China had het waarschijnlijk wel gehoopt, dat het land in de schijnwerpers zou komen te staan door de Olympische Spelen van 2008. Het zou één grote reclamecampagne worden voor de Aziatische tijger. Maar het soort aandacht dat het land de laatste dagen kreeg, zal niet echt naar de zin zijn van de politieke top van de Volksrepubliek.
De reeds jaren aanslepende politieke rel tussen China en Tibet krijgt plots internationale media aandacht. Het IOC heeft volgens sommige persberichten zelfs overwogen om de tocht van de Olympische vlam, geplaagd door ontelbare protestacties, te annuleren. De Dalai Lhama grijpt de kans om zijn boodschap te laten horen aan de internationale pers en wereldwijd proberen politici hun eigen afwezigheid op de openingsceremonie te verantwoorden, te bang om beschuldigd te worden partij te kiezen voor het standpunt van China. Ook de atleten bevinden zich in een vervelende situatie: ze worden gevangen tussen de politieke uitlatingen en hun passie voor de sport waarin ze hun land mogen verdedigen in deze heldencompetitie.
Toch kan het voor China nog erger worden. Ook de situatie met de "opstandige provincie" Taiwan zou nog op de voorgrond kunnen treden. Taiwan beweert al honderden jaren een onafhankelijk land te zijn, maar China weigert dit officieel te aanvaarden, want volgens het moederland is Taiwan niet meer dan een opstandige provincie van de Volksrepubliek China. Taiwan mag dan al haar eigen regering en leger hebben, de onafhankelijkheid van het eiland wordt ook internationaal niet erkend. Maar Taiwan heeft ondertussen geleerd dat een vreedzame samenleving met China meer oplevert dan het eeuwige protest ertegen.
Zo zijn er nog tal van negatieve zaken die in China wat te veel aandacht zouden kunnen krijg naar aanleiding van de Olympische Spelen. Denk maar aan het gebrek aan respect voor de Mensenrechten, het onteigenen van talloze gezinnen voor een gigantische dam, het ontvoeren van rijke kinderen om ze uit te huwelijken op het platteland in afgelegen gebieden, etc. Het zal de Chinese politici heel wat moeite kosten om de aandacht voor de negatieve kanten om te buigen naar de positieve aspecten van het grootste land in Azië. Maar misschien moet China het populaire sportcliché : "Deelnemen is belangrijker dan winnen" in gedachte houden.
(S. De Muynck)
12-04-2008, 12:08
Geschreven door SCM 
|