Inhoud blog
  • Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    SophieRaissa

    02-04-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    Paarden

    02-04-2009 om 22:23 geschreven door SophieRaissa  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    Oefeningen aan de hand

    De meeste mensen trainen hun paard regelmatig onder het zadel, in de koets of aan de longe. Natuurlijk hoort daar ook af en toe een lekkere, ontspannen buitenrit bij.

    Toch is er nog veel meer mogelijk met je paard! Voor jezelf en voor je paard is het leuk om zoveel mogelijk afwisseling in de training te brengen. Waarom dan niet eens wat werk aan de hand? Je kunt je paard zo allerlei 'kunstjes' leren zoals de Spaanse stap, een buiging, gaan liggen enz. Je kunt je dressuurtraining ondersteunen met schouder binnenwaarts, appuyeren en de wending om de voor- en achterhand en bovendien kun je ook met oude paarden, jonge paarden die nog niet zadelmak zijn en paarden die (tijdelijk) niet bereden mogen worden aan de hand werken. Misschien vraag je je af waar die 'kunstjes' nou allemaal goed voor zijn. Nou, er zitten een hoop voordelen aan:

    • Door de andere hulpen die u bij deze oefeningen gebruikt, krijgt u een betere relatie met uw paard.
    • Uw paard wordt makkelijker in de omgang omdat hij bij de oefeningen heel goed op u moet letten.
    • U leert hoe u met u lichaamstaal iets duidelijk kan maken aan uw paard.
    • Paarden worden 'slimmer' door de oefeningen, ze begrijpen meer en krijgen meer mogelijkheden om zich uit te drukken.
    • Hoe meer u paard kan, hoe makkelijker hij iets nieuws bijleert.
    • Uw paard vindt het leuk om bezig te zijn.
    • Een jong, onervaren paard leert opletten en zich concentreren.
    • Paarden die 'bedorven' zijn in het rijden of in de omgang, krijgen met deze nieuwe oefeningen weer plezier en vertrouwen in het werk en in mensen.
    • Paarden leren hun intelligentie vóór ons in plaats van tegen ons te gebruiken.
    • Oudere paarden of paarden die niet bereden mogen worden, kunnen zo toch werken en lichamelijk en geestelijk fit blijven.
    • Jonge paarden die nog niet bereden mogen worden, kunnen zo toch al een heleboel leren, daardoor zal de verdere africhting veel sneller en beter verlopen.

    Eigenlijk kunt u met ieder paard vanaf ongeveer 2½ jaar oud aan de hand gaan werken. Als je paard gewend is aan een halster kun je beginnen met de oefeningen. Je kunt bijna alle oefeningen doen met een gewoon halster, een halstertouw en een lange rijzweep.

    *noot: Sommige paarden (heel veel zelfs) zijn bang van de zweep, probeer dit probleem op te lossen door bv. je paard kennis te laten maken met een zweep of gebruik een takje van een boom die niet zo heel lang is om mee te beginnen.

    Om te beginnen:

    Enkele oefeningen om te beginnen zijn bv je paard aan de hand geleiden op een correcte manier! Dit is volgens mij een goed begin want dit is wel een zeer duidelijke basisvereiste. Toch zijn er veel mensen die dit niet op een juiste manier doen.

    Daarna kan u leren uw paard rustig laten stilstaan, later kunt zich van u paard verwijderen terwijl u een commando geeft om te blijven staan en u niet te achtervolgen, keer altijd naar u paard terug en beloon hem! Voorkom ook zo dat hij het beu raakt en zelf de oefening afbreekt.

    Als je dit een tijdje geoefend hebt kunt u uw paard naar u toe roepen, zorg wel in dit geval dat het paard dit niet verward met de vorige oefening, het rustig blijven stilstaan!

    Ook kan het nuttig zijn een paard achteruit te laten wandelen op stembevel, dit kunt u dan onder het zadel ook oefenen, eveneens het rustig blijven stilstaan tot hij ertoe aangespoord wordt terug te wandelen kan onder het zadel ingeoefend worden.

    Dit zijn enkele basisoefeningen die op dit moment misschien heel eenvoudig en zelfs belachelijk lijken. Toch durf ik er voor wedden dat bijna de helft van de mensen met paarden deze oefeningen niet op een juiste manier kunnen uitvoeren. En dit is nog maar het begin! Denk maar aan de Spaanse stap en de buiging, ook dit kunt u uw paard allemaal leren. En u zult zien hoe meer u hiermee bezig bent hoe verrijkender de omgang met u paard zal zijn. Zeker het proberen waard!

    02-04-2009 om 22:19 geschreven door SophieRaissa  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    Het paard en de trailer

    Voor veel mensen is het paard in de trailer laden een probleem. Het laden duurt uren waardoor gemaakte afspraken gemist worden. Wanneer men het paard dan uiteindelijk wel in de trailer krijgt, gebeurt dit vaak met geweld. Dit alles veroorzaakt stress zowel bij ruiter als paard en maakt het er de volgende keer niet makkelijker op.

    Om het probleem op te lossen moet men eerst het probleem ontleden. Een paard begrijpt eerst en vooral niet waarvoor de trailer dient. Het ding maakt een raar geluid, is wiebelig, nauw en donker. Vooral het feit dat het paard niet kan vluchten wanneer hij in de trailer zit maakt hem bang. Vluchten is namelijk een aangeboren reflex van het paard, en een plaats waar de vluchtmogelijkheden beperkt zijn schrikt hem af. Ten tweede maakt de mens het vaak alleen maar erger. Wanneer het paard niet meteen in de trailer wil, grijpt de mens in. Meestal op een verkeerde manier. De mens trekt en sleurt aan het paard, zwepen komen er vaak aan te pas, dit maakt het paard natuurlijk alleen maar banger. Hierdoor associeert het paard de trailer in het vervolg met geweld en pijn, kortom een situatie waar gevaar dreigt. Ook de relatie tussen mens en paard komt hierbij in het gedrang.

    Het is dus van cruciaal belang dat het paard goed leert om in een trailer te stappen. Het is iets dat je moet oefenen.

    Hoe leer je het paard nu in de trailer stappen? Hiervoor zijn natuurlijk verschillende methodes. Hier hebben we er een uitgekozen die zeer paardvriendelijk is volgens ons. Het is een proces van lange termijn, maar het zal ook op lange termijn vruchten afwerpen.

    Eerst en vooral mag je geen enkele vorm van geweld of dwang gebruiken, want zoals hierboven al vermeld, maakt dit de situatie alleen maar erger.
    Ook het lokken van het paard loopt vaak op niets uit. Voeren is geen goede manier om een paard iets te leren, dus laten we dit ook achterwege. Het paard is van nature een graasdier dat geen inspanningen moet verrichten om aan voedsel te komen. Paarden zullen ook nooit uit vrije wil grazen waar het onveilig is.
    Enkele dingen die kunnen gebeuren wanneer je het paard probeert te lokken met voer zijn: het paard loopt de trailer in, neemt een hap en loopt terug weg, of begint te panikeren wanneer hij merkt dat hij vast zit in de trailer, met alle gevolgen van dien natuurlijk. Er zijn ook altijd mensen die het paard al iets geven om te eten VOOR dat hij in de trailer is, op deze manier belonen ze het paard om niet in de trailer te stappen. En dit zorgt uiteraard voor verwarring.

    Maar hoe moet het dan wel?

    Eerst en vooral moeten we even stilstaan bij de problemen die het paard heeft met de trailer. Ten eerste is er de nauwe doorgang. Het is dus belangrijk dat je je paard leert een nauwe doorgang te passeren zonder dat jij ook door diezelfde doorgang moet. Oefen dit eerst in, door bijvoorbeeld je paard tussen 2 voorwerpen (stoelen, banden,…) te laten lopen zonder dat jij tussen deze voorwerpen moet. Oefen dit ook achterwaarts in. In sommige paardenvrachtwagens kan het paard voorwaarts weer uit de vrachtwagen maar meestal moet het achterwaarts terug uit de vrachtwagen. Het tweede wat je moet gaan oefenen is de laadbrug. Leer je paard over een plank lopen. Leg de plank eerst plat op de grond, zorg daarna dat hij lichtjes helt.

    Wanneer dit allemaal lukt laten we het paard wennen aan het voorwerp “trailer”. Zet de trailer ergens in de bak, of in een vertrouwde ruimte van het paard en zorg dat hij stabiel staat. Laat het paard vrij rondlopen (maar hou hem wel in de gaten). Laat hem het vreemde voorwerp rustig bekijken en besnuffelen.
    Wanneer het paard geen interesse meer heeft in het voorwerp neem je de trailer terug weg. Herhaal dit enkele dagen. Wanneer het paard geen interesse of schrik meer heeft van het voorwerp kun je verder gaan.

    Nu gaan we werken met het paard aan de hand terwijl de trailer in de bak staat, gebruik de trailer.
    Zie figuur 1 onderaan de pagina.
    Zet twee stoelen (of banden, of wat je gebruikt hebt in de vorige oefening) naast de zijkant van de trailer. Laat hem eerste tussen de 2 voorwerpen lopen en maak de ruimte tussen deze voorwerpen steeds kleiner. Wanneer het paard opeens de ruimte tussen de trailer en het voorwerp neemt laat hem dan rusten, beloon hem, zet hem desnoods terug op de wei. Dit is de beste manier om een paard te belonen: rust. Een paard zal snel leren dat hij er baat bij heeft om dicht bij de trailer te gaan lopen, want dan krijgt hij rust.
    Herhaal deze oefening een paar keer.

    Daarna kan je overgaan naar volgende oefening. Zie figuur 2.
    Laat het paard tussen het voorwerp en de laatklep lopen deze keer. Wanneer het paard per ongeluk op de laadklep loopt, beloon hem dan en geef hem een lange rustpauze. Doe deze oefening een paar keer, je moet merken dat het paard steeds vaker “per ongeluk” een voetje op de laadklep zal zetten.


    Nu is de tijd rijp om het paard in de trailer te laten wandelen. Vraag niet te veel in eens van het paard, wanneer hij met alle 4 de benen op de laadbrug staat is dit in de eerste fase al ruim voldoende om hem te belonen. Geef hem een tijdje rust. Wanneer hij terug van de trailer loopt, werk dan terug een beetje met hem, en probeer het opnieuw, zodra hij op de trailer is geef je hem rust. Beloon hem door hem met rust te laten, iedere keer dat hij een beetje verder in de trailer komt. De eerste keer dat hij volledig in de trailer is, doe je best de stang en de klep niet dicht. Bindt het hoofd van het paard ook niet te kort vast. Wanneer het paard goed de trailer in gaat kan je de stang en de klep dicht doen. Doe dit niet altijd. Een andere tip is: wanneer je aangekomen bent op een locatie laat je paard dan niet meteen uit de trailer. Stoppen is niet gelijk aan uitstappen! Problemen met de trailer kunnen zich later nog altijd voordoen, ga dan enkele stappen terug in dit proces om de correcte manier terug aan te leren.

    Trailer en paardHoe je paard op een trailer krijgen.

    02-04-2009 om 22:19 geschreven door SophieRaissa  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    Preventie

    Het gezond paard

    Het is belangrijk om een dagelijkse controle uit te voeren of het paard gezond is, zo kan men de kleinste afwijkingen tijdig opsporen en adequaat reageren. Bij deze controle zijn er enkele punten die men moet observeren:

    Het gedrag

    Bekijk u paard wanneer het losloopt, een gezond paard is nieuwsgierig, reageert snel en is goed gezind. Het heeft een heldere blik en beweeglijke oren. Hij toont belangstelling voor zijn omgeving.

    De huidplooitest

    Deze test toont of het paard geen vocht te kort heeft. Het gaat als volgt: neem bij de schouder een stukje huid vast en trek dit omhoog. Kijk hoe lang het duurt voordat het weer op zijn plaats zit. Wanneer een paard voldoende vocht opgenomen heeft is de huid voldoende elastisch en neemt de huid onmiddellijk zijn plaats terug in. Wanneer dit echter twee tot drie seconden duurt komt het paard vocht tekort. Hoe langer de plooi blijft hoe ernstiger de uitdroging. Wanneer het paard niet voldoende drinkt kan dit aan de kwaliteit van het water liggen. Normaal moet een paard tot 50 liter water per dag drinken.

    Algemene indruk

    Het paard moet een glanzende vacht hebben en heldere ogen. Hij mag niet te dik zijn maar ook niet te mager. Wanneer een paard geen belangstelling heeft voor zijn eten moet dit ook alarmerend zijn voor u.

    Belangrijke zones

    De plek waar het zadel zit moet men onderzoeken op wondjes, zwellingen of vereeltingen, deze kunnen pijn veroorzaken bij het rijden. Ook het bit kan wondjes veroorzaken, controleer dus ook de mond en de mondomtrek. Na iedere rit moet de ruiter er een gewoonte van maken om met zijn hand langs de pezen van het paard te gaan. Zo kan men abnormale temperatuur, zwellingen of verhardingen tijdig vaststellen. Het is vanzelfsprekend dat de hoeven iedere dag minstens 1 keer moeten uitgekrabd worden en voor en na iedere rit. Ook moet men controleren of de hoeven dezelfde temperatuur hebben. Een warmere temperatuur kan wijzen op een infectie.

    Uitscheiding

    De uitwerpselen moeten een stevige vorm en een gezonde geur hebben. Wanneer een paard niet mest moet de ruiter op zijn goede zijn! Hetzelfde geldt voor de urine, kleurverandering in de urine of problemen bij het urineren zijn een reden om de dierenarts erbij te halen.

    De temperatuur bij paarden

    De temperatuur van een volwassen paard ligt tussen de 37.5 en de 38°C. Bij een veulen ligt dit iets hoger:38.5°C. Koorts begint dus bij 39°C.

    De pols

    Het ritme van de hartslag ken men op verschillende plaatsen vaststellen, gemakkelijk is onder de onderkaak. Bij een volwassen paard in rust ligt dit tussen de 32 en 44 slagen per minuut. (Bij een veulen is dit iets sneller, tussen de 50 en de 70 slagen per minuut.) Na een inspanning kan de hartslag oplopen tot 160 tot 250 slagen per minuut.

    Het ademhalingsritme

    Dit kunt u het best meten door u hand voor de neusgaten van u paard te houden en te kijken naar het op-en neergaan van de borstkas. In rust ademt een paard 7 tot 15 keer per minuut in en uit. Na een inspanning kan dit oplopen tot 45 keer.

    De kleur van het tandvlees bij paarden

    Wanneer het tandvlees abnormaal bleek is of gelig kan dit wijzen op bloedarmoede, ook een erg rode kleur is alarmerend. Gezond tandvlees is glad, en licht roze. Wanneer u op het tandvlees drukt moet dit onmiddellijk zijn roze kleur terug krijgen, wanneer dit langer dan 2 seconden duurt, is er iets aan de hand.

    Het medicijnkastje

    U moet altijd een medicijnkistje bij de hand hebben, zowel als u thuis bent bij u paard of als u op verplaatsing gaat rijden. Op deze manier moet je de eerste hulp kunnen toedienen aan u paard indien dit nodig is. Wat moet er allemaal in?

  • Een thermometer
  • Een schaartje zonder punt: om dood weefsel van een wond weg te knippen.
  • Een pincet: om vuil uit een wonde te halen.
  • Een tondeuse: om haar rond een wonde te kunnen wegscheren, of wanneer het paard een injectie moet krijgen. (op deze manier worden de aderen beter zichtbaar)
  • Een prang
  • Een muilkorf: om het paard te beletten te eten
  • Hoefsmidtoebehoren: u moet in staat zijn een hoefijzer te verwijderen wanneer een paard zich verwond heeft.
  • Desinfecterende middelen
  • Steriele kompressen: om tussen een wond en een verband te leggen.
  • Kaardgaren katoen: dit legt men onder de banden om de benen warm te houden en het tegen stof en schokken te beschermen.
  • Velpeau banden en zelfklevend elastisch verband: om een wond te beschermen.
  • Stalbandages!
  • Jodium en desinfecterende zeep: voor de verzorger of voor het verzorgend materiaal te reinigen
  • Waterstofperoxide: om diepe wonden te reinigen
  • Steriele zoutoplossing: om een door mest of modder vuile wond schoon te maken.
  • Tetanusserum: zie hoofdstuk inentingen.
  • Vette antiseptische zalf en vaseline: preventie en behandeling van kloofjes
  • Paraffineolie: om de doorvoer te vergemakkelijken wanneer een paard koliek heeft

    Dit is een standaard medicijnkistje, bij deze producten kunnen nog meer individuele producten worden toegevoegd. Maar let op! Ga zelf niet voor doktertje spelen! Let ook op de vervaldatum van de producten en bewaar het kistje op een koele en donkere plaatst, en hou het materiaal schoon, zoniet steriel!

    Ontwormen

    Waarom?

    Paarden worden constant blootgesteld aan de gevaren van wormen. Ze eten op weiden waar ze eerder hun uitwerpselen hebben achter gelaten, zo bestaat het gevaar dat ze eitjes via het grazen naar binnen krijgen. Ook op stal worden paarden aan wormen blootgesteld in het strobed, een perfecte hygiëne is dan ook aan te raden.

    Wanneer?

    Een paard dat op stal leeft moet slechts 2 keer per jaar ontwormd worden, zijn box moet ook 2 keer op een jaar gedesinfecteerd worden.Een paard dat geregeld los loopt in de paddock of wei moet minstens drie keer per jaar ontwormd worden. Paarden die in de wei leven en fokmerries moeten om de 3 maanden ontwormd worden. Veulens om de twee maanden vanaf dat ze vier tot zes weken oud zijn. Belangrijke periodes zijn het najaar en het voorjaar.

    Voorkomen

    1. Ontworm het paard 2 dagen voor hij op de wei gaat.
    2. Zet niet teveel paarden samen op een weide.Het delen van een weide met runderen is wel gunstig.
    3. Verdeel de weide in kavels zodat de paarden geregeld van kavel kunnen wisselen en de grond tot rust kan komen.

    paarden tip
    ! Tip uit de praktijk!
    Het is aan te raden om paarden om de 3 maanden te ontworden, 4 maal in een jaar dus. Het is goed om 1 keer de dierenarts het paard te laten ontwormen door een spuit in het bloed. Daarnaast moet je de andere 3 keer zelf doen met een pasta, je kunt best nu en dan eens veranderen van pasta zodat de wormen niet immuun worden of zodat er geen parasieten aan ontsnappen.

    Inentingen

    Vaccins zijn er niet enkel om het paard te beschermen tegen allerlei ernstige of veel voorkomende ziekten maar ook om de mens te beschermen tegen overdraagbare ziektes van het paard. We kunnen de verschillende vaccins indelen in 2 groepen: De verplichte inentingen en de aanbevolen inentingen.

    Verplichte inentingen:

    Hondsdolheid

    Een inenting tegen hondsdolheid is verplicht voor paarden die in een gebied leven of die door een gebied reizen waar hondsdolheid voorkomt. Het vaccin wordt over het algemeen goed verdragen en veroorzaakt geen conditievermindering. Een paard krijgt deze inenting de eerste maal wanneer het 6 maanden is, de ontwikkeling van de immuniteit neemt een maand in beslag. De prik moet dan jaarlijks herhaald worden. Deze inenting moet door de dierenarts vermeld worden op de papieren van het paard zodat het wettelijk kan reizen.

    Griep

    Deze inenting is verplicht voor alle paarden die aan officiële wedstrijden deelnemen, maar is zeker ook aan te raden voor alle paarden! (zeker ook manege paarden of paarden die in groep leven of aan evenementen deelnemen). Wanneer het paard de eerste prik heeft gehad moet deze binnen de 21 tot 92 dagen herhaald worden. Vanaf deze prik moet het paard jaarlijks opnieuw ingeënt worden. Deze inenting moet langer dan een week vooraf gaan aan een officiële wedstrijd. Sommigen opteren er ook voor om hun paard om het half jaar in te enten, dit zijn dan meestal paarden die veel op reis gaan. De inenting wordt vrij goed verdragen, de conditie kan tijdelijk iets achteruit gaan en er kan een zwelling ontstaan op de plaats van de inenting. Geef het paard een paar dagen rust na de prik. !Het paard mag deze prik niet in de borstspier krijgen!

    Aanbevolen inentingen bij paarden:

    Tetanus

    Deze inenting is niet verplicht aangezien er geen besmettingsgevaar is, toch is het een dodelijke ziekte! Veel verzekeringsmaatschappijen eisen wel dat het paard deze prik krijgt. De ziekte ontstaat doordat het paard een wondje heeft die in aanraking komt met de tetanusbacil. Deze bacil leeft in stro, gras, uitwerpselen,... Belangrijk is dat de tetanusbacil zich makkelijker ontwikkeld naarmate de wond aan lucht wordt blootgesteld. Het paard krijgt 2 prikken met een tussenperiode van een maand, dan moet de inenting jaarlijks herhaald worden. Paarden die een wond oplopen en die niet ingeënt zijn kunnen een antitetanus serum toegediend krijgen die hen direct en de twee weken die daarop volgen beschermt. Nadeel is, dat het serum een allergische reactie kan veroorzaken, en mag niet frequent gebruikt worden.

    Rinopneumonie

    Rinopneumonie is een zeer besmettelijke ziekte en is in sommige stoeterijen verplicht. Het vaccin is aanbevolen bij jonge paarden, renpaarden en in de fokkerij. Helaas beschermt het vaccin maar een paar maanden, daarom raad men aan om de prik om de 2 à 6 maanden te herhalen bij paarden die aan besmetting worden blootgesteld.

    Een spoedgeval

    Het is belangrijk een spoedgeval te herkennen zodat u onmiddellijk kunt ingrijpen en de dierenarts ervan kunt overtuigen onmiddellijk te komen.

    Hoefbevangenheid

    U paard staat onbeweeglijk stil in een vreemde houding. Het lijkt alsof hij op zijn achterbenen zit, zijn voorbenen zijn ver naar voren gestrekt. Hij heeft waarschijnlijk te veel gras gegeten, of is bij de zak voer geraakt. Roep direct de dierenarts en maak de houden koud met fris water. Laat het paard staan. (kijk ook bij hoofdstuk ziektes onder hoefbevangenheid.)

    Een beroerte

    Het paard is niet vooruit te krijgen en is verkrampt in de rug, hij transpireert overvloedig en zijn urine is donker. Stijg af en ga terug naar de box, geef het paard fris water te drinken en dek zijn rug. Bel de dierenarts.

    Een hitteberoerte

    Het is een warme dag, u paard gedraagt zich vreemd en lijkt zwak, hij waggelt, hijgt en rilt, maar transpireert niet. Neem het paard zijn temperatuur, bij een hitteberoerte heeft het paard hoge koorts. Zet u paard in de schaduw en geef hem fris water. Spoor hem aan geregeld te drinken. Bel de dierenarts.

    Afsluiting van de slokdarm

    Nadat het paard gegeten heeft lijkt het alsof hij moet overgeven (dit kan een paard niet). Hij houd zijn hoofd omlaag en er komt voedsel en speeksel uit zijn neusgaten. Verhinder dat het paard nog meer eet en bel onmiddellijk de dierenarts. In afwachting houd u het hoofd van u paard zo laag mogelijk en masseert u de slokdarm (onderkant van de hals) zacht in de richting van de mond om te helpen de verstopping op te lossen.

    Kolieken

    Het paard lijkt pijn te hebben en kijkt ongerust naar zijn flanken, hij rolt heen en weer en krabt de bodem. Bel de dierenarts en geef de temperatuur en de pols van het dier door. Terwijl u op de dierenarts wacht verhinderd u het paard van nog te eten. Wanneer zijn pols niet te hoog is kunt u hem zachtjes aan de hand laten lopen, indien dit niet mogelijk is laat hem dan in de box en verhinder hem te veel over de grond te rollen.

    In een spijker getrapt

    Wanneer het paard opeens begint te strompelen en naar zijn voet kijkt, en u ontdekt een spijker of puntig voorwerp in de hoornschoen. Haal het voorwerp er niet uit maar bel onmiddellijk de dierenarts en zorg dat het voorwerp niet verder in de hoef kan dringen.

    Blessures

    U paard strompelt of blijkt ergens een wond te hebben. Wanneer het bloed er uit spuit is er een slagader geraakt, bedek de wond met een steriel koud verband, verbind de wond eventueel met een compressieverband, wanneer dit niet mogelijk is houdt u de wond dicht met u hand tot de dierenarts er is. Hoe dan ook, verplaats het dier niet. Wanneer het paard niet bloed, spoel de wond dan met koud water en wacht tot de dierenarts er is. (u kunt er eventueel wel een schoon verband op doen).

    Denk eraan, wanneer u paard symptomen heeft die u niet kunt plaatsen of wanneer u bezorgt bent dat er iets mis is, maar u weet niet precies wat, belt u best de dierenarts.

  • 02-04-2009 om 22:18 geschreven door SophieRaissa  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (5 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    Hoeven bij paarden

    De hoef kun je vergelijken met een nagel of een klauw. De voor en achterhoeven verschillen wel van vorm. Het gewicht wordt gedragen op de buitenste rand van de hoef. De flexibele straal (V-vormig) vangt de schokken op bij het neerzetten.

    Paarden hoef detail zijkant

    Het hoefhoorn = de buitenkant van de hoef bestaat uit een soort een soort eiwit dat keratine heet.

    Het wordt gemaakt door de cellen van de kroonrand (hoefrand) in een soort buisjes die verticaal over de hoefwand naar beneden lopen. Een gezonde hoef heeft een glad oppervlak, zonder horizontale groeven of verticale barsten. Vandaar dat paarden ook altijd verticale (naar beneden lopende) strepen in hun hoeven hebben.

    Paarden hoef onderkant detail

    De onderkant van een hoef mag niet zacht zijn maar ook niet te hard dat deze gaat afbrokkelen.

    Indien dit laatste het geval is dan zul je de hoeven moeten vetten. Zijn ze te zacht dan moet je teer gebruiken. De hoef moet een beetje hol zijn, maar niet té hol. Ongeveer 1 of 2 vingerdikten diep. Er wordt vaak gedacht dat de straal een gevoelig plekje van het paard is. Hier zit echter helemaal geen gevoel in, je ziet vaak dat de hoefsmid er stukjes vanaf snijdt. Het dient er alleen maar voor om schokken te absorberen wanneer het paard zijn voeten neerzet.

    Bekappen van de hoef

    Hoeven van paarden kun je vergelijken met de nagels van een mens. Deze groeien bij paarden ook door. Daarom is het zaak dat je de hoeven laat bekappen door de hoefsmid.

    Hoeven beslaan

    Beslaan van paarden betekent het aanbrengen van hoefijzers.

    02-04-2009 om 22:17 geschreven door SophieRaissa  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (3 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    De leeftijd van een paard bepalen aan de hand van zijn gebit.

    De leeftijd van een paard kunt u pas zeker zijn als het tijdstip van geboorte vermeld staat op het geboortebewijs of op andere stamboekpapieren. Maar aan de hand van het gebit van het paard kunt u een goed idee krijgen van zijn leeftijd. Bij een paard dat jonger dan 5 jaar is bepaald men de leeftijd aan de hand van de melktanden en kiezen die te voorschijn komen en daarna wisselen. Vanaf 6 jaar kijkt men meestal naar hoever de snijtanden in de onderkaak afgesleten zijn.

    Gebit bij paarden

    • 1: pasgeborenen. De punten van de voortanden zijn net te zien.
    • 2: 6 maanden. De veulenhoektanden komen door.
    • 3: 2 jaar. De veulenhoektanden zijn nu geheel gevormd.
    • 4: 3 jaar.
    • 5: 4 jaar.
    • 6: 5 jaar. De blijvende hoektanden zijn nu in gebruik.
    • 7: 6 jaar.
    • 8: 7 jaar. Let op de verdikking aan de binnenkant van de voortanden.
    • 9: 10 jaar. De tanden worden langer en steken verder naar voren.
    • 10: Een paard van 14 jaar oud

    02-04-2009 om 22:16 geschreven door SophieRaissa  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    Aftekeningen aan het hoofd en de benen van het paard

    Onder aftekeningen verstaan we witte vlekken aan het hoofd en aan de benen.

    Aftekeningen aan de benen:

    • 1: Witte kroonrand
    • 2: Sokje
    • 3: Sok
    • 4: Witvoet
    • 5: Half witbeen
    • 6: Witbeen
    • 7: Hoog witbeen
    • 8: Witte kroonrand, achter hoog oplopend
    • 9: Sok, achter hoog oplopend (tot over de kogel)
    • 10: Sok voor en achter oplopend
    • 11: Witvoet voor oplopend
    • 12: Witvoet oplopend tot halverwege de pijp
    • 13: Half witbeen voor oplopend (tot aan de voorknie)

    Aftekeningen van paarden aan de benen.

    Aftekeningen aan het hoofd:

    • 1: Sterretje
    • 2: Ruitvormig kolletje
    • 3: (Grote) kol
    • 4: Ruitvormige (grote) kol
    • 5: Halvemaanvormige kol
    • 6: Druipkol
    • 7: Druppel of streepvormige kol
    • 8: Halve smalle bles
    • 9: Smalle bles
    • 10: Doorlopende brede bles
    • 11: Doorlopende streepvormige bles
    • 12: Doorlopende bles, van onderen breed uitlopend over de bovenlip, beide neusgaten inbegrepen
    • 13: Onderbroeken bles met sneb
    • 14: Onregelmatige doorlopende bles, rechterneusgat inbegrepen
    • 15: Onregelmatige doorlopende bles, bovenlip en beide neusgaten inbegrepen, donkere vlek op de bovenlip

    Aftekeningen van paarden aan het hoofd.

    02-04-2009 om 22:15 geschreven door SophieRaissa  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    Vachtkleur van het paard

    De kleur van een paard wordt bepaald door de kleur van de dekharen. Op basis van deze haarkleur worden paarden onderverdeeld in eenkleurige en gemengdkleurige paarden.

    • Eenkleurigen: Wit, vos, zwart, koffievos.
    • Gemengdkleurigen:

      - 2 gescheiden kleuren: bruin, isabel, vaal.
      - 2 gemengde kleuren: schimmel, schimmel vos, grauw.
      - 3 gemengde kleuren: roodschimmel.

    • Combinatie van 2 kleuren: bont.

    Vachtkleur bij paarden

    02-04-2009 om 22:13 geschreven door SophieRaissa  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    De bouw van het paard

    De bouw van een paard is zeer belangrijk, zijn prestaties hangen er immers vanaf!

    Wat belangrijk is in verband met de bouw?

    • Vierkant kunnen staan
    • Symmetrische benen hebben (alle gewrichten even groot e.d)
    • Hoeven hebben die niet naar binnen en niet naar buiten staan
    • Geen gezwollen gewrichten hebben
    • Verticale benen hebben, dat betekent benen die recht naar beneden wijzen, geen zo gezegde O-benen
    • Stevige benen hebben
    • Een diepe borst hebben. (Zodat er genoeg ruimte voor de longen en het hart is.)
    • Krachtige achterhand hebben
    • De grote van het hoofd moet in verhouding met de rest van het lichaam staan en moet steunen op een krachtige hals welke weer steunt op stevige schuine schouders

    Bouw van het paard

    Anatomie van het paard

    • Het paard heeft maar een kleine maag, het paard verteert zijn voedsel in de dunne darm, onverteerbare vezels worden door de blinde en de dikke darm afgebroken.
    • Net als bij ons wordt er vocht van de resten in ons bloed opgenomen. Het restant wordt uitgemest.
    • Paarden hebben veel vezels nodig ( vezels zitten in ruwvoer ) , hiervoor zijn er in de blinde en dikke darm verschillende enzymen aanwezig om die af te breken. (Elke soort vezel heeft zijn eigen enzym).
    • Moeilijk verteerbaar voedsel kan in het spijsverteringsstelsel blijven hangen omdat deze 2 bochten van 180° moet maken. Wanneer dit zicht voordoet spreken we van koliek.
    • Het hart van het paard heeft 2 pompen (wij, 2 hartkamers) en pompt hiermee bloed door het lichaam.

    Paard anatomie

    Skelet van het paard

    • De ruggengraat moet sterk en stevig zijn, het moet een mens kunnen dragen.
    • Het gewicht van het paard zelf en van de persoon die op het paard zit wordt door de benen gedragen, deze moeten dus ook sterk zijn.
    • Het zware hoofd houdt het lichaam in evenwicht.

    02-04-2009 om 22:11 geschreven door SophieRaissa  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    02-02-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    Naam: Versage
    Soort: Merrie

    02-02-2009 om 18:53 geschreven door SophieRaissa  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (4 Stemmen)


    Archief per week
  • 30/03-05/04 2009
  • 02/02-08/02 2009

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs