Bordspel agenda

Data aangaande spelmomenten en natuurlijk beurzen.

Inhoud blog
 • ZIE NIEUWE BLOG
 • Pixie Queen (Game Brewer)
 • Brussels Games Festival
 • Sandcastles (Yay Games)
 • Dag 2:
  Categorieën
 • 999 Games (1)
 • AEG / Artipia Games (1)
 • Aporta Games (2)
 • Asmodee (0)
 • Chronicle Games (2)
 • Eggertspiele / Pegasus Spiele (0)
 • EmperorS4 Games (1)
 • Far Off Games (0)
 • Game Brewer (1)
 • Garphill Games (1)
 • Gaudete Games (2)
 • Iello (3)
 • Independent publisher (1)
 • Ludonaute (2)
 • Matagot (1)
 • Oink Games (1)
 • Pencil First Games (1)
 • Prijsvragen (2)
 • Queen Games (2)
 • Stronghold Games (1)
 • Sunny Games (1)
 • The Game Master (5)
 • TMG (Tasty Minstrel Games) (1)
 • Waterfall Games (1)
 • White Goblin Games (4)
 • Yay Games (2)
 • Z-Man Games (1)
 • Zoeken in blog

  Beoordeel dit blog
    Zeer goed
    Goed
    Voldoende
    Nog wat bijwerken
    Nog veel werk aan
   
  Mailinglijst

  Geef je e-mail adres op en klik op onderstaande knop om je in te schrijven voor de mailinglist.


  Spelletjes enzo
  Gezelligheid en bordspellen gaan hand in hand
  01-11-2017
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ZIE NIEUWE BLOG
  Ik heb me een nieuwe blog aangemeten via wordpress.

  Nieuw webadres: www.spelletjesenzo2290@wordpress.com

  01-11-2017 om 00:12 geschreven door Ozymandias  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  08-09-2017
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pixie Queen (Game Brewer)

  https://i.imgur.com/BjWEZkz.jpg

  Het bericht werd verspreid dat het, lang verwachtte, bordspel Pixie Queen eindelijk was toegekomen bij de winkels en uitgever Game Brewer. Ik moet je er niet bij vertellen dat er toch wel wat mensen ongeduldige zaten te wachten op hun exemplaar.

  Het lange wachten is dus voorbij. Onmiddellijk was er door Jasper via FB een bericht geplaatst dat hij Pixie Queen deze week graag op tafel zou willen krijgen, waarop ik spontaan reageerde dat ik graag wilde aanschuiven. Van het één kwam het ander, gisteren zaten we gezellig met z’n 5 rond de tafel, met op tafel Pixie Queen natuurlijk.

  Veel uitleg had ik niet meer nodig, daar ik het spel reeds 2 maal had gespeeld. Maar een opfrissing kon geen kwaad.

  De finale versie is echt héél mooi, het ontworpen bord ziet er prachtig uit alsook de appeltjes, de honing, het brood, de dobbelstenen, de pixies voor elke speler fenomenaal.

  Iedere ronde bevat 5 fases:

  1. Steelfase,
  2. Actiefase,
  3. Offerfase,
  4. Beloningsfase,
  5. Straffase.

  Ik had in m’n gedachten dat ik ditmaal me wat meer ging focussen op het zilver –en goudspoor. Dat lukte zeer goed, zodat ik me de 1ste ring vrij vlug kon aanschaffen … maar dan kwam ik op het punt dat het me niet meer zo goed lukte om zilver en goud te genereren. Door bepaalde acties die voor m’n neus werden weggekaapt (wat ook wel normaal is als je met 5 speelt en bijna altijd als laatste aan de beurt bent).

  Deze opeenstapeling van voorvallen deed me na ronde 4 van tactiek veranderen. Wat de Pixie Queen vroeg, tijdens de offerfase ben ik dan beginnen leveren en daardoor kon ik m’n pixies vanuit de mijn naar het dorp sturen. Leek me een strak plan om te trachten nu te gaan voor de gunst van koningin. Tegelijkertijd genereerde ik dan ook meer inkomsten, tijdens de steelfase, van mijn pixies die in de dorpen verbleven. Wat maakte dat een echt tekort aan voedsel niet aan de orde was. MAAR een ander probleem deed zich voor, namelijk dat ik nog steeds laatst stond in de speelvolgorde dus in de gunst komen van de koningin was onbegonnen werk, daar andere pixies me in de laatste 3 ronden steeds voor waren. Reden is dat ik voorrang heb gegeven aan andere acties ipv mezelf meer naar voor te plaatsen in de speelvolgorde.


  https://i.imgur.com/9m9HnPr.jpg

  Hiermee wil ik vooral aantonen dat het een vrij flexibel spel is, waar verschillende strategieën kunnen werken. Niet iedereen moet één bepaald patroon volgen, dikwijls wordt je (door speelvolgorde of acties keuze tegenspeler) gedwongen om je strategie wat bij te stellen. Er zitten ook wel een aantal zaken in waarmee je je tegenstander kan pesten of “blokkeren”. Dit is een deel van het spel natuurlijk, en moet je mee om kunnen gaan.

  Een klein minpuntje bij 5 spelers is dat door de plaatsing van veel pixies in de dorpen, je het overzicht van de mogelijke acties wat verliest. Maar natuurlijk dan neem je iets meer tijd om alles te bekijken.


  De eindscores lagen nogal verspreid, waarbij:

  Jasper: -13,

  Tom: -17,

  Gert (ik): -23,

  Theresa: -33,

  Jef: -38 had.

  https://i.imgur.com/5UOl0Je.jpg

  08-09-2017 om 20:01 geschreven door Ozymandias  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (1 Stemmen)
  Categorie:Game Brewer
  Tags:worker-placement, fantasy, pixies, collect-delivery
  >> Reageer (0)
  29-08-2017
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Brussels Games Festival
  Op zaterdag kon ik spijtig genoeg niet aanwezig zijn, daar andere verplichtingen dienden vervuld te worden. Moet gezegd worden het was een aangename dag, in Gent, met als afsluiter een pokeravond. Dat was wederom héél lang geleden, onder vrienden gezellig wat pokeren. Het ging de goede kant op tot halverwege de pokeravond, de kaarten werkten niet meer mee en mijn opgebouwde winst begon stelselmatig te slinken. Om 2uur 's nachts zijn we gestopt daar er nog steeds geen winnaar bekend was EN wij nog naar Brussel moesten rijden om daar te overnachten. Ja, het werd dus een korte nacht, 3.30hrs het licht van de slaapkamer uitgedaan en 's morgens om 9.00hrs er terug uit om ons klaar te maken voor een leuk dagje bordspellen in een park.
  Minuutje of 10 stappen, onze eerste voetstap van de vele is gezet in het Jubelpark. Het is nog maar 10.15hrs maar er is toch al redelijk wat volk in het park. Wandelaars, lopers geven dit park een levendige en aangename indruk. We zijn het park binnen gegaan vanaf het Schumanplein en wat is het een prachtig gezicht.
  85 uitgevers & ontwerpers verzameld over 3 lanen. Prototypes waren te vinden aan de triomfbogen. Oké daar gaan we … want ik had me goed voorbereid op deze beurs. Plannetje afgedrukt, uitgevers en ontwerpers aangeduid die ik zeker wilde bezoeken en spreken. MAAR je raadt het al, papieren thuis vergeten natuurlijk. Dus verkozen we om de beurs laan per laan af te werken, zodoende hadden we een overzicht over wat te doen en wat er nog te doen was. Veel volk was er nog niet, maar bepaalde kraampjes trokken toch al meer volk als andere kraampjes.
  Dreamscape van Sylex. Binnenkort op Kickstarter

  Natuurlijk ging mijn interesse als eerste uit naar een spel, uitgegeven door SYLEX,dat ik online al wat had bekeken, DREAMSCAPE, het bord ziet er grandioos ui. Kleuren en vormgeving passen naar mijn mening helemaal bij het thema. Maar 2 tafeltjes met 2 demonstrateurs, beide druk bezig. Onwennig sta ik daar, niet goed wetende hoe ik de zaken moet aanpakken, wil ik meer weten en er achteraf over schrijven moet ik de koe bij de horens vatten, maar dat lukte me nog niet bij deze uitgever. Niet makkelijk als je dit voor de eerste keer doet. Bijkomend probleem is dat vele kraampjes worden bemand door mensen die leven voor hun vak, maar beperkt zijn in hun taalkennis. Frans is voor de meeste geen probleem, Engels lukt ook nog een beetje. Maar NL is totaal uit den boze, behalve ... voor Thomas.
  Feelinks aka Feelings door Act In Games
  Zo komen we bij de volgende uitgever ACT IN GAMES, hij heeft de moeite genomen om me te woord te staan in het NL. Dit was niet gevraagd, maar werd door hem zelf voorgesteld. Na een gesprekje ter kennismaking heeft hij mij het bordspel “FEELINKS” uitgelegd.
  Momenteel nog niet uit in het NL maar dit zou nog moeten komen. Mede ontwerper is Dhr. Roubira van het bekende spel Dixit. Het spel gaat over emoties waarin je gedurende je beurt een kaart gaat nemen en 1 van de 3 situaties voorlezen. Daarna kies je een emotiekaart die het beste aansluit bij deze situatie. Maar nog belangrijker probeer zo goed mogelijk in te schatten hoe je partner er zich bij voelt. Want natuurlijk speel je niet alleen. Indien je partner zijn/haar emotiekaart hetzelfde is kan je punten scoren. Daarna wissel je van partner en gaat het spel verder. Maar in dit spel draait het eigenlijk niet echt om winnen, het eigenlijke doel is om elkaar beter te leren kennen, door het stellen van bepaalde situaties. Niet verplichtend maar het mag, kan er over bepaalde situaties gepraat worden, zodoende leer je elkaar beter kennen. Dit spel heeft zijn plek zowel op school, als in jeugdverenigingen, als op familieavonden en in gezinnen.
  Divide And Rule aka D.A.R.
  Na nog wat napraten zijn we verder gegaan naar ART OF GAMES, daar ontmoeten we Vincent die ons het spel D.A.R. (Divide And Rule) demonstreerde. Dit spel zal zijn release kennen op Spiel Essen. D.A.R. is een abstract spel dat draait om strategie en meerderheden. Het innovatieve aan dit spel zijn de 2 houten stokjes, die je de kans geven om elke keer je aan de beurt bent het speelbord te veranderen. Je maakt zo telkens 4 gebieden, maar je moet deze zo plaatsen dat je zelf meer of evenveel kristallen hebt dan je tegenstanders. Wanneer dit het geval is kan je kristallen plaatsen. Kleurrijk, abstract, strategisch, tijdloos. Onder de indruk vervolgen we onze weg, naar de volgende kraampjes.
  We moeten de tijd in het oog houden, daar we een aantal spellen aan iemand moeten afgeven. Afgesproken is er bij het kraampje van de GAME BREWER. Daar wandelen we naartoe, ondertussen komen we het kraampje van QUINED GAMES tegen en ontmoeten we nog een paar bekende gezichten die druk bezig zijn met het ontrafelen van AGRA (de nieuwste telg van QUINED GAMES).
  Castellum vb. van een verdediging met een belegering.
  We moeten even wachten bij de GAME BREWER en ik stel voor om een potje CASTELLUM te spelen. Wederom mooi uitgelegd door Kevin, gaan we van start en het speelt nog even vlot als de vorige keer, sommige regels zaten al wat dieper weg.
  We zijn verdedigers van Maastricht en over een totaal van 4 ronden, trachten we deze stad zo goed mogelijk te verdedigen. Maar bij het verdedigen van de stad proberen we ook beter te zijn dan onze tegenstanders. Elke ronde worden er verschillende fasen afgehandeld waarin je je stad kan versterken met troepen en vestigingen, waarin de stad wordt belegerd, engelen komen je bijstand leveren en uiteindelijk word je aangevallen. De verdediging wint als je even sterk of sterker bent dan je aanvaller. Een leuke filler die bij families aardig in de smaak kan vallen, daar je interactie hebt en elkaar kan bestoken met belegeringskaarten, al denk ik dat veelspelers hier ook wel pap van lusten door het meer over een strategische boeg te gooien. Momenteel in de laatste lijn van de ontwikkelingsfase. En voila, de spellen die opgehaald dienden te worden, zijn opgehaald. We kunnen nu met gerust gemoed onze ontdekkingstocht verderzetten.
  Time of Legends: Joan Of Arc
  Deze tocht leidt ons naar MYTHIC GAMES, ASMODEE EVENT , DTDA, waar we spellen aantreffen die tot de verbeelding spreken. Veel kan ik er niet over vertellen, daar ik niet thuis ben in deze wereld. Titels zoals Runewars, Legend of the 5 rings, Time of legends: Joan Of Arc, Light Hunter. Bij deze laatste was ik geïntegreerd door het artwork, dat er echt fantastisch en vernieuwend uitzag.

  In het stralende zonnetje komen we nog een aantal bekende uitgevers tegen zoals CHRONICLE GAMES, 4 DEKX/HENMAR GAMES die staan te pronken met hun mooie spellen. Tafeltjes zijn hier ook aardig gevuld. Alleen is het voor CHRONICLE GAMES niet zo evident om het Frans sprekend publiek te woord te staan. Er staan natuurlijk ook een heel aantal bekende uitgevers met klinkende titels als 7 Wonders Duel, 7 Wonders, Magic Maze, King Domino, Abalone …
  Ilse in volle actie tijdens een potje Ferali
  Wat mij/ons vooral interesseert zijn de minder bekende uitgevers met zijn meestal minder bekende titels of bezigheden. Eerste stoppen we bij FERALI GAMES, waar we een hilarisch spelletje FERALI waar je een soort puck met je vinger tegen andere puck tracht te schieten. De basisversie is de pucks in de pockets schieten, op deze pucks staan punten. Wie de meeste punten weten te scoren is de winnaar. Er zijn voor dit spel 9 varianten … dus spelen maar. Hilariteit alom aan de tafel, eenvoudige regels, geschikt voor alle leeftijden. Wat houdt ons tegen om het in het huis te halen? Geen plaats, kostelijk spel (+/- 300€).
  Forog een geweldig uitziend spelletje
  Het kraampje ernaast had ook succes bij de kinderen, wel de iets oudere. We staan nu bij DÉAMBULLE, waar het mooie abstracte bordspel FOROG op de tafel ligt. Er zijn er maar 100 van gemaakt. Kleurrijke balletjes zitten in 6 verschillende uitsparingen in een houten blok. Wie als eerste 3 van één van zijn 3 kleuren in het centrale potje kan krijgen wint het spel.
  Hoe werkt het spel in grote lijnen? Je mag enkel de balletjes verplaatsen uit 1 van de 3 potjes aan uw zijde. Verplaatsen gebeurt door alle balletjes uit een potje te nemen en deze met wijzerzin in de volgende potjes te leggen. 1 per potje. Er is ook een neutraal balletje dat het plaatsen van een balletje in het centrale potje blokkeert. Wanneer je min. 5 balletjes in 1 van je potjes hebt, mag je bij het verplaatsen één van die balletjes in het centrale potje leggen. Zo ga je met tactiek en planning trachten 3 balletjes van 1 kleur (je eigen kleur) in het centrale potje te krijgen, om zo de overwinning in de wacht te slepen. Tijdloos spel dat goed speelbaar is vanaf +/- 12 jaar.

  Wat komen we op onze weg tegen richting PLAYMORE GAMES? We wisten het wel, maar toch een aangename verrassing. Sarah & Sven van de spellenwinkel “Spelhuis” uit Zonhoven. Wat kan Sven toch goed verkopen, we stopten daar niet met de intentie iets te kopen, enkel maar een goeden dag zeggen, we zijn doorgegaan met 3 spellen Aquasphere, Battle Sheep & Twenty One. Sarah & Sven bedankt voor jullie tijd en de leuke babbel.
  Uiteindelijk komen we terecht bij Matthieu Bonin, korte tijd geleden nog werkzaam bij het bekende Iello, maar nu sinds enkele maanden werkzaam bij PLAYMORE GAMES. Ik heb een hartige babbel gehad, met daarna een introductie van DIZED, dit is een app die spelregels lezen onnodig gaat maken . De app stelt je in staat om een spel vanaf de set-up door het spel te loodsen. Je krijgt de belangrijkste regels stap voor stap via je smartphone, tablet, laptop te zien.
  Wat maakt dat iedereen tegelijkertijd kan volgen. Grote voordeel is natuurlijk de tijdswinst. Het zal ook mogelijk zijn om via trefwoorden regels op te zoeken en zo snel tot een antwoord te komen. Binnenkort zal deze gelanceerd worden via Kickstarter. Meer info is te verkrijgen via de website van Playmore Games, indiegogo en Dized.

  We komen zo aan de laatste laan, we maken nog een korte stop aan de trappen van het museum van het leger en krijgsgeschiedenis … wat een mooie portiek met het glas in smeedwerk. Terwijl mijn vrouw even een pauze neemt op de trappen, ga ik kennismaken met de mensen van DÉTANQUE, met hun gelijknamige spel. Jawel, jeu de boules maar dan met dobbelstenen!!! Geweldig.
  Potje Détanque, in het heetst van de strijd!!
  Het is een buitenspel, alhoewel ze ook dobbelstenen hebben in kleine uitvoering. Doel van het spel is natuurlijk punten scoren door je eigen dobbelsteen zo dicht mogelijk met de kleine dobbelsteen te gooien.
  Maar bijkomend zijn er acties op de kleine dobbelsteen weergegeven die door iedere speler moet uitgevoerd worden bij het gooien (bv. op 1 been gooien, met 2 handen gooien,...), verder hebben de eigen dobbelstenen ook nog een speciale actie die je instaat stelt om bepaalde zaken te doen (bv. 2 dobbelstenen van plaats veranderen, teruggooien van dobbelsteen, dobbelsteen naar andere zijde draaien, …). Veel variatie zodat het spel aangenaam en steeds anders speelt, ideaal bij picknick, verjaardags- – of familiefeest. Gegarandeerd uren speelplezier.

  Mijn vrouw is ondertussen uitgerust en we gaan voor de laatste rechte lijn, de prototypes moeten we aan ons voorbij laten gaan. We zijn er even binnen geweest, maar héél véél lawaai en warm binnen. Dus houden we het enkel bij de kraampjes die zich deels in de schaduw bevinden.
  Pauv' Mery van Hwono Games
  HWONO GAMES, het kleurrijke en grappig ogend spel PAUV' MERY wordt uitgelegd aan 2 tafels. We zien een speelbord opgedeeld in verschillende gebieden, bezet door een dier (krokodil, bij, wolf, beer, haai, enz.).
  Wanneer je aan de beurt bent, moet je dobbelen en het gegooide aantal stippen vooruit gaan. Het veld waar je eindigt kan leiden tot een aanval van het dier dat dat gebied beschermd. Deze kaarten worden gespeeld door de tegenspelers (indien zij zo'n kaart in bezit hebben), maar indien je zelf sneller bent door een kaart van de trekstapel te nemen, moet je de aanval niet ondergaan. Ben je niet sneller dan gooi je met de dobbelsteen en je trekt het aantal stippen af van de aanvalskaart (je kan eventueel ook nog een passende verdedigingskaart spelen), dit aantal ga je nu achteruit op het spoor. De uiteindelijke bedoeling is een, op voorhand af te spreken, aantal rondes af te leggen. Dit is het soort spellen dat het héél goed doet bij de jeugd, het speelbord spreekt aan door de dieren, er wordt oplettendheid vereist bij eventuele aanvallen. Zulke zaken spreken kinderen aan. De oudere generatie kan hier ook van genieten door het te spelen met familie en vrienden. Fanatieke veelspelers zullen hier misschien hun neus voor ophalen.
  Gold Armada van Asmodee Benelux
  Een suikerwafel of 2 later zegt Ilse me een spel te willen spelen bij ASMODEE BENELUX, GOLD ARMADA is een heel simpel dobbelspel waar je tracht als piraat zoveel mogelijk goud te verzamelen.
  Je kan met dobbelstenen ankers, tonnetjes, flessen, vogels, kanonnen & zwaarden gooien. De combinaties die je moet gooien staan mooi en duidelijk weergegeven op het speelbord. Wanneer je geen combinatie kan nemen, moet je een dode piraat nemen. Een dode piraat levert op het einde van het spel -1 goud op. Kinderen vanaf 7-8 jaar gaan hier hun hart mee ophalen. Speelt snel, hoge geluksfactor, met een klein beetje strategie. Ik heb me hier prima mee vermaakt, gewoon omdat je weet dat het push-your-luck is.

  Onitama aan het begin van het spel ... happy faces
  Ondertussen is het 17.00hrs, er is nog steeds een aangename drukte, kinderen spelen hier naar hartenlust spellen of liggen te ravotten op het gras. Zo komen wij aan bij onze laatste stop. IGIARI heeft 3 titels die mij enorm aanspreken en ook wel toppertjes zijn. OVERSEERS, ONITAMA & TEMPLARI.
  Een vriendelijke man heeft ons op deskundige wijze ONITAMA uitgelegd, waarna wij een potje konden spelen. Alhoewel ik na 4 zetten al uitgeschakeld was, vind ik dit een enorm leuk spelconcept. Verplaats 1 van je pionnen 1 stap volgens 1 van de 2 kaartjes die voor je liggen. Daarna leg je deze kaart opzij en neem je de andere kaart die terzijde ligt. De andere speler doet hetzelfde, zet 1 stap volgens een kaart die voor hem ligt, waarna deze wordt opzij gelegd en de kaart die reeds terzijde lag plaatst hij nu voor zich. Zo ga je doorspelen totdat iemand zijn keizer op de keizerlijke plaats aan de overkant heeft gekregen of totdat iemand zijn keizer is uitgeschakeld. Deze wordt dan tot de kronieken van het “Onitamaanse rijk” gekroond. Playtest van OVERSEERS & TEMPLARI is er niet meer van gekomen. Wel hebben we nog een aangenaam en leerrijk gesprek gehad met Raphael Bernardi. Zo zijn we gekomen aan het einde van een leuke en leerrijke beursdag.

  Positieve punten:
  • Mooie locatie (die natuurlijk staat of valt met het weer)
  • Veel plaats
  • Veel uitgevers & distributeurs
  • Aangename sfeer
  • Groot aanbod
  • Leuke animatie voor kinderen
  Negatieve punten:
  • Slechte sanitaire voorzieningen.
  • Bijna geen NL-talige demonstrateurs

  Ons finaal oordeel is dat we volgend jaar 2 dagen gaan komen, zo kunnen we meer spellen spelen en kan het netwerken ook verdeeld worden over de 2 dagen.


  Affiche Brussels Games Festival 2017

  29-08-2017 om 10:05 geschreven door Ozymandias  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  24-08-2017
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sandcastles (Yay Games)
  Spelregels door gelezen, met hieronder m'n eerste bevindingen.


  http://i.imgur.com/VqXUHDV.png

  Sandcastles ... zomer is het hier in België nooit echt, maar wanneer het dan toch zover is trekken we massaal naar de kust met onze kinderen. Bouwen we zandkastelen en eten we ijsje!!!!

  Niets leuker dan dit voor de kinderen, toch?

  Je gaat zandkastelen bouwen om zo te voldoen aan de bonuskaarten.

  Wanneer een zandkasteel voldoet aan 1 van de bonuskaarten dan neem je de bonuskaart (ook als ligt deze bij de tegenstander) en leg je de kaarten die overeenstemmen met deze bonuskaart af op een persoonlijke puntenstapel (zandbank). Als er bonuskaarten op het einde van het spel nog in je bezit zijn scoor je die extra punten ook.


  Het spel eindigt wanneer de grote golfkaart wordt open gedraaid.


  http://i.imgur.com/MIvsGnz.jpg


  Tijdens het spel zullen andere spelers je zandkasteel proberen aan te vallen, maar wees gerust je kan het ook verdedigen.

  3 verschillende soorten kunnen je aanvallen:

  1. een krab knipt de emmer stuk
  2. een emmer vangt de zeemeeuw &
  3. een zeemeeuw vangt de krab en neemt deze mee.

  Het verdedigen werkt op dezelfde manier natuurlijk. Wordt je emmer aangevallen door een krab, kan je je emmer verdedigen met een zeemeeuw (want die vangt de aanvallende krab).

  Conclusie na het lezen van de regels is dat het een spelletje is met héél simpele regels. Enkel de aanvalskaarten zullen wat extra aandacht nodig hebben om deze goed te begrijpen. Maar voor het overige probeer je door het aanleggen van kaartjes zandkasteeltjes te bouwen ... die op het einde van het spel punten opleveren.


  http://i.imgur.com/A5ohzM9.jpg

  24-08-2017 om 22:52 geschreven door Ozymandias  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  Categorie:Yay Games
  >> Reageer (0)
  23-08-2017
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dag 2:
  Dag 2 van deze beurs, toch wat meer gespannen als de dag ervoren. Toen had ik het gezelschap van m'n vrouw en 2 vrienden. Nu dus niet, maar niet getreurd, met m'n fototoestel in aanslag trok ik ten strijde in de spellen arena, Futur genaamd.
  Wat me de dag ervoor wat ontgaan was, zijn de mooie banners van de verschillende uitgeverijen, ontwerpers en winkel.
  Beneden aangekomen betreed ik nu met iets meer aandacht de 1ste zaal, daar staan spellen tentoon gespreid waar ik niets vanaf weet. Op 1 van de tafels staat een reuze grote maquette met obstakels om achter te schuilen. Hier zijn 5 spelers bezig met het verzetten van hun pionnen. Dit gebeurd met een meetlat waarmee je de loopafstand, maar ook de schietafstand uitzet. Er heerst hier een speelse gespannen sfeer rondom deze tafel. Het spel dat hier gespeeld werd is Doctor Who: Exterminate. Don't need to say anymore I presume.
  De tafel ernaast zijn ze net een spel aan het opzetten met onnoemelijk veel miniaturen. Wezens waar ik zelfs de naam niet van weet … De titel van het spel is me ook ontgaan in het aanschouwen van deze miniscuul uitgewerkte miniaturen. Prachtig om te zien, wel.

  In deze zaal is ook de 2de hands stand ondergebracht waar een tal van mooie titels lagen te wachten op een nieuwe eigenaar. Daar ik me voorgenomen had niets te kopen, 2de hands, heb ik me maar wijzelijk naar de volgende zaal begeven.
  Daar stonden een 10-tal prototypes opgesteld, zoals onder andere Lost In Time, Cover Me, Mobster,...

  Eén van deze prototypes heb ik eerder eens mogen testen tesamen met de ontwerper van het spel. Dit was Lost In Time van Jason St. Just. Een leuk kaartspelletje waarin je gaat tijdreizen. Hierin gaat het erom dat het tijdreizen eindelijk op punt staat en je wordt terug in de tijd gekatapulteerd, maar hoe raak je nu terug naar het jaar 2031? Aan de hand van het spelen van kaarten ga je een eigen tijdlijn maken met als doel zo dicht mogelijk bij het jaar 2031 te raken. Lost In Time komt in 3 varianten: basisspel, Time Bandits (semi coöperatief) en een solo variant.
  De grote zaal brengt me terug waar ik gisteren ook de meeste tijd heb doorgebracht. Daar ik zaterdag Chimera Station (Game Brewer) een tweede poging heb gegeven (m'n eerste poging op zomerspel was niet zo'n succes, maar dit kwam vooral door het niet helemaal onder de knie hebben van de regels).
  Dus ging ik ook nu vol goede moed voor een 2de poging van Pixie Queen, deze was me de 1ste maal al redelijk bevallen, dus een 2de maal kon het alleen maar beter worden. Dat was het ook. Elke ronde de 5 fases doorlopen en dit gedurende 7 ronden.
  • Je gaat eten verzamelen waar je Pixies staan (telkens ik aan Pixies denk, komt spontaan het liedje “Where's my mind” in m'n hoofd),
  • Met je actiestenen acties uitvoeren,
  • Offeren aan de koningin ( ze is enkel tevreden met het eten dat ze die ronde wenst),
  • Ontvang eventuele beloningen,
  • Als laatste worden er strafpunten gegeven aan Pixies die niet genoeg hebben geholpen volgens de koningin.
  Zoals in de meeste spellen is het ook hier soms een hersenkraker, er zijn zoveel mogelijke acties en je hebt maar een beperkt (4) aantal actiestenen. En dan kan het voorkomen dat je voor bepaalde acties zelfs 2 actiestenen nodig hebt. Welk pad wil ik bewandelen? Hoe raak ik af van die strafpunten die elke ronde worden toegekend.
  Echt wel de moeite om te spelen, en door een hoog ratio aan mogelijkheden en variaties, is de herspeelbaarheid zeer hoog.
  Tussen de babbeltjes door met een aantal uitgevers en vrienden, heb ik dan ook nog een nieuw spelletje van Game Brewer mogen testen, Castellum genaamd. Ontworpen en geïllustreerd door Erik Scheele ga je in dit bordspel Maastricht verdedigen door de jaren heen.
  In 4 ronden die komen ga je, door een vorm van worker-placement, de vestingen van Maastricht te versterken en te bewapenen. Want in een volgende fase ga je vijanden moeten uitspelen (bij jezelf of een tegenspeler), in de vorm van kaarten, die Maastricht willen veroveren. Wanneer je vesting + bewapening groter of gelijk aan de vijand is, wordt deze verslagen. De troepen die je verslaagt leveren op het einde van het spel roem op, en natuurlijk diegene die op het laatste de meeste roem heeft is uiteindelijk de beste verdediger van Maastricht.
  Het spel is relatief kort, en kan heel wat interactie opleveren tussen de spelers … doordat er wel wat oorlog gevoerd wordt, zal deze zeker in de smaak vallen bij de jongere generatie. Maar ook families en veelspelers kunnen hier hun ding in kwijt. Mij heeft ie in ieder geval wel kunnen bekoren.
  Verder wens ik Rudy Seuntjes, Kevin Govaerts, Michiel Hendricks, Jason St. Just & Evie Dolders, Rindert van den Eeckhout & Corina Cretu, Alexander Gonnissen te bedanken voor de gesprekken. Deze waren leerrijk, aangenaam en hartverwarmend.
  Aan de organisatie … mooie locatie, veel ruimte. Maar misschien naar volgend jaar toe, de prototypes wat meer mengen met de andere uitgevers … ik vond ze nu wat verloren staan in die aparte (te) grote zaal.

  23-08-2017 om 00:00 geschreven door Ozymandias  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  21-08-2017
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dag 1: "De Kempen Speelt"
  Een nieuwe locatie, zeer benieuwd. Wat ons direct opvalt als vergelijking met vorig jaar. Het was wederom recht tegenover een gevangenis. Moeten we daar een rode draad in vinden naar volgend jaar toe?
  Buitenzijde Futur
  De beurs zelf … toffe locatie waar de verschillende ruimten mooi opgevuld werden met spellen van verschillende genres, zoals wargames, familiespelen, kinderspelen, expertspelen, abstracte spellen & toernooi. De escaperoom heb ik niet bezocht, daar ik teveel met andere zaken bezig ben geweest.
  Zoals vooral met netwerken, korte gesprekken gehad met Kevin & Rudy van de Game Brewer, met Ellis van Henmar Games, Michiel van Chronicle Games, met Simon van Geronimo Games. Ook was er tijd voor het spelen van een aantal spelletjes zoals bvb. Chimera Station (Game Brewer) en Dale Of Merchants (Chronicle Games/Snowdale Design).
  Photosynthesis
  Eén bepaald spel trok mijn aandacht, Photosynthesis van Blue Orange Games, deze zal verdeeld worden door Geronimo Games. Deze is op Gencon50 een ware hit. Dit bordspel trok mijn aandacht, daar ik toch wel begaan ben met natuur en er ook de nodige interesse in heb. Hier in dit bordspel ga je je eigen boomsoort planten en zien groeien, de zon draait ook om het bord heen. Er worden punten gescoord naargelang de bomen die genieten van de zonnestralen, bomen die in de schaduw staan leveren geen punten op.

  First martians stond ook te pronken bij de stand van Portal Games Benelux, maar deze kon nog niet gespeeld worden. Maar je kon je helemaal laten gaan met Cry Havoc, Crazy Carts, ...

  Geronimo Games
  kon rekenen op een mix van publiek met hun fantasierijke spellen, zoals Magic Maze, Fantastic Park, Prof Marbles, …

  Bij Chronicle Games waren bepaalde spellen een voltreffer zoals (de klassieker ondertussen) droomhuis & what's up. Maar verder kon je hier ook spellen spelen zoals Spaghetti, 10minuten kraak, Deep Sea Adventure.

  Cartamundi was ook aanwezig met de meer gekende spellen maar dan in kleine doosjes, zoals monopoly, cluedo.

  Bij de Game Brewer kon je de spellen Chimera Station, Pixie Queen & Castellum spelen.

  Henmar Games/4Dekx had een aantal abstracte spellen in de aanbieding, maar door een gebrek aan tijd zijn deze spellen erover geschoten. Maar titels als Double Cross, Try-Angle, Hostile Takeover ... Ass
  Assortiment aan abstracte spellen voorzien door 4dekx
  Om het helemaal bont te maken had Seb van de winkel De Kolonisten ook een aantal tafels waar spellen konden gespeeld worden, zoals Dice Forge, Tokaido, Pandemie, Specerijenroute, …

  Van al deze babbeltjes en spellen krijgt een mens al wel eens een hongertje en een dorstje, daar werd ook aan gedacht in de vorm van Chilli Con Carne en croque monsieur.
  Natuurlijk is zo'n namiddag en avond vliegensvlug voorbij, maar niet getreurd morgen is er nog een dag. Met enkele prototypes, een 2de hands stand en op het menu dezelfde spellen als vandaag …

  Ik heb mij alvast zeer goed geamuseerd, met een prima organisatie op een zeer mooie locatie.

  21-08-2017 om 19:07 geschreven door Ozymandias  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  18-08-2017
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.K2 (White Goblin Games)

  K2

  http://i.imgur.com/mXlLhAf.jpghttp://i.imgur.com/iOWMPpr.jpg

  6 jaar geleden, gingen we voor het eerst een beurs bezoeken in Nederland.
  Het was een nieuwe ervaring, met spellen die je uitnodigde om gespeeld te worden.
  We kwamen op een gegeven moment aan de stand van White Goblin Games, waar we door een vriendelijk persoon gevraagd werden of we bekend waren met K2.
  Hierop moest we negatief antwoorden, als newbies in de spellenwereld. We zagen de doos staan en dit sprak ons direct aan.
  We wandelen graag en bergen beschouw ik, persoonlijk, als mijn vlucht uit deze wereld. Ook muurklimmen en bergklimmen behoren tot mijn "doe ik graag"-lijst.
  Dus we stelden voor om een spelletje K2 te spelen.
  Het 2-zijdige bord lag op de zonnige kant, ook de weerkaartjes waren van het seizoen zomer.
  We kregen verder nog een set kaarten, een zuurstofkaart en 2 x2 meeples (1 meeple als bergbeklimmer & 1 als scorepion) met bijbehorende tent.

  http://i.imgur.com/6mHW7Yh.jpg

  Samen met je bergbeklimmers en andere start je in het basiskamp, turend naar de imposante maar machtig mooie berg. Je hebt 18 dagen, weergegeven door de weerkaartjes, om naar boven te klimmen en ook in leven te blijven.
  Want het naar boven klimmen is op zich makkelijk, maar je moet ook zien dat je zuurstof blijft hebben.
  Naarmate je hoger klimt wordt de lucht ijler, wordt het dus ook moeilijker om te ademen. Wanneer je zuurstof op is aan het einde van een dag, sterft je bergbeklimmer.


  Het bordspel is opgedeeld in 4 delen:
  1) Klimmen tot 6000m
  2) Klimmen tussen 6000m & 7000m
  3) Klimmen tussen 7000m & 8000m
  4) Klimmen boven 8000m

  http://i.imgur.com/RoM55PL.jpghttp://i.imgur.com/140nQ2j.jpg

  In je beurt neem je van je setje kaarten, de 6 bovenste kaarten. Daarvan kies je er 3 die je deze beurt wil spelen. Kaarten kunnen stapjes of zuurstof bevatten.
  Wanneer deze 3 kaarten afgehandeld zijn, is 1 dag voorbij. Je gaat nu de effecten van de plateau afhandelen (waar je bergbeklimmer staat) en de effecten van de dag op het weerkaartje.


  http://i.imgur.com/pyCyZFZ.jpg

  De meeste plateaus bevatten ook een vlaggetje, telkens je een vlaggetje bereikt met een hoger cijfer, mag je je scorepion bij het desbetreffende vlaggetje zetten.

  Natuurlijk is het ook mogelijk om een tent op te stellen op een plateau, daar kan je met je bergbeklimmers rusten. Hard nodig in het onherbergzame gebied, waar zuurstof van essentieel belang is.


  Dit spel heeft in mijn BGG-ranking een 10/10 gekregen.
  Ik vind het thematisch kloppen, met het zuurstofpeil en de stappen.
  Ook het bord en de kaarten zijn mooi uitgewerkt en weergegeven.
  Bij het spelen van de kaarten, het klimmen, het dalen kan ik als het ware voelen hoe het in het werkelijkheid moet aanvoelen.
  De weersvoorspelling per dag maakt ook dat je soms harde keuzes moet maken.

  Sommige spelers zullen dit niet zo graag spelen, daar je willekeurigheid van de kaarten niet in de hand hebt.
  Zo had iemand, bij een laatste speelsessie, in zijn eerste beurten (halverwege het spel) allemaal stapkaarten.
  Terwijl hij eigenlijk zuurstof nodig had. Dit is dan balen, en maakt dat je bepaalde keuzes moet maken.


  Wanneer bergbeklimmen & bergen iets is wat je aanspreekt zou ik het zeker aanraden deze eens te spelen.
  Wij hebben toen na onze sessie op de beurs ineens het bordspel aangeschaft.
  Nog steeds komt deze regelmatig op tafel, ook omdat hij solo te spelen.


  http://i.imgur.com/zmhdnYE.jpg

  18-08-2017 om 00:00 geschreven door Ozymandias  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (6 Stemmen)
  Categorie:White Goblin Games
  Tags:K2, boardgames, climbing, mountains
  >> Reageer (0)
  17-08-2017
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pandemie (Z-Man Games)

   http://i.imgur.com/nsARLSH.jpg

  Coöperatieve bordspellen, of laten we het veralgemenen ... teamwork, samenwerken.
  Het is iets dat heden ten dage weer meer in trek is. In een tijdperk waar mensen meer individueel bezig zijn, door PC-gebruik, robotisering, digitalisering, TV ... is het een verademing om via een bordspel terug wat met elkaar te communiceren.

  Pandemie is een klassieker is zijn/haar soort. De wereld wordt geteisterd door 4 dodelijke ziekten. Een team specialisten wordt aangesteld om, in team, de steden van ziekten te vrijwaren.
  Het is heel belangrijk om als team te denken, te reizen, te genezen ... daar een epidemie steeds om de hoek kan schuilen. Alsof het nog niet erg genoeg is, kan het zelfs meermaals gebeuren dat er in een stad een uitbraak van een epidemie gebeurd, waardoor nabij gelegen steden ook worden geïnfecteerd.

  Iedere speler begint in het spel als een specialist ... wat had je graag eens willen spelen? Onderzoeker, wetenschapper, dokter, rampenplan ontwikkelaar, ... Iedere rol heeft zijn speciale eigenschappen die gedurende het spel van het grootste belang zijn.

  Wil je je eens wagen aan een avontuur Pandemie?

  Dit kan, geef een seintje en we kunnen een datum regelen.


  http://i.imgur.com/dTnOr8X.jpg

  17-08-2017 om 22:32 geschreven door Ozymandias  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  Categorie:Z-Man Games
  Tags:Pandemie, coop, bordspel, pandemic
  >> Reageer (0)
  16-08-2017
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Winnaar Give away Max de kat

  https://vimeo.com/229818988

  De winnaar van de Give away is gekend.
  Een onschuldige hand heeft me hierin bijgestaan.
  Waarvoor dank Lobke.

  De winnaar zal een bericht toegestuurd krijgen om de verdere afhandeling te regelen.

  Alvast bedankt voor de reacties

  Spelletjes Enzo

  https://www.facebook.com/Spelletjes.Enzo.2290/

  (Max Hirschel van Sunny Games)  16-08-2017 om 10:22 geschreven door Ozymandias  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  Categorie:Prijsvragen
  >> Reageer (0)
  24-07-2017
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.WIN WIN "MAX DE KAT" WIN WIN ACTIE

  WIN WIN "MAX DE KAT" WIN WIN ACTIE

                                                  http://i.imgur.com/mmhZJ1H.jpg

  De prijsvraag:

  1) Welke 3 diertjes dienen gered te worden van Max?

  2) Waarom zou je dit bordspel spelen, wat vind je er zo leuk aan?

  Reageren kan via FB pagina https://www.facebook.com/Spelletjes.Enzo.2290/ of als reactie op deze blog of mailen naar spelletjes.enzo.2290@gmail.com

  De prijsvraag loopt tot en met zondag 13/08/2017 middernacht.  Zie voor meer informatie op mijn blog:

  http://www.bloggen.be/spelletjes_enzo/archief.php?catID=36006

  https://www.facebook.com/notes/spelletjes-enzo/max-de-kat-sunny-games/1182522815225927/


  Door mee te doen aan de Win actie Max de Kat ga je akkoord met de volgende actievoorwaarden:
  – Iedereen kan aan deze win actie meedoen;
  – Meerdere deelnames zijn niet mogelijk;
  – Over de uitslag en toekenning van de prijs kan niet worden gecorrespondeerd;
  – Spelletjes Enzo zal contact opnemen met de prijswinnaar om de prijzen uit te reiken;
  – De gegevens van deelnemers zullen niet voor commerciële doeleinden worden gebruikt en worden niet verstrekt aan de derde partijen (met uitzondering van het post bezorgende bedrijf met als enig doel om de prijzen op te sturen aan de deelnemers)

  24-07-2017 om 22:30 geschreven door Ozymandias  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  Categorie:Prijsvragen
  >> Reageer (0)


  SPELLETJES ENZO: Welkom op mijn blog!
  Interessante links
 • De Kolonisten
 • De Spelshop
 • Lotana - Spelmagazijn
 • Adriaensen Speciaalzaak
 • Zomerspel
 • Zuiderspel
 • Spel: Iedereen speelt!
 • Spellenspektakel
 • Spiel Essen
 • Bordspelmania

  Mijn favorieten
 • Core-Origins Games
 • Joshua Tree Games
 • Reuze Spelplezier
 • De Spelgezel
 • Spelfanaat
 • Brainfreeze Coffee & Comics
 • Hermelijn
 • Demo Spel
 • Neverland
 • Oberonn

  Hoofdpunten blog speleninlille
 • Solar Flux
 • Elk einde heeft een nieuw begin ...
 • Photosynthesis (Blue Orange Games)
 • Nutz (Blue Orange Games)
 • Katarenga (Huch)

  Gastenboek

  Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


  Blog als favoriet !

  Archief per week
 • 30/10-05/11 2017
 • 04/09-10/09 2017
 • 28/08-03/09 2017
 • 21/08-27/08 2017
 • 14/08-20/08 2017
 • 24/07-30/07 2017
 • 17/07-23/07 2017
 • 19/06-25/06 2017
 • 29/05-04/06 2017
 • 15/05-21/05 2017
 • 24/04-30/04 2017
 • 13/02-19/02 2017
 • 06/02-12/02 2017
 • 30/01-05/02 2017
 • 23/01-29/01 2017
 • 12/12-18/12 2016
 • 05/12-11/12 2016
 • 28/11-04/12 2016
 • 21/11-27/11 2016
 • 14/11-20/11 2016
 • 07/11-13/11 2016
 • 31/10-06/11 2016
 • 17/10-23/10 2016

  E-mail mij

  Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto


  Blog tegen de wet? Klik hier.
  Gratis blog op https://www.bloggen.be - Bloggen.be, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!