Het maken van een blog en het onderhouden is eenvoudig. Hier wordt uitgelegd hoe u dit dient te doen.
Als eerste dient u een blog aan te maken- dit kan sinds 2023 niet meer.
Op die pagina dient u enkele gegevens in te geven. Dit duurt nog geen minuut om dit in te geven. Druk vervolgens op "Volgende pagina".
Nu is uw blog bijna aangemaakt. Ga nu naar uw e-mail en wacht totdat u van Bloggen.be een e-mailtje heeft ontvangen. In dat e-mailtje dient u op het unieke internetadres te klikken.
Dit blog is bedoeld om mijn passie voor Discusvissen met anderen te delen. In dit blog tracht ik zoveel mogelijk informatie en andere gegevens voor de liefhebber door te geven, en op deze manier aquariumfanaten warm te maken voor deze prachtige vissen. Met dank aan Eddy Verduyckt voor de menige mooie foto's.
De Symphysodon, in het Nederlands gewoon Discusvis, behoort tot de familie Cichladae. Hij dankt zijn naam aan de ronde vorm, echt gelijkend op een discusschijf.
Het natuurlijke habitat van onze discussen is de Rio Negro en de Orinoco, waar ze in groepen van honderden samenleven. Beiden zijn een bijrivier van de Amazone.
Reeds in 1840 beschreef Heckel een Discus gevangen in de Rio Negro door Natterer, wiens ontdekkingswerk hij later voortzette Later werden nog meer soorten en ondersoorten ontdekt. We kennen 4 hoofdsoorten: 1. Heckel discus 1840 Heckel 2. Bruine discus 1960 Schultz 3. Blauwe discus 1960 Schultz 4. Groene discus 1904 Pellegrin. Sommige van deze vissen werden later naar hun ontdekker genoemd.
Door jaren voortdurend te kweken, kruisen, selecteren enz. kennen we vandaag de dag meerdere soorten in vele kleuren. Nochthans zijn deze allemaal afkomstig uit de voorvaderen gevonden in vroegere jaren.
Algemeen. Het aquarium, de plaats waar wij een biotoop voor onze vissen gaan creëeren. Dit weliswaar in een veel kleinere vorm en heel wat minder mogelijkheden. Om dit te verwezenlijken moeten wij vooral de leefwijze, de omstandigheden waarin onze vissen leven , en de eisen die ze dan ook zullen stellen kennen en weten.
Optimaal water, een gepaste belichting en de bezetting zijn uiterst belangrijk, samen met de temperatuur. Niet alle soorten vissen horen bij elkaar. Belangrijk is te weten dat onze discus een groepsvis is waarvan er minimaal 5 bij elkaar horen. Algemeen wordt aangenomen dat een volwassen discus minimaal 50 liter water nodig heeft. Rekening houdende met de bodembedekking, de noodzakelijke bijvissen (Corridora) en de beplanting komen wij aan een minimale grootte van 300 liter water bij een temperatuur van 29 à 30°C.