IK SPEEL GRAAG EEN KEERTJE MEE !

Qua gebruiksgemak en vlot verlopen van het maken van afspraken
opteren we voor een Facebookgroep waarin iedereen welkom is om
zich op te geven om mee te spelen of zelf speelmomenten te lanceren.
Volg ons op Facebook (klik) om op de hoogte te blijven!

Foto
5% korting op al uw aankopen bij spellenspeciaalzaak Adriaensen!!!
(Klik op bovenstaand logo om de spellenlijst te bekijken)


Flag Counter
Spellenblog SpinLi
Omdat spelen de belangrijkste bijzaak ter wereld is ...
23-03-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ImprESSEN : Step by step
Klik op de afbeelding om de link te volgen Step by Step :

+ easyplay, dus zeer eenvoudig
+ easyplay, dus hoge geluksfactor
+ easyplay, dus perfect om met kleinere kinderen te spelen
+ easyplay, dus ideaal voor in de spellenclub en als tussendoortje
+ het opzet van "hoger-lager" is erg leuk en wederom goed gevonden
+ materiaal is stevig en mooi
 
- easyplay, dus hoge geluksfactor, controle op het spel zo goed als nul komma nul
- weinig echt negatief te melden als je in je achterhoofd houdt wat de bedoeling is van dit soort spellen

23-03-2012 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:imprESSENs
>> Reageer (0)
22-03-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spammail
Lieve SpinLiërs,

Tot mijn ontzetting moet ik u melden dat ons e-mailaccount gehackt is. U heeft dan misschien ook één of andere spammail van ons ontvangen.
Mijn excuses hiervoor, maar dit gebeurde buiten onze wil om natuurlijk. Gelieve die mail gewoon te verwijderen. Ondertussen is de mail terug actief, na de nodige check-ups en veiligheidsaanpassingen. Hopelijk hoeven we u hiermee in de toekomst niet meer lastig te vallen.

22-03-2012 om 16:52 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Santa Cruz (Hans im Glück)
Klik op de afbeelding om de link te volgen Als Hans im Glück een nieuw spel op de markt brengt, dan zijn wij steeds zeer attent. Ook nu weer komen ze met een typische spel dat perfect in hun reeks past. Ze zetten qua moeilijkheidsgraad een stapje terug na Hawaii en Pantheon en kiezen terug voor ietsje minder spelregels en (nog) iets vlotter spelverloop.

Santa Cruz is een bouwspel dat in twee ronden verloopt. Eigenlijk doe je niets meer dan in één ronde een speelbord opbouwen, daar al je verschillende gebouwen op gepaste plaatsen in te brengen en hier zoveel mogelijk punten mee te scoren. Als je dan nog in het oog houdt dat de andere spelers niet te veel profiteren van jouw scoremomenten, dan kan je het laken naar je toe trekken.

Net zoals we gewoon zijn uit de laatste HiG-spellen kan je ook bij Santa Cruz op allerhande manieren punten scoren. Via de scorekaarten kan je dit het gerichtste doen, door vogelfiches te verzamelen kan je dan weer een jump op de scoretrack op het einde van het spel doen. Na enkele speelbeurten zal ik hier ongetwijfeld nog een iets grotere bespreking neerpennen qua spelregels en spelverloop, maar eerst gaan we hem gewoon op tafel brengen.

Titel : Santa Cruz
Auteur : Marcel-André Casasola Merkle
Uitgeverij : Hans im Glück
Aantal spelers : 2-4
Leeftijd : 8+
Speelduur : 30 min.

22-03-2012 om 00:00 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
21-03-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Grimoria (Schmidtspiele)
Klik op de afbeelding om de link te volgen Grimoria is de Duitse versie van een Japans spel "Grimoire". Ook Z-mangames heeft dit spel al een tijdje geleden opgepikt en dit wil toch wel wat zeggen. Ik moet eerlijk bekennen dat de Duitse Schmidtspiele-versie er zonder meer het beste uitziet van al de versies, maar voor mensen die het Duits niet echt machtig zijn, kan dit wel een obstakel betekenen. Alle kaarten en acties in het spel zijn op zich niet al te moeilijk, maar er staat toch steeds wat tekst bij vermeld. Een beetje basiskennis van de spellentaal bij uitstek is dan ook vereist.

In Grimoria krijg je een langwerpig speelbord, 5 echte toverboeken, 5 spelerskaarten, 87 avonturenkaarten, 28 schatkaarten, 1 overzicht van de kaarten, 40 geldmunten, 5 speelfiguren, 5 spelerspionnen en 1 magie-level-steen. Het merkwaardigste van dit materiaal is zonder meer het toverboek dat je gaat gebruiken om jouw acties te plannen. Het zorgt ten eerste voor de speelvolgorde, de actie die je gaat uitvoeren en de kracht van de gespeelde toverspreuk.

Het spel verloopt in drie fasen. Deze fasen worden herhaald tot de magie-level-steen op het laatste (17de) vakje is aanbeland. De fasen : 
1) de toverboekfase : spelerskaart plaatsen --> pagina openleggen en speelfiguur plaatsen --> bepalen van de speelvolgorde
2) avonturenfase : toverspreuk uitvoeren --> voordelen van reeds uitgespeelde kaarten gebruiken --> avonturenkaart nemen
3) voorbereidingsfase voor de volgende ronde : avonturenkaarten uitstallen --> verhogen van de magie-level

De spelers scoren punten door bepaalde kaartencombinaties (schat- en avonturenkaarten) te verzamelen (hiervoor heb je een overzicht, op het eerste zicht is het nogal veel om te onthouden, maar op alle kaarten staat de uitleg nog eens vermeld). Ook resterend geld levert je nog punten op. De speler met de meeste punten wint het spel.

Titel : Grimoria
Auteur : Hayato Kisaragi
Uitgeverij : Schmidt spiele
Aantal spelers : 2-5
Leeftijd : 10+
Speelduur : 30 min.

 

 


21-03-2012 om 00:00 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
20-03-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spiegelspookslot (Drei Magier Spiele)
Klik op de afbeelding om de link te volgen We zijn al wel wat gewoon van de mensen van Drei Magier Spiele. Er loopt wel één constante door hun gamma, nl. de spoken. Na spokentrap, spokenwoud, Nacht der magiërs, Vampierennacht, ... komen ze nu terug met spookjes op de proppen. De kinderen zijn weer op bezoek in een kasteel en trappen weer al te veel lol. Drie kinderen in een kasteel met een wit laken over hun hoofd getrokken, het blijft lachen ... tot ze plots merken dat ze met z'n vieren zijn die zo'n wit laken over hun hoofd hebben. Het kasteelspook heeft zich onopgemerkt aan de groep toegevoegd en het is aan de kinderen om zo snel mogelijk te achterhalen wie het echte spook is.

Er is maar één manier om dit te weten te komen, nl. voor de spiegel gaan staan. Spoken hebben namelijk geen spiegelbeeld. Alles draait in dit spel dan ook om de spiegels, die wederom met een fantastisch systeem (het moet gezegd) wegklappen in de doos als het echte spook ervoor gaat staan. Het systeem draait op een rad dat door de spookjes kan worden rondgedraaid. Drie van de vier spoken draaien echter het buitenste deel rond, één spook kan het binnenste mechanisme in gang zetten en zo de spiegels laten zakken.

Als je aan de beurt bent, moet je eerst proberen om vier kaarsen in jouw symbool te verzamelen, deze liggen op de weg rond de spiegels. Eigenlijk kan je dit wat zien als een race, waarbij je een beetje geheugentraining doet en zo snel mogelijk probeert ze alle vier te verzamelen. Want pas als je ze allemaal hebt, mag je het echte spook gaan ontmaskeren. Als je aan de beurt bent, gooi je de dobbelsteen. Deze toont een 1,2,3 of spook. Bij een cijfer zet je je spook het aantal plaatsen voort op de weg en probeer je jouw kaarsen te verzamelen. Als je een spook gooit, mag je een spook op het rad zetten (zonder aan de onderkant te gaan kijken) en eens draaien. Klappen de spiegels naar beneden, dan weet je dat dit spook het echte spook is, maar moet je z'n kleur nog achterhalen. Elk spook heeft een lampje vast in de vier kleuren. Als je dus spoken gaat voor de spiegel zetten, kan je de kleur in de spiegel zien. Zo gauw je dus de drie kinderspoken hebt gezien, weet je ook de kleur van het echte spook.

Pas als je aan deze voorwaarden (alle kaarsen en de kleur van het echte spook) hebt voldaan, kan je het echte spook te pakken krijgen. Je plaatst het in je beurt op het rad en zegt de kleur die het heeft. Is dit correct, dan win je het spel. Je kan ook nog een variant spelen, waarbij je de kleuren van alle spoken moet proberen te zeggen. Voor elk juist antwoord scoor je één punt, voor het echte spook en z'n kleur twee punten.

Titel : Spiegelspookslot 
Auteur : Thomas Daum & Violetta Leitner
Uitgeverij : Drei magier spiele
Aantal spelers : 2-4
Leeftijd : 6+
Speelduur : 15-30 min.

20-03-2012 om 00:00 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
19-03-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Step by step (Schmidtspiele)
Klik op de afbeelding om de link te volgen "Step by step" is het nieuwe spel in het Easyplay-gamma. Dit gamma aan vierkante doosjes van Schmidtspiele staat garant voor weinig spelregels, eenvoudig spelverloop, maar voldoende spelplezier. In onze club zijn de mensen zonder meer fans van Level X, Numeri, Würfelligretto, ...
Sinds Nürnberg kunnen we dus een nieuwe titel toevoegen aan het gamma : Step by Step.

In Step by Step krijgen we een mix van "Can't stop" en Walter Capiau's "Hoger-Lager". Het is een push-your-luck spel waarbij meer geluk dan kunde zal nodig zijn, maar dat vinden wij in dit soort spellen zeker niet erg. De spelers trachten hun pionnen op vijf tracks zo hoog mogelijk te laten stijgen, zodat je véél pluspunten bij elkaar sprokkelt. Als je dan af en toe nog als eerste een fiche kan oprapen, dan zal dit enkele extra puntjes met zich meebrengen. Zorg er echter wel voor dat al je pionnen van start zijn kunnen gaan, want anders leveren ze nog minpunten op.

Het spelprincipe is wederom erg éénvoudig. Je kiest op welke track je gaat spelen. Afhankelijk hiervan zal je 2-6 dobbelstenen mogen gooien. Na je eerste gooi, zeg je of je die ronde hoger/gelijk of lager/gelijk gaat gooien. Dan neem je een aantal dobbelstenen naar keuze en probeer je je voorspelde worp (hoger of lager) te gooien. Slaag je hierin, dan mag je zo verder doen. Let wel, eens je beslist om hoger te gaan, moet je steeds hoger blijven gaan. Indien je gaat voor lager, dan moet je steeds lager blijven gaan. Je mag telkens met één dobbelsteen gooien en het gegooide resultaat vergelijken ofwel meerdere dobbelstenen gooien. Dan tel je eerst de waarden van de dobbelstenen op en vergelijk je nadien de waarde van de nieuwe gooi. Komt je voorspelling niet uit, dan ben je kapot en eindigt je beurt onmiddellijk. Je verplaatst je pionnen niet op de track. Beslis je om te stoppen, dan verplaats je je pion het aantal stappen gelijk aan het aantal keer dat je gooide. Staan er tegenstrevers voor je op de track, dan spring je hier gewoon over (zonder de plaatsen te tellen). Eindig je je beweging op een fiche, dan mag je deze in je persoonlijke voorraad leggen. Zo gauw er op elke track een speelsteen voorbij de barrière is (groene bolletjes worden hier geel) eindigt het spel en worden de punten uitgedeeld. De speler met de meeste punten wint.

Titel : Step by Step
Auteur : Bernhard Lach & Uwe Rapp
Uitgeverij : Schmidtspiele
Aantal spelers : 2-5
Leeftijd : 8+
Speelduur : 30 min.

19-03-2012 om 19:13 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
15-03-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.The Manhattan Project (Minion games)
Klik op de afbeelding om de link te volgen Dit spel is net nieuw en staat al te pronken in onze spellenkast. De nederlandstalige spelregels zal u binnenkort normaal ook kunnen vinden op BGG, wij hebben deze voor onze rekening genomen (let wel dat er geen voorbeelden bij vermeld staan). In dit spel bent u een grote natie die tracht de wereldmacht naar zich toe te trekken door een uitgebreid nucleair programma. Echt vredelievend is het dus niet, zeker als u weet dat u bij elkaar zal gaan spioneren, elkaar zal bombarderen en dat u de nodige tests zal uitvoeren met uw plutoniumbommen om op die manier de meeste punten te scoren.

The Manhattan project is een puur "worker-placement"-spel, u gaat in een beurt uw werkers uitsturen en de diverse acties uitvoeren, zoals bommen bouwen, uranium vergaren, geld inzamelen, nieuwe werkers rekruteren, spioneren, bommen testen en laden, ... De speler die als eerste het vooropgestelde aantal punten (afh. aantal spelers) weet te verzamelen, wint het spel. Je kan enkel punten scoren door bommen te bouwen. Om deze bommen te bouwen, heeft u uranium en plutonium nodig, dat u dan weer zal kunnen vergaren door uw werkers aan de slag te laten gaan in fabrieken, ze om te scholen tot ingenieurs en wetenschappers, ...

U merkt uit deze korte beschrijving al dat er héél wat gaande is in dit spel. Een uitgebreide review mag u dan ook verwachten nadat we enkele partijtjes achter de kiezen hebben. Het is zeker een spel voor de veelspeler, maar daarom helemaal niet moeilijk om te begrijpen. Ik kijk er alvast naar uit om deze op tafel te leggen.

Titel : The Manhattan Project
Auteur : Brandon Tibbetts
Uitgeverij : Minion games
Aantal spelers : 2-5
Leeftijd : 13+
Speelduur : 120 min.

 


15-03-2012 om 12:23 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (2)
06-03-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kaartje leggen : Acqua dolce
Klik op de afbeelding om de link te volgen
Spelbeschrijving
Acqua dolce is zonder meer hét spel voor de aquariumliefhebber. In dit mooie kaartspel onderhouden de spelers samen een aquarium. Ze trachten al hun handkaarten af te leggen en aan de vereisten van het perfecte aquarium te voldoen. Blijf zeker opletten, want sommige vissen kunnen niet samen, anderen moeten dan weer in scholen zwemmen. Je moet al je visjes natuurlijk ook eten kunnen geven. 

Materiaal
Het spel bestaat uit 80 kaarten, waaronder een startspelerkaart met speloverzicht, opdrachtkaarten die aangeven waaraan je perfecte aquarium moet voldoen, viskaarten, ornamentkaarten (planten en andere onderwaterdecoratie) en voedselkaarten. 

Spelvoorbereiding
Bij aanvang van het spel bepalen de spelers onderling hoeveel opdrachtkaarten ze gaan gebruiken. Op deze manier kan het spel langer en/of moeilijker gemaakt worden. Alle andere kaarten worden geschud, elke speler krijgt er zeven en de jongste speler krijgt de startspelerkaart. Er worden drie kaarten open gelegd als vitrine. Je bent klaar om aan het spel te beginnen.

Spelverloop  
De spelers voeren om beurten de volgende acties uit :
1) trek 1 kaart uit de vitrine of de dichte stapel
2) voer drie acties uit :
- speel een kaart uit de hand : leg de vis op de juiste plaats in het aquarium, indien er niet aan de voorwaarden voor de vis wordt voldaan, trek je voor elke niet vervulde voorwaarde één extra kaart
- speel meerdere schoolvissen uit de hand : idem speel een kaart
- trek één kaart : van de dichte stapel of uit de vitrine
- leg 2 kaarten af en trek 3 nieuwe
- als je met de variant speelt, kan je ook de temperatuur in het aquarium éénmalig aanpassen met 2°C
Deze acties mogen in elke volgorde en meermaals gekozen worden. 
3) einde van de beurt, de volgende speler voert z'n acties uit

Als alle spelers hun beurt hebben gespeeld, mag de startspeler nog een extra beurt spelen en nadien zorgt hij voor de controleerfase.
Tijdens deze controleerfase doorloopt hij de volgende zaken :
- piranha : indien er een piranha in het aquarium ligt, wordt er één viskaart opgegeten
- voedselkaart : de startspeler checkt of alle vissen eten hebben (elke handkaart van de spelers telt als voedsel, alsook de gespeelde voedselkaarten). Voor elk voedsel te weinig dient er een visje te worden afgelegd
- vereisten van de viskaarten : de startspeler checkt of aan alle vereisten van de vissen wordt voldaan (aantal ornamenten en planten, schoolvis of niet, geen guppy's aanwezig, geen schoolvissen aanwezig en met de variant de juiste temperatuur)
- nieuwe vitrine : de drie openliggende kaarten worden afgelegd en er worden drie nieuwe gelegd
De volgende speler wordt startspeler.

Speleinde 
Zo gauw een speler al z'n handkaarten heeft uitgespeeld en het vooropgestelde aantal opdrachten is uitgevoerd, wint deze speler.
Mogelijke opdrachten : 
- visvariëteit : minstens 7 verschillende vissen moeten aanwezig zijn  
- scholen : minstens 3 verschillende scholen vissen moeten aanwezig zijn
- ornamenten : er moeten minstens 3 decoraties en 2 planten aanwezig zijn
- zeldzame vis : de "Indian glass fish" moet op de tafel liggen
- kleuren : al de vijf kleuren moeten vertegenwoordigd zijn
- aquarium zone : elke zone in het aquarium moet vissen hebben (boven, midden, onder)

Titel : Acqua dolce
Auteur : Daniele Ragazzoni
Uitgeverij : Giochix
Aantal spelers : 2-5
Leeftijd : 6+ (volgens spelregels, ons lijkt het beter 8+)
Speelduur : 20 min. 

06-03-2012 om 09:35 geschreven door SpinLi  


Categorie:"Kaartje leggen"
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuwe rubriek :
Vanaf vandaag gaan we wederom van start met een nieuwe rubriek hier op de blog. (kwestie dat we bezig blijven hé)
In deze nieuwe rubriek besteden we vooral aandacht aan het kaartspel. Er zijn ongelooflijk véél goeie en leuke kaartspellen op de markt en al te vaak krijgen deze te weinig aandacht. In deze rubriek bespreken we de spelletjes in de kleine doosjes maar ook af en toe een kaartspel dat vermomd is als bordspel en omgekeerd. Hopelijk genieten jullie ook van deze reeks. Voorstellen omtrent besprekingen, rubrieken, ... blijven ook nog steeds van harte welkom. Wil je een welbepaald spel wel eens zien verschijnen op deze blog, laat je dan horen. 

06-03-2012 om 09:15 geschreven door SpinLi  


Categorie:"Kaartje leggen"
>> Reageer (0)
04-03-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ImprESSEN : Drum roll
Klik op de afbeelding om de link te volgen Drum roll

+ thematisch erg leuk uitgewerkt
+ euro ten top, dus als je hier niet van houdt een minpunt, voor mij persoonlijk een ongelooflijke plus
+ management, management, management ... opbouwen, opbouwen, opbouwen
+ relatief éénvoudige spelregels, eens een rondje gedraaid, geen enkel probleem meer
+ spannend tot de laatste show aangezien je weinig punten scoort in de eerste twee shows
+ je kan elkaar een beetje blokkeren bij de keuze van de blokjes, maar dit kan je dan weer omzeilen door het juiste personeel in te huren
+ het materiaal is erg mooi

- weinig interactie tussen spelers, zou perfect een solovariant van kunnen zijn
- als je niet houdt van euro's ten top, niet aanschaffen
- de spelersborden hadden uit steviger karton mogen zijn, ze zijn mooi, maar zo'n dik papier is niet alles
- je hebt wel wat plaats nodig op je speeltafel, dus met een kleine tafel kom je in de problemen


04-03-2012 om 12:25 geschreven door SpinLi  


Categorie:imprESSENs
>> Reageer (0)
03-03-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Even geduld
De spellenavond van maart zit er weeral op en het was een gezellige drukte. Zo'n 35 spelers vonden hun weg naar de cafetaria van Lindelo en er werd duchtig op los gespeeld. Nu moeten we de SpinLi-avonden even missen, want in april gaat onze spellenavond pas door op vrijdag 20 april. Noteer dus al zeker deze datum in uw agenda na de paasvakantie. En blijf ondertussen zeker nog spelen hé!

03-03-2012 om 02:13 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
01-03-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spellen voor morgenavond
Deze zijn alvast ingepakt voor de spellenavond van morgen :

* de koffer met kaartspellen
* jakkiebak kippenkak, ubongo, waterlily, callisto, middernacht vampierenjacht, spokentrap, hexenhochhaus, die geheimnisvolle sternschnuppe, suleika, oeps mis, kai piranha, up & down, fazantenbal, au backe, kiekeboe, regenwormen, zombie dice
* kingdom builder, samarkand, africana, ticket to ride europe, olympus, artus, santiago de cuba, if wishes were fishes, zooloretto dice, pax, sushizock im gockelwok, the resistance, eminent domain, tournay, perudo, qwirkle
* vanuatu, tinner's trail, attika, welcome to walnut grove, drum roll
* blokus 3D, blokus, würfelligretto, numeri, big points, finito, level X

Indien u nog een andere voorkeur heeft en u komt morgen langs om te spelen, laat dan gerust een seintje, dan breng ik het spel mee.

01-03-2012 om 19:46 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
28-02-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.imprESSEN : Martian dice
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Martian dice

+ Zombie dice in een ander kleedje (perfecte opvullertjes)
+ spelprincipe van Regenwormen geïntegreerd, niet louter push-your-luck (alhoewel toch zo'n 95 %)
+ mooie dobbelstenen
+ leuk thema (ufo's en tanks heffen elkaar op)
+ het is niet evident om punten te scoren

- Zombie dice in een ander kleedje (nog eens geld geven aan éénzelfde spel???)
- het is en blijft een "dom" dobbelspelletje en daarvoor is het mijns inziens net ietsje te duur
- als je wil doorspelen tot 25 punten kan het wel eens gaan aanslepen, wij pasten het eindtotaal aan tot 15 of 20

28-02-2012 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:imprESSENs
>> Reageer (0)
27-02-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.imprESSEN : Welcome to Walnut grove

walnut grove

Welcome to Walnut grove

+ in dit spel dat aanvankelijk een droge euro lijkt, zit erg veel meer dan je denkt
+ je maakt in je eerste spel zo veel fouten, dat je wordt uitgedaagd om zo snel mogelijk terug een potje te spelen
+ de snelheid van het spel maakt dat een toffe mix van Carcassonne en Agricola (zoals men het zegt op BGG)
+ het is helemaal geen Carcassonne, u moet gewoon in elke ronde een tegel aanleggen en mag tegen alle legregels van Carcassonne zondigen 
+ het is helemaal geen Agricola, u moet enkel op het einde van een ronde uw werkers eten en warmte geven 

- productiekwaliteit laat hier en daar te wensen over. De waarden op de munten zijn niet netjes in het midden gedrukt en de omheiningen op de puzzeltegels komt ook niet altijd overeen uit. Maar dit stoort totaal niet in de gameplay
- u gaat veel fouten maken in het begin, maar heeft dit ook snel door
- ik vrees dat dit wel zo'n spel is dat je kan leren spelen en dat iemand die er zich op toelegt er echt wel altijd kan mee winnen (gelukkig maakt ons dat niet zo veel uit, want wij hebben zo geen medespelers) 

Gelukkiglijk ben ik vaste klant op BGG en zag ik de speluitleg van dit spel. Nadat ik hem van onze Essenlijst had gegooid wegens natuurlijk te veel materiaal op de lijst en de eerste beelden die ervan verschenen, raakte dit spel op een zijspoor.

27-02-2012 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:imprESSENs
>> Reageer (0)
26-02-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.imprESSEN : Hibernia

hibernia

Hibernia

+ abstract spel met duidelijke regels
+ onmiddellijk confrontatie vanaf de eerste ronde
+ uniek systeem om te vorderen op de scoretrack
+ een spel in z'n puurheid, geen foefjes nodig 
+ correcte prijs voor dit spel 

- indien u thematisch voor dit spel kiest, maakt u een foute keuze, dit is puur abstract blokjes plaatsen
- smaken verschillen, maar het is niet onmiddellijk het mooiste spel in deze tijden van prachtige artwork

Ik heb persoonlijk genoten van de speelsessie. Het speelt vlot en is snel over, zodat een rematch onmiddellijk kan gespeeld worden. Ik hou wel van spellen waarbij je het gevoel hebt dat je tactiek kan gebruiken, maar waarbij je geen half uur moet nadenken om een zet te doen. Hibernia is een strijdtoneel, dat in mijn ogen opgepikt moet worden door een grotere uitgever. Gooi er leuke miniatuurtjes bij en je zou zo maar ineens een supersnel oorlogsspel van kunnen maken dat erg goed zou verkopen.

26-02-2012 om 11:08 geschreven door SpinLi  


Categorie:imprESSENs
>> Reageer (0)
25-02-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.imprESSEN : Africana

africana

Africana

+ Ticket to ride in een ander jasje gestopt
+ spannend spelletje waarbij je telkens dreigt te laat te komen om de puntjes mee te grabbelen
+ mooi, effectief materiaal (Schacht's boeksysteem werkt hier voortreffelijk)
+ het verwacht van jou als speler net dat tikje meer aandacht dan een TTR 
+ mooi uitgebalanceerd en scores liggen meestal redelijk dicht bij elkaar 

- voor sommigen is dit een zenuwachtige bedoening, feit dat je waarschijnlijk weer te laat gaat komen 
- kaart is op zich mooi, maar het is niet altijd duidelijk welke symbolen (stad) waar exact op het bord staat, als de steden te dicht bij elkaar liggen, zorgt dit soms voor een verwarring of foutje
- je moet héél wat in het oog houden om zeker niets te mislopen, maar eens je vertrokken bent, speelt het zeer aangenaam 

Africana is zonder meer een spel dat elke spellenclub in z'n collectie zou moeten hebben ... tenzij ze TTR ook al hebben. Ik heb het op enkele dagen nu toch al twee keer kunnen spelen en dit is zo'n spel dat ik persoonlijk altijd zou willen meespelen. Er is op zich niets mis mee, leuk familiespel.

25-02-2012 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:imprESSENs
>> Reageer (0)
24-02-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.imprESSEN : Zooloretto dice

 zooloretto dice

Zooloretto dice

+ snel tussendoortje
+ behoudt de essentie van Coloretto en Zooloretto, nl. het verdelen van de dieren (kleuren) op de wagens
+ durven doorgaan of toch maar een wagen nemen, dat is de vraag
+ gezonde dosis geluk is natuurlijk nodig
+ mooie dobbelstenen, prachtige, dubbelzijdige invulblaadjes (voldoende ook)
+ potloodje is mee voorzien

- het is echt wel een superlicht spelletje (hoeft niet negatief te zijn)
- als je niet van dobbelstenen houdt, is Coloretto ongetwijfeld een betere optie
- qua thema is het natuurlijk het uitmelken van het succes Zooloretto, niet onlogisch dat Abacusspiele hier natuurlijk graag op inspeelt 

Weinig negatief te melden dus. Houdt u van een snel tussendoortje met dobbelstenen, waarbij u toch af en toe een lastige keuze moet maken, dan is dit spel misschien iets voor u. Ook perfect spel om met kleinere kinderen te spelen. De dieren maken het natuurlijk een streepje kindvriendelijker.

24-02-2012 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:imprESSENs
>> Reageer (0)
23-02-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuwsbrief 2012/2
Klik op de afbeelding om de link te volgen

23-02-2012 om 13:06 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.imprESSEN : Pax

pax

Pax 

+ gestoffeerd kaartspel, niet zomaar een slagen-haal-spel
+ empire building in zekere zin in een kaartspel
+ de dreiging van Rome blijft constant
+ mogelijkheid om mee te huppelen met Rome en zo alleen te winnen door de andere spelers een mes in de rug te steken
+ redelijk duidelijk spelprincipe, waarin je af en toe moeilijke keuzes zal moeten maken
+ het blijft spannend tot het einde  

- je moet de kaarten en hun eigenschappen toch wel een beetje leren kennen
- opbouwen is de boodschap, maar als je natuurlijk de juiste kaart niet onmiddellijk in handen krijgt ...

Pax is een kaartspel dat ongetwijfeld nog wel eens op tafel zal komen. Het is aanvankelijk coöperatief, want je moet zien dat Rome (het spel) niet de bovenhand haalt. Zo gauw een speler rode kaarten gaat spelen en meehuppelt met de vijand is het hek van de dam en krijgt dit spel een leuke twist. Voor de prijs is dit zeker een spelletje dat de moeite waard is. Ik zou het qua gevoel durven plaatsen bij een R-eco (hoewel deze laatste toch een stukje eenvoudiger is om te spelen).

23-02-2012 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:imprESSENs
>> Reageer (0)
22-02-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.imprESSEN : Rex

rex

Rex

+ thematisch sterk uitgevoerd spel
+ zonder meer een aanwinst in het FFG-gamma, zoals u dat van hen gewoon bent
+ asymmetrisch spel, waarbij de verhaallijn perfect gevolgd wordt
+ relatief, eenvoudig spel dat op zich wel wat tijd in beslag neemt, maar desalniettemin vlot speelt
+ komt vooral tot z'n recht met 5 à 6 spelers
+ je strijdt in dit spel met verschillende wapens (ik ben er nog niet uit of ze al dan niet even sterk zijn)
+ je gaat in dit spel allianties moeten vormen om ergens te komen, op het einde van het spel je kameraad een mes in de rug steken, is soms een mogelijkheid 

- je hebt best al 5 à 6 spelers rond de tafel zitten en dit is niet evident
- het spel is asymmetrisch en opgebouwd rond de verhaallijn en dat brengt rare situaties met zich mee. Als je een beter zicht hebt op de krachten van alle rassen, is het misschien makkelijk om een bepaalde tactiek uit te werken, maar je strijdt in dit spel niet met gelijke wapens 
- het vechtsysteem is erg makkelijk (dit zou een pluspunt moeten zijn), maar ik ben er nog niet uit of het echt wel werkt. Thematisch klopt het weer allemaal, de verliezen die je oploopt, de gevechtskaarten die je verliest als loser en mag bijhouden als winnaar, maar het trekt het voor mij een beetje uit balans

U merkt dat er héél wat kan gezegd worden over dit spel. Ik wil zeker laten vallen dat ik op zich genoten heb van ons eerste potje, maar dat ik wel het gevoel had dat het me niet erg lag (ondanks de winst). Er ontbrak iets voor mij. Misschien het feit dat we met z'n vieren speelden en ongetwijfeld ook het feit dat we het spel en de achtergrond van de rassen nog onvoldoende kennen. Als u mij zou vragen of ik het spel ook zelf zou aankopen, dan twijfel ik voorlopig nog. Hiervoor zal toch nog een speelbeurt nodig zijn.

22-02-2012 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:imprESSENs
>> Reageer (0)

Foto

Klik op ons logo om terug naar de startpagina te gaan


Bent u op zoek naar info omtrent een spel? Typ de titel hieronder in het balkje en klik op "zoeken".

Zoeken in blogContact via mail :

spellenkanaal (at) gmail (dot) com

Categorieën
 • "Kaartje leggen" (5)
 • Essen 2009 (47)
 • Essen 2010 (27)
 • Essen 2011 (45)
 • Essen 2012 (137)
 • Essen 2013 (212)
 • Essen 2014 (85)
 • Essen 2015 (86)
 • Essen 2016 (77)
 • Essen 2017 (76)
 • Hete hangijzers (6)
 • imprESSENs (651)
 • Nürnberg 2012 (17)
 • Nürnberg 2013 (17)
 • Spelen met SpinLi (318)
 • Spellen in beeld (77)
 • Tussendoortjes (9)

 • Bezoek je onze nieuwe blog alvast een keertje? Zie bij de links!

  Links
 • Spellenlijst SpinLi
 • Bordspelmania : forum
 • Ditterio's blog
 • Spel(l)enderwijs
 • Boardgamegeek
 • De tafel plakt ! (Dominique)
 • SpinLi's nieuwe blog !!!
 • Spellenclub Pallieter (Lier)
 • Spellenclub Heist statie (Heist-op-den-Berg)
 • Spelregels.eu

  Foto

  5% korting bij aankoop als SpinLi-lid !!!
  Klik op het logo om hun site te bezoeken.
  Inhoud blog
 • Solar Flux
 • Elk einde heeft een nieuw begin ...
 • Photosynthesis (Blue Orange Games)
 • Nutz (Blue Orange Games)
 • Katarenga (Huch)

  Blog als favoriet !

  Archief per maand
 • 12-2018
 • 12-2017
 • 11-2017
 • 10-2017
 • 09-2017
 • 08-2017
 • 07-2017
 • 06-2017
 • 05-2017
 • 04-2017
 • 03-2017
 • 02-2017
 • 01-2017
 • 12-2016
 • 11-2016
 • 10-2016
 • 09-2016
 • 08-2016
 • 07-2016
 • 06-2016
 • 05-2016
 • 04-2016
 • 03-2016
 • 02-2016
 • 01-2016
 • 12-2015
 • 11-2015
 • 10-2015
 • 09-2015
 • 08-2015
 • 07-2015
 • 06-2015
 • 05-2015
 • 04-2015
 • 03-2015
 • 02-2015
 • 01-2015
 • 12-2014
 • 11-2014
 • 10-2014
 • 09-2014
 • 08-2014
 • 07-2014
 • 06-2014
 • 05-2014
 • 04-2014
 • 03-2014
 • 02-2014
 • 01-2014
 • 12-2013
 • 11-2013
 • 10-2013
 • 09-2013
 • 08-2013
 • 07-2013
 • 06-2013
 • 05-2013
 • 04-2013
 • 03-2013
 • 02-2013
 • 01-2013
 • 12-2012
 • 11-2012
 • 10-2012
 • 09-2012
 • 08-2012
 • 07-2012
 • 06-2012
 • 05-2012
 • 04-2012
 • 03-2012
 • 02-2012
 • 01-2012
 • 12-2011
 • 11-2011
 • 10-2011
 • 09-2011
 • 08-2011
 • 07-2011
 • 06-2011
 • 05-2011
 • 04-2011
 • 03-2011
 • 02-2011
 • 01-2011
 • 12-2010
 • 11-2010
 • 10-2010
 • 09-2010
 • 08-2010
 • 07-2010
 • 06-2010
 • 05-2010
 • 04-2010
 • 03-2010
 • 02-2010
 • 01-2010
 • 12-2009
 • 11-2009
 • 10-2009
 • 09-2009
 • 08-2009
 • 07-2009
 • 06-2009
 • 05-2009
 • 04-2009
 • 03-2009
 • 02-2009
 • 01-2009
 • 12-2008
 • 11-2008
 • 10-2008
 • 09-2008
 • 08-2008
 • 07-2008
 • 06-2008
 • 05-2008
 • 04-2008
 • 03-2008
 • 02-2008
 • 01-2008
 • 12-2007
 • 11-2007
 • 10-2007
 • 09-2007
 • 08-2007
 • 07-2007
 • 06-2007
 • 05-2007
 • 04-2007
 • 03-2007


  Blog tegen de wet? Klik hier.
  Gratis blog op https://www.bloggen.be - Bloggen.be, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!