De heks van Innisfree
Inhoud blog
  • j'adore paris!
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    creatief eigenwijs origineel
    22-11-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    Van de leraarskamer tot het Louvre.

    Misschien dat de leraarskamer de meest van schoonheid ontdane plek is op de hele wereld. De plek waar de lelijkheid van het niet geleefde leven het best tot zijn recht komt. Waar de kleinzieligheid van het burgermansleven je naar de strot vliegt.

    “Je ben een leerkracht en dus moet ik je haten,” zei Jamie. Rebelse zestienjarige, onzeker en stoer.

    Is het een wonder dat ze ons haten? Zij die de jeugd nog in elke cel van hun lichaam dragen en toch dag in dag uit moeten kijken naar de lelijkheid die de leerkrachten uitstralen - de lelijkheid, niet van het al dan niet met een knappe snoet begiftigd zijn, maar van het afgestompte, het gewone, het onzichtbare.

    Nee, leerkrachten zijn niet lelijk. Ze zijn van schoonheid ontdaan. Ze zijn de schoonheid van het leven kwijtgeraakt. Ze belichamen het niet-leven. De grijze, saaie doorsnee. De ontzettende weerzin die ze oproepen bij hun leerlingen ligt volgens mij hierin, dat ze hun leven niet ten volle leven, dat ze zweren bij de regels en reglementen, bij punten en straffen, bij dwingen en het opleggen van taken. Ze hebben geen vertrouwen in de leer-kracht van het kind, de jongere. En misschien terecht, als het om een jongere gaat die van kindsbeen af in dit dodelijke systeem is opgegroeid en geleerd heeft zijn hoofd te buigen of te rebelleren, maar die nooit geleerd heeft in zijn of haar eigen kracht te komen en dat te doen waarvoor het idee school ooit is uitgevonden, voor het plezier van nieuwe dingen te leren.

    De wereld is je school, het leven is je leerkracht. Is je leer-kracht. Het leven, niet dat leven dat je elke dag per toeval overkomt, maar het leven dat je in jezelf draagt als het meest heilige, dat is je kracht, een kracht die je in staat stelt om je te verwonderen, om vragen te stellen en antwoorden te zoeken, je brengt bij de passie van leren, het is je leer-kracht.

    Waarschijnlijk is een leerkracht niet meer of minder doodgewoon doorsnee dan om het even welke andere ambtenaar, maar het feit dat hij of zij de hele dag de baas moet spelen over een groep jongeren die nog spartelen tegen dat schijnbaar onontkoombare lot van het dorre, saaie doorsnee leven, zet bepaalde accenten. Maakt de situatie in de klas tot een clair obscur.

    Maar ik wil ook zonder die spartelende groep naar leven snakkende bakvissen geen ambtenaar zijn.

    Ik ben het immers zelf nog steeds, een spartelend naar leven snakkend individu. Een bakvis. Een hongerende ziel.

    Misschien zijn brave leerlingen alleen maar die leerlingen die hun lot van middelmatigheid al geaccepteerd hebben, of die in stilte lijden.

    En al dat zuipen, die seks, die kicks van de tieners, is dat niet vooral een uiting van “nog gauw even genieten voor het voorbij is”? Als je dan argumenteert dat er toch weinig genot te beleven valt in het extreme zuipen, extreme seks, extreme kicks, dan zeg ik dat dat mijn stelling juist bewijst: het is de wanhoop van het “nog gauw even en dan is het voorbij” dat leidt tot extreme uitingen in het zoeken naar genot.

    Voor de ASO en de betere TSO leerlingen, is er na de middelbare school nog het studentenleven (is het daarom dat zij het op de middelbare school nog een beetje netjes houden?). Maar daarna houdt het ook voor hen op. Of tja, begint het: het werk, de hypotheek, de kinderen.

    Misschien is het meest schrijnende nog wel hoe iedereen dit op een bepaald moment toch lijkt te accepteren, en zich zelfs weet wijs te maken gelukkig te zijn.

    We worden vroeg of laat allemaal volwassen. Zo beweert men.

    Volwassen… dat woord geeft me nog steeds koude rillingen. Ik associeer het toch vooral met “het einde” van dingen die moeilijk en mooi zijn. Volwassen worden is het einde van de verschrikkelijke schoonheid van een vol leven. Het is het einde van vrijheid, van levensvreugde, van levenskunst.

    En toch… blijven ook jongeren vaak verstoken van die schoonheid. Ze hebben de mogelijkheden tot vrijheid, vreugde en schoonheid, maar blijven hangen in rebellie en destructief gedrag. Om zich rond hun 25ste af te wenden van hun jeugdzonden, en volwassen te worden. Sommigen, hahaha, worden dan zelfs leraar. Stel je voor!

     

    Misschien hebben jongeren het inderdaad ook niet, en volwassenen al helemaal niet. Hunkerende veertigers die gaan scheiden, bunjee-jumpen en sexen met jonge grietjes ook niet. Depressieve koffie-zuipende alleenstaande moeders ook niet. Maar wie gvd dan wel?

     

    Het antwoord is simpel: de romantici.

    De romantische kunstenaars van eind 18de en begin 19de eeuw, jazeker. Maar ook in de vele millennia daarvoor waren er kunstenaars, schilders, beeldhouwers, filosofen, dichters, musici die zonder enige twijfel romantisch waren. En daarna gelukkig ook.

    Hildegard van Bellingen was romantisch. En zo ook Julliette Binoche.

    Abelard en Eloïse waren net zo romantisch als Sartre en de Beauvoir. En ik weet dat elke rechtgeaarde filosoof, godsgeleerde en/of kunstcriticus zich nu tegen mij keert en zijn best zal doen mij het totaal onromantische van zowel de verhouding tussen Abelard en Eloïse als die van Sartre en de Beauvoir uit te leggen. Maar spaart uw adem, beste mensen. Ik bedoel niet de romantiek van een relatie. Ik bedoel de romantiek van een zekere grondhouding ten opzichte van het leven. Een grondhouding die aanzet tot verwondering, tot hunkering, tot zoeken, tot filosofie en tot kunst.

     

    Wat is dan een romanticus?

    Het is iemand die zich een god weet in het diepst van haar (of zijn) gedachten.

    Het is iemand die tot in het diepst van haar (of zijn) ziel wordt bewogen door schoonheid.

    Het is iemand die geen genoegen neemt met wat voor de hand ligt, die de middelmatigheid kostte wat kost wil overstijgen, die zoekt naar een totaal authentiek antwoord op een universele vraag: wat is dat, het leven? Het volle leven? Hoe kan ik het leven ten volle leven? Wat is het doel van dit leven? Wat is de zin van het bestaan?

    Daarmee zitten we tot over de oren in de fundamentele wijsbegeerte, dus zeg mij niet dat Sartre niet romantisch was, evenzo als Plato, Socrates, en elke bekende of totaal onbekende denker in de honderden jaren daartussen.

    En wat is een kunstenaar anders dan een filosoof die zich uitdrukt in een taal die dichter ligt bij het gevoel, bij de ziel, dan de taal van het denken.

    Formuleerde niet Van Gogh zijn zoeken naar antwoorden op de fundamentele vragen, zijn angsten, zijn verwondering, zijn levensvreugde en zijn pijn, in olieverf op doek? 

    Of denk aan de David van Donatello, de muziek van Chopin of de songs van Janis Joplin? De Canterbury Tales van Chaucer of de Harry Potter reeks van Rowling. Allemaal authentieke uitingen van de zoektocht van de ziel naar antwoorden, uitingen van verwondering, pogingen om het volle leven vorm te geven.

     

    Ik zou het leven in deze maatschappij allang de rug hebben toegekeerd - in een hutje diep in het bos wonen, bij een stroompje, heel eenvoudig en dicht bij de natuur – ware het niet voor de kunst.

    In de leraarskamer, ervaar ik vaak een gevoel dat zich niet anders laat noemen dan misantropie. Ik heb geen enkel vertrouwen meer in de menselijke samenleving. Ik voel me gedesillusioneerd, cynisch en verschrikkelijk eenzaam.

    Maar als ik in het Louvre ben, voel ik dat ik me kan verzoenen met de mensheid. Dat de mens in staat is tot het maken van kunst, het scheppen, het creëren, maakt hem voor mij de moeite waard. Maakt dat ik me tot een leven in de maatschappij heb bekeerd. Een plekje aan de zelfkant is voor mij goed genoeg. En het genot mezelf een kunstenaar en filosoof te mogen noemen. Ondanks het feit dat ik geen filosofie heb gestudeerd en geen kunstwerk op de markt heb gebracht, voel ik me verbonden met de filosofen en kunstenaars van alle tijden, voel ik me één van hen.

    Lilith, 22 november ’10

     

    22-11-2010, 14:37 Geschreven door lilith  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    07-11-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.j'adore paris!

    De laatste dagen voor het vertrek waren een hel. Ik was te moe om in te pakken en de reis voor te bereiden, bovendien had ik helemaal geen zin om naar zo'n drukke stad te gaan, en de kinderen waren ook nog eens superdruk omdat ze opgewonden waren over de reis, en zoals steeds in mijn leven (ik kan er maar beter aan wennen) niemand om ook maar een beetje hulp te bieden. Ik heb gegild van ellende.

    Op de ochtend van het vertrek viel alle spanning en vermoeidheid van me af en voelde ik weer iets van mijn oude, avontuurlijke, levende, bruisende zelf terugkeren. Want écht waar, ik ben ooit jong en avontuurlijk en bruisend geweest!

    Toen ik in Parijs aankwam, voelde ik zo'n enorme golf van leven door me heen gaan! Ik was weer 20 jaar!!!!!!
    Alle balast viel van mijn schouders, het leven keerde terug in volle omvang en volle schoonheid.
    Dat ik daar toch stond met twee kinderen, 9 en 12 jaar oud, verhoogde de schoonheid en intensiteit van de ervaring alleen maar. Dat ik deze ervaring mocht delen met mijn twee kinderen, maakte dat "40 zijn" eigenlijk gewoon dubbel zo mooi, dubbel zo intens, dubbel zo fantastisch is als "20 zijn".
    En j'adore Paris!!!! Ik had nooit durven dromen dat het zo'n mooie stad zou zijn!!!!
    Ik heb niets met Frankrijk, spreek de taal niet behoorlijk, had eigenlijk alleen maar Parijs gekozen omdat het de goedkoopste city-trip was die we nog niet gedaan hadden.
    (York hadden we al gedaan, London had ik geen zin in (en had ik in mijn eentje al ooit gedaan), Rome was te duur.)
    Ik had niet verwacht dat Parijs me zo zou betoveren.
    Soms was het zelfs té veel, té veel schoonheid, té veel kunst, té veel indrukken. Maar gelukkig was er dan altijd wel een rustig plekje groen (hoe klein ook) om heel even te bekomen. Het is wonderlijk hoe picnicken in zo'n klein park aan de oever van de Seine je weer helemaal op kan laden.
    De stad zelf gééft ook echt energie. De drukte vreet misschien energie maar de schoonheid geeft energie. Het houdt elkaar in balans. Nee, das niet waar. Ik kreeg meer energie van Parijs dan dat ik erin stak. Ik voelde me zo bruisen van leven daar. 
    Met het Louvre heb ik een haat-liefde-verhouding.
    Ik vind het Louvre.... nou daar zijn toch geen woorden voor. Wie stopt er nou zoveel kunst in één gebouw????
    Ik hou van het Louvre omdat het fantastisch is maar ik haat het Louvre omdat het té is.
    En dan bedoel ik dus niet "te druk" want dat viel best mee (ik geloof dat de herfstvakantie een goed tijdstip is om Parijs te zien, het was nergens superdruk). Er is gewoon té veel te zien. Als ik volgende keer terug ga naar het Louvre, kies ik gewoon één afdeling en die bekijk ik me in detail en dan ga ik weer weg. En zo keer na keer tot na een keer of tien (of meer?) eindelijk alles heb gezien.
    Verder hebben we zowat alle toeristische dingen in één trip van vier dagen gestoken en dat was eigenlijk ook veel te veel.
    Maar we hebben ons fanstastisch geamuseerd. Niet alleen ik, de kids vonden het ook geweldig en zijn nu ook Parijs-fans!
    Het is zaaaaaalig om kids te hebben met wie je dit soort dingen kunt delen. Vraag me af of dit opvoeding is of toch eerder genetisch, denk soms het tweede want zie andere kunstzinnige mensen zich uitsloven om dit aan hun kids door te geven en jammer maar helaas. Gewoon geluk gehad dus met het juiste gen over te dragen. Oef!
    Tanar is vooral de Eiffeltoren-man. Hij is echt gek van dat ding. En van de Mona Lisa! En hij wil terug naar de Notre Dame omdat  we te laat waren voor er echt op te gaan. We zijn er in en er rond geweest, maar de trappen die toegang gaven tot de torens enzo, was al gesloten om 16u en dit wist ik niet en daarom is dat dus niet gelukt.
    Najate zou eigenlijk gewoon vier dagen in het Louvre hebben willen doorbrengen, en was sip omdat Musee d'Orsay en het Museum voor moderne kunst in het Centre George Pompidou niet meer gelukt is (wegens té veel te zien in té weinig tijd).
    En ik ben eigenlijk vooral verliefd op Montmartre, op de straatjes rond de Place du Tertre, en op de trappen voor de Sacré Coeur.
    Da's mooi want zo vinden we het alle drie ok om zo gauw mogelijk terug te keren naar Parijs!!!
     
    Natuurlijk was terug thuis komen een heel ander verhaal. Crash boom bang, zeg maar.
    Na vier dagen lang me weer levend te hebben gevoeld, sloten de sluizen van het volle leven zich weer. De dagdagelijks sleur knalde zijn zweep over mijn rug. Mijn slavinnenleven was weer begonnen. Binnen de 12u was ik ook nog eens heel ziek (zware bronchitis).

    Maar ik herinner me Parijs. Ik herinner me hoe het was om me levend te voelen. Ik weet nu dat het niet mijn veertig jaren zijn waardoor ik me oud en eenzaam voel. En ik weet dat ik er iets aan wil veranderen, aan het slavinnenbestaan van nu. Aan het kutleven dat mijn leven geworden is. Het is niet omdat ik alleenstaande moeder ben, dat ik me doodmoe voel. Het is niet omdat ik 40 ben, dat ik me oud voel. Het is niet omdat ik alleen ben, dat ik me eenzaam voel. Dat weet ik nu.

    Dat weet ik omdat het in Parijs anders was.
    Ik was een bruisende alleenstaande mama, vol levenslust, stralend!!!
    Ik zag mijn reflectie in de ramen van de metro en kon niet geloven dat die knappe, stralende vrouw met haar twee mooie kinderen, dat ik dat was. Ik was jaloers op mezelf. Ik wou dat ik ik was. Ik wou ik zijn.

    07-11-2010, 12:37 Geschreven door lilith  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Blog als favoriet !

    Archief per week
  • 22/11-28/11 2010
  • 01/11-07/11 2010

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek



    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs