Inhoud blog
  • Blogpost 4
  • Blogpost 3
  • Blogpost 2
  • Blogpost 1
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Internationale instellingen / Vakdidactiek
    Denk- en ontwikkelingsproces
    03-01-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Blogpost 4

    De enquête:

    Deze blog is de laatste, het doel is bereikt!  De enquête is klaar. Ik had al ondervonden dat het veel opzoekingswerk vraagt om voldoende voorbereid te zijn voor het opstellen van goede vragen. Het is van belang dat je goed weet waarover het gaat en diep genoeg ingegaan bent op de materie. Er is dus nog heel wat denkwerk aan voorafgegaan!

    Er zijn in totaal tien vragen en ik heb geen tijdslimiet gesteld op het beantwoorden ervan. Ik heb geopteerd voor open vragen. Die vragen zijn zo opgesteld dat de geënquêteerde persoon wel wat denkwerk zal hebben. Dat zal uiteraard tot gevolg hebben dat het invullen van deze enquête misschien wel iets meer dan tien minuten zal duren. Het onderwerp is dan ook zwaar… Met deze enquête wil ik graag een eerlijke en oprechte mening van leerkrachten geschiedenis over het les geven in een multiculturele school en een multiculturele omgeving, met name Brussel. Deze enquête is erop gericht de leerkrachten de kans te geven om, indien ze dat willen en daartoe de nood voelen,  onverbloemd de waarheid te vertellen. Daarom is de enquête ook anoniem. De lay-out ziet er misschien eenvoudig uit, maar dat is niet het belangrijkste volgens mij. De vraag zelf primeert. Ik heb bij opstellen van de vragen ondervonden dat er heel wat tijd kruipt in het goed formuleren van een gerichte vraag.

    Voor het maken van de enquête heb ik er ten slotte voor gekozen te werken met www.enquetesmaken.be en niet met ‘Survey Monkey’ (zoals ik in mijn vorige blog had aangekondigd). Het is een erg handige site en bovendien Nederlandstalig!

    Ik ben wel tevreden met het eindresultaat van deze enquête. Het was een nieuwe en niet evidente ervaring. Ik denk dat deze enquête dan ook kan worden gebruikt om een beter zicht te krijgen op de situatie van leerkrachten in Brussel en meer bepaald de leerkrachten geschiedenis. Op voorwaarde uiteraard dat ze behoorlijk wordt ingevuld!

    Beste wensen en tot ziens!

    Link naar de enquête:

    https://www.enquetesmaken.be/s/ab112d0

    03-01-2016 om 15:15 geschreven door Sébastien M.  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    20-12-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Blogpost 3

    Zoals gezegd in mijn vorige blog ben ik ditmaal concreet opzoek gegaan naar meer informatie over de situatie van de leraar in multiculturele scholen. Ik ben gaan zoeken naar artikelen daarover in de media meer bepaald in kranten en tijdschriften. Ik heb daaruit veel geleerd onder andere dat het niet evident is om in zulke scholen les te geven ongeacht welk vak men geeft. De meest delicate problemen stellen zich nochtans bij de leerkrachten zedenleer en geschiedenis. Uit het rapport over het personeelsverloop in Brusselse scholen (http://www.ond.vlaanderen.be/beleid/personeel/files/Brussel_Rapport_2012.pdf) heb ik opgemaakt dat er een groot verloop is van de leerkrachten. Ik heb daaruit afgeleid dat er zich daarachter een heleboel concrete problemen  verschuilen waarvoor die leerkrachten zich gesteld zien. Daarnaar ben ik op zoek gegaan in de media.

    Uit wat ik heb gelezen blijkt dat de meningen in verband met de multicultureel Brussel en de schoolgaande jongeren zeer uiteenlopend zijn. Waar de ene geen haar in de boter ziet is dat voor de andere net een ‘groot’ probleem. De kijk van een ouder met kinderen op een school waar twee van de zeventien leerlingen autochtoon zijn, is helemaal anders dan die van een professor aan de universiteit van Utrecht. Dit geeft wel een interessante kijk op de zaak. Alle meningen moeten gehoord worden en dan vooral die van de leraar in kwestie zelf. Een zeer interessante mening vond ik persoonlijk de volgende:

    “Het is in alle klassen belangrijk een goede leraar-leerlingrelatie te hebben. Andere algemene uitgangspunten voor goed lesgeven betreffen onder meer duidelijke instructie afgestemd op de achtergronden van leerlingen, goede feedback voor leerlingen, heldere regels en toepassing daarvan en het creëren van een veilige leeromgeving. Verder moet een leraar de leeractiviteiten van de leerlingen adequaat kunnen organiseren, moet hij een positieve houding ten opzichte van alle leerlingen hebben en dient hij inzicht in het eigen handelen en de effecten daarvan te hebben. Het lijkt erop dat naarmate klassen diverser zijn samengesteld er op al deze aspecten niet iets principieels anders, maar wel meer van leraren wordt gevraagd.”

    Bron: http://www.kennislink.nl/publicaties/leraar-in-een-multiculturele-klas

    Voor het opstellen van de enquête heb ik gekozen voor het gratis alternatief ‘Survey Monkey’. Dit is een site waarop al enkele enquêtes staan die klaar voor gebruik zijn. Ik heb er een gratis account op aangemaakt en moet nu de juiste vragen opstellen.

     Volgende post is voor 4 januari, prettige eindejaarsfeesten!

    Tot dan.

    Interessante links:

    https://www.surveymonkey.com

    http://www.ond.vlaanderen.be/beleid/personeel/files/Brussel_Rapport_2012.pdf

    http://www.standaard.be/cnt/dmf20130903_00723202

    http://www.demorgen.be/binnenland/waarom-brusselse-leraars-liever-niets-vertellen-over-darwin-bc6da118/

    http://www.onderwijscentrumbrussel.be/inhouden/omgaan-met-diversiteit

    http://www.doorbraak.be/nl/nieuws/%E2%80%98super%E2%80%99-diversiteit

    20-12-2015 om 15:29 geschreven door Sébastien M.  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    08-12-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Blogpost 2

    Zo, het is al een week geleden dat ik iets op de blog heb gepost. Ik ben dan ook druk bezig geweest met het zoeken naar een uitgangspunt voor mijn enquête. Hiervoor heb ik mij gericht tot enkele collega studenten, de media en logischerwijs het internet. Het heeft mij enige tijd gekost om eruit te geraken. De problematiek van de leerkrachten in Brussel is mij wel bekend, zowel door de lessen in de hogeschool als door de stages. De stages heb ik immers gegeven in Jette en Koekelberg. Het is mij echt opgevallen hoeveel leerlingen van diverse origine daar school lopen. Ik heb me al snel afgevraagd hoe daarmee moet worden omgegaan. Zou dit voor een leraar geschiedenis problemen kunnen opleveren? Of zelf meer problemen dan voor andere leraren? Iedereen weet dat een leerkracht Nederlands zal te maken krijgen met leerlingen met een taalachterstand. Maar in de geschiedenisles krijg je volgens mij niet alleen te maken met problemen in zake taalachterstand, maar ook culturele verschillen komen aan bod.

    Is een leraar geschiedenis goed genoeg opgeleid om dergelijke culturele contrasten op een goede objectieve manier op te vangen?

    We krijgen namelijk geen specifieke opleiding om op een groeiende multiculturele maatschappij in te spelen.

    De vragen in mijn enquête zullen dus eerder deze richting uitgaan. Mijn doel daarin is om te weten te komen of elke leraar geschiedenis zich hierbij wel goed voelt en zich voldoende goed opgeleid voelt voor die taak. Legt de leraar geschiedenis andere accenten in zijn les? Zijn de lessen geschiedenis gericht op diversiteit? Heeft de leraar geschiedenis in dat verband zelf al problemen ondervonden?

    Hierover meer in mijn volgende blogpost!

    08-12-2015 om 20:42 geschreven door Sébastien M.  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    29-11-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Blogpost 1

    Mijn eerste post op deze blog, Het voelt wat vreemd aan omdat ik zelf nog nooit een persoonlijke blog heb gehad. Het maken van een blog zorgt wel denk ik voor een creatievere manier van uitleggen hoe de opdracht verloopt omdat men gebruik kan maken van verschillende media om de uitleg te ondersteunen. 

    Het was al meteen een moeilijke opdracht een keuze te maken uit de drie verschillende opties. Hier volgt de uitleg voor mijn uiteindelijke keuze.

    Optie 2 is het maken van een opdrachttekst i.v.m. binnenklasdifferentiatie. Dit is een thema dat de laatste maand voor mij veel aan bod is gekomen. We moesten namelijk tijdens onze stages steeds in ons achterhoofd houden dat we zoveel mogelijk en waar mogelijk moesten differentiëren. Ook had mijnheer Dieltjens, docent Leeromgevingen Ontwerpen, gevraagd om zeker per keuzevak één volledig gedifferentieerde lesvoorbereiding te maken. Zo’n lesontwerp was, zoals men zich wel kan indenken, onmogelijk in praktijk uit te voeren in de klas. Men moest immers als stagiair steeds rekening houden met de eisen van de mentor zelf die meestal het accent legde op een hoog lestempo en het behalen van de eindtermen binnen de stagelessen die waren opgelegd. Met dit thema was ik dus al ietwat vertrouwd, dus heb ik daar bewust niet voor gekozen.

    Optie 3 was het uitwerken van een observatiedocument. Hierbij was ik bang dat ik mij teveel zou richten naar het observatie document dat we hadden gekregen bij de aanvang van onze stages. We moesten namelijk ook observeren voor beide keuzevakken. Dit was iets dat mij minder aansprak, deels omdat ik het zelf al had moeten doen.

    Daarom heb ik uiteindelijk gekozen voor optie 1: Het maken van een vragenlijst met betrekking tot de praktijkervaring van Brusselse geschiedenisleerkrachten. Dit leek mij de interessantste opdracht. Ik heb de afgelopen maand net de kans gehad om op twee verschillende Brusselse scholen les te geven. Dit ligt dus al dicht bij mijn leefwereld. Ik denk ook dat in het opstellen van de vragen veel creativiteit kan gelegd worden. Het accent van de enquête moet liggen bij de grootstedelijke context van Brussel, een zeer interessant gegeven. Nu moet ik beginnen denken welke richting ik uit wil met mijn vragen, wat wil ik te weten komen? Wat wil ik ontdekken? De vragen moeten ook zodanig gesteld worden dat de geënquêteerde zich naarmate de vragen elkaar opvolgen zich meer op zijn gemak voelt zodat hij gemakkelijker op een persoonlijke vraag zou kunnen of willen antwoorden..

    Nu nog op zoek gaan naar een goede lay-out om al deze vragen in te kaderen. 

    29-11-2015 om 00:00 geschreven door Sébastien M.  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    Tags:1ste blogpost
    >> Reageer (1)


    Archief per week
  • 28/12-03/01 2021
  • 14/12-20/12 2015
  • 07/12-13/12 2015
  • 23/11-29/11 2015

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs