Door mee te doen aan de Win actie Max
de Kat ga je akkoord met de volgende actievoorwaarden:
Iedereen kan aan deze win actie meedoen; Meerdere deelnames zijn niet
mogelijk; Over de uitslag en toekenning van de prijs kan niet
worden gecorrespondeerd; Spelletjes Enzo zal contact
opnemen met de prijswinnaar om de prijzen uit te reiken; De
gegevens van deelnemers zullen niet voor commerciële doeleinden
worden gebruikt en worden niet verstrekt aan de derde partijen (met
uitzondering van het post bezorgende bedrijf met als enig doel om de
prijzen op te sturen aan de deelnemers)
Misschien hebben jullie reeds gehoord van Spellenfestival?
Spellenfestival is een dag waarop we zoveel mogelijk mensen proberen
samen te brengen om gezellig samen spellen te ontdekken en te spelen.
Onze editie 2017 gaat door op zondag 1 oktober in De Limburghal te Genk
(Limburg) waar we op een oppervlakte van 2 000 m² oa 999 Games, White
Goblin Games, Asmodee, The Game Master, Stonemaier Games, Portal Games,
Jumping Turtle Games, Haba Chronicle Games en nog vele anderen zullen ontvangen.
Behalve gevestigde uitgevers uit binnen- en buitenland verwelkomen we
ook enkele ontwikkelaars die hun prototypes komen voorstellen en bieden
we plaats een verschillende clubs om zichzelf te komen voorstellen.
Want Spellenfestival is in de eerste plaats een speelfestival waar je
spellen kan komen ontdekken en uitproberen. En dat in een gezellige en
ongedwongen sfeer waar zowel de hardcore fanaat als families zich een
hele dag kunnen amuseren.
Onze ticketverkoop is van start gegaan en dankzij onze sponsors Het
Spelhuis en Oberonn krijgen de eerste 200 tickets een gratis spel twv
10 (op een ticketprijs van 5. Tel uit je winst)! Er snel bij zijn is
dus de boodschap.
Een abstract kaartspelletje waarbij je inwoners (kaarten) gaat plaatsen in je eigen stad ofwel in de hoofdstad Lux, zodat je ook gebruik kan maken van de speciale eigenschap. Inwoners in je eigen stad kunnen aan het einde van het spel punten waard zijn. Er zijn 4 soorten inwoners, elk met een eigen ambacht.
In elke speelsessie moet je balanceren, bluffen en wikken en wegen waar je welke kaart gaat spelen. Het kan jouw taktiek of de taktiek van de tegenstanders danig beïnvloeden. Daarom moet iedere speler goed opletten, want na elke ronde worden de punten geteld.
Dit gaat als volgt:
Elk beroep in je thuisbasis wordt vergeleken met dat zelfde beroep in hoofdstad Lux. Je punten van dat beroep moeten lager zijn dan die van de hoofdstad Lux, anders verlies je al je kaarten van dat beroep.
Zo worden de 4 beroepen afgehandeld van jezelf en de tegenstanders.
Daarna worden de overgebleven beroepen in de thuisbasissen onderling vergeleken met die van de andere spelers. Wie dan de meeste inwoners (kaarten) heeft in elk beroep wint de hoogste kaart van dat beroep uit de hoofdstad capital Lux. Dit zijn dan bonuspunten.
Na 3 ronden worden de bonuspunten van je thuisbasis opgeteld, daar worden dan alle waarden van de inwoners in je thuisbasis bij opgeteld + nog eventuele gouden tokens in je bezit.
Kort spelverloop:
Kaarten kiezen: Elke speler gaat een aantal kaarten krijgen, en gaat er daaruit 2 kiezen. De rest wordt doorgegeven. Dit gaat zo door tot alle kaarten zijn doorgegeven, en elke speler terug het aantal initieel gedeelde kaarten in zijn bezit heeft.
Kaarten spelen: Ofwel ga je een kaart in je thuisbasis spelen ofwel in hoofdstad Lux. Wanneer je in hoofdstad Lux een kaart speelt, moet je meteen de speciale eigenschap uitvoeren.
Einde van de ronde: Wanneer een speler geen kaart meer kan spelen, treedt het einde van de ronde in. Alle andere spelers mogen dan nog 1 kaart spelen. Alle overgebleven kaarten worden in je thuisbasis gelegd.
De speciale eigenschappen van de inwoners:
Agent: Bekijk de bovenste kaart van de aanpassingsstapel.
Scholier: Neem de bovenste beroepskaart van de trekstapel.
Handelaar: Neem 1 goudstuk (hiermee kan je de waarde van een beroep in je thuisbasis verlagen)
Priester: Neem de kaart met de laagste waarde uit capital Lux van ofwel agent, scholier of handelaar.
Door deze eigenschap ten gepasten tijde te gebruiken, wordt elke ronde sterk beïnvloed en vieren bluf, interactie en emotie hoogtij in dit spelletje.
Het is een ongelofelijk snel spelletje. Het speelt makkelijk binnen het halfuurtje, waardoor het perfect past in het segment filler. De regels zijn heel makkelijk, wat te doen in je beurt is ook erg duidelijk, waardoor we kunnen besluiten dat het laagdrempelig is naar kinderen toe. Het artwork heeft een geheel aparte stijl, doch héél mooi geïllustreerd. Doet me wat denken aan een sci-fi middeleeuws thema. Maar het stoort helemaal niet in het spel!
Hebben jullie dat nooit, die gezonde nieuwsgierigheid om te weten wat bepaalde woorden betekenen? Wel, ik in elk geval wel! HANAMIKOJI, wat betekent het nu eigenlijk? Wel, na een beetje opzoekwerk leverde het me volgend resultaat op: Hanami-koji betekent letterlijk "Bloemen kijken", wat in de japanse cultuur heel vaak gebeurt. Het is daar zelfs een waar evenement dat jaarlijks plaats vindt ergens tussen maart en mei. Ook verwijst Hanamikoji naar een beroemde straat in Tokio, die zeer goed onderhouden is en ook beschermd is als monument. Miljoenen mensen van over heel de wereld komen deze straat bezoeken en gaan er iets nuttigen in de talloze theehuisjes en restaurants. Wanneer je zelf ooit eens een bezoek brengt aan Hanamikoji Street, kan je je verwachten aan entertainment van Geisha's, wat de algemene term is voor "artiest". Elke Geisha is bedreven in een bepaalde kunstvorm, zoals bv. dans, muziek, toneel, ...
Dit gezegd zijnde, brengt dit ons naar dit mooie 2-persoonsspelletje, waar je als eigenaar van een etablishement gaat trachten de gunst van de Geisha's te winnen. Dit doe je door op het einde van de ronde ofwel 4 of meer Geisha's voor je te winnen, of wanneer je 11 of meer charmepunten hebt weten te scoren. Een spelronde: Elke speler krijgt 6 handkaarten en moet per ronde vier acties uitvoeren. In zijn beurt gaat een speler de bovenste kaart van de trekstapel nemen en daarna moet hij 1 van zijn vier beschikbare acties kiezen. Elke actie kan per ronde maar 1 keer uitgevoerd worden.
Actie 1: Kaart gedekt neerleggen. Deze kaart wordt op het einde van de ronde meegeteld om de meerderheid te kunnen behalen. Actie 2: 2 kaarten gedekt neerleggen. Deze kaarten zullen niet meetellen op het einde van de ronde. Actie 3: 3 kaarten open leggen. De tegenstander dient hier 1 kaart van te kiezen en legt deze aan zijn zijde bij de overeenstemmende Geisha. De actieve speler mag nu de 2 overgebleven kaarten aan zijn zijde bij de overeenstemmende Geisha leggen. Actie 4: 4 kaarten open leggen in 2 stapeltjes van 2 kaarten. De tegenstander dient 1 stapeltje te kiezen en legt deze aan zijn zijde bij de overeenstemmende Geisha('s). De actieve speler mag de 2 kaarten van het overgebleven stapeltje aan zijn zijde bij de overeenstemmende Geisha('s) leggen. Een ronde is voorbij wanneer beide spelers hun vier acties om beurten hebben afgehandeld.
Hoe 7 Geisha's, 21 kaarten en 2 x 4 actietokens je zo in de ban kunnen houden! Echt gemakkelijk om te spelen, maar allerminst gemakkelijk om te winnen! Een spelronde kan snel verlopen, maar kan evengoed lang duren, aangezien je je tegenstander wil doorgronden en probeert in te schatten wat zijn volgende actie zou kunnen zijn. Voordelen: * Relatief korte spelduur (+/- 15 min.) * Duidelijke spelregels * Zeer mooi Artwork * Stevig, solide materiaal
Wat een klein, schattig doosje! 250cm³, past perfect in de handtas van je vriendin of vrouw! Neem het zeker mee, waar je ook naartoe gaat, want het verschaft je heel veel speelplezier! Natuurlijk moet je er van houden om een beetje nat te worden, want je trekt voor dit spel een duikerspak aan, gekoppeld aan een zuurstofslang ...
Klaar???
Duik met de andere ontdekkingsreizigers naar de onpeilbare diepten van de oceaan, op zoek naar de schatten van een onderzeese ruïne. Hoe dieper je duikt, hoe waardevoller de ruïnetokens worden! Maar denk er om tijdig terug bij de duikboot te geraken, alvorens je zuurstofpeil 0 bereikt! Zo niet zakken al je opgeduikte tokens terug de diepte in ... Tijdens dit spel is het ontzettend boeiend om te zien hoe spelers een afwachtende houding aannemen tov elkaar, hun kansen inschatten ... Nog eens dobbelen om een nog diepere schat op te duiken, of misschien toch maar beter terug keren om de reeds opgehaalde tokens veilig op te bergen in de duikboot ... Doordachte keuzes maken, voor zowel jezelf als je tegenstander! Elke speler moet er rekening mee houden dat het zuurstofpeil zakt, per ruïnetoken dat er door hem én de andere spelers is opgedoken. Dus bij elke beurt moet je je kansen om veilig de duikboot terug te kunnen bereiken opnieuw berekenen. Veilig opgeborgen ruïnetokens veranderen in schatten op het einde van de ronde, en brengen dus punten op. Deze punten kunnen je dan na 3 ronden de overwinning bezorgen!
Beknopt spelverloop:
* Zuurstofpeil laten zakken: Indien een speler ruïnetokens opgedoken heeft, laat hij het zuurstofpeil zakken afhankelijk van het aantal tokens in zijn bezit. * Duiken of terugkeren: De speler moet bepalen of hij verder gaat duiken of terug naar de boot keert. Wanneer een speler niets zegt, moet hij doen wat hij in zijn vorige beurt deed. Let op: Eens je beslist hebt om terug te keren, kan je die ronde niet meer terug gaan duiken! * Dobbelstenen rollen: De waarde van de dobbelstenen bepaalt hoe diep je gaat duiken of hoe snel je gaat terugkeren. Van het totaal van de waarde van de dobbelstenen wordt het totaal van de tokens in je bezit afgetrokken. Dit is het uiteindelijke aantal dat je pion verzet mag worden. Plaatsen die reeds bezet zijn door een andere pion, worden niet meegeteld! * Zoeken: 1/ Ofwel doe je niets op de aangekomen plaats, 2/ ofwel ga je de onderliggende ruïne opgraven en neem je het token in je bezit, 3/ ofwel ga je een reeds opgegraven ruïnetoken terugleggen, daar waar je bent gestopt.
Dit is een spelletje dat bij ons vaak op de tafel zal komen! Het speelt super snel, met hopen plezier en kan ook in een mum van tijd aan anderen uitgelegd worden. Zoveel spelplezier in zo'n klein doosje! Fantastisch!
Met dank aan: Oink Games & Chronicle Games Ann Geeraerts
Ik ben geen tuinman of iemand die uren in de keuken vertoeft tussen al deze heerlijk geurende kruiden, maar ik ben wel steeds bereid om Herbaceous op tafel te leggen! Het is een elegant spel, met formidabel artwork! (Dankjewel Beth Sobel!) Aangezien het spel zo makkelijk en duidelijk speelt, heb je de bijgeleverde, beknopte kaart met info over wat je moet doen in je beurt, absoluut niet nodig! Oké, genoeg geheimzinnigheid!
In je beurt ga je volgende zaken doen:
Je gaat beslissen of je kruiden gaat potten (= Kaarten in een bepaalde combinatie nemen om onder een potkaart te leggen.)
Je neemt een kaart van de trekstapel en kiest of je deze in je privétuin gaat leggen of in de openbare tuin. De tweede kaart die je moet trekken, komt dan automatisch in de tuin waar je je eerste kaart niet hebt gelegd.
We gaan dus eigenlijk een tuinman spelen, die kruiden gaat verpotten in plantenbakken of in een glazen bokaal.
Er zijn 4 mogelijkheden om kruiden te verpotten, en elk vereist een eigen combinatie: 1) Allemaal dezelfde kruiden verpotten.
2) Allemaal verschillende kruiden verpotten.
3) Unieke paren kruiden verpotten.
4) Thym, bieslook en/of munt verpotten (Enkel in de glazen pot)
Naargelang het aantal kaarten dat je kan verzamelen en in 1 van de 4 potten kan steken, ga je op het einde van het spel punten scoren. Tijdens het spel moet je dus steeds wikken en wegen of je nog kruiden gaat verzamelen, of dat je nog gaat wachten op misschien nog extra kruiden om te verpotten. Dit is allemaal bepalend voor je eindscore. De kans dat iemand anders de kruiden voor je neus wegneemt, wordt steeds groter wanneer er meer kaarten op de tafel verschijnen. Indien iemand besluit een kruid te potten, mag hij kruiden nemen uit de openbare - of uit zijn privétuin. Nooit uit de privétuin van andere spelers. Het spel gaat verder tot iedereen zijn potten heeft gevuld, of tot wanneer men niet meer kan. Dan volgt er een puntentelling. De speler met de meeste punten is de beste tuinman of -vrouw!
Enkele voordelen van het spelletje: * Speelt vlot * Korte speelduur * Ideale filler * Mini-uitbreiding brengt wat variatie * Kan ook solo gespeeld worden * Eenvoudige spelregels * Elegant * Erg toegankelijk
Uitbreiding:
Met dank aan Ann Geeraerts voor het nalezen en corrigeren.
Dit licht taktisch spelletje voert je
mee naar het oude Egypte, waar mythes en legendes in pyramiden werden
weergegeven in de vorm van tekens. Zoals vogels, mensen, kevers,
slangen, enz
Deze tekens hebben vorm gekregen op de
dobbelstenen die we gaan gebruiken om groepjes te maken van 4 of meer
dobbelstenen. Als dat lukt kan je deze op het einde van je beurt
scoren. Wie als eerste het benodigde aantal punten behaalt (13 bij 3
of 4 spelers of 21 bij 2 spelers) mag zich kronen tot de Egyptische
Ominoes kampioen. Tijd om deze kampioen terug uit te dagen is er zeker
en vast, daar een potje niet langer duurt dan 20 minuten.
Na meer sessies ga je merken dat er
heel wat taktiek schuilgaat in die spelletje. Elke dobbelworp en/of
verplaatsing kan een taktiek omver werpen of net mooi uitkomen.
Natuurlijk ben je nog steeds
afhankelijk van wat je dobbelt in je beurt, maar het is niet alles
bepalend.
Namelijk in je beurt ga je een
dobbelsteen dobbelen, als het gerolde symbool op het bord ligt mag je
een dobbelsteen met dat symbool exact 3 velden verplaatsen. Je mag
hierbij niet over hetzelfde veld terug bewegen, je mag niet over
andere dobbelstenen heen springen en diagonaal bewegen is ook uit den
boze. Wanneer je dit hebt uitgevoerd ga je de gedobbelde dobbelsteen
op een willekeurig veld op het bord plaatsen.
Optioneel kan je op het einde van je
beurt punten scoren, wanneer er 4 of meer eigen symbolen orthogonaal
aan elkaar grenzen,
In dit vb. scoort Horus, groene vogel, 5 punten.
Wanneer er een Yay-Ra symbool (walk like an Egyptian-persoon) gedobbelt wordt,
moet de speler een willekeurige dobbelsteen 3 velden verplaatsen
(rekeninghoudend met de verplaatsingsregels), daarna wordt de Yay-Ra
dobbelsteen op een willekeurig veld op het bord geplaatst.
Wanneer er een Ominotep symbool (slang) wordt
gedobbelt moet de speler een dobbelsteen op het bord herrollen en op
zijn plaats terug leggen, daarna wordt de Ominotep dobbelsteen op een
willekeurig veld op het bord geplaatst.
Beide symbolen Yay-Ra en Ominotep doen
dienst als joker bij het scoren.
Het 2-speler bordzijde Het 3 of 4 speler bordzijde
Wat dit spelletje ook zo interessant en
leuk maakt, is dat het met 2 of 3 ook leuk en vlot speelt. Daar
iedere speler met een vast symbool speelt, en daar punten mee
scoort. Kan iedere speler ook nog eens scoren met 1 van de
gemeenschappelijke symbolen.
Vb.: in een 2-spelerspel, speel ik met
het zon-symbool en mijn tegenstander met het slang-symbool. We kunnen
dus scoren met ons eigen symbool, maar ook met de gemeenschappelijke
symbolen kever en vogel.
Hierdoor moeten er doordachte keuzes
gemaakt worden, die het spel dynamiek geeft.Trachten een paar stappen
op voorhand te denken, maar toch een back-up plan hebben, daar de
dobbelstenen een factor zijn die je niet in de hand hebt. Het stelt
je voor uitdagende keuzes.
In dit elegant ontworpen, coöperatief spelletje is het de bedoeling dat jullie als team
samenwerken om drie kleine diertjes veilig in hun holletje of nestje te
laten kruipen. Dit klinkt allemaal heel simpel, maar dat is dan wel buiten Max de kat gerekend! Max heeft namelijk honger en zit achter al deze diertjes aan.
Zie je wel eens een poesje lopen achter
andere diertjes, om ze te vangen? Het lijkt soms op een heuse
loopwedstrijd, net een waar hindernissenparcours.
In dit spelletje heeft elk diertje gelukkig zijn eigen sluipweggetje. Maar ... Max de kat kent deze sluipweggetjes jammer genoeg ook en ligt constant op de loer!
Gelukkig kunnen jullie Max af en toe
weglokken met een lekker hapje, zodat de kleine diertjes weer terug een
beetje voorsprong krijgen.
Wanneer je aan de beurt bent, werp je met
twee dobbelstenen. Op de dobbelstenen staan groene en zwarte stippen. Bij een groene stip mag je een diertje verplaatsen, bij de zwarte stip
is het aan Max de Kat om de diertjes in te halen. Heb je geluk en gooi
je twee groene stippen, dan mag je ofwel 1 diertje twee plaatsen
verzetten, ofwel twee diertjes elk 1 plaatsje vooruit bewegen. Heb je
pech en gooi je twee zwarte stippen, dan gaat Max twee plaatsjes
vooruit. Wanneer Max te dicht bij de diertjes in de buurt komt, kunnen
jullie samen beslissen of je hem op dat moment terug naar zijn mandje
wil roepen met wat lekkers. Hiervoor hebben jullie vier kaartjes met
lekkernijen op. Wanneer deze kaartjes opgebruikt zijn, kan Max echter
volledig zijn gangen gaan en gaat hij uiteraard in volle vaart achter de
diertjes aan ...
Het is dus aan de jullie om te beslissen
welk diertje je eerst in veiligheid wil brengen, wanneer je Max zal
terugroepen met iets lekkers en of je al dan niet gebruik wil maken van
de sluipweggetjes. Lukt het jullie om de drie diertjes veilig naar hun schuilplaats te brengen??? Ze zullen jullie dan sowieso voor altijd dankbaar zijn!
Het leuke aan dit spelletje is dat je niet tegen elkaar aan spelen bent, maar tesamen aan het proberen bent om de doodsbange diertjes naar hun schuilplaats te brengen. Je leert spelenderwijs samen te overleggen, te praten en beslissingen te nemen.
What's Up is een leuk uitziend kaartspelletje
waarbij je moet proberen, door kaarten om te draaien, de kleurrijke vogeltjes
in je vogelkooi te krijgen.Om de
overwinning te kunnen claimen, moet je een aantal rijen gelijk gekleurde vogels
verzamelen met de waarden van 1 tem 3:
2 spelers --> 4 rijen
3 spelers --> 3 rijen
4 spelers --> 2 rijen
Vb. van 1 rijtje
Bij het begin van het spel worden de kaarten
geschud en verdeeld over een raster van 5 op 6.De jongste speler mag beginnen.
Hij/zij draait een kaart om en kijkt of deze
in zijn vogelkooi past.Wanneer past een
vogeltje nu juist in jouw kooi?Wel, dit
gaat als volgt:
Alle kaarten zijn dubbelzijdig en op elke
zijde staan fleurige vogeltjes afgebeeld.De vogels hebben een paarse, groene, gele of rode kleur en staan ofwel
alleen, per twee ofwel per drie afgebeeld.Elke zijde vertoont ofwel hetzelfde aantal vogels in een andere kleur,
ofwel een ander aantal vogels in dezelfde kleur.
Bv: Aan de andere zijde van 2 paarse vogels,
kunnen zich dus 1 paarse vogel of 3 paarse vogels bevinden, ofwel 2 gele, 2
rode of 2 groene vogels.
Voorbeeld van de voor- en achterzijde van een
kaartje
Een vogeltje mag in jouw kooi als het nummer 1
is van een kleur die je nog niet in je bezit hebt OF wanneer de kaart
meerdere vogeltjes toont en chronologisch volgt op een kaart in een bepaalde
kleur die je wél reeds in je bezit hebt.
Wanneer de kaart in je kooitje past, gaat de
beurt naar de volgende speler.Past de
kaart niet in je kooi, wordt deze terug geplaatst op dezelfde locatie, met de
zojuist gedraaide kant naar boven.Spelvariant is dan dat de speler mag kiezen waar hij de kaart ergens
terug legt, waardoor er net iets meer tactiek in het spel komt.De beurt gaat dan ook naar de volgende
speler.
Zowel voor kinderen als voor volwassenen biedt
dit kaartspelletje voldoende uitdaging, daar het niet enkel een memoryspel
is.Je moet nl. je tegenstander ook
continu in het oog houden, zien wat zij omdraaien en ook proberen te
verhinderen dat zij hun rijtjes sneller dan jou kunnen vervolledigen en
daardoor het spel kunnen winnen.
Uiteraard bevat het spel ook wel een kleine
dosis geluk bij het draaien, maar dat neemt de fun van het spelletje absoluut
niet weg!De korte spelduur (+/- 15min)
maakt dit kaartspel erg aantrekkelijk als filler na een zware werk- of
schooldag, of na een zwaar expertspel.Dankzij het vrolijke, fleurige artwork is het ook zéér uitnodigend naar
kinderen toe!
Enige minpunt voor mij persoonlijk is de veel
te grote doos voor kaarten en spelregels.De indeling van de doos doet zelfs vermoeden dat er wel eens een
uitbreiding op til zou kunnen zijn, wat na navraag niet blijkt te kloppen.
In dit spel beleven we de laatste 21 dagen van 4 overlevenden, aan de hand van hun ervaringen die zij noteerden in een logboek.
Wanneer de overlevenden op dag 21 met hun reddingsboot op de reddingsboeilocatie gered kunnen worden, hebben ze gezamenlijk het spel gewonnen.
De vier overlevenden worden in dit spel weergegeven door twee dobbelstenen op elkaar te plaatsen. De kracht van het karakter wordt dan bepaald door de gedobbelde waarden van de twee dobbelstenen. Zo wordt meteen ook bepaald welk karakter het sterktste is, wat belangrijk kan zijn voor de plaatsbepaling op het vlot. Wanneer een karakter tijdens het spel namelijk kracht verliest, wordt de waarde van de bovenste dobbelsteen met 1 verlaagt. Indien de bovenste waarde van je dobbelsteen dus 1 is en je verliest kracht, verdwijnt deze dobbelsteen meteen uit het spel. Het karakter is dan nog maar half zo sterk als in het begin.
Hoe het werkelijke spel er gaat uitzien, zal blijken wanneer het zijn doel bereikt op Kickstarter. De getoonde materialen die ik hier gebruik op de foto's, zijn afkomstig van een prototype.
Ik speelde ondertussen al meerdere sessies van het spel, zowel solo als met 2, 3 of 4 spelers. Hierdoor merkte ik dat het spel perfect geschikt is om tot vier spelers te spelen, MAAR dat bij 3 of 4 spelers rekening moet gehouden worden dat, wanneer je karakter gedood wordt, je ook geen deel meer uitmaakt van het spel. Aangezien je dit op voorhand weet, heb ik het niet echt als negatief ervaren, maar kan me wel inbeelden dat dit voor anderen toch als een nadeel aan het spel beschouwd kan worden.
Het spelverloop kort geschetst:
1. De haaienfase: De haaienkaart wordt verschoven en haaien komen dichter bij het vlot.
2. De Weerfase (uitbreiding): Wanneer met de weerdobbelsteen een windroos wordt gedobbeld, wordt er een weerkaartje getrokken waarop een locatie vermeld staat. Deze locatie mag die dag NIET gebruikt worden.
3. Ochtendfase: Op de logboekkaarten wordt gekeken welke effecten er die ochtend zullen plaatsvinden: een octopusaanval, kwallenaanval of een plank van het vlot verliezen.
4. Middagfase: Tijdens deze fase gaan de spelers hun inzetdobbelsteen op het gewenste actieveld op het spelbord plaatsen. Er is keuze uit 5 tot 6 locaties met elk een specifieke actie:
Lichtkogels afvuren (reddingsboot lokken)
Flessenpostkaart nemen (meestal een positieve invloed voor een bepaald karakter)
Wissellocatie (optioneel) (eventueel een extra actie, zoals hoop verdienen of lichtkogels afschieten)
Hoop verdienen (met hoop kan je bepaalde zaken doen gedurende het spel)
Vissen (karakters gaan kracht verliezen gedurende het spel, dit kan door te vissen terug worden aangesterkt)
5. Avondfase: Op de logboekkaarten wordt gekeken welke effecten er die avond zullen plaatsvinden: een haaienaanval, een ramp die gebeurd of alle spelers zullen 1 kracht verliezen.
6. Aanvalsfase van de haaien: Wanneer in de haaienfase de kaart op 1 komt te staan, vallen de haaien het vlot vier maal aan.
7. Logboekfase: De volgende logboekkaart wordt hier geactiveerd, zodat de spelers weten wat hen de volgende dag te wachten staat.
Bij het overlopen van al deze fases lijkt het misschien wat ingewikkeld, maar eens je de basis door hebt en 1 à 2 dagen gespeeld hebt, valt alles mooi in zijn plooi en wordt alles wel snel duidelijk. Eens de iconografie wat duidelijk is, zijn de verschillende fasen en logboekkaarten makkelijk af te handelen. Het repetitieve van de dagen wordt ook fijn doorbroken door de aanvallen van de haaien, octopussen en kwallen.
Tijdens deze 21 dagen gebeurt er best veel, maar dit is nog niet alles, want ook je vlot kan nog gaan afbrokkelen waardoor je plots spelers kan verliezen die in het water duikelen en verdrinken ...
Je moet niet op een vlot gezeten hebben om te weten dat dit geen plezierreisje is!
Aangezien je met dobbelstenen speelt en weinig tot geen invloed kan uitoefenen op het resultaat hiervan, leidt dit er soms toe dat je tijdens je beurt weinig of niets kan doen. Vormt dit een probleem? Niet noodzakelijk, maar net zoals bij het wegvallen van een bepaalde speler, kan ook dit soms wel eens frustrerend zijn.
Verwacht je zeker niet aan een hoog taktisch bordspel, maar eerder aan een luchtig, ontspannen dobbelspel, waar fun, plezier, wat spanning en wat overleg hand in hand gaan.
Voorbeelden karakterkaarten:
Een echte "samenwerking" is het ook niet bepaald, aangezien de acties van de middagfase telkens terugkomen en eigenlijk steeds tot hetzelfde resultaat leiden, hetzij bij/door een andere speler.
Ook de juiste balans vinden in dit bordspel is best moeilijk en vooral heel afhankelijk van de persoonlijkheid en het durven/willen nemen van risico's van de verschillende spelers. Deze factoren worden dan nog eens extra beïnvloed doordat je het resultaat van het dobbelen niet zelf in de hand hebt. Al heb ik persoonlijk niet het gevoel dat de dobbelstenen gedurende de eerste 20 dagen echt een effect hebben op de moeilijkheidsgraad van het spel.
Op dag 21 zal jouw karakter en de hoeveelheid spelers die tot dan toe overleefden, bepalen of je de reddingsboot tot bij de reddingsboei kan laten varen. Want dit is de dag waar bepaald wordt of de reddingsboot de reddingsboei zal vinden, door het inzetten van hoop of kracht kan je trachten door middel van dobbelen de reddingsboot te gidsen.
Tot op heden lijkt me dit nog makkelijk te lukken.
Met dank aan:
De vele testspelers die mijn uitleg wilden aanhoren.
Erik Winkelman om mij een prototype te willen geven.
Bastiaan Nox om het prototype spel mee te brengen naar onze spelnamiddag/avond.
Ann Geeraerts voor het nalezen en het corrigeren van deze review.
Street Rod, een kaartspelletje waarin je in de
huid kruipt van iemand die gek is op snelle wagens, racen en het optimaliseren
en tunen van zijn "Rod".
En de snelste wagen zal overwinnen, ... of
toch niet???
Toen ik het spel aankreeg van Jan Willem, was
ik lichtjes teleurgesteld door het Artwork van de kaarten.Maar het spel is gebaseerd op een
videospelletje uit de jaren '80 en neemt je ook mee naar die periode.Heel retro wel!
Ik werd spontaan meegesleurd naar de sfeer van
de Sixties, denk maar aan de film Grease.
Auto's en knappe vrouwen staan centraal ...
Stoere mannen proberen uit te pakken met de
coolste, snelste en hipste wagens, om zo de aandacht van die knappe grieten te
krijgen ...Cruisend door de straten,
haren in de wind, ...
Maar ... je bent niet alleen!
Al die stoere kerels willen uiteraard die
vrouwelijke aandacht en dagen je dus uit om tijdens een spannende race als
eerste de finish te halen, "King Of The Road" te worden en met de
knapste griet naar huis te kunnen gaan!
Het spel op zich is eigenlijk vrij simpel:
Koop je "Rod", steek er flink wat
nieuwe onderdelen in om hem te verbeteren, (zoals een betere motor, carburator,
versnellingsbak, banden, ...), zorg voor 1 of meerdere bijrijders en probeer op
die manier zo stevig mogelijk uit de hoek te komen tijdens je race op 1 van de
drie raceparcours.
Afhankelijk van de eigenschappen van jouw Rod
(Kracht, Versnelling, Ervaring), zal je al snel duidelijk worden welk parcours
voor jou het meest aan te raden is.
* Voor een sprint op korte afstand kies je
voor de "Drag Race". (=KRACHT)
* Wil je genieten van het uitzicht, maar voel
je je uitgedaagd door de steile hellingen en scherpe bochten in het parcours,
kies dan voor "Mulholland Drive". (=VERSNELLING)
* Ben je meer voor een stoere race in het
droge kanaal van de L.A.River, ga dan zeker voor de "Aquaduct Race".
(=ERVARING)
Maar!Wanneer je helemaal klaar bent om te gaan racen, komt het moeilijkste
van dit spel:
Hoofdrekenen!
De uitdager kiest het raceparcours en gaat
dan, naargelang het gekozen raceparcours, de correcte formule toepassen:
* Drag race: (2 x kracht) + versnelling +
ervaring
* Mulholland drive: kracht + (2 x versnelling)
+ ervaring
* Aquaduct race: kracht + versnelling + (2 x
ervaring)
De uitkomst van deze formule wordt afgetrokken
van de uitkomst van de kaarten van de opponent.Dit resultaat wordt dan vergeleken met de Pech Indicator (getal
rechtsboven) van de bovenste kaart van de trekstapel.
Is jouw getal hoger dan het getal op die
kaart, dan heb je de race gewonnen!
Om het volledige kaartspel te winnen, moet je
echter de ultieme race winnen op het Aquaduct, tegen The King himself.Breng je deze krachtmeting tot een goed
einde, dan kan jij jezelf bekronen tot "The New King"!
Tijdens het spel ben je dus aangewezen op wat
geluk, en niet zo zeer op de kracht van je eigen wagen, wat soms wel jammer is.
Je hoeft ook geen krak te zijn in rekenen,
maar bij elke race moet de rekenoefening wel gemaakt worden, wat soms wel voor
enige vertraging kan zorgen tijdens het spel en waardoor de funfactor vaak
lichtjes daalt.
Het "Push Your Luck" systeem in het
spel, bij het kopen en bij het racen, kan er voor zorgen dat je onverwacht
niets kan kopen of dat je zelfs met een goede wagen de race toch nog
verliest.
Tijdens onze testspelletjes merkten we al gauw
dat het niet hebben van een goede starthand, desastreus kan zijn.Misschien is het wel aan te raden om iedereen
van bij het begin van een racewagen te voorzien.Wanneer je zonder wagen moet starten en ook
tijdens het spel niet de kans krijgt om je een Rod aan te schaffen, kan dit wel
voor de nodige frustraties zorgen.
Ook het verschil in kracht tussen de
verschillende kaarten (opponentkaarten, autokaarten, onderdeelkaarten) zou
groter mogen zijn.Dit zal het maken van
keuzes vergemakkelijken.
Bij het nalezen van de spelregels viel me op
dat hier en daar misschien wat aangepast of verduidelijkt zou mogen worden.
Avenue, in het Nederlands betekent dit laan en dat is ook
wat je gaat doen wegen tekenen.
Ja hoor, net als in Doodle City (waar je ook wegen tekende
om hotels, taxis & winkels met elkaar te verbinden) ga je nu wegen tekenen
om zo boerderijen met wijngaarden te verbinden. Indien je dan ook nog zoveel
mogelijk wijngaarden kan leiden naar hun desbetreffend kasteel, kan je je zelf
beschouwen als een goede wegenbouwer. MAAR zo makkelijk is het allemaal niet.
We spelen 5 rondjes wat om en bij een goede 20min tot een
half uurtje in beslag neemt.
Iedere keer is het spelletje weer anders, en kan je je echt
niet inhouden is het zelfs mogelijk het solo te spelen. Wat ik intussen reeds
talloze keren heb gedaan. Telkens ik het speel, heb ik er wel plezier aan
gewoon omdat het eenvoudig is, snel speelt en een hoop plezier met zich mee
brengt. De verzuchtingen, de yes-momenten, de oh nee-momenten. Zo zalig.
Interactie is er weinig of niet, je kan wel bij andere
spelers kijken maar dit beïnvloedt je eigen spelletje niet.
Zo simpel dat de regels zijn, zo simpel is het niet om
telkens opnieuw punten te scoren. Daar er iedere ronde een boerderij wordt
geteld, wil je misschien toch graag iedere ronde puntjes verzamelen of speel je
liever een andere tactiek zodat je op langere termijn ineens veel punten kan
scoren? Dat is de vraag waar je mee worstelt ieder spelletje.
Een ronde duurt net zolang totdat ereen 4de gele
kaart wordt opengedraaid. Dit kan dus al na een 4de kaart zijn maar
evengoed pas na een 7de, 8ste of 10de kaart
zijn. Dit bepaald misschien ook ineens je tactiek of strategie, wie weet.
Elke kaart die omgedraaid wordt, is er een weg afgebeeld die
je net zo overtekend op je eigen bladje, enkel mag je zelf de locatie bepalen
waar je deze tekent. Ook mag je per ronde 1 keer een weg niet tekenen door gaan
te kijken naar de volgende boerderijkaart. Zo weet je welke boerderij in de
volgende ronde gaat geteld worden.
Belangrijk is dit spelletje is dat je weet dat je punten per
ronde oplopende moet zijn, d.w.z.:
Als je in ronde 1 5 punten scoort, je de volgende ronde
(ronde 2) meer dan 5 moet scoren om in die ronde ook punten te kunnen
verdienen. Is dit niet het geval scoor je 0 punten (wat op het laatste van het
spel -punten oplevert).
Enkel de 2 kastelen (eentje voor witte wijn en eentje voor
rode wijn) worden pas geteld na ronde 5. Naar ronde 5 ga je tellen hoeveel
witte wijngaarden je naar je witte kasteel hebt kunnen leiden en hetzelfde
voor het rode kasteel.
Als je de titel leest, spreekt het tot de verbeelding. Wie
woont er nu niet graag in zijn/haar droomhuis?
Maar niet te hard van stapel lopen, je gaat hier niet je
eigen huis ontwerpen. Nee wel ga je je huis inrichten naar je eigen smaak met
kamers, inrichtingen en natuurlijk een dak. Want je wil natuurlijk niet dat het
in net ingerichte huis gaat binnen regenen. Hierbij kan je de hulp krijgen van
gereedschap, klussers. In plaats van architect, ben je eigenlijk
binnenhuisarchitect. Klinkt wel leuk, toch?
Waar krijg je punten voor?
Op de kamerkaarten staat steeds het puntenaantal vermeld,
naargelang het aantal kaarten van een bepaalde kamer (vb. woonkamer kan 1 punt
opleveren als ze uit 1 kaart bestaat, maar kan ook 4 punten opleveren als ze
uit 2 naast elkaar liggende woonkamerkaarten bestaat, maar kan ook 9 punten
opleveren als ze uit 3 naast elkaar liggende woonkamerkaarten bestaat).
Je krijgt ook nog punten voor de inrichtingen in je huis
zijnde bvb. een auto, boomhut, kattenhok, enz
Je krijgt ook punten voor functionaliteit, dwz. Heb je een
badkamer op het gelijkvloers en 1ste verdiep krijg je 3 punten. Heb
je een badkamer, slaapkamer & keuken in je huis krijg je ook 3 punten.
Het dak kan ook nog punten opleveren. Een compleet dak (4
kaarten) levert punten op, wanneer het allemaal dezelfde kleur is 8 punten,
wanneer het verschillende kleuren heeft 3 punten. Een dakkapel in je dak levert
1 extra punt op. Een incompleet dak levert geen punten op.
In het kort uitgelegd ga je van het centrale bord 1 van de 5
kolommen kiezen. Op de bovenste rij liggen steeds een verbouwingskaarten
(uitgezonderd het linker vak, dit is voor de startspeler), op de onderste rij
liggen steeds kamerkaarten.
Dit ga je doen gedurende 12 ronden, want op je eigen
spelersbordje zie je ruimte voor 12 kamerkaarten.
Kamerkaarten:
Deze MOETEN steeds op je eigen spelersbord
gelegd worden, je kan nooit een kamerkaart afleggen. Indien je een kamerkaart
niet reglementair kan leggen in je kamer, moet je deze omdraaien en heb je een
lege kamer gebouwd (levert geen punten op).
Verbouwingskaarten:
We hebben verschillende soorten
verbouwingskaarten (inrichtingen, gereedschap, daken, klussers) deze komen niet
in je huis te liggen. Maar worden ofwel direct uitgevoerd (inrichting) ofwel in
een latere beurt (gereedschap, klussers) ofwel op het einde van het spel
(klussers & daken).
Enkele belangrijke regels:
Wanneer een inrichtingstegel op een kamerkaart wordt gelegd,
mag deze kamer niet meer uitgebreid worden (Vb.: woonkamer bestaat uit 1 kaart
en je kan de piano leggen als inrichting, kan je daarna geen woonkamerkaart
meer aan deze woonkamer leggen. Wel ergens anders eventueel)
Een kamer kan maximaal bestaan uit het aantal kaarten
aangegeven op de kaart (vb.: badkamer mag maar uit 1 kaart bestaan, dus mag
daar direct naast geen badkamer komen liggen)
Men kan geen kamerkaart spelen op een veld, waar vlak onder
nog geen kamerkaart ligt.
Kelderkaarten (donkere kaarten) moeten in de kelder komen
(onderste 2 velden)
Als je een kolom kiest en er ligt in de bovenste rij een
dakkaart, dan moet je deze onmiddellijk gedekt op uw spelersbordje leggen. Deze
mag tot aan het einde van het spel niet meer bekeken worden.
De conclusie van mezelf en mn medespelers, ondertussen toch
reeds een 5-tal keer gespeeld, is allemaal hetzelfde. Een leuk, luchtig
spelletje waar toch wel wat venijn in de staart kan zitten. Elk spelletje is toch steeds anders, daar de
kaarten altijd anders komen te liggen. Met kinderen is het geheel anders
spelen, daar de kinderen waar ik het mee speelde vooral de schoonheid van de
kamers keken. De garage vonden ze helemaal niet belangrijk. Ook de speelduur
speelt heel hard in het voordeel van dit bordspel, op een goede 25 minuten ben
je klaar met spelen. Het spelmateriaal is van zeer degelijke kwaliteit, wat
toch wel zeer belangrijk is voor kaarten. Wat ook leuk gevonden is, is in geval
van een gelijke stand, wordt er gekeken naar het aantal kindjes op de
kamerkaarten. Zoeken maar.
Zijn er dan geen negatieve puntje te melden? Zeer weinig
eigenlijk, en die er zijn, zijn niet spelbepalend. Wat me vooral stoorde is de
grote doos, meer bepaalde 7cm dik. Volgens mij had dit makkelijk 2cm minder dik
kunnen zijn. Voor uitbreidingen is er niet zo heel veel plaats meer, enkel bij
de verbouwingskaarten. Verder kan de puntentelling nogal hectisch verlopen,
daarom raad ik aan alles af te handelen persoon per persoon. Een doorwinterde
veelspeler die héél veel taktiek zoekt, gaat zijn gading in dit spelletje niet
vinden. MAAR dit spelletje vraagt en smacht gewoon om luchtig gespeeld te
worden.
Ik vraag me verder af wat het nut is om de verzamelde dakkaarten niet te mogen bekijken, waarom deze niet gewoon open leggen? Oké je moet zo meer op je geheugen rekenen, en je tegenstander weet misschien ook niet precies welke je aan het verzamelen bent. Maar wanneer alles open ligt, kan er misschien nog meer tactisch gespeeld worden. Toen we het met de kinderen speelde hebben we hen gezegd dat ze de kaarten wel mochten bekijken. Deze regel is natuurlijk makkelijk aan te passen naargelang de spelersgroep en de leeftijd.
Een aantal weken geleden gespeeld op een spelnamiddag, ik
was direct verkocht. De vormgeving, de speelduur, het spelplezier, het was
een heel aangename sessie.
Bij Tasty Minstrel Games (TMG) gepolst of het mogelijk was
om een review copy op te sturen, wat niet mogelijk leek daar deze terug in
productie genomes moest worden en ze nog wanneer dit ging gebeuren en de hoge
verzendkosten. Dan maar een zoektocht begonnen naar een 2de hands
exemplaar aan een schappelijke prijs. Want laat het duidelijk zijn, het is een
goed kwalitatief bordspel, maar de prijs stoot tegen de borst. Je telt al gauw
tussen de 50 à 65 neer!!
Dit bordspel geeft je voldoende genoegdoening, daar er 4
elementen in verwerkt zijn die de herspeelbaarheid verhogen.
Het puzzelachtige effect van het bordspel, aparte
elementen die je random kan leggen.
De fiches die op het speelbord random worden gelegd, wel
bij hun overeenstemmende kleur.
Boomtown moet opgevuld worden met tegels die vooral punten
opleveren op het einde van het spel, daar zijn meer voorzien dan nodig.
De investeringskaarten, daar heb je er 8 van nodig en zijn
ook talrijk aanwezig.
Dit maakt dat je dit spelletje graag bovenhaalt, daar het
steeds een nieuwe uitdaging is en ook vraagt om flexibel in je taktiek te zijn.
We hebben 5 grondstoffen die we elke beurt willen/moeten gebruiken
om acties te kunnen doen. Dit zijn hout en steen (om te kunnen bouwen). Dit
zijn koper, goud en zilver (om te kunnen investeren, om te kunnen leveren, om
naar boomtown te kunnen gaan)
Punten worden verdiend doorheen het spel EN ook nog op het
einde van het spel.
Doorheen het spel: Investeringskaarten, leveringen,
grondstoffen in leveringsvak plaatsen.
Einde spel: uw grootste groep tenten/nederzettingen,
terreinbonus, boomtown, negatieve punten door tenten op het veld Wanted.
Speelbeurt van een speler is simpel. 3 stappen die
ondernomen moeten worden. Dit ga je ofwel 10 keer (3-4 spelers) ofwel 12 keer
(2spelers) doen.
Activeren van uw leveringsspoor: je gaat grondstoffen van 1
leveringsvak (naar keuze) naar boven brengen, en op elk bovenliggend
leveringsvak laat je 1 grondstof achter. De overgebleven grondstoffen ga je
kunnen gebruiken in de volgende stappen van je beurt.
Gebruik metalen: de metalen die door het activeren van je
leveringsspoor naar boven zijn gekomen kan je nu gebruiken voor levering,
investering, boomtown.
Plunderen of bouwen: wanneer je steen en/of hout naar
boven hebt kunnen halen met je leveringsspoor ga je kunnen bouwen. Heb je
slechts 1 van de 2 ga je een tent kunnen oprichten. Heb je beide grondstoffen
ga je een nederzetting kunnen bouwen. Een tent/nederzetting wordt op het
spelbord geplaatst op een veld met een open tegel. Deze tegel wordt eraf
genomen de grondstoffen die er op staan worden uit de voorraad genomen. Deze
grondstoffen moeten nu op je leveringsspoor in een leveringsvak naar keuze
worden geplaatst (eventuele punten worden direct toegekend). De tegel komt op
het bijpassende veld van je persoonlijk speelbordje, dit gaat op het einde van
het spel misschien nog punten opleveren. Wanneer je geen hout of steen hebt
bovengehaald met je leveringsspoor moet je gaan plunderen, dit doe je door een
tent op het veld Wanted te leggen en direct 1 strafpunt te nemen. Waarna je
een openliggende tegel van het spelbord mag nemen en de bijbehorende
grondstoffen. Deze grondstoffen plaats je in een leveringsvak naar keuze en je
krijgt de bijbehorende punten.
Wat dit spel zo aangenaam maakt, is dat het héél vlot
speelt. Simpele stappen te volgen in je beurt. Activeer je leveringsspoor,
gebruik metalen en ga daarna plunderen of bouwen. Dat is alles. Fantastisch!!!
Het nadeel kan zijn dat spelers TE veel gaan nadenken, elke
beurt hun te nemen stappen gaan analyseren en blijven analyseren. Het kan dit spel
kraken, want uiteindelijk is het een lichte filler, met een dosis strategie en
tactiek.
Het moeilijke aan dit spel is mijn ogen vooruit plannen, met
name het leveringsspoor. Waar wil je in je volgende beurten naartoe, wat wil je
doen en wanneer wil je dat doen?
El Gaucho oftewel een bereden veehoeder die een nomaden
bestaan leidde. Ze konden ingehuurd worden door de eigenaars van een ranche, om
het vee te hoeden op de grasvlaktes (pampa).
Als een echt cowboy of veehoeder ga je in dit spel trachten
de meest waardevolle koeien in je bezit te krijgen en te houden, je kan deze
dan tijdens het spel verkopen ofwel op het einde van het spel. Dit levert jou
pesos op die de sleutel zijn tot de overwinning. Wie aan het einde van het spel
de meeste pesos weet te verzamelen wint een spelletje veehoeden.
Toen ik het spel voor het eerst speelde, had ik niet echt
notie wat te doen. Niet dat de algemene regels moeilijk zijn, verre van
eigenlijk.
Want in je beurt:
·Neem je 2 dobbelstenen en gebruik je de waarde
om een speciale actie (in een volgende beurt) te reserveren of gebruik de
dobbelstenen om koeien te claimen in de pampas.
·Voer je speciale acties uit, die je in een
vorige beurt reserveerde.
Meer omvat een beurt niet, toch niet moeilijk, wel? Dachten
we ook niet, tot je het begint te spelen en ziet dat bepaalde acties in mekaar
vloeien, dat het niet louter plaatsen en wegnemen is van je gauchos. Planning
is toch wel essentieel, kijken wat je tafelgenoten aan het doen zijn of willen
doen ook.
De acties wat toegelicht:
Gauchos naar pampas sturen: Je kan je gekozen dobbelstenen
gebruiken om koeien in de pampas te reserveren. Op elke tegel (uitgezonderd de
1) staan 2 getallen (linksboven en rechtsboven). Wanneer je aan de waarde
linksboven voldoet, heeft je gaucho de koe gevangen zet je deze rechtop op de
tegel. Wanneer je aan de waarde rechtsboven voldoet, heeft je gaucho de koe nog
niet gevangen, is je gaucho bij de koe aan het rusten. Je legt op plat op de
gekozen tegel. In een latere beurt kan je een rustende gaucho de koe laten
vangen door terug aan de waarde rechtsboven te voldoen.
Speciale acties:
oSorteren: deze actie geeft je de mogelijkheid om
je juist verworven koe eender waar in
zijn kudde te plaatsen.
oWensen: deze actie geeft je de mogelijkheid een
fictieve dobbelsteen te gebruiken.
oOnmiddelijke verkoop: deze actie geeft je de
mogelijkheid een kudde van jou van minstens 2 koeien te verkopen, daarbij krijg
je nog eens 5 extra pesos.
oKoeien stelen: deze actie geeft je de
mogelijkheid een koe te stelen bij een andere gaucho, en deze aan je eigen
kudde toe te voegen.
oOprichten of vervangen van gauchos: deze actie
geeft je de mogelijkheid om 2 van je rustende gauchos wakker te maken OFWEL een
gaucho van iemand anders te verwijderen (actief of rustend) en je eigen gaucho (actief
= rechtop staand) daar te zetten. Als compensatie krijgt de verwijderde gaucho
van zijn verzekering een bepaalde vergoedering afhankelijk van de tegel waar
hij opstond.
oGeheime koeien: deze actie geeft je de
mogelijkheid om koeien in het geheim te kiezen en deze op lege plaatsen in de
pampas te plaatsen, EN je mag er een gaucho van je zelf actief op zetten.
Op het einde van een ronde worden de verworven koeien steeds
aan hun eigen kudde toegevoegd. De kudde kan in oplopende volgorde gelegd
worden, maar ook in aflopende volgorde. Maar men moet steeds rechts aanleggen
(uitgezonderd wanneer de speciale actie sorteren wordt gebruikt). Wanneer je
niet rechts kan aanleggen, ben je verplicht de bestaande kudde eerste te
verkopen en daarna met een nieuwe kudde te starten.
Natuurlijk wil je zoveel mogelijk koeien aan je kudde
toevoegen, want dit gaat je meer geld opleveren. Hoe hoger de waarde linksboven
op de tegel van je koe, hoe meer geld deze kan opleveren bij een verkoop. Want
de hoogste waarde in je kudde wordt vermenigvuldigd met het aantal tegels in je
kudde.
Het spel eindigt wanneer de trekstapel van koeien leeg is,
dan wordt er nog 1 reguliere ronde gespeeld. Waarna er nog 1 finale ronde volgt
waarbij geen dobbelstenen meer worden gebruikt, enkel de speciale acties kunnen
dan nog worden uitgevoerd.
Nu volgt de laatste puntentelling. Actieve (rechtop staande)
Gauchos die zich nog in de pampas bevinden, die koeien mogen nog bij aan zijn
kudde worden gevoegd volgens de geldende regels. Rustende gauchos worden uit
het spel verwijderd.
Nu volgt dan een laatste finale puntentelling van de nog
resterende kuddes in jou bezit.
Survive: Escape from Atlantis (Asmodee/Stronghold Games)
De titel zegt het al, proberen te ontsnappen van het eiland
dat stilletjes aan het zinken is. Bij elke beurt van een speler wordt er een
tegel weggenomen waardoor het eiland speler per speler kleiner wordt.
Je tracht je 10 ontdekkingsreizigers per schip of misschien
in uiterste nood al zwemmend, naar 1 van de 4 veilige eilanden te brengen.
Elke ontdekkingsreiziger (meeple) heeft een waarde op de
onderzijde gegraveerd, natuurlijk is het de bedoeling om de
ontdekkingsreizigers met de hoogste waarde in veiligheid te brengen. Want dit
kan leiden naar de winst.
Wanneer het eiland explodeert en voor altijd de dieperik
inzinkt, wint de speler die hoogste totale waarde van zijn ontdekkingsreizigers
in veiligheid heeft gebracht.
De eenvoud van dit bordspel maakt dat ook jonge kinderen dit
makkelijk kunnen leren en spelen. Het bord, de walvissen, de haaien, de boten
& zeemonsters zijn allemaal zo uitgewerkt dat het kinderen aanspreekt. Maar
ook volwassenen kunnen er hun gading in halen. Daar er een zeker coöperatief
element inzit, als een pest element.
Het spel in het kort:
Er zijn 4 zaken die je kan/moet doen in je beurt.
Een eilandtegel spelen (eilandtegels met rode
rand) (optioneel)
1 eiland tegel verwijderen (1st de
zandtegels, daarna de bostegels en als laatste de bergtegels)
Met de effecten dobbelsteen gooien (voor het
verplaatsen van zeemonsters, haaien of walvissen)
Waar zit het coöperatieve deel van het spel, hoor ik jullie
denken? Wel, dit zit vooral in het verplaatsen van boten en/of
ontdekkingsreizigers. Want in een boot kunnen 3 ontdekkingsreizigers zitten,
maar deze moeten niet van dezelfde persoon zijn. Wat wil zeggen dat wanneer er
meerdere personen in een boot zitten, deze personen er baat bij hebben om samen
te werken om deze naar veilige oorden te varen.
Waar zit het pest element in het spel, hoor ik jullie denken? Dit kan zitten in het
wegnemen van een eilandtegel. Wanneer je dit moet doen en er staat nog een
persoon op die tegel dan is deze verplicht om te zwemmen. Of wanneer je met de
dobbelsteen gooit, en je kan ofwel een zeemonster ofwel een haai ofwel een
walvis verplaatsen. Zo kan het zijn dat:
Zeemonster verplaatsen dat een boot + bemanning
worden opgegeten ofwel
Haai verplaatsen dat een zwemmer wordt opgegeten
ofwel
Walvis verplaatsen dat een boot wordt vernietigd
en de evenuele bemanning moet zwemmen.
Wanneer komen deze gevaren in het spel? Het zeemonster heeft
zijn vaste startpositie op het bord, de haaien en walvissen komen op het bord
bij het omdraaien van eilandtegels. Sommige eilandtegels hebben een groene rand
en sommige hebben een rode rand. Deze met een groene rand moeten direct
uitgevoerd worden. Deze met een rode rand mag de speler die deze heeft
omgedraaid houden, om eventueel in een later beurt uit te spelen. Het draaien
van een eilandtegel gebeurd wel in het geheim zodat de andere spelers niet
kunnen zien welk soort tegel je omdraait. Want bij een rode rand wil je niet
dat de andere weten welke het is. Bij een groene rand leg je hem open op tafel
en voer je hetgeen uit dat de tegel vraagt.
Macao, een havenstad in China. Lang lang geleden was dit Portugees territorium, nu wordt het ook wel het Las Vegas van het Oosten genoemd.
Maar het bordspel, dit kan me echt bekoren. De spelregels zijn makkelijk te begrijpen, lezen zeer makkelijk door. Met aan de rechterzijde steeds beknopt weergegeven wat te doen. Ook krijg je op je eigen spelersbordje ook nog eens in het kort het spelverloop links EN rechts waar je eventueel minpunten voor ontvangt. Super duidelijk en het speelt zo aangenaam.
We hebben deze nu een aantal jaren in de kast zitten, en zo om de zoveel tijd wordt deze er eens uitgehaald, misschien wel te weinig. Nu bij het schrijven van deze impressie heb ik eigenlijk direct terug zin om deze te spelen. Dit komt mede door de herspeelbaarheidsfactor, deze zal van sessie tot sessie verschillen. Door de ambachtskaarten die willekeurig worden gelegd per ronde. Door de gebouw -en persoonskaarten die geschud worden en per ronde op tafel komen, door de goederenfiches die random over de stad verdeeld worden. Door de dobbelstenen die naar willekeur een getal laten zien. Dit maakt dat dit spelletje toch elke keer anders speelt en andere tactische overwegingen vraagt.
Het spel duurt 12 ronden, waarbij elke ronde opgedeeld is in 3 fasen. Fase 1 & 2 zijn de makkelijke fasen. Fase 3 is ook niet moeilijk, enkel de te maken keuzes zijn moeilijk.
Fase 1:
Ambachtskaarten van de nieuwe ronde + een aantal gebouw/persoonkaarten als aanbod klaarleggen. Er worden naargelang het aantal spelers een aantal kaarten door de startspeler afgelegd. Dan moeten de spelers een kaart kiezen die op hun spelersbordje komt.
Fase 2:
Worden de dobbelstenen door de actieve speler gedobbeld, uit het dobbelresultaat mogen alle spelers een willekeurige combinatie van 2 dobbelstenen kiezen. De gekozen kleur geeft een getal weer (1 t/m 6) dat is het aantal blokjes dat je van die kleur mag nemen EN gaat leggen bij het overeenkomstig getal aan de windroos.
Fase 3:
Iedere speler (startend met de startspeler) gaat om beurten een 1 van de 7 acties uitvoeren, totdat alle spelers gepast hebben. Dan eindigt de huidige ronde. Welk zijn de mogelijke acties?
Actie 1: Kaarten op je spelersbord activeren, dit doe je door exact het aantal actiestenen te betalen als op de te activeren kaart staat.
Actie 2: Stadsdeel veroveren ... geef de overeenkomstige actiestenen af en leg een bezitsfiche ipv het goed van het veroverde stadsdeel. Dit mag maar 1x in een ronde.
Actie 3: Beurtvolgorde ... op de stadsmuur vooruit gaan door het betalen van een aantal willekeurige actiestenen. 1x per ronde.
Actie 4: Met het schip varen, voor elke beweging met het schip geef je een actiesteen af. De speler mag zo ver en naar waar hij wil bewegen (mits hij de nodige actiestenen afgeeft). Kan hij goederen leveren in de haven ontvangt hij prestigepunten.
Actie 5: Prestige punten kopen ... een speler kan door het aantal munten te betalen, aangegeven op het prestigespoor, het aangegeven prestigepunten krijgen. Dit mag 1x per ronde.
Actie 6: De speler mag zijn geactiveerde kaarten gebruiken om te doen wat te kaarten vermelden. De speler mag dit in zijn beurt doen wanneer hij wil. De kaarten mogen maar 1x gebruikt worden in een ronde, tenzij anders vermeld.
Actie 7: Passen. Wanneer je geen actie meer kan of wil doen, past een speler. De actiestenen die hij nog over heeft in deze ronde worden naar de algemene voorraad gedaan.
Na 12 ronden worden de punten geteld (eventueel minpunten). Per kaart nog op je spelersbord ontvang je een straffiche Voor elke straffiche ontvang je -3 punten. Overwinningspunten voor geactiveerde "einde spel" kaarten worden nu geteld. 2 overwinningspunten per stadsdeel in je grootste stad.
Eerste gedachte: Het kiezen van de kaarten in de 1ste fase, daar begint het al mee. Welke ga je kiezen, het kan een deel van je taktiek blootgeven, de route die je wil bevaren. Maar het kan je mooie voordelen opleveren eens geactiveerd. Daarna moet je kiezen uit de dobbelstenen ... wetende dat je veel actiestenen nodig hebt om acties te doen. Rekening houdend dat wanneer de pijl van je windroos aan het begin van de volgende ronde wordt gedraaid en er liggen geen blokjes je een straffiche ontvangt. Maar je wil in de volgende ronde misschien meer acties doen. Je keuze is belangrijk ... neem je de dobbelsteen met waarde 1 mag je maar 1 blokje van die kleur bij de 1 op de windroos leggen, maar neem je die dobbelsteen met waarde 6, mag je 6 blokjes van die kleur bij de windroos 6 leggen. Die blokjes komen pas ter beschikking over 6 ronden, natuurlijk. Dan komen de acties eraan, welke actie ga je eerst doen? Een stadsdeel veroveren is misschien belangrijk om als eerste te doen, daar je dit maar 1x mag doen. Maar misschien wil je wel varen en leveren voordat iemand anders het doet. Misschien wil je kaarten van je spelersbord activeren ... enz enz
Iedere ronde is een strijd van planning, je tegenstander in het oog houden, taktische zetten doen, ...
Dat is wat me enorm aanspreekt in dit spel, het kan zomaar zijn dat je iets wil doen, maar doordat je geen startspeler bent de kans niet krijgt om het te doen. Dat je een bepaalde kleur blokje direct nodig hebt, maar de dobbelsteen is in een wispelturige beu . Kan soms tot frustratie leiden, maar niet bij mij ... moet je gewoon iets anders beginnen doen.
Voor het eerst dit kaartspelletje gespeeld, mn
verwachtingen waren aan de hoge kant. Daar we het bordspel wel héél leuk
vonden, vooral zonder de uitbreiding.
Wanneer dit spel, bordspel of kaartspel, op tafel komt dan
weet je dat je niet teveel moet nadenken. Dit probeer ik ook mee te geven aan mn
tafelgenoten, het is een partyspel. Plezier en lachen, staan hier voorop.
Elke ronde trachten we zo goed mogelijk te gokken welke kameel
deze ronde eerst zal eindigen. Maar je kan er ook voor kiezen om te wedden op
andere posities. Deze weddenschappen worden gesloten met weddenschapskaarten
die iedere ronde terug in de algemene voorraad worden gelegd. Maar je kan er
ook voor kiezen te wedden op een kameel, waarvan jij denkt dat deze zeker eerst
of zeker laatst gaat eindigen, aan het einde van de race.
Na iedere ronde wordt gekeken op welke positie elke kameel
staat, en wie welke weddenschapskaart heeft (niet de einde race
weddenschapskaarten), je krijgt of verliest geld naar gelang de positie kameel-weddenschapskaart.
Hoe wordt iedere ronde gespeeld?
De spelers krijgen een aantal kaarten (afhankelijke van het
aantal spelers), daarvan moeten ze een aantal kaarten op de AFLEGstapel leggen.
Van de kaarten die de spelers overhouden gaan ze er nu een aantal op de
RACEstapel, waarna ze nog 2 kaarten overhouden. Uit deze 2 kaarten kiezen ze er
één, deze leggen ze open voor zich neer. Als alle andere spelers al deze
kaarten gezien hebben, worden ook deze bij op de RACEstapel gelegd. De laatste
kaart wordt op handen gehouden en fungeert als een joker.
Voorbeeld voorbereidingsfase
De RACEstapel wordt geschud en gedekt klaargelegd. De race
kan beginnen
De speler die aan de beurt is MOET een race actie doen en
MAG bijkomstig nog een weddenschap afsluiten (dit mag voor of na zijn beurt).
RACE acties:
Een kaart van de racestapel omdraaien en
uitvoeren wat deze kaart toont of
De palmboomkaart of voskaart nemen en deze bijbehorende
pion op de weg plaatsen of
De kaart uit je hand spelen.
WEDDENSCHAP acties:
Neem een ronde weddenschapkaart (dit zijn de
ronde weddenschapskaarten) of
Neem een einde race weddenschapskaart
Een ronde is voorbij wanneer de laatste kaart van de
RACEstapel wordt omgedraaid. Indien nog spelers kaarten op handen hebben, is
dat spijtig. Deze mag niet meer gespeeld worden.
De race is voorbij wanneer een kameel of stapel kamelen over
de finish komt. Wanneer dit gebeurd mag de speler die de race heeft doen beëindigen
geen weddenschapsactie meer doen.
Het grote nadeel aan dit kaartspel is, de kaarten op zich. Voor een partyspelletje is het eigenlijk net iets teveel klaarlegwerk. Maar het meest storende vonden we de geldkaarten. Je moet na elke ronde geldkaart liggen ronddraaien of omdraaien naar het juiste cijfertje. Dat werkt gewoonweg niet prettig. Men had beter dan gewone geldkaarten van 1 gemaakt. In volgende sessie zullen deze niet meer worden gebruikt, maar zullen we overgaan naar geld van een ander spelletje.
Verder speelt het wel prettig, je hebt een klein beetje invloed op de kamelen door de kaarten die je kan wegdoen. De joker in je hand kan ook handig zijn.
Maar is het de moeite om deze aan te schaffen ipv het bordspel? Mij lijkt het niet.
Na jaren er elke keer voorbij gelopen te zijn, op Spel dan
toch uiteindelijk aangekocht. We hadden er goede en minder goede zaken over
gehoord. Toch gezwicht, de aankoopprijs heeft deze aankoop bespoedigd, het
thema spreekt ons ook wel erg aan en natuurlijk zéér benieuwd naar het spel.
Bij het openen van het de doos en het uitnemen van de
onderdelen valt op dat, ondanks dat het een expertspel is, er eigenlijk niet
zoveel onderdelen zijn. De onderdelen die er zijn spreken allemaal wel voor
zich. Het enige wat héél belangrijk is, is in welke volgorde het bord te
assembleren. Maar dit staat dan ook weer keurig in de spelregels.
De spelregels op zich, vind ik persoonlijk moeilijk om door
te lezen. Er zit geen echte goede structuur in, naar mijn bescheiden mening.
Palenque
Yaxchilan
Tikal
Uxmal
Chichén Itzá
Dit zijn 5 steden uit de oude Mayacultuur,
deze zijn mooi in het spel geïntegreerd door gebruik te maken van tandwielen.
Spijtig dat hun geschiedenis niet meer tot uiting komt.
Deze tandwielen
zorgen ervoor dat op een unieke manier, elk actieveld elke ronde wordt
beïnvloedt. Prachtig om te zien hoe dit mooi in elkaar vloeit en er dus goed
moet nagedacht worden welke actie gedaan wil worden, op het eigenste moment
en/of in latere beurten.
Want een arbeider
die je deze ronde inzet, zal de volgende ronde niet meer op diezelfde plaats
staan, maar door het draaien van het Tzolkin tandwiel een actieveld verder.
De spelregels
helemaal uitleggen is niet zo evident, maar in grote lijnen ga ik jullie
trachten een beeld te scheppen.
Iedere ronde bestaat in feite uit 3 fases, waarvan 1 fase (*)
(2de fase maar 4 keer voorkomt in de 26 ronden daar dit de voedingsfase is. De 2 andere
fases zijn:
Inzetten van arbeiders of terugnemen van
arbeider
*
Het Tzolkin tandwiel een dag verder draaien.
Fase 1:
Door het inzetten van arbeiders ga je acties plannen voor
een volgende ronde.
Door het terugnemen van arbeiders ga je die bepaalde actie
doen, of wanneer maïs betaald wordt kan je ervoor kiezen een actie op een lager
actieveld te doen.
Fase 2 (*):
Wanneer het Tzolkin tandwiel een kwart gedraaid is (+/- 6 à
7 ronden), zullen de arbeiders moeten gevoed worden, dit kost 2 maïs per
arbeider op het bord en in je persoonlijke voorraad. Door bepaalde gebouwen kan
die hoeveelheid gereduceerd worden.
Fase 3:
Het Tzolkin tandwiel een dag verder draaien, dit gebeurd tegen
de klok in. Er kan zelfs geopteerd worden om het tandwiel 2 dagen verder te
draaien. Dit maakt natuurlijk dat je arbeiders 2 plaatsen zullen opschuiven, en
ook dat de voedingsfase vlugger in zicht komt. 2 dagen vooruit draaien van het
Tzolkin tandwiel is wel onderhevig aan bepaalde voorwaarden.
Door arbeiders in te zetten op de tandwielen, ga je zaken
kunnen doen zoals:
-maïs oogsten,
-hout hakken,
-steen hakken,
-goud delven,
-kristallen schedels verzamelen,
-gebouwen of monumenten bouwen,
-vooruitgang boeken op de technologiesporen,
-meer aanzien krijgen bij de goden,
-goederen omzetten,
-arbeiders aanwerven,
-aanbidden van de goden.
Zoals je ziet zijn er tal van mogelijkheden, met het
uiteindelijke doel om zoveel mogelijk punten te sprokkelen. Zodat je jezelf tot
Maya koning kan kronen na 26 dagen.
Het is niet voor niets een expertspel, want hoe eenvoudig de
regels ook zijn is het gemakkelijk om iets fout te doen. Zeker de eerste
sessies, die je zal gebruiken als een leerproces.
Mijn eerste indruk is dat het een zeer mooi spel is, met tal
van mogelijkheden, met verschillende strategieën. Al was ik na mn eerste sessie
zwaar ontgoocheld dat ondanks het bouwen van een aantal gebouwen ik eigenlijk
op het einde niets bereikt had.
Wel vonden we het héél moeilijk om monumenten op te richten,
dat leek een iets te zware opdracht om al die goederen te verzamelen om dan een
monument te kunnen bouwen. Maar misschien door een iets andere strategie dat
volgende keer wel lukt.
Voor mensen die door het bos de bomen soms niet meer zien,
is dit spel af te raden. Je raakt op een bepaald moment vast in je denkpatroon
en dit zal het spel enorm vertragen, daar ieder beurt om beurt speelt. Met 2
valt dit nog wel mee, maar indien je met meerdere spelers speelt zou dit voor een
grote downtime kunnen zorgen.
Onze 1ste sessie met 2 spelers duurde (zonder
uitleg) toch al gauw een 2 uur. De uitleg nam toch al gauw een uurtje in
beslag.