Inhoud blog
  • 200 Parochie
  • 110 Bijnamen
  • 108 C.O.O. nu O.C.M.W.
  • 105 Jeugdraad
  • 103 Indeling
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Sibmeise
    Sib
    05-07-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.200 Parochie

    200 De parochie

     

    201 De parochie van Sint – Martinus

    Meise is één van de 8 parochies van de gemeente Meise. Voor de fusie was het één van de twee parochies van de oude gemeente Meise.

    Om het onderscheid tussen gemeente en parochie visueel te maken nam Natuurpunt het voortouw, door een deelgemeente of parochie cursief te schrijven.

    Parochies waren er voor de gemeentes. Historisch onderzoek houdt hier dus rekening mee. In deze rubrieken vinden jullie de resten van wat geschiedschrijvers samen zochten. Dat mag niet verloren gaan. Wij beperken ons meestal tot wat niet in boekvorm of in tijdschriften bestaat. Oude boeken, die niet meer uitgegeven worden en waarvan geen digitaal bestand, hernemen wij en de tekst wordt aangepast (cursieve tekst).

    De parochies zijn vroeger ontstaan dan de gemeentes; hieruit volgt dat de grenzen van de parochies en van de gemeenten niet                 altijd overeen stemmen. Onze bevolking is veel dankbaarheid verschuldigd aan die parochies want ze vormden de kernen van de beschavingsactie.

    In deel II van het parochiewezen van Brabant van dr. Verbesselt staan zeer interessante beschouwingen omtrent onze parochie.

    Hieruit blijkt dat Sint – Martinus Meise moet geklasseerd worden bij de moederparochies die de centra zijn voor de uitstraling van het missiewerk in een gebied en eveneens onder de tien voornaamste parochiën van gans de oude dekenij Brussel tussen Dender, Schelde, Rupel en Dijle.

    Sint – Martinus is de beschermheilige van de oude parochies in ons gewest o.a. Asse, Aalst, Halle, Sint – Maartens – Lennik.

    Deze centra zijn uitgekozen via een bestudeerd plan; de spreiding is goed beredeneerd, men is zeker niet loshoofdig aan het werk gegaan. Het is duidelijk dat de ganse streek eerst volledig geprospecteerd werd. Het ontstaan van deze missieparochies dringt zeer diep door in het verleden, zelfs tot in de VIIde eeuw.

    De voornoemde auteur voegt er een ander pertinent bewijs aan toe, namelijk de indeling van het grondgebied van de parochie in uitgestrekte vierkante kouters. Dergelijke blokvorming wijst op een zeer oude kadastrale methode die zelfs bij de Romeinen in voege was.

    De kerk en de huizen die de dorpskom vormen werden eveneens gebouwd binnen de grenzen van vierhoekige oppervlakten.

    Ik herhaal wat dr. Verbesselt voorop stelt : “dat de dorpskom, de kouters, het wegennet, de bodemindeling wijzen op de richting van een voorfrankische dorpsgroei en van een oude belangrijke nederzetting”.

    De moederparochie Meise had toezicht op de omliggende parochies o.a. Grimbergen, Strombeek-Bever, Sint-Brixius-Rode, Oppem, Amelgem , (vroeger zelfstandige parochie) Nieuwenrode en wellicht ook Humbeek en Beigem.

    In de strijd tussen de twee machten, de Berthouts en de Crainhems verloor de kerk van Meise het voorrecht van de moederkerk van het land van Grimbergen. De rollen werden omgekeerd, de parochie Meise werd onderworpen aan het gezag, aan het patronaat van de abdij van Grimbergen en geplaatst onder het toezicht van de heren van het hof van Meise – de ridders van Meise, die leenheren van de seigneurie van Grimbergen.

    In de studie van het parochiewezen worden als oudste pastoors van de parochie Sint-Martinus vermeld :

    Henricus, pastoor van Meise die reeds in 1211 als getuige voorkomt bij de overdracht van het tiendenrecht aan de abdij van Ninove.

    Esselinus, pastoor van Meise getuige voor een gift van land aan de abdij van Grimbergen in 1224. Het kan vreemd klinken dat deze eerste pastoors geen Norbertijnen waren.

    De abdij van Grimbergen bekomt eerst in 1249 de benoeming van haar kloosterlingen tot pastoor te Meise en te Wemmel.

    In 1132 werd door toedoen van de Berthouts het patronaat of begevensrecht van Meise overgedragen aan de abdij van Grimbergen (uit Nieuwenrode, H.Spinnael, 1974)

    Database A. Bettesone vermeldt :

    ca 1110 In een verloren gegane brief van bisschop Ode van Kamerijk werd de oudste vermelding van de parochiekerk van Meise als moederparochie terug gevonden, evenals nota’s over de stichting van de abdij van Grimbergen. De moederkerk van Meise omvatte de kerken van St.-Brixius-Rode en O.L.V. van Nieuwenrode, van Oppem, met Amelgem, van Strombeek en van Grimbergen (toen minder belangrijk dan die van Meise en die toch ook heel oud moet zijn geweest).

    In de oorkonde van 1132 die de schenking van de kerk van Meise aan de abdij van Grimbergen definitief maakte is er trouwens nog sprake van deze brief.

    Rond die tijd werden Grimbergen en Strombeek afgescheurd van de moederkerk Meise, maar St.-Brixius-Rode en Oppem bleven eraan verbonden.

    1127-1128 De seculiere priesters van Meise werden door de Norbertijnen van Grimbergen vervangen.

    1155 Bisschop Niklaas van Kamerrijk bevestigde voor de derde maal “altare videlicit de Wamblines (Wemmel), Berchem, Ramesdunc, Menza, Ophem, Rode, Strumbergen,” als toegewezen aan de abdij van Grimbergen. Hierin was er geen sprake van enig appendicum voor Meise. In deze brief werd de kapel van Amelgem reeds als bezit van de abdij van Grimbergen vermeld. Getuigen hierbij waren Bernerus de Ossela en Albertus de Amelrengem, sacerdotes of priesters.

    “Meise” van Jan Van den Eynde pag. 50

    Meise 10.6.1951 I

    Kapellen in de parochie St.-Martinus Meise

    St.-Annakapel

    Zie ook Berla 1984/05/04 en 1985/10/02


    05-07-2018 om 08:04 geschreven door jefldc  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    25-06-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.110 Bijnamen

    110 Bijnamen

    Die van Meise-dorp worden “de klot(te)boeren” genoemd. Deze term komt waarschijnlijk van grote boeren van het omliggende, die neerkeken op de kleine boertjes van Meise, die ze verweten dat hun aardappelen kleiner waren dan de “klotten” (aardkluiten).

    De tweede bijnaam van de Meisenaars luidt “beddenpissers” of een plattere versie “berrëzêkërs” (4). Het dialectwoord “berrë” betekent bed en “zêkën” betekent wateren. In de meeste parochies met patroonheilige Sint-Martinus komt deze bijnaam ook voor, omdat de mensen die met kinderen zaten die bedwaterden, op bedevaart kwamen om van het probleem af te geraken.

    Een derde bijnaam luidt : “de groeningen”, en dit wegens de menigvuldige bossen die hier eertijds waren. (volgens H.Van Dievoet , burgemeester van Meise van 1891 tot 1904, voor de oorlog een van de beste medewerkers aan “Eigen schoon en de Brabander”.

    Deelgemeente Rossem dankt zijn bijnaam aan Londerzeel. Zij noemden hen “de papeters” omdat ze in Rossem veel goudgele rijstenpap aten bereid met safraan. Een zegsman vertelde mij ook dat de pastoor ’s zondags van “zonnerweer” sprak als het te slecht weer was en de processie niet kon uitgaan. Zo dankten ze hun tweede bijnaam “die van zonnërweer” aan hun spitsvondige pastoor. En H. Van Dievoet schreef dat ze “boschuilen” genoemd worden wegens de menigvuldige bossen.

    Bronnen :

    (1) Les sobriquets des communes belges (blason populaire)” van J.Th.De Raadt uitgegeven door Constant Baune 50, Grétrystraat in Brussel in 1903

    (2) Brabantsch Sagenboek, De Cock en Teirlinck

    (3) Eigen schoon en de Brabander, nov. 1927 Xde jaargang pag. 178

    (4) Eigen onderzoek.


    25-06-2018 om 09:32 geschreven door jefldc  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.108 C.O.O. nu O.C.M.W.

    108 C.O.O. nu O.C.M.W.

    1968 Naamsverandering O.C.M.W.

    Voorzitters :

    1945 Verellen

    1946 Jan Van Gysel

    1953 Theopiel Olbrechts

    1959 Irma De boeck

    1960 Victor Krokaert

    1963 Paul Van der Veken

    1967 Constant De Vogelaere

    1971 Marcel De Vroede

    1974 Louis Becq


    25-06-2018 om 09:31 geschreven door jefldc  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.105 Jeugdraad

    105 Jeugdraad

    Op 6.9.1965 werd de Jeugdraad opgericht en bestaat ononderbroken tot nu. Twee maal werd de verjaardag van de oprichting foutief gevierd!

    Onder Gemeente Meise staat de volledige tabel.


    25-06-2018 om 09:29 geschreven door jefldc  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.103 Indeling

    103 Indeling

    De gemeente Meise omvat sedert de fusie de parochies Meise en Rode.

    Wolvertem bestond uit 5 parochies.

    Oppem was deel van de gemeente Brussegem.

    Sedert 1.1.1977 werd dat gemeente Meise.

    Gemeentelijke en politieke aangelegenheden werden gedetailleerd beschreven door Louis Becq in :

    “Van Roza tot Sonja. Politica’s in Wolvertem en Meise”

    “Bovenlokale politici uit Meise en Wolvertem”

    “Meise, een fusie met Wolvertem en Oppem” deel I 1921 – 1982

     


    25-06-2018 om 09:26 geschreven door jefldc  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.076 Roothuisje

    076 Roothuisje

    Naast de paardenbarak bevond zich een hoten constructie die door Danny Swaerts “Roothuisje” genoemd wordt.  Hij heeft er foto’s van en redde het kleine houten torentje.


    25-06-2018 om 09:18 geschreven door jefldc  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.075 Hoeve De Vreught

    075 Hoeve De Vreught

    Aan de ingang van de Plantentuin Meise – centrum staat de woning van de conciërge.  Momenteel is ze bewoond tot de afbraak door Paul borremans, landschapsarchitect.  Voor dat dit gebouw er stond, bevond zich op dezelfde plaats een hoeve.
    Via de dochter van bewoner Raymond De Vreught kregen wij een foto van de oorspronkelijke hoeve.


    25-06-2018 om 09:17 geschreven door jefldc  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.078
    078 

    25-06-2018 om 00:00 geschreven door jefldc  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    14-06-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.069 De hermitage

    069 De hermitage

    Inv. 11 Vidts 49/50 – foto 44,46 

    Neogotische troubadoerstijl, met uitkragend rieten dak. Vroeger jachtpaviljoen


    14-06-2018 om 09:42 geschreven door jefldc  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.067 Pachthof

    067 Pachthof 1854

    Pachthof (1854) Koning Leopold III en zijn jonge kinderen bezochten vaak deze boerderij van het Kasteel van Boechout. Het vroegere woonhuis met het torentje werd verbouwd tot kantoren. De Tuinwinkel is ingericht in de oude koeienstal. In de paardenstal bevinden zich technische ruimtes en sanitaire voorzieningen voor het publiek. In het karrenhuis zijn publieke voorzieningen geplaatst.


    14-06-2018 om 09:38 geschreven door jefldc  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)


    Archief per week
  • 02/07-08/07 2018
  • 25/06-01/07 2018
  • 11/06-17/06 2018
  • 04/06-10/06 2018
  • 27/11-03/12 1978

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs