Bordspel agenda

Data aangaande spelmomenten en natuurlijk beurzen.

Inhoud blog
 • ZIE NIEUWE BLOG
 • Pixie Queen (Game Brewer)
 • Brussels Games Festival
 • Sandcastles (Yay Games)
 • Dag 2:
  Categorieën
 • 999 Games (1)
 • AEG / Artipia Games (1)
 • Aporta Games (2)
 • Asmodee (0)
 • Chronicle Games (2)
 • Eggertspiele / Pegasus Spiele (0)
 • EmperorS4 Games (1)
 • Far Off Games (0)
 • Game Brewer (1)
 • Garphill Games (1)
 • Gaudete Games (2)
 • Iello (3)
 • Independent publisher (1)
 • Ludonaute (2)
 • Matagot (1)
 • Oink Games (1)
 • Pencil First Games (1)
 • Prijsvragen (2)
 • Queen Games (2)
 • Stronghold Games (1)
 • Sunny Games (1)
 • The Game Master (5)
 • TMG (Tasty Minstrel Games) (1)
 • Waterfall Games (1)
 • White Goblin Games (4)
 • Yay Games (2)
 • Z-Man Games (1)
 • Zoeken in blog

  Beoordeel dit blog
    Zeer goed
    Goed
    Voldoende
    Nog wat bijwerken
    Nog veel werk aan
   
  Mailinglijst

  Geef je e-mail adres op en klik op onderstaande knop om je in te schrijven voor de mailinglist.


  Spelletjes enzo
  Gezelligheid en bordspellen gaan hand in hand
  20-11-2016
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Clash d' Ardéche (Uitgever Gaudete Games)
  https://cf.geekdo-images.com/images/pic3239360_md.png

  Clash d'Ardéche ... mmmm een eerste impressie schrijven is niet makkelijk na een niet volledig afgewerkt sessie. Maar ik ga het een poging geven, om jullie lezers een beeld te scheppen.

  https://cf.geekdo-images.com/images/pic3239361.jpg

  Vooreerst wil ik jullie vertellen dat hetgene me direct aansprak in het spel een paar zaken waren.
  1. Tesamen met m'n ouders en zus vele jaren in Frankrijk op camping geweest met caravan
  2. Nu zelf een ouder met kind (tiener), zijn we ook reeds verscheidene malen in Frankrijk op reis geweest, de eerste keren met caravan, later een vakantiehuisje gehuurd.
  3. De laatste 3 vakanties hebben we vertoefd in de Ardéche, nabij Vallon Pont d'Arc, meerbepaald in Chauzon, Ruoms & Grospierres.

  Dit wat betreft de voorliefde voor deze streek en dus ook wel de directe link met dit spel. Heb ik het gevoel gehad me in de Ardéche te bevinden gedurende het spel? Neen, dat niet, maar je kan je de sfeer wel voorstellen van reizigers die gaan kamperen en dus vooraf prijzen gaan vergelijken en ook de accomodatie, comfort & randevenementen bekijk. Ook zal bij het spelen van het spel de zin naar vakantie aangewakkerd worden, je herinnert je je vorige vakantie. Zilte zeelucht, stranden, of waren het bergen, trekking, fietsvakantie. Dit spel kan deze herinneringen terug wat verser in het geheugen doen belanden, gewoon door het te spelen.

  https://cf.geekdo-images.com/images/pic3239364_md.pnghttps://cf.geekdo-images.com/images/pic3239363_md.pnghttps://cf.geekdo-images.com/images/pic3239362_md.png

  Met dit spel ga je trachten je eigen camping te runnen op een zodanige manier dat je tegelijkertijd gasten op je camping krijgt, je ze ook tevreden kan houden (vooral financieel gezien), je gaat uitbreiden om meer comfort te kunnen bieden, niet alleen voor je eigen gasten maar ook eventueel andere gasten van andere campings. Dit maakt dat er een (uniek) mechanisme ontstaat waarbij je tracht gebouwen te plaatsen op velden die niet alleen voor jou campinggasten, maar ook andere campinggasten kunnen gebruiken. Dit levert jou meer financiële middelen op tijdens de fase dat je inkomsten gaat krijgen.

  Het spel eindigt direct van zodra je je opdrachtkaart hebt volbracht. Die opdracht bestaat uit het optrekken van gebouwen. Dit lijkt simpel maar is het geenzins ...

  Verloop van het spel:

  Vooreerst mogen alle spelers te beginnen bij de startspeler hun receptie gratis op een veld naar keuze op het bord leggen, de receptie is 1 van je 5 stergebouwen. Daarna kan je je 40 geld (of meer indien geen startspeler) spenderen om velden te kopen waar je je gasten kan onderbrengen. Je kan ook gasten plaatsen op de zonet gekochte velden, voor de eerste 5 gasten betaal je 2 munten per gast. Natuurlijk kan je ook nog een ander stergebouw, je hebt keuze uit een zwembad, animatie, restaurant, sanitair. Indien je deze wil plaatsen betaal je de som van het gebouw en plaats je deze op een eerder gekocht veld of op niet gekocht veld en betaal je 5 geld extra.

  https://s12.postimg.org/afvaqgad9/20161119_131408.jpg

  https://s16.postimg.org/ats2zrhl1/PNP_player_board_1_1.png

  Wanneer iedereen dit gedaan heeft kan het eigenlijke spel beginnen. Een ronde bestaat uit 2 fasen een laag seizoen en een hoog seizoen.

  Het laag seizoen wordt per speler afgehandeld, iedere speler doorloopt de volgende stappen:

  • Investeren in ofwel velden, ofwel stergebouwen, ofwel een upgrade gebouw, ofwel reclame
  • Uitspelen van eventuele burgemeestergunsten: wanneer je tenten (gasten) bij de burgemeester plaatst kan je kaarten krijgen waar je een aantal zaken mee kan doen zoals bvb een upgrade van een andere speler stelen (Zie hierboven).

  Het hoogseizoen wordt gezamenlijk afgehandeld, maar misschien best dat die toch door één iemand wat gecoördineerd wordt. De volgende stappen worden gedaan:

  • Tenten op de camping en/of bij de burgemeesterwoning plaatsen (afhankelijk van het aantal tenten dat je bij burgemeesterwoning plaatst, mag je dat aantal in kaarten nemen).
  • Prijzen vaststellen: bij deze fase kiest iedere speler in het geheim een geldkaart die hij wil spelen. Dit gaat hem inkomsten opleveren in een latere fase. Maar ook gaat deze bepalen waar je op het prijzenladder vooruit gaat gaan. Dit kan ertoe leiden dat gasten ofwel op je camping blijven of misschien naar een andere camping gaan.
  • Prijsladder uitvoeren: hierin wordt gekeken hoeveel stergebouwen je hebt en daar wordt je pion gezet, de eerder gekozen geldkaart wordt onthult en de waarde van je kaart ga je omhoog op de prijzenladder. Dit kan mogelijk leiden tot een vlucht van je gasten naar andere campings.
  • Innen van inkomsten en burgemeestergunsten: inkomsten zijn je geldkaart vermenigvuldigt met de som van het aantal eigen gasten op het bord (niet op de burgemeesterwoning) en andere gasten die gebruik maken van je stergebouwen. Diegene die laatste staat op de prijzenladder krijgt een burgemeestergunst dmv kaarten, tenten die op de burgemeesterwoning staan krijgen ook een kaart per tent. Diegene die eerst staat op de prijzenladder wordt de nieuwe startspeler.

  https://s14.postimg.org/hhiwf8535/20161119_132045.jpg


  Zo verloopt iedere ronde en maakt dat je je camping gaat uitbreiden met stergebouwen, met tenten, dat je upgrades gaat doen die misschien tot je opdracht behoren, en dus tot de overwinning kunnen leiden.


  https://s11.postimg.org/u0riiq4o3/20161119_133855.jpg

  Jan Willem heeft mij een mooie en degelijke uitleg verschaft ... maar door mijn tekorten zoals iets kunnen voorstellen en begrijpen, moet ik het spel gespeeld hebben. Pas na een aantal ronden begonnen de puzzelstukjes in mekaar te vallen. Mijn medespelers Ilse & Katrien waren er vlugger mee weg met de regeltjes van het spel.

  Ik heb een vermoeden dat dit bordspel, mits een goede structuur in de regels en het demonstreren een goed bordspel kan worden.

  De burgemeestergunsten kunnen je strategie omver gooien, roet in het eten strooien. Zie spelershulp burgemeestergunsten.

  Het mechanisme van de prijzenladder kan ook aardig wat roet in het eten strooien, daar je campinggasten kunnen kiezen om naar een andere camping te gaan, indien ze vinden dat je te duur bent. Per veld verschil tussen de eerste en de laatste op de prijzenladder verlies je 2 gasten per veld!!!! Deze gaan naar de camping die laatst staat op de prijzenladder.

  Het spel bevat een FAMILIE-versie EN een EXPERT-versie.

  Dit spel loopt nu op kickstarter en begint aardig te lopen met meer dan 50% gebacked.

  Een link naar de kickstarter?

  https://www.kickstarter.com/projects/117402901/clash-dardeche-campground-tycoon/description


  Dank u Jan Willem om even tijd voor me vrij te maken en het spel aan mij uit te leggen.

  Bijlagen:
  http://https://www.kickstarter.com/projects/117402901/clash-dardeche-campground-tycoon/description   

  20-11-2016 om 00:00 geschreven door Ozymandias  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (3 Stemmen)
  Categorie:Gaudete Games
  Tags:Boardgame, Gaudete Games, Area control, Clash d'Ardéche, bordspel
  >> Reageer (1)
  14-11-2016
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hellas (Uitgever White Goblin Games)
  https://cf.geekdo-images.com/images/pic3153011.jpg


  Hellas, een andere naam voor Griekenland. Altijd eens willen weten hoe het voelt om oude Griekenland te vertoeven? Altijd graag mee willen helpen om een land terug te heropbouwen naar zijn oude glorieën?
  Dit is uw moment, zet je aan tafel voor een lekker snel spelletje Hellas.

  Over slechts 3 ronden ga je trachten op het eiland een stad EN/OF steden te bouwen, ga je bouwen aan tempels, ga je mijnen ontginnen, ga je standbeelden oprichten. Zoals je ziet veel werk te verrichten om dit eiland terug naar zijn oude glorie te doen herrijzen.

  https://cf.geekdo-images.com/images/pic3153013.jpg

  Allereerst is waar je overal punten voor krijgt, wanneer je al dat harde werk hebt voltooid.
  1. Grootste stad van iedere speler, levert 1 punt op voor elk plein, huis, paleis in die stad.
  2. Tempels: Elke stad die aan een tempel grenst levert een aantal punten op, 1 punt per pilaar in die tempel.
  3. Standbeelden: Elke stad die aan een standbeeld grenst, levert 3 punten op per standbeeld.
  4. Ringen: Iedere ring levert 2 punten op, aan het einde van het spel levert iedere ring 3 punten op.
  5. Marmer: Per 5 marmer krijg je nog 1 punt.


  In je beurt ga je een actiesteen inzetten op 1 van de 13 actievelden en mag je deze uitvoeren. Dit gebeurd beurt om beurt tot dat iedereen al zijn actiestenen heeft ingezet en de bijbehorende actie al dan niet heeft uitgevoerd. Dan is een ronde afgelopen en worden de actiestenen terug verdeeld onder de spelers.

  Wordt een actieveld gekozen met daaronder een pijl-symbool, dan mag iedereen deze actie uitvoeren te beginnen met de startspeler.

  Wordt een actieveld gekozen met daaronder een A-symbool, dan mag enkel de actieve speler deze actie uitvoeren.

  Wanneer de laatste ronde wordt gespeeld, heeft iedereen 1 actiesteen minder om in te zetten tijdens deze ronde.


  https://cf.geekdo-images.com/images/pic3165485_md.jpg

  Er zijn dus 13 actievelden die bovenaan het bord worden aangeven.
  De eerste 5 velden is het bouwen van huizen, pleinen en paleizen.
  De volgende 3 velden zijn voor het ontginnen van de mijnen.
  De volgende 3 zijn voor het bouwen van de tempels.
  Het volgende veld is voor het bouwen van monumenten en
  Het laatste veld kan je 3 marmer krijgen uit de voorraad.

  Alle acties spreken voor zich en zijn niet moeilijk om uit voeren, enkel het ontginnen van de mijnen vraagt de nodige aandacht.
  Wanneer een speler deze actie kiest gebeurd het volgende:
  • Beginnend met de startspeler gaat deze speler kijken hoeveel marmer hij ontvangt, dit doet hij door te kijken naar huisjes die rechtstreeks grenzen aan een mijn. Op de mijntegels staan marmersymbolen, het aantal blokjes erop weergegeven gaat de speler in marmer krijgen van de voorraad. Zo wordt iedere mijn gecontroleerd. Let op: grenzen er meerdere huisjes van een speler aan de mijn krijgt ieder huisje aan die mijn marmer.
  • De actieve speler neemt nu 4 mijntegels en gaat deze 1 voor 1 omdraaien. Hierbij moet op het volgende gelet worden. Wanneer de omgedraaide mijntegel een hoger getal heeft dan 1 van de 3 openliggende mijnen dan wordt deze op 1 van deze 3 gelegd. Enzovoort. MAAR wanneer er een omgedraaide mijntegel een lager cijfer heeft dan de 3 openliggende mijnen, dan wordt er een nieuwe mijn geopend en de oudste mijn sluit!!!! Wanneer dit gebeurd dan moeten eventueel nog resterende mijntegels, die zouden moeten gedraaid worden, niet opengedraaid moeten worden en terug naar de voorraad gelegd worden.
   
  Bij het bouwen van huizen, pleinen, paleizen en standbeelden dient rekening gehouden worden met de symboliek van het actieveld EN dat deze nooit mogen gebouwd worden op mijnvelden en tempels.

  Bij het bouwen van tempels mag de speler deze actie uitvoeren MAAR indien hij kiest om de actie uit te voeren moet hij een aantal pilaren bouwen dat aangegeven is. Deze moeten niet op een zelfde tempel gebouwd worden.


  Ik vind dit een aangenaam spelletje dat toch wel telkens anders zal spelen, door de mijntegels en de startopstelling van de eerste 3 mijntegels. Het is een licht familiespel, dat jong en oud kan bekoren. Met een klein pestgehalte, met de mijntegels en doordat je spelers iet of wat kan blokkeren.
  Verder oogt het ook wel mooi dat je samen een eiland aan het heropbouwen bent met huizen, pleinen, tempels, paleizen & standbeelden.
  Wat ook goed gedaan is, is dat het het spelbord dubbelzijdig is. Dit betekent dat je met 2 spelers het kleiner eiland kan spelen, en met 3 à 4 spelers het grotere eiland.
  Het spelbord is lekker stevig en oogt mooi met de felle kleuren. Wel opletten wie met groen speelt, door het groen op het eiland kan het soms zijn dat je je huisjes moeilijker terugvindt.

  Een minpuntje zou kunnen zijn dat de pilaren in de tempels kunnen gebouwd worden, maar ze geen dak of afwerking
  krijgen. Oogt zo nogal onafgewerkt, maar misschien iets voor een uitbreiding.
  De pilaren zijn ook niet echt in verhouding met de marmerblokjes, deze hadden iets groter of massiever mogen zijn.

  14-11-2016 om 00:00 geschreven door Ozymandias  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  Categorie:White Goblin Games
  Tags:boardgames, bordspelmania, White Goblin Games, familiespel, Hellas, WGG
  >> Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.For Sale (Uitgever Iello)
  https://cf.geekdo-images.com/images/pic2585045.jpg

  Ik kan niet anders, dan starten met te zeggen dat dit spelletje hilarisch is. Het heeft een korte spelduur, een lage instapdrempel qua regels.
  Wie is er niet voor te vinden om even in het vel van een makelaar of investeerder te kruipen?

  1x gespeeld en het was zo'n leuk kwartier, 20 minuten dat ik het de dag erna heb aangeschaft. Dit was voor mij een "must-buy".

  2 fasen:


  1ste fase = eigendommen aankopen.

  Elke ronde in deze fase worden er telkens 3 eigendommen opengedraaid en verkocht.
  Als makelaar/investeerder ga je eerst proberen eigendommen te kopen aan een zo laag mogelijke prijs. Dit doe je door een bod uit te brengen door een aantal muntje naar voren te schuiven. Wanneer uw bod het hoogste is, leg je alle ingezette munten in de voorraad en leg je uw juiste gekochte voorraad bij jou.
  Let wel op, je geld is beperkt en er zijn heel wat eigendommen te kopen. Welke je wil kopen, is afhankelijk van hoe graag je die of die eigendom wil.
  Iedereen wil graag die dure eigendommen hebben aan en zo goedkoop mogelijke prijs, maar welke prijs heb jij ervoor?
  Prachtig om mensen bezig te zien, bij het managen van hun geld door deze eerste ronde van het spel.
  Wanneer je niet wil bieden, als je aan de beurt bent kan je passen. Heb je nog geen munten ingezet verlies je ook geen geld, heb je dit wel gedaan verlies je de helft (naar boven afgerond) van je munten EN krijg je de goedkoopste eigendom uit de rij van 3.
  Diegene met het hoogste bod wint natuurlijk de duurste eigendom.

  http://www.iello.fr/var/iello/storage/images/media/images/product-images/jeux-de-societe/iello/for-sale-_-eclate/81685-1-fre-FR/For-sale-_-eclate.jpg

  2de fase = eigendommen verkopen.

  In deze fase gaan de spelers trachten hun eigendommen voor zoveel mogelijk geld terug te verkopen.

  Er worden 3 cheques opengedraaid. Elke speler gaat nu een eigendomskaart naar keuze gedekt voor zich leggen. Deze worden tegelijk open gedraaid, de speler met de hoogste eigendomskaart wint de cheque met de hoogste waarde.

  Zo worden alle cheques verdeeld onder de spelers.


  Einde spel:

  Nadat de laatste cheques is toegekend telt iedere spelers de waarden van cheques op, diegene die nu het meeste geld heeft is de beste makelaar/investeerder.


  Wat het spel nog meer toegankelijker maakt is dat het taalonafhankelijk is.

  14-11-2016 om 00:00 geschreven door Ozymandias  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  Categorie:Iello
  Tags:For Sale, Partygame, Iello, Cardgame
  >> Reageer (1)


  SPELLETJES ENZO: Welkom op mijn blog!
  Interessante links
 • De Kolonisten
 • De Spelshop
 • Lotana - Spelmagazijn
 • Adriaensen Speciaalzaak
 • Zomerspel
 • Zuiderspel
 • Spel: Iedereen speelt!
 • Spellenspektakel
 • Spiel Essen
 • Bordspelmania

  Mijn favorieten
 • Core-Origins Games
 • Joshua Tree Games
 • Reuze Spelplezier
 • De Spelgezel
 • Spelfanaat
 • Brainfreeze Coffee & Comics
 • Hermelijn
 • Demo Spel
 • Neverland
 • Oberonn

  Hoofdpunten blog speleninlille
 • Solar Flux
 • Elk einde heeft een nieuw begin ...
 • Photosynthesis (Blue Orange Games)
 • Nutz (Blue Orange Games)
 • Katarenga (Huch)

  Gastenboek

  Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


  Blog als favoriet !

  Archief per week
 • 30/10-05/11 2017
 • 04/09-10/09 2017
 • 28/08-03/09 2017
 • 21/08-27/08 2017
 • 14/08-20/08 2017
 • 24/07-30/07 2017
 • 17/07-23/07 2017
 • 19/06-25/06 2017
 • 29/05-04/06 2017
 • 15/05-21/05 2017
 • 24/04-30/04 2017
 • 13/02-19/02 2017
 • 06/02-12/02 2017
 • 30/01-05/02 2017
 • 23/01-29/01 2017
 • 12/12-18/12 2016
 • 05/12-11/12 2016
 • 28/11-04/12 2016
 • 21/11-27/11 2016
 • 14/11-20/11 2016
 • 07/11-13/11 2016
 • 31/10-06/11 2016
 • 17/10-23/10 2016

  E-mail mij

  Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto


  Blog tegen de wet? Klik hier.
  Gratis blog op https://www.bloggen.be - Bloggen.be, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!