Bordspel agenda

Data aangaande spelmomenten en natuurlijk beurzen.

Inhoud blog
 • ZIE NIEUWE BLOG
 • Pixie Queen (Game Brewer)
 • Brussels Games Festival
 • Sandcastles (Yay Games)
 • Dag 2:
  Categorieën
 • 999 Games (1)
 • AEG / Artipia Games (1)
 • Aporta Games (2)
 • Asmodee (0)
 • Chronicle Games (2)
 • Eggertspiele / Pegasus Spiele (0)
 • EmperorS4 Games (1)
 • Far Off Games (0)
 • Game Brewer (1)
 • Garphill Games (1)
 • Gaudete Games (2)
 • Iello (3)
 • Independent publisher (1)
 • Ludonaute (2)
 • Matagot (1)
 • Oink Games (1)
 • Pencil First Games (1)
 • Prijsvragen (2)
 • Queen Games (2)
 • Stronghold Games (1)
 • Sunny Games (1)
 • The Game Master (5)
 • TMG (Tasty Minstrel Games) (1)
 • Waterfall Games (1)
 • White Goblin Games (4)
 • Yay Games (2)
 • Z-Man Games (1)
 • Zoeken in blog

  Beoordeel dit blog
    Zeer goed
    Goed
    Voldoende
    Nog wat bijwerken
    Nog veel werk aan
   
  Mailinglijst

  Geef je e-mail adres op en klik op onderstaande knop om je in te schrijven voor de mailinglist.


  Spelletjes enzo
  Gezelligheid en bordspellen gaan hand in hand
  29-08-2017
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Brussels Games Festival
  Op zaterdag kon ik spijtig genoeg niet aanwezig zijn, daar andere verplichtingen dienden vervuld te worden. Moet gezegd worden het was een aangename dag, in Gent, met als afsluiter een pokeravond. Dat was wederom héél lang geleden, onder vrienden gezellig wat pokeren. Het ging de goede kant op tot halverwege de pokeravond, de kaarten werkten niet meer mee en mijn opgebouwde winst begon stelselmatig te slinken. Om 2uur 's nachts zijn we gestopt daar er nog steeds geen winnaar bekend was EN wij nog naar Brussel moesten rijden om daar te overnachten. Ja, het werd dus een korte nacht, 3.30hrs het licht van de slaapkamer uitgedaan en 's morgens om 9.00hrs er terug uit om ons klaar te maken voor een leuk dagje bordspellen in een park.
  Minuutje of 10 stappen, onze eerste voetstap van de vele is gezet in het Jubelpark. Het is nog maar 10.15hrs maar er is toch al redelijk wat volk in het park. Wandelaars, lopers geven dit park een levendige en aangename indruk. We zijn het park binnen gegaan vanaf het Schumanplein en wat is het een prachtig gezicht.
  85 uitgevers & ontwerpers verzameld over 3 lanen. Prototypes waren te vinden aan de triomfbogen. Oké daar gaan we … want ik had me goed voorbereid op deze beurs. Plannetje afgedrukt, uitgevers en ontwerpers aangeduid die ik zeker wilde bezoeken en spreken. MAAR je raadt het al, papieren thuis vergeten natuurlijk. Dus verkozen we om de beurs laan per laan af te werken, zodoende hadden we een overzicht over wat te doen en wat er nog te doen was. Veel volk was er nog niet, maar bepaalde kraampjes trokken toch al meer volk als andere kraampjes.
  Dreamscape van Sylex. Binnenkort op Kickstarter

  Natuurlijk ging mijn interesse als eerste uit naar een spel, uitgegeven door SYLEX,dat ik online al wat had bekeken, DREAMSCAPE, het bord ziet er grandioos ui. Kleuren en vormgeving passen naar mijn mening helemaal bij het thema. Maar 2 tafeltjes met 2 demonstrateurs, beide druk bezig. Onwennig sta ik daar, niet goed wetende hoe ik de zaken moet aanpakken, wil ik meer weten en er achteraf over schrijven moet ik de koe bij de horens vatten, maar dat lukte me nog niet bij deze uitgever. Niet makkelijk als je dit voor de eerste keer doet. Bijkomend probleem is dat vele kraampjes worden bemand door mensen die leven voor hun vak, maar beperkt zijn in hun taalkennis. Frans is voor de meeste geen probleem, Engels lukt ook nog een beetje. Maar NL is totaal uit den boze, behalve ... voor Thomas.
  Feelinks aka Feelings door Act In Games
  Zo komen we bij de volgende uitgever ACT IN GAMES, hij heeft de moeite genomen om me te woord te staan in het NL. Dit was niet gevraagd, maar werd door hem zelf voorgesteld. Na een gesprekje ter kennismaking heeft hij mij het bordspel “FEELINKS” uitgelegd.
  Momenteel nog niet uit in het NL maar dit zou nog moeten komen. Mede ontwerper is Dhr. Roubira van het bekende spel Dixit. Het spel gaat over emoties waarin je gedurende je beurt een kaart gaat nemen en 1 van de 3 situaties voorlezen. Daarna kies je een emotiekaart die het beste aansluit bij deze situatie. Maar nog belangrijker probeer zo goed mogelijk in te schatten hoe je partner er zich bij voelt. Want natuurlijk speel je niet alleen. Indien je partner zijn/haar emotiekaart hetzelfde is kan je punten scoren. Daarna wissel je van partner en gaat het spel verder. Maar in dit spel draait het eigenlijk niet echt om winnen, het eigenlijke doel is om elkaar beter te leren kennen, door het stellen van bepaalde situaties. Niet verplichtend maar het mag, kan er over bepaalde situaties gepraat worden, zodoende leer je elkaar beter kennen. Dit spel heeft zijn plek zowel op school, als in jeugdverenigingen, als op familieavonden en in gezinnen.
  Divide And Rule aka D.A.R.
  Na nog wat napraten zijn we verder gegaan naar ART OF GAMES, daar ontmoeten we Vincent die ons het spel D.A.R. (Divide And Rule) demonstreerde. Dit spel zal zijn release kennen op Spiel Essen. D.A.R. is een abstract spel dat draait om strategie en meerderheden. Het innovatieve aan dit spel zijn de 2 houten stokjes, die je de kans geven om elke keer je aan de beurt bent het speelbord te veranderen. Je maakt zo telkens 4 gebieden, maar je moet deze zo plaatsen dat je zelf meer of evenveel kristallen hebt dan je tegenstanders. Wanneer dit het geval is kan je kristallen plaatsen. Kleurrijk, abstract, strategisch, tijdloos. Onder de indruk vervolgen we onze weg, naar de volgende kraampjes.
  We moeten de tijd in het oog houden, daar we een aantal spellen aan iemand moeten afgeven. Afgesproken is er bij het kraampje van de GAME BREWER. Daar wandelen we naartoe, ondertussen komen we het kraampje van QUINED GAMES tegen en ontmoeten we nog een paar bekende gezichten die druk bezig zijn met het ontrafelen van AGRA (de nieuwste telg van QUINED GAMES).
  Castellum vb. van een verdediging met een belegering.
  We moeten even wachten bij de GAME BREWER en ik stel voor om een potje CASTELLUM te spelen. Wederom mooi uitgelegd door Kevin, gaan we van start en het speelt nog even vlot als de vorige keer, sommige regels zaten al wat dieper weg.
  We zijn verdedigers van Maastricht en over een totaal van 4 ronden, trachten we deze stad zo goed mogelijk te verdedigen. Maar bij het verdedigen van de stad proberen we ook beter te zijn dan onze tegenstanders. Elke ronde worden er verschillende fasen afgehandeld waarin je je stad kan versterken met troepen en vestigingen, waarin de stad wordt belegerd, engelen komen je bijstand leveren en uiteindelijk word je aangevallen. De verdediging wint als je even sterk of sterker bent dan je aanvaller. Een leuke filler die bij families aardig in de smaak kan vallen, daar je interactie hebt en elkaar kan bestoken met belegeringskaarten, al denk ik dat veelspelers hier ook wel pap van lusten door het meer over een strategische boeg te gooien. Momenteel in de laatste lijn van de ontwikkelingsfase. En voila, de spellen die opgehaald dienden te worden, zijn opgehaald. We kunnen nu met gerust gemoed onze ontdekkingstocht verderzetten.
  Time of Legends: Joan Of Arc
  Deze tocht leidt ons naar MYTHIC GAMES, ASMODEE EVENT , DTDA, waar we spellen aantreffen die tot de verbeelding spreken. Veel kan ik er niet over vertellen, daar ik niet thuis ben in deze wereld. Titels zoals Runewars, Legend of the 5 rings, Time of legends: Joan Of Arc, Light Hunter. Bij deze laatste was ik geïntegreerd door het artwork, dat er echt fantastisch en vernieuwend uitzag.

  In het stralende zonnetje komen we nog een aantal bekende uitgevers tegen zoals CHRONICLE GAMES, 4 DEKX/HENMAR GAMES die staan te pronken met hun mooie spellen. Tafeltjes zijn hier ook aardig gevuld. Alleen is het voor CHRONICLE GAMES niet zo evident om het Frans sprekend publiek te woord te staan. Er staan natuurlijk ook een heel aantal bekende uitgevers met klinkende titels als 7 Wonders Duel, 7 Wonders, Magic Maze, King Domino, Abalone …
  Ilse in volle actie tijdens een potje Ferali
  Wat mij/ons vooral interesseert zijn de minder bekende uitgevers met zijn meestal minder bekende titels of bezigheden. Eerste stoppen we bij FERALI GAMES, waar we een hilarisch spelletje FERALI waar je een soort puck met je vinger tegen andere puck tracht te schieten. De basisversie is de pucks in de pockets schieten, op deze pucks staan punten. Wie de meeste punten weten te scoren is de winnaar. Er zijn voor dit spel 9 varianten … dus spelen maar. Hilariteit alom aan de tafel, eenvoudige regels, geschikt voor alle leeftijden. Wat houdt ons tegen om het in het huis te halen? Geen plaats, kostelijk spel (+/- 300€).
  Forog een geweldig uitziend spelletje
  Het kraampje ernaast had ook succes bij de kinderen, wel de iets oudere. We staan nu bij DÉAMBULLE, waar het mooie abstracte bordspel FOROG op de tafel ligt. Er zijn er maar 100 van gemaakt. Kleurrijke balletjes zitten in 6 verschillende uitsparingen in een houten blok. Wie als eerste 3 van één van zijn 3 kleuren in het centrale potje kan krijgen wint het spel.
  Hoe werkt het spel in grote lijnen? Je mag enkel de balletjes verplaatsen uit 1 van de 3 potjes aan uw zijde. Verplaatsen gebeurt door alle balletjes uit een potje te nemen en deze met wijzerzin in de volgende potjes te leggen. 1 per potje. Er is ook een neutraal balletje dat het plaatsen van een balletje in het centrale potje blokkeert. Wanneer je min. 5 balletjes in 1 van je potjes hebt, mag je bij het verplaatsen één van die balletjes in het centrale potje leggen. Zo ga je met tactiek en planning trachten 3 balletjes van 1 kleur (je eigen kleur) in het centrale potje te krijgen, om zo de overwinning in de wacht te slepen. Tijdloos spel dat goed speelbaar is vanaf +/- 12 jaar.

  Wat komen we op onze weg tegen richting PLAYMORE GAMES? We wisten het wel, maar toch een aangename verrassing. Sarah & Sven van de spellenwinkel “Spelhuis” uit Zonhoven. Wat kan Sven toch goed verkopen, we stopten daar niet met de intentie iets te kopen, enkel maar een goeden dag zeggen, we zijn doorgegaan met 3 spellen Aquasphere, Battle Sheep & Twenty One. Sarah & Sven bedankt voor jullie tijd en de leuke babbel.
  Uiteindelijk komen we terecht bij Matthieu Bonin, korte tijd geleden nog werkzaam bij het bekende Iello, maar nu sinds enkele maanden werkzaam bij PLAYMORE GAMES. Ik heb een hartige babbel gehad, met daarna een introductie van DIZED, dit is een app die spelregels lezen onnodig gaat maken . De app stelt je in staat om een spel vanaf de set-up door het spel te loodsen. Je krijgt de belangrijkste regels stap voor stap via je smartphone, tablet, laptop te zien.
  Wat maakt dat iedereen tegelijkertijd kan volgen. Grote voordeel is natuurlijk de tijdswinst. Het zal ook mogelijk zijn om via trefwoorden regels op te zoeken en zo snel tot een antwoord te komen. Binnenkort zal deze gelanceerd worden via Kickstarter. Meer info is te verkrijgen via de website van Playmore Games, indiegogo en Dized.

  We komen zo aan de laatste laan, we maken nog een korte stop aan de trappen van het museum van het leger en krijgsgeschiedenis … wat een mooie portiek met het glas in smeedwerk. Terwijl mijn vrouw even een pauze neemt op de trappen, ga ik kennismaken met de mensen van DÉTANQUE, met hun gelijknamige spel. Jawel, jeu de boules maar dan met dobbelstenen!!! Geweldig.
  Potje Détanque, in het heetst van de strijd!!
  Het is een buitenspel, alhoewel ze ook dobbelstenen hebben in kleine uitvoering. Doel van het spel is natuurlijk punten scoren door je eigen dobbelsteen zo dicht mogelijk met de kleine dobbelsteen te gooien.
  Maar bijkomend zijn er acties op de kleine dobbelsteen weergegeven die door iedere speler moet uitgevoerd worden bij het gooien (bv. op 1 been gooien, met 2 handen gooien,...), verder hebben de eigen dobbelstenen ook nog een speciale actie die je instaat stelt om bepaalde zaken te doen (bv. 2 dobbelstenen van plaats veranderen, teruggooien van dobbelsteen, dobbelsteen naar andere zijde draaien, …). Veel variatie zodat het spel aangenaam en steeds anders speelt, ideaal bij picknick, verjaardags- – of familiefeest. Gegarandeerd uren speelplezier.

  Mijn vrouw is ondertussen uitgerust en we gaan voor de laatste rechte lijn, de prototypes moeten we aan ons voorbij laten gaan. We zijn er even binnen geweest, maar héél véél lawaai en warm binnen. Dus houden we het enkel bij de kraampjes die zich deels in de schaduw bevinden.
  Pauv' Mery van Hwono Games
  HWONO GAMES, het kleurrijke en grappig ogend spel PAUV' MERY wordt uitgelegd aan 2 tafels. We zien een speelbord opgedeeld in verschillende gebieden, bezet door een dier (krokodil, bij, wolf, beer, haai, enz.).
  Wanneer je aan de beurt bent, moet je dobbelen en het gegooide aantal stippen vooruit gaan. Het veld waar je eindigt kan leiden tot een aanval van het dier dat dat gebied beschermd. Deze kaarten worden gespeeld door de tegenspelers (indien zij zo'n kaart in bezit hebben), maar indien je zelf sneller bent door een kaart van de trekstapel te nemen, moet je de aanval niet ondergaan. Ben je niet sneller dan gooi je met de dobbelsteen en je trekt het aantal stippen af van de aanvalskaart (je kan eventueel ook nog een passende verdedigingskaart spelen), dit aantal ga je nu achteruit op het spoor. De uiteindelijke bedoeling is een, op voorhand af te spreken, aantal rondes af te leggen. Dit is het soort spellen dat het héél goed doet bij de jeugd, het speelbord spreekt aan door de dieren, er wordt oplettendheid vereist bij eventuele aanvallen. Zulke zaken spreken kinderen aan. De oudere generatie kan hier ook van genieten door het te spelen met familie en vrienden. Fanatieke veelspelers zullen hier misschien hun neus voor ophalen.
  Gold Armada van Asmodee Benelux
  Een suikerwafel of 2 later zegt Ilse me een spel te willen spelen bij ASMODEE BENELUX, GOLD ARMADA is een heel simpel dobbelspel waar je tracht als piraat zoveel mogelijk goud te verzamelen.
  Je kan met dobbelstenen ankers, tonnetjes, flessen, vogels, kanonnen & zwaarden gooien. De combinaties die je moet gooien staan mooi en duidelijk weergegeven op het speelbord. Wanneer je geen combinatie kan nemen, moet je een dode piraat nemen. Een dode piraat levert op het einde van het spel -1 goud op. Kinderen vanaf 7-8 jaar gaan hier hun hart mee ophalen. Speelt snel, hoge geluksfactor, met een klein beetje strategie. Ik heb me hier prima mee vermaakt, gewoon omdat je weet dat het push-your-luck is.

  Onitama aan het begin van het spel ... happy faces :-)
  Ondertussen is het 17.00hrs, er is nog steeds een aangename drukte, kinderen spelen hier naar hartenlust spellen of liggen te ravotten op het gras. Zo komen wij aan bij onze laatste stop. IGIARI heeft 3 titels die mij enorm aanspreken en ook wel toppertjes zijn. OVERSEERS, ONITAMA & TEMPLARI.
  Een vriendelijke man heeft ons op deskundige wijze ONITAMA uitgelegd, waarna wij een potje konden spelen. Alhoewel ik na 4 zetten al uitgeschakeld was, vind ik dit een enorm leuk spelconcept. Verplaats 1 van je pionnen 1 stap volgens 1 van de 2 kaartjes die voor je liggen. Daarna leg je deze kaart opzij en neem je de andere kaart die terzijde ligt. De andere speler doet hetzelfde, zet 1 stap volgens een kaart die voor hem ligt, waarna deze wordt opzij gelegd en de kaart die reeds terzijde lag plaatst hij nu voor zich. Zo ga je doorspelen totdat iemand zijn keizer op de keizerlijke plaats aan de overkant heeft gekregen of totdat iemand zijn keizer is uitgeschakeld. Deze wordt dan tot de kronieken van het “Onitamaanse rijk” gekroond. Playtest van OVERSEERS & TEMPLARI is er niet meer van gekomen. Wel hebben we nog een aangenaam en leerrijk gesprek gehad met Raphael Bernardi. Zo zijn we gekomen aan het einde van een leuke en leerrijke beursdag.

  Positieve punten:
  • Mooie locatie (die natuurlijk staat of valt met het weer)
  • Veel plaats
  • Veel uitgevers & distributeurs
  • Aangename sfeer
  • Groot aanbod
  • Leuke animatie voor kinderen
  Negatieve punten:
  • Slechte sanitaire voorzieningen.
  • Bijna geen NL-talige demonstrateurs

  Ons finaal oordeel is dat we volgend jaar 2 dagen gaan komen, zo kunnen we meer spellen spelen en kan het netwerken ook verdeeld worden over de 2 dagen.


  Affiche Brussels Games Festival 2017


  Geef hier uw reactie door
  Uw naam *
  Uw e-mail *
  URL
  Titel *
  Reactie * Very Happy Smile Sad Surprised Shocked Confused Cool Laughing Mad Razz Embarassed Crying or Very sad Evil or Very Mad Twisted Evil Rolling Eyes Wink Exclamation Question Idea Arrow
    Persoonlijke gegevens onthouden?
  (* = verplicht!)
  Reacties op bericht (0)  SPELLETJES ENZO: Welkom op mijn blog!
  Interessante links
 • De Kolonisten
 • De Spelshop
 • Lotana - Spelmagazijn
 • Adriaensen Speciaalzaak
 • Zomerspel
 • Zuiderspel
 • Spel: Iedereen speelt!
 • Spellenspektakel
 • Spiel Essen
 • Bordspelmania

  Mijn favorieten
 • Core-Origins Games
 • Joshua Tree Games
 • Reuze Spelplezier
 • De Spelgezel
 • Spelfanaat
 • Brainfreeze Coffee & Comics
 • Hermelijn
 • Demo Spel
 • Neverland
 • Oberonn

  Hoofdpunten blog speleninlille
 • Solar Flux
 • Elk einde heeft een nieuw begin ...
 • Photosynthesis (Blue Orange Games)
 • Nutz (Blue Orange Games)
 • Katarenga (Huch)

  Gastenboek

  Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


  Blog als favoriet !

  Klik hier
  om dit blog bij uw favorieten te plaatsen!

  Archief per week
 • 30/10-05/11 2017
 • 04/09-10/09 2017
 • 28/08-03/09 2017
 • 21/08-27/08 2017
 • 14/08-20/08 2017
 • 24/07-30/07 2017
 • 17/07-23/07 2017
 • 19/06-25/06 2017
 • 29/05-04/06 2017
 • 15/05-21/05 2017
 • 24/04-30/04 2017
 • 13/02-19/02 2017
 • 06/02-12/02 2017
 • 30/01-05/02 2017
 • 23/01-29/01 2017
 • 12/12-18/12 2016
 • 05/12-11/12 2016
 • 28/11-04/12 2016
 • 21/11-27/11 2016
 • 14/11-20/11 2016
 • 07/11-13/11 2016
 • 31/10-06/11 2016
 • 17/10-23/10 2016

  E-mail mij

  Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto


  Blog tegen de wet? Klik hier.
  Gratis blog op https://www.bloggen.be - Bloggen.be, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!