele, 4 feb 1922 (4))  

    vroegtijdig overleden

     

    Bronnen:

    (P) Pierre

    (1) Via Geneanet: a: Elby; b: Coucke; c: de Brabandere; d: Trooster

    (2) BS Stavele geboorten 15 (P)

    (4) BS Stavele, overlijdens 5 (P)

     

     

    XI.b.9. Auguste Pierre Cornelius METSU (P)

    (geb. Stavele, 18 sep 1923 (3) – Stavele, 2 okt 1923 (5))

    vroegtijdig overleden

     

    Bronnen:

    (P) Pierre

    (1) Via Geneanet: a: Elby; b: Coucke; c: de Brabandere; d: Trooster

    (3) BS Stavele, geboorten 18 (P)

    (5) BS Stavele, overlijdens 22 (P)

     

     

    XI.b.10. Joseph Maurice Cornelius METSU (P)

     

    & Antwerpen 5 mrt 1957 (P)(1a) met Martha Beukeleirs (P)

     

    Bronnen:

    (P) Pierre

    (1) Via Geneanet: a: Elby; b: Coucke; c: de Brabandere; d: Trooster

     

     

     

    Bespreking gezin Jérome (Hieroniemus) Camille Cornelius METSU

    & Celina Lucia Cornelia De Maerel (Demaerel)

     

    Hij had met zijn vrouw tien kinderen, allen te Stavele geboren, maar slechts een kleine

    meerderheid is in de buurt gebleven.

    Het eerste (Angèle Eulalia Cornelia), vijfde (Maurice René Leon Corneel), zesde (Leon Petrus Cornelius) en tiende (Joseph Maurice Cornelius zijn naar (Groot-) Antwerpen overgestoken, Angèle en Leon hebben er nakomelingen wonen. .

    Het tweede kind Yvonne Cornelia is in Hoogstade overleden, het derde Maria Margareta Cornil, achtste en negende zijn in Stavele vroeg overleden.

    Het vierde, Maria Flavie Cornelia is in Proven overleden, en heeft nakomelingen in Poperinge, maar ook hun kinderen zijn daar niet noodzakelijk gebleven.

    Het zevende, René Henri Joseph overleed in Stavele en bleef ongehuwd.

     

     

    van de ouders:

     

    X.a.6. René Remy Cornelius METSU

    (geb. Stavele, 8 nov 1879 – gest. Rosendael, 5 juni 1951), werd 71 j

    && Dunkerque, 26 jan 1918 met Gentilie (Gentilly) Thibouw

    (geb. Leisele, 11 mrt 1878 – gest. Rosendael, 3 apr 1961), werd 83 j

     

    XI.c.1. Adrienne (P) Marie (P) Cornelie (P) METSU (P)

    (geb. Leisele, 22 mei (1b) 29 januari (P) 1901 (P) - Deurne, 1985 (1b)), werd 84 j

    Gewettigd door René (P)

     

    & Alfons Arteel (P)

    (geb. Roeselare, 22 mei 1901 (1b) – 1988 (1b)), werd 87 j

     

    kinderen:

    1. Pierre (P) Alfons Gustaaf Arteel (P)

    2. Renée Rosalia Juliette Arteel (P)

     

    XI.c.2. André METSU (1d)(1d))

    15-05-2014, 22:10 Geschreven door ivometsu  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Tags:Stamboom Massu,Metsu,Fossaert,De Quidt,Sobbel,Bonnez,Laureys,Vaninghelandt,Vanderlo,Jacobs,Beukeleirs,Arteel,Botten,Thienpont,de Keirel,Dereuddre,Van Hille,Boussemaere,Morvan,Verhaeghe,Vandenbossche,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De 'elfde' generatie (beginoverzicht)

    DE ‘ELFDE’ GENERATIE (beginoverzicht)

    versie 08.05.2014; DE ‘ELFDE’ GENERATIE (beginoverzicht)

     

    I. Jan MASSU (generatie I) (geb. /1588 – gest 1606/-/1680, mogelijk 1614)

    & Stavele, eind aug 1606 met Mayken Willaert (geb. /1588 – gest 1606/-/1680)

    kinderen (= generatie II): 2?

     

    II.1. Joannes / Jan MASSU / METSU  

    (geb. Beveren?,  ca. 1607 – begr. Pollinkhove,  20 december 1680), werd 75 j

    & Pollinkhove, 28 januari 1647 met Cathelijne Clareboudt

    (ged. Hoogstade, 26 maart 1623 – Pollinkhove, 5 februari 1666), werd 42 j

    kinderen (= generatie III): 8

     

    III.6. Jan Jacobus MESSU

    (geb. Pollinkhove 12 feb, ged. 14 feb 1658 – gest. Pollinkhove, 20 of 25 juli 1690), werd 32 j

    && Pollinkhove, 17 okt 1683 met Franchoise Willems

    (ged. Pollinkhove? – begr. Pollinkhove, 16 feb 1691)

    kinderen (= generatie IV.a.2-5): 4

     

    IV.a.2. Pieter Frans METSU

    (geb. Pollinkhove, 19 en ged. 20 nov 1684 – Stavele, 13 jan 1722), werd 37 j

    && Stavele, 22 mei 1708 met Maria Agnes(se) Verlende

    (ged. Stavele, 22 juni 1685 - Stavele, 8 mrt 1720), werd 34 j

    kinderen (= generatie V.b.3-10): 8

     

    V.b.3. Pieter Ignaes METSU / METSUE

    (geb. en ged. Stavele, 30 aug 1709 – gest. Haringhe 28 mrt 1741), werd 31 j

    & Roesbrugge, 10 nov 1729 met Jacqueline Soete

    kinderen: (= generatie VI): 4

     

    VI.3. Urbanus Joannes Metsu

    (geb. en ged. Roesbr.-Haringhe, 3 april 1735 – gest. Roesbr.-Haringe, 20 apr 1806), werd 71 j

    & Roesbrugge, 13 juni 1769 met Maria Cornelia Parazijs

    (geb. Roesbr.-Har., geb. 12 sept, ged. 13 sept 1743 – Roesbr.-Har., 24 jan 1820), werd 76 j

    kinderen (= generatie VII): 9

     

    VII.2. Petrus Urbanus / Pierre Urbain METSU

    (geb. Haringhe, 13, ged. 14 sept 1771 – gest. Beveren a/d IJzer, 8 sep 1850), werd 78 j

    & Roesbrugge, 19 april 1799 met Pieternelle Francisca Novelle

    (geb. Krombeke, 31 mei 1777 – gest. Krombeke 17 sep 1845), werd 68 jaar

    kinderen (generatie VIII.a.): 9

     

    VIII.a.2. Carolus Ludovicus METSU

    (geb. Krombeke, 13 apr 1803 – gest. Hoogstade, 4 okt 1846), werd 43 j

    && Hoogstade, 4 nov 1842 met Marie Therese Constance Hennebel

    (geb. Hoogstade, 21 sept 1809 – gest. Westvleteren, 26 apr 1894), werd 84 jaar

    kinderen (generatie IX.a.7-10): 3

     

    IX.a.7. Pieter / Petrus Leopoldus Donatus METSU

    (geb. Hoogstade, 29 juni 1843 – gest. Antwerpen, 20 okt 1924), werd 81 j

    & Stavele, 25 jan 1871 met Philomena Octavia Eularia / Philomene Octavie De Meersseman / Demeersseman 

    (geb. Stavele, 9 dec 1849 - Antwerpen, 25 jan 1939), werd 89 j 

    kinderen (generatie X.a.): 13

     

    X.a.2. Camille Josephus Cornelius METSU

    (geb. Stavele, 10 of 18 juli 1872 – Bambecque, 13 sep 1947), werd 75 j

    & Bambecque, 30 mei 1897 of 1 juni met Marie Louise / Louise Bonnez

    (geb. Roesbrugge-Haringe, 10 of 17 mei 1870 - Bambecque 15 juli 1948), werd 78 j

     

    XI.a.1. Daniel Pierre Cornil METSU

    (geb. Bambecque, 23 mrt 1898 – gest. Rosendael, 10 aug 1979, begr. Bambecque), werd 81 j

     

    XI.a.2. Jérome Joseph Cornil METSU

    (geb. Bambecque, 9 juli 1899 – gest. Rosendael, 18 dec 1974), werd 75 j

     

    XI.a.3. Marie / Maria Madeleine Cornelia / Cornelie METSU

    (geb. Bambecque, 24 jan 1901 - Rosendael, 24 sept of 22 sept 1960, werd 59 j

     

    XI.a.4. Marguerite /  Marie / Maria Madeleine Cornelia METSU

    (geb. Bambecque, 30 dec 1902 – gest. Bambecque 18 juni 1991, begr. 21 juni), werd 88 j

     

    XI.a.5. Agnès Alice / Alix Cornelie / Cornille / Cornelia METSU

    (geb. Bambecque, 31 aug 1904 – gest. Rosendael, 12 feb 1984, begr Bambecque, 17 feb), werd 79 j

     

     

     

    X.a.4. Jérome (Hieroniemus) Camille Cornelius METSU

    (geb. Stavele, 22 mei 1876 – Poperinge, 20 aug 1965, begr Stavele 25 aug), werd 89 j

    & Stavele, 1 juli 1908 met Celina Lucia Cornelia De Maerel /Demaerel)

    (geb. Beveren a/d IJzer, 19 juli 1887 – Stavele, 14 apr 1958), werd 70 j

     

    XI.b.1. Angèle Eulalia / Eulalie Cornelia METSU

    (geb. Stavele, 9 mrt 1909 – gest. Wilrijk 14 nov 1989, begr. 18 nov), werd 80 j

     

    XI.b.2. Yvonne Cornelia METSU

    (geb. Stavele, 12 / 13 nov 1910  – gest. Hoogstade, 23, begr. Stavele, 28 okt 1996), werd 85 j

     

    XI.b.3. Maria Margaret(h)a Cornil / Cornelia METSU

    (geb. Stavele, 13 apr 1913 - Stavele, 5 okt 1913), werd 5 m

    vroegtijdig overleden

    XI.b.4. Maria Flavie Cornelia METSU

    (geb. Stavele, 22 juli 1914 – Proven, 9 juni 2002), werd 87 jaar

     

    XI.b.5. Maurice René Leon Corneel METSU

    (geb. Stavele, 6 of 7 nov 1917 – gest. Deurne, 7 jan 2005), werd 67 j

     

    XI.b.6. Leon Petrus Cornelius METSU

    (geb. Stavele, 25 of 26 jan 1919 –  gest. Borgerhout, 12 juli 1981), werd 62 j

     

    XI.b.7. René Henri Joseph Cornelius METSU

    (geb. Stavele, 8 feb 1920 - 22 okt 1939), werd 19 j

     

    XI.b.8. Alphonse / Alfons Petrus Cornelius METSU 

    (geb. Stavele, 18 nov 1921 – Stavele, 4 feb 1922), werd 2 m  

    vroegtijdig overleden

    XI.b.9. Auguste Pierre Cornelius METSU

    (geb. Stavele, 18 sep 1923 – Stavele, 2 okt 1923), werd 2 w

    vroegtijdig overleden

    XI.b.10. Joseph Maurice Cornelius METSU

     

     

     

    X.a.6. René Remy Cornelius METSU

    (geb. Stavele, 8 nov 1879  –  Rosendael, 5 juni 1951), werd 71 j

    && Dunkerque, 26 jan 1918 met Gentilie of Gentilly Thibouw

    (geb. Leisele, 11 mrt 1878 - Rosendael, 3 apr 1961), werd 83 j

     

    XI.c.1. Adrienne Marie Cornelie METSU

    (geb. Leisele, 22 mei of 29 januari 1901 - Deurne, 1985), werd 84 j

    Gewettigd door René

     

    XI.c.2. André METSU (geb. 1908)

     

     

    X.a.10. Alfonse / Alphonse Cornelius (Corneille) METSU

    (geb. Stavele, 13 aug 1889 – Dunkerque, 20 nov 1951), werd 62 j

    & 1910 met Aline Georgine Verhaeghe

    (geb. Drincham FR, 15 dec 1891 -)

     

    XI.d.1. Thérèse Marceline METSU

    (geb. Dunkerque, 3 of 30 juli 1910 – gest. 2002), werd 92 j

     

    XI.d.2. Denise Lucie METSU

    (geb. Rosendael, 25 okt 1912 - ?)

     

    XI.d.3. Paulette Julie Cornélie / Cornelie Julie METSU

    (geb. Dunkerque, 11 feb 1914)

     

    XI.d.4. Berthe Aline METSU

    (geb. Dunkerque, 11 feb 1916 – Fresnes, 1999), werd 83 j

     

    XI.d.5. Odette Aline / Odette Georgine Cornélie METSU

    (geb. Villedieu-les-Poêles, 25 juli  of 4 aug 1918)

     

    XI.d.6. Maurice Alfonse / Alfons METSU

     

    XI.d.7. Jean Corneille METSU

     

     

    X.a.11. Amatus Benoit Cornelius / Aimé Benoit Corneel  METSU

    (geb. Stavele, 17 mrt 1891 – Antwerpen, 17 aug 1965, begr 20 aug), werd 74 j

    & Antwerpen, 21 juni 1919 met Elodie Julia Gabriella Baey (P)

    (geb. Rexpoede, 7 juli 1894 - Antwerpen, 19 mei 1969, begr 23 mei), werd 74 j

     

    XI.e.1. Pierre Henri Corneel / Cornil METSU


     

    VII.8. Joannes Jacobus Carolus / Jean Jacques Charles METSU

    (geb. Haringhe, 3 aug, ged. 3 aug 1784 – gest. Haringhe, 23 okt 1847), werd 63 j 

    & Roesbrugge, 10 okt 1816 met Joanna Sophia Bakelandt / Baeckeland / Baeckelandt  

    (geb. Hondschote, 2 nov 1788 – gest. Roesbrugge, 28 mei 1860), werd 71 j

    kinderen (generatie VIII.b.): 10

     

    VIII.b.2. Carolus Josephus Ludovicus METSU

    (geb. Roesbrugge  – Haringhe, 12 feb 1818  - Watou, 24 feb of dec 1904), werd 86 j

    & Roesbrugge, 16 mei 1848 met Anna Thérèsia Maria Lefevre

    (geb. Proven, 22 sept 1823 – gest. Roesbrugge-Haringe, 17 feb 1895), werd 71 j

    kinderen: (generatie IX.c.): 9

     

    IX.c.8. Amatus Desire METSU

    (geb. Roesbrugge, 10 aug 1862 – gest. Namur, 20 dec 1941), werd 79 j

    &  26 feb 1888 met Hélène Leopoldine Remy

    (geb. 30 jan 1864 – gest. 27 feb 1933), werd 69 j

    kinderen (generatie X.c.): 5

     

    X.c.4. Raymond Hector Ghislain METSU

    (geb. Namur, 17 juni 1900 – gest. Uccle, 25 aug 1966), werd 66 j

    & Schaarbeek, 6 feb 1932 met Marie Therese Anna Emilie Ghislaine Pompier

    (geb. Namur, 14 nov 1908)

    kinderen (generatie XI.f.): 2

     

    XI.f.1. Jacqueline Marie Joséphine Ghislaine METSU

    (geb. Schaarbeek, 22 feb 1937), werd 74 jaar

     

    XI.f.2. Liliane Jacqueline Léa Ghislaine METSU

     

     

    15-05-2014, 21:45 Geschreven door ivometsu  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Tags:stamboom Massu,Metsu,Bonnez,Pompier
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De 'tiende' generatie (eindoverzicht)

    apr 1977, begr. 14 apr), werd 89 j

    kinderen:?

     


     

    X.a.6. René Remy Cornelius METSU

    (geb. Stavele, 8 nov 1879 – Rosendael, 5 juni 1951), werd 71 j

    && Dunkerque, 26 jan 1918 met Gentilie of Gentilly Thibouw

    (geb. Leisele, 11 mrt 1878 - Rosendael, 3 apr 1961), werd 83 j

     

    kinderen (generatie XI.c.):

    XI.c.1. Adrienne Marie Cornelie METSU

    (geb. Leisele, 22 mei of 29 januari 1901 - Deurne, 1985), werd 84 j

    Gewettigd door René

    XI.c.2. André METSU (geb. 1908)

     

    X.a.7. Bertha Maria Cornelia METSU

    (geb. Stavele, 14 juli 1882 – Antwerpen, 2 okt 1966, begr Deurne, 6 okt), werd 84 j

    & Berchem, 26 juni 1914 met Henricus Henri Joseph Mestdagh

    (geb. Westcappelle, 29 apr 1884 – Antwerpen, 25 feb 1919), werd 34 j

    kinderen: geen

    && Antwerpen, 6 apr 1926 met Jacques Michel Henri Van den Wijngaert / Wyngaert (geb. Borgerhout, 2 sep 1867 – Antwerpen, 17 aug 1941), werd 73 j

    kinderen: geen

     

    X.a.8. Romain Joseph Cornelius METSU

    (geb. Stavele, 8 jan 1885 – Antwerpen, 6 juli 1962, begr. 10 juli), werd 77 j

    & Antwerpen, 20 feb 1903 of 1909 met Angèle / Angela Alfonsina Van de Velde

    (geb. Steendorp 27 nov 1883 – jan 1962), werd 78 j

    kinderen: geen?

     

    X.a.9. Augusta Maria Cornelia METSU

    (geb. Stavele, 11 nov 1887  – Antwerpen, 20 jan 1955, begr. Schoonselhof ), werd 67 j

    & Antwerpen, 25 mei 1907 met Florimond Nicolaas / Nicolaus Maria Steyaert

    (geb. Ekeren, 4 dec ged. 6 dec 1884 – Antw., 23, begr. Schoonselhof 26 juni 1953), werd 68 j

    kinderen:

    1. Louisa Maria Steyaert

    (geb. Antwerpen, 14 jan 1908 – Kortrijk, 30 aug, begr. 4 sept 2000), werd 92 j

    & Antwerpen, 18 juli 1933 met Eduardus Johannes Binnemans

    (geb. Borgerhout, 11 mrt 1903 – Antw., 16, begr. Schoonselhof, 19 juni 1940), werd 37 j

    kind:

    1.1. Christiane Maria Binnemans

     

    & Antwerpen, 15 juli 1959 met Hilaire Antoon Joel Derycke

    kinderen:

    1.1.1. Jan Lodewijk Antoon Maria Derycke

    1.1.2. Lieve Avila Hubert Maria Derycke

     


     

    X.a.10. Alfonse / Alphonse Cornelius / Corneille METSU

    (geb. Stavele, 13 aug 1889 – Dunkerque, 20 nov 1951), werd 62 j

    & 1910 met Aline Georgine Verhaeghe

    (geb. Drincham FR, 15 dec 1891 -)

     

    kinderen (generatie XI.d.):

    XI.d.1. Thérèse Marceline METSU

    (geb. Dunkerque, 3 of 30 juli 1910 – gest. 2002), werd 92 j

    XI.d.2. Denise Lucie METSU

    (geb. Rosendael, 25 okt 1912 - ?)

    XI.d.3. Paulette Julie Cornélie / Cornelie Julie METSU

    (geb. Dunkerque, 11 feb 1914)

    XI.d.4. Berthe Aline METSU

    (geb. Dunkerque, 11 feb 1916 – Fresnes, 1999), werd 83 j

    XI.d.5. Odette Aline / Odette Georgine Cornélie METSU

    (geb. Villedieu-les-Poêles, 25 juli  of 4 aug 1918)

    XI.d.6. Maurice Alfonse / Alfons METSU

    (geb. Dunkerque, 28 of 25 dec 1925)

    XI.d.7. Jean Corneille METSU

    (geb. Coudekerque-Branche, 8 aug 1928)

     

    X.a.11. Amatus / Aimé Benoit Cornelius / Corneel METSU

    (geb. Stavele, 17 mrt 1891 – Antw., 17 aug 1965, begr Schoonselhof 20 aug), werd 74 j

    & Antwerpen, 21 juni 1919 met Elodie Julia Gabriella Baey (P)

    (geb. Rexpoede, 7 juli 1894 - Antwerpen, 19 mei 1969, begr 23 mei), werd 74 j

     

    kinderen (generatie XI.e.):

    XI.e.1. Pierre Henri Corneel / Cornil METSU

    (geb. Antwerpen, 21 jan 1922)

     

    X.a.12. Irma Maria Cornelia METSU

    (geb. Stavele, 9 aug 1892 – Antw./ Borgerh., 29 aug 1985, begr 3 sept Borg.), werd 93 j

    & Antwerpen, 23 juni 1923 met Franciscus / Frans John Witdoeck

    (geb. Borgerhout / Antw., 5 mrt 1886 – Antw., 2 juli 1957, begr. Silsburg 6 juli), werd 71 j

    kinderen:

    1. Yvonne Philomena Lucia Cornelia Witdoeck

    & Borgerhout, 24 nov 1951 met Marcel Braspenningx

    kinderen:

    1.1. Viviane Braspenningx

    1.2. Urbain Braspenningx

    1.3. Luc Braspenningx

     

    X.a.13. Maurice Joseph Cornelius / Corneel METSU

    (geb. Stavele, 16 nov 1894 – Antw., 9 feb 1980, begr 14 feb, Schoonselhof), werd 85 j

    & Amersfoort, 28 aug 1918 of 1910 met Maria Pelagie / Pelagie Maria / Pelagia Joanna De Wilde

    (geb. Herentals, 9 dec 1894 – Antwerpen, 14 nov 1964, begr Schoonselhof, 17 nov), werd 69 j

    && ca 1965 met Alma Lanszweert  

    (geb. 1900 - ?)

    Kinderen: geen?

     

     

    VII.8. Joannes Jacobus Carolus / Jean Jacques Charles METSU

    (geb. Haringhe, 3 aug, ged. 3 aug 1784 – gest. Haringhe, 23 okt 1847), werd 63 j 

    & Roesbrugge, 10 okt 1816 met Joanna Sophia Bakelandt / Baeckeland / Baeckelandt  

    (geb. Hondschote, 2 nov 1788 – gest. Roesbrugge, 28 mei 1860), werd 71 j

    kinderen (generatie VIII.b.): 10

     

    VIII.b.2. Carolus Josephus Ludovicus METSU

    (geb. Roesbrugge  – Haringhe, 12 feb 1818  - Watou, 24 feb of dec 1904), werd 86 j

    & Roesbrugge, 16 mei 1848 met Anna Thérèsia Maria Lefevre

    (geb. Proven, 22 sept 1823 – gest. Roesbrugge-Haringe, 17 feb 1895), werd 71 j

    kinderen: (generatie IX.c.): 9

     

    IX.c.4. Edmond / Edmondus Henri / Henricus METSU

    (geb. Roesbrugge, 5 of 6 juni 1854 – gest. Rexpoede, 3 sept 1927), werd 73 j

    & Roesbrugge-Haringe of Rexpoede, 25 of 27 apr 1877 met Emma Leonie Philomena / Philomène Verriele

    kinderen (generatie X.b.): 5

     

    X.b.1. Arthur Aimé Eduard METSU

    (geb. Rexpoede, 11 jan 1878)

     

    X.b.2. Lucie Marie Endoxie Elodie METSU

    (geb. Rexpoede, 4 dec 1878 – gest. Valenciennes)

    & Rexpoede, 7 feb 1905 met Remy August-Cornil Janssen - Bennynck  

    (geb. Les Moëres, 21 okt 1878  – gest. Valenciennes)

     

    kinderen: 2

    1. Raymond Henri Corneille Janssen-Bennynck 

    (geb. Hondschoote, 1906 – gest. Paris, 1985), werd 79 j

    & ca 1938 met Alice Bodart

    (geb. ca 1908 – gest. Paris, 1986), mogelijk 78 j

    kinderen: drie

          1.1. Christine / Christian Janssen-Bennynck

    1.2. Michel Janssen-Bennynck

    1.3. Philippe Janssen-Bennynck

    2. Fernand Roger Raoul Corneille Janssen-Bennynck 

    (geb. Hondschoote, 1908 – gest. Bruxelles, 1972), werd 64 jaar

    & Augusta Frezin

    (geb. Bruxelles, 1909- 1989), werd 80 jaar

    kinderen: zes

          2.1. Hector Janssen-Bennynck

    2.2. Jean-Pierre Roger Janssen-Bennynck

    2.3. Fernand Pierre Janssen-Bennynck

    2.4. Anne Janssen-Bennynck

    2.5. Georges Janssen-Bennynck

    2.6. Barbara Janssen-Bennynck

     

    X.b.3. Gaston Camille Corneille METSU

    (geb. Rexpoede, 5 mrt 1880 – gest. Rexpoede, 29 apr 1881), werd 13 m

    vroeg overleden

     

    X.b.4. Elodie Marie METSU

    (geb. Rexpoede, 5 jan 1882 – gest. Schaerbeek, 31 mei 1950), werd 68 j

    & Rexpoede, 18 dec 1902 met Alfons / Alphonse Coucke

    (geb. Poperinge, 17 jan 1877  – gest. Schaarbeek, 11 jan, begr 14 jan 1952), werd 74 j

     

    kinderen: 2

    1. Jean Coucke

    (geb. Vendeville, 19 mei 1904 – gest. Steenokkerzeel, 29 juni 1986), werd 82 jaar

    & Schaerbeek, 19 dec 1929, met Suzanne Quaghebeur

    (geb. Oostende, 28 mrt 1909 – Steenokkerzeel, 6 mei 1986) werd 77 

    kinderen: 5

    2. Marthe Coucke

    (geb. Namur, 14 sep 1910 – gest. Schaerbeek, 23 apr 1951, begr Tongrinne Sombreffe (Namur), 28 apr 1951), werd 40 j

    verbonden met Victor Marcel Maurice Ortmans

    kinderen: 1

    2.1. Vicky Jean Christian Coucke

     

    X.b.5. (stillborn)

    (geb. Rexpoede, 4 aug 1889 – gest. 4 aug 1889), doodgeboren

    vroeg overleden


     

    IX.c.8. Amatus Desire METSU

    (geb. Roesbrugge, 10 aug 1862 – gest. Namur, 20 dec 1941), werd 79 j

    &  26 feb 1888 met Hélène Leopoldine Remy

    (geb. 30 jan 1864 – gest. 27 feb 1933), werd 69 j

    kinderen (generatie X.c.): 5

     

    X.c.1. Marie Hélène Ghislaine METSU

    (geb. Namur, 4 jan 1889)

    & Namur, 9 juli 1910 met Francois Goossens

    (geb. Herent, 15 dec 1888)

     

    X.c.2. Leon Félicien Marie Ghislain METSU

    (geb. Namur, 20 apr 1891)

     

    X.c.3. René François Ghislain METSU

    (geb. Namur, 13 jan 1895 – gest. 7 okt 1898), werd 3 j

    vroeg overleden

    X.c.4. Raymond Hector Ghislain METSU

    (geb. Namur, 17 juni 1900 – gest. Uccle, 25 aug 1966), werd 66 j

    & Schaarbeek, 6 feb 1932 met Marie Therese Anna Emilie Ghislaine Pompier

    (geb Namur, 14 nov 1908)

     

    kinderen (generatie XI.e.):

    XI.f.1. Jacqueline Marie Joséphine Ghislaine METSU

    (geb. Schaarbeek, 22 feb 1937), werd 74 j

    XI.f.2. Liliane Jacqueline Léa Ghislaine METSU

    (geb. Schaarbeek, 10 juli 1945)

     

    X.c.5. Georges François Marie Joseph METSU

    (geb. Namur, 25 nov 1902)

    & Uccle, 5 mrt 1928 met Jeanne Mathilde Emilie Hustin

    (geb. Virton, 17 nov 1898)

     

     

    15-05-2014, 21:37 Geschreven door ivometsu  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Tags:stamboom Massu,Metsu,Devos,Bonnez,Platel,Varlet,Demaerel,Nuyts,Hustin,Thibouw,Mestdagh,Wijngaert,Van de Velde,Steyaert,Verhaeghe,Binnemans,Verhaeghe,Baey,Witdoeck,Bennynck,Coucke,Goossens,Pompier
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De 'tiende' generatie (ingekorte versie)

    DE ‘TIENDE’ GENERATIE (ingekorte versie)

     

    versie 15.05.2014; DE ‘TIENDE’ GENERATIE (blogversie)

     

    van de ouders:

     

    IX.b.1. Petrus Leopoldus METSU

    (geb. Hoogstade, 29 juni 1843 – Antwerpen, 20 okt 1924), werd 81 j

    & Stavele, 25 jan 1871 met Philomena De Meersseman

    (geb. Stavele, 9 dec 1849 – gest. Antwerpen, 25 jan 1939), werd 90 j

     

    X.a.1. Julius (P) / Jules (P) Cornelius (P) METSU (P) (geb. Stavele, 11 apr 1871 (P) – gest. Ekeren, 25 mrt (P), begr 28 mrt 1934 (P)), herbergier (P), werd 62 jaar

     

    & Antwerpen, 1895 (P) met Silvia Maria (P) De Vos (P)  Devos (1c)(1d)(1e) (geb. Eksaarde, 31 juli 1870 (P) – gest. Ekeren, 24 juni 1954 (2) begr. 26 juni (1c)(1d)), herbergierster (P), werd 93 jaar

    - ouders: ?

    bleven kinderloos (P)

     

    Bronnen:

    (P) Pierre;

    (1) Via Geneanet: a: Gernez; b: Elby; c: Coucke; d: de Brabandere; e: Trooster;

    (2) BS Ekeren overlijdens 337 (P)

     


    X.a.2. Camille (P) Josephus (1c)(1d)(1e) Joseph (P) Cornelius (1c)(1d)(1e) Cornil (P) METSU (P) (geb. Stavele, 10 (1a) 18 (P)(1b)(1d)(1e) ged (1c) juli 1872 (P) – Bambecque, 13 sep 1947 (P)), ouvrier (1a)(1c) landbouwersknecht (P), werd 75

     

    & Bambecque, 30 mei 1897 (P) (1 juni (1a)) met Marie (P) Louise (P) Louize (D)(1a)(1b)(1d)) Bonnez (P)  

    (geb. Roesbrugge-Haringe, 10 (1a) 17 (P)(1b) mei 1870 (P)  - Bambecque 15 juli 1948 (P)) servante (1a), werd 78 jaar

     

    - ouders: François Xavier Paul Bonnez (gest Roesbrugge, 28 okt 1893), ouvrier

    & Marie Thérèse Constance Melis (1a)

     

    kinderen:

    XI.a.1. Daniel Pierre Cornil METSU

    (geb. Bambecque, 23 mrt 1898 - Rosendael, 10 aug 1979, begr. Bamb.), werd 81 j

    XI.a.2. Jérome Joseph Cornil METSU

    (geb. Bambecque, 9 juli 1899 - Rosendael, 18 dec 1974), werd 75 j

    XI.a.3. Marie / Maria / Madeleine Cornelia / Cornelie METSU

    (geb. Bambecque, 24 jan 1901 - Rosendael, 24 sept of 22 sept 1960), werd 59 j

    XI.a.4. Marguerite / Marie / Maria  Madeleine Cornelia METSU

    (geb. Bambecque, 30 dec 1902 - Bambecque 18 juni 1991, begr. 21 juni), werd 88 j

    XI.a.5. Agnès Alice / Alix Cornelie / Cornille / Cornelia METSU

    (geb. Bamb., 31 aug 1904 - Rosendael, 12 feb 1984, begr Bamb., 17 feb), werd 79 j

     

    Bronnen:

    (P) Pierre;(D) Derijcke

    (1) Via Geneanet: a: Gernez; b: Elby; c: Coucke; d: de Brabandere; e: Trooster

     

     

     


    X.a.3. Flavie (2) Maria (P)(1a) Marie (2) Cornelia (2) METSU (P) (geb. Stavele,  16 (2) 18 (P) juni 1874 (2) – Rosendael, 1 apr 1960 (P)), servante (2), werd 85 j

     

    & Rexpoede, 30 aug 1892 (P) met Charles (2) Louis (2) Auguste (2) Aimé (2) Platel (2) (geb. Rexpoede (2) Bambecque (1c), 20 aug 1871 (2) – gest. Rosendael, 12 nov (P), begr. 15 nov 1957, Malo-les-Bains (1d)), charpentier (2) werkplaatsleider (1d) cabaretier sur place (1a), werd 86 j

     

    - ouders: Benoît Edouard Platel (2) (geb. Rexpoede, 14 feb 1837 (1f) – gest. 1912 (1b)(1f)) (55 jaar bij huw zoon (2)), charpentier (2) menuisière (1f), werd 75 j

    & Rexpoede, 1 feb 1865 (1f) met Martine Jeanne Pillyser (2)(1f) (geb. Rexpoede, 27 okt 1833 (1b)(1f) – Rexpoede (2)(1f), 26 juni (2) 1874 (2)(1b)(1f)), werd 40 j

     

    Platel bij huwelijk gedomicilieerd te Rexpoede (2)

    Flavie gedomicilieerd te Stavele bij huwelijk (2)

     

    - grootouders (vaderszijde): Francois Xavier Cornil Platel (geb 1807 – gest Rexpoede, 18 aug 1862), werd 55 j

    & Rexpoede, 16 juli 1850 met Barbe Constance Henriette Schapman (geb. Killem, 29 mei 1800 – Rexpoede, 30 aug 1857), werd 57 j (1f)

     

    - grootouders (moederszijde): Pierre Jean Cornil Pillyser (geb. Rexpoede, 23, ged 24 mei 1797 – gest. Rexpoede, 11 mrt 1877), colporteur, cultivateur, werd 79 j

    & Beveren, 13 nov 1832 met Amelie Josephine Devette (geb. Beveren, 8 sept 1799 – Rexpoede, 1 sept 1857), werd 57 j

     

    Bronnen:

    (P) Pierre;

    (1) Via Geneanet: a: Gernez; b: elby; c: Coucke; d: de Brabandere; e: Trooster; f: Pillyser (heeft meer over Platel, Pillyser, Devette, …)

    (2) kopie BS Rexpoede, huwelijksakte nr. 11 (P)

     

    kinderen:

    1. Georges René Albert Platel (1a)(1c)(1e)(1f)

    (geb. Bambecque, 11 okt 1893 (1a)(1e)(1f) - Bambecque, 14 okt 1893(1a)(1e)(1f)), werd 3 d

    vroeg overleden

     

    2. Julien Cornil Platel (1a)(1c)(1f)

    (geb. Bambecque, 11 okt 1893 (1a)(1d)(1f) - Bambecque, 25 okt 1893 (1a)(1d)(1f)), werd 14 d

    vroeg overleden

     

    3. Marie (1a) Maria (1b)(1c)(1d)(1e)(1f) Augusta (1a)(1b)(1c)(1d)(1e)(1f) Cornelia (1b)(1c)(1d)(1e)(1f) Cornelie (1a) Platel (1a)(1b)(1c)(1d)(1e)(1f)

    (geb. Bambecque, 23 okt 1894 (1b)(1d)(1e) - Rosendael, 24 feb 1988 (1a)) demarcheerster (1d)/ huisvrouw;

    laatst wonend rue Ghesquière in Coudekercque-Branche, vervolgens in rusthuis Rosendael (P) werd 93 j

     

    & Coudekerque-Branche, 31 aug 1912 (1a)(1f) 30 april 1921 (1d) met Camille Theodore Cornil (1a)(1c)(1d)(1f)Decoker (1a)(1c)(1d) Decocker (1b)(1f) (geb. Bambecque, 18 aug 1888 (1a)), scheiding volgt (Pierre)

    - ouders: Auguste Medard Alexis Decocker (geb.1866) & Octavie Sidonie Sophie Decarne (geb.1865) (1a), Camille is oudste van zeven (1a)

     

    kinderen:

          3.1. Renee Decocker (1e)(1f)(geb. 1922 (1e) – Bailleul, 24 juli 1982 (1e)), werd 60

    3.2. Jean Decocker (1e)(1f) (geb. 1924 (1e))

    3.3. Marcelle Sidonie Lorellie Decocker (1c)(1e)(1f) (geb. Rosendael, 25 sept 1913 – gest. Sequedin (Nord), 15 aug 1964 (1f)), werd 50 j

    & Dieudonné Emile Ronse (1c)(1e)(1f) (geb. Loss (Nord), 10 juli 1952 – Seclin (Nord), 14 apr 2001 (1f), werd 48 j

    ouders: Dieudonné Ronse (geb. 1874) & Philomène Alexandrine Delahaye (geb. 1871)

    kinderen:

                3.3.1. Michel Emile Fernand Ronse

                & Beatrice Jeanne Milleville

               

    2de huwelijk Decoker & 20 aug 1920 met Leonie Victorine Marie Zegers (1a)

     

    && 30 apr 1921 (P) 1935 (1b)(1d) met Henri Jules Varlet (geb. Arras 1 juni 1899 (1d) - ?) brandweerman (Pierre)

    - ouders ?

     

    kinderen:

          3.4. Renee Varlet (geb. ? – Bailleul, 24 juli 1982)

    3.5. Jean Varlet (geb. 6 maart 1922 – verdwenen), was ongeveer even oud als Pierre (Pierre)

     

    Volgens Elby, Pillyser en Trooster zijn deze kinderen van Decoker, maar Pierre, die ze gekend heeft, zegt dat dit niet klopt, dat ze wel degelijk Varlet zijn.

     

    Bronnen:

    (P) Pierre;

    (1) a: Gernez; b: Elby; c: Coucke; d: de Brabandere; e: Trooster; f: Pillyser

     

     


    X.a.4. Jérome (P) Hieroniemus (D) Camille (D) Camilius (P) Cornelius (P) METSU (P) (geb. Stavele, 22 mei 1876 (P) – Poperinge, 20 aug 1965 (P), begr Stavele 25 aug (P)), landbouwer (D) landbouw werkman (P), werd 89 j

     

    & Stavele, 1 juli 1908 (P) met Celina (P)  Lucia (P) Cornelia (P) De Maerel (P) Demaerel (D)(1b)(1c)(1d)(1e)

    (geb. Beveren a/d IJzer, 19 juli 1887 (P) – gest. Stavele, 14 apr 1958 (P), begr 17 april (P)), werd 70 j

     

    - ouders: Eulalia Cornelia Demaerel

    getuigen: Camille en René Metsu (P)

     

    kinderen:

    XI.b.1. Angèle Eulalia / Eulalie Cornelia METSU

    (geb. Stavele, 9 mrt 1909 – Wilrijk 14 nov 1989, begr. 18 nov), werd 80 j

     

    XI.b.2. Yvonne Cornelia METSU

    (geb. Stavele, 12 of 13 nov 1910 – gest. Hoogstade, 23 okt 1996, begr. Stavele, 28 okt), werd 85 j

     

    XI.b.3. Maria Margaret(h)a Cornil / Cornelia METSU

    (geb. Stavele, 13 apr 1913 - Stavele, 5 okt 1913), werd 5 m

    vroegtijdig overleden

     

    XI.b.4. Maria Flavie Cornelia METSU

    (geb. Stavele, 22 juli 1914 – Proven, 9 juni 2002),werd 87 j

     

    XI.b.5. Maurice René Leon Corneel METSU

    (geb. Stavele, 6 of 7 nov 1917 – gest. Deurne, 7 jan 2005), werd 67 j

     

     

    XI.b.6. Leon Petrus Cornelius METSU

    (geb. Stavele, 25 of 26 jan 1919 –  gest. Borgerhout, 12 juli 1981), werd 62 j

     

     

    XI.b.7. René Henri Joseph Cornelius METSU

    (geb. Stavele, 8 feb 1920 – gest. 22 okt 1939), werd 19 j

    ongehuwd

     

    XI.b.8. Alphonse / Alfons Petrus Cornelius METSU 

    (geb. Stavele, 18 nov 1921 – gest. Stavele, 4 feb 1922), werd 2 m  

    vroegtijdig overleden

     

    XI.b.9. Auguste Pierre Cornelius METSU

    (geb. Stavele, 18 sep 1923 – gest. Stavele, 2 okt 1923), werd 2 w

    vroegtijdig overleden

     

    XI.b.10. Joseph Maurice Cornelius METSU

    (geb. Stavele, 10 of 11 juni 1926)

     

    Bronnen:

    (P) Pierre; (D) Derijcke

    (1) Via Geneanet: a: Gernez; b: Elby; c: Coucke; d: de Brabandere; e: Trooster

    (2) kopie BS Rexpoede, huwelijksakte nr. 11 (P)

     

     

    X.a.5. Hector (P) Amandus (P) Amand (D) Cornelius (P) Corneel (D) METSU (P)

    (geb. Stavele, 29 jan 1878 (P) – Antw., 6 nov 1943 (P), begr Borgerhout, 10 nov), werd 65 j

     

    & Antwerpen, 1903 (P) met Maria Theresia Nuyts (P)

    (geb. Langdorp, 3 aug 1877 (P) - Antwerpen, 15 feb 1925 (P)), werd 47 j

    kinderen: geen

     

    && Antwerpen, 6 apr 1926 (P) met Martha (P) Rosalia (P) Stroobant (P)

    (geb. Antwerpen, 12 juni 1887 (P) – Edingen, 11 apr 1977 (P), begr. 14 apr (1d)), rentenierster (1d), werd 89 j

    - ouders: ?

    kinderen?

     

    Bronnen:

    (P) Pierre; (D) Derijcke

    (1) Via Geneanet: a: Gernez; b: Elby; c: Coucke; d: de Brabandere; e: Trooster

     

     


    X.a.6. René Remy Cornelius METSU (P)

    (geb. Stavele, 8 nov 1879 (P) – gest. Rosendael, 5 juni 1951 (P)), meubelmaker (P), werd 71 j

     

    & ca 1910 (1b)(1c) in 1910 (1e) met Lucie Pepin (P) (geb. ca 1879 (1c) in 1879 (1e) -?)

    - ouders?;

    kinderen: geen? (zie 1d)

     

    && Dunkerque, 26 jan 1918 (P) met Gentilie (P) Gentilly (D) Thibouw (P)(1b)(1c)(1e) (geb. Leisele, 11 mrt 1878 (P) - Rosendael, 3 apr 1961 (P)), werd 83 j

    - ouders?;

     

    XI.c.1. Adrienne Marie Cornelie METSU

    (geb. Leisele, 22 mei of 29 januari 1901 – gest. Deurne, 1985)

    Gewettigd door René

    XI.c.2. André METSU

    (geb. 1908)

     

    Bronnen:

    (P) Pierre; (D) Derijcke

    (1) Via Geneanet: a: Gernez; b: Elby; c: Coucke; d: de Brabandere; e: Trooster

     

     

    X.a.7. Bertha Maria Cornelia METSU (P) (geb. Stavele, 14 juli 1882 (P)) – Antwerpen, 2 okt 1966 (P), begr Deurne, 6 okt (1b)(1d)(1e)) meid, winkelbediende (1d), werd 84 j

     

    & Berchem, 26 juni 1914 (P) met Henricus (P) Henri Joseph (1b)(1c)(1d)(1e)(1f) Mestdagh (P) (geb. Westcappelle, 29 apr 1884 (P) – Antwerpen, 25 feb 1919 (P)) officier (1b)(1d), werd 34 j

    - ouders: Gustaaf Mestdagh (1859-1910)(1e

    & Louise Menge (1857-1949)(1e)

     

    && Antwerpen, 6 apr 1926 (P) met Jacques Michel Henri (P) Van den Wijngaert (P) Wyngaert (D)(1b)(1c)(1d)(1e)(1f) (geb. Borgerhout, 2 sep 1867 (P) – Antwerpen, 17 aug 1941 (P)) slager (1b)(1d), werd 73 j

    - ouders?

     

    Bronnen:

    (P) Pierre; (D) Derijcke

    (1) Via Geneanet: a: Gernez; b: Elby; c: Coucke; d: de Brabandere; e: Mestdagh; f: Trooster

     

    X.a.8. Romain Joseph Cornelius METSU (P)

    (geb. Stavele, 8 jan 1885 (P) – Antw., 6 juli 1962 (P)), begr. 10 juli (1d)), smid (P) werd 77 j

     

    & Antwerpen, 20 feb 1903 (1b)(1c)(1d) 20 feb 1909 (1e) met Angèle (P) Angela (1c)(1d) Alfonsina (1c)(1d)(1e) Van de Velde (P) Vandevelde (1c)(1e)

    (geb. Steendorp 27 nov 1883 (1e) – jan 1962 (1e)), werd 78 j

    - ouders?

    Kinderen: geen?

     

    Bronnen:

    (P) Pierre; (D) Derijcke

    (1) Via Geneanet: a: Gernez; b: Elby; c: Coucke; d: de Brabandere; e: Trooster

     

     


    X.a.9. Augusta (P) Maria (P) Cornelia (1b)(1c)(1d)(1e) METSU (P)  (geb. Stavele, 11 nov 1887 (P)  – Antwerpen, 20 jan 1955 (P), begr. Schoonselhof (1d)), werd 67 jaar

     

    & Antwerpen, 25 mei 1907 (P) met Florimond (P) Nicolaas () Nicolaus Maria Steyaert (P) (geb. Ekeren, 4 dec (P) 6 dec (1b)(1e) ged. 6 dec (1d) 1884 (P) – Antwerpen, 23 juni 1953 (P), begr. Schoonselhof 26 juni (1d)) bediende (P)

    - ouders: Antonius Steyaert & Cornelia Rommens (1b)

     

    Bronnen:

    (P) Pierre; (D) Derijcke

    (1) Via Geneanet: a: Gernez; b: Elby; c: Coucke; d: de Brabandere; e: Trooster

     

    kinderen:

    1. Louisa Maria Steyaert (P)(1a)(1b)(1d) (geb. Antwerpen, 14 jan 1908 (P)(1b)(1d) – Kortrijk, 30 aug 2000 (P)(1d), begr. 4 sept (1d)), onderwijzeres op rust van het Instituut van den B (1d), werd 92 jaar

     

    & Antwerpen, 18 juli 1933 (P)(1b)(1d) met Eduardus (P)(1b)(1d) Joannes (1b)(1d) Johannes (P) Binnemans (P)(1b) (geb. Borgerhout, 11 mrt 1903 (P)(1a)(1b)(1d) - Antwerpen, 16 juni 1940 (P)(1a)(1b)(1d), begr. Schoonselhof, 19 juni (1d)), chef de garde bij de spoorwegen, beheerder (P), werd 37 jaar

    - ouders: Edmondus Remigius Binnemans & Maria Seghers (P)(1a)

     

    kind:

    1.1. Christiane Maria Binnemans

     

    & Hilaire Antoon Joel Derycke

     

    kinderen:

    1.1.1. Jan Lodewijk Antoon Maria Derycke

    1.1.2. Lieve Avila Hubert Maria Derycke

     

    Bronnen:

    (P) Pierre;

    (1) Via Geneanet: a: Gernez; b: Elby; 1c: Coucke; 1d: de Brabandere


     

    X.a.10. Alfonse (P) Alphonse (P) Cornelius (P) Corneille (P) METSU (P)

    (geb. Stavele, 13 aug 1889 (P) – Dunkerque, 20 nov 1951 (P)) dokwerker (P)(1b) docker-ouvrier au port (P)(1d), werd 62 jaar

     

    & 1910 (P) met Aline (P) Georgine (P) Verhaeghe (P) (geb. Drincham FR, 15 dec 1891 (P)) ménagère – huisvrouw (P)

    - ouders ?

     

    Bronnen:

    (P) Pierre; (D) Derijcke

    (1) Via Geneanet: c: Coucke; d: de Brabandere; e: Trooster

     

    kinderen (generatie XI.d.): 7

    XI.d.1. Thérèse Marceline METSU

    (geb. Dunkerque, 3 of 30 juli 1910 – gest. 2002), werd 92 j

    XI.d.2. Denise Lucie METSU

    (geb. Rosendael, 25 okt 1912 - ?)

    XI.d.3. Paulette Julie Cornélie / Cornelie Julie METSU

    15-05-2014, 20:18 Geschreven door ivometsu  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Tags:stamboom Massu,Metsu,Devos,Bonnez,Platel,Demaerel,Thibouw,Verriele,Mestdagh,Wijngaert,Van de Velde,Steyaert,Binnemans,Verhaeghe,Baey,Witdoeck,De Wilde,Lanszweert,Remy
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De 'tiende' generatie (beginoverzicht)

    DE ‘TIENDE’ GENERATIE (beginoverzicht)

    versie 04.05.2014; DE ‘TIENDE’ GENERATIE (beginoverzicht).doc

     

    I. Jan MASSU (generatie I) (geb. /1588 – gest 1606/-/1680, mogelijk 1614)

    & Stavele, eind aug 1606 met Mayken Willaert (geb. /1588 – gest 1606/-/1680)

    kinderen (= generatie II): 2?

     

    II.1. Joannes / Jan MASSU / METSU  

    (geb. Beveren?,  ca. 1607 – begr. Pollinkhove,  20 december 1680), werd 75 j

    & Pollinkhove, 28 januari 1647 met Cathelijne Clareboudt

    (ged. Hoogstade, 26 maart 1623 – Pollinkhove, 5 februari 1666), werd 42 j

    kinderen (= generatie III): 8

     

    III.6. Jan Jacobus MESSU

    (geb. Pollinkhove 12 feb, ged. 14 feb 1658 – gest. Pollinkhove, 20 of 25 juli 1690), werd 32 j

    && Pollinkhove, 17 okt 1683 met Franchoise Willems

    (ged. Pollinkhove? – begr. Pollinkhove, 16 feb 1691)

    kinderen (= generatie IV.a.2-5): 4

     

    IV.a.2. Pieter Frans METSU

    (geb. Pollinkhove, 19 en ged. 20 nov 1684 – Stavele, 13 jan 1722), werd 37 j

    && Stavele, 22 mei 1708 met Maria Agnes(se) Verlende

    (ged. Stavele, 22 juni 1685 - Stavele, 8 mrt 1720), werd 34 j

    kinderen (= generatie V.b.3-10): 8

     

    V.b.3. Pieter Ignaes METSU / METSUE

    (geb. en ged. Stavele, 30 aug 1709 – gest. Haringhe 28 mrt 1741), werd 31 j

    & Roesbrugge, 10 nov 1729 met Jacqueline Soete

    kinderen: (= generatie VI): 4

     

    VI.3. Urbanus Joannes Metsu

    (geb. en ged. Roesbr.-Haringhe, 3 april 1735 – gest. Roesbr.-Haringe, 20 apr 1806), werd 71 j

    & Roesbrugge, 13 juni 1769 met Maria Cornelia Parazijs

    (geb. Roesbr.-Har., geb. 12 sept, ged. 13 sept 1743 – Roesbr.-Har., 24 jan 1820), werd 76 j

    kinderen (= generatie VII): 9

     

    VII.2. Petrus Urbanus / Pierre Urbain METSU

    (geb. Haringhe, 13, ged. 14 sept 1771 – gest. Beveren a/d IJzer, 8 sep 1850), werd 78 j

    & Roesbrugge, 19 april 1799 met Pieternelle Francisca Novelle

    (geb. Krombeke, 31 mei 1777 – gest. Krombeke 17 sep 1845), werd 68 jaar

    kinderen (generatie VIII.a.): 9

     

    VIII.a.2. Carolus Ludovicus METSU

    (geb. Krombeke, 13 apr 1803 – gest. Hoogstade, 4 okt 1846), werd 43 j

    && Hoogstade, 4 nov 1842 met Marie Therese Constance Hennebel

    (geb. Hoogstade, 21 sept 1809 – gest. Westvleteren, 26 apr 1894), werd 84 jaar

    kinderen (generatie IX.a.7-10): 3

     

    IX.a.7. Pieter / Petrus Leopoldus Donatus METSU

    (geb. Hoogstade, 29 juni 1843 – gest. Antwerpen, 20 okt 1924), werd 81 j

    & Stavele, 25 jan 1871 met Philomena Octavia Eularia / Philomene Octavie De Meersseman / Demeersseman 

    (geb. Stavele, 9 dec 1849 - Antwerpen, 25 jan 1939), werd 89 j 

    kinderen (generatie X.a.): 13

     


     

    X.a.1. Julius / Jules Cornelius METSU

    (geb. Stavele, 11 apr 1871 – Ekeren, 25 mrt, begr 28 mrt 1934), werd 62 j

     

    X.a.2. Camille Josephus / Joseph Cornelius / Cornil METSU

    (geb. Stavele, 10 of 18, ged  juli 1872 – Bambecque, 13 sep 1947), werd 75 j

     

    X.a.3. Flavie Maria / Marie Cornelia METSU

    (geb. Stavele,  16 of 18 juni 1874 – Rosendael, 1 apr 1960), werd 85 j

     

    X.a.4. Jérome / Hieroniemus Camille / Camilius Cornelius METSU

    (geb. Stavele, 22 mei 1876 – Poperinge, 20 aug 1965, begr Stavele 25 aug), werd 89 j

     

    X.a.5. Hector Amandus / Amand Cornelius / Corneel METSU

    (geb. Stavele, 29 jan 1878 – Antw., 6 nov 1943, begr Borgerhout, 10 nov), werd 65 j

     

    X.a.6. René Remy Cornelius METSU

    (geb. Stavele, 8 nov 1879 – Rosendael, 5 juni 1951), werd 71 j

     

    X.a.7. Bertha Maria Cornelia METSU

    (geb. Stavele, 14 juli 1882 – Antwerpen, 2 okt 1966, begr Deurne, 6 okt), werd 84 j

     

    X.a.8. Romain Joseph Cornelius METSU

    (geb. Stavele, 8 jan 1885 – Antwerpen, 6 juli 1962, begr. 10 juli), werd 77 j

     

    X.a.9. Augusta Maria Cornelia METSU

    (geb. Stavele, 11 nov 1887  – Antwerpen, 20 jan 1955, begr. Schoonselhof ), werd 67 j

     

    X.a.10. Alfonse / Alphonse Cornelius / Corneille METSU

    (geb. Stavele, 13 aug 1889 – Dunkerque, 20 nov 1951), werd 62 j

     

    X.a.11. Amatus / Aimé Benoit Cornelius / Corneel METSU

    (geb. Stavele, 17 mrt 1891 – Antw., 17 aug 1965, begr Schoonselhof 20 aug), werd 74 j

     

    X.a.12. Irma Maria Cornelia METSU

    (geb. Stavele, 9 aug 1892 – Antw./ Borgerh., 29 aug 1985, begr 3 sept Borg.), werd 93 j

     

    X.a.13. Maurice Joseph Cornelius / Corneel METSU

    (geb. Stavele, 16 nov 1894 – Antw., 9 feb 1980, begr 14 feb, Schoonselhof), werd 85 j

     

     


     

    VII.8. Joannes Jacobus Carolus / Jean Jacques Charles METSU

    (geb. Haringhe, 3 aug, ged. 3 aug 1784 – gest. Haringhe, 23 okt 1847), werd 63 j 

    & Roesbrugge, 10 okt 1816 met Joanna Sophia Bakelandt / Baeckeland / Baeckelandt  

    (geb. Hondschote, 2 nov 1788 – gest. Roesbrugge, 28 mei 1860), werd 71 j

    kinderen (generatie VIII.b.): 10

     

    VIII.b.2. Carolus Josephus Ludovicus METSU

    (geb. Roesbrugge  – Haringhe, 12 feb 1818  - Watou, 24 feb of dec 1904), werd 86 j

    & Roesbrugge, 16 mei 1848 met Anna Thérèsia Maria Lefevre

    (geb. Proven, 22 sept 1823 – gest. Roesbrugge-Haringe, 17 feb 1895), werd 71 j

    kinderen: (generatie IX.c.): 9

     

    IX.c.4. Edmond / Edmondus Henri / Henricus METSU

    (geb. Roesbrugge, 5 of 6 juni 1854 – gest. Rexpoede, 3 sept 1927), werd 73 j

    & Roesbrugge-Haringe of Rexpoede, 25 of 27 apr 1877 met Emma Leonie Philomena / Philomène Verriele

    kinderen (generatie X.b.): 5

     

    X.b.1. Arthur Aimé Eduard METSU

    (geb. Rexpoede, 11 jan 1878)

     

    X.b.2. Lucie Marie Endoxie Elodie METSU

    (geb. Rexpoede, 4 dec 1878 – gest. Valenciennes)

     

    X.b.3. Gaston Camille Corneille METSU

    (geb. Rexpoede, 5 mrt 1880 – gest. Rexpoede, 29 apr 1881), werd 13 m

    vroeg overleden

    X.b.4. Elodie Marie METSU

    (geb. Rexpoede, 5 jan 1882 – gest. Schaerbeek, 31 mei 1950), werd 68 j

     

    X.b.5. (stillborn)

    (geb. Rexpoede, 4 aug 1889 – gest. 4 aug 1889), doodgeboren

    vroeg overleden

     

    IX.c.8. Amatus Desire METSU

    (geb. Roesbrugge, 10 aug 1862 – gest. Namur, 20 dec 1941), werd 79 j

    &  26 feb 1888 met Hélène Leopoldine Remy

    (geb. 30 jan 1864 – gest. 27 feb 1933), werd 69 j

    kinderen (generatie X.c.): 5

     

    X.c.1. Marie Hélène Ghislaine METSU

    (geb. Namur, 4 jan 1889)

     

    X.c.2. Leon Félicien Marie Ghislain METSU

    (geb. Namur, 20 apr 1891)

     

    X.c.3. René François Ghislain METSU

    (geb. Namur, 13 jan 1895 – gest. 7 okt 1898), werd 3 j

    vroeg overleden

    X.c.4. Raymond Hector Ghislain METSU

    (geb. Namur, 17 juni 1900 – gest. Uccle, 25 aug 1966), werd 66 j

     

    X.c.5. Georges François Marie Joseph METSU

    (geb. Namur, 25 nov 1902)

    15-05-2014, 19:56 Geschreven door ivometsu  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Tags:stamboom massu,metsu,de meersseman,verriele,remy
    14-05-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De 'negende' generatie (eindoverzicht)

    DE ‘NEGENDE’ GENERATIE (eindoverzicht)

    versie 04.05.2014; DE ‘NEGENDE’ GENERATIE (eindoverzicht).doc

     

    I. Jan MASSU (generatie I) (geb. /1588 – gest 1606/-/1680, mogelijk 1614)

    & Stavele, eind aug 1606 met Mayken Willaert (geb. /1588 – gest 1606/-/1680)

    kinderen (= generatie II): 2?

     

    II.1. Joannes / Jan MASSU / METSU  

    (geb. Beveren?,  ca. 1607 – begr. Pollinkhove,  20 december 1680), werd 75 j

    & Pollinkhove, 28 januari 1647 met Cathelijne Clareboudt

    (ged. Hoogstade, 26 maart 1623 – Pollinkhove, 5 februari 1666), werd 42 j

    kinderen (= generatie III): 8

     

    III.6. Jan Jacobus MESSU

    (geb. Pollinkhove 12 feb, ged. 14 feb 1658 – gest. Pollinkhove, 20 of 25 juli 1690), werd 32 j

    && Pollinkhove, 17 okt 1683 met Franchoise Willems

    (ged. Pollinkhove? – begr. Pollinkhove, 16 feb 1691)

    kinderen (= generatie IV.a.2-5): 4

     

    IV.a.2. Pieter Frans METSU

    (geb. Pollinkhove, 19 en ged. 20 nov 1684 – Stavele, 13 jan 1722), werd 37 j

    && Stavele, 22 mei 1708 met Maria Agnes(se) Verlende

    (ged. Stavele, 22 juni 1685 - Stavele, 8 mrt 1720), werd 34 j

    kinderen (= generatie V.b.3-10): 8

     

    V.b.3. Pieter Ignaes METSU / METSUE

    (geb. en ged. Stavele, 30 aug 1709 – gest. Haringhe 28 mrt 1741), werd 31 j

    & Roesbrugge, 10 nov 1729 met Jacqueline Soete

    kinderen: (= generatie VI): 4

     

    VI.3. Urbanus Joannes Metsu

    (geb. en ged. Roesbr.-Haringhe, 3 april 1735 – gest. Roesbr.-Haringe, 20 apr 1806), werd 71 j

    & Roesbrugge, 13 juni 1769 met Maria Cornelia Parazijs

    (geb. Roesbr.-Har., geb. 12 sept, ged. 13 sept 1743 – Roesbr.-Har., 24 jan 1820), werd 76 j

    kinderen (= generatie VII): 9

     

    VII.2. Petrus Urbanus / Pierre Urbain METSU

    (geb. Haringhe, 13, ged. 14 sept 1771 – gest. Beveren a/d IJzer, 8 sep 1850), werd 78 j

    & Roesbrugge, 19 april 1799 met Pieternelle Francisca Novelle

    (geb. Krombeke, 31 mei 1777 – gest. Krombeke 17 sep 1845), werd 68 jaar

    kinderen (generatie VIII.a.): 9

     

    VIII.a.2. Carolus Ludovicus METSU

    (geb. Krombeke, 13 apr 1803 – gest. Hoogstade, 4 okt 1846), werd 43 j

    & Hoogstade, 19 jan 1835 met Josephine Sophie Rosalia Desramaux

    (geb. Hoogstade, 4 apr 1819 (10) – gest. Hoogstade, 9 mei 1841 (11)), werd 22 jaar

    kinderen (generatie IX.a.1-6): 6

     

    IX.a.1. Marie Thérèse METSU

    (geb. Hoogstade, 8 mei 1835 – gest. 27 aug 1835), werd 3 m

    vroeg overleden

     

    IX.a.2. Maria Theresia Sophia /  Marie Thérèse Sophie METSU

    (geb. Hoogstade, 10 juli 1836 - ?)

    & Leisele, 10 juni 1862 met Benedictus Bernardus Breyne  

    (geb. Leisele, 21 mrt 1831 – 1870/?)

     

    kinderen (vermoedelijk):

    1. Florent Justin Breyne (geb. Leisele, 1862 – gest Leisele, 1862)

    vroeg overleden

    2. Charlotte Elodie Breyne (geb. Leisele, 1864)

    3. Hendrik August Breyne (geb. Leisele, 1865)

    4. Eugenie Sophie Breyne (geb. Leisele, 1866)

    5. Prudence Elodie Breyne (geb. Leisele, 1868)

    6. Hendrik Jerome Breyne (geb. Leisele, 1869 - ?1869)

    vroeg overleden?

    7. Amelie Sophie Breyne (geb. Leisele, 1870)

     

    IX.a.3. Carolus Ludovicus METSU

    (geb. Hoogstade, 18 juli 1837 – gest. 30 sept 1837), werd 2 m

    vroeg overleden

    IX.a.4. Amelia Sophia METSU

    (geb. Hoogstade, 6 aug 1838 – gest. 5 sept 1838), werd 1 m

    vroeg overleden

    IX.a.5. Seraphinus Ludovicus METSU

    (geb. Hoogstade, 25 aug 1839 – gest. 6 nov 1839), werd 2 m

    vroeg overleden

    IX.a.6. Henricus Seraphinus METSU

    (geb. Hoogstade, 7 okt 1840 – gest. 9 feb 1841), werd 4 m

    vroeg overleden

     

    VIII.a.2. Carolus Ludovicus METSU

    (geb. Krombeke, 13 apr 1803 – gest. Hoogstade, 4 okt 1846), werd 43 j

    && Hoogstade, 4 nov 1842 met Marie Therese Constance Hennebel

    (geb. Hoogstade, 21 sept 1809 – gest. Westvleteren, 26 apr 1894), werd 84 jaar

    kinderen (generatie IX.a.7-10): 3

     

    IX.a.7. Pieter / Petrus Leopoldus Donatus METSU

    (geb. Hoogstade, 29 juni 1843 – gest. Antwerpen, 20 okt 1924), werd 81 j

    & Stavele, 25 jan 1871 met Philomena Octavia Eularia / Philomene Octavie De Meersseman / Demeersseman 

    (geb. Stavele, 9 dec 1849 - Antwerpen, 25 jan 1939), werd 89 j 

     

    kinderen (generatie X.a.): 13

    X.a.1. Julius / Jules Cornelius METSU

    (geb. Stavele, 11 apr 1871 – Ekeren, 25 mrt, begr 28 mrt 1934), werd 62 j

    X.a.2. Camille Josephus / Joseph Cornelius / Cornil METSU

    (geb. Stavele, 10 of 18, ged  juli 1872 – Bambecque, 13 sep 1947), werd 75 j

    X.a.3. Flavie Maria / Marie Cornelia METSU

    (geb. Stavele,  16 of 18 juni 1874 – Rosendael, 1 apr 1960), werd 85 j

    X.a.4. Jérome / Hieroniemus Camille / Camilius Cornelius METSU

    (geb. Stavele, 22 mei 1876 – Poperinge, 20 aug 1965, begr Stavele 25 aug), werd 89 j

    X.a.5. Hector Amandus / Amand Cornelius / Corneel METSU

    (geb. Stavele, 29 jan 1878 – Antw., 6 nov 1943, begr Borgerhout, 10 nov), werd 65 j

    X.a.6. René Remy Cornelius METSU

    (geb. Stavele, 8 nov 1879 – Rosendael, 5 juni 1951), werd 71 j

    X.a.7. Bertha Maria Cornelia METSU

    (geb. Stavele, 14 juli 1882 – Antwerpen, 2 okt 1966, begr Deurne, 6 okt), werd 84 j

    X.a.8. Romain Joseph Cornelius METSU

    (geb. Stavele, 8 jan 1885 – Antwerpen, 6 juli 1962, begr. 10 juli), werd 77 j

    X.a.9. Augusta Maria Cornelia METSU

    (geb. Stavele, 11 nov 1887  – Antwerpen, 20 jan 1955, begr. Schoonselhof ), werd 67 j

    X.a.10. Alfonse / Alphonse Cornelius / Corneille METSU

    (geb. Stavele, 13 aug 1889 – Dunkerque, 20 nov 1951), werd 62 j

    X.a.11. Amatus / Aimé Benoit Cornelius / Corneel METSU

    (geb. Stavele, 17 mrt 1891 – Antw., 17 aug 1965, begr Schoonselhof 20 aug), werd 74 j

    X.a.12. Irma Maria Cornelia METSU

    (geb. Stavele, 9 aug 1892 – Antw./ Borgerh., 29 aug 1985, begr 3 sept Borg.), werd 93 j

    X.a.13. Maurice Joseph Cornelius / Corneel METSU

    (geb. Stavele, 16 nov 1894 – Antw., 9 feb 1980, begr 14 feb, Schoonselhof), werd 85 j

     

    IX.a.8. Rosalia Sophia METSU

    (geb. Hoogstade, 9 dec 1844 – gest. Hoogstade, 14 feb 1845), werd 2 m

    vroeg overleden

    IX.a.9. Sophia Justina METSU

    (geb. Hoogstade, 2 jan 1846 – gest. Hoogstade, 21 feb 1846), werd 7 w

    vroeg overleden

     

     

    VII.8. Joannes Jacobus Carolus / Jean Jacques Charles METSU

    (geb. Haringhe, 3 aug, ged. 3 aug 1784 – gest. Haringhe, 23 okt 1847), werd 63 j 

    & Roesbrugge, 10 okt 1816 met Joanna Sophia Bakelandt / Baeckeland / Baeckelandt  

    (geb. Hondschote, 2 nov 1788 – gest. Roesbrugge, 28 mei 1860), werd 71 j

    kinderen (generatie VIII.b.): 10

     

    VIII.b.1. Seraphinus Eduardus METSU

    (geb. Roesbrugge – Haringhe, 23 jan 1817 – Houtkerke, 4  juli 1871), werd 54 j

    & Roesbrugge, 22 mei 1861 met Maria Amelia Ducouran

    (geb. Roesbrugge, 7 nov 1836)

    kinderen: twee (zie verder generatie IX.b.)

     

    IX.b.1. Leonie Marie METSU

    (geb. Houtkerque, 8 juli 1862 - ?)

     

    IX.b.2. Zenobie Eugenia METSU

    (geb. Watou, 28 mrt 1865 - ?).

     

    VIII.b.2. Carolus Josephus Ludovicus METSU

    (geb. Roesbrugge  – Haringhe, 12 feb 1818  - Watou, 24 feb of dec 1904), werd 86 j

    & Roesbrugge, 16 mei 1848 met Anna Thérèsia Maria Lefevre

    (geb. Proven, 22 sept 1823 – gest. Roesbrugge-Haringe, 17 feb 1895), werd 71 j

    kinderen: (generatie IX.c.): 9

     

    IX.c.1. Julianus Henricus METSU

    (geb. Roesbrugge, 19 mrt 1849 – gest. Watou, 2 okt 1917), werd 68 j

     

    IX.c.2. Melanie Octavie METSU

    (geb. Roesbrugge, 6 juni 1850 of aug – gest. Roesbrugge, 29 mei 1852), werd 21 m

    vroeg overleden

    IX.c.3. Leonie Sophie METSU

    (geb. Roesbrugge, 11 feb 1852 – ?)

     

    IX.c.4. Edmond / Edmondus Henri / Henricus METSU

    (geb. Roesbrugge, 5 of 6 juni 1854 – gest. Rexpoede, 3 sept 1927), werd 73 j

    & Roesbrugge-Haringe of Rexpoede, 25 of 27 apr 1877 met Emma Leonie Philomena / Philomène Verriele

     

    kinderen (generatie X.b.): 5

    X.b.1. Arthur Aimé Eduard METSU

    (geb. Rexpoede, 11 jan 1878)

    X.b.2. Lucie Marie Endoxie Elodie METSU

    (geb. Rexpoede, 4 dec 1878 – gest. Valenciennes)

    X.b.3. Gaston Camille Corneille METSU

    (geb. Rexpoede, 5 mrt 1880 – gest. Rexpoede, 29 apr 1881), werd 13 m

    vroeg overleden

    X.b.4. Elodie Marie METSU

    (geb. Rexpoede, 5 jan 1882 – gest. Schaerbeek, 31 mei 1950), werd 68 j

    X.b.5. (stillborn)

    (geb. Rexpoede, 4 aug 1889 – gest. 4 aug 1889), doodgeboren

    vroeg overleden

     

    IX.c.5. Regina Sophia METSU

    (geb. Roesbrugge, 7 jan 1857 – gest. Roesbrugge, 27 feb 1859), werd 2 j

    vroeg overleden

    IX.c.6. Emma Maria METSU

    (geb. Roesbrugge, 28 sep 1859 – gest. Roesbrugge, 31 okt 1887), werd 28 j

     

    IX.c.7. Emile Renatus METSU

    (geb. Roesbrugge, 3 okt 1860 – gest. Watou, 8 feb 1938), werd 77 j

     

    IX.c.8. Amatus Desire METSU

    (geb. Roesbrugge, 10 aug 1862 – gest. Namur, 20 dec 1941), werd 79 j

    &  26 feb 1888 met Hélène Leopoldine Remy

    (geb. 30 jan 1864 – gest. 27 feb 1933), werd 69 j

     

    kinderen (generatie X.c.): 5

    X.c.1. Marie Hélène Ghislaine METSU

    (geb. Namur, 4 jan 1889)

    X.c.2. Leon Félicien Marie Ghislain METSU

    (geb. Namur, 20 apr 1891)

    X.c.3. René François Ghislain METSU

    (geb. Namur, 13 jan 1895 – gest. 7 okt 1898), werd 3 j

    vroeg overleden

    X.c.4. Raymond Hector Ghislain METSU

    (geb. Namur, 17 juni 1900 – gest. Uccle, 25 aug 1966), werd 66 j

    X.c.5. Georges François Marie Joseph METSU

    (geb. Namur, 25 nov 1902)

     

    IX.c.9. Elodie Maria METSU

    (geb. Roesbrugge, 3 of 30 okt of april 1865 – ?)

     

    IX.c.10. Albert Joseph Cornelis METSU

    (geb. 1888 – gest. 1888)

    vroeg overleden

     

     

    VIII.b.7. Ludovicus /  Louis Constantinus / Constantin METSU

    (geb. Roesbrugge/ Haringhe, 19 nov 1825 – Roesbrugge, 11 jan 1907), werd 81 j

    & Roesbrugge, 16 sept 1857 met Fidelia Rosalia Wullus

    (geb. Roesbrugge-Haringe, 13 sep 1827 – gest. Roesbrugge, 19 nov 1907), werd 80 j.

    kinderen: (generatie IX.d.): 6

     

    IX.d.1. Henricus Eduardus METSU

    (geb. Roesbrugge, 21 sept 1858 – gest. Roesbrugge, 31 jan 1859), werd 4 m

    vroeg overleden

    IX.d.2. Regina Zenobie Maria METSU

    (geb. Roesbrugge, 27 sept 1859 – gest. Roesbrugge, 30 sept 1867), werd 8 j

    vroeg overleden

    IX.d.3. Eugenia / Eugenie Leonie METSU

    (geb. Roesbrugge, 14 juni 1862 of 6 juni – gest. Roesbrugge, 15 okt 1917), werd 55 j

     

    IX.d.4. Elodie Maria Cornelia METSU

    (geb. Roesbrugge, 23 sep 1864 – gest. Roesbrugge, 6 jan 1865), werd 3 m

    vroeg overleden

    IX.d.5. Maria Elisabeth Cornelia METSU

    (geb. Roesbrugge, 7 aug 1867 – gest. Roesbrugge, 16 mei 1943), werd 75 j

     

    IX.d.6. Elodie Sophia Cornelia METSU

    (geb. Roesbrugge, 1 jan 1870 – ?)

     

     

     

     

    14-05-2014, 16:44 Geschreven door ivometsu  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Tags:Massu,Metsu,Desrameaux,Hoogstade,Breyne,Leisele,Hennebel,De Meersseman,Bakelandt,Ducouran,Lefevre,Verriele,Wullus,Roesbrugge
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De 'negende' generatie

    DE ‘NEGENDE’ GENERATIE

     

    versie 09.05.2014; DE ‘NEGENDE GENERATIE’

     

    van de ouders:

     

    VIII.10. Carolus Ludovicus METSU

    (geb. Krombeke, 13 apr 1803 – gest. Hoogstade, 4 okt 1846), werd 43 j

    & Hoogstade, 19 jan 1835 met Josephina Sophia Rosalia Desrameaux

    (geb. Hoogstade, 4 apr 1819 – gest. Hoogstade, 9 mei 1841), werd 22 j

    kinderen (generatie IX.): 6

     

    IX.a.1. Marie Thérèse METSU (P)

    (geb. Hoogstade, 8 mei 1835 – gest. Hoogstade, 27 aug 1835)(P), werd drie maanden

    vroeg overleden

     

    IX.a.2. Maria Theresia Sophia (1) Marie Thérèse Sophie (P) METSU (1)(P)

    (geb. Hoogstade, 10 juli 1836 – 1870/?), kleermaakster (P)

     

    & Leisele, 10 juni 1862 (1) met Benedictus Bernardus Breyne (1)

    (geb. Leisele, 21 mrt 1831 (2) – 1870/?), hoefsmid (P)

     

    - ouders: Quintinus Donatus (P) Donatianus Quintinus (3)(5) Breyne (P)(3)

    (gest. Leisele, 1858 (3)) & Maria Theresia Valcke (4)(5) (gest. Leisele, 1860 (4))

    broer: Breyne Petrus Jacobus (gest. Oostende, 24 apr 1895) & Verweirde Melanie Sophia (5))

     

    Bronnen

    (P) Pierre Metsu

    (1) Burgerlijke Stand Leisele huwelijken 59 (PWVi)

    (2) Burgerlijke Stand Leisele geboorten (PWVi)

    (3) Burgerlijke Stand Leisele overlijdens 36 (PWVi)

    (4) Burgerlijke Stand Leisele geboorten 32 (PWVi) Breyne NN, weduwe Donatus

    (5) Burgerlijke Stand Oostende overlijdens 326 (PWVi): akte van 25 apr.

     

    kinderen (vermoedelijk):

    1. Florent Justin Breyne (1)(8) (geb. Leisele, 1862 (1) – gest Leisele, 1862 (8))

    vroeg overleden

    2. Charlotte Elodie Breyne (geb. Leisele, 1864 (2))

    3. Hendrik August Breyne (geb. Leisele, 1865 (3))

    4. Eugenie Sophie Breyne (geb. Leisele, 1866 (4))

    5. Prudence Elodie Breyne (geb. Leisele, 1868 (5))

    6. Hendrik Jerome Breyne (geb. Leisele, 1869 (6) - ?1869 (9))

    vroeg overleden?

    7. Amelie Sophie Breyne (geb. Leisele, 1870 (7))

     

    Bronnen

    (1) Burgerlijke Stand Leisele geboorten 80 (PWVi)

    (2) Burgerlijke Stand Leisele geboorten 102 (PWVi)

    (3) Burgerlijke Stand Leisele geboorten 75 (PWVi)

    (4) Burgerlijke Stand Leisele geboorten 100 (PWVi)

    (5) Burgerlijke Stand Leisele geboorten 5 (PWVi)

    (6) Burgerlijke Stand Leisele geboorten 43 (PWVi)

    (7) Burgerlijke Stand Leisele geboorten 55 (PWVi)

    (8) Burgerlijke Stand Leisele overlijdens 83 (PWVi): Breyne Henri

    (9) Burgerlijke Stand Leisele overlijdens 50 (PWVi)

     

     

    Bespreking Maria Theresia Sophia / Marie Thérèse Sophie METSU & Benedictus Bernardus Breyne  

     

    Maria Theresia Sophia, vermoedelijk Marie Thérèse Sophie Metsu, huwde op haar 25ste te Leisele op 10 juni 1862 met Benedictus Bernardus Breyne, een 31-jarige hoefsmid geboren te Leisele, en wellicht daar gevestigd. We vonden zeven kinderen Breyne te Leisele vanaf de huwelijksdatum, vermoedelijk zijn het dan ook hun kinderen. Zij was kleermaakster van beroep.

    Wat de verdere evolutie betreft vonden we via de RAB-vrijwilligers database overlijdens te Leisele van twee van de kinderen, die alweer vroeg overleden, maar we weten verder niets over de ouders noch over de andere kinderen. Misschien zijn ze dus niet in Leisele gebleven.

     

     

    IX.a.3. Carolus Ludovicus METSU (P)

    (geb. Hoogstade, 18 juli 1837 – gest. Hoogstade, 30 sept 1837)(P), werd 2 maanden

    vroeg overleden

     

    IX.a.4. Amelia Sophia METSU (P)

    (geb. Hoogstade, 3 aug 1838 – gest. Hoogstade, 8 sept 1838)(P), werd 1 maand

    vroeg overleden

     

    IX.a.5. Seraphinus Ludovicus METSU (P)

    (geb. Hoogstade, 25 aug 1839 – gest. Hoogstade, 6 nov 1839) (P), werd 2 maanden

    vroeg overleden

     

    IX.a.6. Henricus Seraphinus METSU

    (geb. Hoogstade, 7 okt 1840 – gest. Hoogstade, 9 feb 1841) (P), werd 4 maanden

    vroeg overleden

     

     


     

    van de ouders:

     

    VIII.10. Carolus Ludovicus METSU

    (geb. Krombeke, 13 apr 1803 - Hoogstade, 4 okt 1846), werd 43 j

    && Hoogstade, 4 nov 1842 met Maria Therese Constance Hennebel

    (geb. Hoogstade, 21 sept 1809 – gest. Westvleteren, 26 apr 1894), werd 84 j

     

    IX.a.7. Pieter (P) Petrus (3) Leopoldus (P)(3) Donatus (P) METSU (P)(3)

    (geb. Hoogstade, 29 juni 1843 (P) – gest. Antwerpen, 20 okt 1924 (P) landbouwer: landbouwersknecht (P)(3), werd 81 j; woonden Vlagstraat 49 te Antwerpen (P)

     

    & Stavele, 25 jan 1871 (P)(2) met Philomena (P)(2) Philomene (4a)(4c)(4e) Octavia (P) Octavie (2) Eularia (P) De Meersseman (P) Demeersseman (4c)(4e)

    (geb. Stavele, 9 dec 1849 (P) – gest. Antwerpen, 25 jan 1939 (P) vroedvrouw (P) werd 89 j

     

    - ouders:

    Pieter Jacobus Demeersseman (P) (geb. Stavele, 20 jan 1813 (P)) dagwerker (P)

    & Stavele, 19 april 1842 (P) met Maria Theresia (P) Marie Thérèse Caroen (P) (geb. Stavele, 24 mei 1815 – Stavele, 22 jan 1905)(P) dagloonster - dienstmeid (P)

     

    - grootouders (vader):

    Pieter Jacobus Demeersseman (P)

    & Maria Cornelia Vandewalle mogelijk dochter van Petrus Dominicus van Watou (P)(geb. Stavele, 17 apr 1777 (5) – gest 1858? (P))

    - grootouders (moeder)

    Pieter Albertus / Albertus Pierre Caroen (geb. Stavele, 22 feb (in getypte tekst 28 feb) 1785 – Stavele, 19 nov 1818) (P) (broer: Joannes (P)

    & Stavele, 20 aug 1813 (P) met Maria Catharina Butaeye (P) (geb. Westvleteren, 3 apr 1784 – 18 feb 1826) (P) , getuigen Garmijn Albert Felix; Caroen Jean; Vienne Philippe Jacques; Bruane François (P)

     

    - overgrootouders (moeder):

    Pieter Johannes Caroen (geb. Poperinge, St.-Bertinus, 1754? – Stavele, 19 nov 1818) (P) landsman, zoon van Pieter Ludovicus en Maria Pieternelle Blondez (P)

    & Stavele, 7 dec 1784 (10) met Isabelle Thérèse Demazière (geb. Stavele, 16 sep 1755 – gest. Stavele, 1e prairial an 7 Fr) (P), woonden in Stavele (P).

    (Pieter Joannes was ook nog gehuwd met Rossez Joanna Thérèse (P)

    en:

    Charles (6) Ignace (P) Ignatius (6) Butaye (geb. Stavele, 17 mei 1747 (6)

    & Stavele, 9 mei 1769 (7) met Jeanne Thérèse Waeghemaecker (P) Joanna Theresa Waegemaeker (8) (geb. Stavele, 24 okt 1746 (8))

    Er is ook een stamboom Butaye opgemaakt (zie kopie in bijlage)

     

    - overgrootouders (vader):

    (mogelijk zoon van Joannes Carolus Baptiste Demeersseman & Joanna Maria Van den Broeck (geb. Krombeke (P)) (P) (geb. Stavele, 20 mei 1782 (P) (mogelijk ook Westvleteren 1773 en Stavele 1852)(Derijcke)

     

    - broers en zussen Philomena (P)(D):

    1. Arsenia Philomena (geb. 1844)

    2. Frederic Ludovicus (geb. 1845)

    3. Philomena Octavia (geb. Stavele, 9 dec 1849 – Antwerpen, 25 jan 1939)

    4. Zenobie Lucie (geb. 1853 -1855)

    5. Seraphinus Lievinus (geb. 1856)

    6. Achiel Amandus (geb. 1859 – Stavele, 1859)

     

    Bronnen:

    (P) Pierre;

    (1) Via PWVi: geen BS geboorte

    (2) BS Stavele huw, 9 (PWVi): Pieter L & Philomena Octavie

    (3) huw akte 13e kind, Amersfoort (ivo)

    (4) Via Geneanet: a: Gernez; b: Elby; c: de Brabandere; d: Mestdagh; e: Coucke; f: Pillyser; g: Trooster

    (5) BS? Of parochiereg. Stavele geb 797 (P)

    (6) paroch doopreg Stavele, 651 (P)

    (7) paroch huw reg Stavele 1286 (P)

    (8) paroch doopreg Stavele, 649 (P)

    (9) paroch doopreg Stavele, 682 (P)

    (10) BS Stavele huw reg 9 fo 1326 (P)

     

    kinderen (generatie X.a.): 13

    X.a.1. Julius / Jules Cornelius METSU

    (geb. Stavele, 11 apr 1871 – Ekeren, 25 mrt, begr 28 mrt 1934), werd 62 j

    X.a.2. Camille Josephus / Joseph Cornelius / Cornil METSU

    (geb. Stavele, 10 of 18, ged  juli 1872 – Bambecque, 13 sep 1947), werd 75 j

    X.a.3. Flavie Maria / Marie Cornelia METSU

    (geb. Stavele,  16 of 18 juni 1874 – Rosendael, 1 apr 1960), werd 85 j

    X.a.4. Jérome / Hieroniemus Camille / Camilius Cornelius METSU

    (geb. Stavele, 22 mei 1876 – Poperinge, 20 aug 1965, begr Stavele 25 aug), werd 89 j

    X.a.5. Hector Amandus / Amand Cornelius / Corneel METSU

    (geb. Stavele, 29 jan 1878 – Antw., 6 nov 1943, begr Borgerhout, 10 nov), werd 65 j

    X.a.6. René Remy Cornelius METSU

    (geb. Stavele, 8 nov 1879 – Rosendael, 5 juni 1951), werd 71 j

    X.a.7. Bertha Maria Cornelia METSU

    (geb. Stavele, 14 juli 1882 – Antwerpen, 2 okt 1966, begr Deurne, 6 okt), werd 84 j

    X.a.8. Romain Joseph Cornelius METSU

    (geb. Stavele, 8 jan 1885 – Antwerpen, 6 juli 1962, begr. 10 juli), werd 77 j

    X.a.9. Augusta Maria Cornelia METSU

    (geb. Stavele, 11 nov 1887  – Antwerpen, 20 jan 1955, begr. Schoonselhof ), werd 67 j

    X.a.10. Alfonse / Alphonse Cornelius / Corneille METSU

    (geb. Stavele, 13 aug 1889 – Dunkerque, 20 nov 1951), werd 62 j

    X.a.11. Amatus / Aimé Benoit Cornelius / Corneel METSU

    (geb. Stavele, 17 mrt 1891 – Antw., 17 aug 1965, begr Schoonselhof 20 aug), werd 74 j

    X.a.12. Irma Maria Cornelia METSU

    (geb. Stavele, 9 aug 1892 – Antw./ Borgerh., 29 aug 1985, begr 3 sept Borg.), werd 93 j

    X.a.13. Maurice Joseph Cornelius / Corneel METSU

    (geb. Stavele, 16 nov 1894 – Antw., 9 feb 1980, begr 14 feb, Schoonselhof), werd 85 j

     

     

     

    Bespreking Pieter Leopoldus Donatus Metsu en Philomena Octavia Eularia De Meersseman

     

    Over Pieter schrijft Pierre het volgende:

     

    Grootvader Pieter heb ik weinig gekend, hij stierf reeds in oktober 1924 te Antwerpen.

     

    Hoewel van Hoogstade, heeft hij op enkele jaren na steeds te Stavele gewoond en er als landbouwknecht gewerkt. Hij had een goede kennis van paarden, de tractoren van die tijd, en had het tot ‘cartong’ gebracht, dit is in het Westvlaams paardengeleider, wat een zekere verantwoordelijkheid betekende gezien het kapitaal dat dit vertegenwoordigde.

    Verder werd verteld dat hij ook in omliggende dorpen bedrijvig was, o.a. te Bambecque. Dat wil zeggen dat de man voor een week uithuizig was, gezien er noch fietsen noch trams of ander plaatselijk vervoer tussen deze dorpen bestonden.

     

    Grootmoeder, in de eerste plaats huismoeder, stond aldus voor alles alleen in en niet in het minst om met beperkte middelen het huishouden te drijven en rond te komen. Ze diende alles te doen om iets bij te verdienen. Dank zij haar sterk gestel en voldoende kennis van de hygiëne slaagde zij er in alle kinderen zonder enig verlies groot te brengen.

    Als volleerde hulp van de dorpsdokter kon zij uit haar praktijk optreden als een gerespecteerde vroedvrouw, die bij latere bezoeken aan haar geboortedorp Stavele een levendige sympathie zal bewaren.


    Bij het uitbreken van Wereldoorlog I lag het front slechts enkele kilometer van het dorp. Alles werd voor de verdediging of de verzorging ingezet, zodanig dat zij ook soldaten moesten inkwartieren en dat hun schuurtje een kledingdepot werd.

    Intussen waren de zonen opgeroepen voor militaire dienst en Hector en Maurice met de terugtrekkende troepen uitgeweken naar Nederland. Terwijl Romain krijgsgevangen zat in Duitsland, zat Aimé in het Franse Bourbourg in de militaire bakkerij. Verschillende dochters als Augusta, Bertha en Irma bevonden zich de gehele oorlog te Antwerpen en dus langs de Duitse zijde van het front

    .

    Na de oorlog, toen alle kinderen, op Jérome na, Stavele hadden verlaten, besloten de ouders naar Antwerpen over te steken waar zich de meesten hadden gevestigd.

    Deze overplanting was voor grootvader geen gelukte operatie, gezien hij de vrije natuur had moeten ruilen voor binnen zitten of onbekende straten met mensen die zijn taal niet spraken.

    Grootmoeder daarentegen, prachtig opgevangen door haar dochter Gusta en haar man Florimond, paste zich wonderwel aan de nieuue levenswijze aan en sleet verder een zeer mooie oude dag tot 1939. Dank zij haar sterk gestel was zij nooit ziek en steeds op bezoek bij een of andere zoon of dochter. Gelukkig is haar een tweede oorlog gespaard gebleven en overleed zij op 25 januari 1939. Op zaterdag 28 werd zij met een prachtige dienst in de Sint-Laurentiuskerk Antwerpen begraven.

     

    IX.a.8. Rosalia Sophia METSU

    (geb. Hoogstade, 9 dec 1844 – gest. Hoogstade, 14 feb 1845)(P), werd twee maanden

    vroeg overleden

     

    IX.a.9. Sophia Justina METSU

    (geb. Hoogstade, 2 jan 1846 – gest. Hoogstade, 21 feb 1846)(P), werd 1 maand

    vroeg overleden

     

    Van de ouders:

     

    VIII.b.1. Seraphinus Eduardus METSU

    (geb. Roesbrugge – Haringhe, 23 jan 1817 – Houtkerke, 4  juli 1871), werd 54 j

    & Roesbrugge, 22 mei 1861 met Maria Amelia Ducouran

    (geb. Roesbrugge, 7 nov 1836)

    kinderen: twee (IX.b.)

     

    IX.b.1. Leonie Marie METSU

    (geb. Houtkerque, 8 juli 1862 - ?)

     

    IX.b.2. Zenobie Eugenia METSU

    (geb. Watou, 28 mrt 1865 - ?).

     

     

    Van de ouders:

     

    VIII.b.2. Carolus Josephus Ludovicus METSU

    (geb. Haringhe, 12 feb 1818 – Watou, 24 feb (dec (derijcke)) 1904) herbergier / gistverkoper

    & Roesbrugge, 16 mei 1848 met Anna / Anne  Thérèsia / Therese  Maria Lefevre  (geb. 22 sept 1823 – Roesbrugge, 17 feb 1895) herbergierster, werd 71 jaar (7b)

    kinderen (generatie IX.c.): negen

     

    IX.c.1. Julianus (P) Henricus (P) METSU (P)

    (geb. Roesbrugge, 19 mrt 1849 (1) – Watou, 2 okt 1917 (P)), werd 68 j (7b)

     

    IX.c.2. Melanie (P) Octavie (P) METSU (P)

    (geb. Roesbrugge, 6 juni 1850 (2) aug (7c) – Roesbrugge, 29 mei 1852 (3))

    (geb of aangifte 7 juni geb reg) (P), werd 21 m

    vroeg overleden

     

    IX.c.3. Leonie Sophie METSU (P)

    (geb. Roesbrugge, 11 feb 1852 (P) – ?)

     

    IX.c.4. Edmond (P) Edmondus (4) Henri (P) Henricus (4) METSU (4) (P)

    (geb. Roesbrugge, 5 (7b)(7c) 6 (P) juni 1854 (P) – Rexpoede, 3 sept 1927 (P)), bakker (P), werd 73 j

     

    & Roesbrugge-Haringe (4) Rexpoede (P), 25 (P) 27 (3) apr 1877 (4) met Emma (3) Leonie (3) Philomena (7c) / Philomène Verriele (3) (geb. Rexpoede, 19 juni 1848 (1b)(1c) – 1927/ (1b)(1c)) négociante (P)

    - ouders: François Louis Verriele (P) (geb. ca 1820 (1b)(1c), 28 j bij geb. Emma (1b))

    & Barbara Macke (P) (geb. ca 1823 (1b)(1c), 25 j bij geb. Emma (1b))

     

    Bronnen:

    (P) Pierre; D: Derijcke

    (1) Via Geneanet: a: Elby; b: Coucke (allicht de zoon van Marthe Coucke, dochter van Elodie Metsu & Alfons Coucke; c: Trooster

    (2) Burgerlijke Stand Roesbrugge-Haringe overlijdens 51 (P)

    (3) Burgerlijke Stand Roesbrugge-Haringe huwelijken 69 (PWVi): Edmondus Henricus, 27 april

     

    kinderen (generatie X.b.): 5

    X.b.1. Arthur Aimé Eduard METSU

    (geb. Rexpoede, 11 jan 1878)

    X.b.2. Lucie Marie Endoxie Elodie METSU

    (geb. Rexpoede, 4 dec 1878 – gest. Valenciennes)

    X.b.3. Gaston Camille Corneille METSU

    (geb. Rexpoede, 5 mrt 1880 – gest. Rexpoede, 29 apr 1881), werd 13 m

    vroeg overleden

    X.b.4. Elodie Marie METSU

    (geb. Rexpoede, 5 jan 1882 – gest. Schaerbeek, 31 mei 1950), werd 68 j

    X.b.5. (stillborn)

    (geb. Rexpoede, 4 aug 1889 – gest. 4 aug 1889), doodgeboren

    vroeg overleden

     

    IX.c.5. Regina Sophia METSU

    (geb. Roesbrugge, 7 jan 1857 (P) – Roesbrugge, 27 feb 1859 (5)), werd 2 j

    vroeg overleden

     

    IX.c.6. Emma Maria METSU (P)

    (geb. Roesbrugge, 28 sep 1859 – Roesbrugge, 31 okt 1887) (P), werd 28 j

     

    IX.c.7. Emile Renatus METSU

    (geb. Roesbrugge, 3 okt 1860 – Watou, 8 feb 1938) (P), werd 77 j (7b)

     

    IX.c.8. Amatus Desire METSU (P)

    (geb. Roesbrugge, 10 aug 1862 – Namur, 20 dec 1941) (P), koetsier, bakker (P)

     

    & Namur, 26 sep 1888 (P) feb (7c) met Helene Leopoldine Remy (P)

    (geb. Jambes, 30 jan 1864 (1a)(1c) – Namur, 27 feb 1933 (1a)(1b)(1c)), werd 69 j

     

    kinderen (generatie X.c.): vijf:

    X.c.1. Marie Hélène Ghislaine METSU

    (geb. Namur, 4 jan 1889)

    X.c.2. Leon Félicien Marie Ghislain METSU

    (geb. Namur, 20 apr 1891)

    X.c.3. René François Ghislain METSU

    (geb. Namur, 13 jan 1895 – gest. 7 okt 1898), werd 3 j

    vroeg overleden

    X.c.4. Raymond Hector Ghislain METSU

    (geb. Namur, 17 juni 1900 – gest. Uccle, 25 aug 1966), werd 66 j

    X.c.5. Georges François Marie Joseph METSU

    (geb. Namur, 25 nov 1902)

     

    Bronnen:

    (P) Pierre; D: Derijcke

    (1) Via Geneanet: a: Elby; b: Coucke; c: Trooster

     

    IX.c.9. Elodie Maria METSU (P)

    (geb. Roesbrugge, 3 (P) 30 (7c) okt (P) april (7b)(7c) 1865 (P) – ?)

    14-05-2014, 16:44 Geschreven door ivometsu  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
    Tags:Massu,Metsu,Desrameaux,Breyne,Hennebel,De Meersseman,Butaye,Stavele,Lefevre,Verriele,Remy,Rexpoede,Namur,Wullus,Portier,Roesbrugge,Candaele,Marrecau,
    Archief per week
  • 01/09-07/09 2014
  • 12/05-18/05 2014
  • 24/03-30/03 2014
  • 20/01-26/01 2014
  • 23/12-29/12 2013
  • 18/03-24/03 2013
  • 15/10-21/10 2012
  • 01/10-07/10 2012
  • 03/09-09/09 2012

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs