WAT ZIJN GEDROOGDE VRUCHTEN???
Gedroogde vruchten zijn de verschillende soorten fruit die bewaard worden door het drogen of konfijten van de tropische vruchten.
Tropische vruchten groeien aan planten die in een tropisch klimaat gedijen. Ze zijn vaak zoet en sappig. Het zonnige klimaat in de subtropen zorgt voor een goede voedingsbodem voor de vruchtbomen. Daarom dat het in exotische landen de smaakvolle, voedzame gedroogde vruchten hun oorsprong vinden.
Zuidvrucht is een verzamelnaam, oorspronkelijk voor verse en gedroogde vruchten die afkomstig zijn en geïmporteerd worden uit de landen rond de Middellandse Zee. Tegenwoordig komen de verse vruchten uit de gehele wereld.
Wanner men vers fruit langer wilt bewaren is het best om het te drogen. Gedroogd bewaard fruit, zelfs bij gebrek aan koeling vrij lang en verlengd beduidend zijn houdbaarheidsperiode. Wanneer het verse fruit niet beschikbaar is, onpraktisch of uit seizoen, kan gedroogd fruit een alternatief verstrekken. Het wordt vaak toegevoegd aan bakselmengelingenen ontbijtgranen.
VOL MET VITAMINEN
Van zuidvruchten is door het drogen vaak een groot deel van de vitaminen c verdwenen, maar de koolhydraten zijn nog volop aanwezig. Gedroogde fruit heeft een sterker aroma, een hogere voedingswaarde en meer energie dan verse vruchten. Dit is eigenlijk heel logisch. Dit komt onder meer door het hoge gehalte aan vezels waardoor de aanwezige suikers langzamer door je lichaam worden opgenomen. Ook bevatten de vruchten veel waardevolle bouwstenen voor een goede gezondheid. Dit komt doordat het vocht voor een gedeelte uit de vrucht gehaald is, waarbij de voedingstoffen, zoals koolhydraten, voedingsvezels, vitamines en mineralen bewaard blijven.
De voedingswaarde per gewichtseenheid is dus hoger dan bij verse vruchten. Gemiddeld leveren ze ongeveer 240 kcal per 100 gram. Hiervan is 92 procent afkomstig van koolhydraten en het overige van (plantaardig) eiwit. Gedroogde zuidvruchten zijn relatief rijk aan vitamine B1, B2, B3 en vitamine B6, en dieetmineralen zoals mangaan, foliumzuur, ijzer, magnesium, fosfor, natrium, koper en kalium.
Tevens zijn de meeste gedroogde zuidvruchten, maar vooral gedroogde vijgen, pruimen, en abrikozen zeer rijk aan voedingsvezels.
Gedroogde zuidvruchten hoeven niet persé geweekt te worden. De opname van voedingsstoffen wordt niet beïnvloed door de hoeveelheid vocht. Weken brengt het vochtgehalte in de vrucht tot zijn oorspronkelijke hoeveelheid terug. In gedroogde vorm zijn de zuidvruchten sterker van smaak, in het bijzonder zoeter, omdat de vruchten relatief meer (vruchten)suikers bevatten. Gedroogde vruchten trekken veel vocht aan, daarom is het van belang bij gedroogde vruchten veel vocht te drinken. Anders wordt vocht aan de darminhoud onttrokken en dat kan tot verstopping leiden.
GEZOND SNOEPJE
Hou je van snoepen geen probleem maar snoep gezond.Denk aan gedroogde vruchten ze zijn een makkelijke knabbel voor of tijdens het werken, of een snoepje na het eten. Een zakje gedroogd fruit in de auto is een slimme en gezonde manier om de ongezonde snacks die vaak onderweg worden gehaald te weerstaan.
Ze zijn verrassend lekker met hun hoge gehalte aan kalium.
Voor veel sporters een aangename manier om je fitheid te ondersteunen voor extra suikers en energie. Dus een uitstekende oppepper, vooral voor sportlui, opgroeiende kinderen, ouderen, zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven.
Aangezien gedroogde vruchten verkregen worden door voor een groot gedeelte het vocht uit de verse vruchten te halen, ligt hun voedingswaarde per gewichtseenheid vier keer zo hoog. Eet ze dus met mate. Eén portie gedroogde vruchten staat namelijk gelijk met vier stukken fruit.
Gedroogde vijgen en pruimen hebben de hoogste voedingswaarde. Van de verse vruchten hebben dadels de hoogste voedingswaarde.
- Gedroogd fruit is heerlijk als gezond tussendoortje
- Gedroogd fruit is een gezond snoepje
- De vruchten zijn heerlijk zoet en lekker.
- Het is een aanrader voor kinderen vanwege de hoge voedingswaarde; ideaal als je kind een moeilijke eter is
- Ze zijn ideaal om je energiepeil hoog te houden zonder pieken en dalen
- Maak van gedroogde vruchten een onderdeel van je dagelijkse voeding en je maakt een stap vooruit in de gezonde richting
DIKMAKERS ???
De consumptie van gedroogd fruit leidt er niet toe dat mensen te dik worden, maar zorgt juist voor een verminderde kans op de ontwikkeling van overgewicht, hart- en vaatziekten en diabetes.Gedroogde zuidvruchten zoals rozijnen, gedroogde pruimen, dadels en vijgen blijken vol gezonde voedingsstoffen te zitten.. Dit heeft TNO Kwaliteit van Leven geconcludeerd na analyse van beschikbare onderzoeksgegevens. Projectnummer 03112251
Tegenwoordig gaat men er vanuit dat gedroogde fruit en noten dikmakers zijn door het hoge vetgehalte en de grote hoeveelheid aan calorieën. Toch blijkt uit een onderzoek van TNO dat noten kunnen bijdragen aan het behoud van een normaal gewicht en zelfs aan gewichtsverlies. Dit laatste is onder meer gebleken uit een onderzoek onder 12.000 Amerikanen, van wie de noteneters een duidelijk lagere BMI hadden dan de controlegroep.
Het zou kunnen dat de grote hoeveelheid vezels en eiwitten tot een verzadigd gevoel leiden en dus tot een lagere totale voedselconsumptie. Bovendien zijn 80 à 90 procent van de vetten van het gezonde, onverzadigde type, dat het cholesterolgehalte in het bloed helpt te verlagen en daarmee ook het risico van hart- en vaatziekten vermindert.
VOORDELEN
Voedingsmiddelen rijk aan voedingsvezels zorgen voor een natuurlijke bescherming tegen een groot aantal ziekten.
Voordelen van voedingsvezels:
-
behouden het evenwicht tussen het goede en slechte cholesterol in het bloed
-
minder vetafzettingen ophopen in de slagaders
-
kans op aderverkalking en andere hart- en vaatziekten verminderd
-
goed voor mensen met suikerziekte, verstopping en galstenen
-
vruchten hebben anti bacteriële eigenschappen
-
helpen ons te beschermen tegen bepaalde types kanker bv. dikke darmkanker
-
kunnen voor een betere darmtransit zorgen zodat er minder kans is op verstopping
-
vergroten het verzadigingsgevoel
-
verbeteren het bloedsuikermetabolisme
-
afkomstig van groenten en fruit hebben een gunstige invloed op het cholesterolgehalte
Het gedroogde fruit wordt gemaakt van hoogwaardige producten. Tijdens het drogen en persen worden er geen bindmiddelen, houdbaarheidsmiddelen etc. toegevoegd. De producten zijn 100% natuurlijk.
EEN GOEDE CONDITIE
Gedroogd fruit ondersteunt het lichaam bij het in zo`n optimaal mogelijke conditie te blijven. Ideaal ook voor sporters om extra energie te winnen tijdens fo na het sporten. Gedroogd fruit zijn een goede aanvulling voor op het gewone voer.Doordat het vocht grotendeels uit de vruchten is verdwenen, bevatten ze relatief veel stoffen zoals vezels, vitamines en mineralen. Daarnaast zijn ze in tegenstelling tot noten vrij van vet en juist rijk aan koolhydraten. Ze verkleinen de kans op overgewicht en hart- en vaatziekten en stimuleren door het hoge vezelgehalte een goede darmwerking. Wie een ware vezelbom tot zich wil nemen, doet er goed aan om gedroogde vijgen of gedroogde pruimen of abrikozen te eten.
De keuze is groot: gedroogde abrikozen, vijgen, peren, appels, mango's, kiwi's, kersen, dadels, vijgen, pruimen, rozijnen, kumquats, cranberry's, ananas,moerbeien en nog veel andere gedroogde tropische vruchten.
WERELDPRODUCTIE
Het Middellandse Zeeklimaat is uitermate geschikt voor de teelt en groei van vele vruchten. De landen in dit gebied leveren dan ook bijna driekwart van de totale wereldproductie met Turkije, Griekenland, Spanje, Italië, voorop. Buiten Europa zijn dat Marokko, Midden Oosten, India, Tunesië, Algerije en Centraal-Amerika.
Herkomst, bodemgesteldheid en weersomstandigheden beïnvloeden de groei en de smaak van de vruchten.
De belangrijkste landen voor gedroogde vruchten zijn:
Griekenland... cultuur en krenten
Griekenland is het mediterrane land van de gedroogde druiven en krenten. Hun handelsmerk: krenten uit Korinthie. De beste krenten komen van het beroemde schiereiland Peleponnesus.
Frankrijk...finesse in noten en fruit
Gedroogde pruimen uit Frankrijk zijn heel bekend en behoren tot de beste ter wereld. Ook de walnoten uit Grenoble getuigen van een verfijnde smaak, veelal gebruikt in heerlijke notenkaasjes.
Turkije ...rijkdom aan rozijnen
Een van de belangrijkste landen voor vruchten ter wereld is Turkije. Fijnproevers weten dat de beste hazelnoten, vijgen, abrikozen en vooral rozijnen daar vandaan komen.
Midden Oosten...zoet en zacht
Woestijngebieden, heet en droog leveren prachtige zoete gedroogde vruchten, waarmee je veel kunt doen in de keuken of als snackhapje. Vruchten van de dadelpalmboom zijn niet te versmaden. Dadels uit het Midden Oosten zijn een echte delicatesse en de beste ter wereld.
India...edele noten
India exporteert veel kwaliteit in cashewnoten. Ze groeien in de tropen aan de vruchten van de cashewnotenboom. Meulberrie's en cranberrie's zijn de top.
Cillie... tropical trees
Kokos is een van de tropische producten van dit mooie land. Wat je er allemaal niet mee kunt en hoe lekker ze zijn moet je echt proeven. En verder is het het land van de ananas en de papaja.
Australië...stijgend met stip
Uit Australië komt de koningin der noten, de macadamia. De laatste jaren heel geliefd in salades en desserts of bij de borrel.
Zuid-Afrika...milde klimaat
Langzaam maar zeker veroveren zuidvruchten uit ZuidAfrika Europa. Pecannoten bijvoorbeeld of abrikozen,peren en perziken.
Californië...de goudkust
De ultieme streek van vele noten en zuidvruchten. Daar komt bijvoorbeeld ook de bulk van de gedroogde pruimen vandaan. En daar tref je ook de beste amandelen. De goudkust voor gedroogd fruit en verse noten.
Bron: http://www.olijfje.eu/page.asp?langue=NL&DocID=114912
11-11-2012 om 20:53
geschreven door Tamara 
|