Geef je e-mail adres op en klik op onderstaande knop om je in te schrijven voor de mailinglist.
Spelletjes enzo
Gezelligheid en bordspellen gaan hand in hand
06-11-2016
Dice City (Uitgever Artipia Games / AEG)
Een spelletje gekregen voor m'n verjaardag.
Wat vind ik dit geweldig, ik zal niet zeggen dat ik het 2x 3x achter elkaar zou willen spelen. Maar het is leuk, je hebt wat interactie doordat je met je leger eventueel locaties kan aanvallen en/of goederen kan stelen van je tegenstander. Dit maakt dat je toch steeds je tegenstander in het oog moet houden, met wat hij/zij allemaal bezig is. Er wordt wat de vergelijking gemaakt met Machi Koro, mjah ik kan dat begrijpen. Alhoewel je hier met je 5 verschillende gekleurde dobbelstenen, iets meer kan doen dan in machi koro ... naar mijn bescheiden mening. Het is een leuk filler, waar je met een bepaalde "partie-plaisir" - houding moet beginnen. Voor mij is het niet het spel dat vraagt om kei veel tactische keuzes, maar meer vraagt om rondom de tafel plezier te doen ontstaan door elkaar wat trachten te dwarsbomen.
Natuurlijk wil je winnen, dat wil iedereen, maar naar mijn mening moet dit niet primeren in dit spelletje.
Iedereen begint met een eigen spelbord, dat voor iedereen identiek is ... maar je kan het zelf in de loop van het spel inkleden naar believen, zelfs gebouwde locaties kunnen overbouwd worden. Dit vormt allemaal geen probleem.
Wat ga je doen iedere keer dat je aan de beurt bent?
Gebruik de dobbelstenen (die reeds gedobbeld zijn, en op hun locatie zijn neergelegd)
Indien mogelijk ga je aanvallen
Indien mogelijk kan je gebouwen bouwen en/of aan een handelschip leveren.
Einde van je beurt (al je dobbelstenen gooien en op hun respectievelijke locatie leggen)
Voila en deze 4 puntjes worden herhaald totdat, ofwel:
Alle bandietkaarten van de 3 stapels op zijn
Alle handelschepen van 2 of meer handelschepen op zijn
Locatiekaarten-stapel is leeg
Een speler 2 of meer rijen heeft gebouwd met gebouwen die actief zijn (de speler die dit bereikt kiest of het spel stopt of verder gaat)
Daarna mogen alle andere spelers nog hun beurt spelen, zodat iedereen evenveel beurten heeft gehad.
Natuurlijk kan je tijdens actie 1 & actie 2 kiezen uit verschillende mogelijkheden.
Zo kan je met actie 1 bvb. een dobbelsteen een locatie verleggen naar links of rechts OF kan je 4 locatiekaarten afleggen en aanvullen met 4 nieuwe OF reactiveer een locatie die gedeactiveerd is OF neem een "sla-over" token.
Met actie 2 kan je bvb een locatie van de tegenstander aanvallen OF kan je bandieten aanvallen OF kan je de stock van je tegenstander aanvallen.
De locatie kaarten die gebouwd kunnen worden spreken allemaal voor zich en hebben niet veel bijkomende uitleg nodig.
Alleen de kaarten met deactivatie-symbool, zorgt toch telkens weer voor enige verwarring, zeker als een locatie met dat symbool aangevallen wordt.
Voorbeeld van zo'n kaart:
Wanneer je zulk een kaart bouwt in je stad, dan doet deze voorlopig nog niets. Wanneer je in je volgende beurt op deze locatie terecht komt met je dobbelsteen dan kan je deze gebruiken door er een deactivatie token op te leggen. Wanneer je er in een volgende beurt op terecht komt kan je deze locatie dus niet gebruiken. Met een andere dobbelsteen kan je natuurlijk wel de deactivatie token verwijderen.
Dus kort gezegd, zulke locaties kan je pas hun eigenschap gebruiken wanneer deze door een dobbelsteen wordt gedeactiveerd.
Na fantastische expedities gemaakt te hebben in het bordspel Lewis & Clark, werd het tijd om deze ook aan de collectie toe te voegen. Net zoals je bij Pandemie een bordspel en een dobbelspel hebt, heeft het bordspel Lewis & Clark nu ook zijn kleine broertje Discoveries. De dobbelstenen vertonen niet de traditionele getallen 1 t/m 6, maar elke zijde heeft een symbool. Elke speler heeft een set van 5 dobbelstenen die je toelaten bepaalde acties te doen tijdens je beurt.
In onze sessie, moesten we effe de regels terug uit de diepe rivieren halen van Discoveries. Wat is het zalig geschreven, een speels lettertype nodigt je gewoon uit om het te lezen (en niet alleen de spelregels). Niet moeilijk te begrijpen, alhoewel we tijdens onze sessie toch af en toe terug moeten grijpen naar wel bepaalde regeltjes. Niets onoverkomelijk.
Het opzetten van het spel gaat vlotjes en vraag niet zoveel tijd ... juiste aantal kaarten nemen, juiste aantal grijze dobbelstenen nemen en je eigen spelbordje met bijbehorende dobbelstenen. Hopla je kan van start gaan. Je kiest natuurlijk ook nog een expeditiekaart, deze ga je trachten te voltrekken in je komende beurten. Wanneer deze is volbracht ga je deze toevoegen aan je dagboek, zo blijft het geheim voor de tegenspelers welke expedities je gedurende het spel al volbracht hebt. Wanneer deze is volbracht kan je uit de 3 expeditiekaarten een nieuwe kiezen, die je dan gaat trachten te volbrengen in je volgende beurten ...
Wat zo goed is aan dit spelletje is de eenvoud in keuzes van acties, want je kan maar kiezen uit 2 acties, ofwel: A1. Leg dobbelstenen in je actiegebied. Dit geeft je volgende mogelijkheden:
Voorbereiding op een expeditie
Beëindigen van een expeditie
Wijzigen van dobbelsteenactie
Ruilen van je expeditiekaart
Een stamkaart aanschaffen
A2.Neem alle dobbelstenen van ofwel de linker -of rechterhelft OF neem al je eigen dobbelstenen waar ze ook liggen.
Zo wordt er om beurten gespeeld, voer 1 van die 2 acties uit. Als je in je beurt de 1ste actie neemt, dan ga je 1 soort dobbelsteen (wandelen, paardrijden, stam, expeditie) nemen en deze op je eigen speelbord plaatsen. Je mag daarbij meerdere dobbelstenen met hetzelfde symbool plaatsen in je actiegebied, maar geen 2 verschillende symbolen (uitgezonderd met bepaalde stamkaarten). Daarna is de volgende speler aan de beurt. Enz enz ...
Hier worden niet, zoals bij vele spelletjes de dobbelstenen herrolt nadat een bepaalde actie is voltrokken. Dit wordt enkel gedaan als je, de hierboven beschreven, actie 2 kiest OF als je een expeditie hebt volbracht. Daarom is het plannen in dit spel héél essentieel.
3 mooie elementen in dit spelletje zijn:
Je kan een soort van joker (grijze) dobbelsteen verkrijgen, wanneer je een stamkaart aanwerft, deze kan je dan mee gebruiken om in je actieveld te plannen in je volgende beurt. Deze kan ook afgenomen worden door de tegenstander, maar jij bepaalt welke grijze dobbelsteen je geeft aan je tegenstander.
Je kan door, de hierboven beschreven, actie 2 dobbelstenen nemen van je tegenstander, deze kan je dan ook inzetten in je eigen actieveld ... Maar hier moet je bij opletten dat je tegenstander deze zomaar van je kan komen weghalen als hij/zij actie 2 gaat doen.
Je kan eventueel als het je lukt ook 2 expedities voltrekken in je beurt t.t.z. je volbrengt eerst je eigen expeditiekaart en als je dan de mogelijkheid ziet om nog verder te gaan met expeditie kan je er nog een 2de voltrekken. Dit vraagt een enorme planning en dobbelsteen management. Maar het brengt je natuurlijk 2 expeditie kaarten op en je DIRECT nog een extra beurt.
Het spel eindigt nadat ofwel de stamkaarten ofwel de expeditiekaarten niet meer aangevuld kunnen worden. De andere spelers mogen dan nog 1 beurt spelen.
Punten verdien je door tipi's te verzamelen (staan op de stamkaarten en eventueel op expeditiekaarten), ook door verschillende soorten dieren/planten te verzamelen, ook leveren bepaalde expeditiekaarten nog punten op.
+ Mooie vormgeving
+ Taalonafhankelijk
+ Geen al te moeilijke regelgeving
+ Puntentelling is eenvoudig
+ Planning dmv dobbelstenen
+ Niet alle kaarten worden gebruikt per spel
+ Wordt leuker met meerdere spelers
- De doos had wat kleiner gemogen
- Alhoewel taalonafhankelijk moet er toch regelmatig voor de symboliek naar de achterzijde van de spelregels gegrepen worden
- Met 2 kan het wat saai worden, daar het element dobbelstenen van iemand anders gebruiken wat wegvalt.