Bordspel agenda

Data aangaande spelmomenten en natuurlijk beurzen.

Inhoud blog
 • ZIE NIEUWE BLOG
 • Pixie Queen (Game Brewer)
 • Brussels Games Festival
 • Sandcastles (Yay Games)
 • Dag 2:
  Categorieën
 • 999 Games (1)
 • AEG / Artipia Games (1)
 • Aporta Games (2)
 • Asmodee (0)
 • Chronicle Games (2)
 • Eggertspiele / Pegasus Spiele (0)
 • EmperorS4 Games (1)
 • Far Off Games (0)
 • Game Brewer (1)
 • Garphill Games (1)
 • Gaudete Games (2)
 • Iello (3)
 • Independent publisher (1)
 • Ludonaute (2)
 • Matagot (1)
 • Oink Games (1)
 • Pencil First Games (1)
 • Prijsvragen (2)
 • Queen Games (2)
 • Stronghold Games (1)
 • Sunny Games (1)
 • The Game Master (5)
 • TMG (Tasty Minstrel Games) (1)
 • Waterfall Games (1)
 • White Goblin Games (4)
 • Yay Games (2)
 • Z-Man Games (1)
 • Zoeken in blog

  Beoordeel dit blog
    Zeer goed
    Goed
    Voldoende
    Nog wat bijwerken
    Nog veel werk aan
   
  Mailinglijst

  Geef je e-mail adres op en klik op onderstaande knop om je in te schrijven voor de mailinglist.


  Spelletjes enzo
  Gezelligheid en bordspellen gaan hand in hand
  22-06-2017
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.What's Up (Chronicle Games)

  What's Up

  https://s11.postimg.org/8lkxqa5o3/20170329_141526.jpg

  What's Up is een leuk uitziend kaartspelletje waarbij je moet proberen, door kaarten om te draaien, de kleurrijke vogeltjes in je vogelkooi te krijgen.  Om de overwinning te kunnen claimen, moet je een aantal rijen gelijk gekleurde vogels verzamelen met de waarden van 1 tem 3:

  2 spelers --> 4 rijen

  3 spelers --> 3 rijen

  4 spelers --> 2 rijen

  Vb. van 1 rijtje      https://s1.postimg.org/6ned3ecdr/20170329_143042.jpg


  Bij het begin van het spel worden de kaarten geschud en verdeeld over een raster van 5 op 6.  De jongste speler mag beginnen.

  https://s10.postimg.org/8uf0r9x6h/20170329_142506.jpg

  Hij/zij draait een kaart om en kijkt of deze in zijn vogelkooi past.  Wanneer past een vogeltje nu juist in jouw kooi?  Wel, dit gaat als volgt:

  Alle kaarten zijn dubbelzijdig en op elke zijde staan fleurige vogeltjes afgebeeld.  De vogels hebben een paarse, groene, gele of rode kleur en staan ofwel alleen, per twee ofwel per drie afgebeeld.  Elke zijde vertoont ofwel hetzelfde aantal vogels in een andere kleur, ofwel een ander aantal vogels in dezelfde kleur.

  Bv: Aan de andere zijde van 2 paarse vogels, kunnen zich dus 1 paarse vogel of 3 paarse vogels bevinden, ofwel 2 gele, 2 rode of 2 groene vogels.

  Voorbeeld van de voor- en achterzijde van een kaartje

  https://s10.postimg.org/e4wb27ns9/20170329_142720.jpghttps://s10.postimg.org/mboatsdux/20170329_142747.jpg

  Een vogeltje mag in jouw kooi als het nummer 1 is van een kleur die je nog niet in je bezit hebt OF wanneer de kaart meerdere vogeltjes toont en chronologisch volgt op een kaart in een bepaalde kleur die je wél reeds in je bezit hebt.

  Wanneer de kaart in je kooitje past, gaat de beurt naar de volgende speler.  Past de kaart niet in je kooi, wordt deze terug geplaatst op dezelfde locatie, met de zojuist gedraaide kant naar boven.  Spelvariant is dan dat de speler mag kiezen waar hij de kaart ergens terug legt, waardoor er net iets meer tactiek in het spel komt.  De beurt gaat dan ook naar de volgende speler.

  Zowel voor kinderen als voor volwassenen biedt dit kaartspelletje voldoende uitdaging, daar het niet enkel een memoryspel is.  Je moet nl. je tegenstander ook continu in het oog houden, zien wat zij omdraaien en ook proberen te verhinderen dat zij hun rijtjes sneller dan jou kunnen vervolledigen en daardoor het spel kunnen winnen.

  Uiteraard bevat het spel ook wel een kleine dosis geluk bij het draaien, maar dat neemt de fun van het spelletje absoluut niet weg!  De korte spelduur (+/- 15min) maakt dit kaartspel erg aantrekkelijk als filler na een zware werk- of schooldag, of na een zwaar expertspel.  Dankzij het vrolijke, fleurige artwork is het ook zéér uitnodigend naar kinderen toe!


  https://s2.postimg.org/k6kef3u1l/20170517_143904.jpghttps://s2.postimg.org/vkbj41ty1/20170517_144002.jpg

  Enige minpunt voor mij persoonlijk is de veel te grote doos voor kaarten en spelregels.  De indeling van de doos doet zelfs vermoeden dat er wel eens een uitbreiding op til zou kunnen zijn, wat na navraag niet blijkt te kloppen.

  Zie vb hier onder:


  https://s2.postimg.org/753b2zv15/20170517_151738.jpg  22-06-2017 om 08:13 geschreven door Ozymandias  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
  Categorie:Chronicle Games
  >> Reageer (0)
  03-06-2017
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.21 Days (Erik Winkelman)


  21 Days

  https://cf.geekdo-images.com/16ScHr6dynn6e1Hsk1PAKzwDZro=/fit-in/246x300/pic3494993.pnghttps://s11.postimg.org/3vsamfh4z/Board_21_days.jpg

  In dit spel beleven we de laatste 21 dagen van 4 overlevenden, aan de hand van hun ervaringen die zij noteerden in een logboek. Wanneer de overlevenden op dag 21 met hun reddingsboot op de reddingsboeilocatie gered kunnen worden, hebben ze gezamenlijk het spel gewonnen.


  https://s21.postimg.org/9nvja8unr/Einde_spel_locatie.jpg

  De vier overlevenden worden in dit spel weergegeven door twee dobbelstenen op elkaar te plaatsen. De kracht van het karakter wordt dan bepaald door de gedobbelde waarden van de twee dobbelstenen. Zo wordt meteen ook bepaald welk karakter het sterktste is, wat belangrijk kan zijn voor de plaatsbepaling op het vlot. Wanneer een karakter tijdens het spel namelijk kracht verliest, wordt de waarde van de bovenste dobbelsteen met 1 verlaagt. Indien de bovenste waarde van je dobbelsteen dus 1 is en je verliest kracht, verdwijnt deze dobbelsteen meteen uit het spel. Het karakter is dan nog maar half zo sterk als in het begin.


  https://s24.postimg.org/p0wq7uobp/Het_vlot.jpghttps://s14.postimg.org/6a2e62h7l/20170508_222857.jpg

  Hoe het werkelijke spel er gaat uitzien, zal blijken wanneer het zijn doel bereikt op Kickstarter. De getoonde materialen die ik hier gebruik op de foto's, zijn afkomstig van een prototype. Ik speelde ondertussen al meerdere sessies van het spel, zowel solo als met 2, 3 of 4 spelers. Hierdoor merkte ik dat het spel perfect geschikt is om tot vier spelers te spelen, MAAR dat bij 3 of 4 spelers rekening moet gehouden worden dat, wanneer je karakter gedood wordt, je ook geen deel meer uitmaakt van het spel. Aangezien je dit op voorhand weet, heb ik het niet echt als negatief ervaren, maar kan me wel inbeelden dat dit voor anderen toch als een nadeel aan het spel beschouwd kan worden.


  Het spelverloop kort geschetst:

  1. De haaienfase: De haaienkaart wordt verschoven en haaien komen dichter bij het vlot.

  2. De Weerfase (uitbreiding): Wanneer met de weerdobbelsteen een windroos wordt gedobbeld, wordt er een weerkaartje getrokken waarop een locatie vermeld staat. Deze locatie mag die dag NIET gebruikt worden.

  3. Ochtendfase: Op de logboekkaarten wordt gekeken welke effecten er die ochtend zullen plaatsvinden: een octopusaanval, kwallenaanval of een plank van het vlot verliezen.

  4. Middagfase: Tijdens deze fase gaan de spelers hun inzetdobbelsteen op het gewenste actieveld op het spelbord plaatsen. Er is keuze uit 5 tot 6 locaties met elk een specifieke actie:

  • Lichtkogels afvuren (reddingsboot lokken)
   https://s13.postimg.org/5qjr1ep0n/Lichtkogel_locatie.jpg


  • Flessenpostkaart nemen (meestal een positieve invloed voor een bepaald karakter)
   https://s13.postimg.org/raaahuujr/Flessenpost_locatie.jpg
  • Flessenpostkaart spelen (zie flessenpostkaart nemen)


  • Wissellocatie (optioneel) (eventueel een extra actie, zoals hoop verdienen of lichtkogels afschieten)

  https://s13.postimg.org/7xnzpbuav/Wissel_locatie.jpg


  • Hoop verdienen (met hoop kan je bepaalde zaken doen gedurende het spel)

  https://s13.postimg.org/3xgud33tz/Hoop_locatie.jpg


  • Vissen (karakters gaan kracht verliezen gedurende het spel, dit kan door te vissen terug worden aangesterkt)

  https://s13.postimg.org/tvkgj49bb/Vis_locatie.jpg


  5. Avondfase: Op de logboekkaarten wordt gekeken welke effecten er die avond zullen plaatsvinden: een haaienaanval, een ramp die gebeurd of alle spelers zullen 1 kracht verliezen.

  6. Aanvalsfase van de haaien: Wanneer in de haaienfase de kaart op 1 komt te staan, vallen de haaien het vlot vier maal aan.

  7. Logboekfase: De volgende logboekkaart wordt hier geactiveerd, zodat de spelers weten wat hen de volgende dag te wachten staat.


  Bij het overlopen van al deze fases lijkt het misschien wat ingewikkeld, maar eens je de basis door hebt en 1 à 2 dagen gespeeld hebt, valt alles mooi in zijn plooi en wordt alles wel snel duidelijk. Eens de iconografie wat duidelijk is, zijn de verschillende fasen en logboekkaarten makkelijk af te handelen. Het repetitieve van de dagen wordt ook fijn doorbroken door de aanvallen van de haaien, octopussen en kwallen.


  https://s10.postimg.org/8624ikv3d/Aanvallen_zeedieren.jpg


  Tijdens deze 21 dagen gebeurt er best veel, maar dit is nog niet alles, want ook je vlot kan nog gaan afbrokkelen waardoor je plots spelers kan verliezen die in het water duikelen en verdrinken ... Je moet niet op een vlot gezeten hebben om te weten dat dit geen plezierreisje is!

  Aangezien je met dobbelstenen speelt en weinig tot geen invloed kan uitoefenen op het resultaat hiervan, leidt dit er soms toe dat je tijdens je beurt weinig of niets kan doen. Vormt dit een probleem? Niet noodzakelijk, maar net zoals bij het wegvallen van een bepaalde speler, kan ook dit soms wel eens frustrerend zijn. Verwacht je zeker niet aan een hoog taktisch bordspel, maar eerder aan een luchtig, ontspannen dobbelspel, waar fun, plezier, wat spanning en wat overleg hand in hand gaan.

  Voorbeelden karakterkaarten:
  https://s10.postimg.org/w03fs276h/20170508_203918.jpghttps://s10.postimg.org/xgeya7a3d/20170508_203954.jpg

  Een echte "samenwerking" is het ook niet bepaald, aangezien de acties van de middagfase telkens terugkomen en eigenlijk steeds tot hetzelfde resultaat leiden, hetzij bij/door een andere speler. Ook de juiste balans vinden in dit bordspel is best moeilijk en vooral heel afhankelijk van de persoonlijkheid en het durven/willen nemen van risico's van de verschillende spelers. Deze factoren worden dan nog eens extra beïnvloed doordat je het resultaat van het dobbelen niet zelf in de hand hebt. Al heb ik persoonlijk niet het gevoel dat de dobbelstenen gedurende de eerste 20 dagen echt een effect hebben op de moeilijkheidsgraad van het spel.

  Op dag 21 zal jouw karakter en de hoeveelheid spelers die tot dan toe overleefden, bepalen of je de reddingsboot tot bij de reddingsboei kan laten varen. Want dit is de dag waar bepaald wordt of de reddingsboot de reddingsboei zal vinden, door het inzetten van hoop of kracht kan je trachten door middel van dobbelen de reddingsboot te gidsen. Tot op heden lijkt me dit nog makkelijk te lukken.


  https://s14.postimg.org/autw9a39d/20170516_232023.jpg


  Met dank aan:

  • De vele testspelers die mijn uitleg wilden aanhoren.
  • Erik Winkelman om mij een prototype te willen geven.
  • Bastiaan Nox om het prototype spel mee te brengen naar onze spelnamiddag/avond.
  • Ann Geeraerts voor het nalezen en het corrigeren van deze review.


  03-06-2017 om 00:00 geschreven door Ozymandias  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  Categorie:Independent publisher
  >> Reageer (1)
  16-05-2017
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Street Rod door Gaudete Games


  https://s28.postimg.org/gbi7iudst/IMG_20170510_143811_619.jpghttps://s7.postimg.org/5hvobav0b/IMG_20170510_143811_618.jpg

  Street Rod, een kaartspelletje waarin je in de huid kruipt van iemand die gek is op snelle wagens, racen en het optimaliseren en tunen van zijn "Rod".

  En de snelste wagen zal overwinnen, ... of toch niet???


  https://s24.postimg.org/ycm3e2mxx/chucks_muffler_special.jpghttps://s16.postimg.org/6toh6j8th/outcast.jpg

  Toen ik het spel aankreeg van Jan Willem, was ik lichtjes teleurgesteld door het Artwork van de kaarten.  Maar het spel is gebaseerd op een videospelletje uit de jaren '80 en neemt je ook mee naar die periode.  Heel retro wel!

  Ik werd spontaan meegesleurd naar de sfeer van de Sixties, denk maar aan de film Grease.

  Auto's en knappe vrouwen staan centraal ...

  Stoere mannen proberen uit te pakken met de coolste, snelste en hipste wagens, om zo de aandacht van die knappe grieten te krijgen ...  Cruisend door de straten, haren in de wind, ...

  Maar ... je bent niet alleen! 

  Al die stoere kerels willen uiteraard die vrouwelijke aandacht en dagen je dus uit om tijdens een spannende race als eerste de finish te halen, "King Of The Road" te worden en met de knapste griet naar huis te kunnen gaan!

  Het spel op zich is eigenlijk vrij simpel:

  Koop je "Rod", steek er flink wat nieuwe onderdelen in om hem te verbeteren, (zoals een betere motor, carburator, versnellingsbak, banden, ...), zorg voor 1 of meerdere bijrijders en probeer op die manier zo stevig mogelijk uit de hoek te komen tijdens je race op 1 van de drie raceparcours. 

  https://s15.postimg.org/k4xqo8hpn/20170516_072624.jpg

  Afhankelijk van de eigenschappen van jouw Rod (Kracht, Versnelling, Ervaring), zal je al snel duidelijk worden welk parcours voor jou het meest aan te raden is.

  * Voor een sprint op korte afstand kies je voor de "Drag Race". (=KRACHT)

  * Wil je genieten van het uitzicht, maar voel je je uitgedaagd door de steile hellingen en scherpe bochten in het parcours, kies dan voor "Mulholland Drive". (=VERSNELLING)

  * Ben je meer voor een stoere race in het droge kanaal van de L.A.River, ga dan zeker voor de "Aquaduct Race". (=ERVARING)

   

  Maar!  Wanneer je helemaal klaar bent om te gaan racen, komt het moeilijkste van dit spel:

  Hoofdrekenen!

  De uitdager kiest het raceparcours en gaat dan, naargelang het gekozen raceparcours, de correcte formule toepassen:

  * Drag race: (2 x kracht) + versnelling + ervaring

  * Mulholland drive: kracht + (2 x versnelling) + ervaring

  * Aquaduct race: kracht + versnelling + (2 x ervaring)

  De uitkomst van deze formule wordt afgetrokken van de uitkomst van de kaarten van de opponent.  Dit resultaat wordt dan vergeleken met de Pech Indicator (getal rechtsboven) van de bovenste kaart van de trekstapel.

  Is jouw getal hoger dan het getal op die kaart, dan heb je de race gewonnen!

  Om het volledige kaartspel te winnen, moet je echter de ultieme race winnen op het Aquaduct, tegen The King himself.  Breng je deze krachtmeting tot een goed einde, dan kan jij jezelf bekronen tot "The New King"!


  https://s27.postimg.org/bq0ahu5ab/20170516_072721.jpg

  Tijdens het spel ben je dus aangewezen op wat geluk, en niet zo zeer op de kracht van je eigen wagen, wat soms wel jammer is.

  Je hoeft ook geen krak te zijn in rekenen, maar bij elke race moet de rekenoefening wel gemaakt worden, wat soms wel voor enige vertraging kan zorgen tijdens het spel en waardoor de funfactor vaak lichtjes daalt.

  Het "Push Your Luck" systeem in het spel, bij het kopen en bij het racen, kan er voor zorgen dat je onverwacht niets kan kopen of dat je zelfs met een goede wagen de race toch nog verliest. 

  Tijdens onze testspelletjes merkten we al gauw dat het niet hebben van een goede starthand, desastreus kan zijn.  Misschien is het wel aan te raden om iedereen van bij het begin van een racewagen te voorzien.  Wanneer je zonder wagen moet starten en ook tijdens het spel niet de kans krijgt om je een Rod aan te schaffen, kan dit wel voor de nodige frustraties zorgen.

    https://s3.postimg.org/abyctnqyb/20170503_165020.jpghttps://s3.postimg.org/40t5d8ppv/20170503_171114.jpghttps://s3.postimg.org/xrg9z0apf/20170503_170812.jpg

  Ook het verschil in kracht tussen de verschillende kaarten (opponentkaarten, autokaarten, onderdeelkaarten) zou groter mogen zijn.  Dit zal het maken van keuzes vergemakkelijken.

  Bij het nalezen van de spelregels viel me op dat hier en daar misschien wat aangepast of verduidelijkt zou mogen worden.


  https://s3.postimg.org/zabo3zh9v/20170503_173820.jpg


  16-05-2017 om 09:54 geschreven door Ozymandias  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
  Categorie:Gaudete Games
  >> Reageer (0)
  24-04-2017
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Avenue (Aporta Games)

  http://i.imgur.com/XK3bgBb.jpg

  Avenue, in het Nederlands betekent dit laan en dat is ook wat je gaat doen wegen tekenen.

  http://i.imgur.com/mBeYdOs.jpg

  Ja hoor, net als in Doodle City (waar je ook wegen tekende om hotels, taxi’s & winkels met elkaar te verbinden) ga je nu wegen tekenen om zo boerderijen met wijngaarden te verbinden. Indien je dan ook nog zoveel mogelijk wijngaarden kan leiden naar hun desbetreffend kasteel, kan je je zelf beschouwen als een goede wegenbouwer. MAAR zo makkelijk is het allemaal niet.

  We spelen 5 rondjes wat om en bij een goede 20min tot een half uurtje in beslag neemt.

  http://i.imgur.com/IT2lLK5.jpg

  Iedere keer is het spelletje weer anders, en kan je je echt niet inhouden is het zelfs mogelijk het solo te spelen. Wat ik intussen reeds talloze keren heb gedaan. Telkens ik het speel, heb ik er wel plezier aan gewoon omdat het eenvoudig is, snel speelt en een hoop plezier met zich mee brengt. De verzuchtingen, de “yes”-momenten, de “oh nee”-momenten. Zo zalig.

  Interactie is er weinig of niet, je kan wel bij andere spelers kijken maar dit beïnvloedt je eigen spelletje niet.

  http://i.imgur.com/z1GApgS.jpghttp://i.imgur.com/4fBC4LQ.jpg

  Zo simpel dat de regels zijn, zo simpel is het niet om telkens opnieuw punten te scoren. Daar er iedere ronde een boerderij wordt geteld, wil je misschien toch graag iedere ronde puntjes verzamelen of speel je liever een andere tactiek zodat je op langere termijn ineens veel punten kan scoren? Dat is de vraag waar je mee worstelt ieder spelletje.

  Een ronde duurt net zolang totdat ereen 4de gele kaart wordt opengedraaid. Dit kan dus al na een 4de kaart zijn maar evengoed pas na een 7de, 8ste of 10de kaart zijn. Dit bepaald misschien ook ineens je tactiek of strategie, wie weet.

  http://i.imgur.com/p4ddhCS.jpghttp://i.imgur.com/izGexmv.jpg

  Elke kaart die omgedraaid wordt, is er een weg afgebeeld die je net zo overtekend op je eigen bladje, enkel mag je zelf de locatie bepalen waar je deze tekent. Ook mag je per ronde 1 keer een weg niet tekenen door gaan te kijken naar de volgende boerderijkaart. Zo weet je welke boerderij in de volgende ronde gaat geteld worden.

  Belangrijk is dit spelletje is dat je weet dat je punten per ronde oplopende moet zijn, d.w.z.:

  Als je in “ronde 1” 5 punten scoort, je de volgende ronde (ronde 2) meer dan 5 moet scoren om in die ronde ook punten te kunnen verdienen. Is dit niet het geval scoor je 0 punten (wat op het laatste van het spel “-“punten oplevert).

  Enkel de 2 kastelen (eentje voor witte wijn en eentje voor rode wijn) worden pas geteld na ronde 5. Naar ronde 5 ga je tellen hoeveel witte wijngaarden je naar je “witte” kasteel hebt kunnen leiden en hetzelfde voor het rode kasteel.

   http://i.imgur.com/5Eaa7yd.jpg

  + Snel

  + Makkelijke regels

  + Puss your luck

  + Verschillende tactieken

  + Voor jong & oud

  + Kwalitatief stevige kaarten

  + Solo

   

  - Chaotisch bij 6 spelers

  - Weinig controle i.v.m. valsspelers

  - Puss your luck


  24-04-2017 om 12:35 geschreven door Ozymandias  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
  Categorie:Aporta Games
  >> Reageer (0)
  15-02-2017
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Droomhuis (Chronicle Games)

  http://www.droomhuis-bordspel.nl/images/box.png?crc=4031462295https://s2.postimg.org/4f7oi5dqx/20170210_202840.jpg

  Als je de titel leest, spreekt het tot de verbeelding. Wie woont er nu niet graag in zijn/haar droomhuis?

  Maar niet te hard van stapel lopen, je gaat hier niet je eigen huis ontwerpen. Nee wel ga je je huis inrichten naar je eigen smaak met kamers, inrichtingen en natuurlijk een dak. Want je wil natuurlijk niet dat het in net ingerichte huis gaat binnen regenen. Hierbij kan je de hulp krijgen van gereedschap, klussers. In plaats van architect, ben je eigenlijk binnenhuisarchitect. Klinkt wel leuk, toch?

  https://s32.postimg.org/eojhx6vmt/20170210_205515.jpg

  Waar krijg je punten voor?

  • Op de kamerkaarten staat steeds het puntenaantal vermeld, naargelang het aantal kaarten van een bepaalde kamer (vb. woonkamer kan 1 punt opleveren als ze uit 1 kaart bestaat, maar kan ook 4 punten opleveren als ze uit 2 naast elkaar liggende woonkamerkaarten bestaat, maar kan ook 9 punten opleveren als ze uit 3 naast elkaar liggende woonkamerkaarten bestaat).
  • Je krijgt ook nog punten voor de inrichtingen in je huis zijnde bvb. een auto, boomhut, kattenhok, enz
  • Je krijgt ook punten voor functionaliteit, dwz. Heb je een badkamer op het gelijkvloers en 1ste verdiep krijg je 3 punten. Heb je een badkamer, slaapkamer & keuken in je huis krijg je ook 3 punten.
  • Het dak kan ook nog punten opleveren. Een compleet dak (4 kaarten) levert punten op, wanneer het allemaal dezelfde kleur is 8 punten, wanneer het verschillende kleuren heeft 3 punten. Een dakkapel in je dak levert 1 extra punt op. Een incompleet dak levert geen punten op.

   https://s10.postimg.org/4neevpp09/20170207_195751.jpg

  In het kort uitgelegd ga je van het centrale bord 1 van de 5 kolommen kiezen. Op de bovenste rij liggen steeds een verbouwingskaarten (uitgezonderd het linker vak, dit is voor de startspeler), op de onderste rij liggen steeds kamerkaarten.

  Dit ga je doen gedurende 12 ronden, want op je eigen spelersbordje zie je ruimte voor 12 kamerkaarten.

  https://s27.postimg.org/xk0cwpikz/20170215_133610.jpg

  Kamerkaarten: 

  Deze MOETEN steeds op je eigen spelersbord gelegd worden, je kan nooit een kamerkaart afleggen. Indien je een kamerkaart niet reglementair kan leggen in je kamer, moet je deze omdraaien en heb je een lege kamer gebouwd (levert geen punten op).

  Verbouwingskaarten:

  We hebben verschillende soorten verbouwingskaarten (inrichtingen, gereedschap, daken, klussers) deze komen niet in je huis te liggen. Maar worden ofwel direct uitgevoerd (inrichting) ofwel in een latere beurt (gereedschap, klussers) ofwel op het einde van het spel (klussers & daken).


  https://s16.postimg.org/i7flol991/20170215_133716.jpghttps://s2.postimg.org/rjiqnqq9l/20170215_133359.jpg?1

  Enkele belangrijke regels:

  • Wanneer een inrichtingstegel op een kamerkaart wordt gelegd, mag deze kamer niet meer uitgebreid worden (Vb.: woonkamer bestaat uit 1 kaart en je kan de piano leggen als inrichting, kan je daarna geen woonkamerkaart meer aan deze woonkamer leggen. Wel ergens anders eventueel)
  • Een kamer kan maximaal bestaan uit het aantal kaarten aangegeven op de kaart (vb.: badkamer mag maar uit 1 kaart bestaan, dus mag daar direct naast geen badkamer komen liggen)
  • Men kan geen kamerkaart spelen op een veld, waar vlak onder nog geen kamerkaart ligt.
  • Kelderkaarten (donkere kaarten) moeten in de kelder komen (onderste 2 velden)
  • Als je een kolom kiest en er ligt in de bovenste rij een dakkaart, dan moet je deze onmiddellijk gedekt op uw spelersbordje leggen. Deze mag tot aan het einde van het spel niet meer bekeken worden.

   https://s8.postimg.org/5ebmylkyt/20170207_191741.jpg

  De conclusie van mezelf en m’n medespelers, ondertussen toch reeds een 5-tal keer gespeeld, is allemaal hetzelfde. Een leuk, luchtig spelletje waar toch wel wat venijn in de staart kan zitten.  Elk spelletje is toch steeds anders, daar de kaarten altijd anders komen te liggen. Met kinderen is het geheel anders spelen, daar de kinderen waar ik het mee speelde vooral de schoonheid van de kamers keken. De garage vonden ze helemaal niet belangrijk. Ook de speelduur speelt heel hard in het voordeel van dit bordspel, op een goede 25 minuten ben je klaar met spelen. Het spelmateriaal is van zeer degelijke kwaliteit, wat toch wel zeer belangrijk is voor kaarten. Wat ook leuk gevonden is, is in geval van een gelijke stand, wordt er gekeken naar het aantal kindjes op de kamerkaarten. Zoeken maar.

  Zijn er dan geen negatieve puntje te melden? Zeer weinig eigenlijk, en die er zijn, zijn niet spelbepalend. Wat me vooral stoorde is de grote doos, meer bepaalde 7cm dik. Volgens mij had dit makkelijk 2cm minder dik kunnen zijn. Voor uitbreidingen is er niet zo heel veel plaats meer, enkel bij de verbouwingskaarten. Verder kan de puntentelling nogal hectisch verlopen, daarom raad ik aan alles af te handelen persoon per persoon. Een doorwinterde veelspeler die héél veel taktiek zoekt, gaat zijn gading in dit spelletje niet vinden. MAAR dit spelletje vraagt en smacht gewoon om luchtig gespeeld te worden.

  Ik vraag me verder af wat het nut is om de verzamelde dakkaarten niet te mogen bekijken, waarom deze niet gewoon open leggen? Oké je moet zo meer op je geheugen rekenen, en je tegenstander weet misschien ook niet precies welke je aan het verzamelen bent. Maar wanneer alles open ligt, kan er misschien nog meer tactisch gespeeld worden. Toen we het met de kinderen speelde hebben we hen gezegd dat ze de kaarten wel mochten bekijken. Deze regel is natuurlijk makkelijk aan te passen naargelang de spelersgroep en de leeftijd.

  https://s27.postimg.org/aw8irrz2b/20170210_205453.jpghttps://s24.postimg.org/nkbnwtlvp/20170207_200558.jpg

  15-02-2017 om 15:35 geschreven door Ozymandias  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
  Categorie:Chronicle Games
  Tags:Kaartmanagement, building, droomhuis, chronicle games
  >> Reageer (0)
  06-02-2017
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gold West (TMG - Tasy Minstrel Games)

  https://s23.postimg.org/pd24845wr/Gold.pnghttps://s27.postimg.org/685ahgudf/20170202_192024.jpg

  Een aantal weken geleden gespeeld op een spelnamiddag, ik was direct verkocht. De vormgeving, de speelduur, het spelplezier, … het was een heel aangename sessie.

  Bij Tasty Minstrel Games (TMG) gepolst of het mogelijk was om een review copy op te sturen, wat niet mogelijk leek daar deze terug in productie genomes moest worden en ze nog wanneer dit ging gebeuren en de hoge verzendkosten. Dan maar een zoektocht begonnen naar een 2de hands exemplaar aan een schappelijke prijs. Want laat het duidelijk zijn, het is een goed kwalitatief bordspel, maar de prijs stoot tegen de borst. Je telt al gauw tussen de 50 à 65€ neer!!

  https://s30.postimg.org/o0cm0idm9/20170202_192048.jpg

  Dit bordspel geeft je voldoende genoegdoening, daar er 4 elementen in verwerkt zijn die de herspeelbaarheid verhogen.

  • Het puzzelachtige effect van het bordspel, aparte elementen die je random kan leggen.
  • De fiches die op het speelbord random worden gelegd, wel bij hun overeenstemmende kleur.
  • Boomtown moet opgevuld worden met tegels die vooral punten opleveren op het einde van het spel, daar zijn meer voorzien dan nodig.
  • De investeringskaarten, daar heb je er 8 van nodig en zijn ook talrijk aanwezig.

  https://s23.postimg.org/n3740vmff/Gold_West_invest.jpghttps://s24.postimg.org/thyfl8d85/20170202_192106.jpg

  https://s27.postimg.org/z0gyzm6wz/20170202_205358.jpg

  Dit maakt dat je dit spelletje graag bovenhaalt, daar het steeds een nieuwe uitdaging is en ook vraagt om flexibel in je taktiek te zijn.

  We hebben 5 grondstoffen die we elke beurt willen/moeten gebruiken om acties te kunnen doen. Dit zijn hout en steen (om te kunnen bouwen). Dit zijn koper, goud en zilver (om te kunnen investeren, om te kunnen leveren, om naar boomtown te kunnen gaan)

  Punten worden verdiend doorheen het spel EN ook nog op het einde van het spel.

  • Doorheen het spel: Investeringskaarten, leveringen, grondstoffen in leveringsvak plaatsen.
  • Einde spel: uw grootste groep tenten/nederzettingen, terreinbonus, boomtown, negatieve punten door tenten op het veld “Wanted”.


  Speelbeurt van een speler is simpel. 3 stappen die ondernomen moeten worden. Dit ga je ofwel 10 keer (3-4 spelers) ofwel 12 keer (2spelers) doen.

  • Activeren van uw leveringsspoor: je gaat grondstoffen van 1 leveringsvak (naar keuze) naar boven brengen, en op elk bovenliggend leveringsvak laat je 1 grondstof achter. De overgebleven grondstoffen ga je kunnen gebruiken in de volgende stappen van je beurt.

  https://s27.postimg.org/o4l37unfn/20170202_210653.jpg

  • Gebruik metalen: de metalen die door het activeren van je leveringsspoor naar boven zijn gekomen kan je nu gebruiken voor levering, investering, boomtown.
  • Plunderen of bouwen: wanneer je steen en/of hout naar boven hebt kunnen halen met je leveringsspoor ga je kunnen bouwen. Heb je slechts 1 van de 2 ga je een tent kunnen oprichten. Heb je beide grondstoffen ga je een nederzetting kunnen bouwen. Een tent/nederzetting wordt op het spelbord geplaatst op een veld met een open tegel. Deze tegel wordt eraf genomen de grondstoffen die er op staan worden uit de voorraad genomen. Deze grondstoffen moeten nu op je leveringsspoor in een leveringsvak naar keuze worden geplaatst (eventuele punten worden direct toegekend). De tegel komt op het bijpassende veld van je persoonlijk speelbordje, dit gaat op het einde van het spel misschien nog punten opleveren. Wanneer je geen hout of steen hebt bovengehaald met je leveringsspoor moet je gaan plunderen, dit doe je door een tent op het veld “Wanted” te leggen en direct 1 strafpunt te nemen. Waarna je een openliggende tegel van het spelbord mag nemen en de bijbehorende grondstoffen. Deze grondstoffen plaats je in een leveringsvak naar keuze en je krijgt de bijbehorende punten.

   https://s23.postimg.org/x4885ar23/20170202_220948.jpg

  Wat dit spel zo aangenaam maakt, is dat het héél vlot speelt. Simpele stappen te volgen in je beurt. Activeer je leveringsspoor, gebruik metalen en ga daarna plunderen of bouwen. Dat is alles. Fantastisch!!!

  Het nadeel kan zijn dat spelers TE veel gaan nadenken, elke beurt hun te nemen stappen gaan analyseren en blijven analyseren. Het kan dit spel kraken, want uiteindelijk is het een lichte filler, met een dosis strategie en tactiek.

  Het moeilijke aan dit spel is mijn ogen vooruit plannen, met name het leveringsspoor. Waar wil je in je volgende beurten naartoe, wat wil je doen en wanneer wil je dat doen?

  https://s23.postimg.org/flqn4mj23/20170202_222842.jpg

  06-02-2017 om 09:20 geschreven door Ozymandias  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (1 Stemmen)
  Categorie:TMG (Tasty Minstrel Games)
  Tags:Resource management, worker placement, boardgame, TMG
  >> Reageer (0)
  03-02-2017
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.El Gaucho (The Game Master/Argentum Verlag)

  https://cdn.shopify.com/s/files/1/0664/2803/products/El_Gaucho1_grande.jpg?v=1443471823

  El Gaucho oftewel een bereden veehoeder die een nomaden bestaan leidde. Ze konden ingehuurd worden door de eigenaars van een ranche, om het vee te hoeden op de grasvlaktes (pampa).

  Als een echt cowboy of veehoeder ga je in dit spel trachten de meest waardevolle koeien in je bezit te krijgen en te houden, je kan deze dan tijdens het spel verkopen ofwel op het einde van het spel. Dit levert jou pesos op die de sleutel zijn tot de overwinning. Wie aan het einde van het spel de meeste pesos weet te verzamelen wint een spelletje veehoeden.


  https://image.ibb.co/mYx0BF/20170127_204147.jpg

  Toen ik het spel voor het eerst speelde, had ik niet echt notie wat te doen. Niet dat de algemene regels moeilijk zijn, verre van eigenlijk.

  Want in je beurt:

  ·         Neem je 2 dobbelstenen en gebruik je de waarde om een speciale actie (in een volgende beurt) te reserveren of gebruik de dobbelstenen om koeien te claimen in de pampas.

  ·         Voer je speciale acties uit, die je in een vorige beurt reserveerde.

  Meer omvat een beurt niet, toch niet moeilijk, wel? Dachten we ook niet, tot je het begint te spelen en ziet dat bepaalde acties in mekaar vloeien, dat het niet louter plaatsen en wegnemen is van je gauchos. Planning is toch wel essentieel, kijken wat je tafelgenoten aan het doen zijn of willen doen ook.

  De acties wat toegelicht:

        Gauchos naar pampas sturen: Je kan je gekozen dobbelstenen gebruiken om koeien in de pampas te reserveren. Op elke tegel (uitgezonderd de 1) staan 2 getallen (linksboven en rechtsboven). Wanneer je aan de waarde linksboven voldoet, heeft je gaucho de koe gevangen zet je deze rechtop op de tegel. Wanneer je aan de waarde rechtsboven voldoet, heeft je gaucho de koe nog niet gevangen, is je gaucho bij de koe aan het rusten. Je legt op plat op de gekozen tegel. In een latere beurt kan je een rustende gaucho de koe laten vangen door terug aan de waarde rechtsboven te voldoen.


  https://image.ibb.co/m92p5a/20170127_204202.jpg

        Speciale acties:

  o   Sorteren: deze actie geeft je de mogelijkheid om je juist verworven koe eender waar  in zijn kudde te plaatsen.

  o   Wensen: deze actie geeft je de mogelijkheid een fictieve dobbelsteen te gebruiken.

  o   Onmiddelijke verkoop: deze actie geeft je de mogelijkheid een kudde van jou van minstens 2 koeien te verkopen, daarbij krijg je nog eens 5 extra pesos.

  o   Koeien stelen: deze actie geeft je de mogelijkheid een koe te stelen bij een andere gaucho, en deze aan je eigen kudde toe te voegen.

  o   Oprichten of vervangen van gauchos: deze actie geeft je de mogelijkheid om 2 van je rustende gauchos wakker te maken OFWEL een gaucho van iemand anders te verwijderen (actief of rustend) en je eigen gaucho (actief = rechtop staand) daar te zetten. Als compensatie krijgt de verwijderde gaucho van zijn verzekering een bepaalde vergoedering afhankelijk van de tegel waar hij opstond.

  o   Geheime koeien: deze actie geeft je de mogelijkheid om koeien in het geheim te kiezen en deze op lege plaatsen in de pampas te plaatsen, EN je mag er een gaucho van je zelf actief op zetten.


  https://image.ibb.co/dOzrJv/20170127_214729.jpg

  Op het einde van een ronde worden de verworven koeien steeds aan hun eigen kudde toegevoegd. De kudde kan in oplopende volgorde gelegd worden, maar ook in aflopende volgorde. Maar men moet steeds rechts aanleggen (uitgezonderd wanneer de speciale actie sorteren wordt gebruikt). Wanneer je niet rechts kan aanleggen, ben je verplicht de bestaande kudde eerste te verkopen en daarna met een nieuwe kudde te starten.

  Natuurlijk wil je zoveel mogelijk koeien aan je kudde toevoegen, want dit gaat je meer geld opleveren. Hoe hoger de waarde linksboven op de tegel van je koe, hoe meer geld deze kan opleveren bij een verkoop. Want de hoogste waarde in je kudde wordt vermenigvuldigd met het aantal tegels in je kudde.

  Het spel eindigt wanneer de trekstapel van koeien leeg is, dan wordt er nog 1 reguliere ronde gespeeld. Waarna er nog 1 finale ronde volgt waarbij geen dobbelstenen meer worden gebruikt, enkel de speciale acties kunnen dan nog worden uitgevoerd.


  https://image.ibb.co/eddU5a/20170127_214707.jpg

  Nu volgt de laatste puntentelling. Actieve (rechtop staande) Gauchos die zich nog in de pampas bevinden, die koeien mogen nog bij aan zijn kudde worden gevoegd volgens de geldende regels. Rustende gauchos worden uit het spel verwijderd.

  Nu volgt dan een laatste finale puntentelling van de nog resterende kuddes in jou bezit.


  https://image.ibb.co/jdokdv/20170127_204413.jpg

  + Mooi overzichtelijk bord.

  + Variabele setup met de koeien in de pampas.

  + Vele actiemogelijkheden.

  + Best met 3-4 spelers, door de interactie.

  + Relatief korte speelduur (+/- 1uur)

  03-02-2017 om 10:06 geschreven door Ozymandias  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (4 Stemmen)
  Categorie:The Game Master
  Tags:bordspel, boardgame, El Gaucho, cowboys, sets verzamelen, handelen
  >> Reageer (0)
  27-01-2017
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Survive: Escape from Atlantis (Asmodee/Stronghold Games)

  http://oi65.tinypic.com/2zghxxl.jpg


  De titel zegt het al, proberen te ontsnappen van het eiland dat stilletjes aan het zinken is. Bij elke beurt van een speler wordt er een tegel weggenomen waardoor het eiland speler per speler kleiner wordt.


  https://s24.postimg.org/5aif612ad/20170123_203102.jpghttps://s30.postimg.org/td11pn6td/20170123_203121.jpg

  Je tracht je 10 ontdekkingsreizigers per schip of misschien in uiterste nood al zwemmend, naar 1 van de 4 veilige eilanden te brengen.

  Elke ontdekkingsreiziger (meeple) heeft een waarde op de onderzijde gegraveerd, natuurlijk is het de bedoeling om de ontdekkingsreizigers met de hoogste waarde in veiligheid te brengen. Want dit kan leiden naar de winst.

  Wanneer het eiland explodeert en voor altijd de dieperik inzinkt, wint de speler die hoogste totale waarde van zijn ontdekkingsreizigers in veiligheid heeft gebracht.

  De eenvoud van dit bordspel maakt dat ook jonge kinderen dit makkelijk kunnen leren en spelen. Het bord, de walvissen, de haaien, de boten & zeemonsters zijn allemaal zo uitgewerkt dat het kinderen aanspreekt. Maar ook volwassenen kunnen er hun gading in halen. Daar er een zeker coöperatief element inzit, als een pest element.


  https://s29.postimg.org/a1kge3glj/20170123_203136.jpg

  Het spel in het kort:

  Er zijn 4 zaken die je kan/moet doen in je beurt.

  • Een eilandtegel spelen (eilandtegels met rode rand) (optioneel)
  • Max. 3 verplaatsingspunten spenderen (boot verplaatsen, meeple verplaatsen)
  • 1 eiland tegel verwijderen (1st de zandtegels, daarna de bostegels en als laatste de bergtegels)
  • Met de effecten dobbelsteen gooien (voor het verplaatsen van zeemonsters, haaien of walvissen)

  https://s27.postimg.org/js3193qer/20170123_205735.jpg

     Waar zit het coöperatieve deel van het spel, hoor ik jullie denken? Wel, dit zit vooral in het verplaatsen van boten en/of ontdekkingsreizigers. Want in een boot kunnen 3 ontdekkingsreizigers zitten, maar deze moeten niet van dezelfde persoon zijn. Wat wil zeggen dat wanneer er meerdere personen in een boot zitten, deze personen er baat bij hebben om samen te werken om deze naar veilige oorden te varen.

     Waar zit het pest element in het spel, hoor ik jullie denken? Dit kan zitten in het wegnemen van een eilandtegel. Wanneer je dit moet doen en er staat nog een persoon op die tegel dan is deze verplicht om te zwemmen. Of wanneer je met de dobbelsteen gooit, en je kan ofwel een zeemonster ofwel een haai ofwel een walvis verplaatsen. Zo kan het zijn dat:

  • Zeemonster verplaatsen dat een boot + bemanning worden opgegeten ofwel
  • Haai verplaatsen dat een zwemmer wordt opgegeten ofwel
  • Walvis verplaatsen dat een boot wordt vernietigd en de evenuele bemanning moet zwemmen.

  Wanneer komen deze gevaren in het spel? Het zeemonster heeft zijn vaste startpositie op het bord, de haaien en walvissen komen op het bord bij het omdraaien van eilandtegels. Sommige eilandtegels hebben een groene rand en sommige hebben een rode rand. Deze met een groene rand moeten direct uitgevoerd worden. Deze met een rode rand mag de speler die deze heeft omgedraaid houden, om eventueel in een later beurt uit te spelen. Het draaien van een eilandtegel gebeurd wel in het geheim zodat de andere spelers niet kunnen zien welk soort tegel je omdraait. Want bij een rode rand wil je niet dat de andere weten welke het is. Bij een groene rand leg je hem open op tafel en voer je hetgeen uit dat de tegel vraagt.


  https://s24.postimg.org/5ud8k6ln9/20170123_205804.jpg

  27-01-2017 om 14:24 geschreven door Ozymandias  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  Categorie:Stronghold Games
  Tags:Board Game, Bordspel, Familie, Asmodee, Stronghold Games,
  >> Reageer (0)
  13-12-2016
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Macao (Uitgever White Goblin Games)
  https://s29.postimg.org/kg7ngbn9z/pic685675_md.jpg

  Macao, een havenstad in China. Lang lang geleden was dit Portugees territorium, nu wordt het ook wel het Las Vegas van het Oosten genoemd.

  https://s23.postimg.org/uiynlz4zf/pria_grande_macao.jpghttps://s29.postimg.org/itcvr66d3/macau_skyline.jpg

  Maar het bordspel, dit kan me echt bekoren. De spelregels zijn makkelijk te begrijpen, lezen zeer makkelijk door. Met aan de rechterzijde steeds beknopt weergegeven wat te doen. Ook krijg je op je eigen spelersbordje ook nog eens in het kort het spelverloop links EN rechts waar je eventueel minpunten voor ontvangt. Super duidelijk en het speelt zo aangenaam.

  https://s24.postimg.org/ru1k18l39/pic929372_md.jpg

  We hebben deze nu een aantal jaren in de kast zitten, en zo om de zoveel tijd wordt deze er eens uitgehaald, misschien wel te weinig.
  Nu bij het schrijven van deze impressie heb ik eigenlijk direct terug zin om deze te spelen. Dit komt mede door de herspeelbaarheidsfactor, deze zal van sessie tot sessie verschillen. Door de ambachtskaarten die willekeurig worden gelegd per ronde. Door de gebouw -en persoonskaarten die geschud worden en per ronde op tafel komen, door de goederenfiches die random over de stad verdeeld worden. Door de dobbelstenen die naar willekeur een getal laten zien. Dit maakt dat dit spelletje toch elke keer anders speelt en andere tactische overwegingen vraagt.


  https://s30.postimg.org/puzm0dkq9/pic738354_md.jpg

  Het spel duurt 12 ronden, waarbij elke ronde opgedeeld is in 3 fasen.
  Fase 1 & 2 zijn de makkelijke fasen. Fase 3 is ook niet moeilijk, enkel de te maken keuzes zijn moeilijk.

  Fase 1:

  Ambachtskaarten van de nieuwe ronde + een aantal gebouw/persoonkaarten als aanbod klaarleggen. Er worden naargelang het aantal spelers een aantal kaarten door de startspeler afgelegd. Dan moeten de spelers een kaart kiezen die op hun spelersbordje komt.


  https://s27.postimg.org/skldcjlwj/pic2336813_md.jpg

  Fase 2:

  Worden de dobbelstenen door de actieve speler gedobbeld, uit het dobbelresultaat mogen alle spelers een willekeurige combinatie van 2 dobbelstenen kiezen. De gekozen kleur geeft een getal weer (1 t/m 6) dat is het aantal blokjes dat je van die kleur mag nemen EN gaat leggen bij het overeenkomstig getal aan de windroos.

  Fase 3:

  Iedere speler (startend met de startspeler) gaat om beurten een 1 van de 7 acties uitvoeren, totdat alle spelers gepast hebben. Dan eindigt de huidige ronde. Welk zijn de mogelijke acties?
  • Actie 1: Kaarten op je spelersbord activeren, dit doe je door exact het aantal actiestenen te betalen als op de te activeren kaart staat.
  • Actie 2: Stadsdeel veroveren ... geef de overeenkomstige actiestenen af en leg een bezitsfiche ipv het goed van het veroverde stadsdeel. Dit mag maar 1x in een ronde.
  • Actie 3: Beurtvolgorde ... op de stadsmuur vooruit gaan door het betalen van een aantal willekeurige actiestenen. 1x per ronde.
  • Actie 4: Met het schip varen, voor elke beweging met het schip geef je een actiesteen af. De speler mag zo ver en naar waar hij wil bewegen (mits hij de nodige actiestenen afgeeft). Kan hij goederen leveren in de haven ontvangt hij prestigepunten.
  • Actie 5: Prestige punten kopen ... een speler kan door het aantal munten te betalen, aangegeven op het prestigespoor, het aangegeven prestigepunten krijgen. Dit mag 1x per ronde.
  • Actie 6: De speler mag zijn geactiveerde kaarten gebruiken om te doen wat te kaarten vermelden. De speler mag dit in zijn beurt doen wanneer hij wil. De kaarten mogen maar 1x gebruikt worden in een ronde, tenzij anders vermeld.
  • Actie 7: Passen. Wanneer je geen actie meer kan of wil doen, past een speler. De actiestenen die hij nog over heeft in deze ronde worden naar de algemene voorraad gedaan.

  Na 12 ronden worden de punten geteld (eventueel minpunten).
  Per kaart nog op je spelersbord ontvang je een straffiche
  Voor elke straffiche ontvang je -3 punten.
  Overwinningspunten voor geactiveerde "einde spel" kaarten worden nu geteld.
  2 overwinningspunten per stadsdeel in je grootste stad.


  Eerste gedachte:
  Het kiezen van de kaarten in de 1ste fase, daar begint het al mee. Welke ga je kiezen, het kan een deel van je taktiek blootgeven, de route die je wil bevaren. Maar het kan je mooie voordelen opleveren eens geactiveerd.
  Daarna moet je kiezen uit de dobbelstenen ... wetende dat je veel actiestenen nodig hebt om acties te doen.
  Rekening houdend dat wanneer de pijl van je windroos aan het begin van de volgende ronde wordt gedraaid en er liggen geen blokjes je een straffiche ontvangt. Maar je wil in de volgende ronde misschien meer acties doen. Je keuze is belangrijk ... neem je de dobbelsteen met waarde 1 mag je maar 1 blokje van die kleur bij de 1 op de windroos leggen, maar neem je die dobbelsteen met waarde 6, mag je 6 blokjes van die kleur bij de windroos 6 leggen. Die blokjes komen pas ter beschikking over 6 ronden, natuurlijk.
  Dan komen de acties eraan, welke actie ga je eerst doen? Een stadsdeel veroveren is misschien belangrijk om als eerste te doen, daar je dit maar 1x mag doen. Maar misschien wil je wel varen en leveren voordat iemand anders het doet. Misschien wil je kaarten van je spelersbord activeren ... enz enz

  Iedere ronde is een strijd van planning, je tegenstander in het oog houden, taktische zetten doen, ...

  Dat is wat me enorm aanspreekt in dit spel, het kan zomaar zijn dat je iets wil doen, maar doordat je geen startspeler bent de kans niet krijgt om het te doen. Dat je een bepaalde kleur blokje direct nodig hebt, maar de dobbelsteen is in een wispelturige beu . Kan soms tot frustratie leiden, maar niet bij mij ... moet je gewoon iets anders beginnen doen.


   

  13-12-2016 om 00:00 geschreven door Ozymandias  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (1 Stemmen)
  Categorie:White Goblin Games
  Tags:White Goblin Games, boardgame, bordspel, strategie, kaartmanagement
  >> Reageer (0)
  06-12-2016
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Camel Up (UItgever Eggertspiele/Pegasus Spiele)

  https://s17.postimg.org/6ud3m8m9r/pic3152346_md.jpg

   

  Voor het eerst dit kaartspelletje gespeeld, m’n verwachtingen waren aan de hoge kant. Daar we het bordspel wel héél leuk vonden, vooral zonder de uitbreiding.

  Wanneer dit spel, bordspel of kaartspel, op tafel komt dan weet je dat je niet teveel moet nadenken. Dit probeer ik ook mee te geven aan m’n tafelgenoten, het is een partyspel. Plezier en lachen, staan hier voorop.

  Elke ronde trachten we zo goed mogelijk te gokken welke kameel deze ronde eerst zal eindigen. Maar je kan er ook voor kiezen om te wedden op andere posities. Deze weddenschappen worden gesloten met weddenschapskaarten die iedere ronde terug in de algemene voorraad worden gelegd. Maar je kan er ook voor kiezen te wedden op een kameel, waarvan jij denkt dat deze zeker eerst of zeker laatst gaat eindigen, aan het einde van de race.

  https://s12.postimg.org/ipz6yg0z1/20161202_211332.jpg

  Na iedere ronde wordt gekeken op welke positie elke kameel staat, en wie welke weddenschapskaart heeft (niet de einde race weddenschapskaarten), je krijgt of verliest geld naar gelang de positie kameel-weddenschapskaart.

  Hoe wordt iedere ronde gespeeld?

  De spelers krijgen een aantal kaarten (afhankelijke van het aantal spelers), daarvan moeten ze een aantal kaarten op de AFLEGstapel leggen. Van de kaarten die de spelers overhouden gaan ze er nu een aantal op de RACEstapel, waarna ze nog 2 kaarten overhouden. Uit deze 2 kaarten kiezen ze er één, deze leggen ze open voor zich neer. Als alle andere spelers al deze kaarten gezien hebben, worden ook deze bij op de RACEstapel gelegd. De laatste kaart wordt op handen gehouden en fungeert als een joker.

  Voorbeeld voorbereidingsfase

  https://s16.postimg.org/g147ma4p1/Afbeelding1.png

  De RACEstapel wordt geschud en gedekt klaargelegd. De race kan beginnen …

  De speler die aan de beurt is MOET een race actie doen en MAG bijkomstig nog een weddenschap afsluiten (dit mag voor of na zijn beurt).

  RACE acties:

  1. Een kaart van de racestapel omdraaien en uitvoeren wat deze kaart toont of
  2. De palmboomkaart of voskaart nemen en deze bijbehorende pion op de weg plaatsen of
  3. De kaart uit je hand spelen.

  WEDDENSCHAP acties:

  1. Neem een ronde weddenschapkaart (dit zijn de ronde weddenschapskaarten) of
  2. Neem een einde race weddenschapskaart

  https://s11.postimg.org/52mdsi30j/20161202_211350.jpg


  Een ronde is voorbij wanneer de laatste kaart van de RACEstapel wordt omgedraaid. Indien nog spelers kaarten op handen hebben, is dat spijtig. Deze mag niet meer gespeeld worden.

  De race is voorbij wanneer een kameel of stapel kamelen over de finish komt. Wanneer dit gebeurd mag de speler die de race heeft doen beëindigen geen weddenschapsactie meer doen.

  https://s15.postimg.org/bsuhw0nnv/20161202_211710.jpg


  Het grote nadeel aan dit kaartspel is, de kaarten op zich. Voor een partyspelletje is het eigenlijk net iets teveel klaarlegwerk. Maar het meest storende vonden we de geldkaarten. Je moet na elke ronde geldkaart liggen ronddraaien of omdraaien naar het juiste cijfertje. Dat werkt gewoonweg niet prettig. Men had beter dan gewone geldkaarten van 1 gemaakt. In volgende sessie zullen deze niet meer worden gebruikt, maar zullen we overgaan naar geld van een ander spelletje.

  https://s17.postimg.org/bl6yh0qr3/Afbeelding3.pnghttps://s15.postimg.org/h26nvz68r/Afbeelding2.png

  Verder speelt het wel prettig, je hebt een klein beetje invloed op de kamelen door de kaarten die je kan wegdoen. De joker in je hand kan ook handig zijn.

  Maar is het de moeite om deze aan te schaffen ipv het bordspel? Mij lijkt het niet.

  https://images.toychamp.be/highres/01209914/01209914_005.jpg

  06-12-2016 om 13:38 geschreven door Ozymandias  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
  Tags:Camel Up, Kaartspel, Card Game, Pegasus Spiele, Eggert Spiele,
  >> Reageer (0)
  29-11-2016
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tzolk'in (Uitgever The Game Master)
  https://i.imgsafe.org/d8f29e8ce9.jpghttps://i.imgsafe.org/d8f2a44ccc.jpg

  Na jaren er elke keer voorbij gelopen te zijn, op Spel dan toch uiteindelijk aangekocht. We hadden er goede en minder goede zaken over gehoord. Toch gezwicht, de aankoopprijs heeft deze aankoop bespoedigd, het thema spreekt ons ook wel erg aan en natuurlijk zéér benieuwd naar het spel.


  https://i.imgsafe.org/d8f29c986b.jpg


  Bij het openen van het de doos en het uitnemen van de onderdelen valt op dat, ondanks dat het een expertspel is, er eigenlijk niet zoveel onderdelen zijn. De onderdelen die er zijn spreken allemaal wel voor zich. Het enige wat héél belangrijk is, is in welke volgorde het bord te assembleren. Maar dit staat dan ook weer keurig in de spelregels.

  De spelregels op zich, vind ik persoonlijk moeilijk om door te lezen. Er zit geen echte goede structuur in, naar mijn bescheiden mening.

  Palenque

  https://i.imgsafe.org/d8f27e1fb5.jpghttps://i.imgsafe.org/d8f2bdb6b3.jpg

  Yaxchilan

  https://i.imgsafe.org/d8f310fc7f.jpghttps://i.imgsafe.org/d8f2fcdf7e.jpg

  Tikal

  https://i.imgsafe.org/d8f282971c.jpghttps://i.imgsafe.org/d8f2cd57a7.jpg

  Uxmal

  https://i.imgsafe.org/d8f306301f.jpghttps://i.imgsafe.org/d8f2f7726a.jpg

  Chichén Itzá

  https://i.imgsafe.org/d8f26bb537.jpghttps://i.imgsafe.org/d8f2ae9890.jpg

  Dit zijn 5 steden uit de oude Mayacultuur, deze zijn mooi in het spel geïntegreerd door gebruik te maken van tandwielen. Spijtig dat hun geschiedenis niet meer tot uiting komt.

  Deze tandwielen zorgen ervoor dat op een unieke manier, elk actieveld elke ronde wordt beïnvloedt. Prachtig om te zien hoe dit mooi in elkaar vloeit en er dus goed moet nagedacht worden welke actie gedaan wil worden, op het eigenste moment en/of in latere beurten.

  Want een arbeider die je deze ronde inzet, zal de volgende ronde niet meer op diezelfde plaats staan, maar door het draaien van het Tzolk’in tandwiel een actieveld verder.

  De spelregels helemaal uitleggen is niet zo evident, maar in grote lijnen ga ik jullie trachten een beeld te scheppen.

  Iedere ronde bestaat in feite uit 3 fases, waarvan 1 fase (*) (2de fase maar 4 keer voorkomt in de 26 ronden daar dit de voedingsfase is. De 2 andere fases zijn:

  1. Inzetten van arbeiders of terugnemen van arbeider
  2. *
  3. Het Tzolk’in tandwiel een dag verder draaien.

  Fase 1:

  Door het inzetten van arbeiders ga je acties plannen voor een volgende ronde.

  Door het terugnemen van arbeiders ga je die bepaalde actie doen, of wanneer maïs betaald wordt kan je ervoor kiezen een actie op een “lager” actieveld te doen.

  Fase 2 (*):

  Wanneer het Tzolk’in tandwiel een kwart gedraaid is (+/- 6 à 7 ronden), zullen de arbeiders moeten gevoed worden, dit kost 2 maïs per arbeider op het bord en in je persoonlijke voorraad. Door bepaalde gebouwen kan die hoeveelheid gereduceerd worden.

  Fase 3:

  Het Tzolk’in tandwiel een dag verder draaien, dit gebeurd tegen de klok in. Er kan zelfs geopteerd worden om het tandwiel 2 dagen verder te draaien. Dit maakt natuurlijk dat je arbeiders 2 plaatsen zullen opschuiven, en ook dat de voedingsfase vlugger in zicht komt. 2 dagen vooruit draaien van het Tzolk’in tandwiel is wel onderhevig aan bepaalde voorwaarden.


  https://i.imgsafe.org/d93539ce3b.jpg

  Door arbeiders in te zetten op de tandwielen, ga je zaken kunnen doen zoals:

  -          maïs oogsten,

  -          hout hakken,

  -          steen hakken,

  -          goud delven,

  -          kristallen schedels verzamelen,

  -          gebouwen of monumenten bouwen,

  -          vooruitgang boeken op de technologiesporen,

  -          meer aanzien krijgen bij de goden,

  -          goederen omzetten,

  -          arbeiders aanwerven,

  -          aanbidden van de goden.


  https://i.imgsafe.org/d935499e10.jpg

  Zoals je ziet zijn er tal van mogelijkheden, met het uiteindelijke doel om zoveel mogelijk punten te sprokkelen. Zodat je jezelf tot Maya koning kan kronen na 26 dagen.

   

  Het is niet voor niets een expertspel, want hoe eenvoudig de regels ook zijn … is het gemakkelijk om iets fout te doen. Zeker de eerste sessies, die je zal gebruiken als een leerproces.

  Mijn eerste indruk is dat het een zeer mooi spel is, met tal van mogelijkheden, met verschillende strategieën. Al was ik na m’n eerste sessie zwaar ontgoocheld dat ondanks het bouwen van een aantal gebouwen ik eigenlijk op het einde niets bereikt had.

  Wel vonden we het héél moeilijk om monumenten op te richten, dat leek een iets te zware opdracht om al die goederen te verzamelen om dan een monument te kunnen bouwen. Maar misschien door een iets andere strategie dat volgende keer wel lukt.

  Voor mensen die door het bos de bomen soms niet meer zien, is dit spel af te raden. Je raakt op een bepaald moment vast in je denkpatroon en dit zal het spel enorm vertragen, daar ieder beurt om beurt speelt. Met 2 valt dit nog wel mee, maar indien je met meerdere spelers speelt zou dit voor een grote downtime kunnen zorgen.

   

  Onze 1ste sessie met 2 spelers duurde (zonder uitleg) toch al gauw een 2 uur. De uitleg nam toch al gauw een uurtje in beslag.


  https://i.imgsafe.org/d935610c0e.jpg


  29-11-2016 om 15:44 geschreven door Ozymandias  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
  Categorie:The Game Master
  Tags:boardgames, bordspelmania, the game master, expertspel, tzolk'in
  >> Reageer (0)
  22-11-2016
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.World Monuments (Uitgever Queen Games)

  Een leuk familiespel met een speelduur van om en bij 45 minuten. Het leuke aan dit spel is dat je je waant als een echt bouwmeester, die samen met de andere spelers bouwt aan een wereldmonument.

  In de doos zitten er 4 verschillende, waar je eentje uitkiest dat je gaat spelen.

  • Notre Dame in Parijs
  • Het Capitool in Washington
  • Taj Majal in Agra
  • Sint-Pietersbasiliek in Vaticaanstad

  Het spel verloopt over 3 ronden, waarin je eerste blokken gaat verzamelen die je daarna gaat inzetten op de bouwsite.

  Fase 1: Nemen van bouwblokken.

  Het nemen van de blokken gebeurd op een speciale manier. De startspeler begint met het nemen van 1 blokje, de 2de speler neemt er 2, de 3de neemt er 3 & de 4de neemt er 4. Nadat dit gebeurd is worden er beginnend met de startspeler steeds 4 stappen gezet en eventueel blokken genomen.

  Elke speler moet zich aan de volgende regel houden, het nemen van een blokje is verplicht (als er één ligt) en je moet steeds terug eindigen op de buitenste ring.

  Diegene die het zwart blokje neemt, krijgt onmiddellijk 2punten en wordt startspeler de volgende ronde. De blauwe blokjes kunnen niet worden gebouwd, maar leveren wel 3 punten / blauw blokje op, op het einde van het spel.

  Wanneer het nemen van de blokken gebeurd is, treedt de volgende fase in werking “het bouwen op de bouwsite”.

  Fase 2: Bouwen op de bouwsite.

  Beginnend met de startspeler wordt er een blokje op de site geplaatst, waarbij rekening gehouden wordt met de kleur die geplaatst mag worden. Elke bouwlaag heeft zijn eigen kleur en natuurlijk ook een eigen puntentoekenning. Zo is 1ste bouwlaag 1 punt waard, de 2de bouwlaag 3 punten, de 3de bouwlaag 5 punten, de 4de bouwlaag 7 punten en de 5 de bouwlaag 9 punten. De punten verdiend met het plaatsen worden direct op het puntenspoor bijgeteld.

  Zo wordt er verder gebouwd totdat alle spelers gepast hebben. Passen gebeurd door het zichtscherm op te heffen zodat de spelers kunnen zien dat ze inderdaad geen passende blokken meer hebben. Niet passende blokken blijven behouden voor de volgende ronde, maar er worden wel punten afgetrokken voor elke niet passende blok (blauw telt hier niet mee).

  Na 3 rondes gespeeld te hebben, worden de blauwe blokken nog bij de punten geteld en de winnaar is gekend.

  Het is een eenvoudig toegankelijk spel voor zowel veelspelers als sporadische spelers. Al kan het wel zijn dat het vlug gaat vervelen voor de veelspelers. Als je bij het nemen van de blokken goed in het oog houdt wie welke blokken neemt, kan je in fase 2 misschien wel een mooi voordeel uit puren.

  Het gevoel bij ons aan tafel was, mjah een leuk spel maar niet om elke keer te spelen. Het zou wel eens vlug kunnen beginnen vervelen.

  Positief is wel dat het artwork héél mooi is, de blokken hebben een mooie vorm, de spelregels zijn duidelijk en overzichtelijk.

  Misschien toch eens bekijken of er nog andere interessante wereldmonumenten zijn , die als uitbreiding van het spel kunnen dienen voor toch wat meer variëteit.

  Bijvoorbeeld:

  • De piramides van Gizeh in Egypte
  • Machu Pichu in Peru
  • Mont St.-Michel in Bretagne
  • Hagia Sophia in Istanbul
  • Sagrada Famiglia in Barcelona  22-11-2016 om 00:00 geschreven door Ozymandias  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  Categorie:Queen Games
  Tags:World Monuments, Boardgames, Queen Games, bordspel
  >> Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Super-Vampire (Uitgever Queen Games)
  https://cf.geekdo-images.com/images/pic2858042_md.jpg

  Super Vampires, een heel tof kinderspelletje. Waar ik als volwassen persoon ook plezier aan beleefde. Om beurten gaat iedere speler als vampier door de nacht om zoveel mogelijk look in zijn/haar toren te gooien voor de Gorloc, die héél graag look eet. Wie zijn Gorloc het meeste look te eten kan geven, is de winnaar van het spelletje.

  Vampier:

  • Dobbelsteen gooien en je schijfje naar de kleur bewegen ofwel
  • Terug naar je toren bewegen met/zonder look op je fiche.

  Zonnespeler:

  • Één voor één gooien de zonnespelers hun dobbelstenen, dit gebeurd ook één voor één.

   

  Als actieve speler (vampier) gooi je met de dobbelsteen, waar verschillende kleuren met look op staan. Ah ja, vampieren houden nu eenmaal niet van look en trachten deze dan ook zo vlug mogelijk in hun toren gooien. Wanneer je met die dobbelsteen hebt geworpen hebt, beweeg je je schijfje over de smalle paadjes van de crypte naar die kleur. Maar pas op, blijf op de paadjes, want van zodra je schijfje van het pad valt is je beurt voorbij. Lukt het je je schijfje tot bij die kleur te brengen, mag je een look fiche op je fiche leggen. Waarna je terug met de dobbelsteen mag gooien, om zo naar de volgende kleur look te bewegen. De vampier mag er ook voor kiezen terug naar zijn toren te bewegen en de look aan zijn Gorloc te geven. Wanneer hij daarvoor kiest is zijn beurt ook voorbij.


  https://cf.geekdo-images.com/images/pic2858043_md.jpg

  Ondertussen gaan de andere spelers trachten het zo vlug mogelijk dag te laten worden. Wanneer er 6 zonnedobbelstenen in het dag-nachtraampje liggen is de beurt van de vampier voorbij, dan moet hij terug aan zijn toren zijn anders verliest hij alle lookfiches die op zijn fiche liggen.


  https://images-na.ssl-images-amazon.com/images/G/01/aplusautomation/vendorimages/7e25ae5b-0e6b-463f-9b4a-9cc82387d47f.jpg._CB280370220_.jpg

  Dit doen ze door één voor één met hun 2 dobbelstenen te gooien. De speler achter de vampier gooit zijn eerste van zijn 2 dobbelstenen. Wanneer hij een zonnetje gooit, zegt hij dit, plaatst hij zijn dobbelsteen in het dag-nacht raampje. Dan gooit hij zijn 2de dobbelsteen en wanneer hij weer een zonnetje gooit zegt hij dit opnieuw. Nu mag de volgende speler zijn dobbelsteen één voor één gooien.

  Wanneer alle look fiches op zijn, is het spelletje ten einde en wordt er gekeken wie zijn Gorloc het meeste te eten heeft kunnen geven.

   

  Geinig spelletje waar iedereen actief deelneemt aan het spelletje hetzij als vampier hetzij als zonnespelers. De zonnespelers zijn mekaar aan het aanmoedigen, om zo vlug mogelijk een zonnetje te gooien. De vampier probeert zo vlug mogelijk door de smalle crypte gangen te bewegen, om zoveel mogelijk look mee te kunnen nemen naar zijn toren.


  22-11-2016 om 00:00 geschreven door Ozymandias  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  Categorie:Queen Games
  Tags:Super-Vampire, boardgame, bordspel, kids
  >> Reageer (0)
  20-11-2016
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Clash d' Ardéche (Uitgever Gaudete Games)
  https://cf.geekdo-images.com/images/pic3239360_md.png

  Clash d'Ardéche ... mmmm een eerste impressie schrijven is niet makkelijk na een niet volledig afgewerkt sessie. Maar ik ga het een poging geven, om jullie lezers een beeld te scheppen.

  https://cf.geekdo-images.com/images/pic3239361.jpg

  Vooreerst wil ik jullie vertellen dat hetgene me direct aansprak in het spel een paar zaken waren.
  1. Tesamen met m'n ouders en zus vele jaren in Frankrijk op camping geweest met caravan
  2. Nu zelf een ouder met kind (tiener), zijn we ook reeds verscheidene malen in Frankrijk op reis geweest, de eerste keren met caravan, later een vakantiehuisje gehuurd.
  3. De laatste 3 vakanties hebben we vertoefd in de Ardéche, nabij Vallon Pont d'Arc, meerbepaald in Chauzon, Ruoms & Grospierres.

  Dit wat betreft de voorliefde voor deze streek en dus ook wel de directe link met dit spel. Heb ik het gevoel gehad me in de Ardéche te bevinden gedurende het spel? Neen, dat niet, maar je kan je de sfeer wel voorstellen van reizigers die gaan kamperen en dus vooraf prijzen gaan vergelijken en ook de accomodatie, comfort & randevenementen bekijk. Ook zal bij het spelen van het spel de zin naar vakantie aangewakkerd worden, je herinnert je je vorige vakantie. Zilte zeelucht, stranden, of waren het bergen, trekking, fietsvakantie. Dit spel kan deze herinneringen terug wat verser in het geheugen doen belanden, gewoon door het te spelen.

  https://cf.geekdo-images.com/images/pic3239364_md.pnghttps://cf.geekdo-images.com/images/pic3239363_md.pnghttps://cf.geekdo-images.com/images/pic3239362_md.png

  Met dit spel ga je trachten je eigen camping te runnen op een zodanige manier dat je tegelijkertijd gasten op je camping krijgt, je ze ook tevreden kan houden (vooral financieel gezien), je gaat uitbreiden om meer comfort te kunnen bieden, niet alleen voor je eigen gasten maar ook eventueel andere gasten van andere campings. Dit maakt dat er een (uniek) mechanisme ontstaat waarbij je tracht gebouwen te plaatsen op velden die niet alleen voor jou campinggasten, maar ook andere campinggasten kunnen gebruiken. Dit levert jou meer financiële middelen op tijdens de fase dat je inkomsten gaat krijgen.

  Het spel eindigt direct van zodra je je opdrachtkaart hebt volbracht. Die opdracht bestaat uit het optrekken van gebouwen. Dit lijkt simpel maar is het geenzins ...

  Verloop van het spel:

  Vooreerst mogen alle spelers te beginnen bij de startspeler hun receptie gratis op een veld naar keuze op het bord leggen, de receptie is 1 van je 5 stergebouwen. Daarna kan je je 40 geld (of meer indien geen startspeler) spenderen om velden te kopen waar je je gasten kan onderbrengen. Je kan ook gasten plaatsen op de zonet gekochte velden, voor de eerste 5 gasten betaal je 2 munten per gast. Natuurlijk kan je ook nog een ander stergebouw, je hebt keuze uit een zwembad, animatie, restaurant, sanitair. Indien je deze wil plaatsen betaal je de som van het gebouw en plaats je deze op een eerder gekocht veld of op niet gekocht veld en betaal je 5 geld extra.

  https://s12.postimg.org/afvaqgad9/20161119_131408.jpg

  https://s16.postimg.org/ats2zrhl1/PNP_player_board_1_1.png

  Wanneer iedereen dit gedaan heeft kan het eigenlijke spel beginnen. Een ronde bestaat uit 2 fasen een laag seizoen en een hoog seizoen.

  Het laag seizoen wordt per speler afgehandeld, iedere speler doorloopt de volgende stappen:

  • Investeren in ofwel velden, ofwel stergebouwen, ofwel een upgrade gebouw, ofwel reclame
  • Uitspelen van eventuele burgemeestergunsten: wanneer je tenten (gasten) bij de burgemeester plaatst kan je kaarten krijgen waar je een aantal zaken mee kan doen zoals bvb een upgrade van een andere speler stelen (Zie hierboven).

  Het hoogseizoen wordt gezamenlijk afgehandeld, maar misschien best dat die toch door één iemand wat gecoördineerd wordt. De volgende stappen worden gedaan:

  • Tenten op de camping en/of bij de burgemeesterwoning plaatsen (afhankelijk van het aantal tenten dat je bij burgemeesterwoning plaatst, mag je dat aantal in kaarten nemen).
  • Prijzen vaststellen: bij deze fase kiest iedere speler in het geheim een geldkaart die hij wil spelen. Dit gaat hem inkomsten opleveren in een latere fase. Maar ook gaat deze bepalen waar je op het prijzenladder vooruit gaat gaan. Dit kan ertoe leiden dat gasten ofwel op je camping blijven of misschien naar een andere camping gaan.
  • Prijsladder uitvoeren: hierin wordt gekeken hoeveel stergebouwen je hebt en daar wordt je pion gezet, de eerder gekozen geldkaart wordt onthult en de waarde van je kaart ga je omhoog op de prijzenladder. Dit kan mogelijk leiden tot een vlucht van je gasten naar andere campings.
  • Innen van inkomsten en burgemeestergunsten: inkomsten zijn je geldkaart vermenigvuldigt met de som van het aantal eigen gasten op het bord (niet op de burgemeesterwoning) en andere gasten die gebruik maken van je stergebouwen. Diegene die laatste staat op de prijzenladder krijgt een burgemeestergunst dmv kaarten, tenten die op de burgemeesterwoning staan krijgen ook een kaart per tent. Diegene die eerst staat op de prijzenladder wordt de nieuwe startspeler.

  https://s14.postimg.org/hhiwf8535/20161119_132045.jpg


  Zo verloopt iedere ronde en maakt dat je je camping gaat uitbreiden met stergebouwen, met tenten, dat je upgrades gaat doen die misschien tot je opdracht behoren, en dus tot de overwinning kunnen leiden.


  https://s11.postimg.org/u0riiq4o3/20161119_133855.jpg

  Jan Willem heeft mij een mooie en degelijke uitleg verschaft ... maar door mijn tekorten zoals iets kunnen voorstellen en begrijpen, moet ik het spel gespeeld hebben. Pas na een aantal ronden begonnen de puzzelstukjes in mekaar te vallen. Mijn medespelers Ilse & Katrien waren er vlugger mee weg met de regeltjes van het spel.

  Ik heb een vermoeden dat dit bordspel, mits een goede structuur in de regels en het demonstreren een goed bordspel kan worden.

  De burgemeestergunsten kunnen je strategie omver gooien, roet in het eten strooien. Zie spelershulp burgemeestergunsten.

  Het mechanisme van de prijzenladder kan ook aardig wat roet in het eten strooien, daar je campinggasten kunnen kiezen om naar een andere camping te gaan, indien ze vinden dat je te duur bent. Per veld verschil tussen de eerste en de laatste op de prijzenladder verlies je 2 gasten per veld!!!! Deze gaan naar de camping die laatst staat op de prijzenladder.

  Het spel bevat een FAMILIE-versie EN een EXPERT-versie.

  Dit spel loopt nu op kickstarter en begint aardig te lopen met meer dan 50% gebacked.

  Een link naar de kickstarter?

  https://www.kickstarter.com/projects/117402901/clash-dardeche-campground-tycoon/description


  Dank u Jan Willem om even tijd voor me vrij te maken en het spel aan mij uit te leggen.

  Bijlagen:
  http://https://www.kickstarter.com/projects/117402901/clash-dardeche-campground-tycoon/description   

  20-11-2016 om 00:00 geschreven door Ozymandias  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (3 Stemmen)
  Categorie:Gaudete Games
  Tags:Boardgame, Gaudete Games, Area control, Clash d'Ardéche, bordspel
  >> Reageer (1)
  14-11-2016
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hellas (Uitgever White Goblin Games)
  https://cf.geekdo-images.com/images/pic3153011.jpg


  Hellas, een andere naam voor Griekenland. Altijd eens willen weten hoe het voelt om oude Griekenland te vertoeven? Altijd graag mee willen helpen om een land terug te heropbouwen naar zijn oude glorieën?
  Dit is uw moment, zet je aan tafel voor een lekker snel spelletje Hellas.

  Over slechts 3 ronden ga je trachten op het eiland een stad EN/OF steden te bouwen, ga je bouwen aan tempels, ga je mijnen ontginnen, ga je standbeelden oprichten. Zoals je ziet veel werk te verrichten om dit eiland terug naar zijn oude glorie te doen herrijzen.

  https://cf.geekdo-images.com/images/pic3153013.jpg

  Allereerst is waar je overal punten voor krijgt, wanneer je al dat harde werk hebt voltooid.
  1. Grootste stad van iedere speler, levert 1 punt op voor elk plein, huis, paleis in die stad.
  2. Tempels: Elke stad die aan een tempel grenst levert een aantal punten op, 1 punt per pilaar in die tempel.
  3. Standbeelden: Elke stad die aan een standbeeld grenst, levert 3 punten op per standbeeld.
  4. Ringen: Iedere ring levert 2 punten op, aan het einde van het spel levert iedere ring 3 punten op.
  5. Marmer: Per 5 marmer krijg je nog 1 punt.


  In je beurt ga je een actiesteen inzetten op 1 van de 13 actievelden en mag je deze uitvoeren. Dit gebeurd beurt om beurt tot dat iedereen al zijn actiestenen heeft ingezet en de bijbehorende actie al dan niet heeft uitgevoerd. Dan is een ronde afgelopen en worden de actiestenen terug verdeeld onder de spelers.

  Wordt een actieveld gekozen met daaronder een pijl-symbool, dan mag iedereen deze actie uitvoeren te beginnen met de startspeler.

  Wordt een actieveld gekozen met daaronder een A-symbool, dan mag enkel de actieve speler deze actie uitvoeren.

  Wanneer de laatste ronde wordt gespeeld, heeft iedereen 1 actiesteen minder om in te zetten tijdens deze ronde.


  https://cf.geekdo-images.com/images/pic3165485_md.jpg

  Er zijn dus 13 actievelden die bovenaan het bord worden aangeven.
  De eerste 5 velden is het bouwen van huizen, pleinen en paleizen.
  De volgende 3 velden zijn voor het ontginnen van de mijnen.
  De volgende 3 zijn voor het bouwen van de tempels.
  Het volgende veld is voor het bouwen van monumenten en
  Het laatste veld kan je 3 marmer krijgen uit de voorraad.

  Alle acties spreken voor zich en zijn niet moeilijk om uit voeren, enkel het ontginnen van de mijnen vraagt de nodige aandacht.
  Wanneer een speler deze actie kiest gebeurd het volgende:
  • Beginnend met de startspeler gaat deze speler kijken hoeveel marmer hij ontvangt, dit doet hij door te kijken naar huisjes die rechtstreeks grenzen aan een mijn. Op de mijntegels staan marmersymbolen, het aantal blokjes erop weergegeven gaat de speler in marmer krijgen van de voorraad. Zo wordt iedere mijn gecontroleerd. Let op: grenzen er meerdere huisjes van een speler aan de mijn krijgt ieder huisje aan die mijn marmer.
  • De actieve speler neemt nu 4 mijntegels en gaat deze 1 voor 1 omdraaien. Hierbij moet op het volgende gelet worden. Wanneer de omgedraaide mijntegel een hoger getal heeft dan 1 van de 3 openliggende mijnen dan wordt deze op 1 van deze 3 gelegd. Enzovoort. MAAR wanneer er een omgedraaide mijntegel een lager cijfer heeft dan de 3 openliggende mijnen, dan wordt er een nieuwe mijn geopend en de oudste mijn sluit!!!! Wanneer dit gebeurd dan moeten eventueel nog resterende mijntegels, die zouden moeten gedraaid worden, niet opengedraaid moeten worden en terug naar de voorraad gelegd worden.
   
  Bij het bouwen van huizen, pleinen, paleizen en standbeelden dient rekening gehouden worden met de symboliek van het actieveld EN dat deze nooit mogen gebouwd worden op mijnvelden en tempels.

  Bij het bouwen van tempels mag de speler deze actie uitvoeren MAAR indien hij kiest om de actie uit te voeren moet hij een aantal pilaren bouwen dat aangegeven is. Deze moeten niet op een zelfde tempel gebouwd worden.


  Ik vind dit een aangenaam spelletje dat toch wel telkens anders zal spelen, door de mijntegels en de startopstelling van de eerste 3 mijntegels. Het is een licht familiespel, dat jong en oud kan bekoren. Met een klein pestgehalte, met de mijntegels en doordat je spelers iet of wat kan blokkeren.
  Verder oogt het ook wel mooi dat je samen een eiland aan het heropbouwen bent met huizen, pleinen, tempels, paleizen & standbeelden.
  Wat ook goed gedaan is, is dat het het spelbord dubbelzijdig is. Dit betekent dat je met 2 spelers het kleiner eiland kan spelen, en met 3 à 4 spelers het grotere eiland.
  Het spelbord is lekker stevig en oogt mooi met de felle kleuren. Wel opletten wie met groen speelt, door het groen op het eiland kan het soms zijn dat je je huisjes moeilijker terugvindt.

  Een minpuntje zou kunnen zijn dat de pilaren in de tempels kunnen gebouwd worden, maar ze geen dak of afwerking
  krijgen. Oogt zo nogal onafgewerkt, maar misschien iets voor een uitbreiding.
  De pilaren zijn ook niet echt in verhouding met de marmerblokjes, deze hadden iets groter of massiever mogen zijn.

  14-11-2016 om 00:00 geschreven door Ozymandias  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  Categorie:White Goblin Games
  Tags:boardgames, bordspelmania, White Goblin Games, familiespel, Hellas, WGG
  >> Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.For Sale (Uitgever Iello)
  https://cf.geekdo-images.com/images/pic2585045.jpg

  Ik kan niet anders, dan starten met te zeggen dat dit spelletje hilarisch is. Het heeft een korte spelduur, een lage instapdrempel qua regels.
  Wie is er niet voor te vinden om even in het vel van een makelaar of investeerder te kruipen?

  1x gespeeld en het was zo'n leuk kwartier, 20 minuten dat ik het de dag erna heb aangeschaft. Dit was voor mij een "must-buy".

  2 fasen:


  1ste fase = eigendommen aankopen.

  Elke ronde in deze fase worden er telkens 3 eigendommen opengedraaid en verkocht.
  Als makelaar/investeerder ga je eerst proberen eigendommen te kopen aan een zo laag mogelijke prijs. Dit doe je door een bod uit te brengen door een aantal muntje naar voren te schuiven. Wanneer uw bod het hoogste is, leg je alle ingezette munten in de voorraad en leg je uw juiste gekochte voorraad bij jou.
  Let wel op, je geld is beperkt en er zijn heel wat eigendommen te kopen. Welke je wil kopen, is afhankelijk van hoe graag je die of die eigendom wil.
  Iedereen wil graag die dure eigendommen hebben aan en zo goedkoop mogelijke prijs, maar welke prijs heb jij ervoor?
  Prachtig om mensen bezig te zien, bij het managen van hun geld door deze eerste ronde van het spel.
  Wanneer je niet wil bieden, als je aan de beurt bent kan je passen. Heb je nog geen munten ingezet verlies je ook geen geld, heb je dit wel gedaan verlies je de helft (naar boven afgerond) van je munten EN krijg je de goedkoopste eigendom uit de rij van 3.
  Diegene met het hoogste bod wint natuurlijk de duurste eigendom.

  http://www.iello.fr/var/iello/storage/images/media/images/product-images/jeux-de-societe/iello/for-sale-_-eclate/81685-1-fre-FR/For-sale-_-eclate.jpg

  2de fase = eigendommen verkopen.

  In deze fase gaan de spelers trachten hun eigendommen voor zoveel mogelijk geld terug te verkopen.

  Er worden 3 cheques opengedraaid. Elke speler gaat nu een eigendomskaart naar keuze gedekt voor zich leggen. Deze worden tegelijk open gedraaid, de speler met de hoogste eigendomskaart wint de cheque met de hoogste waarde.

  Zo worden alle cheques verdeeld onder de spelers.


  Einde spel:

  Nadat de laatste cheques is toegekend telt iedere spelers de waarden van cheques op, diegene die nu het meeste geld heeft is de beste makelaar/investeerder.


  Wat het spel nog meer toegankelijker maakt is dat het taalonafhankelijk is.

  14-11-2016 om 00:00 geschreven door Ozymandias  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  Categorie:Iello
  Tags:For Sale, Partygame, Iello, Cardgame
  >> Reageer (1)
  07-11-2016
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Oceanos (Uitgever Iello)
  https://cf.geekdo-images.com/images/pic3014888_md.jpg

  Oceanos is een leuk, familiespel waarin toch voldoende diepgang zit, zowel letterlijk als figuurlijk.
  Er zijn 3 rondes te spelen en iedere ronde bestaat uit 5 beurten.
  Er wordt op een unieke manier kaarten "gedraft" waar je rekening dient te houden met verschillende factoren. Zo kan je punten sprokkelen door verschillende (unieke) dieren te verzamelen, door een netwerk van koralen te maken, door schatkisten vanuit de diepte naar boven te halen en door je propellor up te graden.
  Dit alles is prachtig weergegeven met een eigen duikboot (5 delen) die je zelf in elkaar moet knutselen en kaarten waarop symbolen staan (dieren, koralen, schatkisten, kristallen & upgradebasis).

   https://s18.postimg.org/l6cg5dszt/20161105_225346.jpghttps://s15.postimg.org/4adgq5kqz/20161107_214006.jpg

  De duikboot:

  Alle 5 de onderdelen van de duikboot zijn puzzels die door een upgrade te doen, kunnen vervangen worden door andere stukken.
  • De propellor van niv. 0 naar niv. 2 upgraden en daarna naar niv. 5 upgraden.
  • De motor kan je van 1 brandstof upgraden naar 2 brandstof en daarna naar 3 brandstof
  • De aquarium kan je van 3 vissen naar 5 vissen upgraden en daarna naar 8 vissen.
  • Het luchtluik kan je 1 venster naar 2 vensters upgraden en daarna naar 3 vensters.
  • De cockpit kan je van 1 periscoop upgraden naar 2 periscopen en daarna naar 3 periscopen.

  Wat zijn de eigenschappen van deze verschillende onderdelen?

  • Propellor gaat je aan het einde van elke ronde punten opleveren, bij niv. 0 = geen, bij niv. 2= 2 & bij niv. 5 = 5 punten.
  • Motor hiermee kan je bonuskaarten spelen: 1 brandstof = 1 bonuskaart, 2 brandstof = 2 bonuskaarten & 3 brandstof = 3 bonuskaarten.
  • Aquarium ga je een aantal unieke vissen kunnen bekijken per ronde, dit levert je 2 punten op per unieke vis: bij 3 = 3 unieke vissen, bij 5 = 5 unieke vissen & bij 8 = 8 unieke vissen.
  • Het luchtluik kan je duikers naar de oceaan insturen, die leveren punten op aan het einde van het spel: per schatkist dat de duiker naar boven haalt in een verticale lijn mag je een schatfiche trekken.
  • Cockpit geeft je de mogelijkheid om meer kaarten te krijgen aan het begin van elke ronde: Per periscoop krijg je 1 kaart en je krijgt zo wie zo een extra kaart, zowel bij 1 periscoop als 2 als 3 periscopen.

  https://s22.postimg.org/milnex5gx/20161105_225700.jpghttps://s17.postimg.org/5vpub7fbz/20161105_225641.jpg

  De expeditiekaarten:

  Op de kaarten staan verschillende symbolen die je gedurende iedere ronde punten kunnen opleveren of aan het einde van het spel kunnen opleveren.

  Welke symbolen leveren iedere ronde punten op (per ronde te bekijken)?

  De propellor EN de aquarium,

  Het dier de kraken kan de perso(o)n(en) met de meeste rode ogen bestraffen = minpunten.

  Welke symbolen scoren punten aan het einde van het spel?

  De koralen EN de schatkisten

  Hoe scoren deze verschillende symbolen punten?

  De propellor: de punten weergegeven op de propellor.

  De aquarium: men telt de verschillende UNIEKE dieren op de kaarten in de huidige ronde, 2 punten/uniek dier.

  De kraken: men telt bij iedere speler het aantal rode ogen, diegene met de meeste rode ogen moet de krakenfiche nemen (levert eventueel minpunten op). Indien er meerdere spelers de meeste rode ogen hebben krijgen ze allebei de (eventuele) minpunten.

  De koralen: Je grootste koraalgebied dat verticaal en horizontaal aan elkaar aansluit, levert 1 punt/koraal op.

  De schatkisten: als je duikers hebt geplaatst op kaarten, krijg je schatkaart fiches voor de schatkisten die deze duiker naar het oppervlakte brengt. Dit gebeurt in verticale zin, dus als er schatkisten staan op de kaart waar hij ligt neemt hij deze (bij wijze van spreken) mee naar boven en ook alle andere schatkisten die hij op zijn verticale weg tegenkomt. Je trekt dan blind schatkaartfiches uit de zak voor het aantal dat hij naar boven heeft gehaald. Dit levert je punten van 2 tot 4 punten.

  https://s18.postimg.org/j5f5a59s9/20161107_202929.jpg

  Nu zal je denken er zijn nog 2 symbolen niet uitgelegd ... en dat zijn de kristallen en de upgrade-basissen. Kort gezegd om te kunnen upgraden van niv. 1 naar niv. 2 heb je minimaal 1 kristal nodig en DAARNA een upgrade-basis. Wanneer dit het geval is kan je je duikboot upgraden, t.t.z. je neemt een puzzelstukje weg en vervangt het door een zelfde soort puzzelstukje maar een niveau hoger.

  Wanneer je je een onderdeel van je duikboot van niv. 2 naar niv. 3 wil brengen heb je 2 verschillende soorten kristallen nodig en DAARNA een upgrade-basis.

  Je kan niet ineens upgraden van niveau 1 naar niveau 3, je moet dit stap voor stap doen.

  https://s11.postimg.org/jvjch8k9f/20161107_205557.jpg

  Jullie zullen wel denken, amai zoveel uitleg en nog niets over het spelverloop. Het is héél belangrijk om de verschillende onderdelen van de kaarten en duikboot goed te begrijpen alvorens je het spel begint.

  Spelverloop:

  1. De expeditie kapitein deelt kaarten uit aan de andere spelers, en kijkt daarbij per speler naar de hun periscoop. Iedere speler krijgt ongeacht zijn periscoopniv. 1 kaart extra. De expeditie kapitein krijgt zelf geen kaarten.
  2. De spelers die kaarten hebben gekregen, kiezen uit de gekregen kaarten 1 kaart die ze deze beurt gaan spelen. Door gebruik van brandstof is het mogelijk een bonuskaart te spelen. Ze leggen de gekozen kaarten gedekt voor zich.
  3. Wanneer alle spelers (buiten de expeditiekapitein) hebben gekozen draaien ze tegelijkertijd hun gekozen kaarten. Kaarten worden steeds van links naar rechts gespeeld.
  4. De expeditie kapitein krijgt de niet gekozen kaarten van de andere spelers. Indien hij meer kaarten krijgt dan zijn periscoop (+1) toelaat, dan is dat geluk voor de kapitein. Wanneer hij minder kaarten krijgt dan zijn periscoop (+1) dan neemt hij kaarten van de trekstapel totdat hij het aantal heeft dat overeenkomt met zijn periscoop (+1).
  5. De expeditie kapitein speelt nu ook zijn gekozen kaart + eventueel een via brandstof extra bonuskaart.
  Zo verloopt een beurt, de volgende speler wordt nu expeditie kapitein en doorloopt de hierboven beschreven stappen.

  https://s17.postimg.org/lap20grb3/20161107_205613.jpg

  Ik heb gemerkt in deze eerste sessie dat, eens je de regels bent doorgesparteld, het heel vlot speelt. De beurten volgen elkaar zeer snel op, de puntentelling per ronde verloopt heel vlot mede dankzij het puntenhulpje dat voor iedere speler is meegeleverd.

  Mijn beide tafelgenoten, hadden het soms wat moeilijk zich te concentreren tijdens de uitleg, maar eens ze aan het spelen waren verliep het vlot. Mits af en toe wat bijkomende uitleg en tips, hebben ze zich goed geamuseerd.

  Ze vonden het spel zo leuk, dat ze zeker en vast zouden aanraden aan andere kinderen.

  Wat het spel nog meer toegankelijker maakt is dat het taalonafhankelijk is.


  Het enige echt negatieve vind ik, is dat sommige puzzelstukjes niet vlot in elkaar willen passen. Deze moeten moeten met een beetje kracht in elkaar gepast worden. Wat wel spijtig is, want dit spel gaat nog veel op tafel komen. Ik vrees dat door het vele spelen er vlug slijtage op de speelstukken gaat komen. Wat enorm spijtig zou zijn. Wat je je tafelgenoten wel kan meegeven is, dat indien het niet goed past, niet te hard te duwen op de speelstukken. Zo raken ze niet beschadigd.


  https://s21.postimg.org/7n3vi8mdz/20161107_210222.jpg

  07-11-2016 om 00:00 geschreven door Ozymandias  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  Categorie:Iello
  >> Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lost Cities (Uitgever 999 Games)
  https://cf.geekdo-images.com/images/pic607369.jpg

  Lost Cities ... zou als thema moeten hebben dat je je als investeerder voelt op expeditie.
  Dat gevoel heb ik geenzins als ik dit spelletje speel, wat niet wil zeggen dat ik het niet graag speel. Héél graag zelfs.
  Door zijn eenvoud speelt het zo vlot weg, dat zelfs onervaren bordspelers ermee weg kunnen.
  Gaat het vlug vervelen?
  In de eerste potjes misschien wel, daar je dan niet nog niet zo goed weg bent met de taktiek of strategie. Maar na een paar potjes ga je toch wat meer strategischer spelen, ga je wat meer opletten wat je tegenstander aan het doen is...
  Dat maakt dit spelletje net zo leuk. Vanaf het moment dat je je tegenstander in het oog houdt en tracht in te schatten waar hij/zij voor gaat spelen, kan je je strategie ten volle ontplooiïen of dit dan ook nog goed uitpakt is natuurlijk een andere zaak.
  We hebben 2 soorten kaarten: expeditie kaarten (cijfers 2 t/m 10) en weddenschapskaarten (handen geven)
  • Expeditiekaarten: deze worden uitgespeeld per kleur aan jou zijde van het bord van laag naar hoog
  • Weddenschapskaarten: indien je deze kaart speelt, moet deze worden gespeeld alvorens je een expeditiekaart speelt. Deze kaart moet steeds een expeditie starten, als ze gespeeld wordt.  https://cf.geekdo-images.com/images/pic744947_md.jpg

  Een beurt gaat als volgt:
  1. Kaart uit de hand spelen
  2. Kaart trekken

  Als je een kaart uit de hand speelt dan kan je dat doen aan jouw zijde van het spelbord, maar je kan ook een kaart afleggen.

  Kaart aan jouw zijde van het spelbord leggen: je legt deze kaart bij de juiste kleur expeditie (geel, blauw, grijs, groen, rood) van laag naar hoog. Je kan er ook voor kiezen om een kaart uit je hand op 1 van de aflegstapels te leggen, deze wordt dan afgelegd per kleur (zo ga je gaandeweg het spel 5 aflegstapels verkrijgen).

  Daarna moet je een kaart van de trekstapel nemen of 1 kaart van de aflegstapels. Als je een kaart van de aflegstapel neemt, mag het niet een kaart zijn die je eventueel zonet zou hebben afgelegd.


  Het spelletje eindigt van zodra de trekstapel op is.

  Dan worden de punten geteld.

  Elke expeditie die gestart is kost je 20 punten, niet gestarte expedities leveren geen punten op dus ook geen minpunten.

  Elke gestarte expeditie levert zoveel punten op als het totaal aan kaartwaarde (vb.: 2,3,5,7,9,10 = 36 punten)

  Wanneer er weddenschapskaarten zijn gebruikt bij een expeditie kan je dit veel meer punten opleveren, door de vermenigvuldigingsfactor.

  1 weddenschapskaart bij een expeditie = 2x, 2 weddenschapskaarten bij een expeditie = 3x, 3 weddenschapskaarten bij een expeditie = 4x

  Je telt al je expedities bij elkaar op en zo weet je wie de beste investeerder is.

  https://cf.geekdo-images.com/images/pic94035.jpg
  07-11-2016 om 00:00 geschreven door Ozymandias  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (1 Stemmen)
  Categorie:999 Games
  Tags:Lost Cities, 999 Games, Kaartspel, 2 personen
  >> Reageer (0)
  06-11-2016
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dice City (Uitgever Artipia Games / AEG)
  https://cf.geekdo-images.com/images/pic2561229.jpg

  Een spelletje gekregen voor m'n verjaardag.

  Wat vind ik dit geweldig, ik zal niet zeggen dat ik het 2x 3x achter elkaar zou willen spelen. Maar het is leuk, je hebt wat interactie doordat je met je leger eventueel locaties kan aanvallen en/of goederen kan stelen van je tegenstander.
  Dit maakt dat je toch steeds je tegenstander in het oog moet houden, met wat hij/zij allemaal bezig is.
  Er wordt wat de vergelijking gemaakt met Machi Koro, mjah ik kan dat begrijpen.
  Alhoewel je hier met je 5 verschillende gekleurde dobbelstenen, iets meer kan doen dan in machi koro ... naar mijn bescheiden mening.
  Het is een leuk filler, waar je met een bepaalde "partie-plaisir" - houding moet beginnen.
  Voor mij is het niet het spel dat vraagt om kei veel tactische keuzes, maar meer vraagt om rondom de tafel plezier te doen ontstaan door elkaar wat trachten te dwarsbomen.

  Natuurlijk wil je winnen, dat wil iedereen, maar naar mijn mening moet dit niet primeren in dit spelletje.

  http://oi68.tinypic.com/2uop1ug.jpg


  Iedereen begint met een eigen spelbord, dat voor iedereen identiek is ... maar je kan het zelf in de loop van het spel inkleden naar believen, zelfs gebouwde locaties kunnen overbouwd worden. Dit vormt allemaal geen probleem.

  Wat ga je doen iedere keer dat je aan de beurt bent?
  1. Gebruik de dobbelstenen (die reeds gedobbeld zijn, en op hun locatie zijn neergelegd)
  2. Indien mogelijk ga je aanvallen
  3. Indien mogelijk kan je gebouwen bouwen en/of aan een handelschip leveren.
  4. Einde van je beurt (al je dobbelstenen gooien en op hun respectievelijke locatie leggen)

  Voila en deze 4 puntjes worden herhaald totdat, ofwel:

  1. Alle bandietkaarten van de 3 stapels op zijn
  2. Alle handelschepen van 2 of meer handelschepen op zijn
  3. Locatiekaarten-stapel is leeg
  4. Een speler 2 of meer rijen heeft gebouwd met gebouwen die actief zijn (de speler die dit bereikt kiest of het spel stopt of verder gaat)

  Daarna mogen alle andere spelers nog hun beurt spelen, zodat iedereen evenveel beurten heeft gehad.

  https://s11.postimg.org/7ujm494yb/20161103_223846.jpg

  Natuurlijk kan je tijdens actie 1 & actie 2 kiezen uit verschillende mogelijkheden.

  Zo kan je met actie 1 bvb. een dobbelsteen een locatie verleggen naar links of rechts OF kan je 4 locatiekaarten afleggen en aanvullen met 4 nieuwe OF reactiveer een locatie die gedeactiveerd is OF neem een "sla-over" token.

  Met actie 2 kan je bvb een locatie van de tegenstander aanvallen OF kan je bandieten aanvallen OF kan je de stock van je tegenstander aanvallen.


  De locatie kaarten die gebouwd kunnen worden spreken allemaal voor zich en hebben niet veel bijkomende uitleg nodig.

  Alleen de kaarten met deactivatie-symbool, zorgt toch telkens weer voor enige verwarring, zeker als een locatie met dat symbool aangevallen wordt.

  Voorbeeld van zo'n kaart:

  https://s13.postimg.org/e0r69nk1z/20161103_235511.jpg

  Wanneer je zulk een kaart bouwt in je stad, dan doet deze voorlopig nog niets. Wanneer je in je volgende beurt op deze locatie terecht komt met je dobbelsteen dan kan je deze gebruiken door er een deactivatie token op te leggen. Wanneer je er in een volgende beurt op terecht komt kan je deze locatie dus niet gebruiken. Met een andere dobbelsteen kan je natuurlijk wel de deactivatie token verwijderen.

  Dus kort gezegd, zulke locaties kan je pas hun eigenschap gebruiken wanneer deze door een dobbelsteen wordt gedeactiveerd.


  + Duidelijke overzichtelijke kaarten
  + Interactie is zeker aanwezig
  + Relatief korte spelduur

  - Spelduur kan langer worden met meer spelers
  - Sommige kaarten zorgen voor de nodige verwarring
  - Uitbreidingen zijn wel héél duur

  06-11-2016 om 00:00 geschreven door Ozymandias  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
  Categorie:AEG / Artipia Games
  Tags:Dice City, Dobbelen, Kaartenmanagement, AEG, Artipia Games
  >> Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Discoveries (Uitgever Ludonaute)
  https://cf.geekdo-images.com/images/pic2514870.png
  Na fantastische expedities gemaakt te hebben in het bordspel Lewis & Clark, werd het tijd om deze ook aan de collectie toe te voegen.
  Net zoals je bij Pandemie een bordspel en een dobbelspel hebt, heeft het bordspel Lewis & Clark nu ook zijn kleine broertje Discoveries.
  De dobbelstenen vertonen niet de traditionele getallen 1 t/m 6, maar elke zijde heeft een symbool. Elke speler heeft een set van 5 dobbelstenen die je toelaten bepaalde acties te doen tijdens je beurt.

  http://oi68.tinypic.com/2l8iumu.jpg

  In onze sessie, moesten we effe de regels terug uit de diepe rivieren halen van Discoveries. Wat is het zalig geschreven, een speels lettertype nodigt je gewoon uit om het te lezen (en niet alleen de spelregels). Niet moeilijk te begrijpen, alhoewel we tijdens onze sessie toch af en toe terug moeten grijpen naar wel bepaalde regeltjes. Niets onoverkomelijk.

  Het opzetten van het spel gaat vlotjes en vraag niet zoveel tijd ... juiste aantal kaarten nemen, juiste aantal grijze dobbelstenen nemen en je eigen spelbordje met bijbehorende dobbelstenen. Hopla je kan van start gaan.
  Je kiest natuurlijk ook nog een expeditiekaart, deze ga je trachten te voltrekken in je komende beurten. Wanneer deze is volbracht ga je deze toevoegen aan je dagboek, zo blijft het geheim voor de tegenspelers welke expedities je gedurende het spel al volbracht hebt. Wanneer deze is volbracht kan je uit de 3 expeditiekaarten een nieuwe kiezen, die je dan gaat trachten te volbrengen in je volgende beurten ...

  Wat zo goed is aan dit spelletje is de eenvoud in keuzes van acties, want je kan maar kiezen uit 2 acties, ofwel:
   A1. Leg dobbelstenen in je actiegebied. Dit geeft je volgende mogelijkheden:
   • Voorbereiding op een expeditie
   • Beëindigen van een expeditie
   • Wijzigen van dobbelsteenactie
   • Ruilen van je expeditiekaart
   • Een stamkaart aanschaffen
   A2. Neem alle dobbelstenen van ofwel de linker -of rechterhelft OF neem al je eigen dobbelstenen waar ze ook liggen.

   http://oi63.tinypic.com/2929tf4.jpg

   Zo wordt er om beurten gespeeld, voer 1 van die 2 acties uit.
   Als je in je beurt de 1ste actie neemt, dan ga je 1 soort dobbelsteen (wandelen, paardrijden, stam, expeditie) nemen en deze op je eigen speelbord plaatsen. Je mag daarbij meerdere dobbelstenen met hetzelfde symbool plaatsen in je actiegebied, maar geen 2 verschillende symbolen (uitgezonderd met bepaalde stamkaarten). Daarna is de volgende speler aan de beurt. Enz enz ...

   http://www.dice-online.be/wp-content/uploads/2016/03/dice-games-Discoveries-300x202.jpg

   Hier worden niet, zoals bij vele spelletjes de dobbelstenen herrolt nadat een bepaalde actie is voltrokken.
   Dit wordt enkel gedaan als je, de hierboven beschreven, actie 2 kiest OF als je een expeditie hebt volbracht.
   Daarom is het plannen in dit spel héél essentieel.

   http://oi65.tinypic.com/1rb0b6.jpg

   3 mooie elementen in dit spelletje zijn:
   • Je kan een soort van joker (grijze) dobbelsteen verkrijgen, wanneer je een stamkaart aanwerft, deze kan je dan mee gebruiken om in je actieveld te plannen in je volgende beurt. Deze kan ook afgenomen worden door de tegenstander, maar jij bepaalt welke grijze dobbelsteen je geeft aan je tegenstander.
   • Je kan door, de hierboven beschreven, actie 2 dobbelstenen nemen van je tegenstander, deze kan je dan ook inzetten in je eigen actieveld ... Maar hier moet je bij opletten dat je tegenstander deze zomaar van je kan komen weghalen als hij/zij actie 2 gaat doen.
   • Je kan eventueel als het je lukt ook 2 expedities voltrekken in je beurt t.t.z. je volbrengt eerst je eigen expeditiekaart en als je dan de mogelijkheid ziet om nog verder te gaan met expeditie kan je er nog een 2de voltrekken. Dit vraagt een enorme planning en dobbelsteen management. Maar het brengt je natuurlijk 2 expeditie kaarten op en je DIRECT nog een extra beurt.

   Het spel eindigt nadat ofwel de stamkaarten ofwel de expeditiekaarten niet meer aangevuld kunnen worden. De andere spelers mogen dan nog 1 beurt spelen.

   Punten verdien je door tipi's te verzamelen (staan op de stamkaarten en eventueel op expeditiekaarten), ook door verschillende soorten dieren/planten te verzamelen, ook leveren bepaalde expeditiekaarten nog punten op.

   http://oi68.tinypic.com/2aka639.jpg

   + Mooie vormgeving

   + Taalonafhankelijk

   + Geen al te moeilijke regelgeving

   + Puntentelling is eenvoudig

   + Planning dmv dobbelstenen

   + Niet alle kaarten worden gebruikt per spel

   + Wordt leuker met meerdere spelers


   - De doos had wat kleiner gemogen

   - Alhoewel taalonafhankelijk moet er toch regelmatig voor de symboliek naar de achterzijde van de spelregels gegrepen worden

   - Met 2 kan het wat saai worden, daar het element dobbelstenen van iemand anders gebruiken wat wegvalt.
   06-11-2016 om 00:00 geschreven door Ozymandias  

   0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (1 Stemmen)
   Categorie:Ludonaute
   Tags:Ludonaute, Discoveries, Lewis & Clark, dobbelen, plannen
   >> Reageer (0)


   SPELLETJES ENZO: Welkom op mijn blog!
   Interessante links
  1. De Kolonisten
  2. De Spelshop
  3. Lotana - Spelmagazijn
  4. Adriaensen Speciaalzaak
  5. Zomerspel
  6. Zuiderspel
  7. Spel: Iedereen speelt!
  8. Spellenspektakel
  9. Spiel Essen
  10. Bordspelmania

   Mijn favorieten
  11. Core-Origins Games
  12. Joshua Tree Games
  13. Reuze Spelplezier
  14. De Spelgezel
  15. Spelfanaat
  16. Brainfreeze Coffee & Comics
  17. Hermelijn
  18. Demo Spel
  19. Neverland
  20. Oberonn

   Hoofdpunten blog speleninlille
  21. Solar Flux
  22. Elk einde heeft een nieuw begin ...
  23. Photosynthesis (Blue Orange Games)
  24. Nutz (Blue Orange Games)
  25. Katarenga (Huch)

   Gastenboek

   Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


   Blog als favoriet !

   Archief per week
  26. 30/10-05/11 2017
  27. 04/09-10/09 2017
  28. 28/08-03/09 2017
  29. 21/08-27/08 2017
  30. 14/08-20/08 2017
  31. 24/07-30/07 2017
  32. 17/07-23/07 2017
  33. 19/06-25/06 2017
  34. 29/05-04/06 2017
  35. 15/05-21/05 2017
  36. 24/04-30/04 2017
  37. 13/02-19/02 2017
  38. 06/02-12/02 2017
  39. 30/01-05/02 2017
  40. 23/01-29/01 2017
  41. 12/12-18/12 2016
  42. 05/12-11/12 2016
  43. 28/11-04/12 2016
  44. 21/11-27/11 2016
  45. 14/11-20/11 2016
  46. 07/11-13/11 2016
  47. 31/10-06/11 2016
  48. 17/10-23/10 2016

   E-mail mij

   Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


   Foto

   Foto

   Foto

   Foto

   Foto

   Foto

   Foto

   Foto

   Foto

   Foto

   Foto

   Foto

   Foto

   Foto

   Foto

   Foto

   Foto


   Blog tegen de wet? Klik hier.
   Gratis blog op https://www.bloggen.be - Bloggen.be, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!