IK SPEEL GRAAG EEN KEERTJE MEE !

Qua gebruiksgemak en vlot verlopen van het maken van afspraken
opteren we voor een Facebookgroep waarin iedereen welkom is om
zich op te geven om mee te spelen of zelf speelmomenten te lanceren.
Volg ons op Facebook (klik) om op de hoogte te blijven!

Foto
Online webshop uit Oostende (aanrader voor Ameritrash!)
Foto
5% korting op al uw aankopen bij spellenspeciaalzaak Adriaensen!!!
(Klik op bovenstaand logo om de spellenlijst te bekijken)


Flag Counter
Spellenblog SpinLi
Omdat spelen de belangrijkste bijzaak ter wereld is ...
15-12-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Noria (Spielwiese edition)

Noria is één van de spellen met het meest uitgesproken, unieke thema dat ons tijdens deze Essenreeks bereikte. Het spel speelt zich af in het zwevende land "Noria" met enkele kleine, zwevende eilanden ernaast. De spelers gaan gebruik maken van een speciaal, vernieuwend actiesysteem, waarbij ze draaischijven als basis gebruiken. De actieschijfjes op de draaischijven gaan bepalen welke actie je al dan niet kan gaan uitvoeren in je beurt. Doel hierachter blijft wel in grote lijnen gekend, zijnde grondstoffen verzamelen, vliegende schepen bouwen en fabrieken bouwen. Daarnaast tracht je je kennis door te geven aan politieke vriendjes om zo het meeste macht naar je toe te trekken daar hoog in de wolken. 

Het spel komt met een dubbelzijdig speelbord (één kant met alle iconen, de andere zonder), 24 politiekblokjes, 20 vertegenwoordigers (in de spelerskleuren), 66 grondstofschijfjes, 4 sets van ringen en draaischijven, 1 startspelerfiche, 16 rondemarkers, 28 fabrieksfiches, 6 letters (voor variant), 4 spelersborden, 26 kennisfiches, 54 magazijntegels, 90 grondstoffenfiches, 57 scheepsfiches, 9 eilandenborden en 4 fabrieksborden. De opbouw van het spel is omvangrijk te noemen en ga ik hier dan ook wijselijk aan mij voorbij laten gaan. De spelregels voorzien ook 2 volle bladzijden die de diverse mechanismen beschrijven, de werking van de actieschijven duiden en het doel van het spel proberen te kaderen. Ik ga me hier beperken tot het overlopen van het spelverloop, mogelijke acties en de eindscore. Het spel duurt 16/15/14 ronden bij 2/3/4 spelers. De spelers voeren om beurten hun acties uit en dan begint telkens een nieuwe ronde. Bij aanvang van elke ronde neemt de startspeler telkens een rondefiche van het bord en legt deze naast het speelbord. Zo gauw het laatste fiche wordt weggenomen, krijgt elke speler nog één volledige beurt en eindigt het spel met het berekenen van de eindtotalen. De speler met de meeste punten wint het spel.

Elke beurt bestaat uit vier fasen, die je één voor één afhandelt.
1) Invloedsfase : deze fase is optioneel. Er zijn 2 verschillende actie die je toelaten om de positie van je fiches op je ringen te wijzigen. Je kan 1 kennis betalen om de middelste of grootste ring 1 plaats met de klok mee te roteren. De kleine ring kan je niet roteren op deze manier. Je kan er ook voor opteren om 2 kennis te betalen om een fiche van plaats te wisselen met een andere fiche. Je kan kiezen om ze binnen dezelfde ring of twee ringen te ruilen. De kosten lopen met 1 kennis op naar gelang de ronde waarin je je bevindt. Je kan deze acties meermaals uitvoeren in één beurt, maar betaalt dan een dubbele prijs. Voor een derde keer doe je maal 4 en voor een vierde zelfs maal acht. . 

2) Actiefase : in deze fase kan je de fiches gaan activeren die op de onderste regionen liggen van je ringen (aangrenzend aan je speelbord). Daarnaast moeten ze allemaal ook nog op één rij liggen als je er meerdere wil activeren. Er zijn 7 verschillende fiches, die bovendien aan de standaardkant of de opgewaardeerde kant kunnen liggen en geactiveerd worden. Sommige fiches laten 2 acties toe, je kiest er dan één van en voert die uit. Opgewaardeerde fiches laten je dan weer toe om de actie twee keer na elkaar uit te voeren, maar zo mag je er maar één in je beurt gebruiken. 

- Bonusfiche (te activeren voor alle anderen) : kies één andere fiche die je deze ronde wil activeren en activeer die een tweede keer (is deze opgewaardeerd, dan doe je hem dus drie keer). 
- Grondstoffiche : neem één grondstof voor elk schip van die soort dat je in je persoonlijke voorraad hebt
- Stadsfiche : neem een nieuwe fiche van de markt en betaal de kosten OF beweeg 1 van je vertegenwoordigers 1 stap op één van de sporen door een aantal grondstoffen te betalen gelijk aan het aantal vertegenwoordigers van de andere spelers die al voor je staan. 
- Reisfiche : plaats één van je ambassadeurs op één van de eilanden en neem 1 schip of plaats er 1 fabriek
- Gereedschapsfiche : waardeer één van je fiches op of produceer goederen in je fabrieken. Alternatieve actie : in plaats van één van je fiches te activeren, kan je ook 1 kennisfiche nemen. 
Ruilactie : voor, tijdens of na het activeren van je fiche mag je grondstoffen ruilen voor kennis en andersom op de zwarte markt. (1 standaardgrondstof = 2 kennis; 1 complexe grondstof = 3 kennis; 3 kennis = een grondstof naar keuze)

3) Politieke fase : ook deze fase is optioneel. Betaal kennis gelijk aan het zichtbaar aantal tandwielen van de huidige ronde om 1 politieke marker te verhuizen naar de onderste kamer van de regio en verwijder nadien één willekeurige politieke marker uit het spel. Je kan deze actie meermaals uitvoeren, maar de prijs wordt ook hier steeds verdubbeld, verviervoudigd en verachtvoudigd, ...

4) Administratiefase : in deze fase ontvang je kennis voor fabrieken die je hebt gebouwd, draai je je ringen en stop je nieuwe fiches in je ringen. Je krijgt 1 kennis voor elk zichtbaar tandwiel in je fabrieken. Je roteert elke ring 1 plaats met de klok mee (begin met de kleine ring, dan de middelste en dan de grote). Tenslotte leg je de nieuw verworven fiche(s) in je ringen op een vrije plaats. Kies je een reeds bezette plaats, dan wordt het reeds aanwezige fiche uit je ring en het spel verwijderd. 

Nadat je het vooropgesteld aantal ronden gespeeld hebt, tel je de waarden op van je vertegenwoordigers op de diverse sporen. Je berekent deze score door de waarde van je vertegenwoordigers te vermenigvuldigen met de overeenkomstige waarde van de politiek. 

Titel : Noria
Auteur : Sophia Wagner
Uitgeverij : Spielwiese edition
Aantal spelers : 2-4
Speelduur : 70-120 min.
Leeftijd : 12+

15-12-2017 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2017
>> Reageer (0)
14-12-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Space Freaks (Lautapelit)


Space Freaks zal zeker opvallen in je spellenkast, is het niet omwille van het spel, dan alvast zeker omwille van de knalroze doos waarin het spel verpakt zit.
Mij zou het persoonlijk al niet al te veel zeggen als ik enkel en alleen maar naar de verpakking zou kijken. Maar wat brengt het spel eigenlijk met zich mee? Wel eigenlijk vind ik dit zelfs een moeilijke beschrijving. Ik zou het erg uitgebreid moeten doen als ik alle kaarten, fiches, ... wil overlopen, maar op zich kan ik het ook zeer kort houden als het enkel en alleen het speelverloop betreft. Ik ga dus een gulden middenweg proberen te zoeken om dit spel zo goed mogelijk hier voor te stellen.

In Space Freaks gaan de spelers hun eigen team van freaks samenstellen, elk met hun eigen karakteristieken en eigenschappen. Daarna worden ze in een arena gegooid waar ze elkaar te lijf zullen gaan en trachten hun thuisbasis te beschermen. In ruil voor al dit geweld ontvangen ze overwinningspunten en wie na zes ronden het meeste van deze punten verzameld heeft, wint uiteraard dit spel. Qua materiaal zal je het moeten doen met één speelbord, 1 scorebord met rondespoor erbij, 4 spelersborden waarop de freaks samengesteld worden en een overzichtje staat, 12 houten hit-point-markers, 4 scorefiches, 1 rondemarker, 5 activatiemarkers, 24 figuurbasissen (om op de miniaturen te klikken), 6 aliën-figuren, 12 freakfiguren, 6 droidfiguren, 24 spelersfiches, 8 kanonfiches, 4 bunkerfiches, 10 wormhole-fiches, 4 krachtveldfiches, 92 freak-kaarten, 18 hoofdkaarten, 60 sponserkaarten, 35 arena-meesterkaarten en 70 missiekaarten. Na het opstellen van het spel zou het er allemaal ongeveer zo moeten uitzien :


Allerbelangrijkste tijdens de opstelling van het spel is het samenstellen van je freak. Elke speler krijgt een hoofdkaart (die de startspeler zal bepalen, maar ook speciale eigenschap met zich meebrengt), daarna vul je je freak aan met een rompkaart, benenkaart en twee armkaarten, zodat je elke keer een totaal ander figuur samenstelt. De kaarten tonen wapens, de kracht, het aantal kaarten dat je kan ontvangen, hoe ver je van je vijand verwijderd mag staan om hem te raken, hoeveel schade je kan toebrengen, ... Elke kaart is anders en elke kaart heeft een andere combinatie van symbolen (die allemaal netjes op je overzicht staan). Je zal dus telkens een totaal ander gevoel krijgen afhankelijk met de freak waarmee je gaat spelen. Er worden voor het eerste spel overigens enkele combinaties voorgesteld die je kunnen helpen bij het opbouwen van je freak (om wat uitgebalanceerd van start te gaan). 

Het allerbelangrijkste tijdens het spel zijn natuurlijk de overwinningspunten en die kan je op de volgende manier verwerven :
- 1 punt voor het vernietigen van een vijandige freak
- 1 punt voor elke aanval op een vijandige thuisbasis
- 1 punt voor elke landingszone (tegel) waarop jouw freaks staan op het einde van je beurt
- 1 punt voor elke geslaagde missie
- 2 punten voor het vervullen van een geavanceerde missie (staan op dezelfde kaart als de gewone missies, maar hebben nog een extra voorwaarde)   
- 2 punten voor het bezetten van een vijandige thuisbasis aan het einde van het spelHet spel verloopt dus over zes ronden, die elk kunnen worden opgedeeld in 2 grote fasen :

1) Voorbereidingsfase : zet de rondemarker naar de volgende ronde, draai de volgende arena-meesterkaart open en voer uit wat er op deze kaart staat. Deze kaarten tonen allerhande mogelijke gebeurtenissen die gaande zijn tijdens de lopende ronde. Ze kunnen bijvoorbeeld te maken hebben met je aanvals- of verdedigingskracht, extra manier van punten scoren, je freak aanpassen, ...

2) Speelbeurten : vertrekkende van de startspeler voeren de spelers om beurten hun beurt uit, deze bestaat uit 5 stappen :
- Missiekaart : leg één van je missiekaarten open. Tijdens deze beurt kan je deze missiekaart vervullen en een punt scoren. Indien je ook aan de extra voorwaarde voldoet (geavanceerde missie) scoor je zelfs 2 punten. 
- Vuur kanonnen : elk van je beide kanonnen (indien gebouwd) kunnen vuren. Je gebruikt de gegevens op je spelersbord qua aanvalssterkte, beschadigen, reikwijdte.
- Activeer miniaturen : elk van je miniaturen komt in actie tijdens je beurt. Je kan daarenboven zo veel sponserkaarten, genezen, laboratorium spelen als je wil. Je gaat je miniaturen bewegen over het bord, aanvallen, de eigenschappen van de freaks gebruiken, sponserkaarten spelen en andere zaken zoals labo's, wormholes, ... gebruiken. 
- Bouw kanonnen en bunkers : leg een sponserkaart af om één van de gebouwen neer te poten in je bouwzone. Je kan maximaal 1 bunker en 2 kanonnen in het spel hebben. Indien één van deze zaken vernietigd wordt, krijg je ze terug in je voorraad en kan je ze opnieuw gaan inzetten. 
- Opschonen : ontvang 1 punt voor elke eigen freak in de landingszone, trek nieuwe missiekaarten (zodat je er 3 op handen hebt) en al je vernietigde freaks worden hersteld en worden terug op de thuisbasis of bunker gezet. 

Een overzicht van alle diverse kaarten, tegels, fiches en plaatsen op het speelbord ga ik niet overlopen. Deze komen in grote lijnen ook wel wat overeen met andere spellen die het "skirmish"-spelmechanisme hebben. Bovendien zijn sommige eigenschappen voor een éénmalig gebruik, andere kunnen geactiveerd worden of blijven constant gelden. Alles staat wel netjes uitgelegd in de spelregels (hier en daar met voorbeelden), dus hier kan je met al je vragen terecht. Titel : Space Freaks
Auteur : Max Wikström
Uitgeverij : Lautapelit
Aantal spelers : 2-4
Speelduur : 60-90 min.
Leeftijd : 14+

14-12-2017 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2017
>> Reageer (0)
13-12-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wendake (Post Scriptum/Placentia games)


In Wendake kruipen de spelers in de rol van de opperhoofd van een indianenstam (of beter Native Americans). Je tracht je strepen te verdienen in de vier belangrijkste aspecten van het leven, zijnde economie, militair, ritueel en maskers. Van alle vier de aspecten loopt er een scorespoor boven en onder het speelbord, telkens in een set van twee aan elkaar gekoppeld. Je eindtotaal zal een optelling zijn van de laagste waarde van beide sets, met daarenboven nog de punten van de schildpadfiches die je hebt verzameld.

Naast het vele materiaal en de ietwat stevige spelopstelling, die netjes in de spelregels staan opgelijst, valt dit spel vooral op door z'n actiesysteem. Elke speler beschikt over een 9 actietegels, die in een 3x3 rooster voor de speler wordt gelegd. Tijdens je beurt ga je telkens drie van je vier actiepionnen inzetten op deze actietegels en een vierde pion op het volgordespoor voor de volgende ronde. 

Kies je ervoor om een actie te gaan uitvoeren, dan mag je je eerste actiepion vrij op één van de negen tegels plaatsen. De volgende twee actiepionnen moeten echter telkens geplaatst worden op een actietegel die zich in dezelfde rij, kolom of diagonaal bevindt van de eerste pion. Dus aan het einde van een ronde moeten de drie markers op de actietegels een rij, kolom of diagonaal vormen. Na het inzetten van je actiepion voer je de actie(s) op de tegel uit (van boven naar onder, aparte acties zie onder). Kies je ervoor om één van je actiepionnen op het volgordespoor te plaatsen voor de volgende ronde zet je deze op de eerst vrije plaats van links te beginnen. 
Nadat alle spelers hun vier actiepionnen hebben ingezet, wordt er nog wat opgeschoond in 5 stappen :
1) Nieuwe speelvolgorde vastleggen en actiepion terugnemen
2) De gebruikte actietegels van deze ronde worden gedekt gelegd, de tegels die nog gedekt lagen worden terug opengelegd. De spelers schuiven hun rijen een rij naar onder, zodat de onderste rij tegels verwijderd wordt. Eén van deze drie tegels mag geruild worden (door de startspeler) met een geavanceerde actietegel of een actietegel die in één van de vorige ronde terzijde werd gelegd. Daarna worden de tegels gedekt geschud en vormen ze de nieuwe bovenste rij met actietegels. Na het derde jaar worden sowieso de actietegels van level 1 verwijderd door die van level 2.
3) Alle maskerschijven worden terug in de voorraad op het speelbord gelegd en de spelers mogen maskerkaarten terug op handen nemen. 
4) De gebruikte progressietegels worden terug open gedraaid
5) de rondemarker wordt één stap verzet. Indien de marker reeds op 7 staat, is het spel ten einde en volgt de slotwaardering. Acties :
* speciale actie : tegels ruilen : je kan één keer in het ganse speler 2 tegels uit je grid van 3x3 van plaats ruilen (indien er nog geen actiepionnen op staan). Indien je deze optie niet gebruikt, scoor je één extra punt aan het einde van het spel
* kano : je mag een kano in het spel brengen op een meer, ze laten je toe om handel te drijven en te vissen
* beweeg : je mag je krijgers een aantal stappen vooruit zetten met volgende regels in acht te nemen :
- een krijger mag nooit naar de thuisbasis van een andere speler bewegen
- als je krijger in een gebied binnenkomt, moet je onmiddellijk beslissen om hem op een productieveld zet of inzet als een bewaker buiten het productieveld
- indien er vijandige krijgers in het gebied staan dat je betreedt, mag je beslissen om te vechten
- vrouwen en jagers worden nooit bewogen, maar kunnen krijgers in productievelden vervangen
* oogsten : productiegebieden waar je een vrouw hebt, leveren een grondstof op die staat afgebeeld 
* jagen : je krijgt een beverfiche voor elke jager die je in een productiegebied hebt
* bevers villen : leg al je beverfiches af voor één leer te winnen voor elk afgelegde bever
* vissen : je krijgt 1 vis voor elke kano op het speelbord
* militair : je claimt eerst schildpadfiches, tel je totale waarde vrouwen + jagers + kano's op en vergelijk met de fiches, deze fiches geven je punten aan het einde van het spel. Je kan echter nooit twee dezelfde schildpadfiches verzamelen. Daarna scoor je 1 punt op het militaire spoor voor elk gebied waarin je het meeste bewakers hebt staan (inclusief je eigen startgebied). Bij gelijkstand krijg je geen punten voor dit gebied.
* maskerceremonie : trek eerst een maskerkaart van de trekstapel of aflegstapel, daarna mag je een combinatie van maskerkaarten spelen op een lege plaats op het speelbord en ontvang je onmiddellijk het aangegeven aantal overwinningspunten. Plaats ook je maskerschijf op deze plaats. 
* handel : je mag grondstoffen vrijblijvend ruilen met de voorraad. Daarna mag je één progressietegel aankopen tegen de aangegeven kostprijs. Je ontvangt hiervoor 1/2/3 punten op het economiespoor, 1/2/3/ punten op het aangegeven spoor en bovendien heeft elke tegel ook nog eens een speciale eigenschap die je mag uitvoeren. Tenslotte mag je tot 5 verschillende grondstoffen verkopen voor overwinningspunten op het economiespoor. 
* heilig vuur :  je mag één van je andere actietegels activeren, behalve de tegels die je al geactiveerd hebt (of zult activeren tijdens dit jaar)
* ritueel : steeds de achterkant van de actietegels en twee gevolgen. Neem eerst 2 Natives naar keuze en plaats ze in je startgebied en scoor punten op het ritueelspoor gelijk aan het type van Native waarvan je er het minste in je startgebied hebt (jagers, krijgers of vrouwen)

Vechten :
- Je kan enkel een wachter aanvallen met een krijger, beiden geraken geblesseerd en worden terug in de persoonlijke voorraad genomen
- Indien het productiegebied wordt bevolkt door tegenstrever, dan kan je deze aanvallen. Indien een vrouw of jager, dan geraakt deze gekwetst en gaat terug naar de voorraad van de eigenaar. Je krijger blijft er dan staan. Indien het een krijger is die er staat, dan zijn beide krijgers gekwetst.
- Je moet altijd eerst de bewaker(s) aanvallen vooraleer je kan doordringen tot de productiegebieden zelf

Titel : Wendake
Auteur : Danilo Sabia
Uitgeverij : Post Scriptum/Placentia games
Aantal spelers : 2-4
Speelduur : 45-90 min.
Leeftijd : 14+

13-12-2017 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2017
>> Reageer (0)
12-12-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mystic vale - Mana Storm (AEG)


Mystic Vale was één van de meest innovatieve spellen, deck-builders, van de laatste jaren. Het was één van die spellen waar we wel benieuwd naar waren, omdat het een héél nieuw spelsysteem met zich meebrengt. In Mystic vale gebruikt AEG voor een eerste keer hun nieuwe, innovatieve CCS (ofte Card Crafting System). De spelers gaan aan het werk om hun eigen kaarten samen te stellen ipv met voorgedrukte kaarten te werken. Concreet heeft elke speler 20 startkaarten in sleeves die ze in de loop van het spel kunnen upgraden en samenstellen door doorzichtige kaarten in de sleeve te schuiven. Elke kaart bestaat uit 3 delen (boven, midden en onder) zodat je een kaart kan opbouwen met drie verschillende lagen.

Elke speler neemt z'n stapel startkaarten, schudt deze en legt hem als trekstapel klaar. De geavanceerde kaarten worden per niveau in het midden van de tafel gelegd en er worden alvast drie kaarten per niveau open gelegd als vitrine. De vruchtbare grondkaarten worden als trekstapel klaargelegd. De vale-kaarten worden per niveau geschud en ook hier wordt een vitrine opgebouwd, maar met 4 kaarten. Er wordt een aantal puntenfiches klaargelegd afh. aantal spelers (23/28/33 voor 2/3/4 spelers). Eens deze puntenfiches allemaal door de spelers zijn gewonnen, eindigt het spel na die lopende ronde. 

Het speelveld voor de spelers noemen we het veld en dat dient klaargemaakt te worden. De spelers draaien kaarten van hun trekstapel, plaatsen deze op hun trekstapel en leggen deze nadien eventueel in hun veld. Ze blijven dit doen tot er twee rode symbolen zichtbaar zijn in hun veld en een derde bovenop hun trekstapel. Dit systeem zullen ze telkens herhalen in fase 4 van hun beurt.
Elke speler krijgt een mannafiche en draaien deze naar de inactieve kant. De speler met het startsymbool wordt de startspeler.

De geavanceerde kaarten tonen diverse zaken die je dient in het oog te houden. Eerst en vooral is slechts een deel (boven, midden of onder) bedrukt. Rechtsboven in het vakje vinden we de kostprijs in manna (blauw symbool), in het centrum de eigenschap en links eventuele symbolen zoals overwinningspunten, geestsymbolen (om vale-kaarten mee te kopen) of blauwe of rode symbolen (die respectievelijk dienen als betaalmiddel voor geavanceerde kaarten en obstakels tijdens het samenstellen van je veld).

Tijdens een beurt doorloopt een speler vier fasen :
1) Planten :
Tijdens de plantfase heb je de keuze om te passen of door te duwen. Als je past, ga je onmiddellijk naar fase 2. Als je doorduwt, dan leg je je kaart van bovenop je stapel in je veld en draai je de volgende kaart van je stapel om en legt ze bovenop je trekstapel. Je kan dit blijven herhalen zolang je geen vierde rood symbool tevoorschijn tovert, want dan is je veld totaal verloren, moet je alles afleggen van je veld en ga je onmiddellijk naar fase 4. Als je dit voorhebt, mag je je mannafiche naar de actieve kant draaien als troostprijs.

2) Oogsten :
Je gaat bekijken welke symbolen er allemaal op je kaarten staan aan manna en geestsymbolen. Met deze kan je nieuwe kaarten aanschaffen, respectievelijk geavanceerde kaarten en vale-kaarten. Daarnaast leveren schildsymbolen (blauw) je overwinningspunten op. Let wel dat grijze schildsymbolen overwinningspunten opleveren aan het einde van het spel (dus geen fiches nemen hiervoor). Sommige geavanceerde kaarten tonen ook bijzondere eigenschappen die in deze fase uitgevoerd kunnen/mogen worden. Je mag al deze symbolen afwerken in een volgorde naar keuze. Indien je slechts 2 manna hebt weten te verzamelen, kan je altijd vruchtbare grond-kaarten kopen. Ligt je mannafiche op de actieve kant kan je deze omdraaien om één manna extra te produceren.

3) Afleggen : 
- Plaats eerst alle aangeschafte geavanceerde kaarten in één van de kaarten (sleeves) die in je veld liggen om zo betere kaarten op te bouwen. Leg daarna al de kaarten in je veld op de aflegstapel.
- Vul de vitrines aan waar kaarten zijn van gekocht.
- De volgende speler kan al aan z'n beurt beginnen.

4) Prepareren :
In deze fase maak je je veld al klaar zoals beschreven hierboven. Als je trekstapel is opgebruikt, schud je deze en vorm je een nieuwe trekstapel. 

Zo gauw het laatste puntenfiche uit de voorraad is verdwenen speel je de laatste lopende ronde nog uit tot het einde en worden er punten geteld. Als je nog punten zou scoren gebruik je de punten die je terug in de doos had gestopt. Tel op het einde alle grijze overwinningspuntensymbolen op bij je verzamelde fiches. De speler met de meeste punten wint het spel.
 
In deze tweede uitbreiding krijgen we 48 nieuwe geavanceerde kaarten (21 level 1, 15 level 2 en 12 level 3), 18 Vale-kaarten (10 level 1 en 8 level 2), 8 leiderskaarten en 8 amuletten. Qua spelvoorbereiding voeg je de nieuwe geavanceerde kaarten toe aan het basisspel. Wens je ook de leiderskaarten en amuletten toe te voegen, dan kan je deze ook vrijblijvend toevoegen.

Enkele nieuwigheden :
- Eclips-symbolen : deze mogen in tegenstelling tot de normale bouwregels wel overbouwd worden door andere geavanceerde kaarten. Ze mogen zelf wel geen geavanceerde kaarten afdekken. 
- Strafpunten : sommige kaarten tonen een -1 punt-symbool. Aan het einde van het spel trek je dan ook punten af van je totaal voor deze minpunten.
- Leiders : ze geven elke speler een specifieke eigenschap, kunnen opgewaardeerd worden en leveren bijkomstige punten op. De leiders worden in één van de lege sleeves gestopt en bij in je deck geplaatst.
- Amuletten : werken zoals de manna-fiches, en worden omgedraaid om ze te activeren. Je moet je amulet telkens een eerste keer omdraaien naar z'n actieve kant om nadien te gebruiken. 

Voor een overzichtje van de mogelijke leiders en amuletten verwijs ik je graag door naar de spelregels. Afhankelijk van de leiders en amuletten die in het spel komen, kan je best even overlopen wat de nieuwe mogelijkheden zijn. 

Titel : Mystic vale - Mana Storm
Auteur : John D. Clair
Uitgeverij : AEG
Aantal spelers : 2-4
Speelduur : 45-60 min.
Leeftijd : 14+

12-12-2017 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2017
>> Reageer (0)
11-12-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zooloretto : the dice game - Trio (Abacusspiele)


Deze uitbreiding omvat in één klap drie uitbreidingen, meer bepaald 3 stapels met scoreblaadjes die elk een totaal andere uitbreiding zijn.
Je hebt natuurlijk het materiaal van het basisspel, zijnde de dobbelstenen nodig. Qua spelvoorbereiding verandert er niets, je speelt het ene of andere spel afhankelijk van het type scoreblaadje dat je gebruikt.

1) Baby-boom
In deze uitbreiding bestaan je kooien uit extra stukken. Enkel de speler die als eerste een kooi kan vullen, kan deze uitbreiding gebruiken. Al de andere spelers doorstrepen deze uitbreidingen. In een 4-spelersspel mogen er 2 spelers gebruik maken van deze uitbreidingen. Daarnaast toont het scoreblaadje enkele symbolen, zoals hartjes en sterretjes. Als je 2 hartjes hebt aangeduid in één kooi, krijg je onmiddellijk een geboorte en mag je een extra vakje aanduiden voor het baby'tje. Leeuwen kunnen zelfs tot 2 geboortes meemaken als je ook de uitbreiding in de wacht kan slepen. De sterren leveren punten op aan het einde van het spel afhankelijk van de hoeveelheid die je er hebt verzameld, zijnde 1,2,3,5,8 punten voor 1,2,3,4,5 sterren. In deze variant mag je van één type oneindig veel dieren in je stal bewaren. Van de andere diersoorten mag je er slechts ééntje in je stal bewaren. 

2) Monkey-house 
Deze variant toont dat je extra munten ontvangt als je als eerste de kooien van de krokodillen en de apen (2 kooien in dit spel) vult. Voor het overige zijn er geen veranderingen in deze variant.

3) XXL
In deze variant ga je zelfs aan de slag moeten gaan met de spelregels van het basis-bordspel Zooloretto. Als je dieren neemt, duidt je eerst al aan welk type dier je in de kooi plaatst en pas daarna het aantal. Bovendien moet je je kooien gaan vrijspelen. De kleine kooi kost 2 geld, de grote kost je 3 munten. Bij aanvang van het spel heb je al twee kooien ter beschikking. Indien je 2 of meer dieren van een type neemt, dan krijg je onmiddellijk een geboorte bij het plaatsen van deze dieren in een kooi. Net zoals bij Zooloretto krijgt de speler die als eerste een kooi vult een aantal overwinningspunten dat hoger ligt dan wanneer de volgende spelers de kooi vullen en daarnaast krijg je ook een munt. Het spel eindigt zo gauw een speler 15 of meer dieren in z'n zoo heeft en de lopende ronde ten einde is. De score verloopt in dit gelijkaardig aan die van het bordspel (en niet die van het dobbelspel)

Titel : Zooloretto : the dice game - Trio (enkel speelbaar met het basisspel)
Auteur : Michael Schacht
Uitgeverij : Abacusspiele
Aantal spelers : 2-4
Speelduur : 15-30 min.
Leeftijd : 7+

11-12-2017 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2017
>> Reageer (0)
10-12-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Not alone - Exploration (Geek attitude games)


Vandaag presenteren we nog een keertje een uitbreiding, namelijk de eerste uitbreiding van het leuke spel "Not alone" dat vorig jaar verscheen. Van Belgische makelij en best vermakelijk kon je al lezen op dit blog, meer bepaald hier : http://www.bloggen.be/speleninlille/archief.php?ID=2944295. Qua spelregels houdt men ook gewoon vast aan die van het basisspel, een overzichtje hiervan vind je hier : http://www.bloggen.be/speleninlille/archief.php?ID=2938000.

Concreet omvat deze uitbreiding het volgende materiaal : 53 locatiekaarten, 15 overlevingskaarten en 13 jachtkaarten. Een aantal van de overlevings- en jachtkaarten vervangen deze uit het basisspel, het zijn verbeterde versie nadat gebleken is dat de originele misschien iets te overheersend waren. Dankzij de andere overlevings- en jachtkaarten kan je beide spellen makkelijker gaan combineren, dus die voeg je gewoon aan de trekstapels toe. 

Ook qua opstelling van het spel verandert er eigenlijk niets. Het enige dat er moet gebeuren voor aanvang van het spel is het opbouwen van Artemia, de 10 locaties waar je gaat spelen. Je moet er enkel voor zorgen dat er van elke locatie één in het spel is (zorg er dus voor dat de nummers 1 tot en met 10 telkens één keer aanwezig zijn). Je kan bijvoorbeeld de nieuwe locaties geleidelijk aan toevoegen ter vervanging van locaties uit het basisspel, maar je kan er ook ineens voor gaan en ze alle 10 wijzigen. Er zijn drie nieuwe locaties die iets extra's toevoegen qua spelopstelling. Als je met de koepel speelt, voeg je ook het schild toe (markeersteen in basisspel). Als je met het labyrinth speelt, worden de onderste locaties (6-10) gedekt geschud en gedekt klaar gelegd bij aanvang van het spel, je weet dus niet in welke volgorde ze liggen. De Pool tenslotte omvat slechts 2 kaarten, één ligt in Artemia en de andere is beschikbaar voor één van de spelers. De nieuwe locaties : de eigenschappen staan netjes op de kaarten omschreven en kunnen aangevuld worden met onderstaande verduidelijkingen.

1) De nexus : indien het monster een prooi betrapt op deze locatie, scoort het monster 2 punten
2) De oase : de speler neemt de oase-kaart terug op handen + één kaart van z'n aflegstapel per moraal dat hij kwijt is
3) De fjord : in de volgende ronde legt de speler 2 kaarten uit, één gedekt één uit z'n aflegstapel open. In de volgende fase kiest hij één van beide locaties.
4) De koepel : het schild beweegt tussen locaties 1 tot en met 4, maar biedt pas bescherming als het de koepel bereikt
5) Het labyrinth : onthul een locatie door één van de gedekte locatiekaarten open te draaien. Vanaf nu kan je ook naar deze locatie gaan.
6) De mangrove : als de mangrove wordt vrijgespeeld door het labyrint wordt de kracht onmiddellijk gebruikt.  (idem voor het moeras uit het basisspel)
7) De archipel : je mag jezelf of één van je teamgenoten genezen. Als de overlevingskaarten opgebruikt zijn, wordt de aflegstapel geschud.
8) De pool : na het activeren gaat de kaart terug naar de voorraad
9) De zwammen : leg tot 2 moraal op het scorespoor, indien je deze plaatsen bereikt, verdeel je het moraal onder de spelers. 
10) Het portaal : je transporteert één van je medespelers naar een nieuwe locatie en handelt alle mogelijke gevolgen af.

Titel : Not alone - exploration (je hebt het basisspel nodig om deze uitbreiding te kunnen spelen)
Auteur : Ghislain Masson
Uitgeverij : Geek attitude games
Aantal spelers : 2-7
Speelduur : 30-60 min.
Leeftijd : 10+

10-12-2017 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2017
>> Reageer (0)
09-12-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Agra (Quined)


Vandaag presenteren we u de tweede titel die Quined dit najaar op de markt gooide ... en wat voor één. Agra is één van die zwaardere euro-games, lekker stevig, met veel bewegende componenten en spelsystemen die in elkaar haken tot een lekker, pittig geheel. Het gaat er hier vandaag dan ook een beetje anders uitzien dan normaal. De spelbeschrijving ga ik relatief algemeen houden. Ik geef graag een overzichtje van het spel, met de diverse fasen in het spel, maar alle kleine regeltjes en kantjes hier neerpennen is zo goed als onmogelijk zonder een kopie te maken van het spelregelboek ... en het zou op zich niet zo veel meerwaarde hebben. Ik beloof u bij deze dan ook al wel plechtig dat we een uitgebreide imprESSEN zullen schrijven op onze nieuwe blog eens we een beetje vertrouwd zijn met de lijvige spel. Ik kijk daar alvast naar uit, hopelijk jullie ook.

We zullen misschien eerst al even beginnen met het materiaal, erg véél materiaal. De verpakking verdient overigens alvast een extra vermelding. Al de fraaie houten componenten zaten netjes apart verpakt en dan nog eens in een apart kartonnen doosje, dat hadden we nog nooit meegemaakt. Vanaf het moment dat je de folie van de doos haalt, ademt het spel gewoon rijkdom en kwaliteit uit. Ik laat het je zelf graag ontdekken, maar je gaat er plezier aan beleven. In de doos vinden we 1 speelbord, 1 paleisbord (dat schuin oploopt en dat heeft zo z'n redenen), 24 notabelenkaarten, 3 prijsfiches, 3 limietfiches, 69 roepies, 3 gildenopdrachtmarkers, 1 koopman (op een olifant), 1 bouwer, 1 boot, 1 meditatiemarker, 1 startspelermarker (in de vorm van een grote ster), 1 dobbelsteen, 12 bouwplaatstegels, 12 bouwbonustegels, 14 gunsttegels en dan voor elke speler 1 spelersbord, 1 stoffen zak, 8 afdekfiches, 10 arbeiders, 22 speelstenen, 4 boeren, 3 invloedmarkers en 1 meditatieteller. Qua opbouw verwijs ik erg graag door naar de spelregels, want er dient wel het één en ander te worden voorbereid aan dit spel. Je neemt de eerste keer ook best even al het materiaal alvast eens in de hand zodat je alles al eens in je kan opnemen, dat bevordert alleszins het klaarzetten van het spel. Wat de spelregels ook erg goed doen is het omschrijven van het spelverloop, de diverse materialen, ... vooraleer met de eigenlijke spelregels te beginnen. Op deze manier heb je alvast een zicht op het grote geheel en kan je je beter in bepaalde acties inleven en begrijpen.Een spel loopt over een variabel aantal ronden. In een beurt doorloopt een speler telkens drie fasen, vooraleer de volgende speler aan de beurt komt. Een speler mag tijdens z'n beurt op elke moment een aantal bijkomende acties uitvoeren. Er wordt gespeeld tot aan één van eindcondities is voldaan. De huidige ronde wordt nog uitgespeeld en er volgt nog een volledige ronde. Daarna volgt de eindwaardering en wint de speler met het meeste geld.  

FASE 1 : Meditatiefase (optioneel)
- een speler mag een aantal arbeiders op het speelbord platleggen om meditatiepunten te verdienen. Deze punten kunnen dan weer ingezet worden voor meditatieacties. Afhankelijk waar je glazen meditatieteller ligt, ontvang je een aantal meditatiepunten per arbeider die je platlegt. Je genereert minstens één punt per arbeider, maar dit kan ook oplopen. 
- Daarna mag je je meditatiepunten gaan gebruiken om één of meer van de onderstaande mogelijkheden zo vaak als je kan en wil uit te voeren :
* ruil een goed tegen een goed van dezelfde waarde, betaal meditatiepunten gelijk aan de waarde van het goed
* lever één goed aan een notabele (soort contracten) en betaal hiervoor 3 meditatiepunten
* bewerk één goed tot één ander goed via een pijl (op het speelbord, opwaarderen goederen), betaal meditatiepunten gelijk aan de waarde van het opgewaardeerde goed
* verwijder een afdekfiche van je spelersbord en betaal hiervoor 2 meditatiepunten, je productie zal op deze manier stijgen
* verplaats een boer één veld en betaal hiervoor 1 meditatiepunt
- tenslotte verplaats je de meditatiemarker op het speelbord naar de laatste actie die je ondernemen hebt. Deze actie is nu niet meer geldig voor de volgende speler, die de schijf op z'n beurt weer op een ander veld gaat leggen, ... Het centrale veld (verplaats boer) wordt nooit afgedekt. 

FASE 2 : Actiefase (verplicht)
- Je moet één van je arbeiders uit je voorraad gaan inzetten op een hoofdkarakter, een gebouwd gebouw of een bouwplaatstegel waar de bouwer staat. Je plaatst je arbeider op een actieveld. Dit veld kan leeg zijn, je voert de actie gewoon uit. Het kan bezet zijn door een liggende arbeider, deze wordt dan terug aan de bewuste speler gegeven en voer de actie uit. Zet je je arbeider bij een andere arbeider die nog recht staat, krijgt deze speler de arbeider terug en één gunst (of 2 als de meditatieteller op 4 staat), voer daarna de actie uit. Tenslotte kan je arbeider ook op een veld terechtkomen waar een eigen arbeider staat, betaal 2 roepies aan de bank en voer daarna de actie uit. Je plaatst in dit geval geen nieuwe arbeider, maar gebruikt diegene die er ligt of staat. Zet de arbeider ook terug recht. 
- Als het gebouw waar je gaat staan bezet is met de koopman, ontvang je 2 gunsten nadat je de actie hebt uitgevoerd. Werp nadien de dobbelsteen en verplaats de koopman het aangegeven aantal plaatsen. Plaats 1 roepie uit de bank op elk gebouw dat de koopman passeert. Indien je later op zo'n gebouw gaat staan, neem je ook al het geld dat erop ligt. 
- Als het gebouw bezet is door de bouwer, dan bouw je het gebouw zonder bouwkosten (en geen bouwbonus) en bewerk je goederen. Daarna werp je de dobbelsteen en verplaats je de bouwer het aangegeven aantal plaatsen over de bouwtegels. Wanneer alle gebouwen gebouwd zijn, verwijder je de bouwer uit het spel. 
- Er zijn drie locaties waar je arbeider terecht kan komen : hoofdkarakters, productiegebouwen en bewerkingsgebouwen. 

De karakters :
1) Architect : plaats één van je invloedsmarkers één stap omhoog OF bouw een gebouw naar keuze. Indien je opteert voor het laatste, betaal je de bouwkosten. Je krijgt een bonuskorting als je met minstens 2 soorten bouwmateriaal aan de slag gaat. Daarna krijg je een bouwbonustegel van het gebouwde niveau en leg je de tegel gedekt voor je na het nemen van de bonus. Tenslotte plaats je een arbeider uit je voorraad op dit gebouw en mag je tot 3 goederen bewerken. 
2) Schipper : vervul één gildeopdracht op het paleisbord OF/EN lever goederen aan de notabelen. Als je voor een gildeopdracht kiest, lever je de gevraagde goederen in en verplaats je de gildeopdrachtmarker één stap naar onder. Je ontvangt het aangegeven aantal roepies. Indien je aan de notabelen levert, mag je zo veel goederen leveren als je wil. Elk geleverd goed levert 1 tot 5 roepies op, zoals afgebeeld en je mag je invloedsmarker 1 stap omhoog plaatsen op het paleisbord voor elke soort dat je levert aan de notabelen. 
3) Handelaar : je kan tot 3 goederen gaan inruilen voor andere goederen naar keuze. De totale waarde van de nieuwe goederen moet één lager zijn dan de ingeleverde goederen. Voor of na de ruilactie mag je één van de drie prijsfiches plaatsen, verplaatsen of omdraaien. Deze fiches verhogen of verlagen de waarde van een goed met 1. De prijsfiches blijven liggen tot een speler beslist om één te verplaatsen of er een specifieke gebeurtenis plaatsvindt op de rivier. 
4) Botanist : je mag 2 opties kiezen uit de volgende drie mogelijkheden : verhoog je meditatieteller door goederen af te geven, verwijder een afdekfiche of/en verplaats boeren (tot 2 stappen). 

De productiegebouwen : In de 4 productiegebouwen kan je de 4 basisgoederen gaan produceren. Je slaat ze nadien op in de bijbehorende opslag. 

De bewerkingsgebouwen : In deze gebouwen kan je goederen gaan bewerken naar andere, opgewaardeerde goederen. Verplaats de goederen via de pijl naar het volgende vak. Je mag 1 tot 3 stenen op deze manier verplaatsen. De andere spelers mogen ook één goed via dezelfde pijl bewerken. Dit levert de actieve speler 1 gunst op per andere speler die besluit om gebruik te maken van de actie. 

De bijkomende acties : 
- betaal 1 curry OF 1 olie om één van je arbeiders overeind te zetten of betaal 1 curry EN 1 olie om drie arbeiders recht te zetten
- gebruik je gunsten om de gunstacties uit te voeren. Elke actie vraagt een aantal gunsten, deze staan mooi afgebeeld op je bord en de tegels. Je mag elke gunstactie maar één keer uitvoeren in je beurt. Je kan opgewaardeerde goederen aanschaffen, 1 goed produceren, stappen zetten op het invloedsspoor. 
- elk luxegoed stelt je in staat om een speciale actie uit te voeren : een extra hoofdactie uitvoeren, 3 liggende arbeiders overeind zetten voor 1 gunst, 2 invloedsmarkers 1 stap omhoog plaatsen, roepies ontvangen naar gelang de waarde van de kledingFASE 3 : Opdrachtfase (optioneel)
In deze fase mag je goederen gaan inleveren bij keizer Akbar OF één opdracht vervullen in de gildeopdrachtkolom. Goederen die je levert aan de keizer leveren je roepies op aan het einde van het spel. Vervul je een opdracht bij de gilden, verplaats je de gildeopdrachtmarker een plaats en ontvang je het aangegeven aantal roepies. 

De notabelen en de rivier : er zijn telkens 2 notabelen aan wiens voorwaarden je kan gaan voldoen. Zodra aan de voorwaarden van de notabelen is vervuld, vaart de boot verder over de rivier, vindt er een gebeurtenis plaats en zijn er 2 nieuwe notabelen beschikbaar. Als een notabele is afgewerkt, wordt het spel even gepauzeerd en de notabele gewaardeerd. De speler die het meeste heeft bijgedragen aan de notabele ontvangt de kaart en draait deze op de contractkant. Hij kan vanaf nu gebruik maken van de speciale eigenschap. Bij een gelijkstand, wint de speler die het bovenste goed leverde. De speelstenen gaan terug naar de voorraad van de spelers. 

Einde van het spel : 
Het einde van het spel wordt ingeluid als : 
- een notabelencontract waarde IV wordt vervuld 
- een invloedsmarker van een speler het bovenste veld bereikt op één van de invloedssporen
- een gildeopdrachtkolom gevuld is met 6 speelstenen
Daarna wordt de lopende ronde uitgespeeld en nog één ronde afgewerkt en volgt een slottelling :
- voor elke notabele met een "einde-spel-symbool" ontvang je het aangegeven aantal roepies
- de drie invloedssporen worden gewaardeerd, de beste ontvangt 2 roepies per steen, de tweede 1 roepie per steen
- elke speler met z'n meditatieteller op het laatste veld ontvangt 5 roepies
- 1 roepie voor elk verwijderd afdekfiche 
- 1/3/5/+3 roepies per 1/2/3/+1 geleverd goed aan keizer Akbar
De spelers tellen al hun roepies in hun zakje op en de rijkste speler wint het spel. Bij gelijkstand geven de resterende goederen en gunsten de doorslag.

Titel : Agra
Auteur : Michael Keller
Uitgeverij : Quined
Aantal spelers : 2-4
Speelduur : 90-120 min.
Leeftijd : 12+

09-12-2017 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2017
>> Reageer (0)
08-12-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rajas of the Ganges (Huch)


In Rajas of the Ganges probeer je jouw provincie te ontwikkelen met de hulp van je arbeiders en door op een clevere manier gebruik te maken van je dobbelstenen. Je moet de race winnen die dit keer bestaat uit de combinatie faam-rijkdom. Beide sporen lopen rond het speelbord, maar beiden in een andere richting. Zo gauw de markers van een speler elkaar tegenkomen, maak je een goede kans om dit spel te winnen. 

In de doos vinden we een dubbelzijdig speelbord (afh. aantal spelers), 4 provincieborden, 4 "kali-standbeeld-bordjes", 48 dobbelstenen, 64 provincietegels, 24 arbeiders, 4 boten, 4 geldmarkers, 20 blokjes, 4 faammarkers, 1 startspelerolifant, 2 afdekfiches, 4 bonusmarkers, 30 buitfiches en 8 riviertegels. Het speelbord wordt in het midden van de tafel gelegd en bij 3 spelers dek je enkele plaatsen af met de afdekfiches. De provincietegels worden gesorteerd per kleur en symbool en apart geschud en als 12 stapels klaargelegd. De 8 witte buitfiches worden op het bord gelegd. Elke speler neemt z'n materiaal in z'n kleur en plaats alles op de startposities zoals netjes afgebeeld in de spelregels. Elke speler krijgt ook al een dobbelsteen in elke kleur, gooit deze en legt ze op z'n kali-standbeeld-bordje. De speler met de laagste totale waarde wordt de startspeler, krijgt de startspelerolifant voor zich en ontvangt 3 geld, elke volgende speler krijgt 1 geld meer. 
Het spel verloopt over meerdere rondes, die elk bestaan uit meerdere beurten.
Tijdens een beurt voeren de spelers, in speelvolgorde, hun acties uit. Deze actie bestaat het plaatsen van een arbeider, het betalen van de kosten (indien nodig) en het onmiddellijk uitvoeren van de desbetreffende actie. Dit gaat door tot geen speler nog een arbeider heeft. Daarna nemen de spelers hun arbeiders terug en begint een volgende ronde. 

Arbeiders kunnen ingezet worden in 4 verschillende locaties, zijnde de mijn, de markt, het paleis en de haven. In de mijn kan je bouwacties gaan kiezen om uit te voeren op je provinciebord. Op de markt ontvang je geld voor het scoren van de markt. In het paleis kan je diverse voordelen gaan bekomen en in de haven probeer je verder te geraken op de rivier om lucratieve zaakjes te doen. In de mijn en de haven worden arbeiders telkens in een rij geplaatst van links naar rechts. Op de markt en in het paleis kan je eender welke vrije plaats kiezen om je arbeiders te zetten. De kosten die vasthangen aan een actielocatie zijn ofwel geld, of dobbelstenen die je moet opofferen ofwel kan je een actie gratis uitvoeren. Dobbelstenen zijn de belangrijkste grondstof in het spel. Als je een dobbelsteen ontvangt tijdens het spel, gooi je deze en plaats je die op je kali-standbeeld-bord. Je kan maximaal 10 dobbelstenen in je voorraad hebben. Indien je er meer zou kunnen opstrijken, moet je er eerst afleggen alvorens de nieuwe te nemen. 

1) Bouwactie (mijn) :
Plaats een arbeider, betaal de kosten (1-4) en neem één van de 12 openliggende provincietegels. Linksbovenaan op de tegel staat aangegeven welke kleur en waarde van dobbelstenen je moet afgeven om de tegel te kunnen aanschaffen. Je mag altijd te veel betalen en legt de dobbelstenen terug in de algemene voorraad. Daarna plaats je de tegel op je provinciebord, aangrenzend aan je starttegel of eerder gebouwde tegels. Je moet zorgen dat er steeds een weg is naar je starttegel. Je mag de tegels oriënteren zoals je wil en andere tegels afsnijden, zo lang ze allen maar verbonden blijven met de starttegel. Indien je zopas geplaatste tegel grenst aan een afgebeelde bonus, neem je deze onmiddellijk na het scoren van de tegel zelf. Je tegel scoort geld en/of faam. Sommige tegels tonen ook één van de grondstoffen in het spel en sommigen tonen beiden. 

2) Marktactie (markt) :  
Elke keer je een arbeider naar de markt stuurt, ontvang je geld voor de markten die op je provinciebord liggen. Er zijn 3 verschillende soorten grondstoffen en 2 soorten markten. De ene scoort voor elke soort grondstof één keer, de andere scoort voor één type grondstof, maar dan alle markten.

3) Paleisactie (paleis) :
Afhankelijk van de plaats die je inneemt, betaal je de kosten (geld/dobbelsteen) en voer je de desbetreffende actie uit :
- neem 2 geld en hergooi zoveel dobbelstenen als je wil
- neem 1 dobbelsteen uit de voorraad van de aangegeven kleur
- geen 1 dobbelsteen in een kleur af om er 2 van een andere kleur te ontvangen (zoals afgebeeld)
- geef een dobbelsteen met waarde "1" af, ontvang 2 faam en de startspelermarker
- geef een dobbelsteen met waarde "2" af, neem 2 dobbelstenen naar keuze uit de voorraad en neem een buitfiche
- geef een dobbelsteen met waarde "3" af, neem 2 karma en 1 dobbelsteen naar keuze
- geef een dobbelsteen met waarde "4" af, upgrade een bouwtype en krijg 3 geld
- geef een dobbelsteen met waarde "5" af, dek een provincietegel op je bord af met een nieuwe, waardevollere tegel uit de voorraad en betaal het verschil
- geef een dobbelsteen met waarde "6" af, zet je exact 6 stappen verder op de rivier en ontvang de bonus van het veld waar je eindigt (op de laatste 6 plaatsen van de rivier, mag je deze actie niet meer gebruiken)

4) Rivieractie (haven) :
Deze actie kan je uitvoeren door het afgeven van een dobbelsteen met waarde 1, 2 of 3. Zet daarna je boot respectievelijk 1, 2 of 3 stappen verder op de rivier en neem de bonus van de plaats waar je eindigt. Plaatsen die reeds bezet zijn door tegenspelers worden niet geteld en overgeslagen. Enkel op de laatste plaats van de rivier kunnen meerdere boten staan. Mogelijke bonussen zijn : neem 2 dobbelstenen, ontvang 2 karma, ontvang geld, voer onmiddellijk een paleisactie naar keuze uit, ontvang faam, upgrade een gebouw, voer een marktwaardering uit, ... (allerlei combinaties van voorgaande komen voor). Als je op het laatste veld van de rivier bent aangekomen, kan je deze actie niet meer kiezen.

Karma : deze kan je gebruiken om de waarde van één van je dobbelstenen aan te passen. Je neemt de waarde van de achterkant van de dobbelsteen in de plaats. Je mag de karma op elk moment gebruiken tijdens je beurt. 

Arbeiders : bij aanvang van het spel start elke speler met 3 arbeiders. Je kan tijdens het spel 2 extra arbeiders vrij spelen, als je 20 geld en/of 15 faam bereikt op het spoor of op de rivier kan je ook één vrij spelen, ontvang je de extra arbeiders. De laatste (3de) inactieve arbeider die nog op het bord ligt, wordt verwijderd als je de 2 andere hebt opengespeeld. 

Bonussen op de sporen : je ontvangt hier en daar nog extra bonussen als je faam- en geldmarker op bepaalde plaatsen op het scorespoor passeren. 

Zo gauw een speler z'n faam- en geldmarker elkaar tegenkomen of passeren op het spoor wordt de lopende ronde nog afgespeeld en eindigt het spel daarna. Indien er meerdere spelers zijn wiens faam- en geldmarker elkaar hebben gepasseerd, wint de speler met de meeste punten als je het verschil berekent tussen je geld en faam. 

Titel : Rajas of the Ganges
Auteurs : Inka & Markus Brand 
Uitgeverij : Huch
Aantal spelers : 2-4
Speelduur : 60 min.
Leeftijd : 12+

08-12-2017 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2017
>> Reageer (0)
07-12-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Halloween (Quined)


Halloween is het 20ste spel in de Masterprint-reeks van Quined. Het is ook het eerste spel in onze collectie waarbij de doos uit het deksel schuift in plaats van dat je het deksel er moet afheffen. Niet enkel de cover, maar al het materiaal, ademt een griezelige, doch fraaie vormgeving uit. Halloween kenmerkt zich alvast als één van de volwassenere, donkerdere spellen van de Nederlandse uitgeverij. 

In de propvolle doos vinden we 1 speelbord, 25 miniatuur geesten (in 5 soorten), 60 geestfiches, 5 geestdobbelstenen, 60 schrikpuntfiches, 24 bonusfiches, 1 startspelermarker, 52 actiekaarten en voor elke speler een spelersbord, 1 speelhulp, 1 scoresteen, 4 markeerstenen, 12 actieschijven, 6 pompoenfiches en 4 glaskogels.
Plaats het speelbord in het midden van de tafel. De scorestenen worden op nul van het scorespoor gelegd. Er worden 3 blauwe geesten (zwakste) in het politiebureau gezet. De bonusfiches worden geschud en er wordt er 1 op elk gebouw op het speelbord gelegd. De rest vormt een algemene voorraad. De geestfiches worden per soort naast het bord gelegd. De geestenminiaturen worden als voorraad naast het bord gezet, alsook de schrikpuntfiches. De dobbelstenen worden alvast klaargelegd.
Schud de actiekaarten en trek er 8 uit, leg ze op het speelbord, de resterende kaarten worden in dit spel niet gebruikt. Elke speler krijgt z'n materiaal en plaatst de glaskogels op het 1ste niveau van elke actiestrook op z'n spelersbord. De startspelermarker wordt gegeven aan de speler die als laatste een geest zag. Je kan kiezen voor een standaardversie of de masterversie, bij deze laatste draai je je spelersbord om en heb je 4 ipv 3 actiestroken. (andere wijzigingen zie onderaan)Het spel duurt net zolang tot een speler z'n zes pompoenen op het speelbord heeft of tot een speler 5 actiekaarten in bezit heeft genomen. Er volgt dan nog een eindtelling en de speler met de meeste schrikpunten wint het spel. 
Belangrijk voor het spel is je spelersbord die bestaat uit 3 (of 4 bij mastervariant) actiestroken. Deze actiestroken tonen telkens de vijf diverse niveaus van geesten, waarover de glaskogel wordt geschoven om aan te geven tot welk niveau je bent geraakt en de mogelijke acties die je kan ondernemen staan er telkens onder. Tenslotte staat er aan het einde van de rij een plaatsje om aan te geven met een markeersteen of je tijdens de ronde de actiestrook al gebruikt hebt of niet.
De actie "rusten" staat niet afgebeeld op je actiestroken. Als je voor deze actie opteert, neem je alle actieschijven van de strook af en verzet je je markeersteen alsof je een actie zou ondernemen. Deze actiestrook is niet meer bruikbaar tijdens deze ronde, maar is voor de volgende terug volledig ter beschikking. Het uitvoeren van de gekozen actie in je beurt is overigens verplicht. Als je geen beschikbare actie kan uitvoeren, moet je ervoor opteren om te rusten.

De acties : 
1) oproepen : als er ten minste 2 geesten van eenzelfde kleur op een locatie staan, mag je met deze actie nog een extra geest oproepen en in het gebouw plaatsen. Je ontvangt hiervoor een geestfiche in de kleur van de opgeroepen geest. Indien er 5 geesten van dezelfde kleur op het speelbord staan, kan je deze kleur niet meer oproepen.

2) bangmaken : je ontvangt, afhankelijk van de geest waarmee je bangmaakt een aantal schrikpunten (zijnde 1,2,3,4 of 5). Deze schrikpunten heb je nodig om te kunnen opwaarderen.

3) opwaarderen : kies een geest in de stad met een niveau gelijk of lager aan dat van jouw actiestrook (aangegeven door glaskogel) en geef een aantal schrikpunten af (2,3,4,5). Dan ruil je de geest op het speelbord en ontvang je ook een geestfiche in de kleur van de opgewaardeerde geest. Je mag dan het geestniveau op één van je actiestroken (mag ook een andere zijn dan het actieve) verhogen door de glaskogel één stap naar rechts te zetten. 

4) verplaatsen : verplaats een geest van het ene naar het andere gebouw op het speelbord. Je mag enkel horizontaal of verticaal verplaatsen. Er mogen ook nooit meer dan 6 geesten op één locatie staan. (in de mastersversie zelfs maar 4). Je krijgt ook onmiddellijk het bonusfiche dat aanwezig is in het gebouw waarnaar je de geest verhuist. Je mag zo 3 bonusfiche opslaan op je spelersbord en er zoveel gebruiken in je beurt als je wil.

5) vecht : met deze actie kan je een geest een andere geest laten aanvallen in hetzelfde gebouw. Neem de dobbelstenen van de betrokken geesten (kunnen geen geesten van éénzelfde niveau zijn). De actieve speler gooit één dobbelsteen, de andere wordt gegooid door een willekeurige tegenspeler. Als de waarde van de aanvallende geest hoger is, dan wint hij het gevecht. De verliezende geest wordt van het bord gehaald en je ontvangt het bijhorende geestfiche uit de voorraad. Bij verlies gebeurt er niets. Indien er door deze actie geen blauwe geesten meer op het bord zouden staan, zet je er onmiddellijk drie in op één gebouw naar keuze (houd rekening met de limiet van 6, anders plaats je er zo veel mogelijk)

6) spoken : elke speler kan elk gebouw één keer in het spel scoren. Hoe sterker de geesten die je daarvoor gebruikt, hoe hoger de score. Je legt een pompoenfiche op het gebouw om aan te geven dat je dit gescoord hebt en ontvangt 2/4/6/8/10 punten afhankelijk van de kleur waarmee je aanvalt. Je kan enkel aanvallen met een spook dat in de stad aanwezig is natuurlijk en dekt met je pompoen deze score af. 

Actiekaarten : kunnen op éénder welk moment in je beurt gebruikt worden door 3 geestfiches in te leveren zoals gevraagd op de kaart (grijs is naar keuze, sommige verwachten verschillende kleuren). Plaats één van je actieschijven op de kaart, deze blijft er liggen tot het einde van het spel, dus je speelt met één schijf minder. De kaarten zijn beschikbaar voor alle spelers. Indien je een kaart in bezit neemt waarop reeds andere spelers liggen, krijgen deze een bonus (zijnde een spookpunt of alle actieschijven van een actiestrook nemen). Je scoort overigens altijd 3 punten als je een actiekaart claimt. Je hebt actiekaarten die je kan uitvoeren bij een bepaalde actie, anderen kan je spelen wanneer je wenst of leveren punten op aan het einde van het spel.

Bonusfiches : je mag er max. 3 op je spelersbord sparen. Als je ze wenst in te zetten (wat éénmalig is), leg je er een actieschijf onder. Deze schijven komen pas terug beschikbaar als je alle drie de bonuslocaties hebt gebruikt. De gebruikte bonusfiches worden afgelegd. Als de laatste bonusfiche van het speelbord is genomen, worden alle locaties terug aangevuld met bonusfiches. Van elke bonusfiche zijn er 2 in het spel, indien je ze beiden hebt, kan je ze gecombineerd activeren.

Zo gauw een speler al z'n pompoenfiches heeft ingezet of 5 actiekaarten heeft bezet, eindigt het spel na de lopende ronde. De spelers scoren nog eventueel voor actiekaarten en de speler met de meeste spookpunten wint het spel.

Titel : Halloween
Auteur : Angelo de Maio
Uitgeverij : Quined
Aantal spelers : 2-4
Speelduur : 45-90 min.
Leeftijd : 12+

07-12-2017 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2017
>> Reageer (0)
06-12-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Feuville (Huch)


Feuville is een stad die door z'n inwoners telkens weer wordt opgebouwd, tot Dragomir de draak weer passeert en alles platbrandt. De inwoners trachten met al hun eigenschappen het uitzicht van de stad zo aantrekkelijk mogelijk te maken. Ze proberen te voldoen aan de koninklijke besluiten om op die manier de nodige overwinningspunten te verzamelen. In de doos vinden we 1 speelbord, 90 bouwkaartjes, 30 koninklijke besluiten, 20 graskaarten, 18 feeënfiches, 4 startkaarten, 4 spelerstableaus, 4 scoremarkers, 1 rare kabouterfiguur, 1 startspelerbeker en 2 dobbelstenen.

Het speelbord toont de zes karakters die aanwezig zijn in het spel met daarboven telkens een rij muurkaartjes, torenkaartjes en hemelkaartjes. Daarboven liggen dan ook nog eens zes koninklijke besluiten. Elke speler ontvang z'n spelerstableau, z'n startkaartje en graskaartje met wapenschild. De scoremarker plaats je op de nul op het scorespoor rond het speelbord. De feeënfiches en resterende bouwkaartjes worden per soort terzijde gelegd.  De startspeler zet de startpelerbeker voor zich en neemt de dobbelstenen om het spel te beginnen.

Als je aan de beurt bent, gooi je de twee dobbelstenen en voer je de mogelijke acties uit. Er kunnen zich twee situaties voordoen :
- je gooit 2 x dezelfde waarde en lanceert hiermee de draak die alles komt platbranden wat niet beschermd is (zie later)
- je gooit 2 verschillende waarden en zet de dobbelstenen om beurten in om één van de drie mogelijke acties ermee uit te voeren

Voor elke dobbelsteen apart beslis je of je een actie van het personage uitvoert OF een feefiche gebruikt OF beroep doet op de hulp van de rare kabouter.
1) De acties van het karakter : Leg je dobbelsteen op het bijhorende karakter (afh. gegooide waarde) en kies uit :
- een bouwkaartje uit de kolom nemen en sparen of bouwen volgens de bouwregels
- een koninklijk besluit uit de kolom nemen en sparen of scoren 
- de vaardigheid van de persoon uitvoeren (zie onder)

Bouwregels :
* je bouwt steeds van onder naar boven (muur, toren, hemel)
* je bouwt maximum 3 tegels op elkaar
* er is geen limiet in de breedte
* er zijn geen restricties qua soort tegels die op elkaar mogen gebouwd worden
* verbrande tegels zijn ruïnes waarop niet gebouwd mag worden

Scoretegels : 
* wijktellingen : een kleine wijk (blok van drie bouwelementen) levert je vijf punten op, leg er een grastegel onder om aan te geven dat deze wijk gescoord is, een grote wijk (blok van 2x3 bouwelementen) levert je 10 punten op, leg er een grastegel onder om aan te geven dat deze wijk gescoord is. 
* stadspuntentelling : die kan je maar één keer in het ganse spel uitvoeren. Je telt hiervoor 2 punten per betrokken muur- en torenkaartje van een stad die bestaat uit twee hoektorens en een aantal tussenstukken.
* statussymbolen : 3 punten per stadswacht/gouden ster/rode vlag/griffoen en speciale tellingen : 1 punt per statussymbool in een blok van 2x2 bouwelementen, 3 punten per zelf gekozen type statussymboolDe karakters : 
1) goochelaar : gooi de dobbelsteen zo vaak je wil en tel de waarden op. Zo lang je onder de 10 blijft scoor je pluspunt, ga je over de 10 scoor je niets. De andere spelers krijgen altijd punten, zijnde het verschil tussen je eindtotaal en 10, dus enkel als je exact 10 gooit, scoren ze niet.
2) dief : steel een kaartje uit een tableau van een medespeler en leg het onmiddellijk in je eigen tableau of in je stad (indien je tegenspeler beschermd is door een feefiche kan je hem niet aanvallen)
3) waard : elke speler kiest om beurten één kaartje uit de vitrine en moet deze dan onmiddellijk aanbouwen (niet opslaan!). De actieve speler zelf mag nadat iedereen heeft gekozen, nog een tweede kaartje kiezen. Als een rij volledig leeg is, wordt de vitrine terug aangevuld zoals gebruikelijk.
4) architecte : vul de volledige rijen bouwelementen aan en kies een willekeurig bouwkaartje
5) burgemeester : kies een willekeurig koninklijk besluit en voer uit of sla op in je tableau
6) magiër : je mag 1 of 2 afgebrande kolommen terug omdraaien en herstellen. Bovendien mag je een feefiche kiezen en in je voorraad leggen

Extra karakters in Feuville : 
De Fee : leg een dobbelsteen naar keuze af en kies een feefiche uit de vitrine. Gebruikte fiches worden onmiddellijk gemengd met de trekstapel. Zo gauw alle fiches uit de vitrine zijn gekozen, worden ze aangevuld.
De rare kabouter : spendeer je twee dobbelstenen om in de huid te kruipen van een personage naar keuze. Je kan er dan voor opteren om zoals gewoonlijk een bouwelement te kiezen OF een koninklijk besluit van die kolom OF de eigenschap van het karakter. Nadien leg je de rare kabouter terug op z'n plaats.

De feefiches : 
- de meeste leveren je onmiddellijk een aantal punten op die direct bijzet op het scorespoor
- kies een willekeurig kaartje als er een rij wordt aangevuld
- bescherm je tegen de dief
- bescherm je stad één keer tegen de draak
Je kan maximaal 2 feefiches op je spelerstableau opsparen.

De draak : 
Als je tijdens je beurt twee keer dezelfde waarde dobbelt, worden alle spelers aangevallen door de draak. 
Alle spelers tellen het aantal kolommen in hun stad en het aantal wolken op hun hemelelementen. Heb je evenveel of meer wolken dan kolommen gebeurt er niets voor jou en ben je beschermd tegen de draak. Als je minder wolken dan kolommen hebt, verlies je net zo veel kolommen tot je gelijk staat met het aantal wolken. De kolommen worden omgedraaid en tellen niet meer mee voor tellingen. Je kiest zelf welke kolommen je omdraait. Nadien voert de actie speler een reguliere beurt uit door de dobbelstenen nog een keer te gooien.

Als alle koninklijke besluiten van het speelbord zijn opgebruikt maak je de lopende ronde nog af. Je telt het aantal koninklijke besluiten die je hebt gescoord tijdens het spel. De speler die er het minste heeft, scoort 7 bonuspunten. De speler die het meeste punten heeft verzameld wint het spel en wordt ereburger van Feuville.

Titel : Feuville
Auteur : Udo Peise
Uitgeverij : Huch
Aantal spelers : 2-4
Speelduur : 60 min.
Leeftijd : 10+

06-12-2017 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2017
>> Reageer (0)

Foto

Klik op ons logo om terug naar de startpagina te gaan


Bent u op zoek naar info omtrent een spel? Typ de titel hieronder in het balkje en klik op "zoeken".

Zoeken in blogContact via mail :

speleninlille (at) outlook.com

Categorieën
 • "Kaartje leggen" (5)
 • Essen 2009 (47)
 • Essen 2010 (27)
 • Essen 2011 (45)
 • Essen 2012 (137)
 • Essen 2013 (212)
 • Essen 2014 (85)
 • Essen 2015 (86)
 • Essen 2016 (77)
 • Essen 2017 (73)
 • Hete hangijzers (6)
 • imprESSENs (651)
 • Nürnberg 2012 (17)
 • Nürnberg 2013 (17)
 • Spelen met SpinLi (318)
 • Spellen in beeld (77)
 • Tussendoortjes (9)

 • Bezoek je onze nieuwe blog alvast een keertje? Zie bij de links!

  Links
 • Spellenlijst SpinLi
 • Bordspelmania : forum
 • Ditterio's blog
 • Spel(l)enderwijs
 • Boardgamegeek
 • De tafel plakt ! (Dominique)
 • SpinLi's nieuwe blog !!!
 • Spellenclub Pallieter (Lier)
 • Spellenclub Heist statie (Heist-op-den-Berg)
 • Boarderline (Ameritrash spellenblog)

  Foto

  5% korting bij aankoop als SpinLi-lid !!!
  Klik op het logo om hun site te bezoeken.
  Inhoud blog
 • Noria (Spielwiese edition)
 • Space Freaks (Lautapelit)
 • Wendake (Post Scriptum/Placentia games)
 • Mystic vale - Mana Storm (AEG)
 • Zooloretto : the dice game - Trio (Abacusspiele)

  Blog als favoriet !

  Archief per maand
 • 12-2017
 • 11-2017
 • 10-2017
 • 09-2017
 • 08-2017
 • 07-2017
 • 06-2017
 • 05-2017
 • 04-2017
 • 03-2017
 • 02-2017
 • 01-2017
 • 12-2016
 • 11-2016
 • 10-2016
 • 09-2016
 • 08-2016
 • 07-2016
 • 06-2016
 • 05-2016
 • 04-2016
 • 03-2016
 • 02-2016
 • 01-2016
 • 12-2015
 • 11-2015
 • 10-2015
 • 09-2015
 • 08-2015
 • 07-2015
 • 06-2015
 • 05-2015
 • 04-2015
 • 03-2015
 • 02-2015
 • 01-2015
 • 12-2014
 • 11-2014
 • 10-2014
 • 09-2014
 • 08-2014
 • 07-2014
 • 06-2014
 • 05-2014
 • 04-2014
 • 03-2014
 • 02-2014
 • 01-2014
 • 12-2013
 • 11-2013
 • 10-2013
 • 09-2013
 • 08-2013
 • 07-2013
 • 06-2013
 • 05-2013
 • 04-2013
 • 03-2013
 • 02-2013
 • 01-2013
 • 12-2012
 • 11-2012
 • 10-2012
 • 09-2012
 • 08-2012
 • 07-2012
 • 06-2012
 • 05-2012
 • 04-2012
 • 03-2012
 • 02-2012
 • 01-2012
 • 12-2011
 • 11-2011
 • 10-2011
 • 09-2011
 • 08-2011
 • 07-2011
 • 06-2011
 • 05-2011
 • 04-2011
 • 03-2011
 • 02-2011
 • 01-2011
 • 12-2010
 • 11-2010
 • 10-2010
 • 09-2010
 • 08-2010
 • 07-2010
 • 06-2010
 • 05-2010
 • 04-2010
 • 03-2010
 • 02-2010
 • 01-2010
 • 12-2009
 • 11-2009
 • 10-2009
 • 09-2009
 • 08-2009
 • 07-2009
 • 06-2009
 • 05-2009
 • 04-2009
 • 03-2009
 • 02-2009
 • 01-2009
 • 12-2008
 • 11-2008
 • 10-2008
 • 09-2008
 • 08-2008
 • 07-2008
 • 06-2008
 • 05-2008
 • 04-2008
 • 03-2008
 • 02-2008
 • 01-2008
 • 12-2007
 • 11-2007
 • 10-2007
 • 09-2007
 • 08-2007
 • 07-2007
 • 06-2007
 • 05-2007
 • 04-2007
 • 03-2007


  Blog tegen de wet? Klik hier.
  Gratis blog op https://www.bloggen.be - Bloggen.be, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!