Inhoud blog
  • Gisteren een nieuwe sport uitgeprobeerd, calisthenic
  • Nieuwe vervanger voor aardappelen
  • 12 redenen om geraffineerde suiker te laten
  • Chocolade pralines maken
  • Gedroogde vruchten gezond of niet?
    Zoeken in blog

    slanke lijn

    09-10-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gisteren een nieuwe sport uitgeprobeerd, calisthenic
    Cali wat? Calisthenic ook wel street fitness of urban fitness genoemd. Dit is fitness met het eigen lichaamsgewicht, dus zonder fitnesstoestellen of gewichten. 
    Ik vond het een hele leuke ervaring, gisteren waren er 25 vrouwen, dat was wel heel veel. Hopelijk volgende week wat minder volk.
    Het is een stevige work-out, toch wel een basis conditie nodig. Vandaag redelijk stijf, ik weet nu dat ik gisteren alle spiergroepen getraind heb  
    Het leuke hieraan is dat je de work-out ook thuis verder kan inoefenen, want je hebt geen toestellen nodig. Iedere week zou het een andere work-out zijn. Ik kijk al uit naar de volgende!
    Het kost 5 euro per beurt of 50 euro voor een 12 beurten kaart.
    Vrouwen en mannen trainen apart, al mogen de vrouwen ook meedoen met de mannen, maar die work-out is nog veel zwaarder. 

    meer info vind je op: rbody.be

    Groetjes Tamara

    09-10-2014 om 21:54 geschreven door Tamara  


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuwe vervanger voor aardappelen
    Hallo iedereen,

    Sinds kort heb ik een nieuwe lekkere vervanger gevonden voor aardappelen. Pompoen! 

    Twee recepten ten die ik al geprobeerd heb:

    Boerenkool met pompoen

    Ingrediënten: Pompoen, spekreepjes, champignons en boerenkool.

    Bereiding:
    Eerst de pompoen en boerenkool stomen of koken.
    De spekjes bakken in kokosolie ongeveer 4 min.
    champignons toevoegen
    pompoen en boerenkool onder elkaar pletten en toevoegen aan de spekjes en champignons.

    spruitjes met pompoen

    ingrediënten: spruitjes, pompoen, spekjes, kokosmelk

    Bereiding:
    De spruitjes en pompoen koken of stomen
    De spekjes bakken (4min)
    spruitjes en pompoen toevoegen, nog even laten stoven.
    kokosmelk toevoegen en nog 10 minuutjes laten koken.


    09-10-2014 om 21:28 geschreven door Tamara  


    07-02-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.12 redenen om geraffineerde suiker te laten
    Hallo iedereen,

    Een artikel uit BioGezond, toont aan waarom je beter geen geraffineerde suikers eet. (zie bijlage).

    Groetjes,

    Tamara

    Bijlagen:
    12 redenen om geraffineerde suiker te laten.docx (107.4 KB)   

    07-02-2013 om 19:45 geschreven door Tamara  


    01-12-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Chocolade pralines maken

    ZELF CHOCOLADE PRALINES MAKEN 

    Zelf chocolade maken is super gemakkelijk. Het is ook veel goedkoper dan dure chocoladebars kopen. Je kan chocoladepralines op 2 manieren maken : met kokosolie of met cacaoboter.

    Wanneer je deze met kokosolie maakt, moet je er wel aan denken dat kokosolie vloeibaar wordt op kamertemperatuur. Daarom kan je de pralines niet bewaren zonder koeling. Ze liggen dus bij mij altijd in de vriezer. Een 5-tal minuutjes uit de vriezer en ze zijn beet-klaar.

    Zo maak je ze :

    Ingrediënten

    Je hebt maar 3 dingen nodig

    • 125 g agavesiroop (of een andere zoetstof naar keuze – momenteel gebruik ik weer vaker kokosbloemsuiker)
    • 125g cacaoboter
    • 110g cacaopoeder

    Bereiding

    • Zorg dat de cacaobrokken vloeibaar worden. Dit kan je doen door de cacao au bain marie in een kom met heet water te zetten.
    • Meng dan alles door mekaar en giet over in pralinevormpjes of gewoon in een ijsblokjesvorm.
    • Laat in de vriezer of ijskast koelen.








    http://afslankcoaching.be/zelfgemaakte-pralines/

    01-12-2012 om 21:27 geschreven door Tamara  


    11-11-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gedroogde vruchten gezond of niet?
    WAT ZIJN GEDROOGDE VRUCHTEN???
     
    Gedroogde vruchten zijn de verschillende soorten fruit die bewaard worden door het drogen of konfijten van de tropische vruchten.
     
    Tropische vruchten groeien aan planten die in een tropisch klimaat gedijen. Ze zijn vaak zoet en sappig. Het zonnige klimaat in de subtropen zorgt voor een goede voedingsbodem voor de vruchtbomen. Daarom dat het in exotische landen de smaakvolle, voedzame gedroogde vruchten hun oorsprong vinden.
    Zuidvrucht is een verzamelnaam, oorspronkelijk voor verse en gedroogde vruchten die afkomstig zijn en geïmporteerd worden uit de landen rond de Middellandse Zee. Tegenwoordig komen de verse vruchten uit de gehele wereld.
    Wanner men vers fruit langer wilt bewaren is het best om het te drogen. Gedroogd bewaard fruit, zelfs bij gebrek aan koeling vrij lang en verlengd beduidend zijn houdbaarheidsperiode. Wanneer het verse fruit niet beschikbaar is, onpraktisch of uit seizoen, kan gedroogd fruit een alternatief verstrekken. Het wordt vaak toegevoegd aan bakselmengelingenen ontbijtgranen.
     
     
    VOL MET VITAMINEN
     
    Van zuidvruchten is door het drogen vaak een groot deel van de vitaminen c verdwenen, maar de koolhydraten zijn nog volop aanwezig. Gedroogde fruit heeft een sterker aroma, een hogere voedingswaarde en meer energie dan verse vruchten. Dit is eigenlijk heel logisch. Dit komt onder meer door het hoge gehalte aan vezels waardoor de aanwezige suikers langzamer door je lichaam worden opgenomen. Ook bevatten de vruchten veel waardevolle bouwstenen voor een goede gezondheid. Dit komt doordat het vocht voor een gedeelte uit de vrucht gehaald is, waarbij de voedingstoffen, zoals koolhydraten, voedingsvezels, vitamines en mineralen bewaard blijven.
     
    De voedingswaarde per gewichtseenheid is dus hoger dan bij verse vruchten. Gemiddeld leveren ze ongeveer 240 kcal per 100 gram. Hiervan is 92 procent afkomstig van koolhydraten en het overige van (plantaardig) eiwit. Gedroogde zuidvruchten zijn relatief rijk aan vitamine B1, B2, B3 en vitamine B6, en dieetmineralen zoals mangaan, foliumzuur, ijzer, magnesium, fosfor, natrium, koper en kalium.
     
    Tevens zijn de meeste gedroogde zuidvruchten, maar vooral gedroogde vijgen, pruimen, en abrikozen zeer rijk aan voedingsvezels.
      
    Gedroogde zuidvruchten hoeven niet persé geweekt te worden. De opname van voedingsstoffen wordt niet beïnvloed door de hoeveelheid vocht. Weken brengt het vochtgehalte in de vrucht tot zijn oorspronkelijke hoeveelheid terug. In gedroogde vorm zijn de zuidvruchten sterker van smaak, in het bijzonder zoeter, omdat de vruchten relatief meer (vruchten)suikers bevatten. Gedroogde vruchten trekken veel vocht aan, daarom is het van belang bij gedroogde vruchten veel vocht te drinken. Anders wordt vocht aan de darminhoud onttrokken en dat kan tot verstopping leiden.
     
     
    GEZOND SNOEPJE
     
    Hou je van snoepen geen probleem maar snoep gezond.Denk aan gedroogde vruchten ze zijn een makkelijke knabbel voor of tijdens het werken, of een snoepje na het eten. Een zakje gedroogd fruit in de auto is een slimme en gezonde manier om de ongezonde snacks die vaak onderweg worden gehaald te weerstaan.
    Ze zijn verrassend lekker met hun hoge gehalte aan kalium.
    Voor veel sporters een aangename manier om je fitheid te ondersteunen voor extra suikers en energie. Dus een uitstekende oppepper, vooral voor sportlui, opgroeiende kinderen, ouderen, zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven.
     
    Aangezien gedroogde vruchten verkregen worden door voor een groot gedeelte het vocht uit de verse vruchten te halen, ligt hun voedingswaarde per gewichtseenheid vier keer zo hoog. Eet ze dus met mate. Eén portie gedroogde vruchten staat namelijk gelijk met vier stukken fruit.

    Gedroogde vijgen en pruimen hebben de hoogste voedingswaarde. Van de verse vruchten hebben dadels de hoogste voedingswaarde.
     
    Gedroogd fruit is heerlijk als gezond tussendoortje
    - Gedroogd fruit is een gezond snoepje 
    - De vruchten zijn heerlijk zoet en lekker.
    - Het is een aanrader voor kinderen vanwege de hoge voedingswaarde; ideaal als je kind een moeilijke eter is
    - Ze zijn ideaal om je energiepeil hoog te houden zonder pieken en dalen
    - Maak van gedroogde vruchten een onderdeel van je dagelijkse voeding en je maakt een stap vooruit in de gezonde richting
     
     
     
    DIKMAKERS ???
     
    De consumptie van gedroogd fruit leidt er niet toe dat mensen te dik worden, maar zorgt juist voor een verminderde kans op de ontwikkeling van overgewicht, hart- en vaatziekten en diabetes.Gedroogde zuidvruchten zoals rozijnen, gedroogde pruimen, dadels en vijgen blijken vol gezonde voedingsstoffen te zitten.. Dit heeft TNO Kwaliteit van Leven geconcludeerd na analyse van beschikbare onderzoeksgegevens. Projectnummer 03112251
     
    Tegenwoordig gaat men er vanuit dat gedroogde fruit en noten dikmakers zijn door het hoge vetgehalte en de grote hoeveelheid aan calorieën. Toch blijkt uit een onderzoek van TNO dat noten kunnen bijdragen aan het behoud van een normaal gewicht en zelfs aan gewichtsverlies. Dit laatste is onder meer gebleken uit een onderzoek onder 12.000 Amerikanen, van wie de noteneters een duidelijk lagere BMI hadden dan de controlegroep.
     
    Het zou kunnen dat de grote hoeveelheid vezels en eiwitten tot een verzadigd gevoel leiden en dus tot een lagere totale voedselconsumptie. Bovendien zijn 80 à 90 procent van de vetten van het gezonde, onverzadigde type, dat het cholesterolgehalte in het bloed helpt te verlagen en daarmee ook het risico van hart- en vaatziekten vermindert.
     
     
     
    VOORDELEN
     
    Voedingsmiddelen rijk aan voedingsvezels zorgen voor een natuurlijke bescherming tegen een groot aantal ziekten.
     
    Voordelen van voedingsvezels:
    • behouden het evenwicht tussen het goede en slechte cholesterol in het bloed
    • minder vetafzettingen ophopen in de slagaders
    • kans op aderverkalking en andere hart- en vaatziekten verminderd
    • goed voor mensen met suikerziekte, verstopping en galstenen
    • vruchten hebben anti bacteriële eigenschappen
    • helpen ons te beschermen tegen bepaalde types kanker bv. dikke darmkanker
    • kunnen voor een betere darmtransit zorgen zodat er minder kans is op verstopping
    • vergroten het verzadigingsgevoel
    • verbeteren het bloedsuikermetabolisme
    • afkomstig van groenten en fruit hebben een gunstige invloed op het cholesterolgehalte
    Het gedroogde fruit wordt gemaakt van hoogwaardige producten. Tijdens het drogen en persen worden er geen bindmiddelen, houdbaarheidsmiddelen etc. toegevoegd. De producten zijn 100% natuurlijk.
     
     
    EEN GOEDE CONDITIE
     
    Gedroogd fruit ondersteunt het lichaam bij het in zo`n optimaal mogelijke conditie te blijven. Ideaal ook voor sporters om extra energie te winnen tijdens fo na het sporten. Gedroogd fruit zijn een goede aanvulling voor op het gewone voer.Doordat het vocht grotendeels uit de vruchten is verdwenen, bevatten ze relatief veel stoffen zoals vezels, vitamines en mineralen. Daarnaast zijn ze in tegenstelling tot noten vrij van vet en juist rijk aan koolhydraten. Ze verkleinen de kans op overgewicht en hart- en vaatziekten en stimuleren door het hoge vezelgehalte een goede darmwerking. Wie een ware vezelbom tot zich wil nemen, doet er goed aan om gedroogde vijgen of gedroogde pruimen of abrikozen te eten.
     
    De keuze is groot: gedroogde abrikozen, vijgen, peren, appels, mango's, kiwi's, kersen, dadels, vijgen, pruimen, rozijnen, kumquats, cranberry's, ananas,moerbeien en nog veel andere gedroogde tropische vruchten.
     
     
     
    WERELDPRODUCTIE
     
    Het Middellandse Zeeklimaat is uitermate geschikt voor de teelt en groei van vele vruchten. De landen in dit gebied leveren dan ook bijna driekwart van de totale wereldproductie met Turkije, Griekenland, Spanje, Italië, voorop. Buiten Europa zijn dat Marokko, Midden Oosten, India, Tunesië, Algerije en Centraal-Amerika.
     
    Herkomst, bodemgesteldheid en weersomstandigheden beïnvloeden de groei en de smaak van de vruchten.
     
    De belangrijkste landen voor gedroogde vruchten zijn:
     
    Griekenland... cultuur en krenten
     
    Griekenland is het mediterrane land van de gedroogde druiven en krenten. Hun handelsmerk: krenten uit Korinthie. De beste krenten komen van het beroemde schiereiland Peleponnesus.
     
     
    Frankrijk...finesse in noten en fruit
     
    Gedroogde pruimen uit Frankrijk zijn heel bekend en behoren tot de beste ter wereld. Ook de walnoten uit Grenoble getuigen van een verfijnde smaak, veelal gebruikt in heerlijke notenkaasjes.
     
     
    Turkije ...rijkdom aan rozijnen
     
    Een van de belangrijkste landen voor vruchten ter wereld is Turkije. Fijnproevers weten dat de beste hazelnoten, vijgen, abrikozen en vooral rozijnen daar vandaan komen.
     
     
    Midden Oosten...zoet en zacht
     
    Woestijngebieden, heet en droog leveren prachtige zoete gedroogde vruchten, waarmee je veel kunt doen in de keuken of als snackhapje. Vruchten van de dadelpalmboom zijn niet te versmaden. Dadels uit het Midden Oosten zijn een echte delicatesse en de beste ter wereld.
     
     
    India...edele noten
     
    India exporteert veel kwaliteit in cashewnoten. Ze groeien in de tropen aan de vruchten van de cashewnotenboom. Meulberrie's en cranberrie's zijn de top. 
     
     
    Cillie... tropical trees
     
    Kokos is een van de tropische producten van dit mooie land. Wat je er allemaal niet mee kunt en hoe lekker ze zijn moet je echt proeven. En verder is het het land van de ananas en de papaja.
     
     
    Australië...stijgend met stip
     
    Uit Australië komt de koningin der noten, de macadamia. De laatste jaren heel geliefd in salades en desserts of bij de borrel.
     
     
    Zuid-Afrika...milde klimaat
     
    Langzaam maar zeker veroveren zuidvruchten uit Zuid–Afrika Europa. Pecannoten bijvoorbeeld of abrikozen,peren en perziken.
     
     
    Californië...de goudkust
     
    De ultieme streek van vele noten en zuidvruchten. Daar komt bijvoorbeeld ook de bulk van de gedroogde pruimen vandaan. En daar tref je ook de beste amandelen. De goudkust voor gedroogd fruit en verse noten.
     
    Bron: http://www.olijfje.eu/page.asp?langue=NL&DocID=114912

    11-11-2012 om 20:53 geschreven door Tamara  


    15-10-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Voedselzandloper

    Redactrice van Steps volgt het voedingsadvies van de voedselzandloper en probeert dit een maand uit. In de bijlage haar blogs van gedurende een maand, ontdek wat haar resultaat was.

    Groetjes Tamara

    Bijlagen:
    Redactrice van Steps voedselzandloper.docx (1.3 MB)   

    15-10-2012 om 20:17 geschreven door Tamara  


    14-10-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Quinoa nieuwe foodtrend!

    Vandaag weer een nieuwe hippe gezonde foodtrend die ons land aan het veroveren is: quinoa, spreek uit: kien-wah.
    Quinoa is een graansoort, het wordt zelfs supergraan genoemd. Het zijn kleine bruine knapperige korreltjes met een nootachtige smaak. Het zijn de zaadjes van een plant die altijd al door mensen gebruikt worden als voedsel en bekend is geworden door de verbouw hiervan in Bolivia in het Andesgebergte. De Inca’s noemden quinoa “moeder onder de granen” . Pas in de 20e eeuw is het door gezondheidswetenschappers weer opnieuw ontdekt. Het wordt dus graan genoemd, terwijl het eigenlijk zaadjes zijn.
    quinoaWaarom wordt het quinoa supergraan genoemd? Quinoa is het meest perfecte voedsel wat we kennen. Het heeft een uitzonderlijk hoge voedingswaarde. Dit komt door het eiwitgehalte wat alle essentiële aminozuren bevat en door hoge percentage onverzadigde vetten. Ook het is vezelrijk en bevat hoge percentages anti-oxidanten en vitaminen en mineralen als ijzer, calcium (4x zoveel als tarwe) en vitamine B en E. Het is gewoon supergezond.
    Wat maakt quinoa bijzonder? Dat het gluten- en tarwevrij is en dus ook voor mensen met coeliakie geschikt is om te eten. Mensen die last hebben van hun darmflora verdragen quinoa heel goed en het wordt rustiger van binnen, dit komt door de hoge kwaliteit van de eiwitten, deze is veel beter dan bijvoorbeeld in vlees. Als je aan het afvallen bent is quinoa goed in te passen omdat het goed verzadigt en een volwaardig product is, wat bij gezond afvallen hoort!
    Hoe smaakt quinoa? Het heeft een volle, beetje nootachtige smaak, het is zacht en knapperig. Het wordt in het algemeen gewoon lekker gevonden.
    Hoe kun je quinoa gebruiken? Het is een vervanger voor vlees, rijst, pasta en aardappelen. Je kunt het overal in gebruiken. Warme maaltijden, salades. Maar je kunt er ook brood en cake van bakken. Er zijn heel veel mogelijkheden. Op smulweb vind je 58 quinoa-recepten als je op quinoa gaat zoeken. Ik geef hier een recept voor Quinoa-nasi!
    Waar kun je het kopen? In steeds meer supermarkten o.a. Delhaize, in natuur- en reformzaken. Sommige merken zoals Lassie brengen zelf ook quinoa op de markt. Volg de aanwijzingen op de verpakking. Ook in restaurants staan het steeds vaker op de menukaart.

    Samenvattend: Quinoa is een supergezond graan en echt de moeite waard om uit te proberen. Het is heel gemakkelijk klaar te maken en echt lekker om te eten. Voor mensen met een gluten- of tarwe allergie een welkome aanvulling. En het past helemaal in een gezonde leefstijl! 


    Bron: http://www.olijftak.com/gnr25.html

    14-10-2012 om 17:54 geschreven door Tamara  


    07-10-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Havermoutpap
    Havermoutpap

    Ingrediënten

    250 ml amandelmelk 
    2 eetlepels havermout
    1 theelepel stevia kristal
    Variaties: banaan of frambozen of gedroogd fruit,...

    Bereidingswijze:
    Op het vuur:
    Breng de melk aan de kook
    Voeg de havermout toe en de stevia laat nog even doorkoken 
    Zet van het vuur en voeg dan het fruit toe.
    Laat enkele minuten opstijven.

    Microgolfoven:
    Voeg de melk, stevia en havermout toe en zet 3 min op de hoogste stand, laat goed doorkoken.
    Laat enkele minuten opstijven en voeg het fruit toe.

    ===================================================================================================

    07-10-2012 om 18:36 geschreven door Tamara  


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Recepten
    Chocopasta
     
    Ingrediënten

    120g extra pure chocolade
    4 eetlepels amandelmelk
    30g boter zonder zout
    2 eieren
    1 theelepel stevia kristal (natuurwinkel)


    Bereidingswijze:

    Klop het eiwit van 2 eieren tot het goed stijf is.
    Voeg bij de 120g chocolade (zonder suiker!).
    4 eetlepels melk.
    30g echte boter en 1,2g gedroogde,verpulverde blaadjes.
    Verwarm gedurende2 min in de microgolfoven(maximum stand) of op een bain-marie.
    Als de chocolade goed gesmolten is, voegt U onder goed roeren de 2 eierdooiers toe.
    Het stijfgeklopte eiwit wordt dan toegevoegd onder goed rondroeren.
    De choco direct afsluiten, zodat hij niet hard wordt, nog een keer doorroeren.
    Laat de choco opstijven in de koelkast.
    ======================================================

    07-10-2012 om 18:28 geschreven door Tamara  


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een paar maanden verder
    Hallo iedereen,

    Ondertussen weer een paar maanden verder. Ik ben nu 25 kg kwijt. Ik tel mijn koolhydraten niet meer, maar ik eet nog steeds heel gezond.
    's morgens eet ik een volkoren boterham (twee sneden) met zelfgemaakte choco of muesli met gedroogd fruit zonder toegevoegde suikers of havermoutse pap. De koemelk vervang ik door amandelmelk.
    Als tussendoortjes eet ik 2 stukken fruit, of 1 stuk fruit en 50 gram gedroogd fruit of 50 gram noten natuur.
    's middags eet ik twee sneden volkorenbrood met vleesbeleg.
    Tussendoortje: zie eerste tussendoortje.
    Als avondeten eet ik nog steeds geen aardappelen, maar wel af en toe volkoren rijst, volkoren pasta, couscous en volkoren tortilla wraps.
    De verhouding blijft hetzelfde 2/4 groenten, 1/4 koolhydraten, 1/4 vlees of vis.
    Als dessertje vlak na mijn eten eet ik een reepje chocolade.
    Na het avondeten eet ik niets meer, dan geef ik mijn maag rust tot de volgende ochtend.
    Voor de rest ga ik twee keer per week naar de fitness en soms sport ik thuis nog extra: inline skaten, badminton, lopen,...

    Groetjes Tamara



    07-10-2012 om 18:12 geschreven door Tamara  




    Archief per week
  • 06/10-12/10 2014
  • 04/02-10/02 2013
  • 26/11-02/12 2012
  • 05/11-11/11 2012
  • 15/10-21/10 2012
  • 08/10-14/10 2012
  • 01/10-07/10 2012
  • 25/06-01/07 2012

    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    forum

    Druk op onderstaande knop om te reageren in mijn forum


    Mijn favorieten
  • fatsecret
  • Wat zijn goede koolhydraten kijk op de GI index
  • gezonde recepten van de foodhospital


  • Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs