Geef je e-mail adres op en klik op onderstaande knop om je in te schrijven voor de mailinglist.
Spelletjes enzo
Gezelligheid en bordspellen gaan hand in hand
19-07-2017
Spellenfestival te Genk
Misschien hebben jullie reeds gehoord van Spellenfestival?
Spellenfestival is een dag waarop we zoveel mogelijk mensen proberen
samen te brengen om gezellig samen spellen te ontdekken en te spelen.
Onze editie 2017 gaat door op zondag 1 oktober in De Limburghal te Genk
(Limburg) waar we op een oppervlakte van 2 000 m² oa 999 Games, White
Goblin Games, Asmodee, The Game Master, Stonemaier Games, Portal Games,
Jumping Turtle Games, Haba Chronicle Games en nog vele anderen zullen ontvangen.
Behalve gevestigde uitgevers uit binnen- en buitenland verwelkomen we
ook enkele ontwikkelaars die hun prototypes komen voorstellen en bieden
we plaats een verschillende clubs om zichzelf te komen voorstellen.
Want Spellenfestival is in de eerste plaats een speelfestival waar je
spellen kan komen ontdekken en uitproberen. En dat in een gezellige en
ongedwongen sfeer waar zowel de hardcore fanaat als families zich een
hele dag kunnen amuseren.
Onze ticketverkoop is van start gegaan en dankzij onze sponsors Het
Spelhuis en Oberonn krijgen de eerste 200 tickets een gratis spel twv
10 (op een ticketprijs van 5. Tel uit je winst)! Er snel bij zijn is
dus de boodschap.
Een abstract kaartspelletje waarbij je inwoners (kaarten) gaat plaatsen in je eigen stad ofwel in de hoofdstad Lux, zodat je ook gebruik kan maken van de speciale eigenschap. Inwoners in je eigen stad kunnen aan het einde van het spel punten waard zijn. Er zijn 4 soorten inwoners, elk met een eigen ambacht.
In elke speelsessie moet je balanceren, bluffen en wikken en wegen waar je welke kaart gaat spelen. Het kan jouw taktiek of de taktiek van de tegenstanders danig beïnvloeden. Daarom moet iedere speler goed opletten, want na elke ronde worden de punten geteld.
Dit gaat als volgt:
Elk beroep in je thuisbasis wordt vergeleken met dat zelfde beroep in hoofdstad Lux. Je punten van dat beroep moeten lager zijn dan die van de hoofdstad Lux, anders verlies je al je kaarten van dat beroep.
Zo worden de 4 beroepen afgehandeld van jezelf en de tegenstanders.
Daarna worden de overgebleven beroepen in de thuisbasissen onderling vergeleken met die van de andere spelers. Wie dan de meeste inwoners (kaarten) heeft in elk beroep wint de hoogste kaart van dat beroep uit de hoofdstad capital Lux. Dit zijn dan bonuspunten.
Na 3 ronden worden de bonuspunten van je thuisbasis opgeteld, daar worden dan alle waarden van de inwoners in je thuisbasis bij opgeteld + nog eventuele gouden tokens in je bezit.
Kort spelverloop:
Kaarten kiezen: Elke speler gaat een aantal kaarten krijgen, en gaat er daaruit 2 kiezen. De rest wordt doorgegeven. Dit gaat zo door tot alle kaarten zijn doorgegeven, en elke speler terug het aantal initieel gedeelde kaarten in zijn bezit heeft.
Kaarten spelen: Ofwel ga je een kaart in je thuisbasis spelen ofwel in hoofdstad Lux. Wanneer je in hoofdstad Lux een kaart speelt, moet je meteen de speciale eigenschap uitvoeren.
Einde van de ronde: Wanneer een speler geen kaart meer kan spelen, treedt het einde van de ronde in. Alle andere spelers mogen dan nog 1 kaart spelen. Alle overgebleven kaarten worden in je thuisbasis gelegd.
De speciale eigenschappen van de inwoners:
Agent: Bekijk de bovenste kaart van de aanpassingsstapel.
Scholier: Neem de bovenste beroepskaart van de trekstapel.
Handelaar: Neem 1 goudstuk (hiermee kan je de waarde van een beroep in je thuisbasis verlagen)
Priester: Neem de kaart met de laagste waarde uit capital Lux van ofwel agent, scholier of handelaar.
Door deze eigenschap ten gepasten tijde te gebruiken, wordt elke ronde sterk beïnvloed en vieren bluf, interactie en emotie hoogtij in dit spelletje.
Het is een ongelofelijk snel spelletje. Het speelt makkelijk binnen het halfuurtje, waardoor het perfect past in het segment filler. De regels zijn heel makkelijk, wat te doen in je beurt is ook erg duidelijk, waardoor we kunnen besluiten dat het laagdrempelig is naar kinderen toe. Het artwork heeft een geheel aparte stijl, doch héél mooi geïllustreerd. Doet me wat denken aan een sci-fi middeleeuws thema. Maar het stoort helemaal niet in het spel!
Hebben jullie dat nooit, die gezonde nieuwsgierigheid om te weten wat bepaalde woorden betekenen? Wel, ik in elk geval wel! HANAMIKOJI, wat betekent het nu eigenlijk? Wel, na een beetje opzoekwerk leverde het me volgend resultaat op: Hanami-koji betekent letterlijk "Bloemen kijken", wat in de japanse cultuur heel vaak gebeurt. Het is daar zelfs een waar evenement dat jaarlijks plaats vindt ergens tussen maart en mei. Ook verwijst Hanamikoji naar een beroemde straat in Tokio, die zeer goed onderhouden is en ook beschermd is als monument. Miljoenen mensen van over heel de wereld komen deze straat bezoeken en gaan er iets nuttigen in de talloze theehuisjes en restaurants. Wanneer je zelf ooit eens een bezoek brengt aan Hanamikoji Street, kan je je verwachten aan entertainment van Geisha's, wat de algemene term is voor "artiest". Elke Geisha is bedreven in een bepaalde kunstvorm, zoals bv. dans, muziek, toneel, ...
Dit gezegd zijnde, brengt dit ons naar dit mooie 2-persoonsspelletje, waar je als eigenaar van een etablishement gaat trachten de gunst van de Geisha's te winnen. Dit doe je door op het einde van de ronde ofwel 4 of meer Geisha's voor je te winnen, of wanneer je 11 of meer charmepunten hebt weten te scoren. Een spelronde: Elke speler krijgt 6 handkaarten en moet per ronde vier acties uitvoeren. In zijn beurt gaat een speler de bovenste kaart van de trekstapel nemen en daarna moet hij 1 van zijn vier beschikbare acties kiezen. Elke actie kan per ronde maar 1 keer uitgevoerd worden.
Actie 1: Kaart gedekt neerleggen. Deze kaart wordt op het einde van de ronde meegeteld om de meerderheid te kunnen behalen. Actie 2: 2 kaarten gedekt neerleggen. Deze kaarten zullen niet meetellen op het einde van de ronde. Actie 3: 3 kaarten open leggen. De tegenstander dient hier 1 kaart van te kiezen en legt deze aan zijn zijde bij de overeenstemmende Geisha. De actieve speler mag nu de 2 overgebleven kaarten aan zijn zijde bij de overeenstemmende Geisha leggen. Actie 4: 4 kaarten open leggen in 2 stapeltjes van 2 kaarten. De tegenstander dient 1 stapeltje te kiezen en legt deze aan zijn zijde bij de overeenstemmende Geisha('s). De actieve speler mag de 2 kaarten van het overgebleven stapeltje aan zijn zijde bij de overeenstemmende Geisha('s) leggen. Een ronde is voorbij wanneer beide spelers hun vier acties om beurten hebben afgehandeld.
Hoe 7 Geisha's, 21 kaarten en 2 x 4 actietokens je zo in de ban kunnen houden! Echt gemakkelijk om te spelen, maar allerminst gemakkelijk om te winnen! Een spelronde kan snel verlopen, maar kan evengoed lang duren, aangezien je je tegenstander wil doorgronden en probeert in te schatten wat zijn volgende actie zou kunnen zijn. Voordelen: * Relatief korte spelduur (+/- 15 min.) * Duidelijke spelregels * Zeer mooi Artwork * Stevig, solide materiaal
Wat een klein, schattig doosje! 250cm³, past perfect in de handtas van je vriendin of vrouw! Neem het zeker mee, waar je ook naartoe gaat, want het verschaft je heel veel speelplezier! Natuurlijk moet je er van houden om een beetje nat te worden, want je trekt voor dit spel een duikerspak aan, gekoppeld aan een zuurstofslang ...
Klaar???
Duik met de andere ontdekkingsreizigers naar de onpeilbare diepten van de oceaan, op zoek naar de schatten van een onderzeese ruïne. Hoe dieper je duikt, hoe waardevoller de ruïnetokens worden! Maar denk er om tijdig terug bij de duikboot te geraken, alvorens je zuurstofpeil 0 bereikt! Zo niet zakken al je opgeduikte tokens terug de diepte in ... Tijdens dit spel is het ontzettend boeiend om te zien hoe spelers een afwachtende houding aannemen tov elkaar, hun kansen inschatten ... Nog eens dobbelen om een nog diepere schat op te duiken, of misschien toch maar beter terug keren om de reeds opgehaalde tokens veilig op te bergen in de duikboot ... Doordachte keuzes maken, voor zowel jezelf als je tegenstander! Elke speler moet er rekening mee houden dat het zuurstofpeil zakt, per ruïnetoken dat er door hem én de andere spelers is opgedoken. Dus bij elke beurt moet je je kansen om veilig de duikboot terug te kunnen bereiken opnieuw berekenen. Veilig opgeborgen ruïnetokens veranderen in schatten op het einde van de ronde, en brengen dus punten op. Deze punten kunnen je dan na 3 ronden de overwinning bezorgen!
Beknopt spelverloop:
* Zuurstofpeil laten zakken: Indien een speler ruïnetokens opgedoken heeft, laat hij het zuurstofpeil zakken afhankelijk van het aantal tokens in zijn bezit. * Duiken of terugkeren: De speler moet bepalen of hij verder gaat duiken of terug naar de boot keert. Wanneer een speler niets zegt, moet hij doen wat hij in zijn vorige beurt deed. Let op: Eens je beslist hebt om terug te keren, kan je die ronde niet meer terug gaan duiken! * Dobbelstenen rollen: De waarde van de dobbelstenen bepaalt hoe diep je gaat duiken of hoe snel je gaat terugkeren. Van het totaal van de waarde van de dobbelstenen wordt het totaal van de tokens in je bezit afgetrokken. Dit is het uiteindelijke aantal dat je pion verzet mag worden. Plaatsen die reeds bezet zijn door een andere pion, worden niet meegeteld! * Zoeken: 1/ Ofwel doe je niets op de aangekomen plaats, 2/ ofwel ga je de onderliggende ruïne opgraven en neem je het token in je bezit, 3/ ofwel ga je een reeds opgegraven ruïnetoken terugleggen, daar waar je bent gestopt.
Dit is een spelletje dat bij ons vaak op de tafel zal komen! Het speelt super snel, met hopen plezier en kan ook in een mum van tijd aan anderen uitgelegd worden. Zoveel spelplezier in zo'n klein doosje! Fantastisch!
Met dank aan: Oink Games & Chronicle Games Ann Geeraerts
Ik ben geen tuinman of iemand die uren in de keuken vertoeft tussen al deze heerlijk geurende kruiden, maar ik ben wel steeds bereid om Herbaceous op tafel te leggen! Het is een elegant spel, met formidabel artwork! (Dankjewel Beth Sobel!) Aangezien het spel zo makkelijk en duidelijk speelt, heb je de bijgeleverde, beknopte kaart met info over wat je moet doen in je beurt, absoluut niet nodig! Oké, genoeg geheimzinnigheid!
In je beurt ga je volgende zaken doen:
Je gaat beslissen of je kruiden gaat potten (= Kaarten in een bepaalde combinatie nemen om onder een potkaart te leggen.)
Je neemt een kaart van de trekstapel en kiest of je deze in je privétuin gaat leggen of in de openbare tuin. De tweede kaart die je moet trekken, komt dan automatisch in de tuin waar je je eerste kaart niet hebt gelegd.
We gaan dus eigenlijk een tuinman spelen, die kruiden gaat verpotten in plantenbakken of in een glazen bokaal.
Er zijn 4 mogelijkheden om kruiden te verpotten, en elk vereist een eigen combinatie: 1) Allemaal dezelfde kruiden verpotten.
2) Allemaal verschillende kruiden verpotten.
3) Unieke paren kruiden verpotten.
4) Thym, bieslook en/of munt verpotten (Enkel in de glazen pot)
Naargelang het aantal kaarten dat je kan verzamelen en in 1 van de 4 potten kan steken, ga je op het einde van het spel punten scoren. Tijdens het spel moet je dus steeds wikken en wegen of je nog kruiden gaat verzamelen, of dat je nog gaat wachten op misschien nog extra kruiden om te verpotten. Dit is allemaal bepalend voor je eindscore. De kans dat iemand anders de kruiden voor je neus wegneemt, wordt steeds groter wanneer er meer kaarten op de tafel verschijnen. Indien iemand besluit een kruid te potten, mag hij kruiden nemen uit de openbare - of uit zijn privétuin. Nooit uit de privétuin van andere spelers. Het spel gaat verder tot iedereen zijn potten heeft gevuld, of tot wanneer men niet meer kan. Dan volgt er een puntentelling. De speler met de meeste punten is de beste tuinman of -vrouw!
Enkele voordelen van het spelletje: * Speelt vlot * Korte speelduur * Ideale filler * Mini-uitbreiding brengt wat variatie * Kan ook solo gespeeld worden * Eenvoudige spelregels * Elegant * Erg toegankelijk
Uitbreiding:
Met dank aan Ann Geeraerts voor het nalezen en corrigeren.
Dit licht taktisch spelletje voert je
mee naar het oude Egypte, waar mythes en legendes in pyramiden werden
weergegeven in de vorm van tekens. Zoals vogels, mensen, kevers,
slangen, enz
Deze tekens hebben vorm gekregen op de
dobbelstenen die we gaan gebruiken om groepjes te maken van 4 of meer
dobbelstenen. Als dat lukt kan je deze op het einde van je beurt
scoren. Wie als eerste het benodigde aantal punten behaalt (13 bij 3
of 4 spelers of 21 bij 2 spelers) mag zich kronen tot de Egyptische
Ominoes kampioen. Tijd om deze kampioen terug uit te dagen is er zeker
en vast, daar een potje niet langer duurt dan 20 minuten.
Na meer sessies ga je merken dat er
heel wat taktiek schuilgaat in die spelletje. Elke dobbelworp en/of
verplaatsing kan een taktiek omver werpen of net mooi uitkomen.
Natuurlijk ben je nog steeds
afhankelijk van wat je dobbelt in je beurt, maar het is niet alles
bepalend.
Namelijk in je beurt ga je een
dobbelsteen dobbelen, als het gerolde symbool op het bord ligt mag je
een dobbelsteen met dat symbool exact 3 velden verplaatsen. Je mag
hierbij niet over hetzelfde veld terug bewegen, je mag niet over
andere dobbelstenen heen springen en diagonaal bewegen is ook uit den
boze. Wanneer je dit hebt uitgevoerd ga je de gedobbelde dobbelsteen
op een willekeurig veld op het bord plaatsen.
Optioneel kan je op het einde van je
beurt punten scoren, wanneer er 4 of meer eigen symbolen orthogonaal
aan elkaar grenzen,
In dit vb. scoort Horus, groene vogel, 5 punten.
Wanneer er een Yay-Ra symbool (walk like an Egyptian-persoon) gedobbelt wordt,
moet de speler een willekeurige dobbelsteen 3 velden verplaatsen
(rekeninghoudend met de verplaatsingsregels), daarna wordt de Yay-Ra
dobbelsteen op een willekeurig veld op het bord geplaatst.
Wanneer er een Ominotep symbool (slang) wordt
gedobbelt moet de speler een dobbelsteen op het bord herrollen en op
zijn plaats terug leggen, daarna wordt de Ominotep dobbelsteen op een
willekeurig veld op het bord geplaatst.
Beide symbolen Yay-Ra en Ominotep doen
dienst als joker bij het scoren.
Het 2-speler bordzijde Het 3 of 4 speler bordzijde
Wat dit spelletje ook zo interessant en
leuk maakt, is dat het met 2 of 3 ook leuk en vlot speelt. Daar
iedere speler met een vast symbool speelt, en daar punten mee
scoort. Kan iedere speler ook nog eens scoren met 1 van de
gemeenschappelijke symbolen.
Vb.: in een 2-spelerspel, speel ik met
het zon-symbool en mijn tegenstander met het slang-symbool. We kunnen
dus scoren met ons eigen symbool, maar ook met de gemeenschappelijke
symbolen kever en vogel.
Hierdoor moeten er doordachte keuzes
gemaakt worden, die het spel dynamiek geeft.Trachten een paar stappen
op voorhand te denken, maar toch een back-up plan hebben, daar de
dobbelstenen een factor zijn die je niet in de hand hebt. Het stelt
je voor uitdagende keuzes.
In dit elegant ontworpen, coöperatief spelletje is het de bedoeling dat jullie als team
samenwerken om drie kleine diertjes veilig in hun holletje of nestje te
laten kruipen. Dit klinkt allemaal heel simpel, maar dat is dan wel buiten Max de kat gerekend! Max heeft namelijk honger en zit achter al deze diertjes aan.
Zie je wel eens een poesje lopen achter
andere diertjes, om ze te vangen? Het lijkt soms op een heuse
loopwedstrijd, net een waar hindernissenparcours.
In dit spelletje heeft elk diertje gelukkig zijn eigen sluipweggetje. Maar ... Max de kat kent deze sluipweggetjes jammer genoeg ook en ligt constant op de loer!
Gelukkig kunnen jullie Max af en toe
weglokken met een lekker hapje, zodat de kleine diertjes weer terug een
beetje voorsprong krijgen.
Wanneer je aan de beurt bent, werp je met
twee dobbelstenen. Op de dobbelstenen staan groene en zwarte stippen. Bij een groene stip mag je een diertje verplaatsen, bij de zwarte stip
is het aan Max de Kat om de diertjes in te halen. Heb je geluk en gooi
je twee groene stippen, dan mag je ofwel 1 diertje twee plaatsen
verzetten, ofwel twee diertjes elk 1 plaatsje vooruit bewegen. Heb je
pech en gooi je twee zwarte stippen, dan gaat Max twee plaatsjes
vooruit. Wanneer Max te dicht bij de diertjes in de buurt komt, kunnen
jullie samen beslissen of je hem op dat moment terug naar zijn mandje
wil roepen met wat lekkers. Hiervoor hebben jullie vier kaartjes met
lekkernijen op. Wanneer deze kaartjes opgebruikt zijn, kan Max echter
volledig zijn gangen gaan en gaat hij uiteraard in volle vaart achter de
diertjes aan ...
Het is dus aan de jullie om te beslissen
welk diertje je eerst in veiligheid wil brengen, wanneer je Max zal
terugroepen met iets lekkers en of je al dan niet gebruik wil maken van
de sluipweggetjes. Lukt het jullie om de drie diertjes veilig naar hun schuilplaats te brengen??? Ze zullen jullie dan sowieso voor altijd dankbaar zijn!
Het leuke aan dit spelletje is dat je niet tegen elkaar aan spelen bent, maar tesamen aan het proberen bent om de doodsbange diertjes naar hun schuilplaats te brengen. Je leert spelenderwijs samen te overleggen, te praten en beslissingen te nemen.