De heilige maagd Maria is verschenen, en nog wel in de schedel van de Amerikaanse Pamela Latrimore! Deze 42-jarige dame schrok zich een hoedje toen ze een hersenscan uit 2002 onder ogen kreeg: tussen beide hersenhelften is - volgens haar althans - een silhouet zichtbaar dat verdacht veel op Maria lijkt.
Waarom Pamela er nu pas mee buitenkomt? Ze lijdt aan baarmoederhalskanker en hoopt met de verkoop van deze echografie een stukje van haar chemotherapie te kunnen betalen. (svm)
Nederlandse dievegge van 14 krijgt winkelverbod
(archieffoto)
Een meisje van veertien uit Enschede krijgt collectief winkelverbod. De Nederlandse werd op heterdaad betrapt op winkeldiefstal.
Een oplettende medewerker van de winkel zag het meisje spullen stelen en schakelde de politie in. De dievegge werd opgepakt en krijgt onmiddellijk winkelverbod van een jaar. Ook andere winkels hebben het signalement en de gegevens van de 14-jarige gekregen, schrijft De Telegraaf. (vsv)
Michael Jackson lijdt naar verluidt aan een dodelijke ziekte. De 50-jarige popster, die er recent heel zwak uitzag en in een rolstoel zat, kampt met de erfelijke ziekte AAD (Alpha-1-antitrypsine-deficiëntie. Hij mist een eiwit dat nodig is voor de bescherming van de longen. Volgens zijn biograaf Ian Halperin is Jackson bijna blind omdat hij de ziekte jarenlang geheim heeft gehouden. Dat zegt Halperin in een interview met het Amerikaanse muziekblad Rolling Stone.
smefjes FLASH-NIEUWS blog
22-12-2008
Yves Leterme zet stap opzij
HLN update Ontslagnemend premier Yves Leterme is geen kandidaat om nog een rol te spelen in een volgende regering. De woordvoerder van Leterme bevestigt het bericht daarover op de website van De Morgen. Leterme zou dus geen premier meer willen worden, maar ook geen kandidaat zijn voor een andere ministerpost.
Doorstart Leterme bood koning Albert II eergisteren het ontslag van zijn regering aan. Hoewel de vorst zijn antwoord nog in beraad houdt, ziet het er sterk naar uit dat er een doorstart komt van de huidige coalitie. Eén van de hamvragen was of Yves Leterme van het toneel zou verdwijnen of niet. Niet enkel Open Vld, maar ook alle Franstalige meerderheidspartijen zagen het niet zitten om na vier ontslagen nog eens een keer met Leterme in zee te gaan. De ontslagnemende eerste minister zet nu zelf een stap opzij.
Naam zuiveren Leterme wil zich de komende weken en maanden concentreren op de parlementaire onderzoekscommissie die de meerderheid aankondigde om te onderzoeken of de bankcrisis goed is aangepakt en om na te gaan of in het gerechtelijk dossier de scheiding der machten nu al dan niet werd geschonden. De eerste minister wil zijn naam volledig gezuiverd zien.
Wie durft? Nu Leterme een stap opzij zet, wordt het uitkijken naar wie de Vlaamse christendemocraten naar voren schuiven als opvolger. Vlaams minister-president Kris Peeters maakte gisteravond alvast duidelijk dat hij de kelk aan zich laat voorbijgaan. MR-vicepremier Didier Reynders zei vandaag hetzelfde. (belga/sam)
Koning lijkt te werken aan doorstart zonder Leterme
Afgaande op de eerste consultatierondes van de koning en wat er leeft bij de meerderheidspartijen ziet het ernaar uit dat er een snelle doorstart komt van de ontslagnemende regering. Daarbij worden wellicht een aantal ministers vervangen. Premier Leterme na een vierde ontslag terug aan boord heisen, zien de meeste meerderheidspartijen niet zitten. Intussen houdt de koning nog altijd het ontslag van de regering én van Vandeurzen in beraad.
Dezelfde coalitie Vrijdag zag de vorst naast Leterme de voorzitters van de meerderheidspartijen, vandaag kwamen vicepremier en minister van Justitie Jo Vandeurzen (CD&V), Kamervoorzitter Herman Van Rompuy (CD&V) en Senaatsvoorzitter Armand De Decker (MR) in audiëntie. Daarna heeft hij de besprekingen opgeschort tot zondagnamiddag. Tot nu toe raadpleegde koning Albert II dus alleen politici van de ontslagnemende regering. Dat zou een indicatie kunnen zijn dat de vorst eraan denkt om snel een ploeg op het spoor te zetten met dezelfde partijen. Ook de meerderheidspartijen zelf geven de voorkeur aan die piste.
Verkiezingen of doorstart? De oppositiepartijen pleiten voor vervroegde verkiezingen, de uittredende meerderheidspartijen willen zo snel mogelijk een ploeg op de been brengen om de sociaal-economische dossiers aan te pakken en de verkoop van Fortis in goede banen te leiden. De Vlaamse christendemocraten zijn niet te vinden voor verkiezingen, ook niet om die in juni samen te laten vallen met de regionale en Europese stembusslag. Ze zien met BHV niet alleen een grondwettelijk obstakel. Een regering met een houdbaarheidsdatum van slechts enkele maanden is allesbehalve krachtdadig.
Vld en Franstaligen willen in juni stemmen Open Vld en de Franstalige partijen PS, MR en cdH zien samenvallende verkiezingen in juni wel zitten, ook al omdat de cohesie binnen de huidige coalitie niet echt groot is. Maar wie wil voor enkele maanden zo'n regering leiden? Want met Leterme voortwerken, zien ze niet meer zitten. Open Vld-voorzitter Bart Somers verklaarde op VRT-radio dat "de geloofwaardigheid van de instellingen nu belangrijker is" dan personen. Bij de Franstaligen valt te horen dat vier ontslagen volstaan.
Liberalen hebben geen zin in premierschap Achter de schermen wordt ondertussen volop overleg gepleegd, zowel tussen de partijen als intern. Vooral bij de CD&V zullen belangrijke keuzes moeten worden gemaakt. Of de liberale familie het premierschap gaat opeisen, is nog niet duidelijk. Open Vld en MR zijn sinds de breuk binnen het kartel CD&V/N-VA de grootste politieke familie. Bij Didier Reynders zou de zin om voor enkele maanden de fakkel over te nemen van Leterme echter niet bijster groot zijn. (belga/bf)
"Ik ben geen kandidaat-premier", zo heeft ontslagnemend MR-vicepremier Didier Reynders verklaard in 'De Zevende Dag'. Tegelijk noemt hij een eventuele terugkeer van Leterme "zeer moeilijk". Voorts stelt de MR-voorzitter dat de communautaire dialoog nu niet de eerste prioriteit is.
Juridisch niets te verwijten Volgens Reynders, die herhaalde dat hem juridisch in het dossier-Fortis niets kan verweten worden, wordt het moeilijk om de rit tot 2011 uit te doen. Ook de positie van Yves Leterme ligt in de huidige omstandigheden zeer moeilijk. Zelf is Reynders naar eigen zeggen geen kandidaat-premier. "Om kandidaat te zijn moet je voldoende steun krijgen", klonk het.
Wel onderhandelen Reynders liet nog verstaan dat hij wel bereid is om te onderhandelen over de communautaire dossiers, maar gezien de omstandigheden is dat nu misschien niet de eerste prioriteit. Reynders zet zich daarmee af tegen de suggestie van Vlaams minister-president Kris Peeters. Die verklaarde vrijdag in 'TerZake' de eis van de CD&V om ook over het communautaire te praten bij een doorstart van de federale regering. Peeters vindt dat de gemeenschapsdialoog niet mag stilvallen.
Slecht idee Peeters Ontslagnemend minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht (Open Vld) diende Peeters meteen van antwoord. Volgens De Gucht is het nu absoluut niet het moment om weer communautaire eisen op tafel leggen. "Ik vond dat die uitspraak een hoge graad van kunstmatigheid had", zegt De Gucht. "Het is totaal onrealistisch dat je nu, voor het opstellen van een noodregering, eerst gaat praten over hoe er garanties kunnen worden gegeven voor het communautaire."
"Je mag niet vergeten dat we met dat communautaire al 18 maanden bezig zijn", schetst De Gucht. "U moet mij eens uitleggen waarom er nu plotseling een moment zou zijn waarop men garanties kan vragen dat men daar wel mee vooruit raakt." (belga/adv)
"Notification: Je bent 'getagged' in een foto en wordt gedagvaard." Een Australische procureur heeft de populaire netwerksite Facebook gebruikt om een koppel mee te delen dat ze hun huis verliezen omdat ze hun lening niet afbetalen.
Privébericht op Facebook Een Australische rechtbank keurde vrijdag de aanvraag van advocaat Mark McCormacks goed om via Facebook wettelijke vonissen mee te delen en mensen te dagvaarden. McCormack probeerde eerst verschillende keren het koppel dat naliet hun lening af te betalen thuis of via e-mail te bereiken, maar al zijn pogingen waren tevergeefs. Toen hij zag dat het koppel een actief profiel op de netwerksite had, vroeg hij de rechtbank of hij hen via die weg mocht contacteren. Rechter David Harper benadrukt dat de officiële documenten via een privéberichtje op Facebook moeten verstuurd worden, opdat alleen de geadresseerde ze kan zien.
Dagvaarding via sms'je Australische rechtbanken gaven in het verleden al vaker de toestemming om mensen via e-mail of sms te dagvaarden, wanneer ze op alle andere manieren onbereikbaar bleken. In Australië is echter nog maar één gelijkaardige uitspraak gedaan over Facebook. Een rechter in Queensland besliste namelijk in april dat er geen wettelijke documenten via de netwerksite mochten opgestuurd worden. Hij meende dat de mogelijkheden om mensen via de post te contacteren nog niet uitgeput zijn. (adb)
De koning heeft vanmiddag premier Yves Leterme ontvangen. Het staatshoofd heeft normaal gezien iedere maandag een gesprek met de premier, maar ongetwijfeld stond de politieke crisis vanmiddag centraal. Leterme bood vrijdag het ontslag van zijn regering aan, maar de koning hield dat in beraad.
Leterme heeft het paleis van Laken verlaten zonder een verklaring af te leggen. In de namiddag zou de koning nog andere gasten ontvangen. Vooral de naam van Jean-Luc Dehaene als mogelijke opvolger wordt steeds luider genoemd. (gb)
KOM DEHAENE DEPANNEREN????
Dehaene De hachelijke situatie voedt de geruchten over een terugkeer van ex-premier Jean-Luc Dehaene op het politieke voorplan. Volgens de liberalen zou de PS aan CD&V hebben gevraagd om iemand naar voren te schuiven die linkser is dan Leterme. De liberalen stellen zich echter vragen over Dehaene als mogelijke interimpremier. Vooral zijn uitgesproken 'travaillistisch' profiel valt bij hen niet echt in goede aarde. Dehaene leidde in de jaren '90 twee roomsrode regeringen. Zijn pragmatische aanpak leverde hem bijnamen als 'loodgieter' op. (belga/sam)
Spaarrekeningen Kaupthing blijven na val regering geblokkeerd
SPAARREKENINGEN KAUPTHINGBANK BLIJVEN GEBLOKKEERD NA VAL REGERING
Het ontslag van de regering Leterme heeft ook gevolgen voor de geblokkeerde rekeningen van de klanten van de IJslandse Kaupthing Bank. Zolang er geen regering is, blijven de spaarrekeningen geblokkeerd. Dat staat te lezen in De Tijd.
Libische inmenging Gisteren was er eindelijk een oplossing in de maak voor de Luxemburgse tak van Kaupthing, dat instortte door de kredietcrisis. De Belgische tak is een bijhuis van de Kaupthing Luxemburg. Na maanden van getouwtrek werd eindelijk een akkoord bereikt over een overname door het Libische staatsfonds Libyan Investment Authority. Zowel de bestuurders, de schuldeisers, IJsland als de vertegenwoordigers van de Luxemburgse en Belgische overheden konden zich vinden in een moeizaam bereikt akkoord.
Regering moét formeel goedkeuren Maar dat akkoord moet nog formeel goedgekeurd worden door de Belgische regering om de blokkering van de spaarrekingen op te heffen. Sinds 9 oktober werd het spaargeld van duizenden klanten door de Luxemburgse toezichthouder geblokkeerd. Ruim 20.000 Belgische spaarders zijn klant bij de bank. (belga/dea)
Yves Leterme heeft het ontslag van zijn hele regering aangeboden. Dat heeft zijn woordvoerder iets voor 18 uur bevestig. De koning moet nu beslissen of hij het ontslag aanvaardt. Bij Open Vld valt te horen dat zij hebben aangedrongen op het ontslag van de voltallige regering. CD&V betwist dat. Het ontslag van de voltallige regering kwam er op voorstel van Yves Leterme, luidt het.
De zwanenzang van de regering-Leterme kwam er een uur nadat minister van Justitie Jo Vandeurzen ontslag had genomen voor zijn aandeel in de Fortis-affaire. Vandeurzen zette een stap terug nadat het rapport van Cassatie-voorzitter Ghislain Londers over mogelijke politieke inmenging in de Fortis-affaire de Kamer had bericht. Vandeurzen vond de nota van Cassatie te belastend.
"Belangrijke aanwijzingen" Volgens het rapport van Cassatie zijn er geen juridische bewijzen van een poging tot belemmering van de rechtsgang, maar zijn er ongetwijfeld belangrijke aanwijzingen in die zin. Het rapport levert vooral kritiek op de kabinetschef van premier Leterme, Hans D'Hondt, en op minister Vandeurzen. Vandeurzen zou tussengekomen zijn bij het hof van beroep dat de Fortis-affaire behandelde en heeft daarmee de indruk gewekt druk te willen uitoefenen op de rechterlijke macht.
"Ik heb geen fouten gemaakt" Vandeurzen zegt ontslag te hebben genomen als minister omdat de eerste voorzitter van het Hof van Cassatie geen uitsluitsel kon geven over de wettelijkheid van zijn optreden in het dossier-Fortis. Hij blijft er wel bij dat hij geen fouten heeft gemaakt. "Ik wil formeel betwisten dat ik, of mijn kabinet, instructies hebben gegeven om het hof van beroep te beïnvloeden", zei hij vanavond op een persconferentie. Vandeurzen aanvaardt het verslag van het hof van Cassatie evenwel. Volgens hem zal de geschiedenis uitwijzen welke de rol van de magistratuur was in deze crisis.
Geloofwaardigheid Vandeurzen kan niet aanvaarden "dat men van mij als minister van Justitie verwacht dat ik mijn bevoegdheden inzake een goede werking van Justitie op een andere manier zou uitoefenen omdat de Belgische staat partij is in een geding". "Een minister van Justitie die een grondige en broodnodige hervorming van Justitie wil doorvoeren, moet daarvoor het gezag en de geloofwaardigheid hebben. De schijn van betrokkenheid bij ontoelaatbare praktijken (als die er al zouden zijn), zou dit verhinderen", vervolgt hij.
"Leterme unfair behandeld" Vandeurzen schrijft nog dat Yves Leterme volgens hem de jongste jaren vaak op een unfaire manier is behandeld. Hij dankt Leterme en alle collega's voor de boeiende periode die hij in deze regering mocht meemaken, zijn kabinetsmedewerkers en ook de CD&V-fracties in Kamer en Senaat voor hun steun en medewerking. "De geschiedenis zal aantonen op welke manier de magistratuur zelf een zeer belangrijke rol heeft gespeeld in het tot stand komen van deze crisis van de instellingen. Als men meer autonomie wil, zal men ook moeten aantonen in staat te zijn daar op een verantwoordelijke manier mee om te gaan", luidt het nog.
Open Vld Open Vld zegt intussen zich ernstig te willen beraden over het verslag van de eerste voorzitter van het Hof van Cassatie. Voorzitter Bart Somers zei voor aanvang van de vergadering in de Kamer dat de inhoud heel ernstig en onthutsend is. "Dit hoort niet thuis in een rechtsstaat", aldus Somers, die eraan toevoegde dat men "hier niet licht kan overstappen". (bdr/lpb/belga)
Eén van de twee Belgen die vorige week 7,5 miljoen euro wonnen met Euro Millions, heeft zich gemeld. Het gaat om een koppel dat een biljet invulde in Turnhout. Dat laat de Nationale Loterij weten. Vorige week bleek dat liefst twee Belgen de vijf winnende nummers en twee juiste sterren hadden ingevuld.
7,5 miljoen euro Als enige in Europa wonnen ze beide 7,5 miljoen euro. Het gaat om een koppel dat zijn biljet indiende in een tankstation aan de afrit van de snelweg in Turnhout. Na hun tankbeurt besloten ze nog snel ter plaatse de nummers in te vullen.
Tweede winnaar? De winnaars willen anoniem blijven en enkele maanden nadenken wat ze met de miljoenen zullen doen. Om in alle rust te overleggen, hebben ze alvast een reis gepland. De tweede
Het einde van Yves Leterme als premier lijkt nabij nadat opnieuw bezwarende elementen zijn opgedoken in het dossier rond het Fortis-arrest. Nieuwe premier? Alle ministers van de federale regering zitten momenteel op de Wetstraat 16. Officiële reacties worden voorlopig niet gegeven, maar in de Kamer zijn de geruchten vrij eenduidig: "Leterme neemt ontslag als premier". De regering zou niet vallen, maar zou verder gaan onder een nieuwe premier. Kamervoorzitter Herman Van Rompuy en CD&V-voorzitster Marianne Thyssen zijn namen die genoemd worden als mogelijke opvolger.
Wél manipulatie Aanleiding voor het crisisoverleg is een brief van eerste voorzitter van het hof van cassatie Ghislain Londers aan Kamervoorzitter Herman Van Rompuy. Londers laat daarin weten dat "alles in het werk is gesteld opdat het arrest van de 18de Kamer van het hof van beroep (in de Fortis-zaak) niet zou kunnen worden uitgesproken zoals voorzien".
Cassatie meent dus dat er duidelijk sprake is van beïnvloeding van het gerecht. Ook minister van Financiën Reynders en Justitieminister Vandeurzen zouden betrokken zijn bij de beïnvloeding. Hieronder vind je de brief van Londers. (belga/bf)