Educatie is onontbeerlijk-en of onmisbaar voor een goede welvaart in een gezonde samenleving. Het is een van de belangrijkste aspecten om succesvol te zijn zowel in de lage als in de hogere klasse. Vlaanderen is heel multicultureel waardoor er ongewild sociale categorieën ontstaan, met als nadelig effect dat dit zich meestal in het onderwijs manifesteert. Dit heeft spijtig genoeg nefaste gevolgen dat zich zal uitbreiden onder de bevolking en voornamelijk bij de lagere klasse.
Bij het lezen van het artikel zijn er mijn inziens wel degelijk veel raakpunten die veelal de lagere klasse van de bevolking treffen. In het artikel wordt inderdaad gesuggereerd dat ouders een rolmodel betekenen voor kinderen uit alle lagen van de bevolking. De invloed van de ouders op hun schoolgaande kinderen is van cruciaal belang, zowel als motivatie of triggerpoint. Natuurlijk is het ook van belang dat kinderen zich aan de andere kinderen van andere klasse moeten kunnen optrekken, en zich daarmee vereenzelvigen zonder enige barema van taal, culturele achtergrond en- of afkomst.
In het artikel wordt vaak verwezen dat ouders die hoger opgeleid zijn hun kinderen ook systematisch ondersteunen bij moeilijkheden tijdens het studeren. Het lijkt mij ook niet meer dan normaal dat hoger opgeleide mensen het financieel ook een stuk makkelijker hebben waardoor het voor hen niet meer dan evident is dat hun kinderen er later ook warmpjes en knusjes erbij zitten, en dit bij wijze van spreken met de paplepel meegeven,met als duidelijke boodschap aan hun schoolgaande kinderen dat educatie of opleiding de enige mogelijkheid is om succesvol door het leven te wandelen.
Concreet stel ik vast dat de sociale kloof kan gedicht worden door een goede integratie van de diverse lagen van de bevolking.
bronnen:
|