IK SPEEL GRAAG EEN KEERTJE MEE !

Qua gebruiksgemak en vlot verlopen van het maken van afspraken
opteren we voor een Facebookgroep waarin iedereen welkom is om
zich op te geven om mee te spelen of zelf speelmomenten te lanceren.
Volg ons op Facebook (klik) om op de hoogte te blijven!

Foto
5% korting op al uw aankopen bij spellenspeciaalzaak Adriaensen!!!
(Klik op bovenstaand logo om de spellenlijst te bekijken)


Flag Counter
Spellenblog SpinLi
Omdat spelen de belangrijkste bijzaak ter wereld is ...
24-12-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Onze allermooiste Kerst ...
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Geboren op 24-12-11

Lengte : 52 cm

Gewicht : 3,55 kg

 

24-12-2011 om 23:24 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (2)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Stone age uitbreiding : in stijl naar het doel (Hans im Glück)

stone age erweiterung

In deze uitbreiding verandert er weinig aan het oorspronkelijke spelverloop van Stone age. Ik verwijs u voor een beschrijving van het spel dan ook graag door naar : http://www.bloggen.be/speleninlille/archief.php?ID=667047

In deze bespreking zet ik voor u even de nieuwigheden op een rijtje.
- u krijgt een nieuw speelbord, dat op het oorspronkelijke speelbord wordt gelegd
- u ontvangt tevens materiaal voor een vijfde speler (speelbord, 10 meeples, 3 kubusjes) 
- een nieuwe grondstof "ivoor" wordt toegevoegd in slagtanden (waarde 1) en ringen (waarde 3)
- u krijgt ook 9 nieuwe gebouwen + 6 gebouwen die ooit in Spielbox verschenen
- ook 9 nieuwe kaarten komen in het spel
- tenslotte zijn er scoremarkers voorzien die u helpen als u over de 100/200 punten gaat

Het spelprincipe blijft dus volledig behouden. Het ivoor wordt bij het voedsel gelegd in de voorraad en kan op die manier ook verworven worden. U kan uw gegooide ogen gebruiken om zowel voedsel als ivoor aan te schaffen. Daarnaast is er een nieuwe plek op het speelbord "de handelaar" waar u terecht kan. Als u hier uw werkers inzet, dan krijgt u 2 ivoor en daarnaast schuift uw kubusje een plaatsje op. Afhankelijk van waar deze zich bevindt bij de handelaar ga je in de loop van het spel grondstoffen kunnen ruilen. Zo kan je bij de aanschaf van een gebouw of kaart grondstoffen gaan ruilen tegen een ratio 2:1, 1:1 of zelfs 1:2.

Er komt ook een extra aanschafplaats voor kaarten. U dient hiervoor 3 ivoor af te geven, maar mag ook opteren om zes ivoor te betalen. U krijgt dan naast de openliggende kaart ook nog de bovenste dichte kaart van de trekstapel. De nieuwe kaarten worden overigens gewoon toegevoegd aan de andere kaarten. Tussen deze kaarten zit er bijvoorbeeld een ivoorsymbool (deze kan je mee sparen voor verschillende grondstoffen), handelaarskaarten (aantal symbolen x de plaats waar je kubus op de handelaarstrack is geraakt), kaarten waarmee je je kubusje op de handelaarstrack mag voortzetten, ...

Wat de gebouwen betreft, worden de nieuwe gewoon toegevoegd aan het spel. Je maakt weer stapels van zeven gebouwen, één stapel per speler. De resterende gebouwen gaan terug in de doos. 

Het spel eindigt zo gauw de kaarten niet meer kunnen worden aangevuld of er een stapel gebouwen volledig is opgebouwd.

Titel : Stone age : Mit Stil zum Ziel
Auteur : Bernd Brunnhofer
Uitgeverij : Hans im Glück
Aantal spelers : 2-5
Speelduur : 75 min.
Leeftijd : 10+ 

24-12-2011 om 00:00 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
23-12-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hexenhochhaus (Drei magier spiele)

hexenhochhaus

In dit spel gaan de kleine heksjes proberen om zo snel mogelijk op het dak van het heksenhuis te geraken, want daar ligt een magische bal. Natuurlijk gebruiken ze maar al te graag de bezem, want hiermee kunnen ze sneller omhoog geraken. Maar aangezien dit toch wat vaardigheden vereist van een heks loopt het soms wel eens fout en weigert de bezem dienst.

De spelers hebben een pion in de vorm van een schijf die langs één kant wordt aangetrokken door de bezem en langs de andere kant niet. Om beurten gooien de spelers met de dobbelsteen en verplaatsen ze hun pion het gegooid aantal plaatsen. Gooi je een bezem, dan neem je de bezem en kijk je of jouw pion wordt aangetrokken, is dit het geval, dan verplaats je je pion naar het volgende bezemveld op het speelbord. Wordt jouw pion niet aangetrokken, dan blijft hij staan. Gooi je het draaiensymbool dan verplaats je eerste je pion het aantal gegooide ogen vooruit en draai je dan een fiche van een tegenstrever of jezelf naar de andere kant.

De spelers wiens pion als eerst bovenaan in het heksenhuis geraakt, is de winnaar van het spel.

hexenhochhaus

Titel : Hexenhochhaus (Heksentoren)
Auteur : Klaus Kreowski
Uitgeverij : Drei magier spiele
Aantal spelers : 2-4
Leeftijd : 4+
Speelduur : 15 min.

23-12-2011 om 00:00 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
22-12-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Die geheimnisvolle Sternschnuppe (Drei Magier Spiele)

die geheimnisvolle sternschnuppe   die geheimnisvolle sternschnuppe

In dit spel gaat u wederom gebruikmaken van de doos. U bouwt eigenhandig een wasdraad waaraan een kleine magnetische ster hangt te bengelen. Nadien verdeelt u de stralen van de ster gelijkmatig over de spelers. Dit zijn houten stokjes, lang met magneet, lange en korte stokjes zonder magneet. Om beurten hangen de spelers hun stokjes aan de ster of proberen ze de andere stokjes ertussen te balanceren. Vallen er één tot drie stokjes tijdens uw beurt, dan neemt u deze gewoon bij uw voorraad. Vallen er meer dan drie, dan neem je diegene die het minste strafpunten opleveren (zie onder). De andere gevallen stralen gaan uit het spel. Wie als eerste z'n stralen kwijtspeelt, is de winnaar van het spel. De overige plaatsen worden bepaald door het tellen van de resterende stralen in de voorraad. Een straal met magneet = 1 minpunt, een lange straal zonder magneet = 2 minpunten en een kleine straal = 3 minpunten waard. Uiteraard kan je het spel ook alleen spelen en proberen een persoonlijk record te halen door zoveel mogelijk stralen aan de ster te bevestigen.

Titel : Die geheimnisvolle Sternschnuppe (de geheimzinnige vallende ster)
Auteur : Christian Sovis
Uitgeverij : Drei magier spiele
Aantal spelers : 1-5
Leeftijd : 5+
Speelduur : 15-20 min.

 

22-12-2011 om 00:00 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
21-12-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mogel motte (Drei magier spiele)

mogel motte

De titel is mooi vertaald in het Nederlands naar "Valsspeelmot". Het is een klein doosje in de Drei Magier-reeks die we kennen van Kakkerlakkensalade, Haai alarm, Tarantula Tango, ... In dit doosje vindt u weer een alleraardigst kaartspelletje, maar ik heb er toch wel mijn bedenkingen bij. (zeker als je het in clubverband zal gaan spelen).

In Mogel Motte komt het erop neer dat je moet valsspelen, je moet kaarten uit je hand laten verdwijnen. Merkt niemand het op, prima. Indien wel, dan wordt je hier voor gestraft. Leuk idee, slechte uitvoering. Kaarten wegmoffelen in truien, op de grond gooien, ... daar houden wij als spelliefhebber niet van. Persoonlijk denk ik dat dit een zeer leuk spel zou zijn geweest als men de "wat een familie"-variant zou gebruiken (meer hierover later).

In Mogel motte proberen spelers dus hun hand zo snel mogelijk leeg te spelen. Ze doen dit door om beurten kaarten af te leggen op een gezamenlijke aflegstapel. Je mag enkel een kaart afleggen met een waarde net ééntje hoger of net ééntje lager dan de bovenste kaart van de aflegstapel (waarbij je op een vijf ook een één kan leggen en omgekeerd aangezien dit de hoogste kaarten zijn). Daarna neem je een kaart van de trekstapel. Zo gaat het natuurlijk niet echt vooruit om je hand leeg te spelen, dus gooi gerust een kaart op de grond, verstop ze waar je maar kan. Zo lang je hand met kaarten maar boven tafel blijft, je niet meer dan één kaart tegelijk wegmoffelt en de laatste handkaart mag niet weggestopt worden. 

Eén speler is de bewakingskever en houdt de spelers goed in het oog. Betrapt hij een speler op valsspelen, wordt het spel even stilgelegd (de andere spelers mogen op dit moment niet valsspelen) en wordt er gecontroleerd of de speler effectief heeft valsgespeeld. Is hij betrapt, dan neemt hij de kaart terug op handen, net als een handkaart van de bewaker. Is de beschuldiging ten onrechte, dan neemt de bewaker een extra handkaart van de trekstapel.

De bewaker mag zelf niet valsspelen en er mag ook niet geklikt worden in het spel. Dit is in grote lijnen het spel. Enkele kaarten bieden ook nog wat extra's (zoals hieronder vermeld). Je speelt net zoveel ronden als er spelers zijn. Een ronde eindigt als een speler al z'n kaarten heeft laten verdwijnen. Voor elke kaart op handen krijgen de andere spelers 1 strafpunt, voor een actiekaart 5 strafpunten en een valsspeelmot-kaart 10 strafpunten. De speler die na al de ronden het minste strafpunten heeft, wint het spel.

Speciale acties van de kaarten :
- Valsspeelmot : mag niet op de aflegstapel gelegd worden of doorgegeven, moet dus weggemoffeld worden
- Spin : aansluitend één handkaart geven aan een andere speler
- Mug : alle spelers slaan zo snel ze kunnen op de aflegstapel, de laatste krijgt van elke medespeler een kaart
- Kakkerlak : alle spelers leggen gelijktijdig een kaart met dezelfde waarde als de kakkerlak af, enkel de snelste mag z'n kaart laten liggen, de anderen nemen hun kaart terug
- Mier : alle spelers nemen een extra kaart van de trekstapel, behalve de speler die de mier uitspeelt 

Titel : Mogel Motte
Auteurs : Emely en Lukas Brand
Uitgeverij : Drei magier spiele
Aantal spelers : 3-5
Leeftijd : 7+
Speelduur : 15-25 minuten 

 

21-12-2011 om 08:36 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
20-12-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.The road to Canterbury, part II

En zo wordt dit spel gespeeld :

20-12-2011 om 00:00 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
19-12-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.The road to Canterbury

Een eerste kennismaking :

19-12-2011 om 12:42 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
18-12-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.imprESSEN : Ninjato

Niet echt een Essenrelease, Z-man bracht dit spel al eerder uit en bij WGG was hij net te laat voor de beurs, maar aangezien in dezelfde periode gespeeld, toch een imprESSEN van dit spel.

Ninjato :

+ toegankelijk spel, met geen al te moeilijke regels
+ prima overzichtje van WGG op hun site (na registratie), wel enkele kleine opmerkingen (zie onder)
+ prachtig materiaal, functioneel en mooi geïllustreerd
+ thematisch klopt het plaatje
+ mooi gebalanceerd
+ qua gameplay zonder meer te vergelijken met Stone age, maar dit spel is naar mijn mening leuker

- enkele kleine spelregels zijn in de spelregels in aparte kadertjes gezet, maar vergeten op het overzicht van WGG
- wel wat materiaal om klaar te zetten
- sommige kaarten, vaardigheden moeten gecheckt worden in de spelregels, wegens niet direct duidelijke afbeelding (moet ik een kaart spelen of niet?) (maar eens je ze kent, is dit geen probleem meer)

ninjato

18-12-2011 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:imprESSENs
>> Reageer (0)
15-12-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Takenoko (Matagot)

takenoko

Antoine Bauza kaapte dit jaar alle mogelijke prijzen weg met zijn 7 Wonders. Eén van de opvolgers is Takenoko. Dit spel is zééééér lang onderweg geweest, was vorig jaar in Essen al te bezichtigen als prototype en was ook dit jaar nog niet geproduceerd. Nu twee maanden na Essen komen de spellen druppelsgewijs in de spellenwinkels terecht.

Takenoko is een familiespel waarbij je tracht opdrachtkaarten op te lossen en hiermee punten te scoren. Je kan punten scoren door bepaalde bamboescheuten te kweken, door met de panda bamboe op te eten of door bepaalde percelen aan elkaar te leggen.

De grootste troef van het spel is zonder meer z'n prachtige materiaal : fraaie tegels, duidelijke kaartjes en vooral erg leuke bamboescheuten en een tuinier en panda-figuur. De blauwe irrigatiekanalen kijken we dan even door de vingers, want dit hebben we al een keertje gezien in Aquadukt en Inca empire zat vol met dat soort stokjes. De individuele spelersborden mogen er dan weer wel zijn. Dit had misschien niet echt gehoeven, maar ze geven alleszins een mooi overzicht op het spelverloop en plaats om je verzamelde materiaal te plaatsen.

Takenoko

In een beurt gooit een speler de weerdobbelsteen, voert de bijhorende extra actie uit en voert dan twee verschillende standaardacties uit. Eventueel kan een speler nog één of meerdere opdracht(en) verzilveren in z'n beurt.

De acties :
- percelen aanbouwen : de spelers trekt drie percelen van de stapel, kiest er één en legt de twee andere onder de stapel. Het perceel moet grenzen aan de starttegel of aan twee reeds gelegde percelen
- irrigatie : je neemt een kanaal uit de voorraad en legt deze op het speelbord of je eigen voorraad. Indien je een kanaal in  je persoonlijke voorraad hebt, kan je dit inbrengen zonder hiervoor een actie op te offeren. Het kanaal moet grenzen aan de starttegel of eerder gelegde kanalen. Als een perceel wordt geïrrigeerd, wordt er een bamboescheut op geplaatst.
- tuinman : verplaats de tuinman in een rechte lijn op een tegel naar keuze en voeg een bamboescheut toe (max. 4 hoog) Ook alle aangrenzende percelen van dezelfde kleur krijgen een extra scheut
- panda : verplaats de panda in een rechte lijn op een tegel naar keuze en eet een bamboescheut op, deze wordt aan de persoonlijke voorraad toegevoegd en wordt gebruikt om opdrachten uit te voeren
- opdrachten : de speler neemt een nieuwe opdrachtkaart van een soort naar keuze en voegt deze aan de hand toe

* Opdrachten vervullen telt niet als actie. Je mag op elk moment een opdrachtkaart afleggen als aan de voorwaarden is voldaan.
* Verbeteringen : sommige percelen hebben verbeteringen, een omheining beschermt tegen de panda, meststof zorgt voor extra groei van de bamboe en een waterpartij zorgt voor automatische bevloeiing.
* Weerdobbelsteen : zon = extra actie in een beurt; regen = bamboescheut plaatsen op geïrrigeerde tegel; wind = twee dezelfde acties mogen ondernomen worden; bewolkt = een verbeteringsfiche uit voorraad nemen en op een perceel leggen; ? = weeromstandigheid naar keuze toepassen

Het spel gaat de laatste ronde in als er bij 2,3,4 spelers respectievelijk 9,8,7 opdrachten zijn uitgevoerd door een speler. De speler die de laatste ronde inluidt, krijgt de keizerskaart die twee punten waard is. De speler die op het eind het meeste punten heeft vergaard, is de winnaar.

Titel : Takenoko
Auteur : Antoine Bauza
Uitgeverij : Matagot
Aantal spelers : 2-4
Speelduur : 45 min.
Leeftijd : 8+

15-12-2011 om 19:57 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
12-12-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spel van het jaar 2012 al gekend?

Met enige verbazing merkte ik volgend spel als meest aangeklikte spel bij Boardgamegeek op dit moment. Voor alle fans van Halli Galli, Jungle speed en andere Dobbles, maar ook voor iedereen die het vrouwelijk lichaam weet te appreciëren, is er hier voor u : Titty Grab.

titty grab

titty grab

Titel : Titty Grab
Uitgeverij : self-published
Aantal spelers : 3-8
Leeftijd : 18+
Speeltijd : 10 min.

Meer info : www.tittygrab.com

12-12-2011 om 16:33 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
07-12-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spel in zicht #12

U kan het online magazine "Spel in zicht" downloaden op hun website.

www.spelinzicht.eu

07-12-2011 om 21:37 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
03-12-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rapa Nui (Kosmos)

rapa nui

Deze kleine doosjes van Kosmos staan eigenlijk al garant voor de nodige verrassingen. We hadden in Essen ons oog al laten vallen op dit spelletje, maar wegens te veel anders, is het uiteindelijk in Duitsland gebleven. Tijdens Spel in Broechem werd onze aandacht er terug op gevestigd dankzij Dominique en ook al had ik beloofd om geen blinde aankopen (wat is blind natuurlijk?) meer te doen, hebben we een sprong in het diepe gewaagd.

In Rapa nui proberen de spelers zoveel mogelijk overwinningspunten uit de brand te slepen. Op het einde van het spel scoren ze punten voor :
- de behaalde punten tijdens het spel (voor priesters en Moai)
- punten voor het aantal gebouwde Moai (4/beeld)
- één punt voor elke vijf hout dat ze nog over hebben

- punten voor hun offeraarten overeenkomstig met de geofferde waarde van een bepaalde kaart (3-2-1-0 punten)

Een speelbeurt bestaat uit drie delen :
1) een offerkaart aanschaffen (optioneel)
2) een kaart (kaarten) uitspelen
3) een kaart (kaarten) bijtrekken en waarderen

1) de offerkaarten komen voor in 4 soorten (grondstoffen), de kostprijs van deze kaarten is standaard 5 hout, maar kan per jager/verzamelaar van dezelfde grondstof met één omlaag gebracht worden (met minimum van nul natuurlijk)

2) de spelers spelen een persoonskaart uit hun hand voor zich op tafel. Dit kan een houthakker, een priester, een Moai of jager/verzamelaars van een soort zijn.
- houthakker : geen kosten en geen effecten
- priester : geen kosten en geen effecten
- moai : kosten 7 hout, 4 punten op het einde van het spel en een offerronde tot gevolg (zie onder)
- jagers/verzamelers : 1 tot 3 kaarten uitspelen van één soort, kostprijs 1 kaart is nul, voor elke volgende kaart één hout

Offerronde : de spelers leggen om beurten verplicht een offerkaart op de offerplaats open, de actieve speler legt er één dicht en nog één van een gekozen trekstapel.

3) de speler vult z'n hand karakterkaarten terug aan tot drie. Hij kan kaarten kiezen uit vier kolommen van vier kaarten. Indien een kolom is opgebruikt, worden er onmiddellijk terug vier nieuwe kaarten gelegd. De laatste kaart die zichtbaar wordt na het wegnemen van een kaart wordt gewaardeerd deze beurt.
- houthakker : elke houthakker die je hebt liggen, levert één hout op + één extra hout voor de speler met de meeste houthakkers (met een minimum van twee houthakkers, bij gelijke stand krijgt niemand het extraatje)
- priester : elke priester die je hebt liggen, levert je één punt op + één extra punt voor de speler met de meeste priesters
- moai : elke moai die je hebt liggen, levert één hout of één punt op (keuze speler) + één extra hout/punt voor de speler met de meeste moai
- jagers/verzamelaars : leveren alle spelers die zulke kaarten hebben liggen één offerkaart van die bepaalde soort op + één extra offerkaart voor de speler met de meeste van deze kaarten

Zo gauw de trekstapel met karakterkaarten is opgebruikt, eindigt het spel onmiddellijk en volgt er een slottelling zoals aangegeven in het begin van dit artikel. Voor de offerkaarten wordt er gewoon gekeken welke grondstof het meest is geofferd en deze levert 3 punten op, de volgende 2, 1 en de minste zelfs 0. De speler met de meeste punten wint het spel.

rapa nui

Titel : Rapa Nui
Auteur : Klaus-Jürgen Wrede
Uitgeverij : Kosmos
Aantal spelers : 2-4
Leeftijd : 10+
Speelduur : 40 min.

03-12-2011 om 00:00 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
02-12-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.imprESSEN : Flash point - fire rescue

Flash point : fire rescue

+ thematisch zit dit spel zéér mooi in elkaar
+ nogmaals een coöp, maar met enkele leuke nieuwe elementen zoals het opsparen van actiepunten
+ fijne graphics op de doos en op de karakterkaarten
+ zowel een familie- als gevorderdenvariant voorzien
+ een coöp die relatief makkelijk te winnen valt op het eenvoudigste niveau kan ook wel eens leuk zijn
+ het mogen verwisselen van karakter is een surplus voor dit soort spellen
+ onmiddellijk uitbreiding erbij zorgt voor héél wat mogelijkheden, diversiteit en andere moeilijkheidsgraden
+ het rollen van de dobbelsteen om te bepalen waar er vuur tevoorschijn komt, is een geluksfactor, maar stoorde niet (tijdens ons eerste spel op een bescheiden niveau wel te verstaan)

- minder mooie graphics op het speelbord, maar komt overzicht waarschijnlijk wel ten goede
- héél wat kleine regeltjes voor de gevorderdenversie waarover niets staat vermeld in de spelregels, een faq dringt zich op (met gezond verstand kom je wel erg ver, want blijkbaar hebben we alles juist geïnterpreteerd)

flash point

02-12-2011 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:imprESSENs
>> Reageer (0)
01-12-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.imprESSEN : Eminent domain

Eminent domain :

+ prachtig, stevig materiaal
+ prima kwaliteit van kaarten
+ relatief eenvoudige gameplay, met héél wat diepgang
+ constante betrokkenheid in het spel doordat je mee kan gaan in de rol die andere spelers kiezen
+ voor fans van San Juan, Race for the Galaxy en Glory to Rome zeker een must
+ gestroomlijnder en éénvoudiger dan RftG
+ er zijn nog héél wat mogelijkheden qua uitbreidingen
+ het spel is te snel afgelopen, zodat je onmiddellijk wraak kan nemen
+ zonder meer een goede aankoop

- voor veelspelers misschien ietsje te makkelijk (in vergelijking met RftG)
- uitbreidingen dringen zich onmiddellijk op (zelfs na een eerste spelletje, bv. soorten grondstoffen)
- het spel is misschien iets te snel afgelopen, vanaf het moment dat je hebt opgebouwd is het plotsklaps gedaan (hoewel er wel een langere variant is, die ik zeker volgende keer zal gebruiken)

eminent domain

01-12-2011 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:imprESSENs
>> Reageer (0)
30-11-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Flash point : fire rescue (Indie boards & cards)

flash point

 

Herinnert u zich nog het spel : Pandemie? Wel, we hebben z'n logische opvolger gevonden. Flash point is een coöperatief spel waarin u samen met uw medespelers tracht om alle slachtoffers uit een brandend gebouw te redden vooraleer het in elkaar stort of in een vlammenzee opgaat. Zowel qua gameplay als gevoel van onder druk staan, gelijkt dit spel erg op Pandemie. Persoonlijk vind ik dit spel thematisch ietsje logischer en dichter bij de realiteit. Bovendien is alles hier dat net ietsje gestroomlijnder en krijgt deze de voorkeur op z'n voorganger (zonder Pandemie te kort te doen). Het is natuurlijk ook wel zo dat dit spel gewoon nog nieuw is, en dat we niet alle trucjes van de foor al kennen. Misschien moeten we onze mening later nog bijstellen, maar dan hoort u het wel.

Flash point voorziet spelregels voor een familieversie en één voor de gevorderden. Wij raden u aan om als veelspeler onmiddellijk met de gevorderdenregels aan de slag te gaan, want de familieversie is wel een stukje beperkter en u krijgt minder druk op uw frêle schouders.

In een speelbeurt doorloopt een speler steeds 3 fasen. Je onderneemt je acties, laat het vuur uitbreiden en vult eventueel tegels aan met eventuele slachtoffers.

- een speler krijgt per beurt 4 actiepunten. Gebruikt hij ze niet allemaal op, dan kan hij de overgebleven punten overhevelen naar een volgende ronde (dit is wel nieuw in het genre, ken geen enkel spel waarbij dit kan). De mogelijke acties zijn bewegen, deuren openen of sluiten, vuur of rook doven, een muur stuk slaan om sneller tot bij een slachtoffer of buiten te geraken. Afhankelijk van bepaalde situaties zullen deze acties duurder zijn.

- om het vuur uit te breiden, gooien de spelers met twee dobbelstenen en op de overeenkomstige coördinaten op het speelbord verschijnt er een nieuwe vuurtegel. Ligt er daar al een vuurtegel, dan volgt er een ontploffing en breidt het vuur zich nogmaals in alle richtingen uit (tenzij het wordt tegengehouden door muren. Slachtoffers kunnen op deze manier verloren gaan en spelerspionnen omver geblazen worden.

- er liggen steeds drie POI (point of interest) tegels, waarop eventueel slachtoffers kunnen staan. Er zijn ook enkele valse alarmen, maar dat kan je natuurlijk enkel te weten komen door ze te gaan bekijken. Bedoeling is dat je deze slachtoffers gaat ophalen en meeneemt in je bewegen tot ze buiten staan. Na elke beurt dienen er drie tegels op het bord te liggen, ze komen ook in het spel door een dobbelsteenworp.

Het spel eindigt als :
- het gebouw instort, doordat er 24 blokjes op de muren liggen (door zelf kapot te maken of explosies)
- de spelers winnen als ze 7 slachtoffers gered hebben (je kan dan ook verderspelen tot je 10 reddingen hebt uitgevoerd voor een perfect spel)
- wanneer er 4 of meer slachtoffers het niet gehaald hebben, is het ook een onmiddellijke nederlaag.

flash point

Dit zijn de spelregels van de familievariant. Voor het gevorderdenspel komen er volgende zaken nog bij :
Als acties kan je volgende zaken extra kiezen :
- met een voertuig (ambulance of brandweerwagen) rijden en je op die manier snel verplaatsen naar de andere kant van het het gebouw
- het waterkanon afvuren om een brandhaard ineens te bestrijden
- veranderen van personage (elke speler heeft een personage dat een extraatje geeft tijdens het spel)
- hazmats verwijderen (dit zijn sterk ontvlambare producten die explosies veroorzaken)
- hotspots & opstoten bestrijden (dit zijn vuurhaarden die moeilijker te blussen zijn, ze zorgen voor sneller uitbreiding van het vuur)

De personages :
1) Paramedicus : kan een slachtoffer terug bij bewustzijn brengen zodat deze makkelijker kunnen begeleid worden naar buiten, maar hij betaalt dubbele actiepunten voor het doven van vuur
2) Kapitein : krijgt extra actiepunten om andere spelers hun pion te bewegen of deuren mee te openen of te sluiten
3) Beeldtechnicus : kan POI-tegels gaan bekijken vanop afstand
4) Caps brandweerman : heeft 6 actiepunten tijdens z'n beurt (extra AP kunnen niet opgespaard worden)
5) Hazmat technicus : kan hazmats opruimen waarop een brandweerman staat
6) Generalist : 5 actiepunten per beurt
7) Reddingsspecialist : 3 extra bewegingsactiepunten ter beschikking en kan makkelijk muren hakken, betaalt wel dubbele kost voor het doven van vuur
8) Chauffeur/operator : kan het waterkanon afvuren voor slechts 2 AP ipv 4 en mag de dobbelstenen hergooien

Titel : Flash point : fire rescue
Auteur : Kevin Lanzing
Uitgeverij : Indie boards & cards
Aantal spelers : 1-6
Leeftijd : 10+
Speelduur : 45 min.

30-11-2011 om 08:24 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2011
>> Reageer (0)

Foto

Klik op ons logo om terug naar de startpagina te gaan


Bent u op zoek naar info omtrent een spel? Typ de titel hieronder in het balkje en klik op "zoeken".

Zoeken in blog



Contact via mail :

spellenkanaal (at) gmail (dot) com

Categorieën
  • "Kaartje leggen" (5)
  • Essen 2009 (47)
  • Essen 2010 (27)
  • Essen 2011 (45)
  • Essen 2012 (137)
  • Essen 2013 (212)
  • Essen 2014 (85)
  • Essen 2015 (86)
  • Essen 2016 (77)
  • Essen 2017 (76)
  • Hete hangijzers (6)
  • imprESSENs (651)
  • Nürnberg 2012 (17)
  • Nürnberg 2013 (17)
  • Spelen met SpinLi (318)
  • Spellen in beeld (77)
  • Tussendoortjes (9)

  • Bezoek je onze nieuwe blog alvast een keertje? Zie bij de links!

    Links
  • Spellenlijst SpinLi
  • Bordspelmania : forum
  • Ditterio's blog
  • Spel(l)enderwijs
  • Boardgamegeek
  • De tafel plakt ! (Dominique)
  • SpinLi's nieuwe blog !!!
  • Spellenclub Pallieter (Lier)
  • Spellenclub Heist statie (Heist-op-den-Berg)
  • Spelregels.eu

    Foto

    5% korting bij aankoop als SpinLi-lid !!!
    Klik op het logo om hun site te bezoeken.
    Inhoud blog
  • Solar Flux
  • Elk einde heeft een nieuw begin ...
  • Photosynthesis (Blue Orange Games)
  • Nutz (Blue Orange Games)
  • Katarenga (Huch)

    Blog als favoriet !

    Archief per maand
  • 12-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 05-2007
  • 04-2007
  • 03-2007


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs