IK SPEEL GRAAG EEN KEERTJE MEE !

Qua gebruiksgemak en vlot verlopen van het maken van afspraken
opteren we voor een Facebookgroep waarin iedereen welkom is om
zich op te geven om mee te spelen of zelf speelmomenten te lanceren.
Volg ons op Facebook (klik) om op de hoogte te blijven!

Foto
5% korting op al uw aankopen bij spellenspeciaalzaak Adriaensen!!!
(Klik op bovenstaand logo om de spellenlijst te bekijken)


Flag Counter
Spellenblog SpinLi
Omdat spelen de belangrijkste bijzaak ter wereld is ...
25-07-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.imprESSEN : Parfum



Parfum (Queen games) :

+
erg vlot en toegankelijk familiespel
+ prachtig materiaal, sfeervol thema
+ dit is een gateway-spel dat je kan gebruiken om tot Fresco en andere spellen in dit genre te komen
+ je bent afhankelijk van een dobbelsteenrol, maar je kan gaan hergooien of zelfs je resultaat aanpassen (als je maar waterfiches afgeeft)
+ het is een beetje puzzelen om goede combinaties te vinden, maar vooral om een goeie timing te hebben
+ het vasthangen van meerdere acties aan later opstaan is hier prima uitgewerkt

- de gebruikte kleuren op het speelbord vind ik persoonlijk eerder muf
- het blijft allemaal nogal beperkt (zeker voor de véélspeler)
- als je echt pech hebt met gooien, heb je soms een pasrondje (maar dat moet je bij een dobbelspel natuurlijk bijnemen)
- een parfum bij in de doos had een meerwaarde geweest om het geheel wat op te "geuren"

Conclusie : Parfum is een mooi, vlot spel dat bij iedereen in de smaak valt. Véélspelers gaan echter na één (of twee) potjes misschien al wel een minder gevoel hebben qua herspeelbaarheid, gewoon omdat er te weinig uitdaging in zit. Je moet wel enkele keuzes maken, maar deze zijn al bij al beperkt. Een goeie timing, een goede gooi op het juiste moment, de juiste klanten op het juiste ogenblik, ... je kan er wel een beetje naar toe werken, maar echte AP ga je hier niet meemaken. Mij stoort dit alles me echter totaal niet. Ik hou ook van spellen à la Ticket to Ride, pure familiespellen met eenvoudige regels, straight forward in de punten en dus weet ik dit spel ook zeker te appreciëren. Het is een spel dat naar alle waarschijnlijkheid niet vaak uit de kast zal komen als mijn vaste speelkompanen langskomen, maar ongetwijfeld wel met mijn vriendin en binnen enkele jaren met de kids en van dit soort spellen heb je er nooit genoeg.

25-07-2015 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:imprESSENs
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spelen met SpinLi 292


Deelnemers : Andy & Arne
Gespeelde spellen : Dragon valley, La granja, Veel soeps, Lost legacy starship, Lost legacy Hyakunen senso to ryu no miko (2 verhalen), Geharrewar in de sushibar & Zombie dice
Speeldatum : 17/07/15
Speelplaats : Spelen aan zee

25-07-2015 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Spelen met SpinLi
>> Reageer (0)
24-07-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Parfum (Queen games)


In Parfum gaat u uw eigen parfums samenstellen en trachten deze aan de rijkste klanten te verkopen.
De speler die de geurendste combo's maken en vooral een goede timing hebben, zullen uiteindelijk aan het langste eind trekken.
Parfum is een spel van de makers van Fresco en in zekere zin is dit wel te merken. Er zijn enkele spelmechanismen die terugkomen,
maar om nu te zeggen dat dit een Fresco light is of Fresco het dobbelspel, vind ik persoonlijk iets te kort door de bocht. Vooral het thema
ligt er mijlenver vanaf ... een dikke pluim overigens om voor dit unieke thema te kiezen en ons niet in een middeleeuwse stad te laten dobbelen.

In de keurige, kleurige doos vindt u het gekende Queen games materiaal, hoogstaand dus, alhoewel de eerlijkheid mij gebiedt te zeggen dat ik de kleuren nogal muf vind. U krijgt een dubbelzijdig speelbord (voor 2-4 en 3 spelers), 4 spelersborden, 42 parfumdelen, 15 aromadobbelstenen, 25 klanten (verdeeld in A en B), 25 waterdruppels, 25 flesjes, 7 volgordefiches, 4 scoremarkers, 1 sluitingsfiche en een stoffen zakje (dat naar goede gewoonte wederom is samengesteld met restjes uit het bedrijf van familie Gupta).



Het speelbord wordt in het midden van de tafel gelegd. De parfumdelen worden in het zakje gestopt en er worden er 5 of 6 (afh. spelers) uitgelegd op het bord. De klanten worden gesorteerd op A en B, in de onderste vijf wordt de sluitingsfiche toegevoegd en nadien worden ze als trekstapel klaargelegd. De bovenste 4 of 5 klanten worden opengelegd. De volgordefiches worden klaargelegd (afh. spelers). De 15 dobbelstenen worden op hun plaatsen op het speelbord gelegd, de waterfiches gemengd en elke speler ontvangt er alvast 2. Elke speler legt z'n parfumerie (spelersbord) voor zich klaar en z'n scoremarker op de nul op het scorespoor rond het speelbord.

Parfum wordt gespeeld over enkele ronden. Deze worden herhaald tot de klanten (tot het sluitingsfiche verschijnt) of de parfumdelen (of beiden) zijn opgebruikt. Een ronde bestaat uit 3 fasen. In de eerste fase gaan de spelers kiezen wanneer ze opstaan, daarna voeren ze acties uit en creëren ze parfums om ze tenslotte te gaan verkopen.

Fase 1 : Opstaan
De spelers die als laatste op het scorespoor staat, kiest als eerste één volgordetegel. Deze tegels geven aan in welke volgorde er gespeeld zal worden. De spelers die vroeger opstaan, gaan meerdere keuzes hebben, diegene die later opstaan, hebben dan weer meer acties. Bij gelijke stand op het scorespoor speelt de bovenste scoremarker als eerste.



Fase 2 : Parfums maken
In speelvolgorde voeren de spelers al hun beschikbare acties uit. Ze kunnen tussen drie acties kiezen :
- een waterfiche nemen
- een parfumdeel aanvullen (als er nog ruimte is op het speelbord)
- aromadobbelsteen nemen (dit is de hoofdactie)
Elke van bovenstaande acties mag meermaals worden gekozen en in een willekeurige volgorde. Als een speler al z'n dobbelstenen heeft gekozen, gooit hij deze en gaat hij parfumdelen kunnen aanschaffen. Een flesje is een geslaagd ingrediënt, een vlieg is een misser.
Door waterfiches in te zetten, mag je dobbelstenen hergooien (1 waterfiche om alle vliegen in één kleur te hergooien OF alle dobbelstenen te hergooien) of omdraaien naar een flesje (voor 2 waterfiches).
Gooit een speler een correcte combinatie aan dobbelsteenaroma's mag hij het passend parfumdeel toevoegen aan z'n parfumerie, daarnaast scoort hij de punten die op het deel staan. Elk parfumdeel is een bodem, top of middenstuk. Aan de linkerkant van je parfumerie stel je parfums samen uit 2 delen (top en bodem), rechts uit 3 delen (top, midden en bodem). Je moet het deel onmiddellijk leggen en mag niet meer verleggen. Je mag echter aan zoveel mengsels gelijktijdig werken als je wil. Zo gauw een parfum klaar is, krijg je 2 of 3 houten flesjes.



Fase 3 : Verkoop
In speelvolgorde mogen de spelers een afgewerkt parfum verkopen aan de klanten. Ze moeten voldaan aan de vraag van de klant. Hun parfum moet dus de aroma's bevatten die op de klant staan afgebeeld. Je legt terug een flesje in de voorraad, neemt de klant en het overéénkomstig aantal punten. Nadat alle spelers éénmaal hebben kunnen verkopen, volgt er nog een tweede verkoopsronde. De spelers mogen ook steeds hun flesje voor 2 (klein flesje) of 3 (groot flesje) aan de bank verkopen. Als een speler z'n laatste flesje verkoopt van een parfum ontvangt hij 2 waterfiches.

Op het einde van een ronde worden de klanten en parfumdelen terug aangevuld en moeten de spelers die meer dan 4 waterfiches hebben deze afleggen. Als het einde van het spel wordt ingeluid door het verschijnen van het sluitingsfiche wordt er een finale ronde gespeeld. Zijn de parfumdelen op, dan eindigt het spel onmiddellijk. De spelers scoren nog punten voor waterfiches waarop punten staan (0-3). De speler met de meeste punten wint het spel.

Titel : Parfum
Auteurs : Marcel Süsselbeck & Marco Ruskowski
Uitgeverij : Queen games
Aantal spelers : 2-4
Speelduur : 45 min.
Leeftijd : 8+





24-07-2015 om 09:10 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spelen met SpinLi 291


Deelnemers : Andy, Cynthia, Annelies & Arne
Gespeelde spellen : Parfum, The game (2x), Karesansui, Clover & Take 5
Speeldatum : 13/07/15
Speelplaats : Spelen aan zee

24-07-2015 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Spelen met SpinLi
>> Reageer (0)
23-07-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spelen met SpinLi 290


Deelnemers : Andy, Cynthia & Arne
Gespeelde spellen : Braverats, Coconuts, Waggle dance, Chef Alfredo, Push-a-monster, Eat me if you can, Villanex & Nations dice game
Speeldatum : 12/07/15
Speelplaats : Spelen aan zee
Opmerkelijk : Heel wat kunnen spelen aan zee, dus u mag de komende dagen héél wat imprESSENs verwachten, daarom niet van de nieuwste spellen, maar ook enkele "oudere" spellen die herspeeld werden.

23-07-2015 om 09:33 geschreven door SpinLi  


Categorie:Spelen met SpinLi
>> Reageer (0)
10-07-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.imprESSEN : Copper country


Copper country (CMX Games) :

+
thema, thema, thema ... u leert hier wel het één en ander over kopermijnbouw
(bovendien hanteert men hier en daar een spatje humor dat ik wel kan appreciëren)
+ handig overzicht die spelersmat, want het zijn toch wel wat regeltjes
+ het lijkt een complex spel, maar eens je vertrokken bent, valt dit echt wel reuze mee
+ er worden enkele gekende mechanismen netjes met elkaar vermengd ... en dit in een uniek thema
+ het materiaal is méér dan oké, het artwork op de kaarten ook
+ de eindscore blijft voor iedereen verborgen, dus het is spannend tot het einde, bovendien liggen de scores erg dicht bij elkaar
+ er worden enkele varianten voorzien die ik onmiddellijk zou toevoegen als u een veelspeler bent (de lokale middenstand, de gebeurtenissen, de koperfabrieken, de persoonlijke eigenschappen voegen allen iets toe, maar niets doorslaggevend)

- het speelbord is voor velen ongetwijfeld een afknapper om dit spel op tafel te leggen
- er is hier weinig echt nieuws onder de zon, u heeft het allemaal al wel eens een keertje gedaan

Conclusie : dit spel wordt vaak een gevorderde Ticket to Ride genoemd en ergens kan ik dit ook wel beamen. U gaat ongeveer hetzelfde ritme moeten zoeken in je spel. De nodige grondstoffenkaarten verzamelen om dan koper te gaan opgraven. U gaat in dit spel echter meer mogelijkheden hebben. De keuzes liggen echter vaak voor de hand, echt spectaculaire zaken gaat u waarschijnlijk niet doen. Er zit een leuke flow in dit spel en dat zorgt ervoor dat het niet gauw gaat vervelen en snel z'n einde nadert. Het wordt naarmate het spel vordert moeilijker om koper te gaan ontginnen, maar je voorzieningen zijn dan weer beter dus gaat het toch weer net lukken. Dit spel is vooral een positief spel waarbij je enkel positieve zaken op je brood krijgt bij evenementen en extra's. Enkel het push-your-luck-gedeelte van de opdrachten zou voor enige frustratie kunnen zorgen, maar je hebt ook daar meestal keuze tussen enkele mogelijkheden. Voor mij is dit een zeer solide en interessante titel die gerust in onze collectie mag blijven zitten. Of het spel effectief erg vaak op tafel zal komen, is voorlopig nog een vraag, maar als u zin heeft, laat het dan zeker weten, dan gooi ik hem met plezier open!

10-07-2015 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:imprESSENs
>> Reageer (0)
09-07-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.imprESSEN : Fidelitas


Fidelitas (Green couch games) :

+
de kaarten zijn prachtig vormgegeven
+ het concept is intrigerend
+ de kwaliteit van de kaarten is fantastisch, het artwork evenzeer

- het concept is intrigerend, het spelverloop héél wat minder
- de opdrachtkaarten zijn niet echt in verhouding, met een beetje geluk scoor je wel erg makkelijk veel punten
- bij ons was één potje wel echt erg snel afgelopen

Conclusie : Fidelitas is zo'n spelletje dat je op voorhand al erg leuk wil vinden. Prachtig artwork, mooi materiaal, goede ideeën, maar de uitwerking ervan is héél wat minder. In realiteit is het enkel en alleen een geschuifel met kaarten en iets te makkelijk je punten binnenhalen (dit was bij ons eerste potje toch het geval). Ik ga dit spel zeker nog een kans geven en hopelijk draait het dan helemaal anders uit. Ik heb het gevoel dat dit hoogstwaarschijnlijk ook wel zo zal zijn, maar het feit dat je een potje kan beleven zoals wij dat hadden, is eigenlijk not-done! Als je slechts zes punten moet halen om het spel te beëindigen en je kan in je eerste beurt al een opdrachtkaart van vier punten verwezenlijken, door het toeval van de setup, dan is dit geen reclame. De spelregels stellen met vier spelers wel een team-variant voor waarbij je speelt tot acht punten (deze hebben wij links laten liggen, dat is zeker onze fout). Dus ... hopelijk binnenkort nog een keer (met 2 of 3 spelers) en dan wellicht wat anders, anders sterft dit spel een stille spellendood!

09-07-2015 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:imprESSENs
>> Reageer (0)
08-07-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.imprESSEN : Broom service


Broom service (Alea spiele) :

+
Alea kwaliteit, dus u kan niet gefopt worden
+ het leuke spelconcept van Wie Verhext! blijft hier ook netjes overeind
+ onmiddellijk enkele varianten voorzien (die je er ook direct kan bijgooien, zelfs in een eerste speelsessie)
+ de gebeurtenissen zijn erg leuk, je houdt er echt wel rekening mee in een ronde
+ de scores liggen aan het einde van het verhaal relatief dicht bij elkaar

- jammerlijk genoeg zal dit spel niet direct in het Nederlands verschijnen waarschijnlijk (niet dat het mij erg stoort,
maar er zijn ongetwijfeld héél wat spelers die ervoor terugdeinzen en dat is erg jammer in dit geval)
- de tekeningen zijn mooi, maar naar mijn mening eerder retro (had ietsje andere stijl mogen zijn voor mij)

Conclusie : in deze slotmening zou ik graag Wie verhext! en Broom service even naast elkaar leggen, aangezien vele mensen ongetwijfeld de vraag stellen of ze deze titel moeten aanschaffen als ze de "kleine broer" al hebben. Qua spelconcept lijken deze spellen enorm op elkaar, de kaartenkeuze, de moedige of laffe actie die je uitvoert, de acties op zich, ... het lijkt allemaal verdacht veel op elkaar. Toch speelt Broom service dat net ietsje anders. Het speelbord dat werd toegevoegd zorgt toch voor meer mogelijkheden en tactiek. Je keuzes zullen met momenten nog belangrijker zijn. Toch durf ik dit spel niet noodzakelijk beter noemen. Ik vind Wie verhext! eigenlijk iets effeciënter en de gestripte versie van dit spel. Wie verhext! gaat meer naar de essentie van de karakterkeuze, terwijl je bij dit spel daarnaast ook naar gebeurtenissen en het speelbord ligt te loeren. Eigenlijk durf ik een klein bruggetje te maken naar Puerto Rico en San Juan. Ook hier hetzelfde systeem, maar toch een wereld van verschil qua gevoel. Hier is dat verschil misschien ietsje kleiner, maar het is er wel. Het feit dat Broom service Kennerspiel des Jahres werd, is voor mij niet onmiddellijk een referentie. Ik had het eerder dan gewoon Spiel des Jahres gegeven, want zo moeilijk is dit spel niet. Het is erg toegankelijk, ook voor kinderen (maar dan misschien zonder de varianten). Anderzijds impliceert zo'n titel natuurlijk wel dat u hier met een deftig product te maken hebt en dat je zeker geen kat in een zak koopt. Ik geef u dan ook graag de volgende raad : kom het spel gerust een keertje met mij spelen en beslis daarna zelf of u het aanschaft of niet. Ik speel érg graag nog een keertje mee!

08-07-2015 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:imprESSENs
>> Reageer (0)
07-07-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.imprESSEN : Why first?



Why first (Pegasus spiele) :

+
het concept op zich is wel leuk gevonden, hoe kan je in godsnaam 2de eindigen?
+ prima dat men een tactische variant heeft toegevoegd (deze is aanzienlijk beter dan de basisversie)
+ is ook in het Nederlands verschenen bij 999 games (onder de naam Runner-up)
+ de tekeningen zijn nog wel oké en grappig

- je hebt toch echt wel weinig in de hand
- vijf ronden spelen is net dat tikje te lang, drie lijkt me voldoende
- het spel is wel erg repetitief en weinig uitdagend op die manier
- een scorespoor rond het speelbord zou zéér handig zijn geweest

Conclusie : Why first is zo'n spel dat misschien wel in goede aarde zal vallen bij beginnende spelers. Maar als u een beetje ervaring heeft in de spellenwereld ga je onmiddellijk een aantal spellen voor de geest kunnen halen die ongeveer hetzelfde brengen maar beter zijn dan dit spel. Het concept is op zich leuk (zeker in de tactische variant), maar het is zo beperkt en je hebt zo weinig in de hand. Het enige unieke aan dit spel is het feit dat je voor een tweede plaats speelt, zowel in de rondes als aan het einde van de rit. Wat mij betreft, komt dit spel dan ook op een tweede plek als ik moet kiezen tussen twee spellen (en dat is niet goed, zoals dat in dit spel wel is).

07-07-2015 om 08:20 geschreven door SpinLi  


Categorie:imprESSENs
>> Reageer (0)
06-07-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spelen met SpinLi 289


Deelnemers : Els, Esmeralda, Dirk & Arne
Gespeelde spellen :
Speeldatum : 06/07/15
Speelplaats : Spellenzolder SpinLi
Opmerkelijk : na een spellenarme junimaand nu een blitsstart begin juli. Hopelijk kunnen we nu consolideren en de teller stelselmatig opdrijven de komende dagen en weken. Geïnteresseerden zijn steeds welkom!

06-07-2015 om 23:02 geschreven door SpinLi  


Categorie:Spelen met SpinLi
>> Reageer (0)
24-06-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spelen met SpinLi 288


Deelnemers : Emiel, Dario, Anke & Arne
Gespeelde spellen : Cacao
Speeldatum : 24/06/15
Speelplaats : in de klas

24-06-2015 om 18:15 geschreven door SpinLi  


Categorie:Spelen met SpinLi
>> Reageer (0)
20-06-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.imprESSEN : Spinderella


Spinderella (Zoch verlag) :

+ Kinderspiel des Jahres? Die titel krijg je niet zo maar!
+ Prachtig vormgegeven wederom, de magnetische spinnen zijn schitterend
+ Er zit meer tactiek in dan op het eerste zicht lijkt, backstabbing is hier nooit ver weg
+ Het is natuurlijk een luchtig kinderspelletje, maar u gaat hier als volwassene graag voor mee aan tafel zitten
+ Er is een kort en lang parcours uitgetekend om te variëren in korte en langere sessies
+ De doos vormt deel van het decors waarin het spel zich afspeelt

- Het gewriemel onder het bladerdek om je mieren te verplaatsen is niet altijd handig
- De boomstam is mooi gemaakt, maar is héél moeilijk op te heffen en te verplaatsen

20-06-2015 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:imprESSENs
>> Reageer (0)
18-06-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spelen met SpinLi 287


Deelnemers : Wim, Lieve, Bob & Arne
Gespeelde spellen : Bruxelles 1893, Rattlebones & Spinderella
Speeldatum : 18/06/15
Speelplaats : Spellenzolder SpinLi

18-06-2015 om 23:52 geschreven door SpinLi  


Categorie:Spelen met SpinLi
>> Reageer (0)
14-06-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Preview : Res Publica 2230AD (MAGE Company)

banner

U leest het goed, dit is een preview en geen review. Het betreft hier dan ook een remake van ouder spel dat bij Queen games is verschenen in 1991. Deze nieuwe versie verandert eigenlijk bijzonder weinig aan de gameplay, maar speelt zich af in een ander universum, de ruimte. Qua beeldmateriaal ga ik u dan ook nog niet te veel kunnen schenken, daar alles nog in prototype-vorm zit.
Ik heb hier thuis alvast een prototype liggen (na veel knip- en sleevewerk overigens), dus als u er zich aan wil wagen hoor ik het graag.

Dit kaartspel omvat 60 rassenkaarten (12 elk van de rassen Terrans, Ornopeans, Galaesh, Damakros en Skythris en 6 van de Aturians), 60 technologiekaarten (12 elk van Asteroid mining, Bionic implants, Mechanized warfare, Teleport, Warp speed en 6 van Cloning facility), 6 pilotenkaarten, 6 trooperkaarten, 2 locaties (new colony en university), 5 universele planeten (bestaande uit 4 puzzelstukken) en 24 scorekaarten, waarvan 10 steden (waarden 9 - 4), 10 ruimtestations (waarde 3) en 2 resorts (waarde 7).

De scorekaarten vormen 3 stapels (zoals hierboven beschreven) en worden in het midden van de tafel gelegd. De technologiekaarten worden geschud en vormen een gedekte trekstapel. De rassenkaarten worden geschud en elke speler ontvangt er vier op handen. Elke speler krijgt een universele planeet (4 puzzelstukken) en de oudste speler begint het spel.

Doel van het spel is scorekaarten verdienen door bepaalde setjes van kaarten te verzamelen. Zo kan je een ruimtestation bouwen als je vijf identieke rassenkaarten verzamelt en een stadskaart winnen door vijf identieke technologiekaarten weet af te leggen. Vervul bovendien de voorwaarden op je planeet en scoor ook deze punten. Je beurt bestaat uit een ruilactie waarin je kaarten kan verhandelen en ruilen met je medespelers en daarna heb je de mogelijkheid om een setje af te leggen en scorekaarten te winnen.Op het einde van je beurt trek je één rassenkaart van de trekstapel en voor elk ruimtestation dat voor je ligt, mag je een technologiekaart trekken. Je mag echter maximum 3 kaarten bijtrekken.

Bij het ruilen heb je twee mogelijke opties :
- je kan één of meer kaarten vragen : benoem de kaart(en) die je graag wil, zeg niet wat je er voor in de plaats wil geven. In volgorde geven de mogelijke ruilpartners aan wat ze er graag voor zouden terughebben. De actieve speler beslist met wie hij al dan niet in zee gaat.
- je kan één of meer kaarten aanbieden : benoem de kaart(en) die je aanbiedt, zeg niet wat je er in ruil voor wil hebben. In volgorde geven de mogelijke ruilpartners aan wat ze ervoor over hebben. De actieve speler beslist met wie hij al dan niet in zee gaat.
In je uitspraken mag je nooit meer dan twee verschillende types (ras en/of technologie) combineren. Je kan het voegwoord EN of OF gebruiken. Pas op dat men bij OF kan kiezen welke combo men aan jou geeft. Een woord is bindend, je kan niet op je bod terugkomen. Je hoeft niet éénzelfde aantal kaarten terug te geven of te nemen. Scorekaarten kunnen niet verhandeld worden. Er is bovendien geen handkaartenlimiet.

Bij het afleggen heb je vier mogelijke combinaties :
- 5 identieke rassenkaarten : je bouwt een ruimtestation
- 5 identieke technologiekaarten : je neemt de bovenste stadskaart (hoogste waarde)
- 3 Aturiankaarten : je krijgt 1 resort
- 3 Cloning facilitykaarten : je krijgt 1 universiteit (je moet nu slechts 4 identieke kaarten afleggen voor een ruimtestation of stad te bouwen)

(foto : Invalid game)

Het spel is ten einde als de laatste technologiekaart van de trekstapel wordt genomen. Er volgt nog één finale ronde. Elke speler heeft nog één beurt. Ook wanneer een speler z'n vierde puzzelstuk van z'n universele planeet mag omdraaien eindigt het spel na een finale ronde. De spelers berekenen hun punten door de verzamelde scorekaarten, de omgedraaide puzzelstukken, elk paar identieke kaarten in de hand is nog 1 punt waard en de punten van z'n resorts.
De speler met de meeste punten wint het spel.

Er zitten nog enkele unieke kaarten bij het spel die een speciale actie met zich meebrengen. Zo is een trooper een joker qua ras, de piloot stelt je in staat om 2 kaarten te trekken waarvan je er één houdt en de koloniekaarten geven je nog een mogelijkheid om punten te scoren door 3 identieke rassen- en 3 identieke technologiekaarten af te leggen. Je steelt dan ook nog eens een kaart van een tegenspeler.

Titel : Res Publica 2230AD
Auteur : Reiner Knizia
Uitgeverij : MAGE Company
Aantal spelers : 3-5
Speelduur : 45 min.
Leeftijd : 10+

14-06-2015 om 00:00 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
13-06-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spinderella (Zoch verlag)


Met Spinderella heeft Zoch verlag wederom een winnaar in huis, namelijk het Kinderspiel des Jahres 2015.
En de ervaring leert ons dat je die prijs niet zo maar in de wacht sleept de afgelopen jaren. In Spinderella gaan
de spelers een mierenrace aan en proberen ze hun drie mieren zo snel mogelijk over de racetrack te sturen. Maar pas op,
vlak erboven ligt Spinderella met haar twee broers Peter en Parker op de loer.

In de kleurrijke en zéér aantrekkelijke doos vinden we de opbouwelementen voor het "speelbord" in 3D. Het onderste deel van de
doos wordt gebruikt om de racetrack samen te stellen. De racetrack is dubbelzijdig bedrukt en heeft langs de ene kant een kort spoor en langs de andere kant een langer spoor. Daarnaast plaats je de vier plastic bomen in de hoeken van de doos met daarbovenop het spinnenweb. Peter en Parker worden op dit spinnenweb geplaatst, de magneten met daaraan een koordje en Spinderella worden aan hen bevestigd en nadien worden Peter en Parker twee stippen ver uit elkaar gezet. Elke speler plaatst z'n 3 mieren op de startpositie van het racespoor en de boomstronk wordt ergens willekeurig op de racetrack gezet. Tenslotte worden de 3 dobbelstenen klaargelegd. De groene actiedobbelsteen (met symbolen spin, mier en blad), de bruine mierdobbelsteen (waarden 1-6) en de witte spindobbelsteen (waarden 2-3). Er wordt willekeurig een startspeler gekozen en dan kan de race beginnen.



In een speelbeurt gooit de speler de drie dobbelstenen. Eerst wordt er gekeken naar het symbool op de groene actiedobbelsteen. Deze dobbelsteen zal bepalen welke actie je mag gaan uitvoeren.

1) SPIN :
De witte dobbelsteen zegt je hoeveel bewegingspunten je met de spinnen mag gaan zetten. Je mag deze bewegingspunten verdelen over Peter en Parker. Je beweegt de spinnen over de lijnen van het spinnenweb van het éne rode bolletje naar het andere. Je mag Peter en Parker nooit verder dan 2 stippen uit elkaar trekken. Je mag niet heen en weer lopen, maar mag uiteraard wel bochten nemen.

2) MIER :
De bruine dobbelsteen geeft aan hoeveel bewegingspunten je met jouw mier kan bewegen. Je mag slechts één mier bewegen per beurt. Je mag over andere mieren heen springen. Eindig je jouw beweging op een plaats waar reeds een mier staat, dan ga je bovenop deze mier staan. Indien deze mier zich later beweegt, neemt hij jou mee op z'n rug. Indien je op de boomstronk eindigt, ga je erbovenop zitten. Op de boomstronk kunnen max. 2 mieren op elkaar staan. Indien je mier onder de boomstronk zit, kan deze niet bewogen worden. Indien je geen legale beweging kan maken, moet je een beurt passen (dit gebeurt zelden!). Je moet verplicht al je bewegingspunten opgebruiken, met uitzondering bij het overschrijden van de finishlijn.

3) BLAD :
Verplaats de boomstronk en beweeg de spinnen of mier. Hier voer je twee acties uit in de volgorde zoals gewenst. Enerzijds ga je een beweging doen met de spinnen of jouw mier zoals hierboven beschreven. Anderzijds moet je de boomstronk van plaats veranderen. Je mag deze verplaatsen naar een plaats waar één of twee mieren staan. Je mag de boomstronk enkel op een lege plaats zetten als er nergens één of twee mieren staan. Indien er zich mieren op de boomstronk bevinden "rijden" ze mee op de rug van de boomstronk naar de nieuwe positie.

Spinderella vangt een mier : door het bewegen van de spinnen gaat Spinderella boven de racetrack bewegen en mogelijks mieren vangen (door magnetisme). Ze vangt enkel de bovenste mier van een stapel mieren, maar ze kan geen mieren vangen die nog aan het bewegen zijn. Vervolledig dus eerst je beweging en kijk pas dan of de spin de mier aantrekt. Indien je een mier van een tegenspeler kan vangen, mag je jouw mier bewegen (zoals aangegeven door de bruine dobbelsteen) en plaats je de gevangen mier terug op de startplaats. Indien je je eigen mier vangt, krijg je uiteraard geen beloning en start de mier gewoon terug aan het begin. Tenslotte worden Peter en Parker terug op een startpositie geplaatst (2 rode stippen uit elkaar), maar mag er slechts één van de twee bewogen worden.

Zo gauw een speler z'n derde mier over de finishlijn krijgt, wint deze speler. Indien dit meerdere spelers gelijktijdig zijn, is er een gelijkspel en delen de spelers de overwinning.

Titel : Spinderella
Auteur : Roberto Fraga
Uitgeverij : Zoch verlag
Aantal spelers : 2-4
Speelduur : 20 min.
Leeftijd : 6+

13-06-2015 om 06:51 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
09-06-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Speed snacks (Pegasus spiele)


In Speed snacks gaat u als uitbater van een snackbar de strijd aan met uw snackbar-gebuur en tracht aan de vraag van de klanten te voldoen. Razendsnel zal u moeten handelen om het juiste eten te prepareren en het gevraagde menuutje samen te stellen. De keuken staat overhoop en net op dat moment komt de voedselgezondheidsinspectie hoogstwaarschijnlijk nog even langs, aan jou om het hoofd koel te houden! Elke werkdag wordt afgesloten met het uitreiken van de koksmuts (de Michelinsterren van Australië), de speler die er als eerste in slaagt om er vijf op z'n schoorsteenmantel te zetten, kroont zich tot winnaar.

Het standaardspel omvat 9 koksmutskaarten, 5 "Doe-wat-voort"-kaarten en 66 snackskaarten (waaronder telkens 11 van één van de zes soorten snacks). Daarnaast krijgt u nog vier uitbreidingsmodules bestaande uit 10 kakkerlakkaarten, 6 dagschotelkaarten, 6 XXL-kaarten en 15 menukaarten (met telkens een combo van 2 snacks op).

De koksmutskaarten worden terzijde gelegd, deze zijn de overwinningspunten die na elke ronde wordt uitgereikt aan de winnaar van de ronde. De overige kaarten worden geschud en als trekstapel in het midden van de tafel klaargelegd. Elke speler voorziet wat ruimte voor zich waar hij of zij vijf stapels kaarten kan gaan maken en dan kan het spel beginnen.

De startspeler legt z'n hand op de trekstapel, roept start en trekt de eerste kaart. Het spel wordt simultaan gespeeld, dus beide spelers moeten hun beurt niet afwachten. Er mag slechts met één hand gespeeld worden. De speler die een kaart heeft getrokken, heeft de optie tussen twee mogelijkheden. Ofwel legt hij de kaart open in het midden van de tafel op één van de vijf fictieve stapels die de bestellingen van de klanten voorstellen, ofwel legt hij de kaart in één van z'n eigen vijf stapels gedekt voor zich neer.

Eens je een kaart speelde, mag deze niet meer verlegd worden en ook niet meer bekeken (in het geval van de gedekte kaarten), de speler moet dit onthouden. Als je een "doe-wat-voort"-kaart trekt, roep je luid "doe-wat-voort!" en wordt het spel onderbroken. De speler legt de kaart op één van de open bestellingsstapels. Vanaf dit moment mogen er geen kaarten meer aan deze stapel worden toegevoegd. Zo gauw de vierde "doe-wat-voort"-kaart getrokken en in het spel is, eindigt de lopende ronde en volgt de waardering. Kaarten in de hand worden niet meer afgelegd dan.

Bij de waardering wordt de bovenste snackkaart van elke bestellingsstapel vergeleken met de bovenste kaart van je eigen vijf stapels en scoor je punten. (bv. 2 pizza, 2 hotdog en 1 kebab in de bestelling wil zeggen 2 punten voor elke pizzakaart, 2 punten voor elke hotdogkaart en 1 punt voor elke kebabkaart die bovenop je stapels liggen). De speler met de meeste punten krijgt een koksmutskaart. Alle snackskaarten en "doe-wat-voort"-kaarten worden terug geschud en de volgende ronde kan beginnen.

De variantmodules :
* Module 1 :  schud de 10 kakkerlakkenkaarten in de trekstapel. Indien je een kakkerlakkaart trekt, moet je deze in één van je eigen vijf stapels stoppen. Na de lopende ronde mag je één stapel van je tegenstander nemen, deze bekijken (zonder de volgorde te wijzigen) en scoort je tegenstander 1 minpunt per kakkerlakkaart in deze stapel.
* Module 2 : schud de dagschotelkaarten in de trekstapel. Tijdens een ronde kan een speler één van deze kaarten éénmalig in z'n eigen stapels leggen. Je scoort een aantal punten gelijk aan het aantal snackkaarten zichtbaar in je stapels aan het einde van de ronde die overeenkomen met de snack op de dagschotelkaart
* Module 3 : schud de 6 XXL-kaarten en vorm een extra trekstapel. Je mag tijdens de ronde ook van deze stapel trekken en de kaart(en) gedekt naast je stapels leggen. Je moet tijdens de rest van de ronde trachten 3 snacks van de gevraagde soort bovenop deze XXL-kaartenstapel te spelen. Je scoort hiervoor 3 extra punten (meer dan 3 kaarten levert niet meer op). Heb je minder kaarten verzameld, verlies je 3 punten.
* Module 4 : Schud de 15 menukaarten en geef elke speler er 7. Trek voor de eerste ronde 2 van deze kaarten op handen. Na elke ronde vul je je hand aan tot 2 met deze menukaarten. Indien je tijdens het scoren van je kaarten voldoet aan de gevraagde menu's op de kaarten, leg je deze kaarten voor je af. Je kan deze kaarten gebruiken tijdens volgende rondes om voordelen te bekomen. Indien je zo één kaart afgeeft, scoor je bijvoorbeeld 1 extra punt tijdens de waardering. Leg je 2 menukaarten af, mag je een snack van de bestellingsstapels vervangen door een snack naar keuze. Leg je 3 menukaarten af, krijg je onmiddellijk één koksmutskaart. In elke ronde mag je maximaal één van deze effecten kiezen. Je mag zoveel menukaarten opsparen als je wil.


Titel : Speed snacks
Auteur : Ulrich Blum
Uitgeverij : Pegasus spiele
Aantal spelers : 2
Speelduur : 15-30 min.
Leeftijd : 8+

09-06-2015 om 00:00 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
08-06-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Why first? (Pegasus spiele)
http://cf.geekdo-images.com/images/pic2323662_md.jpg

Wat is dat toch met die eeuwige competitiestrijd onder de mensen? Altijd maar dat streven naar die eerste plaats, de gouden plak? Je wint nooit zilver, je verliest het goud. In dit spel van Pegasus spiele is dat nu wel net even anders. In dit spel ga je op zoek naar de Poulidor in jou en ga je voor de in-onze-ogen meest ondankbare plaats, namelijk de tweede. Spelers scoren punten door in een ronde als tweede te staan op het scorespoor en wie na vijf rondjes (u raadt het al) tweede (!) eindigt, wint het spel.

Het spel bestaat uit een speelbord (twee puzzelstukken), 6 pionnen, 6 kleurenkaarten (spelerskleuren), 32 racekaarten met verschillende waarden (positief en negatief). Het speelbord wordt samengesteld en in het midden van de tafel gelegd, elke speler kiest een kleurenkaart en bijhorende pion en plaatst deze pion op het startveld op het speelbord. De racekaarten worden geschud en elke speler krijgt er vijf op handen. De resterende kaarten worden in de ronde niet gebruikt. Na elke ronde worden alle racekaarten terug geschud overigens. Zorg zelf nog even voor pen en papier en je kan het spel helemaal spelen.



Een ronde bestaat uit het uitspelen van de vijf handkaarten. Nadien volgt er een waardering en volgt een nieuwe ronde. Na vijf ronden eindigt het spel en wint de speler met de tweede meeste punten.

In een kaartenronde kiezen de spelers 1 kaart uit hun hand en houden deze vast terwijl ze de andere kaarten even opzij leggen. Tegelijkertijd (op een signaal) leggen de spelers deze kaart bij zichzelf of één van de andere spelers neer. Het kan perfect zijn dat een speler meerdere of helemaal geen kaarten voor zich heeft liggen. De kaarten worden nu omgedraaid en de positieve en negatieve waarden bij elkaar opgeteld of afgetrokken. Dit is het aantal plaatsen dat de pion van de desbetreffende speler wordt verzet. Indien de pion over 16 of onder -12 zou moeten zakken, blijft deze toch staan. Dit wordt vier keer herhaald. Bij de laatste kaart heb je niet de optie om deze bij een andere speler te spelen, deze moet je bij jezelf neerleggen.

Nadat de spelers hun laatste handkaart speelden, volgt er een waardering. De speler die op de tweede plaats staat, ontvangt het aantal punten aangegeven door de plaats waar z'n pion staat. Dit kunnen ook negatieve scores zijn. Staan er meerdere pionnen samen op deze plaats, krijgen al deze spelers de punten. Noteer de punten ergens en begin een volgende ronde. Wie na vijf ronden het tweede meeste punten scoorde, wint het spel!

Het spel voorziet nog een tactische variant waarbij de spelers de gekozen kaart voor zich neer leggen, gedekt opendraaien en dan in aflopende volgorde (volgens de kleine, witte getallen in de linkeronderhoek van de kaart) afhandelen door een pion naar keuze een aantal plaatsen te verzetten zoals aangegeven op de kaart.

Titel : Why first?
Auteur : Simon Havard
Uitgeverij : Pegasus spiele
Aantal spelers : 2-6
Leeftijd : 7+

08-06-2015 om 17:02 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
04-06-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Empire engine (Pegasus spiele)


Empire engine is één van die microgames die zijn verschenen bij AEG en vertaald naar het Duits door Pegasusspiele. Het bekendste spel in deze reeks is ongetwijfeld Love letter, maar ook dit spelletje verdient zeker een plaatsje in de rij. Vooral omdat het eens een ander spelmechanisme gebruikt, deductie zit er nog een klein beetje in, maar daarnaast ga je ook blind acties moeten kiezen, tegenspelers moeten inschatten en punten proberen te smokkelen door hierop in te spelen.

Het spel bestaat uit wel erg stevige kaarten en dat kunnen we enkel toejuichen. Hierin zitten vervat : 8 machinekaarten, 8 tandwielkaarten, 1 rondenkaart, 1 startspelerkaart en 4 overzichtskaarten. Daarnaast zijn er ook 56 houten blokjes voorzien, waarvan 20 rode (soldaten) en gele (waren), 15 blauwe (uitvindingen) en 1 zwarte (rondemarker).

Elke speler krijgt 2 machinekaarten (een linkse en rechtse, aangegeven door de letters L en R in het midden van de kaart), 2 tandwielkaarten (waarden 1 (0) en 2 (3)), 1 overzichtskaart, 1 geel en 1 rood blokje. De blokjes legt hij links naar z'n kaarten, elke speler voorziet ook een plaats waar hij z'n overwinningsblokjes stockeert. De rondenkaart wordt klaargelegd en het zwarte blokje wordt op ronde 1 geplaatst. Alle spelers kiezen de startpositie van hun machinekaarten gedekt en draaien gelijktijdig open. Daarna krijgt één willekeurige speler nog de startspelerkaart en kan het spel beginnen.



Een spel voor 2 en 4 spelers duurt 8 ronden, die van 3 spelers 9 ronden, maar er kan ook een langere variant gespeeld worden waarbij er 12 ronden worden afgewerkt. Een ronde bestaat uit 2 fasen :
- Planningsfase : de spelers leggen om beurten hun tandwielkaarten gedekt onder hun machinekaarten. De startspeler begint en daarna de spelers in volgorde van de klok. De laatste speler plaatst onmiddellijk z'n tweede kaart en dan doen de spelers dit tegen de klok in.
Dit is eigenlijk enkel belangrijk als de spelers ook een geel warenblokje op deze kaart plaatsen. De spelers die dit doen maken niet gebruik van de grote nummers van de tandwielenkaart, zijnde 1 of 2 maar de kleine getallen, zijnde 0 of 3. (de gele blokjes worden nadien in de voorraad terug geplaatst) Als tegenspeler kan je dan een klein beetje proberen in te schatten hoeveel kwartjes de machinekaarten van je tegenspeler dan gaan draaien. Als iedereen klaar is, worden de kaarten opengedraaid en de machines het gekozen aantal stappen verder gedraaid.

- Uitvoerfase : De spelers voeren hun acties uit die hun machines aangegeven. Deze acties moeten steeds in een vaste volgorde doorlopen worden :
1) bewapening, productie & uitvinden : de spelers nemen zoals aangegeven 2 gele, 2 rode of 1 blauw blokje. De gele en rode blokjes komen in hun persoonlijke voorraad terecht. De blauwe blokjes komen onmiddellijk in hun overwinningsstapel terecht.

2) aanval en verdediging : op beide machinekaarten staat een aanvalssymbool, de kaart bepaalt welke buur je aanvalt (links of rechts van jou, de speler recht tegenover jou val je nooit aan bij 4 spelers). Een verdedigingssymbool beschermt je dan weer tegen een aanval (links of rechts naar keuze). Er zijn vier verschillende uitkomsten mogelijk :
- 1 aanval zonder verdediging : neem 1 grondstof (geel) af van de verdediger en plaats het blokje bij je overwinningspunten. Heeft de speler geen grondstoffen om af te nemen, neem je een soldaat uit de voorraad
- 1 aanval tegen 1 verdediging : de verdediger neemt 1 soldaat (rood) uit de voorraad en legt deze bij z'n overwinningspunten
- 2 aanvallen zonder verdediging : de aanvaller nemen beiden een grondstof (geel), indien niet voorradig nemen ze een soldaat uit de voorraad en leggen deze bij hun overwinningspunten
- 2 aanvallen tegen 1 verdediging : de verdediger kiest welke aanval succesvol is en welke niet. Hij verliest één grondstof aan de winnaar en wint zelf 1 soldaat voor de afgeslagen aanval

3) Export & berging :
- export : verplaats al je grondstoffen (geel) naar je overwinningspuntenstapel
- berging : neem 1 soldaat, 1 grondstof of 1 uitvinding uit de voorraad en plaats in je overwinningspuntenstapel

Na 8 (of 9) ronden eindigt het spel. Elke speler krijgt 1 punt per gewonnen blokje. Daarnaast krijg je 3 punten voor een meerderheid in de kleuren van blokjes. De speler met de meeste punten, wint het spel.



Titel : Empire Engine
Auteurs : Chris Marling & Matthew Dunstan
Uitgeverij : Pegasus spiele (AEG)
Aantal spelers : 2-4
Speelduur : 20-40 min.
Leeftijd : 10+

04-06-2015 om 00:00 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
03-06-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fidelitas (Green Couch Games)


Fidelitas is een kaartspel en eerste project van Green Couch waarin de spelers elkaar de loef trachten af te steken in het veroveren van de macht in de stad Fidelitas. De spelers doen dit in grote lijnen door het vervullen van opdrachtenkaarten (Missio). Hiervoor moeten ze bepaalde personages op de gevraagde plaatsen krijgen in de stad. Het spel komt in een erg stevig en mooi vormgegeven doosje. Het artwork is echt wel top naar mijn smaak. In de doos vindt u 5 locatiekaarten, 1 kasteelkaart, 1 havenkaart, 20 missiokaarten (dit zijn de opdrachten), 50 virtuskaarten (dit zijn de personages), 1 startspelermarker (mooi houten schild, maar eigenlijk een beetje overbodig), 8 kaarten voor een uitbreiding en 3 overzichtskaarten.

Leg de vijf locatiekaarten naast elkaar in een rij op tafel. Begin de rij met de kasteelkaart en sluit af met de havenkaart. De virtuskaarten worden geschud en aan elke zijde van de locaties wordt er één kaart opengelegd. Elke speler krijgt twee virtuskaarten op handen. Ook de missiokaarten worden geschud en elke speler krijgt er 2 op handen. De trekstapels met resterende kaarten worden klaargelegd en er wordt een willekeurige startspeler gekozen.



Een beurt in Fidelitas bestaat uit 3 fasen :
- Speel een virtuskaart en voer de daarop beschreven actie uit
- Waardeer één of meer missiokaarten indien mogelijk
- Trek vervangkaarten (tenzij anders vermeld op de gespeelde kaart)

1) Speel een virtuskaart :
De virtuskaarten verdienen natuurlijk een beetje extra aandacht, aangezien deze het hart van het spel vormen.
De kaarten tonen telkens een personage (erg mooi vormgegeven overigens) en de meesten behoren tot een gilde.
Dit is te zien aan het wapenschild dat bovenaan de kaart staat. Deze kaarten dienen dan ook gespeeld te worden
op de overeenkomstige locaties van die gilde (de wapenschilden staan ook op vier van de vijf locatiekaarten).
Onderaan de kaart staat de actie die het personage met zich meebrengt als je de kaart uitspeelt. De meeste van deze
kaarten stellen je in staat om kaarten te gaan verleggen aan de locaties, nieuwe kaarten te trekken, kaarten van tegenspelers
af te snoepen, ...
Eén locatie, de taverne, heeft geen wapenschild. Hier kan telkens een kaart aangelegd worden. Het gevolg is dat de actie op
de kaart niet wordt uitgevoerd, maar dat de speler één van z'n missiokaarten mag afleggen en een nieuwe van de trekstapel trekken.
Door het spelen van een kaart aan de taverne wordt er ook onmiddellijk een virtuskaart van de trekstapel getrokken en aan de
andere kant van de taverne geplaatst, zodat er méér en méér kaarten in de taverne komen te liggen.

2) Waardeer één of meerdere missiokaarten :
Indien er aan de voorwaarden wordt voldaan op één (of meer) van je missiokaarten, leg je deze open voor je neer.
Op elke missiokaart staan de voorwaarden en een aantal overwinningspunten.

3) Trek nieuwe kaarten :
De speler mag opteren om een kaart te nemen van de trekstapel met virtuskaarten of een openliggende kaart in de taverne. Indien hij deze ronde een kaart in de taverne speelde of er één naar bewoog, mag je wel enkel de kaart nemen die er recht tegenover ligt. Indien je missiokaart(en) waardeerde, trek je ook vervangende missiokaarten. Indien je nog 2 kaarten hebt na het waarderen (kan door bepaalde acties van personages), trek je geen nieuwe missiokaarten. Nieuw getrokken missiokaarten kunnen overigens pas van de volgende ronde gewaardeerd worden (want je kan het geluk hebben dat de gevraagde combinatie reeds op tafel ligt).

Het spel gaat door tot een speler het vooropgesteld aantal overwinningspunten behaald (10-8-6 bij 2-3-4 spelers). De lopende ronde wordt dan nog uitgespeeld (tot de speler rechts van de startspeler, dus die marker komt toch nog van pas). Ook wanneer de stapel virtuskaarten voor een tweede keer zou zijn doorgespeeld, eindigt het spel onmiddellijk. De speler die nu het meeste overwinningspunten verzamelde, wint het spel. Bij gelijke stand geeft het aantal vervulde missiokaarten de doorslag (minste kaarten wint).



Titel : Fidelitas
Auteurs : Jason Kotarski & Philip duBarry
Uitgeverij : Green Couch Games
Aantal spelers : 1-4
Speelduur : 30 min.
Leeftijd : 12+

03-06-2015 om 07:03 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
02-06-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Preview : Sultan's Library


Sultan's Library is kaartspel voor 2-4 speler waarin je diverse mooie locatiekaarten afschuimt, op zoek naar
boeken om mee te nemen naar de bibliotheek van de Sultan. Het land is echter gevuld met uitdagingen en
verrassende gebeurtenissen zodat je avontuur zeker geen gezondheidswandeling zal worden. Wie wordt de
bibliothecaris van de sultan?



Elke ronde bestaat uit 3 fasen : Trekken, ontdekken en waarderen.
1. Trek : In de trekfase trek je twee kaarten van de actiestapel. Actiekaarten stellen je in staat om acties te
ondernemen zoals reizen zonder te betalen, andere spelers acties laten verliezen, ... De actiekaartentrekstapel
omvat ook avonturenkaarten, die je toelaten om, tegen betaling, diverse zaken uit te voeren tijdens het spel.
2. Ontdek: In de ontdekkingsfase betaal je ontdekkingspunten om de omgeving te bekijken, op zoek naar
boeken. Indien er geen boeken in de buurt zijn, zal je automatisch verderreizen naar de volgende locatie. Je
hebt 2 acties per beurt. Je kan zaken doen zoals de omgeving onderzoeken, actiekaarten spelen, oppikken en
afleveren van boeken en meer.
3. Waardeer: Indien iemand 3 boeken aflevert tijdens de waarderingsfase spelen de spelers de ronde uit.
Je scoort zoveel punten als er kennis staat aangegeven op de afgeleverde boeken.
Diegene met de meeste kennis wint!

Er loopt vanaf vandaag een KS-project om dit spel op de markt te brengen. Bij interesse verwijs ik u graag door naar
de KS-pagina van dit spel.

Titel : Sultan's Library
Auteurs : Zane Atkinson & Ryno Lourens
Uitgeverij : Photon Games
Aantal spelers : 2-4
Speelduur : 20-40 min.
Leeftijd : 10+

02-06-2015 om 00:00 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)

Foto

Klik op ons logo om terug naar de startpagina te gaan


Bent u op zoek naar info omtrent een spel? Typ de titel hieronder in het balkje en klik op "zoeken".

Zoeken in blog



Contact via mail :

spellenkanaal (at) gmail (dot) com

Categorieën
  • "Kaartje leggen" (5)
  • Essen 2009 (47)
  • Essen 2010 (27)
  • Essen 2011 (45)
  • Essen 2012 (137)
  • Essen 2013 (212)
  • Essen 2014 (85)
  • Essen 2015 (86)
  • Essen 2016 (77)
  • Essen 2017 (76)
  • Hete hangijzers (6)
  • imprESSENs (651)
  • Nürnberg 2012 (17)
  • Nürnberg 2013 (17)
  • Spelen met SpinLi (318)
  • Spellen in beeld (77)
  • Tussendoortjes (9)

  • Bezoek je onze nieuwe blog alvast een keertje? Zie bij de links!

    Links
  • Spellenlijst SpinLi
  • Bordspelmania : forum
  • Ditterio's blog
  • Spel(l)enderwijs
  • Boardgamegeek
  • De tafel plakt ! (Dominique)
  • SpinLi's nieuwe blog !!!
  • Spellenclub Pallieter (Lier)
  • Spellenclub Heist statie (Heist-op-den-Berg)
  • Spelregels.eu

    Foto

    5% korting bij aankoop als SpinLi-lid !!!
    Klik op het logo om hun site te bezoeken.
    Inhoud blog
  • Solar Flux
  • Elk einde heeft een nieuw begin ...
  • Photosynthesis (Blue Orange Games)
  • Nutz (Blue Orange Games)
  • Katarenga (Huch)

    Blog als favoriet !

    Archief per maand
  • 12-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 05-2007
  • 04-2007
  • 03-2007


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs