en het zijn zeevisloodjes hoor, geen loodjes om een goudvisje in een meertje mee te vangen, eerder om een walvis te vangen.
De beruchte deeltaak van economie, die de prijsberekening en reisdocumenten inhoud, is de meest doelloze in mijn ogen, want zeg nu eens eerlijk, zou u uit vrije wil u was nog steeds wassen met een wasbordje als er al wasmachines bestaan? Of zou u zelf leren hoe het moet met een wasbordje voor indien het ooit zou voorvallen dat de wasmachine het niet doet? Dacht het niet.
Dus waarom we niet gewoon toegeven aan de doorgedreven automatisering zoals de rest van de wereld in plaats van het onszelf moeilijker te maken gaat mijn petje te boven.
Maar wie ben ik.
Ook al zou ik hier het liefst de hele dag blijven schrijven, misschien moet ik er toch maar eens aan beginnen..
We krijgen ongeveer 6000 prikkels binnen per minuut, waarvan we onbewust maar 2000 selecteren en opnemen.
De mens vergeet dus 4000 dingen per minuut, dus 240000 dingen per uur, dat zijn 5760000 dingen per dag! Kan het mij dan zeer kwalijk worden genomen dat ik deze blog soms uit het oog verlies?
De deeltaak van Frans ging niet zo goed, had genoeg opgezocht, een goede presentatie gemaakt, maar had mijn tekst niet genoeg ingeoefend. De leerkracht zei dat het niet de bedoeling is om het vanbuiten te blokken, wel, dat heb ik ook niet gedaan en de mensen met goeie scores wel. Ik heb het een paar keer doorgenomen, paar keer luidop mijn presentatie voorgedragen voor de muren, maar vooraleer ik effectief moest presenteren waren we 2 weken verder. Natuurlijk had ik mijn tekst moeten blijven oefenen zodat het na 2 weken nog steeds vers in mijn geheugen zat, maar dat is er uiteindelijk niet meer van gekomen.
Wat Engels betreft, ik denk dat het de eerste keer is dat ik op voorhand klaar ben met een deeltaak. Natuurlijk kan het feit dat het maar een presentatie is over de regio in een mij welbekende taal er iets mee te maken hebben, of het feit dat ik nu stage heb en er soms momenten zijn dat ik niets te doen heb en eraan mag werken, maar als puntje bij paaltje komt doet dat er eigenlijk niet toe.
Dus nu ben ik al aan het opzoeken voor de volgende deeltaak (vervoer) waarvan de taak nog niet in Smartschool staat, dan wil je eens doorwerken :)
Dagenlang ben ik al bezig aan de deeltaak voor toeristische bestemmingen. Dagenlang heb ik niets gegeten, niets gedronken en geen oog toegedaan. Hoe kon ik ook slapen, met de gedachten dat ik nog zoveel te verzetten had!
Het bronnenonderzoek had al meerdere van mijn collega's doen doorslaan, gek worden, maar ik moest sterk blijven. Ik zou en zal deze taak afwerken, tot een goed einde brengen en op tijd inleveren, kost wat kost!
Vrijdag hebben we een extra vrije dag gekregen, speciaal om aan ons GIP te werken natuurlijk, al willen ze dat niet toegeven.
Die kans heb ik dan ook met open armen aangenomen, met als gevolg dat mijn deeltaak al bijna af is, allee, bijna is relatief natuurlijk.
Het bronnenonderzoek, het overzicht en de conclusie met bijhorende top 10 is af, nu enkel nog die vervloekte kaart.
Hallo, weer even geleden maar na zo'n deeltaak moet men toch wel wat rust nemen, anders hou je een jaar in toerisme op coloma niet vol!
maar teveel pauze is ook niet goed en daarom dacht ik er bij deze deeltaak eens wat vroeger aan te beginnen, niet omdat ik mijn lesje heb geleerd, maar omdat deze deeltaak de deeltaak is voor toeristische bestemmingen! (en iedereen weet wat dat betekend)
Op zich lijkt de taak nog vrij oké, maar eenmaal je eraan begonnen bent merk je dat het een eeuwigheid zal duren.
Vandaar begin ik dus vandaag al met alle bronnen te doornemen en de relevante op te schrijven.
Hier zat ik dan, zo'n 2 minuten geleden, ik was de grote tekst die ik net had geschreven nog eens rustig aan het overlopen, ik had verteld over de structuur van de GP dit jaar, een vergelijking gegeven met vorig jaar, ik had deeltaak 2 even snel overlopen en mijn mening geuit over dit onderwerp. Ik had de reden gegeven dat ik nu pas een blogbericht post en veel meer, maar dan heb ik een cruciale fout gemaakt.
IK HEB OP DE VERKEERDE "TOEVOEGEN" GEKLIKT EN HEEL MIJN TEKST WAS WEG...............................FOETSJIE.....................;ALLES VOOR NIKS!!
Ik ben begonnen met de eerste deeltaak. Die omvat dat we 3 cultuurhistorische bezienswaardigheden moeten analyseren. Op zich leek dit mij een leuke en niet te moeilijke taak, wist ik toen maar al wat me te wachten stond. De sites van de bezienswaardigheden zijn beschikbaar in een andere taal (Engels) maar dat geldt enkel voor de 'homepage', als je verder door klikt springt het automatisch terug naar het Frans. Typisch. Dus nu moet ik alles eerst vertalen.
We hebben om te starten ook al een reeks extra's toegevoegd aan uw blog, zodat u dit zelf niet meer hoeft te doen. Zo is er een archief, gastenboek, zoekfunctie, enz. toegevoegd geworden. U kan ze nu op uw blog zien langs de linker en rechter kant.
U kan dit zelf helemaal aanpassen. Surf naar http://www.bloggen.be/ en log vervolgens daar in met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Klik vervolgens op 'personaliseer'. Daar kan u zien welke functies reeds toegevoegd zijn, ze van volgorde wijzigen, aanpassen, ze verwijderen en nog een hele reeks andere mogelijkheden toevoegen.
Om berichten toe te voegen, doet u dit als volgt. Surf naar http://www.bloggen.be/ en log vervolgens in met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Druk vervolgens op 'Toevoegen'. U kan nu de titel en het bericht ingeven.
Om een bericht te verwijderen, zoals dit bericht (dit bericht hoeft hier niet op te blijven staan), klikt u in plaats van op 'Toevoegen' op 'Wijzigen'. Vervolgens klikt u op de knop 'Verwijderen' die achter dit bericht staat (achter de titel 'Proficiat!'). Nog even bevestigen dat u dit bericht wenst te verwijderen en het bericht is verwijderd. U kan dit op dezelfde manier in de toekomst berichten wijzigen of verwijderen.
Er zijn nog een hele reeks extra mogelijkheden en functionaliteiten die u kan gebruiken voor uw blog. Log in op http://www.bloggen.be/ en geef uw gebruikersnaam en wachtwoord op. Klik vervolgens op 'Instellingen'. Daar kan u een hele reeks zaken aanpassen, extra functies toevoegen, enz.
WAT IS CONCREET DE BEDOELING??
De bedoeling is dat u op regelmatige basis een bericht toevoegt op uw blog. U kan hierin zetten wat u zelf wenst.
- Bijvoorbeeld: u heeft een blog gemaakt voor gedichten. Dan kan u bvb. elke dag een gedicht toevoegen op uw blog. U geeft de titel in van het gedicht en daaronder in het bericht het gedicht zelf. Zo kunnen uw bezoekers dagelijks terugkomen om uw laatste nieuw gedicht te lezen. Indien u meerdere gedichten wenst toe te voegen op eenzelfde dag, voegt u deze toe als afzonderlijke berichten, dus niet in één bericht.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken over de actualiteit. Dan kan u bvb. dagelijks een bericht plaatsen met uw mening over iets uit de actualiteit. Bvb. over een bepaalde ramp, ongeval, uitspraak, voorval,... U geeft bvb. in de titel het onderwerp waarover u het gaat hebben en in het bericht plaatst u uw mening over dat onderwerp. Zo kan u bvb. meedelen dat de media voor de zoveelste keer het fout heeft, of waarom ze nu dat weer in de actualiteit brengen,... Of u kan ook meer diepgaande artikels plaatsen en meer informatie over een bepaald onderwerp opzoeken en dit op uw blog plaatsen. Indien u over meerdere zaken iets wil zeggen op die dag, plaatst u deze als afzonderlijke berichten, zo is dit het meest duidelijk voor uw bezoekers.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken als dagboek. Dagelijks maakt u een bericht aan met wat u er wenst in te plaatsen, zoals u anders in een dagboek zou plaatsen. Dit kan zijn over wat u vandaag hebt gedaan, wat u vandaag heeft gehoord, wat u van plan bent, enz. Maak een titel en typ het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks naar uw blog komen om uw laatste nieuwe bericht te lezen en mee uw dagboek te lezen.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met plaatselijk nieuws. Met uw eigen blog kan u zo zelfs journalist zijn. U kan op uw blog het plaatselijk nieuws vertellen. Telkens u iets nieuw hebt, plaats u een bericht: u geeft een titel op en typt wat u weet over het nieuws. Dit kan zijn over een feest in de buurt, een verkeersongeval in de streek, een nieuwe baan die men gaat aanleggen, een nieuwe regeling, verkiezingen, een staking, een nieuwe winkel, enz. Afhankelijk van het nieuws plaatst u iedere keer een nieuw bericht. Indien u veel nieuws heeft, kan u zo dagelijks vele berichten plaatsen met wat u te weten bent gekomen over uw regio. Zorg ervoor dat u telkens een nieuw bericht ingeeft per onderwerp, en niet zaken samen plaatst. Indien u wat minder nieuws kan bijeen sprokkelen is uiteraard 1 bericht per dag of 2 berichten per week ook goed. Probeer op een regelmatige basis een berichtje te plaatsen, zo komen uw bezoekers telkens terug.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met een reisverslag. U kan een bericht aanmaken per dag van uw reis. Zo kan u in de titel opgeven over welke dag u het gaat hebben, en in het bericht plaatst u dan het verslag van die dag. Zo komen alle berichten onder elkaar te staan, netjes gescheiden per dag. U kan dus op éénzelfde dag meerdere berichten ingeven van uw reisverslag.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken met tips op. Dan maakt u telkens u een tip heeft een nieuw bericht aan. In de titel zet u waarover uw tip zal gaan. In het bericht geeft u dan de hele tip in. Probeer zo op regelmatige basis nieuwe tips toe te voegen, zodat bezoekers telkens terug komen naar uw blog. Probeer bvb. 1 keer per dag, of 2 keer per week een nieuwe tip zo toe te voegen. Indien u heel enthousiast bent, kan u natuurlijk ook meerdere tips op een dag ingeven. Let er dan op dat het meest duidelijk is indien u pér tip een nieuw bericht aanmaakt. Zo kan u dus bvb. wel 20 berichten aanmaken op een dag indien u 20 tips heeft voor uw bezoekers.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken dat uw activiteiten weerspiegelt. U bent bvb. actief in een bedrijf, vereniging of organisatie en maakt elke dag wel eens iets mee. Dan kan je al deze belevenissen op uw blog plaatsen. Het komt dan neer op een soort van dagboek. Dan kan u dagelijks, of eventueel meerdere keren per dag, een bericht plaatsen op uw blog om uw belevenissen te vertellen. Geef een titel op dat zeer kort uw belevenis beschrijft en typ daarna alles in wat u maar wenst in het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks of meermaals per dag terugkomen naar uw blog om uw laatste belevenissen te lezen.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken uw hobby. U kan dan op regelmatige basis, bvb. dagelijks, een bericht toevoegen op uw blog over uw hobby. Dit kan gaan dat u vandaag een nieuwe postzegel bij uw verzameling heeft, een nieuwe bierkaart, een grote vis heeft gevangen, enz. Vertel erover en misschien kan je er zelfs een foto bij plaatsen. Zo kunnen anderen die ook dezelfde hobby hebben dagelijks mee lezen. Als u bvb. zeer actief bent in uw hobby, kan u dagelijks uiteraard meerdere berichtjes plaatsen, met bvb. de laatste nieuwtjes. Zo trek je veel bezoekers aan.
WAT ZIJN DIE "REACTIES"?
Een bezoeker kan op een bericht van u een reactie plaatsen. Een bezoeker kan dus zelf géén bericht plaatsen op uw blog zelf, wel een reactie. Het verschil is dat de reactie niet komt op de beginpagina, maar enkel bij een bericht hoort. Het is dus zo dat een reactie enkel gaat over een reactie bij een bericht. Indien u bvb. een gedicht heeft geschreven, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze het heel mooi vond. Of bvb. indien u plaatselijk nieuws brengt, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze nog iets meer over de feiten weet (bvb. exacte uur van het ongeval, het juiste locatie van het evenement,...). Of bvb. indien uw blog een dagboek is, kan men reageren op het bericht van die dag, zo kan men meeleven met u, u een vraag stellen, enz. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.
WAT IS DE "WAARDERING"?
Een bezoeker kan een bepaald bericht een waardering geven. Dit is om aan te geven of men dit bericht goed vindt of niet. Het kan bvb. gaan over een bericht, hoe goed men dat vond. Het kan ook gaan over een ander bericht, bvb. een tip, die men wel of niet bruikbaar vond. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.
Het Bloggen.be-team wenst u veel succes met uw gloednieuwe blog!