Stel je voor dat je eigenaar bent van een mooi jacht. Het ligt perfect op het water, met prachtige lijnen, een glimmend dek en volledig uitgerust stuurhuis. Maar je hebt een probleem ... je hebt de grootste moeite van de wereld om de haven te verlaten en je komt er maar niet achter waarom!
Na een uitgebreide inspectie blijkt dat je mooie boot onder de waterlijn een aantal lekken heeft. Geen enkel lek is groot genoeg om je jacht tot zinken te brengen, er is dus niet meteen een crisissituatie, maar het constante lekken haalt de efficiëntie en de snelheid uit het jacht.
Ik heb de afgelopen tal van websites geanalyseerd en ik geloof dat bovenstaande analogie heel goed kan toegepast worden op bijna elke zakelijke website. Slechts weinig websites zijn er zo slecht aan toe dat ze een regelrechte ramp voor het bedrijf betekenen. Maar vrijwel elke website heeft elementen waardoor zij nogal wat geïnteresseerde bezoekers mislopen, potentiële verkopen missen of de kans onbenut laten om relaties op te bouwen - of in de eerste plaats zelfs falen om bezoekers aan te trekken.
Wanneer je niet regelmatig de statistieken van je website analyseert kan je niet zeker weten in welke mate jouw website lekvrij is. In dit artikel zal ik je een paar plaatsen tonen waar lekken kunnen voorkomen. En ik toon je ook hoe je ze kan verhelpen.
1. Lekken in je profilering en uitstraling
Een duidelijk gebrachte boodschap welke je onderscheidt van je concurrenten heeft een niet te onderschatten invloed op je conversieratio. De conversieratio is de verhouding tussen het aantal bezoekers op je website en het aantal mensen dat de door jou gewenste actie uitvoert. De door jou gewenste actie kan simpelweg zijn dat ze je opbellen voor een afspraak, naar de winkel komen, online artikelen bestellen, zich inschrijven op je nieuwsbrief, ...
Je aanbod moet klaar en duidelijk op je pagina's vermeld staan. Het moet de klassieke vraag beantwoorden: "Waarom zou ik bij jou kopen en niet bij jouw concurrent?".
Deze vraag is geen websitestrategie op zich, maar het is wel een vraag waar veel ondernemers moeite mee hebben om ze te beantwoorden. Het gebrek aan een duidelijke profilering kan een belangrijke belemmering zijn voor het succesvol inschakelen van je website in de marketingstrategie van je bedrijf.
Je kan dit lek opsporen door met behulp van de statistieken na te gaan hoe je bezoekers met je website omgaan. Verlaten ze de pagina waarop ze zijn binnen gekomen meteen? Hoelang blijven ze op je website? Hoeveel pagina's worden gemiddeld bekeken? Als ze jouw website zeer snel verlaten is de kans groot dat er iets mis is met de inhoud van je website. Je kan hun aandacht niet vasthouden of je biedt de bezoeker geen antwoord op zijn prangende vragen.
2. Lekken in de betrokkenheid van je bezoeker
Een populaire stelling zegt dat je 10 seconden hebt om de aandacht van je bezoeker vast te houden, om hem ertoe te bewegen om op je website te blijven alvorens hij wegklikt naar een interessantere website. Het is misschien iets ingewikkelder dan dat maar er zijn vast en zeker enkele doeltreffende manieren om je bezoeker snel van je website af te halen, zelfs vooraleer hij de kans heeft gekregen om te kijken wat jouw bedrijf voor hem kan doen.
De beste methode is waarschijnlijk de befaamde splashpagina -die intropagina waarvan je websitebouwer je overtuigd heeft dat je die moest hebben omdat het 'cool' staat. Hopelijk heb je op z'n minst een 'skip intro'-knopje!
Wist je dat zowat 30% van de bezoekers deze pagina verlaten zonder te kijken wie je bent en wat je hen te bieden hebt?
Hoe kan je controleren op dit lek? Controleer de intropagina in je webstatistieken en kijk hoeveel mensen deze pagina verlaten. Wanneer dat meer dan een paar percent is heb je een lek. Zorg dat je vandaag nog van die pagina af komt!
Een andere groot potentieel lek zijn de zogenaamde landingspagina's. Dit zijn de pagina's binnen je website waarop je bezoeker het eerst terecht komt. Als je goed scoort in de zoekmachines dan is de kans groot dat dat niet in hoofdzaak je hoofdpagina is. Nu moet je je even in de plaats zetten van de bezoeker. Elke bezoeker komt naar jouw website omdat hij op zoek is naar iets specifieks. Ze kunnen je per toeval gevonden hebben, dus de kans is groot dat ze niet weten wie jij bent, of erger nog, het kan hun totaal niets schelen.
De eerste pagina waarop ze terecht komen moet hen dus onmiddellijk betrekken bij hetgeen ze naar op zoek zijn en de pagina moet voldoende contextueel in relatie staan tot hun zoekopdracht om hen verder door je website leiden of hen aan te zetten tot de gewenste actie. Het is niet voldoende om hen goede informatie te geven. De bezoeker slorpt deze informatie op en verlaat dan de website.
Zo controleer je op dit lek: hopelijk zijn je statistieken gedetailleerd genoeg om te kijken met welke trefwoorden je website gevonden wordt, en welke pagina's het meest bekeken wordt en hoe lang bezoekers op deze pagina's blijven.
Wanneer bezoekers de landingspagina zeer snel verlaten dan voldoet de inhoud waarschijnlijk niet aan hun behoeften. Je moet in dat geval de inhoud vollediger of aantrekkelijker maken.
Wanneer de bezoekers de pagina wel lezen en deze dan verlaten heb je hen waarschijnlijk wel de info gegeven waarnaar ze op zoek waren, maar ben je er niet in geslaagd om hen aan te zetten ook naar andere pagina's te kijken. Dit kan je oplossen door een duidelijker navigatiestructuur en door een onmiskenbare Call-To-Action waarmee je hen aanzet om een actie uit te voeren welke jij wenst (invullen informatieaanvraagformmulier, je een mailtje zenden voor meer info of een gratis offerte, nu online kopen, je telefonisch contacteren, ...).
Je hebt in ieder geval een lek!
3. Lekken in je aanwijzingen en resultaten
Ik ben steeds behoorlijk verbaasd door het aantal webpagina's welke goede informatie geven en dan abrupt stoppen. Alsof de webpagina deel uitmaakt van een informatie website en niet van een bedrijf dat ook een commerciële boodschap te brengen heeft. Ik kom zelfs website tegen van bedrijven welke hun emailadres niet vermelden. Of waar je 5 minuten op zoek moet gaan naar het adres of het telefoonnummer, zelfs een website waar het menu nummertjes waren en geen teksten. Nummer 5 bleek de contactgegevens te bevatten.
Wanneer je de bezoeker niet bij de hand neemt en erop vertrouwt dat hij het zelf allemaal uitzoekt dan is de kans groot dat hij een andere keuze maakt dan wat jij van hem verlangt -of dat hij simpelweg de website verlaat. Op die manier heb je wel een zeer ernstig lek in je potentiële omzet!
Elke pagina heeft een sterke Call-To-Action nodig welke grafisch sterk naar voor komt en waar de bezoeker zonder nadenken datgene kan doen wat jij van hem verwacht. Pagina's kunnen zelfs meer dan één Call-To-Action hebben en er is niks mis mee om deze op lange pagina's eventueel te herhalen zodat ze vaak opduiken in de ooghoeken van de bezoekers.
Tussen haakjes: "Terug naar de top" is geen Call-To-Action!
Hoe kan je dit lek controleren: kijk in Google Analytics naar het klikgedrag van de bezoekers. Detecteer die pagina's welke niet leiden tot het doorklikken naar andere pagina's of naar de pagina's welke een potentiële klant opleveren. Probeer dit lek te dichten door een aantrekkelijke Call-To-Action toe te voegen.
4. Lekken in je geloofwaardigheid
Krachtige, specifieke getuigenissen of referenties kunnen een duidelijke gunstige impact hebben op je conversieratio.
Bekijk even deze boodschap: "Gedocumenteerde resultaten tonen aan dat u met ons product 50% bespaart op uw energiekosten". Beeld je eens in hoeveel sterker deze bewering zou zijn als je een voorbeeld van die "gedocumenteerde resultaten" kan laten zien en een aantal klantengetuigenissen toevoegt?
Nochtans is een pagina met referenties, getuigenissen of een klantenlijst niet voldoende. Ik kan met een gerust geweten stellen dat bezoekers nauwelijks naar dit soort pagina's gaan. En het zijn iet alleen statistieken welke me dat vertellen. Wanneer ik aan andere mensen de vraag stel "Zou jij op deze link klikken?" dan is het antwoord meestal een overtuigend "Nee".
Het controleren op dit lek is ietswat subtieler, hoewel met de functie 'site overlay' van Google Analytics wel een mooi beeld van het klikgedrag van de bezoekers kan verkregen worden. Vaak zijn de resultaten ontnuchterend. Dat vraag is hoeveel potentiële omzet je verliest omdat de website de waarde van jouw product of dienst niet voldoende tot zijn recht laat komen.
Mijn aanbevolen aanpak is om je website eens grondig door te lichten en de inhoud op te sporen welke kan bijdragen tot je geloofwaardigheid (klantenreferenties, getuigenissen, case studies). Je moet deze informatie over de hele website spreiden. Heb je een pagina rond 'inbouwkasten op maat' dan plaats je daar foto's van afgewerkte projecten welke mogen gezien worden. Vertelt een klant jou in een mailtje hoe goed je je werk wel gedaan hebt en hoe tevreden ze wel zijn, plaats dan een extract (twee zinnetjes) van deze mail in de juiste pagina.
Zorg dat deze informatie duidelijk terug te vinden is en dat er naar gerefereerd wordt vanaf andere landingspagina's. Wanneer je daarna meer telefoontjes krijgt of wanneer de kwaliteit van je leads beter geworden is kan je zeggen dat je het lek gedicht hebt!
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen) Categorie:Scoren bij Google Tags:webdesign conversie bezoekers website statistieken google analytics
06-12-2009
Hoe huur je een expert voor het optimaliseren van je website?
Zonder SEO (zoekmachine optimalisatie) kan niemand je website behoorlijk terugvinden. Je website zou niet scoren met de trefwoorden welke voor jouw bedrijf belangrijk zijn. Voor mensen en online ondernemers welke pas gestart zijn is het beter om eerst te begrijpen wat SEO precies is, vooraleer je een SEO-expert inhuurt.
Je website moet bezoekers hebben, anders is het onmogelijk om zaken te doen met of door middel van je website. Het optimalseren van je website is dan ook een erg handig middel om ervoor te zorgen dat je bezoekers krijgt vanaf de zoekmachines.
Met behulp van zoekmachine optimalisatie krijgt je website betere posities in de zoekresultaten van de zoekmachines wanneer bezoekers trefwoorden typen welke betrekking hebben op de producten of diensten welke je verkoopt.
Vooraleer je met een SEO-expert in zee gaat moet je:
Zelf wat lezen en leren over de grondbeginselen van zoekmachine optimalisering voordat je met de SEO-expert in discussie gaat over zoekmachines en het optimaliseren voor Google.
De website van het SEO-bedrijf bezoeken zodat je iets leert over het bedrijf.
De trefwoorden of trefzinnen welke jij zou typen om het SEO-bedrijf te vinden eens intypen in Google zodat je de positie van het SEO-bedrijf zelf kan controleren.
Terwijl je de website van het SEO-bedrijf bekijkt, controleer je ook de Page Rank (PR) van de website.
Bekijk welke projecten zij tot een goed einde gebracht hebben.
Lees getuigenissen van hun klanten en vroeg hoe het SEO-bedrijf juist te werk gaat voor het optimaliseren van je website.
Een aantal grondbeginselen over SEO zullen je helpen tijdens de gesprekken met het SEO-bedrijf. Wanneer je begrijpt wat optimalisatie van een website inhoudt kan je beter bepalen of het SEO-bedrijf te vertrouwen is en de juiste technieken gebruikt.
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen) Categorie:Scoren bij Google
15-10-2009
Websites uit indexen van Google door verborgen tekst
Dat Google niet duldt dat je technieken gebruikt om hun indexen te beïnvloeden is al langer geweten. Eén van die technieken is het gebruik van verborgen tekst op een webpagina.
Waarom zou je verborgen tekst willen gebruiken? Wel, zoals je misschien al weet kijkt Google naar de inhoud van je website om te bepalen of deze over een bepaald onderwerp gaat en welke positie jouw pagina bijgevolg krijgt in de zoekresultaten. Wanneer je verborgen tekst gebruikt zou je dus hele teksten met trefwoorden kunnen voorschotelen aan Google, zonder dat de menselijke bezoeker deze teksten zelf te zien krijgt. Je zou dan je website kunnen boven krijgen in de zoekmachines met trefwoorden welke verder niets met je website te maken hebben maar welke wel veel bezoekers lokken.
Een andere reden is dat veel websites gebruik maken van Flash. Daar maak je weliswaar mooie websites mee, maar de zoekmachines kunnen de inhoud van deze websites niet indexeren omdat ze geen leesbare tekst vinden. Google zou nu wel bepaalde elementen uit Flash als tekst kunnen lezen maar ik ben tot nu toe nog geen enkele website tegengekomen welke in Flash is gemaakt en spontaan even goed scoort als een niet-Flash website. Maar goed, om Flash te kunnen gebruiken moet deze, zoals elke website, starten vanaf een pagina met HTML-code. Een truk welke dan weleens toegepast werd was het plaatsen van 'verborgen' tekst in het HTML-gedeelte van de website, waar je dan verder ging in Flash.
Google houdt hier dus niet van. Google beschouwt elke tekst in een te klein lettertype, teksten welke dezelfde voorgrondkleur hebben als de achtergrond, of waarvan het contrast tussen de voorgrondkleur en de achtergrondkleur niet hoog genoeg is (bvb. lichtgrijze tekst op een witte achtergrond), als verborgen tekst.
Misschien weet je al dat je websites ook kan opbouwen op de normale manier en dat je dan met zogenaamde style sheets (CSS-bestanden) de opmaak van de website volledig kan beheersen. Zo kan je zeggen dat in de hele website alle titels in een bepaalde kleur, lettertype en tekstgrootte kan tonen. Een aantal slimmeriken beweert dat, wanneer je tekst in de HTML-pagina van jouw website plaatst welke voldoet aan de opmaakregels van Google, en je dan in de style sheet deze tekst zodanig opmaakt dat deze 'verborgen' is, Google dit niet kan zien omdat hij hiervoor in de style sheets moet gaan kijken.
Wel niets is minder waar! Google kijkt wel degelijk naar de style sheets. Elke website wordt regelmatig op dit soort technieken gescand. Het kan zijn dat je met dit soort praktijken een paar maanden weg kan, maar vroeg of laat detecteert Google jouw pogingen om de zoekresultaten te beïnvloeden.
De gevolgen zijn niet mis: je krijgt een waarschuwingsmailtje van Google, maar je wordt op dat moment al meteen uit de indexen verbannen. Gevolg: potentiële klanten vinden je website niet meer in de zoekresultaten. De enige remedie om dit op te lossen is onmiddellijk alle verborgen teksten te verwijderen (of ervoor zorgen dat ze als zichtbare tekst getoond worden), en een mailtje naar Google sturen om op je blote knieën je excuses aan te bieden en te smeken om je zo snel mogelijk terug in de indexen op te nemen. En dan maar hopen dat ze snel reageren en je website geen drie maanden uit de indexen werd geschrapt!
Gebruik bij het maken en optimaliseren van je website dus geen technieken welke op het scherp van de snee balanceren, maar gebruik slechts technieken welke volgens de richtlijnen van Google geen problemen opleveren.
Wie ben ik dan om te beweren dat de truk met de style sheets niet werkt? Wel dat is heel simpel. Als SEO-bedrijf test ik zulke zaken uit. Niet met een website van mijn klanten natuurlijk. En het is ook niet de bedoeling om Google te bedriegen, maar als je ergens een opening ziet welke je kan benutten zou het redelijk stom zijn om niet uit te proberen tot waar je kan gaan. Niet met technieken om de boel te belazeren maar als je een techniek kan toepassen welke de belangrijke trefwoorden nog even extra in de verf kan zetten dan moet je deze kans ook niet laten liggen natuurlijk. En door te testen weet ik precies wat ik met websites van mijn klanten kan doen en wat niet. Dat komt hun resultaten alleen maar ten goede.
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen) Categorie:Scoren bij Google
30-09-2009
Succesvol omgaan met internet marketing
1. Zorg dat je bezoekers krijgt op jouw website
Optimaliseer je website op de juiste trefwoorden om goed te scoren in
Google.
Zorg voor goede inhoudelijke teksten op je website.
Gebruik eventueel een blog om je naambekendheid te vergroten en je als
specialist te profileren.
Gebruik sociale netwerken (bvb. forums) om je op te werpen als specialist op
jouw domein.
Gebruik eventueel Google Adwords voor tijdelijke campagnes op moeilijke
trefwoorden (met de nadruk op tijdelijk). Google Adwords is een stuk duurder dan
een goede optimalisatie en je bent sterk beknot in het aantal trefwoorden als je
het betaalbaar wil houden.
2. Contactgegevens van potentiële klanten
verzamelen
Kan je iets gratis aanbieden (gratis uittesten, gratis stalen, gratis
voorstudie, ...)?
Gebruik aangepaste landingspagina's op je website.
Test verschillende paginatitels.
Laat bezoekers inschrijven op je nieuwsbrief (en er dan ook iets mee doen!).
Informatieaanvraag laten invullen op je website (en het dan ook goed en
tijdig opvolgen!).
Gebruik eventueel multimedia (bedrijfsfilmpje).
3. Opvolgen en relaties opbouwen is
belangrijk
Contacteer klanten als ze informatie of een offerte aanvragen.
Volg offertes op! Wie van jullie maakt offertes en volgt ze niet op als er
niet meteen besteld wordt?
Gebruik een nieuwsbrief, niet alleen voor jouw klanten, maar voor iedereen
wie ooit contact met jouw bedrijf heeft opgenomen en voor wie je al dan niet een
offerte gemaakt hebt. Het is een feit dat sommige mensen pas tot aankopen
overgaan nadat je ze 6 à 7 keer hebt aangeschreven. Hou je naam levendig bij die
mensen!
4. Verkopen afsluiten
Gebruik promoties op de juiste manier (beperken in de tijd, concreet aanbod
en meerwaarde voor de klant, zet klant NU aan tot actie).
Bied garanties welke twijfels bij je klanten wegnemen.
Bied een bonus aan of maak een dubbele offerte. De klant kiest dan niet
tussen kopen of niet kopen, maar welke van de twee koop ik (een techniek welke
zeer goed werkt).
Zorg dat verkopen vlot en op een commerciële manier afgehandeld worden. Ik
heb al meerdere keren in winkels gestaan waar een klant iets wou kopen en waar
hij een brochure in de hand gestopt kreeg met de melding "Bekijk het thuis eens
op uw gemak meneer".
Zorg dat je referenties / getuigenissen verzamelt. Het schept vertrouwen en
ondersteunt je verkoopsgesprek. Ook op de website levert dit een grote
meerwaarde op.
5. De levensduur van jouw klanten
maximaliseren
Wie contacteert nog regelmatig zijn bestaande klanten met acties, voordelen,
promoties?
Wie hanteert cross-selling en up-selling marketing technieken?
Wie biedt zijn klant een terugkerend service- of onderhoudscontract aan (of
een andere vorm van klantenbinding)?
Bestaande klanten zijn vaak een verwaarloosde groep potentiële klanten. Ze
hebben reeds bij jou gekocht. Ze kennen je en vertrouwen je. Het is de
gemakkelijkste groep om opnieuw iets aan te verkopen!
6. Automatiseren van jouw bedrijf
Meten, analyseren en bijsturen: van de bezoekersaantallen op je website, tot
de impact van titels en campagnes, zowel op de website als bij andere vormen van
publiciteit. Meten is weten, maar vaak werken we blind waardoor we allemaal
dingen doen zonder te weten hoe efficiënt we werken en zonder kans op het
verbeteren van ons rendement.
Probeer andere mensen of bedrijven aan te zetten om jouw producten of
diensten te promoten of te verkopen in ruil voor een gulle commissie. Laat hen
een deel van het commerciële werk doen en zorg voor hefboomwerking.
Productiviteit: krijg meer gedaan in minder tijd.
Stel een processchema van je bedrijf op en zoek naar knelpunten op het vlak
van rendement, tijd- en geldverspilling, kwaliteit. Plan kleine, betaalbare en
meetbare veranderingen per pijnpunt en voer ze door. Meet en stuur bij. Is een
punt weggewerkt of tot een aanvaardbaar niveau teruggebracht, pak dan het
volgende punt aan.
Automatiseer tijdrovende handelingen. Soms met professionele software. Maar
soms volstaat een handig Excel-tabelletje al.
Automatiseer verkopen via het internet. Heb je producten of diensten welke
zich lenen om op het internet te verkopen? Denk dan eens aan een webshop. Als je
het goed aanpakt is het soms wel echt geld verdienen terwijl je slaapt!
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen) Categorie:Scoren bij Google
16-09-2009
10 tips voor topposities bij Google
Laat de inhoud de motor zijn van uw website. Inhoud is het meest belangrijke element. Als de inhoud van uw website niet zichtbaar is kan deze NOOIT een goede positie in Google behalen. Dat is de waarheid en niets dan de waarheid! Goed doordachte, autoritaire en unieke inhoud dat de juiste trefwoorden op een strategische manier gebruikt zijn een must om hoog te scoren in Google. Sluit nooit of te nimmer een compromis betreffende de kwaliteit van de inhoud van uw website.
Een moeilijke taak, maar eentje welke ook de moeite loont is het opbouwen van een netwerk van kwalitatieve links naar jouw website. Niet zomaar een "klik hier"-link naar de hoofdpagina, maar een kwalitatieve link met trefwoorden in de ankertekst, en een verwijzing naar de juiste pagina. Wissel alleen links uit met websites welke jou iets substantieels bieden. Is dat niet het geval, of krijg je geen kwalitatieve link terug, hap dan niet in het aas!
Lig je wakker van uw Pagerank bij Google? Niet nodig! De vorige tip over links verhoogt weliswaar uw Pagerank maar dit is maar een klein stukje in de optimalisatiestrategie voor uw website. De algoritmes welke Google gebruikt voor het bepalen van de rangorde zijn zeer complex. Geloof me wanneer ik zeg dat een website met een lage Pagerank betere resultaten kan halen dan een pagina met een hoge ranking. Pagerank is een mooie indicatie van de populariteit van een website, maar het is zeker niet de hoofdfactor om veel bezoekers naar jouw website te krijgen.
Blijf actueel en wijzig de inhoud regelmatig. Ja, wanneer je hoger wil klimmen op de ladder van de zoekresultaten moet uw website actueel blijven en bruikbare inhoud bevatten. Regelmatig de inhoud aanpassen is de beste manier om de aandacht te trekken van de Google zoekrobot. Ik heb het hier over minstens één wijziging per week. Onze SEO Website Engine zorgt hier automatisch voor, dus wanneer u bij ons een website laat bouwen is dit alvast een zorg minder.
Richt uw inspanningen op belangrijke zoekzinnen in plaats van op een enkel trefwoord. De zoekzinnen welke mensen gebruiken en welke in de inhoud van jouw website verwerkt zitten zullen het makkelijker maken voor jou om met een relevante webpagina te scoren. Al die verschillende trefzinnen samen leveren uiteindelijk een even groot aantal bezoekers op dan dat ene, moeilijk te bereiken trefwoord en je bereikt er tenslotte een breder publiek mee. En ook dat ene trefwoord zal, als je er later wat meer in detail op kan gaan werken, hoger gaan scoren.
Lokaal optimaliseren is ook een belangrijke tip en welke niet zo moeilijk is als het lijkt. Wanneer je inhoud voor een webpagina ontwikkelt, zorg er dan voor dat je steeds "lokalisering" in gedachten houdt. Dit helpt je om meestal zelfs op de eerste plaats in Google te staan voor zoekopdrachten zoals "oosterse tapijten Ninove". Google toont sinds kort voor een aantal trefwoorden zelfs spontaan een kaartje met tien zoekresultaten bij jou in de buurt. Zorg er dus voor om ook daarop aanwezig te zijn. De kers op de taart is dat je ook meer lokale klanten aantrekt. Ik raad aan om op elke pagina het adres van jouw onderneming als zichtbare tekst op te nemen in de webpagina en, waar mogelijk, toch ook steden of gemeenten in de gewenste regio mee in de teksten op te nemen. Je trekt er gegarandeerd potentiële klanten mee aan welke je anders nooit zou gehad hebben.
Alle knoppen, menu's en andere links moeten tekstlinks zijn. Vermits de spiders van de zoekmachines andere vormen van links niet goed volgen zijn zichtbare tekstlinks onontbeerlijk vanuit het standpunt van optimalisatie voor de zoekmachines. Google moet immers ook alle onderliggende pagina's vlot kunnen terugvinden. De hoofdpagina alleen is echt niet genoeg!
Hou altijd SEO (Search Engine Optimization) in het achterhoofd wanneer je aan je website werkt. Belangrijker nog: uw websitebouwer moet een expert zijn in SEO-technieken. Probeer een relatief eenvoudige website te bouwen dat geen gebruik maakt van Flash. Minder grafische elementen verhogen uw kansen om bovenaan bij de natuurlijke zoekresultaten van Google te geraken. Dit komt omdat de zoekmachines uitkijken naar de tekst en de contextuele inhoud. Met afbeeldingen en Flash kunnen ze dat niet.
Gebruik trefwoorden in de URL's en de paginatitel en zorg dat je meta tags in orde zijn. Dit zorgt voor betere zoekresultaten. Google kijkt al ruim vijf jaar niet meer naar de meta tag keywords, maar andere zoekmachines doen dat wel. Gebruik in deze elementen geen spamming.
En tenslotte: lees en herlees alle teksten, titels, inhoud. En doe het dan nog eens. Zorg dat alle links correct werken voor je de website online zet. Zorg dat bezoekers kwalitatieve informatie op jouw website vinden. Bezoekers krijgen is niet gemakkelijk en is een tijdrovend proces. Zorg er dus voor dat bezoekers vinden wat ze zoeken wanneer ze uw website bezoeken!
Mijn mening is dat een goede, rendabele website een steeds evoluerende en verbeterde website is. Werk dus hard en pluk er op termijn de vruchten van!
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen) Categorie:Scoren bij Google
02-09-2009
10-stappenplan naar een succesvolle Email Marketing Campagne
Wanneer eigenaars van een website en marketing verantwoordelijken over online marketing praten hebben zij het vaak over SEO (Search Engine Optimization) en PPC (Pay Per Click, oftewel gesponsorde links, bvb Google Adwords). Email Marketing wordt soms over het hoofd gezien, ondanks dat het een van de krachtigste methoden is om potentiële klanten te bereiken en om bestaande klanten aan te zetten om opnieuw bij jouw bedrijf te kopen. Misschien speelt het feit dat email campagnes vaak geassocieerd worden met spam mails hierin een rol. Een zorgvuldig samengestelde contactlijst, het correct opstellen van de inhoud en de methode waarmee uw email wordt verzonden zorgt ervoor dat dit geen probleem hoeft te zijn.
Er zijn een aantal fasen om een succesvolle email marketing campagne op te zetten. Door zoveel mogelijk van deze fasen correct uit te voeren kan het succes van jouw campagne sterk verhogen.
De sleutel naar het succes ligt meestal in de planningfase. Wanneer jij je eerste stappen zet in email marketing, gebruik dan onderstaande tips als checklist voor je eigen campagne. Hoe meer email marketing campagnes je opzet, hoe meer gelegenheid je hebt om het proces te optimaliseren en jouw resultaten te verbeteren. Hier volgen tien belangrijke stappen naar een efficiënte email campagne.
1. Bepaal je einddoel
Dit klinkt misschien als vanzelfsprekend, maar een duidelijk doel voor ogen hebben helpt je om je inspanningen te bundelen. Je kan op verschillende manieren efficiënt gebruik maken van een email marketing campagne. Je kan je naambekendheid verhogen, een nieuw product lanceren of een seizoensartikel promoten. Elk doel vraagt een ander soort campagne met zijn eigen unieke stijl en componenten.
Meer bezoekers naar je website lokken is meestal geen doel op zich. De reden om de bezoekersaantallen op je website te verhogen is normaal gezien om meer omzet, en bijgevolg meer winst te maken. In de meeste gevallen is het zelfs wenselijk om een grotere omzet te behalen met minder bezoekers, in plaats van dat uw website overspoelt wordt met bezoekers en je nauwelijks iets verkoopt.
Een langdurige en zorgvuldig opgezette email marketing campagne zal op een natuurlijke wijze uw naambekendheid verhogen. Uw lezers zullen zich uw naam, uw producten en diensten herinneren naarmate ze vaker uw marketing emails onder ogen krijgen. Zolang je relevante en nuttige emails aflevert zal het vertrouwen van uw potentiële klanten blijven groeien en wordt het waarschijnlijker dat ze vroeg of laat bij jou kopen.
2. Uw contactlijst
In dit onderdeel zitten een paar sleutelaspecten. Uw lijst met potentiële klanten zal betere resultaten geven dan de lijst van iemand anders. Wanneer je tijd en moeite hebt geïnvesteerd in het samenstellen van uw eigen lijst dan zullen de mensen welke je via deze lijst aanschrijft zich al op één of andere manier bewust zijn van jou, jouw producten en jouw website.
Uw eigen lijst samenstellen kan tijd en geld kosten. Om alvast ergens te beginnen zou je een lijst met e-mailadressen kunnen aankopen. In dat geval is het belangrijk om aandacht te schenken aan de volgende factor. De lijst moet samengesteld zijn uit leden welke ervoor geopteerd hebben om marketing informatie van u te ontvangen en ze MOETEN de gelegenheid hebben om zich uit te schrijven wanneer ze geen verdere informatie van u willen ontvangen.
Je moet bijzondere aandacht schenken aan het beheer van uw e-mail contactlijst opdat je niet als spammer zou bestempeld worden. Wanneer je een lijst aankoopt dan hou je best apart bij wie zich uitschrijft. Als ze ook op een andere lijst zouden voorkomen en je stuurt hen opnieuw een e-mail riskeer je uiteraard een aanklacht wegens spamming.
3. Meet uw resultaten
Het meten en analyseren van elke publiciteitscampagne zou tot uw topprioriteiten moeten behoren. Het is de enige manier om de commerciële waarde van uw campagne te beoordelen en latere campagnes te optimaliseren voor het behalen van betere resultaten. Daarom zijn degelijke statistieken van uw website onontbeerlijk om de impact van uw marketing campagne te meten.
In een marketing e-mail welke in HTML is opgesteld kan je ook een tracking code verwerken. Hier moet je wel even mee opletten omdat het zou kunnen dat je e-mail door een overijverige spamfilter wordt tegengehouden. Gebruik, wanneer het kan, eerder een tracking code in hyperlinks welke naar je website verwijzen. Via de statistieken van je website beschik je dan over de gewenste informatie.
Hoe meer informatie je kunt verzamelen hoe beter. Je gaat deze informatie gebruiken om je toekomstige advertentiecampagnes bij te schaven. Te veel informatie is hier dus beter dan te weinig. Om een en ander automatisch en op een professionele manier op te volgen maken we zelf gebruik van een Email Marketing Service welke ons toelaat om te meten hoeveel mensen de mail hebben geopend, op welke links ze hebben geklikt en wie de e-mail heeft verwijderd.
4. Zorg dat uw website klaar staat
Uw bezoekers naar uw website leiden is slechts een deel van de komende strijd. Eens uw lezer op de links in uw e-mail klikken, moet je er zeker van zijn dat uw website geoptimaliseerd is om de verkopen af te handelen. De conversie (het omzetten van een bezoeker naar een klant) van de pagina's waar je de bezoekers naar toe leidt moet hoog liggen. Je moet er natuurlijk voor zorgen dat je bezoekers naar de meest geschikte pagina's worden geleid.
Denk goed na over de ankertekst of linktest welke je in je email gebruikt. Wanneer je lezers aanspoort om meer te vernemen over een product , leidt ze dan niet meteen naar de aankooppagina, tenzij deze pagina de informatie waarnaar je refereert ook daadwerkelijk bevat. Anderzijds, wanneer je lezers klaar zijn om aan te kopen, en je Call To Action link geeft aan dat deze de volgende stap is om aan te kopen kan je de lezers wel meteen naar een meer directe verkoopspagina leiden.
Een nieuw product of een nieuw concept voorstellen zal meestal om meer informatie vragen dan je in één nieuwsbrief kan opnemen. Indien nodig voeg je één of meerdere bijkomende pagina's toe aan je website. Leidt lezers naar deze pagina('s) zodat je het gebruik van je geoptimaliseerde website en je e-mail marketing kan combineren. Op deze manier kan je de lezer echt overtuigen en jouw boodschap klaar en duidelijk overbrengen.
5. Een efficiënt onderwerp
Het onderwerp van je email is het eerste wat je potentiële klanten zullen lezen en jij dient er voor te zorgen dat het niet het laatste is wat hij leest. Menselijke spamfilters kunnen minstens even efficiënt zijn dan software spamfilters. Je moet het gebruik van typische spamonderwerpen dan ook vermijden en opteren voor een meer efficiënte aanpak.
Er zijn veel manieren om een aantrekkelijk onderwerp te formuleren. Een actueel onderwerp zal vaak de aandacht trekken maar werkt slechts in een aantal gevallen efficiënt. Wat ook vaak werkt is het ontlokken van emoties aan uw lezer. De sterkste emoties zijn ongetwijfeld verdriet, liefde, maar ook haat en controversie. Met deze twee laatste is het opnieuw belangrijk om hier heelvoorzichtig mee om te gaan omdat ze al snel een omgekeerd effect kunnen hebben.
Intrigerende, aantrekkelijke titels werken heel goed. Een intrigerend onderwerp zal lezers ertoe bewegen om uw mail te openen en te lezen. Op dat ogenblik heeft het onderwerp zijn werk efficiënt gedaan.
Misleidt mensen nooit met het onderwerp van je mail, maar probeer de nieuwsgierigheid maximaal te prikkelen zodat men uw email opent en helemaal leest.
6. De inhoud van je e-mail
Eindelijk komen we aan de eigenlijke inhoud van je email. Dat het duurde tot punt zes is een indicatie van het belang van de planning en het voorbereidend werk. Hopelijk heeft het onderwerp van je email een groot aantal potentiële klanten ertoe aangezet om je email te openen. Deze lezers moeten nu voldoende geïntrigeerd zijn om verder te lezen.
Onderzoek toont aan dat, hoe meer gepersonaliseerd de boodschap is, hoe groter de kans op succes is. Begin indien mogelijk met een gepersonaliseerde begroeting en gebruik een vriendelijke, informele toon in de hele tekst. Informeer lezers over hetgeen ze moeten weten, maar doe het op een zo informele, vriendelijke toon als in een email ook maar mogelijk is.
De e-mail moet grammaticaal en inhoudelijk absoluut correct zijn en mag geen typefouten bevatten. Dit soort fouten kan je lezers meteen laten afknappen. Voer een spellingscontrole uit. Tweemaal. Controleer het daarna nog eens manueel en laat het daarna door iemand anders nog eens controleren. Controleer de links en verzeker je ervan dat ze naar de juiste pagina's op je website verwijzen.
Zorg voor een Call To Action (CTA) in plaats van een simpele link. Een Call To Action zet je bezoekers aan om een actie uit te voeren welke jij wenst. Dit kan het aanklikken van een link zijn, het daadwerkelijk aankopen van een artikel of zelfs het doorzenden van jouw email naar vrienden. De CTA moet duidelijk gedefinieerd zijn en, vanzelfsprekend, zo efficiënt en accuraat mogelijk.
7. Hyperlinks naar uw website
Het hele punt (hoewel waarschijnlijk niet het ultieme doel) van uw email marketing draait erom dat je lezers aanzet om door te klikken naar uw website. Plaats twee of drie links in de tekst van je email en zorg ervoor dat ze relevant zijn, maar ook niet al te evident. Beweeg lezers ertoe om op de link te klikken in plaats van ze zondermeer alle informatie meteen te geven. Op je website heb je immers meer gelegenheid en ruimte om bezoekers daadwerkelijk tot kopen over te halen. Of wanneer je geen producten online verkoopt, om hen ertoe te bewegen om contact met je op te nemen. Zoek ook iets meer efficiënt om als ankertekst te gebruiken dan de traditionele 'klik hier'.
Twee tot drie links is het ideale aantal. Te weinig links zullen niet voldoende verkeer naar je website leiden, terwijl te veel links de aandacht afleiden van de eigenlijke inhoud van je boodschap. Als je email vrij kort is, beperk je dan tot twee links. In een lange tekst kan je gerust drie links aanbieden. Contextuele links (links welke zich in de inhoud bevinden) werken beter dan een opsomming van links achteraan je tekst.
Controleer grondig of alle links werken en naar de juiste pagina verwijzen. Zodra je dit gedaan hebt vraag je iemand anders om dit nogmaals te controleren. Het aantal email campagnes dat gefaald heeft wegens verbroken of onjuiste links ligt alarmerend hoog. Uiteraard wil je niet in dezelfde val trappen!
8. Kies het beste tijdstip om je e-mail te verzenden
Het tijdstip waarop je de e-mail verzend kan een belangrijke impact hebben op het succes ervan. Gedurende de nacht worden heel wat mailboxen gevuld. In de meeste gevallen betekent dit dat uw lezer 's morgens geconfronteerd wordt met tientallen e-mails waarvan de meeste waardeloos blijken te zijn. De kans is dan ook groot dat uw e-mail genegeerd of verwijderd wordt, zonder dat zelfs maar gekeken wordt wie de afzender is, waar deze over gaat en of de inhoud misschien zelfs interessant had kunnen zijn.
Bepaal uw doelpubliek en bepaal wanneer de grootste kans bestaat wanneer deze aan zijn computer zit. Wie met een wereldwijde markt te maken heeft kan hier problemen mee hebben vanwege de verschillende tijdzones. Uw contactlijst indelen in groepen per land of tijdzone kan hier een uitkomst betekenen.
9. Test je e-mail
Zend eerst een testmail naar jezelf, vrienden, familie of collega's. Dit doe je om te bepalen of je email aankomt en er uitziet zoals je had gehoopt. Eens je hiermee klaar bent en tevreden bent met het uitzicht van je email zou je een tweede testmail moeten verzenden naar een klein aantal contactpersonen. Dit geeft je nog een laatste kans om nog een last minute wijziging aan te brengen in functie van deze testresultaten. Je zou zelfs kunnen overwegen om diverse testmails te verzenden naar diverse groepen in het geval je over een zeer grote contactlijst beschikt. Dit laat je toe om te testen met kleine wijzigingen in het onderwerp, de inhoud en bijvoorbeeld de prijs van het product. Breng slechts één wijziging per groep aan en meet de impact van deze wijziging. Zo kan je bepalen wat het beste resultaat geeft.
Een testmail geeft je ook de gelegenheid om te controleren of je tracking systeem behoorlijk functioneert en je de informatie geeft welke je verwachtte. Een goede e-mail marketing service draagt hier standaard zorg voor.
10. Meet, optimaliseer en herbegin
Waak erover om niet te frequent e-mails te verzenden. Toch moet je op regelmatige basis met uw potentiële klanten communiceren. Een niet-kwalitatieve lijst zal tot een groot aantal uitschrijvingen leiden, terwijl lezers beter gaan reageren nadat ze zowat zeven keer een marketing email van jou hebben ontvangen. Meet de resultaten, controleer de percentages mensen welke jouw email ongeopend verwijderd hebben en zoek naar manieren om je campagnes te verbeteren.
Zodra je gevonden hebt hoe je betere resultaten kan behalen breng je de nodige wijzigingen aan en begin je de procedure helemaal opnieuw vanaf het begin. Dit hele proces van meten, optimaliseren en opnieuw beginnen zal helpen om je zichtbaarheid te verhogen, je naambekendheid te vergroten en zal in het algemeen leiden tot betere resultaten en meer winst.
Er is op het internet heel wat informatie te vinden rond het optimaliseren van Google. Maar vaak krijg je te maken met artikels welke elkaar tegenspreken of niet de juiste informatie geven. Vandaar dat het voor mensen vaak niet helemaal duidelijk is wat ze aan hun website kunnen doen om betere positioneringen in Google te kunnen krijgen. Met deze blog wil ik wat duidelijkheid scheppen rond deze materie. Aan de hand van deze artikelen zal je zelf al een aantal verbeteringen aan je website kunnen aanbrengen.
Heb ik de wijsheid dan in petto? Nee, zeker niet. Maar als je al jaren professioneel en met succes bezig bent om websites te ontwerpen en te optimaliseren voor Google, en bovendien bezig bent met internet marketing, dan weet je welke technieken werken en welke niet.
Ik wens jullie alvast veel succes, veel leesgenot en ik hoop dat jullie iets leren uit de artikels welke je regelmatig op deze nieuwe blog zal vinden.