IK SPEEL GRAAG EEN KEERTJE MEE !

Qua gebruiksgemak en vlot verlopen van het maken van afspraken
opteren we voor een Facebookgroep waarin iedereen welkom is om
zich op te geven om mee te spelen of zelf speelmomenten te lanceren.
Volg ons op Facebook (klik) om op de hoogte te blijven!

Foto
5% korting op al uw aankopen bij spellenspeciaalzaak Adriaensen!!!
(Klik op bovenstaand logo om de spellenlijst te bekijken)


Flag Counter
Spellenblog SpinLi
Omdat spelen de belangrijkste bijzaak ter wereld is ...
15-03-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.SpinLi op verplaatsing
Gisteren, zaterdag 14 maart, was SpinLi te gast bij het Davidsfonds van Westmalle. Zij probeerden voor de eerste keer een spellenavond te organiseren en dit werd niet echt een succes wat de opkomst betreft. Erg jammer vinden wij zelf ook, want ze hadden echt wel hun best gedaan, door het uitdelen van honderden flyers in scholen en winkels. Nog maar eens een bewijs dat toch nog niet iedereen gekend is met onze hobby en toch nog een beetje terughoudend is om te komen meespelen. Desalniettemin waren de mensen zéér blij met onze aanwezigheid en hebben we ons goed geamuseerd. Ze moeten het zeker nog eens een keertje proberen, maar dan zeker ook andere wegen zoeken om mensen te motiveren.

15-03-2009 om 17:04 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
11-03-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ravensburger : Pyramid
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Pyramid

 

Titel : Pyramid

Uitgeverij : Ravensburger

Auteur : Marcel-André Casasola Merkle

Aantal spelers : 2-5

Leeftijd : 5+

Tijdsduur : 30 min.

 

Spelinhoud :

 

-         1 magnetisch spelbord

-         1 magnetische mummie (tweedelig)

-         4 magnetische schatzoekers (in vier kleuren)

-         12 levenspunten (in vier kleuren)

-         2 afdekborden

-         5 witte dobbelstenen en 1 bruine dobbelsteen

-         23 opdrachtkaarten (in vijf kleuren)

 

Spelidee :

 

De spelers worden opgesplitst in twee kampen, één speler speelt mummie, de andere spelers zijn schatzoekers. De mummie speelt aan één kant van het spelbord, de schatzoekers aan de andere kant, zodat de mummie niet kan zien waar de schatzoekers zich bevinden op het spelbord. De schatzoekers trachten al hun nodige schatten te verzamelen zonder te worden gepakt door de mummie. De mummie tracht een aantal levenspunten van de schatzoekers af te nemen door hen te pakken.

 

Spelvoorbereiding :

 

Het spelbord wordt rechtop in de doos gezet, de mummie zet zich langs één kant, de andere spelers langs de andere kant. De spelers kiezen een kleur en krijgen drie levenspunten. Hun speelfiguur zetten ze aan de ingang van de piramide op het magnetische spelbord. De mummie plaats z’n ene magneet aan zijn kant van het spelbord in de kerker, de andere magneet aan de andere kant.

De schatzoekers trekken een opdrachtkaart van elke kleur. De mummie krijgt de bruine dobbelsteen, de schatzoekers de witte.

 

Spelverloop :

 

De speler die links van de mummie zit, begint het spel. Daarna wordt er met de klok meegespeeld. Een speelronde bestaat uit vier delen :

1)      Bevrijden (facultatief)

2)      Dobbelstenen gooien

3)      Zetten

4)      Opdrachtkaart uitspelen (facultatief)

 

1) Bevrijden :

Als er nog witte dobbelstenen met hun mummiekant naar boven liggen, kan de speler deze bevrijden. Er volgt direct een tussenbeurt voor de mummie (lees later), nu kan de speler terug met vijf dobbelstenen gooien.

 

2) Dobbelstenen gooien :

De speler gooit de dobbelstenen die geen mummie vertonen. Als hij tevreden is, verzet hij zijn speelfiguur. Is hij niet tevreden, mag hij weer gooien, maar zonder de dobbelstenen met een mummieteken. In principe mag hij zo dikwijls gooien als hij wil.

 

3) Zetten :

De speler neemt de waarde van één dobbelsteen en zet zijn speelfiguur zoveel stapjes verder. (Mogelijkheden : 1, 2, 3 of 4 stappen en een pijl = stappen over een ganse lengte tot tegen een hindernis (muur, mummie, …) )

 

4) Opdrachtkaart spelen :

Als een speler zijn zet eindigt op een veld met een symbool van één van zijn kaarten, mag hij de betreffende kaart uitspelen door hem zichtbaar voor zich neer te leggen.

 

De beurt van de mummie :

 

Normale beurt van de mummie : de mummie speelt na de laatste schatzoeker. Hij telt de waarde van zijn dobbelsteen op bij de mummies op de witte dobbelstenen. Hij zet zo veel stapjes op het spelbord. Als de mummie tijdens het bewegen een schatzoeker tegenkomt, geeft deze een levenspunt af aan de mummie. De beurt van de mummie is onmiddellijk afgelopen. De schatzoeker wordt naar de kerker gezet. Verliest een speler zijn laatste levenspunt, ligt hij uit het spel.

 

Tussenbeurt van de mummie : De mummie krijgt een tussenbeurt als een speler kiest voor het bevrijden van de dobbelstenen. De mummie loopt evenveel velden als er tekens van de mummie zichtbaar zijn op de witte dobbelstenen.

 

Einde van het spel :

 

Het spel is direct afgelopen wanneer :

-         een schatzoeker zijn laatste opdrachtkaart kan uitspelen. Hij is de winnaar

-         de mummie een bepaald aantal levenspunten kan afsnoepen. (2 schatzoekers : 4 levenspunten;  3 schatzoekers : 6 levenspunten; 4 schatzoekers : 7 levenspunten)  

11-03-2009 om 19:44 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
10-03-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Productief BV : Numbers league
Klik op de afbeelding om de link te volgen Dit spel heeft er voor gezorgd dat ik uiteindelijk bij Productief ben terecht gekomen. Het spel is origineel van "Bent Castle Workshops", die ik had geïnformeerd omtrent dit spel. Hij stuurde me door naar Productief en zij waren direct enthousiast om ons dit spel op te sturen. Het is overall gezien een rekenspel. Het is wel in een héél cool, modern heldenjasje gegoten.

Het spel bestaat uit drie typen van kaarten : boevenkaarten, heldenkaarten en uitrustingskaarten. Je kan een makkelijke en iets moeilijkere versie spelen (waarbij de boeven een moeilijker te berekenen getal hebben om ze te verslaan).

Spelvoorbereiding
De boeven worden in een rooster van 4x6 gelegd. De spelers krijgen elk zeven kaarten van de stapel.

Spelverloop
In een beurt kan je tot twee kaarten spelen of een aantal ongewenste kaarten gaan wisselen, daarna is je beurt ten einde.
Als je kaarten speelt, kan dat een heldenkaart, een uitrustingskaart of een sidekick zijn.
Op de heldenkaarten staan lichaamsdelen (voeten, lijf, hoofd) en de sterkte van de held. De uitrustingskaarten gaan de held versterken (optelling of vermenigvuldiging) en de sidekick zijn kaarten die naast het speelbord worden opengelegd en waarmee iedereen lichaamsdelen kan wisselen.

In fase 2 van je ronde volgt de eventuele overmeestering. Je zorgt dat je precies het zwaktegetal vormt van de boef met je held en dan mag je de boef inrekenen. Je mag wel maar één uitrustingskaart gebruiken en je held moet volledig zijn (hoofd, lijf en voeten). De overwonnen boef komt in je trofeeënstapel tot het einde van het spel.

In fase 3 trekt de speler terug nieuwe handkaarten bij tot zeven.

Einde van het spel
Alle boeven zijn ingerekend, de spelers tellen de punten op hun boevenkaarten op. Diegene met het meeste punten, wint het spel.

Titel : Numbers league
Uitgeverij : Productief BV
Aantal spelers : 2-4
Leeftijd : 8+
Tijdsduur : 30 min.

10-03-2009 om 18:17 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Productief BV : Six
Klik op de afbeelding om de link te volgen Dit is een tweepersoonsspel met erg eenvoudige regels. Qua spelverloop heeft het erg veel weg van Hive, aangezien het materiaal ook bestaat uit zeshoekige stenen (wel uit hout en niet uit bakeliet).

Inhoud
19 rode stenen
19 zwarte stenen

Doel van het spel
De spelers proberen één van de vooropgestelde figuren te leggen met hun stenen en te verhinderen dat de tegenstander hierin slaagt.
De winnende formaties : 6 stenen op een rij, een driehoek (basis van drie stenen), een zeshoek (honingraat).

Spelvoorbereiding
Elke speler kiest een kleur en neemt alle 19 stenen van die kleur. Er is ook een variant voor vier spelers, waarbij er in team wordt gespeeld.
De teamspelers gaan tegenover elkaar zitten. Er worden nu slechts 18 stenen van elke kleur gebruikt.

Spelverloop
De startspeler legt een steen in het midden van de tafel. Daarna leggen de spelers beurtelings nieuwe stenen aan. Een steen kan gelegd worden aan een eigen steen of aan één van de tegenstander. De stenen moeten elkaar wel raken. Zo gauw iemand een winnende formatie legt, is het spel afgelopen. Zijn alle stenen opgebruikt vooraleer iemand een winnende formatie heeft gelegd, gaat de tweede ronde in voegen. Als je nu aan de beurt komt, verwijder je één van je eigen stenen en legt hem aan de zijkant van het speelveld weer aan. Door het wegnemen van een steen, komen er soms stenen los te liggen van de groep, deze worden uit het spel gehaald. Wordt de groep in twee even grote groepen gesplitst, mag de speler kiezen welke groep weggaat.

Einde van het spel
Zodra een winnende formatie is gelegd, eindigt het spel. Of tot er zoveel stenen van een tegenstander zijn afgenomen zodat deze zeker geen winnende formatie meer kan leggen (minder dan 6 stenen dus).

Titel : Six
Uitgeverij : Productief BV
Aantal spelers : 2 (4)
Leeftijd : 8+
Speelduur : 20 min.

10-03-2009 om 18:07 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Diamonds Club Extra
Klik op de afbeelding om de link te volgen De Nederlandse spelregels van dit spel vindt u hier.

U kan ook een instructievideo hiervan bekijken via deze podcast.

10-03-2009 om 16:46 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuwe Ravensburgers in de clubkast
Klik op de afbeelding om de link te volgen Het is weeral een tijdje geleden, maar hier zijn enkele nieuwigheden van Ravensburger voor onze clubkast. Het gaat om drie spellen van uiteenlopende aard, moeilijkheid en thema. Een uitgebreide omschrijving van de spellen krijgt u later, we geven u alvast de namen mee.

Voor de kinderen en de iets kleinere kinderen hebben we als nieuwe aanwinst : Pyramid. Dit spel is al enkele jaren oud, maar is nu ook in het Nederlands uitgebracht. U kent dit spel misschien als "fluch der mummie". In dit spel gaat één speler (mummy) de strijd aan met de andere spelers. Het spelconcept is gebaseerd op een magnetisch bord dat de mummy afscheidt van de andere spelers.

Het tweede spel is afgeleid van een boek, nl. Umberto Eco's the name of the rose. Dit spel heeft qua concept veel weg van CIA (999 games) ofte Heimlich & co. De pionnen gaan zich over een erg mooi spelbord verplaatsen. De monniken verhuizen van het éne naar het andere gebouw en proberen elkaar in een slecht daglicht te stellen en zelf buiten schot te blijven.

Het laatste spel dat we erbij krijgen, is de verrassing van spiel 2008, wat Ravensburger betreft. Het gaat om Diamonds club, een interessant en vlot spelend familiespel waarbij de rijke families uit het Londen van de jaren 1900 proberen zoveel mogelijk edelstenen te verzamelen om zo een mooie plaats te verzilveren in de gerenomeerde "Diamonds Club".

Binnenkort mag u hier extra info en uitleg omtrent deze spellen verwachten.

10-03-2009 om 16:35 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
09-03-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Productief BV : Linja
Klik op de afbeelding om de link te volgen Inhoud
7 stokjes
2 x 12 stukken

Doel van het spel
Het doel is om met de eigen stenen over zoveel mogelijk stokjes te springen.

Voorbereiding
Het speelveld bestaat uit zeven stokjes, die evenwijdig van elkaar worden gelegd.
Tussen de stokjes worden van elke kleur een speelstuk gezet. Aan de beide kanten
worden de overige zes speelstukken van de spelers gezet. Dit is de startlijn van beide
spelers. De spelers kiezen een kleur en het spel kan beginnen.

Spelverloop
Om de beurt doen de spelers een zet. Ze proberen hun speelstukken aan de startlijn van de
tegenstander te krijgen. Een zet bestaat uit twee delen.
In zet één verplaatst een speler één speelstuk over een stokje (enkel vooruit), het aantal
stukken dat in de rij staat (eigen en andere speelstukken) bepalen de lengte van je volgende
zet. Enkel het stuk dat je net hebt verplaatst, telt niet mee. Het tweede deel bestaat dan uit een
zet gelijk aan het aantal stappen dat je net hebt vergaard. Er kunnen zich drie situaties voordoen :
- een stuk bereikt het doel, alle stappen die overblijven vervallen.
- als een stuk met zijn eerste stap zijn doel bereikt, krijgt de volgende zet één stap
- als je met de eerste zet in een lege rij terecht komt, krijg je geen volgende zet
Er mogen maximaal zes speelstukken op een rij staan, dus dat geeft maximaal vijf stappen in
een tweede beurt.

Einde van het spel
Wanneer de speelstukken van beide spelers elkaar volledig gepasseerd zijn, eindigt het spel. Er volgt
een evaluatie. Speelstukken die aan de overkant zijn geraakt, krijgen vijf punten, die op de zesde rij krijgen
drie punten, die van de vijfde rij twee punten en die in de vierde rij één punt.
De speler met de hoogste totaalscore wint.

Titel : Linja
Uitgeverij : Productief BV
Aantal spelers : 2
Leeftijd : 8+
Tijdsduur : 15 minuten

09-03-2009 om 19:54 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Productief BV : Stix
Klik op de afbeelding om de link te volgen Het spel Stix bevat twee spellen voor de prijs van één.

Spel 1 : Picasso

Spelmateriaal
40 lange stokjes
10 korte stokjes

Doel van het spel
Zo snel mogelijk het voorwerp raden, dat één speler met de stokjes probeert te vormen.

Voorbereiding van het spel
De spelers worden in twee teams verdeeld. Ze komen om beurten na elkaar aan de beurt.
De stokjes worden in het midden van de tafel klaargelegd.

Spelverloop
Men beslist in het team wie de stokjeslegger wordt. Deze bedenkt een voorwerp, figuur of denkbeeld en
begint het figuurtje neer te leggen met de stokjes. De stokjes worden één na één aan elkaar gelegd. Er mogen
zowel kleine als grote stokjes gebruikt worden.

Alle andere spelers nemen tegelijkertijd deel aan het raadspel. De ronde is voorbij als één van de spelers het goede
voorwerp geraden heeft. De groep die het goed geraden heeft, krijgt :
- 3 stokjes, als de figuur wordt geraden voordat het zesde stokje wordt gelegd
- 2 stokjes, als de figuur wordt geraden voordat het tiende stokje wordt gelegd
- 1 stokje voor het raden van de figuur als er tien of méér stokjes zijn gelegd

Einde van het spel
Als er geen figuren meer kunnen gelegd worden met de resterende stokjes, eindigt het spel. Het team met
de meeste stokjes wint.

AL CAPONE

Spelmateriaal
40 lange stokjes
4 spelstukken

Voorbereiding van het spel
Met de viertig stokjes wordt een rooster gevormd, dat bestaat uit 25 velden.
De binnenste vakjes bestaan uit 4 stokjes, de buitenste bevatten er drie en de hoeken twee.
De spelers zetten hun speelstuk op één van de 25 velden, ze mogen zelf bepalen waar.

Spelverloop
De spelstukken mogen horizontaal of verticaal bewogen worden. Als je aan de beurt bent, zet je
je speelstuk in een rechte lijn over één, twee of drie stokjes op het daarachter gelegen veld.
De stokjes waarover gesprongen is, mag de speler verzamelen.
Er mag over ruimtes en speelstukken van tegenstanders gesprongen worden.
Na een sprong moet je vlak achter een stokje staan, als je over een tegenstander springt, mag je de
stokjes vlak voor of achter het speelstuk niet pakken.

Einde van het spel
Als niemand nog een speelstuk kan verzamelen eindigt het spel, diegene met de meeste stokjes wint het spel.

Titel : Stix
Uitgeverij : Productief BV
Leeftijd : 6+
Aantal spelers : 2(-4)

09-03-2009 om 19:43 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
08-03-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Productief BV : Qwirkle
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Het eerste spel uit de collectie die we van Productief BV hebben gekregen is "QWIRKLE" :

 

Het spel “qwirkle” bestaat uit 108 blokken, met daarop figuren in verschillende kleuren (zie foto) en een zakje. Het spelprincipe komt een beetje overeen met Rummikub, maar het is wel degelijk een ander spel. Door het aanleggen van tegels proberen de spelers zo’n hoog mogelijke scores te bereiken.

 

Spelvoorbereiding :

 

Alle blokjes worden in de zak gestopt. Elke speler trekt zes blokjes uit de zak en houdt deze onzichtbaar voor de tegenspelers, zodat ze de kleur en vorm niet kunnen zien.

 

Begin van het spel :

 

De spelers kijken naar hun blokjes en vormen een zo lang mogelijke rij. Een rij wordt gevormd door blokjes met dezelfde kleur of dezelfde vorm. Diegene die de langste rij heeft, legt deze neer om het spel te starten. Bij gelijke stand, begint de oudste speler. Het spel gaat verder volgens de klok.

 

Spelverloop :

 

Een speler die aan de beurt komt, heeft twee opties : aanleggen of ruilen.

 

 1. Aanleggen : de spelers leggen blokjes aan, aan de rijen blokken die al op tafel liggen. Er zijn zes vormen en zes kleuren. Twee blokjes van dezelfde kleur of vorm, vormen een rij. Blokjes die worden aangelegd, moeten uiteraard het kenmerk (kleur of vorm) vertonen van de rij. Een rij van vormen kan maar één blokje van elke kleur bevatten.
 2. Ruilen : je legt de blokken die je wil ruilen apart en neemt evenveel blokken uit de zak, daarna steek je de weggelegde blokken bij in de zak. Je mag nu niet aanleggen, je beurt is voorbij.

 

Scoren : je scoort één punt voor elk blokje in de rij. Als je een blokje aanlegt aan een bestaande rij, mag je alle blokjes optellen voor je score. Eén blokje kan ook meerdere keren punten opleveren als het past aan twee rijen. Je scoort een bonus van zes punten als je een rij van zes blokken compleet maakt, dit is een Qwirkle. De speler die het spel beëindigt ten slotte, krijgt ook nog eens zes punten.

 

Einde van het spel :

 

Als er geen blokjes meer in de zak zitten, gaat het spel door tot één speler al zijn blokjes heeft weggespeeld. De speler met de hoogste score, wint dit spel.


Titel : Qwirkle

Uitgeverij : Productief BV

Aantal spelers : 2-4

Leeftijd : 6+

Speelduur : 45 min.

08-03-2009 om 19:08 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Productief.nl

Een tijdje geleden had ik contact met de mensen van productief. Deze Nederlandse uitgeverij publiceert leerrijke spellen, die je zowel kan gebruiken in de klaspraktijk als thuis. De spellen "linja, stix, six, karo, khet, qwirkle, pixel en numbers league en uitbreiding" voegen we toe aan onze collectie waarvoor een dikke merci natuurlijk. U kan deze spellen vanaf onze volgende spellenavond uiteraard bij ons testen.

U kan ook alvast een kijkje nemen op de website van productief op www.productief.nl, u vindt deze link ook terug op onze website en zo gauw we een logo hebben, komt dat ook hier op de weblog te staan.

In de komende dagen mag u hier ook een omschrijving van de spellen verwachten, zodat u er alvast kennis mee kan maken.

Nogmaals een dikke merci Productief en de mensen van RtD en Pieter (die het pakketje tot bij ons kregen).

08-03-2009 om 18:53 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Productief BV : Pixel
Klik op de afbeelding om de link te volgen In dit spel gaan we een variant spelen van "drie-op-één-rij". Het spel bestaat uit een spelbord en 95 topjes (in vier kleuren).
Het extraatje aan dit spel is dat de plaats waar je je topje mag plaatsen, bepaalt wordt door gebruik te maken van coördinaten.

In een beurt mag een speler één van de glijders (aan de zijkant van het speelbord) verplaatsen, daarna plaatst men een topje van zijn
kleur op de kruising van de coördinaten. De speler die als eerste drie topjes op een rij krijgt, wint het spel. Er mag zowel horizontaal, verticaal als diagonaal afgewerkt worden.

08-03-2009 om 00:00 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
07-03-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spellenavond 6/03 kort !
Kort maar krachtig :

- 50 bezoekers
- incan gold overgekocht van Roll the dice na bod
- doos met spellen van productief (later meer op weblog) gearriveerd
- één glas gebroken
- giants gespeeld
- pickles chips bijna opgegeten, zout en paprika zijn er nog
- pitchcar goed gebruikt
- 3 nieuwe leden
- 5 nieuwe gezichten
- nu voorbereiden op de blooperquiz

tot de volgende op vrijdag 3 april (begin paasvakantie)

07-03-2009 om 09:07 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
04-03-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spellen voor vrijdag 6 maart
De volgende spellen mag u al zeker verwachten nu vrijdag :

- master builder, die macher, municipium, burger baumeister & co, monuments, pickpocket, animalia, red november, magic, habitat, r-eco, rattlesnake, cambria

- wijsneus, middernacht vampierenjacht, ubongo, spokenwoud, spokentrap, schildpaddenrace, kai piranha, kakkerlakkensalade, up & down, ave caesar, veel soeps, exago, biggenbende

- doolhof, big brain, mollenmania, jakkiebak kippenkak, egelrace, blokus 3D, blokus, rolit

- dominion, koningsburcht, manilla, hazienda, hermagor, sushizock, graantje de voorste, timber tom

- senji, mission red planet, pitchcar, wikinger, borneo, traders of carthage, filou, guillotine, bedriegers bedrogen, giants

Indien nog wensen, na deze waslijst, gelieve door te mailen.

04-03-2009 om 14:24 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
27-02-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Cartagena : die meuterei
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Spikplinternieuw van Nürnberg en nu al tegevoegd aan de SpinLi-collectie. Het verhaal gaat gewoon verder. Nadat onze piraten uit de gevangenis zijn ontsnapt in het eerste deel, het kraaiennest hebben getrotseerd, het goud op goudeiland hebben gedolven, zijn ze nu op weg naar huis in hun piratenschip. Maar niet alles is peis en vree, er is een opstand op komst. De kapitein Valverde heeft veel krediet verloren gedurende de zware reis en stuurman Diaz beraamt een opstand om alle geld, eer en roem op te eisen!

 

Spelmateriaal :

-         1 speelbord (een afbeelding van een schip en enkele plaatsen voor kaarten en gouden munten te stockeren en een lijst die het spelverloop aangeeft)

-         10 matroosfiguren (genummerd van 1 t.e.m. 10 onzichtbaar onderaan)

-         1 schipfiguur (om de voortgang van het spel aan te geven)

-         13 piratenkaarten

-         8 gezindheidskaarten

-         40 strijdkaarten (waarden 1-3 in roos en grijs)

-         4 apenkaarten (1 in elke kleur)

-         18 goudkaarten (waarden 1-3)

-         30 gouden munten

 

Speelidee :

Tracht de voordelen van de piraten op een zo goed mogelijke manier uit te spelen om zoveel mogelijk goud te verzamelen, kies voor de juiste aanhang (Diaz of Valverde) en verzamel voldoende strijdkracht om jouw kant te laten zegevieren. Diegene die op het einde van het spel de strijd wint EN het meeste goud heeft verzameld, wint!

 

Spelverloop :

Het spel verloopt en twee grote fasen, de zeevaartfase en de muiterij.

 

ZEEVAARTFASE :

Deze fase verloopt over verschillende rondes. De startspeler neemt drie piratenkaarten meer dan er spelers zijn en ligt deze dicht voor zich neer. In zijn buurt draait hij de piratenkaarten één voor één open en heeft hij de volgende keuze :

-         hij kiest voor het voordeel van de opengedraaide piraat en beëindigt zijn beurt

-         hij laat het voordeel links liggen en draait de volgende kaart open

In principe kan hij doorgaan tot alle kaarten openliggen vooraleer er één te kiezen, maar draai je de geest om, dan is je beurt ineens afgelopen. Nadat de startspeler een voordeel heeft gebruikt, mogen de andere spelers beurtelings een voordeel kiezen, van een piraat die al is opengedraaid of een nieuwe kaart laten opendraaien. Elke piraat is maar één keer beschikbaar.

Als elke speler een voordeel heeft gehad, wordt het schip verder gezet op de voortgangslijst van het spelbord. “Het kan zijn dat hij bepaalde velden passeert. Het stormveld zorgt ervoor dat er een piraat zeeziek wordt en er wordt dan elke ronde één piraat uit het deck genomen die niet beschikbaar is. Komt het schip op het muiterijsymbool kondigt dit de tweede spelfase aan. Ook wanneer alle strijdkaarten, geldkaarten of gouden munten opgebruikt zijn, volgt de muiterijfase.”

 

Nadien wordt de speler links van de startspeler de gever en herhaalt zich het hele proces.

 

MUITERIJFASE :

In de loop van de zeevaartfase zijn de matroosfiguren tegenover elkaar gezet. (is dit niet het geval wordt dit eerst gedaan). Nu wordt de strijd tussen Diaz en Valverde uitgevochten. De matrozen hun sterkte hangt af van hun nummering (onderaan) en een aantal strijdkaarten die hen gaan helpen. De spelers spelen allen dicht een strijdkaart uit, ze worden gemixt en nadien opengelegd bij de desbetreffende matroos (roos en grijs). Daarna herhaalt dit proces zich. De spelers mogen blijven strijdkaarten spelen, of ze spelen hun aapkaart. Als ze deze als eerste spelen mogen ze goud stelen bij een tegenspeler, zijn ze met meerdere tegelijk, krijgen ze goud van de bank. Het uitspelen van deze aapkaart zorgt er wel voor dat je niet meer mag deelnemen aan de strijd. Als iedereen zijn aapkaart heeft gespeeld, eindigt de strijd. De sterkste matroos wint en wordt op het bovendek geplaatst van Diaz of Valverde, verliezer komt in de ziekenboeg te liggen. Diegene die als eerste drie strijden wint, wint de muiterij.

 

Speeleinde :

Nadat duidelijk is geworden welke aanhang aan het langste eind heeft getrokken, draaien de spelers hun gezindheidskaart om (ze moeten deze in de zeevaartfase gespeeld hebben of ze kunnen al sowieso niet meer winnen). Diegene die voor de juiste aanhang hebben gekozen, maken kans op de overwinning. Heb je ook nog eens het meeste goud verzamelt in de loop van het spel, mag je je de winnaar noemen.

 

De piratenkaarten met bijhorende voordelen :

Kapitein Valverde : je krijgt de bovenste goudkaart of een gouden munt

Ramon Diaz : je bekijkt de bovenste goud- en strijdkaart en kiest er één uit

Crackpott : je krijgt de twee bovenste strijdkaarten

Tembo : je bekijkt de bovenste twee strijdkaarten en kiest er één uit

Wessel-Jan : je mag 0-3 strijdkaarten inruilen tegen de bovenste van de stapel

Dean Nero : je kan een 1:1 ruil doen met gouden munten en strijdkaarten (max. 3 keer)

Pang : je mag de bovenste strijdkaart en een gouden munt nemen

Chang ye : je mag een gouden munt van een medespeler stelen

Saté : je krijgt een gouden munt, neem je de kaart niet, is ze twee munten waard voor de volgende speler, neemt hij hem ook niet, wordt de kaart zelfs drie munten waard

Bijoux : je legt je gezindheid vast (of je wisselt je gezindheidskaart)

Ojo : je legt je gezinheid vast (of je bekijkt de gezindheid van een tegenspeler)

Cambivalute : je bekijkt de waarde van twee matrozen en plaatst ze op de strijdvelden (of als alle duels vastliggen, mag je twee matrozen van plaats wisselen)

Ghost : je beurt is onmiddellijk afgelopen

 

Titel : Cartagena – die meuterij

Uitgeverij : Winning moves

Aantal spelers : 2-4

Leeftijd : 10+

 

 

27-02-2009 om 15:06 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
18-02-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Om een idee te geven ...
Om u misschien een idee te geven hoe moeilijk het tegenwoordig is om bij te blijven met de nieuwigheden, som ik hier even een lijstje op van spellen die we nog zouden willen toevoegen na de beurs in Nürnberg. Pas op, dit is een speelgoedbeurs, dus de bordspellen is slechts een klein onderdeel van het geheel.

Days of wonder : Smallworld
Matagot editions : Dice town
Libellud : Dixit
Ystari : Bombay
Alea spiele : Alea iacta est, Die Schatzkiste
Phalanx : Rise of empires, Steam
Queen games : Montego bay, Sultan
Kosmos : Die goldene stadt, Keltis uitbr., Keltis kaartspel
QWG : Carson city, Genoa
Z-man : Endeavor, Tales of Arabian nights
Asmodée : Bakong, Dracomundis
Winning moves : Cartagena 4
Abacusspiele : Valdora, Zooloretto exotic, Bonnie & Clyde
Amigo : Der palast von Eschnapur, Einauge sei wachsam
Schmidtspiele : Livingstone, Gemblo
Hans im Glück : Finca, Maori, Die kinder von Carcassonne
Asynchron : Bobbysitter
Eggertspiele : El presidente, Sherwood forest

18-02-2009 om 17:35 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuwsbrief 2009/3 online
U kan zich alvast opwarmen met onze nieuwsbrief voor de spellenavond van 6 maart.
U vindt deze terug op onze website. De nieuwsbrieven zelf zullen pas volgende week verstuurd worden.
Veel leesplezier !

18-02-2009 om 14:17 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
16-02-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aankopen

Na enkele spellen die we via sponsering of via de uitgeverijen hebben bekomen, hebben we met onze inkomsten van de vorige spellenavond natuurlijk ook weer enkele spellen van onze wishlist kunnen schrappen. Het zijn van oorsprong allemaal Franstalige spellen, maar ze zijn ofwel taalonafhankelijk of in Engelse versie gekocht.

Eerst en vooral een erg mooi kaartspel : Animalia deluxe. In dit spel probeer je een setje van dieren te verzamelen. Sommige diertjes zorgen voor speciale eigenschappen. Eenvoudig, snel en vooral esthetisch erg mooi.

Daarnaast ééntje van Fantasy Flight Games : Red november. In dit spel is het weer met z'n allen tegen de omstandigheden. Je zit in een duikboot à la Koersk en probeert alle tegenslag te verwerken en te overleven. Erg kleine doos voor een erg groot spel.

Tenslotte hebben we nog twee betere Asmodée-spellen toegevoegd. Het spel Mission Red planet hebben we aangeschafd op aanraden van onze vriend Dominique (van de tafel plakt) en het spel Senji staat al geruime tijd op de wishlist. Deze laatste heeft veel weg van Shogun qua uiterlijk, maar is toch een andere gameplay. Beide spellen scoren trouwens even goed op de BGG ratings.16-02-2009 om 17:17 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
11-02-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.3 maal Abacusspiele
Het feit dat het beurs in Nürnberg is, laat zich ook voelen bij SpinLi. We voegen vandaag nog drie nieuwe spellen toe aan de collectie.
Dit keer zijn het weer spellen van het Duitse Abacus. We kennen deze uitgeverij al van spellen zoals Zooloretto, Darjeeling, Race for the galaxy, Torres, Tikal, Samurai, ...

Nu voegen we drie tactische familiespellen toe. Dank u Abacusspiele !
Verdere besprekingen van deze spellen mag u hier later verwachten.

11-02-2009 om 19:16 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuw in de spellenkast : Pickpocket
Klik op de afbeelding om de link te volgen Ik heb de eer en het genoegen gehad om dit spel te spelen op de nocturne van Hodin.
Mijn interesse was nochtans al een hele tijd eerder gewekt, want ook in Essen had ik al een afspraak
met de mensen van Repos production omtrent dit spel en Ghost stories. Deze laatste hebben we al
een tijdje in de collectie en daar hebben we ons al uitermate mee geamuseerd.

Pickpocket was jammerlijk genoeg nog niet in productie op dat ogenblik, er was enkel een demomodelletje
te zien en aangezien je hiervoor niet echt de tijd hebt als je maar één dagje naar Essen gaat, is het een beetje verloren
gegaan. Maar geen nood, op vrijdag 30 januari konden we het dus een keertje doen in Kortenberg.

In dit familiespel ben je een dief die probeert om zo veel mogelijk kostbaarheden te stelen in een herberg. Maar durf jij
lang genoeg in de herberg blijven, want er kunnen elk moment wachters binnen komen die de deuren afsluiten. Dit spel
lijkt in dat opzicht een beetje op "Diamant" waar het ook kiezen is voor doorgaan of terugtrekken en punten verzilveren.

Als je aan de beurt komt, moet je een kaartje uit de zak trekken en verplicht aanleggen. Op deze kaartjes zien we drie lijnen
waaraan allerlei kostbaarheden hangen. Deze bepalen het aantal punten dat je kan verzamelen. Maar ... soms worden de lijnen
ook onderbroken en dan vallen deze dure spullen allemaal weg. Je kan je ook terugtrekken en de punten incasseren die er op
dat moment voor handen zijn, maar dan doe je deze beurt niet meer mee.

Wordt er een wachter getrokken, is het stilaan oppassen geblazen. Eén wachter levert extra punten op, maar van het moment dat
er een tweede bijkomt, zit je vast in de herberg en verlies je.

Wie verdient er op deze manier het meeste punten vooraleer alle wachters (7) getrokken zijn. In een variant, die het spel veel
interessanter maakt, kan je na elke beurt een keuze maken uit enkele karakters die je een speciale eigenschap laten bezitten. Dit maakt
het spel veel interactiever en zorgt ervoor dat de koploper niet steeds verder uitloopt.

Dit spel gaat zonder enige twijfel weer in de smaak vallen bij onze spelers. Komen uitproberen is dus de boodschap !
En nogmaals een dikke merci aan Repos Productions!!!

11-02-2009 om 16:34 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Magic the gathering
Klik op de afbeelding om de link te volgen Via de website van Wizards of the coast kon je je gratis setje van Magic the gathering aanvragen.

Heel simpel allemaal, gewoon even registreren, je afhaalpunt selecteren en klaar is kees. Ik ben net
het pakketje gaan ophalen. Het omvat een doosje "TenthXedition, core set, Molimo's might". Ik ken
persoonlijk weinig of niets van Magic. Maar moesten er geïnteresseerden zijn, dan kunnen ze het eens
bekijken op onze volgende spellenavond.

De spelregels zijn wel redelijk uitgebreid heb ik me laten vertellen, en je moet echt in het spel inkomen.
Dit spel is ook een verzamelspel, waarbij het de bedoeling is om een zo sterk mogelijk deck samen te stellen.
Aangezien dit fenomeen niet echt interessant is voor de spellenclub, gaan we hier dan ook niet echt verder
op in.

11-02-2009 om 16:24 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)

Foto

Klik op ons logo om terug naar de startpagina te gaan


Bent u op zoek naar info omtrent een spel? Typ de titel hieronder in het balkje en klik op "zoeken".

Zoeken in blogContact via mail :

spellenkanaal (at) gmail (dot) com

Categorieën
 • "Kaartje leggen" (5)
 • Essen 2009 (47)
 • Essen 2010 (27)
 • Essen 2011 (45)
 • Essen 2012 (137)
 • Essen 2013 (212)
 • Essen 2014 (85)
 • Essen 2015 (86)
 • Essen 2016 (77)
 • Essen 2017 (76)
 • Hete hangijzers (6)
 • imprESSENs (651)
 • Nürnberg 2012 (17)
 • Nürnberg 2013 (17)
 • Spelen met SpinLi (318)
 • Spellen in beeld (77)
 • Tussendoortjes (9)

 • Bezoek je onze nieuwe blog alvast een keertje? Zie bij de links!

  Links
 • Spellenlijst SpinLi
 • Bordspelmania : forum
 • Ditterio's blog
 • Spel(l)enderwijs
 • Boardgamegeek
 • De tafel plakt ! (Dominique)
 • SpinLi's nieuwe blog !!!
 • Spellenclub Pallieter (Lier)
 • Spellenclub Heist statie (Heist-op-den-Berg)
 • Spelregels.eu

  Foto

  5% korting bij aankoop als SpinLi-lid !!!
  Klik op het logo om hun site te bezoeken.
  Inhoud blog
 • Solar Flux
 • Elk einde heeft een nieuw begin ...
 • Photosynthesis (Blue Orange Games)
 • Nutz (Blue Orange Games)
 • Katarenga (Huch)

  Blog als favoriet !

  Archief per maand
 • 12-2018
 • 12-2017
 • 11-2017
 • 10-2017
 • 09-2017
 • 08-2017
 • 07-2017
 • 06-2017
 • 05-2017
 • 04-2017
 • 03-2017
 • 02-2017
 • 01-2017
 • 12-2016
 • 11-2016
 • 10-2016
 • 09-2016
 • 08-2016
 • 07-2016
 • 06-2016
 • 05-2016
 • 04-2016
 • 03-2016
 • 02-2016
 • 01-2016
 • 12-2015
 • 11-2015
 • 10-2015
 • 09-2015
 • 08-2015
 • 07-2015
 • 06-2015
 • 05-2015
 • 04-2015
 • 03-2015
 • 02-2015
 • 01-2015
 • 12-2014
 • 11-2014
 • 10-2014
 • 09-2014
 • 08-2014
 • 07-2014
 • 06-2014
 • 05-2014
 • 04-2014
 • 03-2014
 • 02-2014
 • 01-2014
 • 12-2013
 • 11-2013
 • 10-2013
 • 09-2013
 • 08-2013
 • 07-2013
 • 06-2013
 • 05-2013
 • 04-2013
 • 03-2013
 • 02-2013
 • 01-2013
 • 12-2012
 • 11-2012
 • 10-2012
 • 09-2012
 • 08-2012
 • 07-2012
 • 06-2012
 • 05-2012
 • 04-2012
 • 03-2012
 • 02-2012
 • 01-2012
 • 12-2011
 • 11-2011
 • 10-2011
 • 09-2011
 • 08-2011
 • 07-2011
 • 06-2011
 • 05-2011
 • 04-2011
 • 03-2011
 • 02-2011
 • 01-2011
 • 12-2010
 • 11-2010
 • 10-2010
 • 09-2010
 • 08-2010
 • 07-2010
 • 06-2010
 • 05-2010
 • 04-2010
 • 03-2010
 • 02-2010
 • 01-2010
 • 12-2009
 • 11-2009
 • 10-2009
 • 09-2009
 • 08-2009
 • 07-2009
 • 06-2009
 • 05-2009
 • 04-2009
 • 03-2009
 • 02-2009
 • 01-2009
 • 12-2008
 • 11-2008
 • 10-2008
 • 09-2008
 • 08-2008
 • 07-2008
 • 06-2008
 • 05-2008
 • 04-2008
 • 03-2008
 • 02-2008
 • 01-2008
 • 12-2007
 • 11-2007
 • 10-2007
 • 09-2007
 • 08-2007
 • 07-2007
 • 06-2007
 • 05-2007
 • 04-2007
 • 03-2007


  Blog tegen de wet? Klik hier.
  Gratis blog op https://www.bloggen.be - Bloggen.be, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!