Kinderen van Melcauwen vertellen dat de grijzen die nu op Melcauwen aangekomen zijn, veel kwader zijn dan de vorigen, die ook zoo braaf niet waren als de daar nog vroeger liggenden, -en dat dit is heeft een vader gezegd, omdat de zwarte duiveltjes den rug hunner kameraden zoo uitgekuischt hebben aan de IJzer. -Vrouw Frans Nauwelaerts (Louise Goovaerts) voornemens aan haar krijgsgevangen man een pakje kleederen en andere benoodigdheden te sturen, komt ons verzoeken het volgend adres op een briefomslag en op een etiquette te willen schrijven : Frans Nauwelaerts, gefange, Kompanie 39, Landsturm-Bataillon, Stalbarakke 15, Münster-Lager, Duitschland. Eenige minuten later bezoek in t zelfde verzoek vanwege vrouw Aug. Thijs van Heesten, Louis Vetters en vrouw Karel Mariën van den Heikant, en K. Hermans uit de Smidstraat (Slotje). De man der eerste, de zoons der 2 volgenden en de broeder van laatsgenoemde, allen burgerlijke gevangenen, zitten ter zelfde plaatse in Duitschland opgesloten. Aug Thijs, gefange, 1e Kompanie, Landsturm-Bataillon, Barakke 40, Soltau, Hannover, Duitschland. Vrouw Thijs zegt, dat haar man, ondanks haar ontraden, bij den inval der D., uit nieuwsgierigheid toch eens wilde gaan kijken, maar niet meer terugkeerde. Even zoo zijn de jonge gasten gevaren van de 3 andere hiervoren vernoemde personen. Zij is slechts 3 dagen op vlucht, en niet verder dan 20 minuten van huis geweest, namelijk tot bij Jac. Heremans in de Boschstraat; daaraan heeft zij t behoud van al haar vee te danken, behalve het paard, dat door de D. is meegenomen. Vrouw Kar. Mariën (Lieneken Verstraeten) vertelt haren terugkeer en tehuiskomst: Wanneer ik s Zondags na den val van Antwerpen te huis kwam, waren de D. aan t koken, en toen alles klaar was, werden wij aanzocht bij aan tafel te zitten. De volgende dagen hielpen zij mij aan alle huiswerk. En daar wij aan het aardappelschillen geene messen genoeg hadden, nam één D. het kapmes en daarmee draaide hij de patatten zoo gezwind en zuiver af als wij met het mes. In het huizeken van onzen gebuur Emiel Busschots was de slachterij ingericht. Wij zaten alzoo niet wijd van het vleesch, en dus niet slecht.
26. Kinderen van Beerzel weten te vertellen dat de persoon van Beerzel-Dries, die door de D. eerst naar Mechelen en daarna naar Duitschland gevoerd werd, eene koei, die de zijne niet was, verkocht had en dat ze te Putte reeds geslacht was, toen men ze meende terug te halen. Louis Bogaerts van de Boterhoef heeft ook moeilijkheden gehad met de D. Hij had hun verkens verkocht, welke zij niet op tijd kwamen halen of deden leveren. Toen hij ze daarop voort verkocht en dit aan de ooren der D. kwam, werd hij tot verhoor en onderzoek der zaak door 2 D. naar Heyst gehaald. Jos Truyts, schepene van Beersel, die de verkens gekocht had, ging het geval uitleggen aan de hr dd Burgemeester van Berlaer, die de zaak eindelijk klaar kreeg bij de D. oversten te Heyst, waarop L. Bogaerts naar huis mocht gaan.
27. Er passeert hier nog alle dagen gerij uit afgelegen streken. Wij denken dat er veel smokkelgespan bij is. Heden voormiddag keeren 3 Limburgsche wagens, die eergisteren naar Antwerpen vertrokken waren, met eigenaardige vaten en andere voorwerpen geladen, huiswaarts. Op de sponde van een dier wagens staat het woord motocarline. Wij denken dat dit een deknaam kan zijn, want een der voerlieden zegt bij Jul. Nauwelaerts, onzen naaste gebuur en herbergier, waar de wagens weder stoppen, dat de jenever in de stokerijen zijner streek (St.Truiden), slechts 1,70 fr. den lit. kost tegen 2,70 fr. à 3 fr. alhier en te Antwerpen. Zoekt hij op die manier hier geene klandisie, -of zou hij, zoo onze veronderstelling ongegrond is, in het geheim bij een volgende reis b.v. onder andere vaten verdoken en mits eenige vergoeding hier niet een vat willen afleveren?
28. Wij gaan, naar t voorbeeld van meerdere geburen, zelven brood bakken, de 1e maal van ons leven : Mar. kneedt en beslaat deeg tot 4 brooden, 2 van rogge- en 2 van tarwebloem, en ik stook den oven, ttz. onze cuisinière (ofte keukenkachel). Om 6.30 u. gaat het brood in den oven en om 8.30 u. komt het er tamelijk gelukt uit. Louis Bogaerts passeert hier weeral met 2 D. naar Heyst toe. 20.15 u. Onze gebuur is nogmaals hout aan t binnenschuren. Hoever de kleptomanie van dat huisgezin gaat : Jul. Nauwelaerts zegt ons heden dat het jongste kind Mitje van vermelden gebuur bij hen verteld heeft, dat zij bij hen de kleine piano hebben, die zijn kleine Jos. (zoon van Jul.) als nieuwjaarsgeschenk van zijn peter gekregen had, -en dat haar vader gezegd had van die kapot te doen, omdat kleine Jos. te hard zou schreeuwen, als hij zijn piano bij hen zag!
29. 11.30 u. Mr. Gust. Drijvers komt binnen. Volgens voorloopige schatting zou de oorlogsschade in Werchter 4 tot 5 millioen bedragen, -bij hr. Van Roost alleen, aan gebouwen, machinerie, graan, bier, enz. een half millioen. G. zal zoo gauw mogelijk zijn huis opbouwen met de drukkerij. Wij stellen hem voor het woonhuis van broeder Victor te betrekken; aanstaande familievergrooting belet hem dit aanbod aanstonds aan te nemen. G. deelt ons nog mee dat gisteren op t Goor verscheidene brieven van Belg. militairen, die in Frankrijk oa aan de IJzer verblijven zijn toegekomen. Leon Claes, wiens zoon in Holland met smokkelaars in betrekking staat, helpt ervoor zorgen dat die brieven op hunne bestemming komen. Volgens schrijven van de zoons (Emiel en Leonard) van Louis Meylemans, -brief gisteren aangekomen,- zouden broeders Aug. en Isid., die ons op Oct. In Brugge verlieten, 15 uren boven der verblijfplaats (IJserfront?) der Meylemans, dus ook in Frankrijk verblijven. -Leonard Aerts zal trachten in Mechelen 4000 kg. Stroo te verkoopen. 18u Wat aangename verrassing : bij t binnentreden wachten onze kinderen Rafken en Gaby, op het onverwacht uit Roermond overgekomen, op ons! Met Paula is t ginder opperbest, maar
Bl.59.
Mitt. zit sedert 14 dagen met gezwollen kaak en is min of meer onpasselijk, doch al wat aan de beterhand. Raf. en Gab. naar Buedel en Hamont gegaan om broeder Overste te bezoeken, zijn op dezen raad en met diens zuster Mathilde voort gereisd naar huis. Op weg zijn ze te Buedel in gesprek geweest met een geboren Bocholtenaar, die verscheidene jaren in Detroit gevestigd is. Ofschoon hij in Amerika beter op de hoogte is dan wij, van wat hier voorvalt, -door dagbladen, die eene uur na elk feit van eenig belang daarover ginder een trouw verhaal mededeelen, -en door de cinema die een dag nadien tot in de geringste bijzonderheid alles in beeld weergeeft, -o.m. afbeelding van de streek, van gebouwen, personen, wegen, opschriften van gebouwen, -zoowel dat men er van vroeger bekend zijnde, zich ter plaatse zelve zou wonen, -toch kan de gehechtheid aan zijn geboortegrond hem niet weerhouden op denzelven in dit treurig moment een blik te gaan werpen. Alhoewel van drie paspoorten, een Amerikaansche, een door den Belg. consul en door den D. consul afgeleverd in Holland, voorzien, durft hij het niet wagen onmiddellijk den voet over de grens te zetten. Om 7 u. met een soort oude postwagen uit Hamont vertrokken, werd de kleine reisgroep aan de brug te Neerpelt door 2 D. wachten gearreteerd, die den voerman oplegden voor de terugreis een pas voor gespan te vertoonen, en kwam zij rond 11 u. in Mol aan. Om 12.55 u. werd de reis per stoontram voortgezet naar Heyst. In Oosterloo kregen onze reizigers gezelschap aan een van Turnhout komend bejaarde D. soldaat, die in de Kempen bekend scheen, hun t een en t ander mededeelde over Lier en omstreken, die hem bescheiden zijn diensten aanbood en hielp om zonder last den wachten op den spoorweg te Heyst te passeeren. Verder deelen onze kinderen ons nog mee : dat er hun in St. Salvator een brief is toegekomen uit Foucarmont (Seine Inférieure, France) van broeders Is. en Aug. ; deze zijn blij vernomen te hebben, dat het met de familie goed gaat; zij zelven stellen het ook goed en zijn op dit oogenblik aan t werk op een pachthoeve, waar ze zeer goed behandeld worden (de moeder is weduwe, en de jongste harer zoons is onlangs naar het front geroepen). Zij vragen ons u, zoo mogelijk, te verzoeken alle werk te Schriek zoo goed mogelijk te regelen, maar geen graan te verkopen aan bedoelden persoon, en in Tremeloo te willen bekend maken, dat er bij den E.H.Pastoor van een naburig dorp (van Foucarmont), twee Vlaamsche jongetjes van 8 en 9 j. zijn aangeland, die in de vlucht van hunne ouders waren gescheiden geraakt; hun vader zou in dienst zijn op den tram Lier-Werchter.
30. Om onze kinderen van het kortstondig bezoek aan nabestaanden en kennissen te doen profiteren en zich een gedacht te vormen over de verwoesting door den strijd in het omliggende, raden wij haar aan heden namiddag een uitstap te doen over Kon.Hoyckt (tot aan de kerk aldaar) naar O.L.V.Waver en aldaar eens aan te kloppen bij de zusters in de woonst van den E.H.Bestierder. morgen zullen we samen een uitstap doen naar het afgestookte Tremeloo. 16 u. Men zegt dat een groot deel, misschien wel al de krijgsgevangen en weggevoerde burgers heden te Mechelen, Antwerpen en elders zijn aangekomen en zonder twijfel morgen te huis mogen verwacht worden. -17.30 u. Van hun uitstap terug en voldaan, zeggen onze kinderen : Onze Hei mag van geluk spreken tegen andere dorpen; en van Wavers Klooster kan men zich geen gedacht vormen. In een stuk recht gebleven muur, heb ik de zwart gebrande deuropening gezien, door welke ik zoo menigmaal naar boven ben gegaan zegt Gab. In de woning van den E.H.Directeur troffen wij maar eene zuster aan, die ons zegde dat Mère Adèle alleen te huis, maar op dit oogenblik afwezig was, doch rond 5 u. uit Mechelen zou aankomen. De overige mères verblijven in Engeland. -De woning van Mr. De Vreese, de Veldbloem is goed gespaard gebleven. Tusschen Waver en Putte zagen wij een graf, waarop de shako van een soldaat. Onderwege snorde ons een auto met D. voorbij en dat maakte ons nog griezelig. Tusschen Gangelberg en Kon.Hoyckt ontmoetten wij moeder Antonia met eene andere zuster, die van Lier kwamen en daar vernomen hadden, dat de Verbondenen gisteren of eergisteren 20.000 D. hadden gevangen genomen. Leon. Aerts betaalt ons voor geleverde aardappelen : (voor 157 bal.v. 50 kg. lange witte) 326,15 fr. (50 b.v. 56 kg. lange blauwe) 147,50 fr. -tot. 473,65 fr. De prijs der witte was dus 4,25 fr. en nu 7 fr. de prijs der blauwe 6 fr. nu 7,50 fr. 18.30 u. Leop. Winkelmans bezorgt ons een afdruksel van den omzendbrief v. Card. Mercier (door de D. opgeëischt) dit vanwege den E.H.Pastoor Van den Bosch.
31. Na de vroegmis gehoord en ontbijt genomen te hebben, vertrekken wij (Rafk., Gab., Leop. Winkelmans en ik) langs de hooge brug, Beersel-berg, Munksbosschen naar Schriekstraat; de hond door gebuur verzorgd staat triestig te kijken. Na een oogslag geworpen te hebben op de verwoesting in de ledigstaande huizen van moeder (nog in Vlissingen), broeder (in Egmond aan Zee) en zuster (Vlissingen), stappen we voort naar Tremeloo. 12 u. Daar t plots begint te sneeuwen wachten wij den tram van 12.25 u. naar Tremeloo. We hooren hier de lotgevallen verhalen van Jean (zoon van wijlen Gustaaf) De Veuster. Deze 16 j. knaap had per briefje aan een der Juf. Wouters te Mechelen, die naar Holland wilde wederkeeren, het reisplan aangeduid om op, door de D. verboden wijze, de grens te overschrijden. Juf. Wouters, die verleden Vrijdag te Heyst, zonder pas, den tram verliet, en den spoorweg niet over mocht, werd aan een anderen overweg door waakzame D. aangehouden en in bezit gevonden van een reisplan, onderteekend Jean
Bl.60.
Gedwongen deed zij dien persoon komen, en Zaterdag morgen werd Jean door de D. naar Heyst gevoerd van waar zijne moeder alleen mocht huiswaarts keeren. Wanneer Jos. De Veuster, oom van Jean, dezen morgen zijn kozijn ging vinden, was deze al overgevoerd naar Antwerpen. Om 12.30 u. stopt de trein voor het weleer zoo sierlijke, nu afgebrande statiegebouw. Trambedienden die wij nopens de ouders der 2 in Frankrijk verdwaalde kinderen ondervragen, weten reeds van de familie, dat bedoelde kinderen bij een pastoor verblijven. Van de woningen in de nabijheid der buurtspoorwegstatie van aan t kapelleken op den draai van en tegen den steenweg naar Schriek zijn ongeveer de helft recht gebleven. Doch van aan vermeld kapelleken tot buiten het W.einde der dorpskom zijn niet in vlammen opgegaan : een laag huisje 70-80 m. voorbij het kapelleken rechts. De herberg tegenover de kerk(deur), echter zijn de muren, de zoldering en de meubelen in de herbergplaats roetzwart gebrand; wij kunnen niet begrijpen hoe dat gekomen is, de bewoners zeggen ons dat eene groote hoeveelheid stroo door de D. aangestoken in deze plaats niet tot volle ontvlammen is kunnen komen, doordien deuren vensters potdicht gesloten waren en alzoo door gebrek aan toevoer van lucht, vlam en vuur, die reeds de brandstof, de meubelen en heel den inboedel aangetast hadden, hebben doen stikken en uitdooven. De pastorij, waar naast een kleine afhankelijkheid in vlam is opgegaan. Een huis tegenover de gendarmerie, iets meer van de baan afgelegen dan de andere woningen. De kerk; een venster heeft echter al haar glas verloren, en 2 of 3 ramen, evenals de torenspil zijn fel beschadigd. Al de andere woningen en gebouwen der dorpskom liggen uitgebrand. De kale muren staan nog recht en dragen geen spoor van kanon- of geweervuur. Slechts aan de muren en ramen der kerk en boven de poort eener afhankelijkheid van het huis van den heer gemeentesecretaris zou men zeggen dat eene granaat ontploft is, van op openbaren weg gezien. Die bijzonderheid, alsmede de staat der besmeulde herberg aan de kerk bewijzen ten volle dat de 150-160 in Tremeloo afgebrande woningen, aangestoken en geenszins in brand geschoten zijn. Van aan de tramstatie, zijn, tegen den steenweg naar Schriek, ongeveer 1,5 kilom. ver, tot waar eene straat Owaarts naar Bael leidt, de 4/5 der huizen neergeblaakt; voorbij (Nwaarts van) dat is nog eene woning op grond van Tremeloo, en eene op dien van Schriek in vlammen opgegaan. Tot onderkomen hebben de beproefde lieden een bakhuis, een afdak tegen een stuk muur, een hok, een niet teenemaal ingestorte kelder, met daarbij soms een in den grond uitgegraven hol, die men met ruwe planken, met stroo of balen heeft dicht gemaakt, en waarboven men hier en daar eene rookende buis, den schoorsteen vervangend, ziet uitsteken.
Februari 1. Heden voormiddag zijn de krijgsgevangen burgers uit Duitschland weergekeerd: August Thijs en zijn knecht Alf. Torfs (Heesten), Emiel Vetters en Alfons Mariën (Heikant), Lodewijk Hermans (Slotje, Smidstraat). Zij klagen niet over mishandeling en hebben, naar mededeeling der kinderen, zelfs al iets verdiend met het verstellen van zakken en balen. Het bewaken van het D. graf in de Bergstraat te Heyst is afgeloopen; bij het openen vond men niets dan afval van een zwijn!!! Het opeischen van notelaars is ook geschorst dank aan t optreden van den Amer. Consul. Nadat er hier in den omtrek een dozijn geveld waren is er Vrijdag voormiddag ten gemeentehuize van Berlaer een bevel van staking toegekomen. Op de stopplaats van den tram op Beersel-Dries zouden een 7 tal boomstammen liggen. Frans Verret, een onzer ll. weet te vertellen, dat alle D. van Melcauwen en van Heyst moeten vertrekken en vervangen worden door lieden van 50-60 jarigen ouderdom; als straf tegen aanslag op deze bejaarde krijgers wordt het afbranden van het heele dorp aangekondigd. Om munt te slaan of om schrik onder het volk te verspreiden, zouden de D. zelven misdadiger spelen. Van in een boschje zou iemand bemerkt hebben dat een D. soldaat een telefoon- of telegraafdraad heeft doorgeknipt op den spoorweg Lier-Aerschot; te Heyst wordt beweerd dat de D. zelver het eerbiedweerdig graf hebben geschonden. 17 u. Karel Gepts komt onze aanteekening behoefte aan voeding halen en de hr. Notaris dd. Burgemeester, brengt ons een pak druksels Bericht over uitverkoop van tarwemeel door t Steunkomiteit ter uitdeeling in de school. Daaruit blijkt dat er voor iederen persoon boven de 2 j., wekelijks ongeveer 1 kg. meel beschikt Wordt tegen 0,42 fr.; 100 kg. meel zouden 125 broodjes van 1 kg. leveren. Moeder Antonia (zusters ondse.) komt vragen brieven naar Holland door onze kinderen te laten meenemen. Om wille van het gevaar kunnen wij dat verzoek niet inwilligen. Heden zijn onze kinderen met Marie naar Wiekevorst vertrokken.
2. Naar Schriek om over moeders graan en stroo te beslissen. Koperen mortier weergevonden. We vernemen dat de D. te Heyst in de kleederen van Juf. Wouters voor 2000 fr. waarde genaaid vonden; deze wilde haren vader in Frankrijk, via Holland-Engeland, gaan vervoegen. -16.30 u. Naar Wiekevorst; afscheid van kinderen, aanbeveling : correspond. onderhouden met wie het mogelijk is.
3. De hr Van de Velde, Staatslandbouwkundige brengt ons bezoek; hij heeft vernomen dat mère Ignace van Waver te Antw. in de Begijnstr. zit om brieven in haar kappeke te hebben meegedragen naar het buitenland. Mr Leenaerts van Berlaer komt ons vragen het aantal personen
Bl.61.
van Berlaer op onze parochie wonende : a) onder de 2 j., b) van 2 tot 7 j., c) totaal der bevolking. Voor wat de opgave van het getal stukken vee betreft, zegt hij, zijn de opgaven, vermoedelijk uit vrees voor opeisching door de D., ver beneden de werkelijkheid gedaan; nu klagen de boeren over gebrek aan voederstoffen, en begrijpen dat ze zich zelven hebben bedrogen. Een persoon uit Lier komt ons in naam van het gemeentebestuur van Schriek verzoeken, de door Victor te Lier achtergelaten registers en papieren in te pakken en over te zenden tot in regelbrengen der gemeentecomptabiliteit. Over de verwoesting van Lier sprekend, zegt hij, dat in die stad verscheidene huizen in brand zijn gestoken nadat zij reeds gevallen was, o.a. de wel geklandeerde beenhouwerij op de Groote Merkt schuins tegenover het stadhuis, zoo gezegd wordt om de sporen van diefstal te doen verdwijnen. Frans Aerts Gijsemans deelt ons mee dat zijn broer Leonard, met Frans Van Kelst, Vict. Slaets, Jos. Huybrechts en anderen geïnterneerd is in t kamp van Harderwijk (Holland), dat zijn broeder Medard voor t gevangen nemen van 3 D. gedecoreerd en tot onderofficier bevorderd is. Zoo t schijnt zijn er onder de soldaten onzer huidige bezetting veel verminkten.
4. Op weg naar Lier ontmoeten wij onzen oud ll. Jos. Van Loon. Hij zegt vernomen te hebben dat de strijd zich meer Zwaarts verplaatst; t verminderen of zwijgen van kanongebulder zou dit bevestigen. Te Kon.Hoyckt deelt Jos. Canis ons mee, dat zijn schoonbroeder Mr. Van Dijck, rustend ondr. ter plaatse, tijdens zijn vlucht in Engeland is overleden aan de gevolgen van kanker in de keel (door bovenmatig rooken?) Het lijk van den D. op het veld tegen de losplaats van t buurtspoor te Kon.Hoyckt is in den Z.O. hoek (in den houtkant) herbegraven; op t kruis leest men : Er starb den heldentod. Hier ruht ein husar vom 6 Res.hus.Regmt. Hier ruht dem husar Emil Meyer, vom 6 Res.hus.Regt. Wandsbek. Es starb dem heldentod furs Vaterland. Ruht sanft tapper Kamerad. Het huis Zwaarts tegen de kerk, de kerk zelve en alle uitgebrande huizen liggen in verwoesten toestand, evenzoo een deel der grillie van het kerkhof (aan de kerk) en van die voor de woning van den gewezen burgemeester L. Torfs, door bommen stuk geslagen. De gaten door de muren (van W. naar O.) van de onderwijzers woning door groote projectielen geslagen, zijn toegemaakt. In de kale vlakte tusschen het fort van Lier en dit van Tallaert zijn talrijke werklieden bezig kronkelende en diepe loopgrachten te openen aan weerszijden van de prov. baan. Aan de brug der Leuvensche poort worden alle passen van voerlieden door de D. wachten nagezien. Aan de brug staan ook inzamelaars van den steunpenning voor behoeftigen. In de stad zijn veel puinen opgeruimd of in opruiming. Tusschen de puinen van winkels wordt er hier en daar een geraamte van een kraam of een barak opgeslagen. De Jezuïetenkerk is teenemaal uitgebrand; de olieverf op de muren is schier overal in blaren getrokken; gekleurde vensterruiten zijn stuk gesprongen, plaasteren en steenen beelden door de hitte van t vuur deels vernietigd, minstens beschadigd; van t hoogzaal is niets meer te zien dan de steenen pilaren; 3 of 4 biechtstoelen langs den Z.kant en 1 langs de N.zijde zijn waarschijnlijk van elders naar hier overgebracht. In den omtrek der Kluizekerk (EE.PP.Dominicanen) bemerken wij op midden van verscheidene deuren : typhus. In een smal straatje in puin, dat in de Berlarij uitkomt, zien wij op een staak het opschrift :Doorgang ontzegd, aan al die de straat niet bewoont wegens typhus. Naar t Hoogveld. Tusschen t geboomte even voorbij de losplaats des buurttrams (linker Netheoever) wijst een arduinen zuil met half voltrokken opschrift het graf aan van een D.Unteroffiz. Voor de woning van den molenaar des houten windmolens liggen 5 notelaars uitgerooid. Een ijzeren geraamte, vorm van brug, dat twee gebouwen van den bloemmolen Hellemans verbond, is verbroken en verwrongen neergestort. Een hovenier van t Hoogveld heeft 2 notelaers moeten leveren en slechts na veel moeite en geloop (hulp v. Amer. Consul) het bedrag, 140 fr. ontvangen. Dezelfde persoon deelt ons nog mee dat een hoogere officier van t Belg. leger, met de verdediging van Lier gelast, de Engelsche hulp moedwillig heeft van de hand gewezen, dientengevolge verdacht werd te heulen met den vijand, waarop hem zijn degen werd ontnomen en gebroken door ; dat de pas aangekomen bezetting meest uit verminkte en gebrekkige krijgers zou bestaan. Even onder de kap van St.-Gum.kerketoren heeft eene D. bom een groot gat door den muur geslagen; de beschadiging des torens langs de W.zijde werd veroorzaakt door Eng. granaten. Van het Hoogveld, nabij de Molpoort heeft de stad het uitzicht van een reusachtige puinhoop, boven welke de erg beschadigde St.-Gum.kerk en het hooge gewelf der Jezuïetenkerk uitsteken Gemeentearchieven ingepakt en meegenomen. Men komt ons van rondom vragen naar het te Schriek uitgeslagen graan (mej. Mesens, Kruisbaan, Putte madm. Tuerlinckx, Schriek, en anderen). Maalders en bakkers zoeken een voorraad op te doen. Onze kind. Rafk. en Gab. heden morgen per fiets naar Hamont vertrokken (uit Wiekev.) hebben allerbeste weder gehad.
5. Kinderen deelen ons mee dat D. gisteren bij Louis Mariën (Schepene) 15 busselen stroo hebben opgeeischt. Heden wekel. uitverkoop van voedingsstoffen. Wij ontvangen 4 kg. bloem tegen 0,46 fr. en 2 kg. zeer schoonen rijst tegen 54 centiemen.
Bl.62.
Louis De Vries brengt ons 1 kg. der haversoort Triomphe de Stockholm en 2 kg. Original de Kirche overschot van het voor zijn proefveld in 1914 toegezonden zaaigraan, ter beschikking van Mr. Van de Velde, staatslandbouwkundige te Lier. 16.30 u. Naar Schriek met de gemeentearchieven. We vernemen er dat hr. Jean De Veuster en mej. Wouters die verleden week aangehouden en naar Antw. overgebracht waren wegens poging tot ongeoorloofde grensoverschrijding, verleden Dinsdag in vrijheid zijn gesteld. Onze veldwachter heeft vernomen dat de Franschen Metz zouden genomen hebben. In moeders huis is onze werkman J.B. Bellekens met 4 andere personen aan t dorschen, er komt veel graan uit t stroo. 1200 kg. stroo zijn naar Mechelen gevoerd door Jos. Heremans; hij schat het overblijvende op 4000 kg. Het kanongebulder dat vandaag gehoord werd, zou veroorzaakt zijn door schoten op vliegers gelost, die zich boven de streek Mechelen Antwerpen hebben vertoond.
6. Wij zetten onze ll. aan den biddag van morgen, door den Paus aan heel Europa voorgeschreven, wel over te brengen, met de voor ieder aangeduide halve uur aanbidding, goed te doen voor t H. Sacrament. Men vertelt dat een Eng. vlieger gisteren een bom heeft laten vallen op t fort van Lier. Bij gebuur A. Lemmens is een jonge D. krijger naar een burgerskostuum komen vragen om de grens over te vluchten. De bezetting van Heyst, die over 3 maand 3 marken per dag aan soldij ontvingen zou nu nog 1 mark daags trekken.
7. Onze veldwachter heeft verleden Zondag oud kennissen van zijn geboortedorp, o.a. de veldwachter met zijn zoon en de hr. Van den Wijngaert, ondr. (Elewijt) en anderen ontmoet, die als vluchteling over Boulogne, Folkstone, Vlissingen, Terneuzen, St.-Niklaas, naar huis keerden uit Frankrijk. Op den predikstoel wordt aangekondigd, dat de landbouwers die veevoeder, zaaigoed en meststoffen willen koopen, heden tusschen 10.30 u. en 12 u. hunne aangifte moeten doen in de Gildezaal. Heden namiddag lof met buitengewone gebeden en gezangen. Om brieven of pakken naar t buitenland te zenden, bestelle men die of te Antw. Kunstlei, 64 of te Mechelen, Hof van Befferen. Sommige smokkelaars maken er een bedrijf van menschen te bedriegen en eigen zak te vullen met in t geheim brieven over te brengen, waaraan bovendien altoos gevaar verbonden is. Onze gebuur Thom. Winkelmans ontvangt een D. briefkaart uit Minden op naam van zijn stiefzoon Frans Leys, die laat weten dat hij te dier plaatse als krijgsgevangen verblijft en gaarne een weinig geld (10 mark) zou ontvangen. Frans, dien elkeen gesneuveld waande na een eerste bericht (in Aug.) uit Luik, als zou hij daar gekwetst zijn, zal als gewonde krijger na den val van Luik, naar Duitschland gevoerd zijn. Bij de wedw. Frans Augustijnen, Hemelshoek, die 2 zoons aan het front heeft, zijn D. gisteren of eergisteren huiszoeking komen doen, volgens den eene naar gesmokkelde brieven of andere papieren, volgens een andere naar wapens. Iedereen bespreekt en keurt de nauwe betrekking af die Aug. Meuris, Heesten Itegem, en zijne dochters met de D. soldaten onderhouden. Aan geburen en andere lieden die zijne aandacht trokken op zijne verkeerde handelwijze en het gevaar voor zijn kinderen en anderen, antwoordde hij :Vreest niet, t kan geen kwaad. -Ik kan er maar wel mee zijn of iets dergelijks. In Heyst schijnt ook veel vrouwvolk aangespannen met den vijand. Een brief van August, zoon van Karel Nagels, geschreven den 27 Jan. en gestempeld En Seine-Inférieure 5-2-15, meldt dat hij aldaar in goede gezondheid verkeert en bevat (in groep) zijn portrent en dat van 3 kameraden : Frans De Noël van Gangelberg, (zoon Petr.) Cannaerts van Masheiken en een zoon van den veldwachter van Wilsele.
8. De veldwachter deelt ons eene onderrichting mee nopens den aankoop van tuinbouwzaad door bemiddeling van den Alg. Hoveniersbond, Minderbroederstraat, 24, Leuven. Wij ontvangen een brief uit Vlissingen, gestuurd aan Kar. Rijmenants te Schriek : Broeders Aug. en Isid. zijn op moeders verlangen uit Frankrijk weergekeerd, -vragen stipte inlichtingen over den toestand in België, leggen nog groote vrees aan den dag, en bevelen Kar. Rijmenants voor vroegaardappelplantgoed te willen zorgen. Zij zullen dus wellicht nog een tijd in Holland blijven. (adres : Wwe De Groodt, p/a Van den Bos, Wilkelmansstraat, 6, Vliss.) De heer Goyvaerts van Kon.Hoyckt deelt ons mee, dat Mr. Van Dijck te Sheffield overleden en begraven is en dat zijne familie aldaar nog verblijft. Vandaag zijn hier gedurig D. gepasseerd : in auto, in rijtuig met paard, per rijwiel, te voet in elke richting.
9. Onze ll., Marcel Serneels van Werft, vertelt : Te Heyst zijn weer andere soldaten gekomen. Nu meende Mr. Louis Heylen ook in zijn kasteel te gaan wonen en vroeg aan den D. officier er uit te vertrekken. Deze wilde niet. En toen Mr. Heylen zegde, dat zij eruit moesten, pakten zij hem vast en gaven hem een schop onder zijn broek, dat hij viel. Onze vader heeft dat gezien. Eenige grijzen waren op hem niet kwaad en lieten hem met den wagen gauw over t spoor rijden, maar van de anderen mocht hij niet meer. Hij moet nu te Itegem blijven wonen. 11.30 u. De brigadier-veldwachter (Aloïs Bogemans) te Heyst met nog 3 of 4 andere gemeente- of politiebeambten band om den arm zijn voor onze deur met elkander in druk gesprek, te oordeelen
Bl.63.
naar enkele woorden die wij vatten, over diefte. Onze veldwachter, die van Berlaer weerkeert, doet meer beweging in de groep heerschen en wij meenen uit zijn mond te hooren die is geklampt! de groep gaat uit een en de veldwachter komt ons in stilte toefluisteren : Gisteren avond rond 12 u. van Berlaer terugkeerend ontmoette ik aan Alf. Ceulemans in de Smidstraat een niet grooten persoon, die eene koei leidde, vergezeld van eenen andere. Op mijn woord : blijven staan zegde de laatste : Ha, garde! t Was Smsl, die het verleden jaar van hier naar Berlaer is vertrokken. Toen ik hem vroeg wat dit bij nacht op de baan zijn met eene koei beteekent, antwoordde hij : Wel na een laatste tentoonstelling te Keerbergen zijn aldaar koeien verkocht; ik en mijn broer hebben er daar eene gekocht om daar iets aan te verdienen; die hebben wij nu gehaald. Nu, zegt onze veldwachter, ontmoet ik hier politie van Beerzel en Heyst, die mij zegt, dat verleden nacht paard en kar gestolen werd bij den broeder van den veldwachter te Heyst, en eene koei op Beerzel-Dries, ik twijfel er niet aan, of t is die welke ik verleden nacht ontmoette. Na den middag ga ik seffens naar Berlaer en zal den dader wel hebben en de koei misschien ook, als t daarvoor maar niet te laat is : t was vandaag merkt te Nijlen. 16.30 u. Vrouw Aug. Lemmens zegt ons dat not. Lambrechts, dd. Burgemeester (hoofd onzer politie) naar Berlaer is om den eigenaar der gestolen koei te berichten, dat de dief, -werkelijk zou Smsl zich bij verhoor 2 of 3 maal misklapt hebben- en het dier gevonden zijn. Het gerucht van pokinenting bij de scholieren met noodlottigen afloop, wordt ongelukkiglijk overal verspreid, hoe verder, hoe dommer en dwazer! Hoe dit verzinsel in de wereld geraakt of van waar het gekomen is, weet niemand te zeggen. Naar Schriek. Zoo t schijnt mag niemand, t zij eender voor welke reden, de Hollandsche grens meer over. 18.30 u. Ongemeen hevige klaarte en lichtstralen in de richting van Brussel. Zijn zoeklichten aan gang tot opsporen van vliegers? Over onveiligen tijd sprekend met Jos. De Leebeek, Achterheide, zegt deze: Over eenige dagen waren hier bij J.Verbist, s morgens al de aardappelen, tot den laatste toe, uit eene groeve bij zijn huis verdwenen, en de wacht houden of wachtgaan met 2 of 3 man, is zelfs nog gevaarlijk, aan een aardappelkuil te Beersel waren s nachts niet minder dan 17 plunderaars te gelijk bezig. Geloof en godsdienst is uit het volk uit!
10. Mieken Bellekens heeft hooren zeggen, dat een persoon , die naar Aug. Cerstiaens om een koei ging zien, door de D. wacht aan de spoorweg niet mocht passeeren, omdat zijn pas niet in regel (vervallen) was, en dat de D. om hem te dwingen een nieuwe pas te halen, zijn portefeuille mee naar Heyst namen. -De legende van pokinenting heeft hier voor gevolg dat maar de helft der ll. dezen voormiddag aanwezig zijn. Vier heeren per rijtuig op wielen met caoutch. banden uit Antw. gekomen, vertelden heden voormiddag bij gebuur A. Lemmens, dat de D. op een fort der Antwerpsche omgeving, dat zij verlaten hadden gevonden, neerschreven : fort te huren. Toen vermeld voertuig rond 13 u. terugkeerde en bij A. Lemmens stil hield, verspreidde zich onder de ter schole komende leerlingen het gerucht, dat de afgestapte heeren doctors waren die de pokken kwamen zetten. Met schrik bevangen vluchtten schier al de kinderen naar huis; zelfs kwamen grootere kinderen, hunne jongere broeders en zusters halen. Onze hooge klas telde heden namiddag 9, en de lagere 11 leerl. 15 u. Louis Engels van Wiekevorst die per fiets een reisje Heyst-Schriek-Keerbergen-Haecht-Dieghem-Vilvoorde-Mechelen-OLV.Waver gedaan heeft, zegt dat de streek rond Eppegem en Sempst er allertreurigst uit ziet : beide dorpen in puin, schier geen enkele woning meer recht, slechts hier en daar een enkele mensch rond de puinen van zijn huis of in t veld, overal graven, op meerdere plaatsen lijken aan het ontgraven en aan t kisten; nabij de statie van Haecht, Owaarts van den buurtspoorweg staan 7 kisten bij een groeve. Louis verleden Donderdag met Rafk. en Gab. om 8 u. uit Wiekev. Vertrokken, is na 1½ u. rust te Mol, rond 4.30 u. met haar te Hamont aangekomen. Des anderendaags morgens heeft broeder Overste hen bij de grenswacht geleid, en van deze voor haar beiden vrijen overtocht als studenten met pak en zak - over de grens bekomen. Louis en broeder Overste mochten zelfs tot bij de Nederlandsche grens meegaan. J.B. Bellekens van Schriek weergekeerd, heeft vernomen dat plunderaars te Putte een dezer laatste nachten een graanmijt bij een onbewoond huis hebben uitgeslagen en het graan meegenomen. Vandaag den heelen dag door heeft kanon geweldig gebulderd, -wij denken marinegeschut aan de kust.
11. Jan Bastaens vertelt ons dat het kruis van het D. graf aan de Spar dezen morgen was verdwenen en men het in een gracht heeft teruggevonden. Uit vrees voor slechte gevolgen heeft JB. Maris het terug op zijne plaats gezet. Het kanon dondert weer met geweld. Personen, kooplieden die van Antwerpen komen, verhalen dat D. wachten aan de Holl. Grens zijn gedeserteerd, zoodat de grens een eind wijd, 40 uren zonder bewaking geweest is; -dat Zeebrugge en Oostende grootendeels in puin liggen en de Engelschen binst de 3 dagen 70.000 man aan land gebracht hebben, dit allesvolgens mededeeling van een reiziger die deze week uit Holland was gekomen; -dat Metz nog niet in handen der Franschen, maar deels door hen omtrokken is; dat Engelsche vliegers in Zeebrugge groote verwoesting hebben aangericht. Verscheidene personen van Berlaer zijn betrapt of plichtig bevonden aan diefstal. Men noemt voorname boeren die verkens nu langs hier, dan langs daar, eene 3e maal langs ginder ter levering wegvoerden, 3maal zoveel verkens als zij voor den oorlog hadden. Op plaatsen die door de politie als niet verdacht werden
Bl.64.
aangeduid, ontdekte men een heelen buit. Verdachte personen van Berlaer werden door de politie van Kessel betrapt. Verschillende feiten wijzen erop dat gezaghebbende mannen in deze droeve tijden twee maten en twee gewichten gebruiken. Het gemeentebestuur komt te verbieden nog aardappelen uit de gemeente te voeren en schijnt besloten dien maatregel met strengheid toe te passen. De heer notaris, dd. burgemeester zou een kar of een wagen op weg ter levering hebben doen ontladen of aangeslagen. De hr. Frank van Antwerpen, lid van t Nationaal steuncomiteit, handelde evenzoo te Berlaer met een landbouwer van Kessel. Deze maatregel zal overal toegepast worden om te voorkomen dat al de aardappelen weggaan naar Duitschland. De boeren, verblind door de hooge prijzen - 10 tot 12 fr - zien de gevolgen niet in hunner hebzucht. Om onrechtmatige speculatie te keer te gaan bij t voortdurend en buitengewoon stijgen van de prijzen der levensmiddelen -aardapp. 10-12 fr. -rogge 30 tot 40 fr. -zwijnen levend gewicht 2 fr. en meer per kg. -boter 3,75 fr. enz., zullen, deze voedingstoffen, naar loopend gerucht, gepegeld worden, ttz. niet boven zekeren prijs mogen verkocht worden. Men zegt dat gisteren en vandaag door de D. waarnemingen zijn gedaan op de kerketorens van Putte en Berlaer.
12. De hr. dd. Burg. Vertelt hier bij Vict. Kiebooms, dat de D. meermaals in den toren van Berlaer zijn geklommen om waarnemingen te doen in Z.richting. Van de 12 of 15 D. wachten van Turnhout of omstreken, hier pas aangekomen hebben een 5tal ruiters hunne paarden gestald bij Leop. Winkelmans. Deze wachten eischen zoowel van voetreizigers als van voerlieden en fietsers een reispas bij t overstappen des spoorwegs. Wanneer ze van Leop. Winkelmans vernamen dat die verordening hier niet bestaat, toonden zij zich verwonderd, maar vallen van dan af niemand meer lastig. Verbod van uitvoer hangt aangeplakt (zie afschr.v.berichten, nr 24) Vandaag op den gewonen uitverkoop ontvangen wij 4 kg. bloem tegen 45 centiemen, 1 kg. rijst tegen 58 c., en 1kg. zout tegen 12 c. In de winkels geldt het 20 c.; over enkele dagen vroeg men in eenige winkels 1 fr. voor den kg. Eenige winkeliers volgden t voorbeeld van hebzuchtige boeren. Alle dagen passeeren hier nog rijtuigen, wagens, reizigers te voet, per fiets, in t aanzien tegenwoordig meestal welstellende lieden. Gisteren namiddag stopte bij gebuur Aug. Lemmens, een schoon rijtuig; t paard werd gestald en gevoederd bij de kind. Verelst. De inzittenden 4 heeren uit Brussel waren over Leuven en Aerschot den toestand der streek eens komen afzien, en waren voornemens over Lier en Mechelen weder te keeren. Te Herenthout werden tijdens de laatste weken velopassen afgeleverd aan 2 fr., geldig voor 1 maand; wegens den grooten toeloop, doordien de passen elders veel meer kosten, levert men daar geene passen meer af dan aan personen uit het omliggende. Gisteren is Frans Lens (kerkmeester ter plaatse) uit Amsterdam weergekeerd; zijne zuster Trees gebrekkig of ziekelijk, is achtergebleven.
13. Het gerucht wordt verspreid dat Holland in den strijd zal getrokken worden : de Eng. zouden doortocht willen door dat land. De over enkele dagen op Melcauwen aangekomen krijgers zijn weeral over t spoor vertrokken. Men zegt dat de wachten, buiten hunne diensturen, bij voorkeur des avonds, nog al eens een wandelingsken doen, zelfs langs binnenwegen, naar drankhuis of winkel; bij Jos. Van Echelpoel (koster) komen ze nog te winkel en blijven daar een praatje houden. In den afgeloopen nacht is de woning van Frans Torfs (Heesten) de prooi der vlammen geworden met heel den inhoud. Kinderen vertellen dat elken dag 7 andere wachten van Heyst, op Melcauwen komen verblijven. We schrijven een briefje naar onze zuster te Vlissingen, om haar aan te zetten naar huis te komen (zie schrb 3, bl 310)
14. We begeven ons naar Heyst-Goor tot bezoek aan Louis Meylemans. Van aan de woning van Leon. Aerts tot aan het kapelleken van O.L.V. van Zev. Weeën, zijn al de beuken op de N.zijde der prov.baan afgezaagd en verdwenen! Loopgracht in den hof van het oud molenaarshuis van kruispunt nog open. Het eerste huis tegen het straatje naar Wellens hoeve, (nabij de prov.baan) en verder Holland afgebrand. Louis Meylemans en Regine, verblijd over ons bezoek, toonen ons al de ontvangen brieven : hun zoon Emiel, van de klas v. 14, heeft lang in Lot gelegen, maar rust nu uit te Naar dit schrijven stelt hij en zijn broeder Leonard het goed. Dagelijks zouden ginder vrijwilligers binnenkomen. Na koffie gedronken te hebben, met Louis ter hoogmis naar Goor. In zijn sermoen zegt de E.H.P. -hij draagt nog een vollen baard -dat de menschen zich niet mogen laten bang maken door sommige geruchten : uit vrees voor zoogezegd pokken zetten worden de kinderen uit de school gehouden. Laat de kinderen komen, zegt hij, ik zal hen tegen de D. verdedigen. Waarop een gedaagd boerken naast ons met de knie tegen het been stoot, en ons in het oor fluistert : En hij (E.H.P.) liet zich toch vangen en meenemen! In een oproep om de zangles tot het aanleeren van gelegenheidsliederen talrijk te doen bijwonen, zegt Mr.Pastoor : In Duitschland heb ik gezien dat iedereen meezingt, en dat niemand de kerk verlaat voor het einde van den dienst, volgt dat voorbeeld na. En na de mis, zegt hij verder, -zullen wij een dankgebed zeggen en de groote klok luiden voor de verlossing van de deze week uit Duitschland weergekeerden. Na de mis wordt de klok geluid en eensklaps weergalmt op t orgel het Vaderlandslied gevolgd van de Vlaamsche Leeuw zoo krachtig dat het kerkgewelf er van dreunt. Bravo! Koster, laat het vuur der vaderlandsliefde niet uitdoven, en houd er den moed maar in; t doet goed aan het bedrukte hart. (Leon. Claes zal zorgen dat brief weggaat) Moeder (wwe. van Karel) Truyts, niet ver van haar huis weggevlucht tijdens de beschieting van Heyst, zegt dat het zulk vreeselijk gekraak en gedreun was, alsof alle huizen instortten.
wordt vervolgd
24-12-2018, 00:00 geschreven door renic Reacties (0)
23-12-2018
Ons Oorlogdagboek 1914-1919 (9)
WO I
Ons oorlogsdagboek 1914-1919
van Jan De Belser.
Bl.65.
Men zegt ons te Heyst, dat de D. een heel anderen toon aanslaan dan over 3-4 maand. Met weemoed denken velen aan e, spreken van hunne vrouw en kinderen. 14 u. Vrouw Engelbert Van Aken, bij ons gezeten, vertelt dat er deze week eene nieuwe koeioorlog heeft plaats gehad bij Svdk op Gangelberg : vrouw wwe. Sdmj was hare verdwenen koei gaan zoeken bij de wwe. Nmtvf, maar had er niets gevonden. Sdvk, die wellicht meer bemerkt had, zegde haar dat bij voornoemde weduwe in een looze plaats achter oogst nog meer runders verborgen stonden. Wwe. Sdm ging terug en vond daar inderdaad hare koei. K, zoon van Nmtv ging naar Svdk rekening vragen over dit uitbrengen. Maar het bekwam hem slecht. Het vrouwvolk van Svdk viel hem te gelijk op t lijf en met zulke woede dat de eene K den anderen K nog moest bijspringen.
15. De Nieuwe Tilburgsche Courant die hier (tersluiks) rondgevent wordt bevat in haar nr. van 13/2, onder andere berichten, art. over : 1. De onzijdigheid van België; 2. Rond Veurne; 3. D. gedeserteerd te Antwerpen; 4. Belgisch Baerle-Duc; 5. In Leuven en Zwaarts; 6. Uit ZW.België; 7. Engelsche koopvaardijschepen getorpilleerd. (Zie korte inhoud Schrb.3 bl.315-318) Een 7 tal D. woonden gisteren de hoogmis bij. In den namiddag en avond hebben eenige van hen verschillende herbergen bezocht, o.a. die van Jos. Van den Vonder. Bij het Melcauwenwaarts keeren, zouden zij -men veronderstelt ze half bij drank- gezongen, en teekenen van ongeduld en ontevredenheid gegeven hebben. Onze koster vertelt ons, dat de wachten van Melcauwen van hun commandant te Heyst toelating hadden gekregen bij burgers in den kost te gaan; dat ze bij deze laatsten een onderkomen gezocht, maar niet gevonden hadden; dat ze nu hun eigen kost doen; de jongste van hen als kok aangesteld, komt bij den koster te winkel. Volgens mededeeling van den E.Pater Meulenberghs, die (tot voorbereiding der gedur. Aanbidding op 19e dezer) gisteren aangekomen is, zouden de D. eene felle klopping gekregen hebben van de Russen.
16. Broeder Overste van Hamont brengt ons de foto van een groep ll. uit St.-Salvator, onder welke Mar., Rafk. en Gab., alsmede een brief van bedanking door Rafk. aan broeder Overste gezonden, en waaruit blijkt dat het met haar allen wel gaat, dat ze hoogst tevreden zijn hier een uitstap gedaan te hebben, -dat R. van het eind tot den draad lijk ze zelve in dat schrijven, hare reis tot in de geringste bijzonderheden heeft uitgelegd aan den Z.E.H. Reighard, en deze met de meeste aandacht heeft gevolgd, -dat mère Berchmans (uit O.L.V.Waver) op terugkeer uit Duitschland haar een bezoek heeft gebracht, -en dat de familie uit Frankrijk en Holland vermoedelijk in Schriek zijn teruggekeerd door het schrijven van Mar. Broeder Overste, als zaakvoerder tot het aanschaffen van voedings- en verwarmingsstoffen voor verschillende gestichten op reis, neemt een briefje mee voor onze kinderen. Rond en na den den middag luid kanongedonder. 19 u. Aug. Thijs van Heesten, als burgerlijk krijgsgevangene uit Soltau weergekeerd, verhaalt ons zijn wedervaren als volgt: Op Woensdag 30 Sept. 2e dag van het bombardement van Lier, keerde ik, vergezeld van mijnen gast, Alf. Torfs, en van Louis Heremans, zoon van den boer van het Slotje, langs binnenwegen naar huis. Rond 9-10 u. waren wij tot tusschen den kiezelweg ( uit de Brandestraat) en de Smidstraat ( dus in de lei van t Hooghuis ) gekomen, wanneer wij overal D. zagen te voorschijn komen. Het kanon donderde dan overal rondom ons. Emiel (zoon van Louis) Vetters, en Alfons ( zoon van Karel) Mariën, kwamen ons daar tegen. Na elkander ondervraagd te hebben over wat we best zouden gaan doen, meenden we ons eerst tusschen hoog gras en biezen of in eenen pand koolen te verbergen, doch daar dat niet goed mogelijk meer was, want het was alsof er overal D. uit den grond kwamen, zetten wij het op een loopen terug de Hazendonken in en geraakten tot aan de woning van Jef Bellens, waar wij door 2 D. die van een groote patrouille deelmaakten, werden tegen gehouden. Dezen leidden ons vijven mee tot op het huisveld van Louis Vercammen tegen den Kiezelweg, waar nog 5 andere burgers gearreteerd stonden: De Roover, Jan Verlinden, Matthijs en alle vier van Betekom en .. van Boisschot. De 6 jongstens werden meegenomen tot graven aan loopgrachten op t veld van Vercammen; wij vier oudsten moesten niets doen. De D. smeten bij Vercammen bijna alles buiten en begonnen dan ongedorschen graan (stroo met graan in) in alle plaatsen van het huis rond te strooien. Zij dooden verkens van Vercammen, en ik moest den 2e dag aardappelen schillen. Wij hadden dus eten en ieder kreek een van Vercammens lepels. De D. vingen en doodden daar ook hennen en kiekens voor hunne soep. s Nachts moesten wij, tien, in eenen afhang van t verkenskot op stroo slapen. Donderdag (1 October) werd het werk aan de trancheés tot rond 4 u. voortgezet. Dan moesten wij alle daartoe gebruikt gerief naar den steenweg brengen en vandaar recht door de velden terugdoen naar de vlakte voor het fort van Lier. Maar gedurig aan moesten wij stoppen, want om dien weg van een halve afstand af te leggen, hadden wij 4 u. tijd noodig. Eenige D. gingen ons vooraf, maar rechts en links en achter ons was het niet dan D. wat we zagen. De jongeren moesten daar weer , in de vlakte, loopgrachten graven: wij ouderen legden ons neer in een gracht; ik kroop tot in een aardappelvoor onder hoog loof; daar heb ik 2 uren gelegen. Toen een deel tranchée gegraven was, kropen wij daar bij in. Rond middernacht werden wij
Bl.66.
daar weggejaagd. Maar wat verder aan t huis van Jef Kennes werden wij door andere D. opgevangen en mochten wij in t verkenskot op stroo slapen. Rond 1-2 u. begon in de tranchées een hevig geweer- en mitrailleuzenvuur; korts daarop begon ook het kanon. Het werd Vrijdag morgen (2 Oct). Wij vroegen om naar huis te mogen gaan. Men liet ons dit toe in 4 hoopen, maar wij kregen geen paspoort en konden niet ver geraken. Rond 8 u. vroegen wij wat brood aan de D. Zij antwoordden: Wij hebben er ook geen, schilt wat aardappelen, wij zullen u vleesch geven. Toen vroeg ik om de koei te mogen melken. Als ik dat gedaan had, ging ik met wat melk in den emmer rond en vroeg aan den eene en den ander een brok brood; dat was onze kost s morgens. s Middags kregen wij van hunne soep en s avonds van hun brood. Daarop konden wij in den koeistal gaan slapen. s Zaterdags s morgens hielpen wij aardappelen schillen, anders hadden wij niets te eten. Een luitenant deed ons dan door soldaten vragen, of wij vleesch gehad hadden. Alhoewel wij ja antwoordden, gebood men ons, eene geit, die op stal stond, te slachten. We trokken dan lot om te zien wie ze moest dooden, afvillen en verder klaar maken. Aan De Roover beviel het 1e, aan mij het 2e, en aan Verlinden het laatst. De geit ging geheel den ketel in. Hermans moest aardappelen schillen, ik princessen plukken die al droog hingen. Verlinden en De Roover porei en selder bijhalen. De D. begonnen intusschen ook te stoken en te koken. Daar de geit niet in tijds gaar was, kregen wij eten van de D. s Avonds gingen wij op de schelf slapen. s Zondags hebben wij van de geit een weinig geëten, de rest is bedorven. De D. hebben daar nog 2 verkens, ieder van ongeveer 140 kg. en 2 mestkalveren, wij gelooven dat deze van J. De Borger waren, geslacht en wij hebben er mede van geleefd. In den namiddag moesten wij naar de wei dicht aan het huis, met een domestiek, die daar een paard ging berijden. Toen deze teruggereden was, en wij naar den steenweg uit gingen, legde een aankomende D., die waarschijnlijk meende dat wij wilden gaan vluchten, met zijn geweer op ons aan, maar de anderen nabij het huis riepen dat wij bij hen moesten blijven. Wij deden dit . De D. haalden fruit aan, en met een stootwagen , toehoorend aan Wegge van Lier, opgelegde waren, sigaren en allerlei lekkers, waarvan wij ons paart kregen. s Avonds trokken wij weer naar de schelf. Alhoewel gedurig vol onrust en schrik, heb ik iederen nacht geslapen, soms maar 1 uur of minder, maar altijd wakker blijven gaat niet. s Maandags rond 10-11 u. werden wij met 5 soldaten op eene Belgische speelkar naar het kasteel van Mr. Moretus te Heyst gevoerd. Onder weg zagen wij : het huis van Fr. Busschots en de pastorij afgebrand, omtrent alle deuren van de huizen open, overal D. en D.! De kerk beschadigd, op Nagels huis stukken pannen, dat van Jos Van den Vonder ergst gesteld, half af, achter de woning van Leon. Aerts een koei dood in de wei, den molen van Aug Busschots afgebrand, een D. aan de Spar begraven, achter den hof van het Kruispunt 3 kanons, zoo men ons zegde, van de Engelschen afgenomen, in het beemdeken tegen den kleinen steenweg naar Heistschen hoek een heele tasch soldatenkleederen opgestapeld. Rond 12 u. op het kasteel aangekomen kregen wij daar soep en tabak. Vele daar verblijvende D. waren bedronken. Een hunner bood mij een halve flesch om uit te drinken, en om mij gerust te stellen, dronk hij zelf er eerst eens van. Maar ik was bij zatte soldaten die tot alles in staat zijn, niet op mijn gemak. Rond 2-3 u. moesten wij vertrekken; ik was blij. Wij moesten met 9 burgers, waaronder er 2 van Waver, begeleid door soldaten te voet naar Kon.Hoyckt terug. Ik kreeg een koei aan de hand, eenigen moesten gerief dragen, anderen een ezelskar met andere voorwerpen op voorttrekken. Tegen den avond dan werden wij met eene groep andere burgers, die te Hoyckt aan de kerk stonden, in die kerk opgesloten. Wij kregen er een weinig soep; op de stoelen konden wij slapen. De D. haalden uit de sacristij allerlei kerkgewaad : priesterkleederen, de mantel van O. L.V., kussens en gaven ons dit om ons te dekken. Daar in de kerk, gansch doorschooten, daar heb ik koude, honger en verdriet geleden. Tot Dinsdag, 3-4 u. namiddag bleven wij opgesloten. Toen kreeg ieder ¼ van een broodje. Met ruim 60 burgers en 120 krijgsgevangen soldaten, die daar binnen gebracht werden, trokken wij onder D. geleide rond 4 u. van Kon.Hoyckt naar de statie van Heyst. Bij t vertrek uit Hoyckt deelden de D. uit de woningen in t dorp gehaalde kleederen uit : heele kostuums, schoone pardessus, en al wat ze gevonden hadden; daar veel aangehoudenen meer stukken aanpakten schoot er voor mij niets meer over. Tegen de kerk te K.Hoyckt zagen wij D. kanonnen staan; het hooge veld tusschen den tramweg en den steenweg naar Putte links stond vol alle soorten van wagens; een zeer groot kanon stond op de kleine weide tegen het karspoor dat van het Hoefijzer recht naar Putte uitloopt (boer Bouwens land). Rond 6 u. kwamen wij te Heyst aan. We werden er met 25 soldaten en 5 burgers in elk der vier eerste beestenwagens opgesloten. In die wagens stonden banken waarop wij planken legden om allen te kunnen zitten. Wij hebben daarin gezeten tot Donderdag nacht (8 Oct.) 10.30 u. Te Luik kregen wij boterhams van het Roode Kruis. In België konden wij alles koopen of krijgen, maar eens over de grens, in Duitschland was dat afgeloopen. Wij hebben er 2maal een stuk brood en in Aken 1 maal soep gekregen. We zijn 3 maal door of langs Keulen gepasseerd. Bijna overal werden wij onthaald op gehuil, getier en verwenschingen van het D. volk. Bij aankomst in Soltau werden wij in de kazerne der kanonniers opgesloten. Bij t binnenkomen moesten wij pijp, tabak, mes en al wat gevaar kon opleveren afgeven. Wij sliepen er op een stroozak. Alle dagen kregen wij: s morgens koffie, s middags soep, alle dagen
Bl.67.
anders gereed gemaakt : rijst, gepelde gerst, erwten, boonen (zeer kleine zwarte boontjes als vitsen), gesneden snijboon, visch, witte koolen, zwarte boon, raapkool, een enkele keer beet- en darmensoep. Deze laatste smaakte goed, maar walgde; de beetsoep was de slechtste. s Avonds pap van getrokken gerst, rijst, rijstmeel, thee, patattenbloem. Alle 3 dagen ontvingen wij 3 pond brood. Op al den tijd kregen wij 2 maal worst, 3 maal een pekelharing, 3 maal een halven pekelharing, 3 maal een koek ruim zoo groot en zwaar als een pistolet. Iedereen mocht eten bijkoopen. Om ons te wasschen hadden wij water genoeg, zelfs warm water. 4 Maal kregen wij daarbij een brokje geelachtige zeep. Wie een handdoek wilde, moest hem koopen. De 3 eerste dagen hadden wij niets te doen; dan moesten we eens met 2, 3 of 4 man ijzeren bedden naar een kazerne, 10 minuten ver, overdragen. Na 3 weken stuurde men ons naar Soltau-Kamp, waar wij gelegerd werden in houten barakken. De 3 eerste weken hadden wij daar niets te doen, maar dan moesten wij stroo vlechten voor matten, die genaaid werden door schippers, welke bij het uitbreken des oorlogs met hun vaartuig in Duitschland lagen. Wij kregen daar ook stroozakken te maken; van de 10 man hielpen er 8 mee om garen te pikken om eigen kleederen te repareeren. Wij zijn den 30 Sept. gevangen, den 6e October uit Heyst verzonden, den 8e in Soltau aangekomen, den 28e Januari uit Soltau vertrokken, den 30e Jan. te Antwerpen, den 1e Februari te Heyst en te huis aangekomen. Aug. Thijs verzocht ons een smeekschrift te willen opstellen tot het bekomen van kwijtschelding of afslag van huur, aan het Weldadigheidsbureel.
17. 7u. Bij tamelijk hevigen wind drijft een gevaarte, dat den vorm van een kabelballon heeft over onze parochie, tusschen den toren en Gangelberg door in N. richting. Men zegt, dat de D. bezig zijn de gebroken telefoondraden langs den buurtspoor Lier-Werchter te herstellen. 17.30u. in het lofsermoon door den E.Pat. Meulenberghs, Redompt., over Plichten van ouders en kind. ten opzichte van elkander. Dit onderwerp wordt door den redenaar zoo meesterlijk behandeld, dat op onze predikstoel nog nooit (15 Aug 1885 tot heden) een sermoon is gepredikt, dat onder oogpunt van inhoud, verdeeling en woordelijke uitdrukking bij het deze kan vergeleken worden. De doodsche stilte (17.40-18.30u.), de strakke blikken van al de aanhoorders op den redenaar, tranen die bij wijlen aan menig oog ontglippen, bewijzen dat ieder hart geroerd is. Moge dit zaad duurzame vruchten dragen!
18. Smid Boons vertelt ons van de 1e botsing van ons leger met de D. op onze parochie: Een ruiter met zijn paard werd neergeschoten aan het kapelleken op den hoek der Smidstraat; een andere zwaar gekwetste ruiter hield zich aan den nek van zijn paard vast op terugkeer voorbij de smis. Twee uren later bracht men hem op eene speelkar roerloos uitgestrekt terug. De E.H.P. bijgeroepen en er geen leven meer in bespeurend, de meid was met een spiegel toegeloopen om zoo mogelijk ademtocht te bemerken, diende hem de H. Olie toe. Den 28e November kwamen 2 D. mij in de smis ondervragen nopens den naam der parochie of van het gehucht. Toen ik den naam van St.- Rum. Berlaer uitsprak, toonden zij zich misnoegd en zegden dat ik de waarheid niet sprak. Het woord Heikant door hen uitgesproken, herinnerde mij dat men ons dorp zoo gewoonlijk noemt, wat ik hun dan ook zegde. Daarop reikten ze mij een potlood met een stuk papier en vroegen mij den naam St.- Rum. Berlaer daarop te schrijven. Dan vroegen ze mij hun het pastoorshuis te wijzen, zij wilden den pastoor spreken. Ik zegde hun dat ze hem op dit oogenblik in de kerk zouden vinden. Zij zetten hunne rijwielen tegen de grillie en trokken binnen. Den volgenden dag kwam Mr. Pastoor bij mij en zegde: Gij hebt ook die 2 D. gehad? Ik zegde : Ja, en heb ze naar de kerk gestuurd. Daarop ging Mr. Pastoor voort: Er werd op de deur van de sacristij geklopt, toen ik opende, traden 2 D. binnen, zeggend (als groet) : Geloofd zij J. C., waarop ik antwoordde Amen. Dan vroegen zij naar de laatste oogenblikken of ten minste naar den toestand van hun gesneuvelde makker op het oogenblik dat ik er bij kwam. Als ik hun zegde dat ik hem de H. Olie had toegediend, bedankten zij mij en gingen heen. Heden den heelen dag door dof kanongerommel. Bij t uitdunnen van t houtgewas in onzen hof vinden wij een menigte twijgen, takken en stammen die doorboord, geknakt, verscheurd zijn door ballen uit shrapnels, denken wij, daar we op den grond tusschen t houtgewas een half dozijn looden kogeltjes en eenige scherven van omhulsels vinden. We ontvangen den eersten aan ons adres door het D. beheer toegezonden brief, gefrankeerd met postzegels als hiernaast. Op de opene ruimte zijn de volgende woorden gestempeld : Militarische Prufungstelle Antwerpen Freigegeben. De omslag draagt geen merk van aankomst.
19. Dag van Gedurige Aanbidding. Moge hij bijdragen tot den vrede! De sermonen, kerkelijke diensten en comm. schijnen ons talrijker bijgewoond dan op andere jaren. De E.Pat. heeft ter in zijn laatste sermoon toe gedrukt op het onderhouden van het 6e en 7e gebod. J.B. Bellekens heeft vernomen dat geen enkel rijtuig meer over t spoor te Melcauwen mag passeeren zonder pas. A. Van Hool, dien man bij t wegrijden zonder opmerking had laten passeeren, mocht op zijn terugkeer niet meer door. De pas zou 2 mark kosten, en slechts enkele dagen geldig zijn; t gelijkt eene echte strooperij.
20. Men zegt dat het fort van Kon.Hoyckt (Mijlstraat) en de torens van K.Hoyckt en Berlaer telefonisch met elkander verbonden zijn, voorzorg ter verdediging bij terugtocht des vijands, denkt men.
Bl.68.
Smid Boons schenkt ons voor onze verzameling een hoefijzer van het uhlanenpaard den 26 Aug. aan t kapelleken (bij Kuilenborg) neergeschoten, en een beschadigde D. karwats. Het kanon buldert aanhoudend, men zou zeggen meer Z.waarts dan naar gewoonte. Gust. Drijvers die ons bezoek brengt, heeft vernomen dat de gehuwde militairen aan het front de minst gevaarlijke posten bedienen, als t bewaken van bruggen, enz. De veldwachter bestelt ons 146 gedrukte formulen Vaststelling der Oorlogsschade en 150 gedrukte Aanvraag tot schatting, model C, met een exemplaar Onderrichtingen, mod. A het al uitgegaan van het Land- en Tuinbouwcomiteit, Kunstlei, 64, Antwerpen.
21. Op den predikstoel wordt afgekondigd : Morgen, vanaf 9 u., uitverkoop van goede bloem, koffie, boonen, erwten, rijst, mais en zout in de Gildezaal. Karel Vertommen vertelt, dat de D. te Putte, verled. Vrijdag den hr. gemeentesecretaris gelasten affichen aan te plakken, luidend dat 53.000 Russen met veel kanons waren gevangen genomen, -dat de stad Mechelen, door het vervangen der letter R door M, tot eene zware boete is verwezen. Naar Goor. Vele canadas langs de prov.baan, vooral tusschen t Kruispunt en het hof van Moretus, dragen gaten en sporen van geweer- en mitrailleuzenvuur. Emiel Meylemans heeft den 8e dezer uit De Panne geschreven, dat zij beiden (Em. en Leon.) het nog goed stellen. Karel Gepts heeft te Berlaer gehoord, dat Nederland gedwongen aan den strijd zal gaan deelnemen, het uitdrijven van vluchtelingen zou daar een voorbode van zijn, en waarschijnlijk de zijde van Duitschland kiezen.
22. Naar mededeeling van een reiziger te Heyst zouden de Eng. Oostende bezet hebben. J.B. Bellekens, die overal wat hoort, deelt ons mee : Wanneer Felix Vertommen met vee en ander gerief te huis kwam van de vlucht, stonden zijn stal, schuur en bakhuis vol paarden, zijn huis vol soldaten. Eenigen dezer waren aan t koken en verzochten hem en zijn gezin te komen mee eten, als de maaltijd zou gaar zijn. Zij waren zeer vriendelijk en gedienstig en hielpen seffens plaats maken voor zijn vee. Doch van den maaltijd bleef voor hem niets over; maar integendeel gaven zij hem door gebaren te kennen dat hij een kruiwagen met schoven op moest halen. Als hij daarmee voor den dag kwam, leidden zij hem naar den draai van den steenweg aan de woning van Aug. Ceulemans-Van Dijck, waar zij hunne voedingsstoffen hadden liggen en laadden daar zijn kruiwagen vol doozen opgelegde groenten en anderen lijftocht en gaven hem bovendien nog een halven zak bloem, zeggend: Dat is voor u, nu eten. Dan haalden zij hunne paarden uit den stal, hielpen zijn vee binnendoen en brachten van de runders, welke langs veld en weg ronddwaalden, er zooveel bij, dat zijn stal weldra vol was en 15 stuks bevatte. Wanneer Felix bemerkte dat er onder die vreemde runders eenige waren die aan zijne moeder toebehoorden, zegde hij dit aan de soldaten en wees hun terzelfdertijd de hoeve zijner moeder. Daar zouden de D. dan veel verdwaalde runders naartoe geleid hebben. Zooveel voedingsstoffen en opgelegd goed, zegt J.B. Bellekens, heeft Fel. Vertommen gekregen, dat hij van toen af tot nu toe alle dagen asperges, erwten, enz. heeft geëten, en zijn voorraad nog niet op is. Toen de D. hem van alles voorzien hadden, sprongen zij te paard en lieten hem alles over wat zij niet meevoerden. Den 11e Dec. had het vreemd vee, dat bij hem op stal stond, zijn eigenaars gevonden; maar zijne moeder en broeders waren tot dan toe, ondanks bevel daartoe, met hunne vreemde runders nog naar geen tentoonstelling gegaan, misschien onder voorwendsel dat zij bij de grensscheiding van 3 gemeenten wonend, dachten dat zij vee van de eene gemeente naar de andere zouden overbrengen, en dat degenen die nog vee missen, dat bij hen kunnen komen opzoeken. Broeder August komt aan uit Vlissingen, waar nu heel de familie verblijft; allen zijn welvarend en moeder niet het minst. Uit het verhaal zijner reis- en lotgevallen blijkt dat men in Frankrijk en Engeland de Belgische vluchtelingen met dezelfde gevoelens van medelijden en genegenheid ontvangt en behandelt als over 4-5 maanden in Holland. Jozef Janssens, die hem vergezelt en altijd in Parijs heeft verbleven deelt ons mee, dat zekere Wuyts van Werft (Heyst) als Belg. gereformeerde militair, te Parijs, bij Jozefs vertrek, onmiddellijk diens vertrekkamer heeft betrokken, en wekelijks van het steuncomiteit 20 fr. ontvangt en slechts 3 fr. aan huur hoeft uit te geven, daar hij in een hotel gratis den kost heeft. Het adres van Wuyts is : W , Passage Bisquet 17, 7e arrondissement, Paris. Kozijn Leonard moet alle 6 dagen de reis van Calais naar het front mee maken, om doorgaans 200 gekwetsten per reis te helpen overbrengen. Marcel Serneels vertelt dat verschillende wagens springstoffen van Heyst terug naar Leuven zijn gevoerd, omdat de Eng. de baan ergens hebben beschadigd of bedreigen, langs waar de verzending moest geschieden.
23. De tegenwoordige bezetting van Melcauwen, 11 man in plaats van 7, op t eind der verleden week aangekomen, heeft de trekschuif op den steenweg naar Itegem losgemaakt en er een plankje bij geplaatst met het opschrift: Open- en toedoen a.u.b. ( door het gemeentebestuur bekostigd). Bij het naderen van gespan openen de wachters zelven op Melcauwen de trekschuiven, om ze na overtocht weer te sluiten. Onze bevolking geniet dus voorrechten van nieuwe heeren. Dankt Heyst aan die nieuwe heeren misschien, met de opening van het D. graf in de Bergstraat ook de ontslaging van wachtgaan; wat met Heystenaars zoo deerlijk den gek heeft geschoren : Een D. Krieger was den Heldentod gestarben en in de Bergstraat begraven. Kruis, echter zonder opschrift, masten en bloemen werden op zijn graf geplant. Straf en boet dreigde hem die t graf zou schenden. Een roekelooze durfde dit toch wagen. Op zekeren morgen
Bl.69.
was het kruis verdwenen en het graf bevuild. De straf bleef niet uit : De gemeente werd tot 2000 fr. boete veroordeeld en er moest eene wacht van 2 man des nachts, en van 1 man bij dag , alle 2 u. door anderen te vervangen, bij het graf geplaatst worden en dit zoolang tot dat de dader zou ontdekt zijn. Alle burgers van 21 tot 40 j. werden met die taak gelast. Vermoedelijk om van die karwei ontslagen te geraken wendde burgerlijke en geestelijke overheid pogingen aan om het lijk naar t kerkhof te doen overbrengen. De D. verzetten zich daar tegen. Onder aandrang der eersten kwam de zaak te Antwerpen voor het gerecht, en de D. van Heyst werden in ongelijk gesteld. Gisteren werd het zoomenigmaal verwenschte graf met vreugde geopend. Wat men er in vond was de karkas van een paard voor welke de bijgebrachte doodskist te klein was!. Gedurende ruim 3 weken hebben de brave jongens van Heyst over die eerbiedwaardige relikwie staan zuchten. (Zal nu geen proces aangelegd worden tot wedergave der 2000 fr. en tot boete voor zulke sluwe schelmerij?) Am. Wuyts van Werft vertelt ons dat te Heyst 16 woningen door de D. betrokken zijn, welke daar op kosten der gemeente, duizenden kil. steenkolen per week verbruiken of meedeelen aan lichtekooien, die alles verklikken en hare tegenstrevers op alle manier last aandoen. De 700 leden van de beroemde burgerwacht (mannen van 21 tot 40 j.) moesten zich alle 10 of 12 dagen, voor eene uit Mechelen speciaal afgezonden commissie op het Bergplein vertoonen zonder smoren, pruimen en klappen zooals het ordelijke lieden past, en hunne naamafroeping met present beantwoorden, dit alles, zooals de ondervinding reeds leerde onder bedreiging met zware straf. Wijl het op een der vorige vergadering zoo wat leutig was toegegaan, en enkelen met ja of hier hunne naamafroeping hadden beantwoord, werd de gemeente tot 2100 fr. boete verwezen, welke som gisteren reeds ingevorderd werd. De jongelingen van de klassen van 1914-15 en 16 moeten zich meermaals per week, en van heden af op het Statieplein vertoonen en reeds leeren marcheeren. Deze oproeping wordt door velen als een slecht teeken en met angst aanzien. Ouders, van jongelingen die op t appél ontbreken, gaan zoo t schijnt streng behandeld worden. (Dan is t op de Hei en op Melcauwen toch beter dan te Heyst) Heden voormiddag kwamen 2 krijgers aan de E.H.P. vragen welke D. gesneuvelden hier begraven liggen. De E.H.P. zou hun gezegd hebben dat de eerste gevallen uhlaan onlangs op het veld herbegraven werd. Am. Wuyts verhaalt ons verder dat men gisteren en vandaag met ontgraving te Heyst is bezig geweest, dat in of achter den hof van het Kruispunt een onderofficier bedolven ligt, wat de D. echter niet weten, nog een andere bij het huis, dat zijne ouders nu op 15 Maart as. gaan betrekken op de Speelbergen aan de Pelgrimhoeve. Deze 2 gevallenen zijn op Maandag (voormidd.) neergeschoten door een Vlaamschen karabinier, die ondanks aandringen eener mitailleuzenpatrouille, weigerde mee af te trekken en die ter plaatse nog een 3e D. kwetste welke zich terstond overgaf en mede naar Lier gevoerd werd. Na dat succes, zegt Amandus, klom vermelde karabinier in eenen boom om, zoo mogelijk meerdere aanrukkende vijanden te ontwaren en neer te vellen. Naar gezegd werd, droeg de eerste gevallene een gouden uurwerk, zilveren munt en vele banknoten op zich, wat al in handen van onzen dapperen vaderlandsverdediger te recht kwam.
Al die boeten, opvorderingen, paspoorten zijn listen en middelen door de overweldigers aangewend om zich den zak te vullen en ons volk uit te buiten. Te Putte echter mislukte eens de schelmerij : Zekeren nacht stopte aldaar aan een D. graf een auto, waaruit met haast een reiziger sprong, die het kruis van het graf afrukte, terug in den auto stapte en wegijlde. Een persoon door het gerucht gewekt, had het gebeurde afgespied en haastte zich den heer gemeentesecretaris ervan op de hoogte te brengen. Deze deed onmiddellijk in aanwezigheid van getuigen het kruis op zijn plaats terug zetten. Twee tot drij uren later, in den morgen kwam dezelfde auto terug en traag voorbij gereden; de inzittende D. zagen dat hunne list mislukt was. (Gisteren hebben wij de opening (poort) in de NW. haag van onzen hof toegeplant, en vandaag het aldaar weggenomen poortje nabij de overdekte gaanderij in de O.haag van onzen tuin geplaatst).
24. Volgens mededeeling van Vict. Kiebooms aan J.B. Bellekens (onzen werkman), zou de Notaris dd. burgemeester, gezegd hebben, dat Amerika geen graan, noch bloem meer zal afleveren dan aan t Belg. steuncomiteit, zoodat vele bakkers hun werk moeten staken, zoo zij niet van landbouwers, kooplieden of maalders, die nog een stok bezitten, geen graan kunnen koopen, of zoo zij van de lieden, die zelven niet kunnen bakken, het meel, dat deze van het steuncomiteit ontvangen, niet te verbakken krijgen. Van scholieren, die te huis het geloop en den omgang van sommige lieden met de D. hooren bespreken, vernemen wij : dat de D. in t Huis ten halve Beersel-Dries het lied hielpen zingen van hunne eweldaden en buitensporigheden (Jul. Laureys) -dat eene dochter van Srma (Heyst) een gouden ring heeft gekregen met briamanten in, -dat men aldaar soms rijstpap kookt om de vrienden te vergasten, -dat verleden Zondag een D. met een groot pak van Heyst af gedragen kwam, dat waarschijnlijk vleesch bevatte (J. Van den Broeck). Eene 2e bakproeve met comiteitbloem lukt volkomen.
25. Naar Schriek. We betalen aan werkvolk 46 fr. Met schepene Pelgrims sprekende over oorlogsschade, deelt deze ons mee, dat uit de Schrieksche gemeentearchieven blijkt, dat de in 1830 aangerichte oorlogsschade in 1842 is uitbetaald door het Belgisch Staatsbestuur.
Bl.70.
De inwoners van Schriek zijn aanzocht, ten laatste heden, een briefje met het beloop hunner oorlogsschade bij den EH.Pastoor in de brievenbus te steken. De EEHH.P. en Onderp. zouden zich gelasten, na schatting, de schadelijsten in te vullen en alles in regel te brengen. Een plaatselijk komiteit is reeds door t Collegie van Burg. en Sch. benoemd. De steelzucht naar hout breidt zich op ontzettende wijze uit. niet alleen strunken, maar dennen, eiken, beuken (schoonste geriefhout) worden overal geveld. Heden afrekening gemaakt met mijn broeder Aug. : ontv. 605,65 fr. Uitgav. 346 fr. -Te goed 269,15 fr. Nog te trekken 66 fr. 15 u. Koz. Alf. Ceulemans komt ons verzoeken naar begrafenis en lijkdienst van Victor Oom (moeders laatste broeder). Kozijn, die nabij de stopplaats van Heide-Loo woont, zegt, dat hij in den beginne, wanneer de D. de schuiven aan den spoorweg plaatsten en sloten, zeer veel last met hen heeft gehad, maar stouter geworden, zich aan hunne eischen en bedreigingen niet meer stoorde en ongegeneerd de sporen overreed, ofschoon de D. wachten reeds 2 of 3 maal het opschrift zijner karplaat aanteekenden; tegenwoordig gebeurt het zelden dat ze hem nog aanspreken. Te Heyst aan de statie mag niemand over t spoor tusschen 22 u. s avonds en 5 u. s morgens. Een zoon van Gom. Busschots, welke binst die uren naar den doktor moest gaan, werd doorgelaten, maar trof daar een overste aan met 2 nachtvlinders. Men zegt dat scholieren te Heyst op straat spotliederen zingen op den kaiser en op al wat D. is, terwijl ze de soldaten voorbijgaan : gevolg van klachten der ouders en volwassenen over de knevelarijen des vijands Bakproeve met roggebloem minder gelukt. De veldwachter deelt ons mee dat het ond. personeel van B.Centrum heden namiddag in de school zitting houdt tot het ontvangen der aangiften van oorlogsschade; -dat Juul Svg zoon van Fr. door de rechtbank van Mechelen is gestraft voor het stelen van hout op goederen van het Weldadigheidsbureel van Lier en Bevel, -dat een te Berlaer geboren koolgraver, verleden week van Charleroi weergekeerd, verteld had, dat het levensonderhoud in die stad buitengewoon duur kost, o.a. een broodje van 1 kg. kost meer dan 1 fr., dat men aldaar onlangs op een eenzame plaats het lijk ontdekte van een gesneuvelden D. soldaat, dat op den rug liggend, langs onder gansch was afgeknaagd door het ongedierte en nog 2000 fr. of mark in banknoten op zich droeg; -dat de verleden week 8000 over de IJzer geraakte D. deels gedood, deels krijgsgevangen werden, dat in de omstreken van Haecht een bandiet op heeterdaad betrapt aan t stelen van telefoondraad, door een D. gendarm is neergeschoten.
26. J.B. Bellekens : de hr prov. pikeur Meylemans is gisteren bij den veldwachter gegaan om samen een huiszoeking te doen naar het hout der op de prov.baan verdwenen boomen. Op aanklacht der gebroeders Van Hool zal huiszoeking geschieden naar op hun land verdwenen schoone, zware esschen boomen en strunken welke niet tot brandhout maar tot geriefhout voor schoone meubelen dienen moeten, wijl een weinig beschadigd onder- en boveneind afgezaagd en ter plaatse is achtergelaten. Svgl heeft achter zijn huis een nieuw verkenskot gebouwd, gansch van gestolen hout; daar de vloer gisteren nog ontbrak, zijn zijne zoons verleden nacht weer op roof uitgegaan, en op dit oogenblik is het gereed om er nog zwijntjes in te gaan pakken. De vrouw van Sbkv draagt tegenwoordig in de kerk, in plaats van haren ordinairen, gemeenen bril van vroeger, eenen heel schoonen uit een fijn pak, in welken naar vorm en uiterlijk, mr en mme Smlag hunnen eigendom meenen te erkennen, te meer wijl deze, na hunne wederkomst van de vlucht, uit de wedergevonden doos verdwenen was. Men bevestigt ons dat de jongens, der klassen van 14, 15 en 16 deze week te Heyst meermaals ter verschijning voor eene uit Mechelen afgezonden D. commissie zijn opgeroepen geweest. Zekeren dag verschenen van eene klas 4 mannen, die door de verbitterde oversten werden weggejaagd. Ondanks de belofte van D. zijde dat die oproepingen zullen gestaakt worden zoodra de 3 klassen samen in volledig getal, éénmaal zullen verschenen zijn, ontbraken er telkenmale een aanzienlijk getal, wijl men vreest, dat het bij zulke vergadering op het Statieplein wel zou mogelijk zijn de jongens in te schepen en naar Duitschland te voeren. Broeders en zusters van sommige jongens gaan dan ook meede om des noods bij te springen om de ontvoering te verhinderen. Bij dergelijke poging der D. zou men besloten zijn en plans gemaakt hebben om het spoor op alle manieren te versperren. t Is niet te verwonderen dat de kinderen op luidruchtige wijze op de straat hunnen afkeer voor den vijand toonen : Verleden week zag onze veldwachter, die toen getuige in eene zaak ter rechtbank geroepen was, een heelen hoop jonge knapen met Belg. vlag aan t hoofd, door de straten van Mechelen trekken onder t zingen van De Vlaamschen Leeuw. Evhvk, die al wat er rond de stopplaats van Melc. zoo al omgaat, helpt in t oog houden vertelt ons dat Srma van Heesten verleden Zondag bij de D. in t statiegebouw is naar t feest geweest. De oudste dochter van de wwe Nmtvv zou ook geheime betrekking en bijeenkomst met de D. houden bij de wwe Ovsf onder den toren.
27. Kinderen vertellen dat op Melc. 15 nieuwe wachten zijn aangekomen, en dat ze zich seffens naar de huizen begeven waar de vorige wachten kwamen. En zoo t schijnt eischen ze weer passen van alle voerlieden, zelfs van hondengespan. De steelzucht breidt zich al uit tot de Zondagsche koffietafel der wijven : Bij Fr. Suetens gaven verschillende van die wijven ter rekening minder krentenkoeken op, dan zij er wezenlijk verorberd hadden. Mie, de vrouw van Svgl kwam met haar provitiepak dat ze van bij Suetens had meegenomen, terug, verklarende dat er in haar pak meer winkelwaar zat, dan zij
Bl.71.
betaald had. Vrouw Suetens overtuigd dat zij niet meer had ingepakt dan het gevraagde en betaalde, besluit dat de terugbrengster het zoogezegde tevele in het pak heimelijk kan gepakt hebben en later daarover vrees gekregen, doordien men dit te vele in den winkel zou kunnen missen en vermoedens op haar doen wegen. Om nog meer profijt te doen, koopt Sbkv geene strunken meer aan 25 tot 30 cent het stuk, maar gaat ze zelf halen. Hij heeft daarbij echter maar tegenslag. Nabij Kuilenburg werd hij s avonds of s nachts met onder zware vracht gebroken kruiwagen aangetroffen. Korts daar op werd hij in of nabij de velden van t Slotje betrapt op het afzagen van eenen strunk. Swc heeft er hem op t veld tegen zijnen hof ook zien afzagen. De dochter wordt bij hr. Tbv te Lier niet meer aangenomen, omdat zij, zooals hare moeder uitgeeft, de laatste dagen voor de beschieting van Lier haar werk had laten staan, maar wel zegt Swc, omdat onze gebuur een deel van Tbv goed helpt bewaren. Doch er is reeds opgemerkt of ten minste verondersteld, dat de doorgezondene, gezien haar gaan en keeren -bij hare zuster C. gaat werken (het bewaarde verwerken!) welke van alle artikels in haren winkel begint te verkoopen. Deze laatste gaat ook naar de kostelooze uitdeeling van mondbehoeften te Berlaer, zegt ons Em.Bm. Onze veldwachter is met den hr. pikeur Meylemans huiszoeking gaan doen bij Smltl naar op de prov.baan afgezaagde boomen. Het plezier van pakken vergaat nog eens in teleurstelling en spijt : X ondervindt zulks. Deze ook, een der eerstweergekeerde vluchtelingen, had eene of 2 koeien gepakt, gestald en als zijn eigendom van vroeger verklaard. Ongetwijfeld door iets verontrust, verkocht hij eene er van aan W. toen deze het dier ging halen, had X hetzelve voor 15 fr. meer voortverkocht aan een anderen persoon. W. daar niet mee tevreden, zegde : Wacht maar! en ging de zaak aan de D. krijgers bekend maken. Deze kwamen bij X aangeland en uit hun bezoek schijnt te blijken dat het verkochte dier en misschien ook nog een ander in zijn stal, door X ergens gevonden werd. Wij hooren nog noemen Ebdn als na den 1e Aug. 14 meer verkens verkocht te hebben, en de P meer spek geeten te hebben dan in gewone tijden op 3jaren. t Kapittel diefstal is tegenw. het belangrijkste van al de gebeurtenissen uit dezen droeven oorlogstijd. Adressen : Wwe De Groodt, p/a Van den Bos, Winkelmansstraat,6, Vlissingen S.M. Jul.Claes p/a Janssens- Bruinings Baerle-Nassau (Holl) Fr. Bast. Train blindé de la Cie du chemin de fer du genie, Attaché au grand Zwarten Général de larmée belge
28. Zondag. Bij het binnentreden der kerk (hoogmis), gaan wij voorbij 4 D. krijgers, welke in de eerste rij mannen achter de stoelen, de handen aan het boveneind van de loop des geweers, overigens in eerbiedige houding, tot voorbeeld aan vele onder het hoogzaal staande mishoorders verstrekken. Naar mededeeling van uit Duitschland aangekomen personen zou men daar, met het oog op de schaarschheid aan levensmiddelen, het volk op rantsoen stellen. J. B. Bellekens zag hier gisteren een groote vrachtwagen met D. namen op, geladen met gave, gele voederraapkoolen in de richting van Lier voorbij rijden, vermoedelijk bestemd voor het D. leger. 14 u. Naar Wiek. : Schoonz. Fien is naar Melsbroek geweest; alles goed met mère Raph.; deze is eenige dagen bij Louis in Vilvoorde geweest, maar weinig voldaan over t gedrag der kinderen, weergekeerd; ook te Mech. bij mgr Van Roey, die denkt dat de vijand na Paschen, voor de overmacht der Verbondenen, op korten tijd ons land zal ontruimen. Men vertelt heden zoo van alles wat. De telefoondraden en toestellen zouden overal weggenomen worden; in de steden zouden Amerikaansche wachten orde en tucht komen handhaven en de burgerij komen beschermen tegen geweld en knevelarijen; te Lier zouden al 70 manschappen aangekomen zijn, en andere ongerijmdheden. Daar personen voor het onderhouden eener koei gedurende ruim 6 maanden van broeder August 300 fr. eischen, raadplegen wij den hr. Staatslandbouwkundige Van de Velde, die naar wij vernamen van de regelingscommissie voor dergelijke zaken deel maakt. Deze zegt dat men voor dit onderhoud slechts 120 fr. kan eischen, en hij raadt Aug. aan, bij weigering des eischers, de hulp der politie in te roepen. -19 u. We ontmoeten op den steenweg van Itegem, even voorbij de Kapellestraat twee D. krijgers, elk met een vlinder aan de zij. In den Ossekop hooren wij harmonicamuziek en gerucht als kermisvreugd. (Fr. Rijmenants v. Beerzel bezorgt ons een zwaar ontlad. Project. (5))
Maart 1. Van in den morgen tot in den laten namiddag ongewoon stormweder met geweldige donderslagen, met hagel, regen en sneeuw. Geburen hebben in den nacht van Zater- op Zondag geweerschoten hooren knallen; zij denken op plunderaars. De hr. Kant. Schoolopziener, in den avond aangekomen over Emblehem, Broechem, Kessel en Berlaer, denkt dat het onmogelijk is dit kwartaal conferentie in te richten, wegens gebrekkige gemeenschap en vermoedelijk gebrek aan voedsel. Hij deelt ons terloops mee : dat in Nederland op de meeste buitenplaatsen de schoolinrichting ver achter die van België staat : gewoonlijk 2 vergaderingen s jaars, die meer dienen tot klappartij dan tot ernstig werk. Dat hij in de school van Konings-Hoyckt eene gescheurde planchette eener D.kaart heeft gevonden van de versterkte omgeving van Antwerpen, waarop vierkanten en cirkels toelaten op gemakkelijke en snelle wijze afstand, uitgestrektheid, enz. te bepalen. Die kaart uit ruim 30 planchetten bestaande, zou dus volmaakter zijn dan onze planchetten van t Oorlogsdepot. Dat Freiher van Bissingen, algem. Gouverneur van België, aan Monseigneur Mercier zou voorgesteld hebben, wellicht naar aanleiding van dezes brief van Dec.14 een onderzoek
Bl.72.
in te stellen nopens de 200 gezegde barbaarschheden en gruwelen door de D. invallers te Aerschot, Leuven en op zoo menige andere plaats gepleegd. Mr. Mercier zou dit voorstel aangenomen hebben op voorwaarde dat de onderzoekscommissie uit een gelijk getal Belgen en D. bestaat en dit in aanwezigheid van afgezanten der Vereenigde Staten. Tot op heden is t antwoord uitgebleven. De hr Opziener vraagt naar bevestiging van een feit uit den strijd rond de Dijle : een ernstig gewond neergevallen Belgisch soldaat zou op eenigen afstand een D.officier -zoo beweerd wordt een prins -die op het veroverd terrein eene kaart stond te bestudeeren, bemerkt en na een geweer bemachtigd te hebben, hem neergeschoten hebben. Wij verklaren daar nooit een woord over gehoord te hebben.
2. Gisteren avond werden Steph., dochter van de wwe V.Vertommen, Emiel, zoon van A.Aerts en Frans, zoon van Leon. Goov. door D. soldaten in het ouderlijk huis aangehouden. De eerst genoemde, die zoot schijnt schuldige betrekkingen met D. onderhoudt, zou den E.H.Ond. onzer parochie beschuldigd hebben op den predikstoel woorden te hebben gesproken tegen D. en de 2 andere aangehoudenen als getuige daarvan aangeduid hebben. Zij werden dan met den E.H.O. gekonfronteerd en vervolgens gevolgd en vergezeld van hunne nabestaanden naar de wacht van Melcauwen of Heyst geleid. Dit toneeltje verwekte heel wat opschudding en samenscholing van nieuwsgierigen. Heden morgen kwamen 2 D. mantel en schoenen van juf. Vertommen halen. Intusschen waren de 2 vaders de hulp van t gemeentehoofd gaan afsmeeken voor hunne onschuldige kinderen. Deze waren even gelost wanneer de heer dd. burgemeester zich voor de verlossing der onschuldigen aanbood, die alle bescherming verdienen!!! Men zegt ons dat Srma voor zijne goede klanten herberg houdt en dat men er van gisteren avond tot heden morgen gefeest en gedanst heeft.
3. Eene Feldposkarte van Frans Leys, Gefangenenlager II, Minden in Westfalen (Allemagne), Block 2, 2 Bataillon, 12 Kompagnie, wordt ons ter hand gesteld. Inhoud : Minden, 18 Dec. Liebe Schwester, Ich bin Kriegsgefangene in Duitschland. Willst du est meiner Mutter mitteilen und mir etwas Geld (10 Mark) senden. Dankend, (get) Frans Leys. Deze kaart gezonden aan zijne zuster Fräulein Pelagie Leys, 27 Lange Gasthuisstrasse, Antwerpen. Geschreven op 18-12-1914 - afgestempeld Minden 22-1-15. Vrouw Liv. Van Schil te Itegem deelt ons mee, dat haar man en haar broeder Jef aan de Ijzer strijden. Haar broeder is in de omstreken van Mechelen erg gekwetst geweest: voet doorschoten, been en schouder gewond door scherven van projectielen. Ondanks die wonden, is hij per, bij toeval voor handen hebbende velo, aan de dood ontsnapt en na verpleging in een gasthuis te Antwerpen naar het front doorgezonden waar hij thans geheel hersteld is. -Te Wiek. is in den beemd Wijngaarden één der grootste wilgen stammen afgezaagd en weggevoerd, zonder twijfel door blokmaker. Lieden van nabij den spoorweg zeggen ons, dat de tegenwoordige wachten op Melcauwen, gekwetste of ziekelijke mannen zijn, die hunne gevoelens soms lucht geven: zij hadden gehoopt hier nog te mogen blijven, maar gisteren liet de doktor, met hunne verzorging gelast, verstaan, dat ze genoegzaam hersteld zijn om naar het front terug te keeren. Dit heeft de mannen ontmoedigd en terneergeslagen. Meerdere zouden willen ontvluchten, maar kunnen aan geene burgerkleederen geraken, denkt men. Aangaande hun verblijf aan de IJzer deelden zij mee, dat de Kaiser alle mogelijke middelen wil beproefd zien om over die rivier te geraken. Eens, vertellen zij, trokken de Engelschen achteruit en lieten de D. ongehinderd eene brug over t water werpen, maar nauwelijks was een deel dezer laatsten aan de overzijde, of de Eng. losten plots zulken vloed water dat de brug wegspoelde en de meeste krijgers omkwamen of gevangen genomen werden. Overal schijnt het moreel der bezettingstroepen te zakken. Weinigen durven t wagen de waarheid te zeggen, maar uit dezer woorden blijkt ten volle dat onze overweldigers hunnen toestand en toekomst met angst tegemoet zien en dat de bazen hunne onderdanen zand in de oogen strooien. Notaris De Bie, dus zegt vrouw Lemmens, had uit den mond van eenige milit. oversten te Mechelen gehoord dat al die berichten van overwinningen, gevangen nemen van duizenden krijgers, veroveren van steden en gewesten, buit maken van kanons en munitie, waarmede men heele muren beplakt, geen woordeken waarheid bevatten, maar dienen om neerlagen te bedekken en verdere ontmoediging te voorkomen. -Het kanon heeft weer den heelen dag, maar niet luid gedonderd. Het schijnt dat Smsl, de koeihoeder van Berlaer, in nauwe betrekking stond met den roover die te Keerbergen werd doodgeschoten. Over dezen laatsten verneemt men dat hij een stoutmoedige dief, een gevreesde kerel, de schrik van heel Keerbergen was, en dat niemand hem dorst aanklagen. Eindelijk gevat, werd hij -ten minste voor den vorm (wij kennen de wezenlijke toedracht der zaak niet) ten verhoore op het gemeentehuis gebracht onder t geleide van D. krijgers. Bij t in- of uitstappen des gebouws weerklonk een schot, en de bandiet was in de eeuwigheid. Frans Van Haken heeft een zwijn van ruim 200 kg. verkocht aan 2,25fr.! Dat kan tellen.
4. 8 u. Vele lieden staan voor hunne deur in de lucht te staren. Men hoort geronk van een motor, maar men krijgt niets in het oog. Kinderen vertellen dat in den afgeloopen nacht bij de Wwe Louis Ceulemans op den Gangelberg, twee geiten gestolen zijn. Karel Gepts vertelt dat de E.H.Ond. de D. krijgers heeft moeten vergezellen naar Leon. Goov. en A.Aerts, ter confrontatie met de zoons, die naar bewering van Smots Steph. zouden gehoord en verklaard hebben, dat de E.H.O. in de vroegmis gepreekt had het met D. binnen 3 weken hier afgeloopen is, dat ze gedood of gevangen zullen zijn. Die jongens wisten echter van niets. En alles was afgeloopen. Uit alle overweldigde streken komen ons eerlooze en onnoembare feiten aan de ooren van die eerzuchtige en voorbeeldige wereldbeschavers. Hoorden wij in Brugge door vluchtelingen uit de omstreken van Leuven, en door eene vrouw uit Cuerne getuigenis
wordt vervolgd
23-12-2018, 00:00 geschreven door renic Reacties (0)
08-02-2017
Kerkrestauratie 2016-2017
Eindelijk duidelijkheid in de verschillende bouwfasen van de kerk!
Tijdens de restauratie van het dak zijn zowel langs de noord- als langs de zuidkant de oude muren van het kerkschip zichtbaar geworden. Met de dichtgemetselde ramen (3 stuks aan weerszijde) met rondboog en de prachtig witte zandstenenmuur is alle twijfel verdwenen, dat de eerste kerk gebouwd in het begin van de XIVe eeuw wel degelijk op deze plaats is opgericht. Dit zijn samen met de toren, de restanten van wat eens een prachtige romaanse kerk is geweest. Voor mij is de puzzel nu bijna voltooid en wordt het stilaan tijd om alles in boekvorm te gieten.
René
Foto Erik Ceuppens
08-02-2017, 00:00 geschreven door renic Reacties (0)
Verbeeck Adriënne ° Schriek 1921.06.20 Putte 2015.01.01 weduwe Heremans Emiel (B) Van Hof Julia ° Schriek 1931.06.01 Leuven 2015.01.05 echtgenote Van der Veken Albert (B) Heremans Mieke ° Bonheiden 1981.05.24 UZ Jette 2015.01.14 (B) Van Hole Alois ° Schriek 1929.10.28 AZ Bonheiden 2015.01.16 echtgenoot Van Aken Filomena (B) Torfs Paula ° Schriek 1932.09.09 wzc Wiekevorst 2015.01.17 weduwe van de heer Goovaerts Marcel (B) Mariën Agnes ° Heist-op-den-Berg 1952.02.17 AZ Duffel 2015.01.20 (B) Goris Emile ° Begijnendijk 1948.07.06 AZ Bonheiden 2015.01.23 echtgenoot Van Dyck Gaby (B) Iwens Maria ° Baal 1924.11.22 AZ Herentals 2015.01.28 weduwe Van Essche Alfons (B) Volkaerts Gusta ° Schriek 1924.05.08 AZ Bonheiden 2015.02.05 echtgenote Vercammen Julien (B) Van den Brande Armand ° Schriek 1930.05.23 AZ Bonheiden 2015.02.06 echtgenoot van Gysemans Amanda (B) Lens Hilda ° Schriek 1923.07.10 AZ Bonheiden 2015.02.09 weduwe De Cuyper Albert (B) Van den Eynde Mariette ° Schriek 1939.04.20 Haacht 2015.02.12 weduwe Beckers Eduard (B) Feyaerts Jos ° Schriek 1935.11.18 AZ Bonheiden 2015.02.15 echtgenoot Olbrechts Yvonne (B) Bogaerts Malvine ° Schriek 1923.06.09 Schriek 2015.02.23 d Bogaerts Amandus & Claes Joanna (B) Van den Put Jos ° Keerbergen 1940.06.09 UZ Leuven 2015.03.01 echtgenoot Verlinden Anny (B) Van de Vondel Roza ° Putte 1937.05.26 AZ Bonheiden 2015.03.03 echtgenote De Veuster Jozef (B) Lambrechts Emiel ° Schriek 1920.12.26 AZ Bonheiden 2015.03.14 weduwnaar Jennen Josephine (B) Serneels Alfons ° Booischot 1927.06.08 Schriek 2015.03.16 echtgenoot Verschueren Germaine (B) Nijs Raymond ° Baal 1924.10.17 AZ Bonheiden 2015.03.24 echtgenoot De Weyer Melanie (B) Janssens Robert ° Schriek 1942.10.01 Schriek 2015.03.29 echtgenoot Vermeulen Renilda (B) Lauwers José ° Gelrode 1935.11.14 Keerbergen 2015.03.28 echtgenote Vercammen Marcel (B) Van Goolen Virginie ° Tremelo 1928.08.21 WZC Tremelo 2015.03.28 weduwe Van den Acker Jules (B-P) Verstraeten Jos ° Schriek 1918.10.27 WZC Tremelo 2015.04.03 weduwnaar Daans José en levensgezel Pelgrims Julia (B) De Weerdt Tom ° Bonheiden 1978.11.02 Bonheiden 2015.04.02 (B) Van Herck Sylvia ° Heist-op-den-Berg 1923.06.12 wzc Heist-op-den-Berg 2015.04.11 weduwe Anthonis Karel (B) Verbeeck Jos ° Schriek 1931.12.13 AZ Bonheiden 2015.04.14 (B) Van Hove Jules ° Schriek 1931.06.07 AZ Bonheiden 2015.04.22 echtgenoot Vonckx Amanda (B) Van den Broeck Jos ° Schriek 1930.10.24 AZ Bonheiden 2015.04.25 echtgenoot Meeus Jeanne (B) Schroos Ivonne ° Keerbergen 1926.07.15 Schriek 2015.04.29 weduwe Van Itterbeeck Florimond (B) Déaspé Ivonne ° Schriek 1919.08.26 WZC Heist-op-den-Berg 2015.05.04 weduwe Goris Alfons (B) Van den Acker René ° Schriek 1928.10.02 UZ Leuven 2015.05.12 levensgezel Stroobants Suzanne (B) Crock Valentina ° Jette 1930.05.28 AZ Bonheiden 2015.05.17 weduwe Jonckheere Willy (B) Rosiers Irene ° Onze-Lieve-Vrouw-Waver 1938.12.31 Schriek 2015.05.13 weduwe Van den Broeck Mon (B) Van den Wyngaert Jef ° Schriek 1924.08.14 Schriek 2015.05.18 echtgenoot Van den Broeck Gerarda (B) De Mey Anna ° Booischot 1920.10.24 Schriek 2015.05.31 weduwe Van Hoof Emiel (B) De Winter Medard ° Schriek 1930.10.16 Tremelo 2015.05.29 weduwnaar Elsen Anna (B) Verlinden Greet ° Schriek 1958.05.21 AZ Bonheiden 2015.06.08 echtgenote Viskens Eric (B) Pardon Godelieve ° Betekom 1937.11.13 AZ Lier 2015.06.21 (B) Deffernez Oswald ° Lombise 1936.01.14 Schriek 2015.06.18 (B) Kempenaers Maria ° Schriek 1929.09.10 WZC Aarschot 2015.06.24 weduwe Wyckmans Juul (B) Dockx Frans ° Heist-op-den-Berg 1930.01.27 AZ Bonheiden 2015.06.26 echtgenoot Van Loock Marieke (B) Anthonis Annie ° Schriek 1951.10.02 AZ Bonheiden 2015.06.26 echtgenote Van den Wijngaert Marcel (B) Elsen Jos ° Baal 1928.05.14 Schriek 2015.06.29 echtgenoot Van Craen Simonne Van Hof Martha ° Schriek 1932.05.02 WZC Tremelo 2015.06.30 weduwe Schoovaerts Theodoor (B) Van Noten Anna ° Keerbergen 1921.02.21 WZC Tremelo 2015.07.01 weduwe Florenty Alexander (B) Ruymaekers Irma ° Schriek 1922.10.02 Wakkerzeel 2015.07.09 weduwe Theuniers Louis (B) Van den Acker René ° Schriek 1931.04.19 Tremelo 2015.07.10 weduwnaar Eraly Josephina (B) Vennekens Lisa ° Geel 1920.02.25 AZ Bonheiden 2015.07.27 weduwe Van Doninck Albert (B) Van den Eynde Julia ° Schriek 1926.05.21 Heist-op-den-Berg 2015.08.02 weduwe Meys Georges (B) Dockx Julia ° Schriek 1922.04.29 AZ Bonheiden 2015.08.03 weduwe Docx Denis (B) Anthonis Frans ° Tremelo 1925.11.09 Keerbergen 2015.08.12 echtgenoot Castermans Anna (B) Claes Jacqueline ° Schriek 1942.10.28 Putte-Grasheide 2015.08.19 weduwe Nagels Wim (B) Van Looy Jan ° Putte 1943.05.11 Schriek 2015.08.26 weduwnaar Verlinden Paula (B-P) Uyterhoeven Jules ° Schriek 1931.01.19 Schriek 2015.09.01 echtgenoot Mauriën Anna (B) Van den Eynde Maria Celina ° Schriek 1935.08.15 AZ Bonheiden 2015.09.01 echtgenote Van den Acker Louis (B) Van Hof Louis ° Schriek 1930.02.20 AZ Bonheiden 2015.09.10 echtgenoot Traban Gusta (B) Naulaerts Nest ° Booischot 1927.10.03 AZ Bonheiden 2015.09.12 echtgenoot Sijmens Germaine (B) Huybrechts Jenny ° Heist-op-den-Berg 1937.04.12 AZ Bonheiden 2015.09.17 echtgenote De Haes August (B) Silverans Jean Paul ° Brussel 1944.10.19 Schriek 2015.09.25 echtgenoot Stevens Christiane (B) Op de Beeck Marcel ° Heist-op-den-Berg 1919.08.21 Schriek 2015.10.01 weduwnaar Van Espen Maria (B) Van Rompaey Maria Finne ° Schriek 1925.01.07 Keerbergen 2015.10.07 echtgenote De Coster Victor (B) Van Craen Alma ° Schriek 1942.08.14 Tremelo 2015.10.12 echtgenote Roelants François (B) Geeraerts René ° Schriek 1925.12.24 Schriek 2015.10.19 echtgenoot De Wever Martha (B) Pelgrims Jeanne ° Schriek 1933.01.18 AZ Bonheiden 2015.10.21 weduwe Budts Isidoor (B) Vervloessem Jos ° Schriek 1933.02.15 AZ Bonheiden 2015.10.21 echtgenoot Uytterhoeven Angèle (B) Van Oosterwyck Jan ° Schriek 1934.12.12 Tremelo 2015.10.31 echtgenoot Van Hole Bertha (B) Nagels Greta ° Schriek 1952.10.27 AZ Bonheiden 2015.11.05 echtgenote Stouten Marcel (B) Claes Laura ° Schriek 1914.06.06 Rijmenam 2015.11.05 weduwe Seymus August (B) Van Puymbroeck Fons ° Schriek 1921.08.04 Schriek 2015.12.06 weduwnaar Yvonne Nicolet Yvonne - levensgezel Frederickx Maria (B) Delen Ronny ° Heist-op-den-Berg 1956.11.13 Schriek 2015.12.12 echtgenoot Holemans Lydie (B) Wouters André ° Tremelo 1953.09.09 AZ Bonheiden 2015.12.14 echtgenoot Dijck Greta Wyns Celine ° Schriek 1923.02.20 AZ Bonheiden 2015.12.25 weduwe Delen Jul (B) Verschoren Gaston ° Schriek 1932.11.18 Schriek 2015.12.27 echtgenoot Hendrickx Maria (B) Vermeulen Jef ° Schriek 1927.06.08 Tremelo 2015.12.27 echtgenoot Buedts Melanie (B) Filip Serneels ° Bonheiden 1974.06.09 Schriek 2015.12.27 (B) Mauriën Joseph ° Heist-op-den-Berg 1938.03.10 Schriek 2015.12.29 (B) De Brier Lucien ° Bekkevoort 1928.12.16 AZ Bonheiden 2015.12.31 echtgenoot Kiesekoms Louisa (B)
2016
Van Loo Joanna Ivonna ° Schriek 1931.01.24 AZ Bonheiden 2016.01.11 weduwe Peeters Victor (B) Feyens Fernand ° Erps-Kwerps 1939.04.19 Schriek 2016.01.19 echtgenoot Uyterhoeven Mariette (B) Heremans Jos ° Schriek 1935.04.28 Schriek 2016.01.24 (B+P) Van den Wyngaert Anna ° Putte 1918.01.31 Schriek 2016.01.25 weduwe Dockx Alfons (B) Roger Verhaegen ° Keerbergen 1938.12.19 AZ Bonheiden 2016.01.26 (B) Lambrechts Maria ° Schriek 1927.03.30 Berchem 2016.01.26 echtgenote Verschoren Omer (B+P) Keymolen Georges ° Schriek 1934.02.14 Kortenberg 2016.02.08 weduwnaar Vermeylen Maria (B) Lejon Irene ° Hever 1941.05.03 AZ Bonheiden 2016.02.15 vrouw Verlinden Marcel (B) Vervloessem Maria ° Schriek 1938.08.29 Schriek 2016.02.12 echtgenote Bries Alfons (B) Op de Beeck Louis ° Schriek 1940.11.02 AZ Bonheiden 2016.02.16 echtgenoot Verelst Maria (B) De Weerdt Marcel ° Keerbergen 1933.11.17 Schriek 2016.02.20 weduwnaar Goovaerts Celine (B) Verschueren Mil ° Schriek 1941.10.04 AZ Bonheiden 2016.02.24 echtgenoot Daneels Suzanne (B) Meuris Armand ° Schriek 1933.06.17 AZ Bonheiden 2016.03.14 (B) Coeck Louis ° Heist-op-den-Berg 1930.04.21 Keerbergen 2016.03.14 weduwnaar Vertommen Malvina (B) Goris Benny ° Heist-op-den-Berg 1970.04.21 Schriek 2016.03.23 (B) Cuypers Celine ° Heist-op-den-Berg 1925.09.04 wzc Heist-op-den-Berg 2016.03.28 weduwe Claes Louis (B) Van Aken Filomena ° Niel 1933.02.27 AZ Bonheiden 2016.04.02 weduwe Van Hole Alois (B) Van Dyck Irma ° Schriek 1922.07.08 Schriek 2016.04.14 weduwe Van Dyck Albert (B) Janssens Marc ° 1958.06.12 2016.04.20 (Schriek-Grootlo) Verhoeven Francine ° Schriek 1942.09.01 AZ Bonheiden 2016.04.27 echtgenote Hendrickx Alfons (B) Geens Leopold ° Tremelo 1927.07.11 AZ Bonheiden 2016.04.27 echtgenoot Van Eycken Celine (B) Van Uffel Roger ° Schriek 1945.04.10 AZ Bonheiden 2016.04.29 echtgenoot De Clerck Mieke (B) Feyaerts Adriana ° Schriek 1934.09.22 WZC Tremelo 2016.05.04 echtgenote Van Loock Jean (B) Van den Acker Alfons ° Schriek 1932.04.16 Schriek 2016.05.07 echtgenoot Vermeylen José (B) Van Dievel Maria ° Sint-Katelijne-Waver 1937.12.08 Schriek 2016.05.10 Waegemans Eric ° Etterbeek 1949.11.22 Wilrijk 2016.05.20 (B) Volkaerts Jef ° Schriek 1924.07.18 WZC Wiekevorst 2016.06.06 (B) Delen Julia ° Schriek 1922.05.25 AZ Lier 2016.06.15 weduwe Verschueren Stan (B) Geeraerts Annemieke ° Leuven 1954.07.14 AZ Bonheiden 2016.06.18 echtgenote Van den Eynde Robert (B) De Weerdt Maria José ° Schriek 1938.07.12 Schriek 2016.06.21 echtgenote Verlinden Marcel (B) Verboom Jef ° Keerbergen 1936.03.16 WZC Tremelo 2016.06.23 echtgenoot Pasgang Maria (B) Daans Jos ° Schriek 1940.05.29 Schriek 2016.07.05 weduwnaar Gullentops Julia (B) Van den Broeck Jos ° Schriek 1932.12.05 WZC Wiekevorst 2016.07.07 echtgenoot Buermans Lisette (B) Van Camp Marcel ° 07-02-1961 2016.07.08 (Schriek-Grootlo) Ceulemans Jules ° Schriek 1933.03.08 Schriek 2016.07.11 echtgenoot De Coster Julienne (B) Cornelis Jan ° Betekom 1940.08.22 AZ Bonheiden 2016.07.14 echtgenoot Van Leemputten Margriet (B) Rens Patrick ° Booischot 1959.06.04 AZ Bonheiden 2016.07.19 echtgenoot Storms Rose-Marie (B) Feijaerts Maurice ° Schriek 1940.05.10 Booischot 2016.07.21 echtgenoot Vonckx Lidy (B) Bouckhuyt Armand ° Schriek 1930.02.22 AZ Bonheiden 2016.07.25 echtgenoot Laenen Leonie (B) Vonckx Maria ° Begijnendijk 1937.03.21 AZ Bonheiden 2016.07.26 weduwe Van Dyck Gust (B) De Schoenmaecker Eddy ° Willebroek 1951.12.12 Schriek 2016.07.26 echtgenoot Goossens Diane (B) Van den Bergh Maria Leonie ° Begijnendijk 1932.07.07 WZC Tremelo 2016.07.27 weduwe Talemans Marcel (B) Feyaerts Irma ° Tremelo 1924.06.07 WZC Tremelo 2016.07.31 weduwe Keuppens Frans (B) Goris Gaston ° Schriek 1955.10.21 Schriek 2016.08.03 (B) De Cuyper Frans ° Schriek 1932.07.21 Keerbergen 2016.08.20 echtgenoot Feyaerts Maria (B) Déaspé Maria ° Schriek 1921.08.06 WZC Beerzel 2016.08.23 weduwe Kiebooms Jos (B) Thys Louis ° Schriek 1927.06.24 WZC Putte 2016.08.25 (B) Van Dessel Maria ° Schriek 1949.11.29 Bonheiden 2016.08.27 echtgenote Liekens Paul (B+P) Op de Beeck Joanna ° Schriek 1922.08.11 Keerbergen 2016.08.28 Schroos Florentine ° Keerbergen 1934.09.22 WZC Heist-op-den-Berg 2016.08.28 weduwe Van den Put Alfons (B) Goris Maria ° Schriek 1929.11.13 AZ Bonheiden 2016.09.06 weduwe Claes Frans (B) Peeters Maria ° Keerbergen 1930.08.03 WZC Wiekevorst 2016.09.12 weduwe De Weerdt Leopold (B) Geeraerts Maria ° Leuven 1939.07.16 Schriek 2016.09.19 echtgenote Wouters Marcel (B) De Preter Walter ° Antwerpen 1933.11.12 Schriek 2016.10.03 weduwnaar Rappoort Angela De Preter Jeanne ° Tremelo 1924.03.23 AZ Bonheiden 2016.10.07 (B) Jennen Emiel ° Beerzel 1939.10.13 AZ Bonheiden 2016.10.11 (B) Ilands Walter ° Schriek 1955.08.06 Werchter 2016.10.14 (B) Verhoeven Lea ° Schriek 1932.07.13 AZ Bonheiden 2016.10.15 echtgenote Liekens Florent (B) Claes Julia ° Schriek 1932.05.31 Bonheiden 2016.10.17 (B) Steurs Gust ° Schriek 1932.12.31 Schriek 2016.10.18 echtgenoot De Wever Paula (B) Keymolen Marcel ° Schriek 1935.09.18 Tremelo 2016.10.23 echtgenoot Mergaerts Lieke (B) Lambrechts René ° Tremelo 1939.10.18 AZ Bonheiden 2016.11.18 echtgenoot Schepers José (B) Lauwers Maria ° Tremelo 1934.02.03 2016.11.19 Koenig Jos ° Heist-op-den-Berg 1946.09.13 Schriek 2016.11.26 echtgenoot Ceulemans Lea (B+P) Van Herck Paul ° Schriek 1958.08.01 Beerzel 2016.12.14 echtgenoot Jacobs Christiane (B) Serneels Emiel ° Schriek 1943.06.03 Schriek 2016.12.13 (B) Mariën Fons ° Schriek 1928.08.11 Beerzel 2016.12.19 weduwnaar Lambrechts Bertha (B) Van Criekinge Rik ° 1941.05.02 2016.12.20 Symens Nest ° Schriek 1942.11.14 Schriek 2016.12.25 echtgenoot De Cuyper Mariette (B) Croonen Albert ° Beerzel 1931.01.16 WZC Putte 2016.12.28 weduwnaar Meuris Louisa (B)
2017
De Winter Irène ° Schriek 1929.09.29 WZC O.L.V.-Waver 2017.01.04 weduwe Van Dessel Emiel (B) Geens Achiel 'Jules' ° Rijmenam 1928.11.21 AZ Bonheiden 2017.01.07 echtgenoot Goris Wiske (B) Dockx Magdalena ° Schriek 1928.01.07 WZC Heist-op-den-Berg 2017.01.12 weduwe Storms Alphons (B) De Cuyper Frans ° Schriek 1930.12.05 AZ Bonheiden 2017.01.13 weduwnaar Wijns Celine (B) Van den Bosch Georges ° Beerzel 1937.03.21 AZ Bonheiden 2017.01.19 echtgenoot Michiels Maria (B+P) Van den Broeck Julienne ° Heist-op-den-Berg 1941.04.13 Schriek 2017.01.21 weduwe Van Hole Frans (B) Pelgrims Fons ° Putte 1939.12.28 AZ Mechelen 2017.01.24 echtgenoot Vermeulen Yvonne (B) Pelgrims Frans ° Keerbergen 1932.05.22 WZC Tremelo 2017.01.23 echtgenoot Pardon Marie Thérèse (Melanie) (B) De Haes Lennert ° 2000.08.02 2017.01.29 (B) Van Rompuy Maria ° Schriek 1932.03.08 Bonheiden 2017.01.31 echtgenote Wauters Etienne (B) Hermans Jef ° Schriek 1922.12.31 WZC Tremelo 2017.02.01 echtgenoot Verschueren Rosa (B) Claes Irène ° Schriek 1929.01.16 Bonheiden 2017.02.07 weduwe Van Rillaer Jean (B) Lambrechts Jules ° Schriek 1932.03.14 Keerbergen 2017.02.10 weduwnaar Van Craen Julia (B+P) Pelgrims Jos ° Schriek 1934.11.29 AZ Bonheiden 2017.02.15 weduwnaar Vertongen Irma - partner Verschueren Germaine (B) Wielockx Delphine ° Schriek 1932.05.12 WZC Tremelo 2017.03.01 weduwe Serneels Frans (B) De Potter Hendrik ° Malderen 1937.05.28 AZ Mechelen 2017.03.03 echtgenoot Geens Julia (B) Heremans Gusta ° Tremelo 1924.01.22 WZC Tremelo 2017.03.06 weduwe Verschaeren Frans (B) Nagels Clara ° Schriek 1924.05.16 AZ Bonheiden 2017.03.07 weduwe Lens Frans (B) Timmermans André ° Keerbergen 1939.04.04 AZ Bonheiden 2017.03.17 echtgenoot Verhaegen Martha (B) Van den Acker Marcel ° Leuven 1932.01.12 AZ Duffel 2017.03.27 echtgenoot Delen Maria (B) Volkaerts Mon ° Schriek 1926.08.17 WZC Heist-op-den-Berg 2017.04.05 echtgenoot Goossens Angele (B) Van Looy Louis ° Lier 1939.06.04 Schriek 2017.04.04 echtgenoot Wouters Julienne (B) Ooms Angèle )° Schriek 1933.02.02 WZC Begijnendijk 2017.04.07 weduwe Jacobs Frans (B) Van Loo Philibert ° Schriek-Grootlo 1937.06.30 AZ Bonheiden 2017.04.17 echtgenoot De Schutter Irma (B) Mariën Florent ° Schriek 1922.07.14 Putte 2017.04.30 weduwnaar De Swert Octavie (B) Koekoekx Marcel ° Vilvoorde 1939.07.21 AZ Bonheiden 2017.04.29 weduwnaar Vervloesem Anny (B) Van Looy Maria ° Rijmenam 1924.06.17 AZ Bonheiden 2017.05.08 echtgenote Schroyens Leon (B) Wouters Leopold ° Betekom 1931.09.11 WZC Aarschot 2017.05.12 echtgenoot Van Styvoort Paula (B) Verlinden Julia ° Schriek 1928.10.02 AZ Lier 2017.05.22 weduwe Van den Broeck Frans (B) Lambrechts Martha ° Schriek 1929.03.10 AZ Bonheiden 2017.05.23 echtgenote Scheirs Herman (B) Gielen Roger ° 1932.06.18 2017.05.26 Tielemans Maria ° Schriek 1930.10.21 AZ Bonheiden 2017.05.27 weduwe Baestaens Emiel (B) Waegemans Marc ° Etterbeek 1947.09.09 Tremelo 2017.06.01 (B) Van Duvel Josephina ° Schriek 1922.12.29 WZC Heist-op-den-Berg 2017.06.03 weduwe Van Oosterwyck Jos (B) Keuleers Eduard ° Putte 1927.02.24 WZC Beerzel 2017.06.10 echtgenoot Lens José (B) Van Wunsel Jules ° Heist-op-den-Berg 1936.06.05 AZ Bonheiden 2017.06.21 (B) Cristael Emma ° Heist-op-den-Berg 1928.04.26 AZ Bonheiden 2017.06.23 (B) Elia Antonio ° 1945.08.20 2017.07.03 echtgenoot Vansteenland Linda Verbeeck Ivonne ° Schriek 1924.04.22 WZC Keerbergen 2017.07.04 weduwe Van Kelst Jules (B) Mariën Florimond ° Keerbergen 1943.12.17 WZC Tremelo 2017.07.17 echtgenoot Heremans Maria (B) Verhaegen Frans ° Schriek 1926.11.18 AZ Bonheiden 2017.07.24 echtgenoot Portael Hilda (B) Boecksteyns Madeleine ° Keerbergen 1930.08.14 AZ Bonheiden 2017.08.05 echtgenote Vermeulen Jos (B+P) Van Oosterwyck Delphina ° Schriek 1932.11.13 AZ Lier 2017.08.11 weduwe Laureys Emiel (B) Vermeulen Georges ° Schriek 1933.04.19 Schriek 2017.08.13 (B) Scheirs Jules ° Heist-op-den-Berg 1932.12.16 Schriek 2017.08.15 weduwnaar Cristael Sidonie (B) Verwimp Sylvia ° Beerzel 1939.05.21 WZC Tremelo 2017.08.19 weduwe Van Goethem François (B) Van Craen Johny Frans ° Putte 1957.09.05 AZ Bonheiden 2017.08.22 (B) Lens Jozef ° Schriek 1933.04.02 AZ Bonheiden 2017.08.26 weduwnaar Cravillon Amelia (B) De Haes Louis ° Schriek 1931.12.17 AZ Bonheiden 2017.09.21 weduwnaar Van Egdom Rachel (B) De Winter Mariette ° Schriek 1935.02.01 WZC Beerzel 2017.09.21 weduwe De Preter Alfons (B) Van den Bruel Maria ° Heist-op-den-Berg 1926.10.07 WZC Beerzel 2017.09.29 weduwe Crauwels Frans (B) Van Herck Louis ° Schriek 1924.07.17 AZ Bonheiden 2017.10.08 weduwnaar Torfs Rosa (B) Van Eycken Celine ° Keerbergen 1923.03.31 WZC Haacht 2017.10.11 weduwe Geens Leopold (B) Op de Beeck Elvira ° Schriek 1928.04.06 AZ Bonheiden 2017.11.11 weduwe Nagels René (B) Volkaerts Germaine ° Schriek 1929.01.29 AZ Bonheiden 2017.11.26 weduwe Clissen Louis (B) Van Hoof Francine ° Schriek 1941.11.30 UZA Edegem 2017.11.26 weduwe Van den Bosch Louis (B) Van Uffel Francis ° Schriek 1946.10.19 Schriek 2017.12.05 (B) De Cuyper Jef ° Schriek 1926.11.21 AZ Bonheiden 2017.12.09 weduwnaar Wyckmans Josephine (B) Mees Henri ° Willebroek 1934.03.26 WZC Wiekevorst 2017.12.15 echtgenoot Willemen Paula (B+P) Keymolen Marcel ° Keerbergen 1928.10.21 WZC Tremelo 2017.12.21 weduwnaar Van Craen Julia (B) Verschueren Paula ° Schriek 1937.06.09 Schriek 2017.12.22 weduwe Geeraerts Jan (B) Feyaerts Celine ° Schriek 1923.03.28 WZC Heist-op-den-Berg 2017.12.24 weduwe Van Roosbroeck Oscar (B) Van den Eynde Jan ° Heist-op-den-Berg 1964.06.19 Huize Eigen Haard - Aarschot 2017.12.28 (B)
2018
Ruymaekers Jan Emiel ° Putte 1938.06.16 WZC Hulshout 2018.01.02 echtgenoot Bogaerts José (B) Op de Beeck Irma ° Schriek 1932.08.14 AZ Bonheiden 2018.01.02 weduwe Meulders René (B) Van Looveren Annette ° Wuustwezel 1945.10.19 AZ Bonheiden 2018.01.09 weduwe De Meulenaere Jozef (B) Op de Beeck Poldine ° Schriek 1927.03.22 WZC Beerzel 2018.01.11 weduwe Verhoeven Frans (B) Van Eyken Celine ° Tremelo 1926.08.02 AZ Bonheiden 2018.01.13 weduwe Verbeeck Albert (B) Van Roosbroeck Hilda ° O.-L.-V.-Waver 1935.08.20 AZ Bonheiden 2018.01.13 (B) Verhaegen Gaston ° Heist-op-den-Berg 1946.05.25 Schriek-Grootlo 2018.01.21 (B) Van Noten Fons ° Keerbergen 1927.01.16 WZC Tremelo 2018.01.28 (B) Geets Walter ° Bonheiden 1954.07.19 Schriek 2018.01.30 echtgenoot Hendrickx Godelieva (B) Van Craen Irene ° Schriek-Grootlo 1929.06.15 WZC O.L.V.-Waver 2018.02.04 weduwe Brabants Gaston (B) Volckaerts Julia ° Schriek 1932.09.12 WZC Tremelo 2018.02.06 weduwe Wauters Juul (B) Verschueren René ° Schriek 1933.07.22 AZ Bonheiden 2018.02.07 echtgenoot Van der Veken Maria (B) Guldentops Frans ° O.L.V.-Waver 1928.09.16 WZC Heist-op-den-Berg 2018.02.17 weduwnaar Ruymaekers Julia (B) Verelst Maria ° Keerbergen 1927.12.04 AZ Bonheiden 2018.02.20 weduwe Timmermans Jef (B) Janssens Florentine ° Schriek 1927.09.03 WZC Heist-op-den-Berg 2018.03.08 weduwe Wouters René (B) Vermeylen Lutje ° Keerbergen 1953.05.19 AZ Bonheiden 2018.03.12 echtgenote Van den Wijngaert Lily (B) Vermeulen Julius ° Schriek 1923.05.25 WZC Putte 2018.03.11 weduwnaar Ceuppens Maria (B) De Weerdt Annie ° Schriek 1944.12.28 Schriek 2018.03.11 (B) Albert Hilda ° Baal 1934.05.10 WZC Begijnendijk 2018.03.13 weduwe Van den Put Emiel (B) Verhoeven Louisa ° Schriek 1923.09.01 WZC Rotselaar 2018.03.23 weduwe Beckx Frans (B) Huygens Ivonne ° Schriek 1927.05.28 AZ Bonheiden 2018.03.28 echtgenote Delen Willy (B) Feyaerts Julia ° Schriek 1935.09.17 AZ Bonheiden 2018.03.30 (B) Feyaerts Paul ° Schriek 1960.04.02 Tremelo 2018.04.04 echtgenoot van Van Rompuy Emmy (B) Geeraerts Ivonne ° Schriek 1929.11.21 WZC Sint-Katelijne-Waver 2018.04.08 weduwe Verschueren Dolf (B) Vervloesem Edgard ° Heist-op-den-Berg 1936.05.30 WZC Wiekevorst 2018.04.21 weduwnaar Van Itterbeeck Maria (B) Verschoren Leon ° Schriek 1934.05.04 Schriek 2018.04.23 weduwnaar Leys Maria (B) Engels Yvonne ° Hever 1923.12.23 WZC Tremelo 2018.05.04 weduwe Verreth Jef (B) Geeraerts Jos ° Leuven 1938.03.12 AZ Bonheiden 2018.05.10 echtgenoot Bernaerts Hilda (B+P) Op de Beeck Celestine ° Tremelo 1936.09.19 AZ Bonheiden 2018.05.13 echtgenote Verhaegen Jos (B) Gijbels Agnes ° Antwerpen 1951.04.04 AZ Zwolle (NL) 2018.05.20 echtgenote Verstraeten Leon (B) Van Oosterwijck Germaine ° Tremelo 1925.12.01 AZ Bonheiden 2018.05.24 weduwe Goossens Mil (B) Schoovaerts Maria ° Rijmenam 1931.05.23 WZC Wiekevorst 2018.05.25 weduwe Eskens Jan (B) Van den Dries Nand ° O.L.V.-Waver 1941.04.20 Schriek 2018.05.25 echtgenoot Lens Jacqueline (B) Volders Pascal ° Bonheiden 1977.05.15 Grootlo 2018.05.29 (B) Van den Put Angele ° Schriek 1929.03.21 Schriek 2018.05.30 weduwe Verhaegen Jos (B) De Preter Staf ° 1937.03.20 2018.06.15 Van den Put Helena ° Schriek 1922.07.17 Schriek 2018.06.17 echtgenote Van Espen Emiel (B) Vereycken Debbie ° Bonheiden 1983.11.08 Tremelo 2018.06.27 partner Hubin Bram (B) Nys Fons ° Schriek 1941.06.05 WZC Tremelo 2018.06.29 echtgenoot Van Dyck Josephine (B) Van Loock Lea ° Schriek 1947.05.10 AZ Bonheiden 2018.07.01 echtgenote Frans André (B) Van Mechelen Emile ° Schriek 1954.01.28 Heist-op-den-Berg 2018.07.09 (B) Liekens Mariette ° Beerzel 1937.09.13 Schriek-Grootlo 2018.07.09 weduwe Van den Eynde Georges (B) Wouters Cyriel ° Schriek 1931.11.06 WZC Heist-op-den-Berg 2018.07.24 echtgenoot Van Eyken Angele (B) De Coster Jeanne ° Leuven 1933.09.19 Grootlo 2018.07.28 echtgenote Van Dessel Leon (B) Van den Acker Alfons ° 1941.02.03 2018.08.04 Pelgrims Georges ° Schriek 1934.04.17 Schriek 2018.08.14 echtgenoot Verschoren Helena (B) Liekens Florent ° Schriek 1932.03.21 WZC Beerzel 2018.08.29 weduwnaar Verhoeven Lea (B) Goris Leonia ° 1927.04.02 2018.09.09 weduwe Brabants Albert (B) Van Dessel Jos ° Schriek 1940.07.16 AZ Bonheiden 2018.09.13 echtgenoot Wuyts Simone (B) Op de Beeck Willy ° Schriek 1935.03.31 AZ Lier 2018.09.14 echtgenoot Meuris Gusta (B) Van den Eynde Lisette ° 1947.12.27 2018.09.15 Brabants Lieke ° Schriek 1926.04.22 WZC Heist-op-den-Berg 2018.09.23 weduwe Heremans Alfons (B) Verlinden Lut ° Schriek 1957.01.20 WZC Tremelo 2018.09.29 weduwe Op de Beeck Louis (B) Dillen François ° Mechelen 1947.03.16 Schriek 2018.10.13 (B) Hermans Ann ° Bonheiden 1966.06.25 AZ Bonheiden 2018.10.14 echtgenote Kuipers Henk (B) Van Herck Georges ° Tremelo 1938.07.19 AZ Bonheiden 2018.10.19 echtgenoot Van Eycken Maria (B) De Winter Malvine ° Schriek 1927.11.04 WZC Haacht 2018.10.27 weduwe Schroons Emiel (B) Peeters Jef ° Essen 1940.05.20 AZ Bonheiden 2018.10.27 echtgenoot Kempenaers Vera (B) Claes Lucienne ° Tremelo 1938.07.16 Schriek 2018.10.28 echtgenote De Weerdt Willy (B) Dockx René ° Schriek 1927.09.30 AZ Bonheiden 2018.11.03 weduwnaar Volkaerts Anna (B) Vermeulen Jos ° Schriek 1927.06.08 AZ Bonheiden 2018.11.04 weduwnaar Boecksteyns Madeleine (B) Kempenaers Jozef ° Schriek 1934.07.06 Schriek 2018.11.12 echtgenoot Van den Eynde Florentine (B) Feyaerts Irma ° Keerbergen 1932.02.17 AZ Bonheiden 2018.11.14 weduwe Holemans Jan (B) Schaaff Gregor ° 1943.04.02 2018.11.20 echtgenoot Waegemans Anne (B) Imbrechts Edmond ° Schriek 1926.12.05 WZC Tremelo 2018.11.22 weduwnaar De Roover Eveline (B) De Swert Marcel ° Schriek 1946.11.22 WZC Tremelo 2018.12.10 (B) Meuris Georges ° Schriek 1928.11.30 Malle 2018.12.11 weduwnaar Guldentops Yvonne echtgenoot Vanmechelen Georgette (B+P) Steurs Renilda ° Betekom 1950.04.10 AZ Bonheiden 2018.12.15 weduwe Wouters Theo (B) Nagels Ivonne ° Schriek 1932.03.26 WZC Heist-op-den-Berg 2018.12.18 weduwe Van den Eynde Emiel (B) Verhaegen Ghislaine ° Schriek 1928.01.07 WZC Aarschot 2018.12.26 weduwe Hermans René (B) Van Loo Alfons ° Schriek 1952.05.21 Heist-Goor 2018.12.29 weduwnaar Wouters Arlette (B)
2019
Van den Acker Mon ° Schriek 1928.11.26 AZ Bonheiden 2019.01.02 weduwnaar Nys Florentine (B) Keuppens Gaston ° Schriek 1944.05.03 AZ Bonheiden 2019.01.03 echtgenoot Ruymaekers Arlette (B) Ruymaekers Mark Makke ° Lier 1953.09.18 Schriek 2019.01.09 (B) Geens Jan ° Schriek 1931.12.16 WZC Heist-op-den-Berg 2019.01.11 weduwnaar Janssens Imelda (B) Delande Marie-Rose ° Anderlecht 1951.12.07 UZ Leuven 2019.01.12 echtgenote Van Kelst André (B+P) Van Espen Maurice ° Schriek 1951.06.04 AZ Bonheiden 2019.01.16 (B) De Ceuster Jos ° Schriek 1944.07.22 WZC Tremelo 2019.01.17 weduwnaar Meulders Maria (B+P) Sohie Eddy ° Leuven 1952.06.11 Tremelo 2019.01.18 echtgenoot Tuerlinckx Yvette (B) Seymus Willy ° Schriek 1937.02.28 AZ Bonheiden 2019.01.20 echtgenoot Tielemans Els (B) Geeraerts Albina ° 1944.12.18 2019.01.23 (B) Peeters Cyriel ° Schriek 1939.05.14 Schriek 2019.01.24 (B) Verschueren Paula ° Schriek 1934.12.30 AZ Bonheiden 2019.01.28 echtgenote Serneels Gaston (B+P) Mariën René ° Schriek 1931.08.01 WZC Putte 2019.01.27 weduwnaar Vertommen Madeleine - partner Rombauts José (B) Boecksteyns Bert ° Keerbergen 1953.02.13 Keerbergen 2019.01.28 echtgenoot Geens Ria (B+P) Liekens José ° O.L.V.-Waver 1944.08.27 AZ Bonheiden 2019.01.29 echtgenote Van den Acker Jos (B+P) Liekens Josine ° Schriek 1945.09.14 Beerzel 2019.02.02 echtgenote Torfs Herwig (B) Anthonissen Danny ° Leuven 1965.05.04 Schriek 2019.02.03 partner Khanawat Sutawan (B) Van Duvel Staf ° Schriek 1925.05.16 WZC Bonheiden 2019.02.06 weduwnaar Van Tricht Julia (B) De Smet Marc ° Schriek 1956.12.06 Mechelen 2019.03.02 echtgenoot Michiels Willemina (B) Van Woensel Elisa ° Schriek 1925.01.04 Heist-op-den-Berg (Goor) 2019.03.15 weduwe Goyvaerts Jozef (B) Nitor Alfons ° Schriek 1929.11.11 WZC Begijnendijk 2019.03.14 echtgenoot Van den Broeck Maria (B) Verschueren Maria ° Keerbergen 1930.01.12 AZ Bonheiden 2019.03.16 echtgenote Verhaegen Felix (B) Heremans Manda ° Schriek 1936.02.09 AZ Bonheiden 2019.03.27 weduwe Rijmenams André (B) Van Rompaey Karel ° Schriek 1929.05.15 WZC Tremelo 2019.04.11 echtgenoot Gypen Yvonne (B) De Weerdt Ivo ° Tremelo 1946.05.04 UZ Leuven 2019.04.21 echtgenoot De Winter Mady (B) Dockx Bertha ° Schriek 1931.12.26 WZC Putte 2019.05.02 echtgenote Bogaerts Frans (B) Heremans Paula ° Schriek 1936.10.09 AZ Bonheiden 2019.05.10 echtgenote Nys Raymond (B) Nys Frans ° Schriek 1936.12.25 AZ Bonheiden 2019.05.24 echtgenoot Bogaerts Helena (B) De Weerdt Paul ° Schriek 1955.11.20 AZ Bonheiden 2019.05.26 echtgenoot Van den Wyngaert Carine (B) Van den Eynde Amanda ° Schriek 1925.11.08 WZC Heist-op-den-Berg 2019.05.28 weduwe Laurens Gerard (B) Van Hoof Wiske ° Schriek 1927.04.29 AZ Bonheiden 2019.05.28 weduwe Dijck Fons (B) Krajewski Uli ° Niederlahnstein(D) 1955.06.18 Meensel-Kiezegem 2019.05.24 echtgenote Goris Edwin (B) Goris Maurice ° Schriek 1949.04.20 Aarschot 2019.05.29 echtgenoot Peeters Paula (B) Cravillon Laurette ° Schriek 1951.08.23 UZ Leuven 2019.06.01 echtgenote Notredame Hugo (B) Verhaegen Maria ° Schriek 1936.06.01 AZ Lier 2019.06.11 partner Dioos Guido (B) Heremans Roseke° Schriek 1913.03.12 AZ Bonheiden 2019.06.10 weduwe Heylen Staf (B) Vanhoof Alain ° Bonheiden 1975.08.22 Schriek 2019.07.01 (B) De Paepe Marie ° Mechelen 1931.08.22 Mechelen 2019.07.05 weduwe Van den Broeck Florimond (B) Dockx Paula ° Schriek 1936.04.21 WZC Keerbergen 2019.07.06 weduwe Van Lier Emiel (B) Vermeulen Jules ° Schriek 1946.12.09 AZ Bonheiden 2019.07.10 echtgenoot Masson Simone (B) Dirickx Yvonne ° Koningshooikt 1938.06.27 Schriek 2019.07.13 echtgenote De Meutter Jos (B) Janssens Alfons ° Schriek 1938.09.10 WZC Tremelo 2019.07.28 (B) De Preter Marc ° Putte 1960.12.24 Schriek 2019.07.29 levenspartner Haepers Chris (B) Goris Jozef ° Schriek 1926.09.19 UZ Leuven 2019.08.03 (B) Van der Veken Maria ° Schriek 1934.11.27 AZ Bonheiden 2019.08.12 weduwe Verschueren René (B) Wouters Simonna ° Schriek 1935.03.04 AZ Bonheiden 2019.08.29 weduwe De Leebeeck Gust (B) Ruijsen Tim ° Bonheiden 1986.11.26 AZ Bonheiden 2019.09.01 (B) Sijmus Maria ° Schriek 1933.11.16 AZ Bonheiden 2019.09.17 weduwe Daeleman Koos (B) Verlinden Martha ° Schriek 1933.10.02 WZC Putte 2019.09.20 weduwe Claes Jozef (B) Van Hole Florentina ° Schriek 1939.03.01 Schriek 2019.09.23 echtgenote Timmermans Fille (B) Bogaerts Wies ° Rijmenam 1947.09.11 AZ Bonheiden 2019.10.03 echtgenoot Goris Paula (B) Verschueren José ° Schriek 1932.06.29 WZC Keerbergen 2019.10.06 echtgenote Verlinden Jef (B) Seymus Jef ° Schriek 1944.07.05 WZC Heist-op-den-Berg 2019.10.08 weduwnaar De Hoef José (B) Van Opstal Cindy ° Geel 1975.08.02 Zoerle-Parwijs 2019.10.11 echtgenote Helsen Joris (B) Lens René ° Schriek 1926.08.31 AZ Bonheiden 2019.10.29 weduwnaar Brabants Victoria (B) Verhaegen Amelia ° Schriek 1919.11.03 Begijnendijk 2019.11.16 weduwe Vrancken Eduard (B) Van Espen Stephanie ° Schriek 1946.07.23 Baal 2019.11.21 echtgenote Goris François (B) Gerda Van Lierop ° Schriek 1949.12.21 AZ Bonheiden 2019.11.21 (B) Van Oosterwyck Delphine ° Schriek 1931.05.08 AZ Bonheiden 2019.11.27 weduwe Albert Marcel (B) Schoovaerts Anna ° Baal 1936.09.18 Schriek 2019.11.28 weduwe Geens Florent (B) Op de Beeck Juliaan ° Schriek 1925.04.23 WZC Begijnendijk 2019.12.07 weduwnaar Wyckmans Alphonsina (B) Van Steyvoort Fernand ° Scherpenheuvel 1949.03.11 AZ Mechelen 2019.12.09 echtgenoot De Wyngaert Maria (B+P) Adams Rachelle ° Sint-Joris-Winge 1937.08.26 WZC Bonheiden 2019.12.10 echtgenote Mellaerts André (B) Oortman Jef ° Kampenhout 1934.11.03 WZC Heist-op-den-Berg 2019.12.15 (B) Daans Stefaan ° Lier 1949.11.19 Booischot 2019.12.23 echtgenoot Renders Magda (B) Geeraerts Liliane ° Schriek 1960.01.06 AZ Bonheiden 2019.12.24 (B) Vanlommel Aloïs ° Houtvenne 1937.06.24 AZ Bonheiden 2019.12.26 Pastoor van Schriek en Beerzel (B)
wordt vervolgd
01-01-2016, 00:00 geschreven door renic Reacties (0)
04-02-2015
Geboorteakten BS 1809-
BURGELIJKE STAND - SCHRIEK Geboorteakten 1809 - 18.. bewerkt door René Lambrechts
VAN DEN EYNDE Bernardus ° Schriek 1809.01.09 om 04 u. z Van den Eynde Gommarus landbouwer 42 jaar & Liekens Joanna - aangifte op 1809.01.09 - getuigen : Holemans Joannes landbouwer 40 jaar en Nys Jacobus rademaker 53 jaar (1809-1)
LAMBRECHTS Joanna ° Schriek 1809.01.11 om 20 u. d Lambrechts Adrianus veldwachter 46 jaar & Van Dessel Elisabeth - aangifte op 1809.01.12 - getuigen : De Meutter Guibertus schoolmeester 45 jaar en Van den Eynde Elico landbouwer 26 jaar (1809-2)
LAMBRECHTS Franciscus ° Schriek 1809.01.11 om 20 u. z Lambrechts Adrianus veldwachter 46 jaar & Van Dessel Elisabeth - aangifte op 1809.01.12 - getuigen : De Meutter Guibertus schoolmeester 45 jaar en Van den Eynde Elico landbouwer 26 jaar (1809-2b)
VAN EEDEN Joanna ° Schriek 1809.01.25 om 02 u. d Van Eeden Egidius landbouwer 31 jaar & De Winter Catharina - aangifte op 1809.01.25 - getuigen : Van Hoof Cornelius landbouwer 28 jaar en De Peuter Henricus landbouwer 56 jaar (1809-3)
DE CLYN Philippus ° Schriek 1809.01.25 om 22 u. z De Clyn Cornelius landbouwer 29 jaar & Van Herck Joanna - aangifte op 1809.01.26 - getuigen : De Meutter Guibertus schoolmeester 44 jaar en De Clyn Michaël landbouwer 36 jaar (1809-4)
NAEGELS Elisabeth ° Schriek 1809.02.15 om 23.30 u. d Naegels Henricus landbouwer 29 jaar & Boeckstaens Maria - aangifte op 1809.02.16 - getuigen : De Meutter Guibertus schoolmeester 45 jaar en Naegels Alexander landbouwer te Heist-op-den-Berg 26 jaar (1809-6)
DE RYCK Catharina ° Schriek 1809.02.18 om 21 u. d De Ryck Guillielmus landbouwer 23 jaar & Van Craen Theresia - aangifte op 1809.02.20 - getuigen : De Meutter Guibertus schoolmeester 45 jaar en Van Craen Joannes landbouwer 66 jaar (1809-7)
VAN HEERLE Joanna ° Schriek 1809.03.12 om 04 u. d Van Heerle Joannes kuiper 52 jaar & Lens Maria Theresia - aangifte op 1809.03.14 - getuigen : De Meutter Guibertus schoolmeester 45 jaar en Geeraerts Adrianus knecht 33 jaar (1809-8)
VAN HERCK Maria ° Schriek 1809.04.01 om 05 u. d Van Herck Adrianus landbouwer 48 jaar & Goris Joanna Maria - aangifte op 1809.04.01 - getuigen : De Meutter Guibertus schoolmeester 45 jaar en Van Herck Joannes Baptist landbouwer 55 jaar (1809-9)
SCHEERENS Joanna ° Schriek 1809.04.07 om 20 u. d Scherens Petrus landbouwer 24 jaar & Scheirens Elisabeth - aangifte op 1809.04.08 - getuigen : De Meutter Guibertus schoolmeester 46 jaar en Scheerens Petrus landbouwer 58 jaar (1809-10)
RAEYMAECKERS Angelina ° Schriek 1809.04.14 om 20 u. d Raeymaeckers Joannes Baptist landbouwer 58 jaar & Scheerens Maria Anna - aangifte op 1809.04.15 - getuigen : De Meutter Guibertus schoolmeester 45 jaar en Raeymaeckers Joannes Baptist landbouwer te Heist-op-den-Berg 26 jaar (1809-11)
VERLINDEN Joanna ° Schriek 1809.04.19 om 16 u. d Verlinden Petrus landbouwer 49 jaar & Swaelen Elisabeth - aangifte op 1809.04.21 - getuigen : De Meutter Guibertus schoolmeester 45 jaar en Geeraerts Adrianus dagloner 33 jaar (1809-12)
THYS Theresia ° Schriek 1809.04.22 om 12 u. d Thys Josephus landbouwer 44 jaar & Van Hove Anna Catharina - aangifte op 1809.04.25 - getuigen : Gyselincx Cornelius landbouwer 48 jaar en Uyterhoeven Joannes Franciscus koopman te Werchter 44 jaar (1809-13)
VERSCHUEREN Petrus ° Schriek 1809.05.01 om 10 u. z Verschueren Adrianus landbouwer 36 jaar & Verbeeck Anna - aangifte op 1809.05.01 - getuigen : De Meutter Guibertus schoolmeester 45 jaar en Verschueren Franciscus landbouwer 59 jaar (1809-14)
FEYAERTS Joannes Baptist ° Schriek 1809.05.05 om 13 u. z Feyaerts Joannes Franciscus landbouwer 31 jaar & Scheerens Anna Catharina - aangifte op 1809.05.05 - getuigen : Van den Broeck Franciscus molenaar 53 jaar en De Ryck Philippus landbouwer 53 jaar (1809-15)
VINCX Josephina ° Schriek 1809.05.09 om 19 u. d Vincx Magdalena landbouwster - aangifte op 1809.05.10 - getuigen : De Bie Joannes landbouwer 43 jaar en De Meutter Guibertus schoolmeester 46 jaar (1809-16)
DE BIE Rosalia ° Schriek 1809.05.10 om 05.30 u. d De Bie Joannes landbouwer 42 jaar & Goris Joanna Catharina - aangifte op 1809.05.10 - getuigen : De Meutter Guibertus schoolmeester 46 jaar en Vincx Jacobus landbouwer 36 jaar (1809-17)
DE CEUSTER Theresia ° Schriek 1809.05.11 om 09 u. d De Ceuster Joannes dagloner 40 jaar & Van den Broeck Maria - aangifte op 1809.05.12 - getuigen : De Meutter Guibertus schoolmeester 46 jaar en Van Craen Petrus landbouwer 72 jaar (1809-18)
VAN CRAEN Petrus ° Schriek 1809.05.14 om 03.30 u. z Van Craen Joannes Baptist landbouwer 26 jaar & Laeremans Anna Catharina - aangifte op 1809.05.15 - getuigen : De Meutter Guibertus schoolmeester 46 jaar en Van Craen Petrus landbouwer 73 jaar (1809-19)
VERHAEGEN Theresia ° Schriek 1809.05.24 om 05.30 u. d Verhaegen Petrus landbouwer 36 jaar & Ceuls Anna - aangifte op 1809.05.24 - getuigen : Verschueren Franciscus kleermaker 27 jaar en Van Woensel Egidius landbouwer 28 jaar (1809-20)
VAN DEN EYNDE Catharina ° Schriek 1809.05.26 om 19 u. d Vincx Carolina - aangifte op 1809.05.27 door Vincx Joannes Baptist - getuigen : De Groot Joannes Baptist schoenmaker 62 jaar en De Meutter Guibertus schoolmeester 46 jaar (1809-21)
SCHEERENS Maria ° Schriek 1809.05.27 om 21.30 u. d Scheerens Lambertus landbouwer 39 jaar & Mombaers Maria Theresia - aangifte op 1809.05.28 - getuigen : De Meutter Guibertus schoolmeester 46 jaar en Lambrechts Joannes Baptist rentenier te Heist-op-den-Berg 27 jaar (1809-22)
VAN POYER Joanna ° Schriek 1809.06.11 om 21 u. d Van Poyer Adrianus landbouwer 29 jaar & De Swert Theresia - aangifte op 1809.06.12 - getuigen : De Clyn Michael landbouwer 39 jaar en Van Woensel Adrianus landbouwer te Heist-op-den-Berg 28 jaar (1809-23)
MORIS Theresia ° Schriek 1809.06.13 om 01 u. d Moris Franciscus landbouwer te Heist-op-den-Berg 29 jaar & Melis Elisabeth - aangifte op 1809.06.13 - getuigen : Verstraeten Guilielmus herbergier 37 jaar en Van Herck Egidius landbouwer te Heist-op-den-Berg 47 jaar (1809-24)
JANSSENS Franciscus ° Schriek 1809.07.26 om 18 u. z Janssens Petrus dagloner 31 jaar & Goelen Petronella - aangifte op 1809.06.27 - getuigen : De Meutter Guibertus schoolmeester 46 jaar en Geeraerts Adrianus dagloner 34 jaar (1809-25)
CEULEMANS Josephus ° Schriek 1809.07.07 om 03 u. z Ceulemans Petrus dagloner 41 jaar & De Winter Joanna - aangifte op 1809.07.07 - getuigen : Heremans Joannes landbouwer 51 jaar en De Peuter Henricus landbouwer 56 jaar (1809-26)
VAN DE VLIEDT Theresia ° Schriek 1809.07.15 om 08 u. d Van de Vliedt Joannes schoenmaker 31 jaar & Van Noten Maria - aangifte op 1809.07.15 - getuigen : De Meutter Guibertus schoolmeester 46 jaar en Wyns Jacobus landbouwer 22 jaar (1809-27)
VERSCHUEREN Adrianus ° Schriek 1809.07.26 om 04 u. z Verschueren Franciscus kleermaker 27 jaar & Verhaegen Elisabeth - aangifte op 1809.07.26 - getuigen : De Meutter Guibertus schoolmeester 46 jaar en Verschueren Adrianus landbouwer 55 jaar (1809-28)
VAN DEN BROECK Petronella ° Schriek 1809.07.26 om 07 u. z d Van den Broeck Joannes landbouwer 31 jaar & Verschueren Joanna - aangifte op 1809.07.26 - getuigen : De Meutter Guibertus schoolmeester 46 jaar en De Wever Joannes Baptist landbouwer 30 jaar (1809-29)
STORMS Joanna ° Schriek 1809.08.19 om 09 u. z d Storms Joannes landbouwer 39 jaar & Claes Theresia - aangifte op 1809.08.21 - getuigen : De Meutter Guibertus schoolmeester 46 jaar en Storms Antonius landbouwer 40 jaar (1809-30)
VAN LOOCK Dorothea ° Schriek 1809.09.02 om 12 u. d Van Loock Petrus landbouwer 43 jaar & Docx Carolina - aangifte op 1809.09.02 - getuigen : De Meutter Guibertus schoolmeester 46 jaar en Van Houtvink Franciscus landbouwer te Heist-op-den-Berg 42 jaar (1809-31)
VERMYLEN Regina ° Schriek 1809.09.07 om 03 u. d Vermylen Joannes Norbertus koopman 34 jaar & Wyns Isabella - aangifte op 1809.09.07 - getuigen : De Meutter Guibertus schoolmeester 46 jaar en Geeraerts Adrianus landbouwer 34 jaar (1809-32)
VAN DESSEL Petrus ° Schriek 1809.09.11 om 22 u. z Van Dessel Petrus landbouwer 50 jaar & Goossens Anna Maria Theresia - aangifte op 1809.09.12 - getuigen : Verlinden Petrus landbouwer 71 jaar en De Ryck Philippus landbouwer te Heist-op-den-Berg 53 jaar (1809-33)
WAUTERS Adrianus ° Schriek 1809.09.13 om 17 u. z Wauters Joannes Franciscus landbouwer 35 jaar & Caes Theresia - aangifte op 1809.09.14 - getuigen : Scherens Petrus landbouwer 59 jaar en Van der Roost Henricus landbouwer te Keerbergen 38 jaar (1809-34)
WAUTERS Joannes Baptist ° Schriek 1809.09.13 om 17 u. z Wauters Joannes Franciscus landbouwer 35 jaar & Caes Theresia - aangifte op 1809.09.14 - getuigen : Scherens Petrus landbouwer 59 jaar en Van der Roost Henricus landbouwer te Keerbergen 38 jaar (1809-35)
VAN DEN BRANDE Regina ° Schriek 1809.09.13 om 22.30 u. d Van den Brande Joannes herbergier 29 jaar woonde Dorp & De Cleyn Elisabeth - aangifte op 1809.09.14 - getuigen : De Meutter Guibertus schoolmeester 46 jaar en Van Woensel Egidius landbouwer te Heist-op-den-Berg 25 jaar (1809-36)
VAN DER AUWERMOLEN Angelina ° Schriek 1809.09.21 om 08 u. d Van der Auwermolen Joannes Baptist dagloner 46 jaar woonde Grootlo & Caes Anna Elisabeth - aangifte op 1809.09.21 - getuigen : De Meutter Guibertus schoolmeester 46 jaar en Geeraerts Adrianus dagloner 34 jaar (1809-37)
LAMBRECHTS Maria ° Schriek 1809.09.23 om 02.30 u. d Lambrechts Jacobus landbouwer herbergier 39 jaar woonde Dorp & Weyns Maria Anna - aangifte op 1809.09.23 - getuigen : De Meutter Guibertus schoolmeester 46 jaar en Geeraerts Josephus knecht 34 jaar (1809-38)
VAN DUVEL Maria ° Schriek 1809.09.26 om 08.30 u. d Van Duvel Franciscus landbouwer 32 jaar & Claes Theresia - aangifte op 1809.09.27 - getuigen : De Meutter Guibertus schoolmeester 46 jaar en Geeraerts Adrianus landbouwer 34 jaar (1809-39)
GYSEMANS Joanna ° Schriek 1809.10.27 om 04 u. d Gysemans Henricus landbouwer 38 jaar & Van Casteren Anna Elisabeth - aangifte op 1809.10.27 - getuigen : De Meutter Guibertus schoolmeester 46 jaar en Van Craen Joannes landbouwer 60 jaar (1809-40)
DE BIE Benedictus ° Schriek 1809.11.02 om 03 u. z De Bie Gisbertus landbouwer 34 jaar & Holemans Anna Catharina - aangifte op 1809.11.02 - getuigen : De Meutter Guibertus schoolmeester 46 jaar en De Bie Benedictus molenaar te Haacht 26 jaar (1809-41)
SPRUYT Petrus ° Schriek 1809.11.05 om 12 u. z Spruyt Petrus landbouwer 41 jaar & Van Hove Maria - aangifte op 1809.11.06 - getuigen : De Meutter Guibertus schoolmeester 46 jaar en Bogaerts Petrus landbouwer 29 jaar (1809-42)
RAPPOORT Elisabeth ° Schriek 1809.11.06 om 23 u. d Rappoort Joannes landbouwer 51 jaar & De Preter Maria Theresia - aangifte op 1809.11.07 - getuigen : De Meutter Guibertus schoolmeester 46 jaar en Ceulemans Henricus landbouwer te Keerbergen 46 jaar (1809-43)
VAN RIJMENAM Josephus ° Schriek 1809.11.18 om 03 u. z Van Rijmenam Adrianus landbouwer 35 jaar & Van den Brande Maria Catharina - aangifte op 1809.11.18 - getuigen : Verstraeten Guilielmus herbergier 38 jaar en De Cat Joannes schoenmaker 22 jaar (1809-44)
VAN HERCK Anna ° Schriek 1809.11.27 om 23 u. d Van Herck Joannes Baptist landbouwer 35 jaar & S' Jongers Anna Maria Catharina - aangifte op 1809.11.28 - getuigen : De Meutter Guibertus schoolmeester 46 jaar en Scheirens Joannes Baptist landbouwer 58 jaar (1809-45)
VAN DEN EYNDE Joannes Baptist ° Schriek 1809.12.13 om 03.30 u. z Van den Eynde Petrus Franciscus kleermaker 34 jaar & Van den Eynde Maria Josephina - aangifte op 1809.12.13 - getuigen : De Meutter Guibertus schoolmeester 46 jaar en Van den Eynde Franciscus kleermaker 22 jaar (1809-46)
HOLEMANS Regina ° Schriek 1809.12.14 om 02 u. d Holemans Joannes Baptist landbouwer 32 jaar & Wyns Maria - aangifte op 1809.12.14 - getuigen : De Meutter Guibertus schoolmeester 46 jaar en Wyns Josephus landbouwer 24 jaar (1809-47)
BOECKSTAENS Franciscus ° Schriek 1809.12.16 om 18 u. z Boeckstaens Joannes dagloner 25 jaar & Marien Elisabeth - aangifte op 1809.12.18 - getuigen : Van Herck Egidius landbouwer te Heist-op-den-Berg 46 jaar en Verstraeten Antonius landbouwer 29 jaar (1809-48)
CEULEMANS Maria Anna ° Schriek 1809.12.30 om 16 u. d Ceulemans Adrianus kleermaker 49 jaar & De Peuter Philippina - aangifte op 1809.12.31 - getuigen : Ceuppens Joannes Baptist landbouwer 20 jaar en Ceuppens Joannes wever 37 jaar (1809-49)
BRUYLANTS Joannes Baptist ° Schriek 1810.01.08 om 21.30 u. z Bruylants Elisabeth - aangifte op 1810.01.09 door Rymenams Joanna Maria - getuigen : Mylemans Joannes landbouwer 65 jaar en Ceuppens Joannes landbouwer 37 jaar (1810-1)
VAN DEN BOSCH Theresia ° Schriek 1810.01.10 om 02 u. d Van den Bosch Egidius dagloner 25 jaar & Verbeeck Anna - aangifte op 1810.01.10 - getuigen : Goossens Franciscus landbouwer 50 jaar en Verbinnen Cornelius landbouwer 47 jaar (1810-2)
HUYGENS Bernardina ° Schriek 1810.01.23 om 10.30 u. d Huygens Martinus koopman 39 jaar & Van Kelecom Anna Catharina - aangifte op 1810.01.23 - getuigen : Huygens Jacobus molenaar te Putte 31 jaar en De Meutter Guibertus schoolmeester 47 jaar (1810-3)
DE PEUTER Maria ° Schriek 1810.01.23 om 17.30 u. d De Peuter Franciscus landbouwer 25 jaar & Smets Joanna - aangifte op 1810.01.24 - getuigen : Smets Antonius veldwachter te Heist-op-den-Berg 32 jaar en Van Imbeeck Franciscus koopman 49 jaar (1810-4)
DE WINTER Elisabeth ° Schriek 1810.01.28 om 11 u. d De Winter Franciscus landbouwer 34 jaar & Van den Wyngaert Maria - aangifte op 1810.01.28 - getuigen : Van den Eede Egidius landbouwer 31 jaar en De Meutter Guibertus schoolmeester 47 jaar (1810-5)
REYMENAMS Franciscus ° Schriek 1810.02.03 om 08 u. z Reymenams Joannes landbouwer 40 jaar & Buls Maria - aangifte op 1810.02.03 - getuigen : Michiels Franciscus landbouwer 27 jaar en De Meutter Guibertus schoolmeester 47 jaar (1810-6)
VERSTREKEN Franciscus ° Schriek 1810.02.08 om 04 u. z Verstreken Joannes landbouwer 30 jaar & Wuyberghs Maria - aangifte op 1810.02.08 - getuigen : Wuyberghs Franciscus landbouwer 24 jaar en Wuyberghs Guillielmus landbouwer 64 jaar woonde Trommelstraat (1810-7)
VAN HOOVE Joanna ° Schriek 1810.03.04 om 04 u. d Van Hoove Petrus Joannes wever 33 jaar & Heremans Joanna - aangifte op 1810.03.05 - getuigen : Van Hove Anselme landbouwer te Walem 28 jaar en De Meutter Guibertus schoolmeester 47 jaar (1810-8)
VERMEYLEN Rosa ° Schriek 1810.03.03 om 11.30 u. d Vermeylen Guilielmus landbouwer 38 jaar & Engels Anna Maria - aangifte op 1810.03.05 - getuigen : Wyns Judocus landbouwer te Keerbergen 68 jaar en Vercalsteren Petrus landbouwer 22 jaar (1810-9)
UYTERHOEVEN Theresia ° Schriek 1810.03.10 om 20.30 u. d Uyterhoeven Daniël landbouwer 36 jaar & Wouters Joanna - aangifte op 1810.03.12 - getuigen : Wouters Joannes Andreas landbouwer te Heist-op-den-Berg 39 jaar en De Meutter Guibertus schoolmeester 47 jaar (1810-10)
CROONEN Dorothea ° Schriek 1810.03.13 om 04 u. d Croonen Joannes Franciscus landbouwer 38 jaar & Smets Anna Catharina - aangifte op 1810.03.12 - getuigen : Liekens Joannes Baptist landbouwer te Heist-op-den-Berg 34 jaar en De Meutter Guibertus schoolmeester 46 jaar (1810-11)
WOUTERS Joanna Cornelia ° Schriek 1810.03.20 om 01 u. d Wouters Franciscus landbouwer 46 jaar & De Clyn Joanna Maria - aangifte op 1810.03.20 - getuigen : Tielemans Ludovicus landbouwer 40 jaar en Van den Broeck Franciscus landbouwer 37 jaar (1810-12)
RYMENAMS Regina ° Schriek 1810.03.24 om 18.30 u. d Rymenams Jacobus landbouwer 29 jaar & Claes Catharina - aangifte op 1810.03.26 - getuigen : De Meutter Guibertus schoolmeester 46 jaar en Holemans Joannes Antonius landbouwer 28 jaar (1810-13)
VAN CASTEREN Antonius ° Schriek 1810.03.25 om 10.30 u. z Van Casteren Petrus kuiper 40 jaar & Huybrechts Anna Catharina - aangifte op 1810.03.26 - getuigen : Van den Brande Joannes herbergier 30 jaar en Holemans Petrus landbouwer 54 jaar (1810-14)
WAUTERS Franciscus ° Schriek 1810.03.27 om 02 u. d Wauters Petrus landbouwer 32 jaar & Van den Broeck Anna Catharina - aangifte op 1810.03.27 - getuigen : De Meutter Guibertus schoolmeester 46 jaar en Goossens Petrus landbouwer 40 jaar (1810-15)
EGGERS Carolus ° Schriek 1810.03.30 om 03 u. z Eggers Adrianus landbouwer 37 jaar & Van Tongelen Theresia - aangifte op 1810.03.30 - getuigen : De Clyn Michael landbouwer 39 jaar en Holemans Petrus landbouwer 54 jaar (1810-16)
NYS Joanna ° Schriek 1810.04.05 om 03 u. d Nys Franciscus landbouwer 48 jaar & Uyterhoeven Joanna - aangifte op 1810.04.05 - getuigen : De Meutter Guibertus schoolmeester 46 jaar en Van den Eynde Elico kleermaker 28 jaar (1810-17)
GYSEMANS Josephus ° Schriek 1810.04.06 om 14.30 u. z Gysemans Joannes Franciscus landbouwer 36 jaar & Van Craen Elisabeth - aangifte op 1810.04.07 - getuigen : De Meutter Guibertus schoolmeester 46 jaar en Wyns Judocus landbouwer 67 jaar (1810-18)
MEES Theodorus ° Schriek 1810.04.16 om 22.30 u. z Mees Michaël landbouwer 38 jaar & Goris Anna Maria - aangifte op 1810.04.17 - getuigen : De Meutter Guibertus schoolmeester 46 jaar en Holemans Franciscus landbouwer 22 jaar (1810-19)
GOOSSENS Dorothea ° Schriek 1810.04.29 om 02 u. d Goossens Franciscus landbouwer 51 jaar & Claes Anna Catharina - aangifte op 1810.04.30 - getuigen : De Meutter Guibertus schoolmeester 46 jaar en Holemans Petrus landbouwer 50 jaar (1810-20)
VAN CASTEREN Joanna ° Schriek 1810.04.30 om 03 u. d Van Casteren Guilielmus landbouwer 34 jaar & Nys Maria - aangifte op 1810.04.30 - getuigen : De Meutter Guibertus schoolmeester 46 jaar en Wyns Petrus landbouwer 56 jaar (1810-21)
VERHOEVEN Catharina ° Schriek 1810.05.08 om 01 u. d Nys Joanna weduwe Verhoeven Judocus - aangifte op 1810.05.08 - getuigen : De Meutter Guibertus schoolmeester 46 jaar en Verhoeven Petrus landbouwer te Heist-op-den-Berg 46 jaar (1810-22)
VAN ITTERBEECK Anna ° Schriek 1810.05.30 om 12.30 u. d Van Itterbeeck Antonius landbouwer 46 jaar & Op de Beeck Elisabeth - aangifte op 1810.05.30 - getuigen : De Meutter Guibertus schoolmeester 46 jaar en Van den Broeck Franciscus molenaar 49 jaar (1810-23)
WOUTERS Franciscus ° Schriek 1810.06.05 om 08 u. z Wouters Egidius landbouwer 33 jaar & Heremans Anna Maria - aangifte op 1810.06.05 - getuigen : De Meutter Guibertus schoolmeester 46 jaar en Heremans Joannes Baptist landbouwer te Heist-op-den-Berg 42 jaar (1810-24)
DE CLEYN Theodorus ° Schriek 1810.06.10 om 07.30 u. z De Cleyn Cornelius landbouwer 33 jaar & Van Herck Joanna - aangifte op 1810.06.12 - getuigen : De Meutter Guibertus schoolmeester 46 jaar en Wyns Cornelius landbouwer te Heist-op-den-Berg 59 jaar (1810-25)
VAN NUFFEL Isabella ° Schriek 1810.06.13 om 01 u. d Van Nuffel Petrus landbouwer 35 jaar & Spruyt Maria - aangifte op 1810.06.13 - getuigen : De Meutter Guibertus schoolmeester 46 jaar en Van Nuffel Egidius landbouwer 73 jaar (1810-26)
VAN HOVE Franciscus ° Schriek 1810.06.15 om 03 u. z Van Hove Cornelius landbouwer 29 jaar & Dockx Joanna - aangifte op 1810.06.15 - getuigen : De Meutter Guibertus schoolmeester 46 jaar en Brabants Franciscus landbouwer 58 jaar (1810-27)
VERSCHUEREN Napoleon ° Schriek 1810.06.24 om 17 u. z Verschueren Joannes dagwerker 28 jaar & Verstraeten Joanna - aangifte op 1810.06.25 - getuigen : De Meutter Guibertus schoolmeester 46 jaar en Holemans Petrus landbouwer 49 jaar (1810-28)
VAN DE VLIET Theresia ° Schriek 1810.07.04 om 23 u. d Van de Vliet Henricus landbouwer 43 jaar & Suetens Maria Theresia - aangifte op 1810.07.05 - getuigen : De Meutter Guibertus schoolmeester 46 jaar en Van de Vliet Petrus Antonius landbouwer te Bonheiden 48 jaar (1810-29)
VAN HOVE Joannes Baptist ° Schriek 1810.07.04 om 23 u. d Van Hove Leonardus landbouwer 37 jaar & Verbruggen Maria Anna - aangifte op 1810.07.05 - getuigen : De Meutter Guibertus schoolmeester 46 jaar en Ceulemans Joannes Baptist landbouwer 28 jaar (1810-30)
BULS Maria ° Schriek 1810.07.17 om 10 u. d Buls Andreas landbouwer 42 jaar & Liekens Isabella - aangifte op 1810.07.17 - getuigen : De Meutter Guibertus schoolmeester 46 jaar en Melis Guilielmus landbouwer 28 jaar (1810-31)
BULS Petrus ° Schriek 1810.07.17 om 16 u. z Buls Andreas landbouwer 42 jaar & Liekens Isabella - aangifte op 1810.07.17 - getuigen : De Meutter Guibertus schoolmeester 46 jaar en Melis Guilielmus landbouwer 28 jaar (1810-32)
VAN WOENSEL Theresia ° Schriek 1810.07.21 om 05 u. d Van Woensel Adrianus landbouwer 30 jaar & Storms Catharina - aangifte op 1810.07.21 - getuigen : De Meutter Guibertus schoolmeester 46 jaar en Storms Rumoldus landbouwer 23 jaar (1810-33)
VERHAEGEN Josephus ° Schriek 1810.07.30 om 17 u. z Verhaegen Petrus landbouwer 38 jaar & Ceuls Anna - aangifte op 1810.07.30 - getuigen : De Meutter Guibertus schoolmeester 46 jaar en Verschueren Franciscus kleermaker 28 jaar (1810-34)
VERHAEGEN Joannes Baptist ° Schriek 1810.08.15 om 02 u. z Verhaegen Antonius landbouwer 31 jaar & Verschueren Anna - aangifte op 1810.08.15 - getuigen : De Meutter Guibertus schoolmeester 46 jaar en Van den Broeck Joannes landbouwer 31 jaar (1810-35)
VAN HERCK Henricus ° Schriek 1810.08.19 om 10 u. z Van Herck Joannes Baptist landbouwer 31 jaar & De Ryck Theresia - aangifte op 1810.08.19 - getuigen : De Meutter Guibertus schoolmeester 46 jaar en Thys Joannes landbouwer 25 jaar (1810-36)
VERSCHUEREN Josephus ° Schriek 1810.08.30 om 01 u. z Verschueren Egidius wever 48 jaar & Ludovicus Maria Theresia - aangifte op 1810.08.30 - getuigen : Van Herck Joannes Baptist landbouwer 46 jaar en De Coster Joannes landbouwer 42 jaar (1810-37)
OP DE BEECK Carolus ° Schriek 1810.09.04 om 01 u. z Op de Beeck Andreas landbouwer 36 jaar & Calottens Joanna - aangifte op 1810.09.04 - getuigen : De Meutter Guibertus schoolmeester 46 jaar en Peeters Carolus landbouwer te Putte 45 jaar (1810-38)
VAN HERCK Antonius ° Schriek 1810.09.03 om 23 u. z Van Herck Adrianus koopman 52 jaar & Goris Joanna Maria - aangifte op 1810.09.04 - getuigen : De Meutter Guibertus schoolmeester 46 jaar en Goossens Carolus landbouwer 27 jaar (1810-39)
VERMYLEN Theodorus ° Schriek 1810.09.04 om 20 u. z Vermylen Joannes Baptist landbouwer 38 jaar & De Preter Joanna - aangifte op 1810.09.05 - getuigen : De Meutter Guibertus schoolmeester 46 jaar en Vermylen Cornelius landbouwer te Booischot 28 jaar (1810-40)
DE WEVER Franciscus ° Schriek 1810.09.13 om 20 u. z De Wever Joannes Baptist landbouwer 32 jaar & Verschueren Petronella - aangifte op 1810.09.14 - getuigen : De Meutter Guibertus schoolmeester 46 jaar en Verschueren Franciscus landbouwer 60 jaar (1810-41)
TRAETS Maria ° Schriek 1810.09.19 om 18 u. d Traets Franciscus landbouwer 33 jaar & De Ryck Catharina - aangifte op 1810.09.20 - getuigen : De Meutter Guibertus schoolmeester 46 jaar en Traets Petrus landbouwer te Heist-op-den-Berg 38 jaar (1810-42)
DE MEES Regina ° Schriek 1810.09.23 om 04 u. d De Mees Adrianus landbouwer 56 jaar & Baeten Elisabeth - aangifte op 1810.09.23 - getuigen : Goossens Franciscus dagwerker 24 jaar en Holemans Petrus landbouwer 53 jaar (1810-43)
SCHEERENS Franciscus ° Schriek 1810.09.25 om 02 u. z Scheerens Petrus landbouwer 31 jaar & Scheerens Elisabeth - aangifte op 1810.09.25 - getuigen : De Meutter Guibertus schoolmeester 47 jaar en Scheerens Franciscus landbouwer 27 jaar (1810-44)
VAN DEN BROECK Catharina ° Schriek 1810.10.01 om 20 u. d Van den Broeck Franciscus landbouwer 50 jaar & Eggers Maria - aangifte op 1810.10.02 - getuigen : De Clyn Cornelius landbouwer 33 jaar en Wauters Franciscus landbouwer 48 jaar (1810-45)
VERSCHUEREN Josephus ° Schriek 1810.10.05 om 03 u. z Verschueren Franciscus landbouwer 50 jaar & Verhaegen Elisabeth - aangifte op 1810.10.05 - getuigen : De Mees Adrianus barbier 55 jaar en Somers Wynandus veldwachter 47 jaar (1810-46)
SCHUEREWEGEN Elisabeth ° Schriek 1810.10.10 om 22.30 u. d Schuerewegen Joannes Franciscus landbouwer 33 jaar & Eskens Anna Maria - aangifte op 1810.10.11 - getuigen : De Belder Adrianus landbouwer 50 jaar en Lens Franciscus landbouwer 56 jaar (1810-47)
ENGELS Joannes Baptist ° Schriek 1810.10.12 om 08 u. z Engels Adrianus landbouwer 45 jaar & De Hondt Aldegondis - aangifte op 1810.10.12 - getuigen : Engels Joannes Baptist landbouwer te Werchter 41 jaar en Van Houtven Franciscus landbouwer te Heist-op-den-Berg 47 jaar (1810-48)
VAN DESSEL Maria ° Schriek 1810.10.22 om 14.30 u. d Van Dessel Petrus landbouwer 53 jaar & Goossens Anna Maria Theresia - aangifte op 1810.10.22 - getuigen : De Bie Joannes landbouwer 44 jaar en Vincx Cornelius landbouwer 62 jaar (1810-49)
VAN DEN BRANDE Franciscus ° Schriek 1810.10.24 om 04.30 u. z Van den Brande Joannes Baptist herbergier 31 jaar & De Clyn Elisabeth - aangifte op 1810.10.24 - getuigen : Brabants Franciscus landbouwer 58 jaar en Claes Joannes Franciscus landbouwer 39 jaar (1810-50)
CLAES Joannes ° Schriek 1810.10.24 om 06 u. z Claes Joannes Franciscus landbouwer 39 jaar & Eggers Joanna - aangifte op 1810.10.24 - getuigen : Brabants Franciscus landbouwer 58 jaar en Van den Brande Joannes Baptist herbergier 31 jaar (1810-51)
SCHEERENS Petrus ° Schriek 1810.11.02 om 02 u. z Scheerens Joannes Baptist landbouwer 35 jaar & Van Loock Elisabeth - aangifte op 1810.11.03 - getuigen : Wouters Petrus landbouwer 28 jaar en Ludovicus Joannes landbouwer 27 jaar (1810-52)
GEERAERTS Elisabeth ° Schriek 1810.12.02 om 00.30 u. d Geeraerts Josephus landbouwer 35 jaar & Wyns Theresia - aangifte op 1810.12.03 - getuigen : Wyns Cornelius landbouwer 66 jaar en Van den Brande Joannes herbergier 31 jaar (1810-53)
DE WINTER Joanna ° Schriek 1810.12.03 om 13.30 u. d De Winter Josephus landbouwer 26 jaar & Rymenams Maria - aangifte op 1810.12.03 - getuigen : De Winter Joannes landbouwer 68 jaar en Goelen Adrianus dagwerker te Beerzel 31 jaar (1810-54)
JANSSENS Joannes Baptist ° Schriek 1810.12.08 om 06 u. z Janssens Petrus dagwerker 33 jaar & Goelen Petronella - aangifte op 1810.12.08 - getuigen : Ceuppens Joannes Baptist landbouwer 22 jaar en Geens Gummarus landbouwer 26 jaar (1810-55)
VOLKAERTS Theresia ° Schriek 1810.12.14 om 03 u. z Volkaerts Egidius dagwerker 50 jaar & Geeraerts Catharina - aangifte op 1810.12.14 - getuigen : Ceuppens Joannes Baptist landbouwer 22 jaar en Geens Gummarus landbouwer 26 jaar (1810-56)
WOUTERS Theodorus ° Schriek 1810.12.14 om 21 u. z Wouters Adrianus Franciscus landbouwer 37 jaar & Caes Theresia - aangifte op 1810.12.15 - getuigen : Wyns Petrus landbouwer te Baal 39 jaar en Somers Wynandus veldwachter 48 jaar (1810-57)
VAN CRAEN Joanna ° Schriek 1810.12.16 om 08.30 u. d Van Craen Joannes Baptist landbouwer 28 jaar & Laeremans Anna Catharina - aangifte op 1810.12.17 - getuigen : Scheerens Adrianus landbouwer 50 jaar en Brabants Joannes landbouwer 62 jaar (1810-58)
LIEKENS Theresia ° Schriek 1810.12.22 om 16 u. d Liekens Joannes landbouwer 28 jaar & Geeraerts Maria Theresia - aangifte op 1810.12.22 - getuigen : Volkaerts Egidius landbouwer 50 jaar en Dom Joannes landbouwer 40 jaar (1810-59)
VOLKAERTS Joanna ° Schriek 1810.12.30 om 02 u. d Volkaerts Petrus landbouwer 28 jaar & Wouters Maria Theresia - aangifte op 1810.12.31 - getuigen : De Cuyper Egidius landbouwer 70 jaar en Brabants Franciscus landbouwer 56 jaar (1810-60)
WOUTERS Joannes Baptist ° Schriek 1810.12.30 om 01 u. z Wouters Judocus landbouwer 34 jaar & Machiels Theresia - aangifte op 1810.12.31 - getuigen : Van den Putte Theodorus secretaris te Putte 30 jaar en Van den Broeck Christianus landbouwer 26 jaar (1810-61)
LIEKENS Petrus ° Schriek 1811.01.03 om 23 u. z Liekens Jacobus landbouwer 39 jaar & De Winter Anna - aangifte op 1811.01.04 - getuigen : De Winter Petrus landbouwer 64 jaar en Wyns Philippus landbouwer 51 jaar (1811-1)
GOOSSENS Theresia ° Schriek 1811.01.12 om 07 u. d Goossens Franciscus dagwerker 24 jaar & De Mees Joanna - aangifte op 1811.01.12 - getuigen : Goossens Egidius dagwerker 50 jaar en Vermylen Joannes Baptist landbouwer 39 jaar (1811-2)
VAN NUFFEL Franciscus ° Schriek 1811.01.19 om 17 u. d z Van Nuffel Franciscus landbouwer 27 jaar & Vincx Elisabeth - aangifte op 1811.01.20 - getuigen : Vincx Joannes Baptist landbouwer 51 jaar en Wyns Philippus landbouwer 51 jaar (1811-3)
VERMYLEN Melchior ° Schriek 1811.01.31 om 23 u. d z Vermylen Joannes Norbertus burgemeester-koopman 35 jaar & Wyns Isabella - aangifte op 1811.02.01 - getuigen : Wuybergs Franciscus dagwerker te Keerbergen 57 jaar en Op de Beeck Cornelius dagwerker te Keerbergen 34 jaar (1811-4)
VAN DEN BROECK Petrus ° Schriek 1811.02.16 om 10 u. d z Van den Broeck Franciscus landbouwer 37 jaar & Wouters Maria Theresia - aangifte op 1811.02.16 - getuigen : Colfs Petrus landbouwer 51 jaar en Brabants Joannes landbouwer 62 jaar (1811-5)
VERSCHUEREN Maria Theresia ° Schriek 1811.02.17 om 08 u. d Verschueren Adrianus landbouwer 38 jaar & Verbeeck Anna - aangifte op 1811.02.17 - getuigen : Verschueren Petrus landbouwer 25 jaar en Nys Jacobus wagenmaker 56 jaar (1811-6)
SERNEELS Theresia ° Schriek 1811.02.24 om 10 u. d Serneels Petrus landbouwer 44 jaar & Van den Broeck Anna Catharina - aangifte op 1811.02.24 - getuigen : Brabants Franciscus landbouwer 59 jaar en Wyns Judocus landbouwer 68 jaar (1811-7)
VAN RYMENAM Regina ° Schriek 1811.02.25 om 02 u. d Van Rymenam Adrianus landbouwer 36 jaar & Van den Brande Maria Catharina - aangifte op 1811.02.25 - getuigen : Vincx Joannes Baptist landbouwer 52 jaar en Verbeeck Petrus landbouwer 28 jaar (1811-8)
GEERAERTS Antonius ° Schriek 1811.02.28 om 08.30 u. z Geeraerts Franciscus landbouwer 33 jaar & Storms Maria - aangifte op 1811.03.01 - getuigen : Storms Antonius landbouwer 41 jaar en Vincx Joannes Baptist landbouwer 52 jaar (1811-9)
MEURIS Catharina ° Schriek 1811.03.01 om 23 u. z Meuris Franciscus landbouwer 31 jaar & Melis Elisabeth - aangifte op 1811.03.02 - getuigen : Melis Guilielmus landbouwer 29 jaar en Goossens Egidius dagwerker 51 jaar (1811-10)
HOLEMANS Josephus ° Schriek 1811.03.04 om 10 u. z Holemans Petrus landbouwer 54 jaar & Lens Catharina - aangifte op 1811.03.04 - getuigen : Holemans Franciscus landbouwer 22 jaar en Van Herck Joannes Baptist metselaar 38 jaar (1811-11)
VAN DEN EYNDE Elico ° Schriek 1811.03.09 om 04 u. z Van den Eynde Petrus Franciscus kruidenier 54 jaar & Van den Eynde Maria Josepha - aangifte op 1811.03.09 - getuigen : Van Rymenam Adrianus landbouwer 35 jaar en Vincx Joannes Baptist landbouwer 26 jaar (1811-12)
DE BRUYN Maria Louisa ° Schriek 1811.03.10 om 08.30 u. z De Bruyn Joanna landbouwster - aangifte op 1811.03.11 - getuigen : Van den Eynde Petrus Franciscus kruidenier 34 jaar en Van Rymenam Adrianus landbouwer 35 jaar (1811-13)
VAN ROMPAEY Elisabeth ° Schriek 1811.03.24 om 03 u. d Van Rompaey Leonardus landbouwer 38 jaar & Van den Eynde Maria Theresia - aangifte op 1811.03.25 - getuigen : Van Noten Henricus landbouwer 30 jaar en Boeckstaens Petrus landbouwer 77 jaar (1811-14)
DE PRETER Susanna ° Schriek 1811.03.26 om 04 u. d De Preter Petrus landbouwer 40 jaar & Dockx Joanna - aangifte op 1811.03.26 - getuigen : Van Loock Petrus dagwerker 45 jaar en Vermylen Guibertus student 21 jaar (1811-15)
DE RYCK Joannes Baptist ° Schriek 1811.03.29 om 01 u. d De Ryck Guillielmus landbouwer 47 jaar & Vervloesem Elisabeth - aangifte op 1811.03.29 - getuigen : Boeckstaens Petrus landbouwer 77 jaar en Geens Petrus landbouwer te Heist-op-den-Berg 50 jaar (1811-16)
DE MEES Regina ° Schriek 1811.04.05 om 07.30 u. d De Mees Isabella - aangifte op 1811.04.05 door Goossens Franciscus dagwerker 25 jaar woonde Dorp - getuigen : Van Camp Petrus dagwerker 61 jaar en Holemans Petrus landbouwer 55 jaar (1811-17)
FEYAERTS Cornelius ° Schriek 1811.04.06 om 05 u. d Feyaerts Joannes Franciscus landbouwer 35 jaar & Scheerens Anna Catharina - aangifte op 1811.04.06 - getuigen : Claes Petrus landbouwer te Keerbergen 50 jaar en Colfs Joannes Baptist landbouwer 49 jaar (1811-18)
COLFS Elisabeth ° Schriek 1811.04.09 om 11 u. d Colfs Joannes Baptist landbouwer 49 jaar & Van den Borne Anna Maria Catharina - aangifte op 1811.04.09 - getuigen : Feyaerts Franciscus landbouwer 35 jaar en Claes Petrus landbouwer te Keerbergen 50 jaar (1811-19)
VAN OOSTERWYCK Petrus ° Schriek 1811.04.12 om 05 u. d Van Oosterwyck Petrus Franciscus kleermaker 42 jaar & Dockx Anna Catharina - aangifte op 1811.04.12 - getuigen : De Meutter Guibertus schoolmeester 47 jaar en De Preter Petrus landbouwer 40 jaar (1811-20)
VAN HIMBEECK Theresia ° Schriek 1811.04.18 om 21 u. d Van Himbeeck Magdalena - aangifte op 1811.04.19 door Van Himbeeck Franciscus landbouwer 50 jaar woonde Haezebergen - getuigen : Rymenams Joannes dagwerker 41 jaar en Goossens Egidius dagwerker 52 jaar (1811-21)
MICHIELS Catharina ° Schriek 1811.05.07 om 08 u. d Michiels Franciscus dagwerker 30 jaar & Buls Joanna Maria - aangifte op 1811.05.07 - getuigen : Reymenams Joannes dagwerker 41 jaar en Goossens Egidius dagwerker 52 jaar (1811-22)
NYS Theresia ° Schriek 1811.05.26 om 09.30 u. d Nys Petrus dagwerker 43 jaar & Van Craen Catharina - aangifte op 1811.05.27 - getuigen : Rymenams Joannes dagwerker 41 jaar en Goossens Egidius dagwerker 52 jaar (1811-23)
NAEGELS Theresia ° Schriek 1811.06.01 om 06 u. d Naegels Henricus dagwerker 32 jaar & Boekstaens Maria - aangifte op 1811.06.01 - getuigen : Rymenams Joannes dagwerker 41 jaar en Goossens Egidius dagwerker 52 jaar (1811-24)
NYS Regina ° Schriek 1811.06.08 om 14 u. d Nys Joannes Franciscus landbouwer 51 jaar & Goossens Maria - aangifte op 1811.06.10 - getuigen : Van der Auwera Guilielmus landbouwer 40 jaar en Van Herck Adrianus landbouwer 53 jaar (1811-25)
SERNEELS Gabriël ° Schriek 1811.06.08 om 04 u. z Serneels Philippus landbouwer 40 jaar & Van den Broeck Theresia - aangifte op 1811.06.10 - getuigen : Van der Auwera Guilielmus landbouwer 40 jaar en Van Herck Adrianus landbouwer 53 jaar (1811-26)
KETTERMANS Guibertus ° Schriek 1811.06.11 om 12 u. z Kettermans Joannes Baptist landbouwer 33 jaar & Scheerens Philippina - aangifte op 1811.06.12 - getuigen : Van Heerle Guibertus kuiper 48 jaar en Van Heerle Joannes kuiper 52 jaar (1811-27)
GORIS Anna Catharina ° Schriek 1811.06.24 om 23 u. d Goris Franciscus landbouwer 39 jaar & Ceulemans Anna Maria - aangifte op 1811.06.25 - getuigen : Vermylen Joannes Baptist landbouwer 39 jaar en Wyns Judocus landbouwer te Baal 35 jaar (1811-28)
VAN HEERLE Joannes Baptist ° Schriek 1811.06.23 om 02 u. z Van Heerle Joannes landbouwer 53 jaar & Lens Maria Theresia - aangifte op 1811.06.25 - getuigen : Verbeeck Antonius landbouwer 64 jaar en Storms Joannes landbouwer 43 jaar (1811-29)
STORMS Maria ° Schriek 1811.06.25 om 18 u. d Storms Joannes landbouwer 43 jaar & Claes Maria Theresia - aangifte op 1811.06.26 - getuigen : Verbeeck Antonius landbouwer 63 jaar en Van Heerle Joannes landbouwer 53 jaar (1811-30)
VAN CAMP Joannes Baptist ° Schriek 1811.07.13 om 11 u. z Van Camp Gommarus dagwerker 33 jaar & Uyterhoeven Joanna - aangifte op 1811.07.14 - getuigen : Van Camp Joannes dagwerker te Keerbergen 68 jaar en ??? Petrus dagwerker 45 jaar (1811-31)
CEULEMANS Regina ° Schriek 1811.07.12 om 23 u. d Ceulemans Joannes Baptist dagwerker 46 jaar & Eggers Magdalena - aangifte op 1811.07.14 - getuigen : Van Loock Jacobus dagwerker 38 jaar en Van Loock Joannes dagwerker 34 jaar (1811-32)
CREYNIERS Franciscus ° Schriek 1811.08.31 om 14 u. z Cryniers Guilielmus dagwerker 26 jaar & De Peuter Catharina 29 jaar woonde Haachtsebaan - aangifte op 1811.09.02 - getuigen : Dom Joannes landbouwer 39 jaar en Goossens Egidius landbouwer 54 jaar (1811-33)
RAEYMAECKERS Elisabeth ° Schriek 1811.09.02 om 02 u. d Raeymaeckers Joannes Baptist landbouwer 61 jaar & Scheerens Maria Anna - aangifte op 1811.09.02 - getuigen : Kettermans Joannes Baptist landbouwer 33 jaar en Raeymaeckers Antonius landbouwer 25 jaar (1811-34)
VAN OOSTERWYCK Joanna ° Schriek 1811.09.23 om 01 u. d Van Oosterwyck Cornelius landbouwer 61 jaar & Holemans Anna - aangifte op 1811.09.23 - getuigen : Serneels Petrus landbouwer 44 jaar en Van Dessel Egidius landbouwer 51 jaar (1811-35)
GYSEMANS Theresia ° Schriek 1811.10.13 om 13.30 u. d Gysemans Henricus dagwerker 40 jaar & Van Casteren Anna Elisabeth - aangifte op 1811.10.14 - getuigen : Gysemans Joannes Baptist landbouwer te Keerbergen 30 jaar en De Meutter Guibertus schoolmeester 48 jaar (1811-36)
VERLINDEN Anna ° Schriek 1811.10.19 om 06 u. d Verlinden Petrus landbouwer 46 jaar & Swaelen Elisabeth - aangifte op 1811.10.19 - getuigen : Rymenams Joannes landbouwer 41 jaar en Machiels Franciscus landbouwer 29 jaar (1811-37)
TORFS Maria ° Schriek 1811.10.27 om 23 u. d Torfs Elisabeth - aangifte op 1811.10.28 - getuigen : Torfs Joannes Baptist kleermaker te Heist-op-den-Berg 38 jaar en Torfs Franciscus kleermaker te Heist-op-den-Berg 36 jaar (1811-38)
RYMENAMS Anna Maria ° Schriek 1811.10.28 om 14 u. d Rymenams Jacobus dagwerker 30 jaar & Claes Catharina - aangifte op 1811.10.28 - getuigen : De Preter Joannes Baptist dagwerker 23 jaar en Holemans Petrus dagwerker 49 jaar (1811-39)
DE PRETER Regina ° Schriek 1811.11.12 om 04 u. d De Preter Adrianus dagwerker 30 jaar & Van Rompaey Elisabeth - aangifte op 1811.11.12 - getuigen : De Preter Joannes Baptist dagwerker 23 jaar en Holemans Petrus dagwerker 49 jaar (1811-40)
NICOLAY Anna Maria ° Schriek 1811.11.16 om 01 u. d Nicolay Joannes Baptist timmerman 36 jaar & Vervoort Anna Catharina - aangifte op 1811.11.16 - getuigen : Vervoort Guilielmus koopman te Keerbergen 62 jaar en De Meutter Guibertus schoolmeester 48 jaar (1811-41)
VERBEEK Rosalia ° Schriek 1811.11.15 om 22 u. d Verbeek Joannes dagwerker 28 jaar & Van Herck Lucia - aangifte op 1811.11.16 - getuigen : Van Herck Adrianus landbouwer 50 jaar en De Meutter Guibertus schoolmeester 48 jaar (1811-42)
VERBEECK Catharina ° Schriek 1811.11.15 om 22.30 u. d Verbeeck Joannes dagwerker 28 jaar & Van Herck Lucia - aangifte op 1811.11.16 - getuigen : Van Herck Adrianus landbouwer 50 jaar en De Meutter Guibertus schoolmeester 48 jaar (1811-43)
COOLS Theresia ° Schriek 1811.11.28 om 13.30 u. d Cools Elico dagwerker 60 jaar & Lauwerens Elisabeth - aangifte op 1811.11.28 - getuigen : Van Dyck Franciscus landbouwer 50 jaar en Wauters Petrus landbouwer 48 jaar (1811-44)
PEETERS Egidius ° Schriek 1811.12.06 om 06 u. z Peeters Joannes landbouwer 60 jaar & Stroobants Catharina - aangifte op 1811.12.06 - getuigen : Stroobants Egidius landbouwer 50 jaar en Holemans Petrus landbouwer 54 jaar (1811-45)
DE WAGTER Franciscus ° Schriek 1811.12.04 om 01 u. z De Wagter Petrus dagwerker 24 jaar & Van Nuffel Maria - aangifte op 1811.12.06 - getuigen : Van Nuffel Joannes landbouwer 30 jaar en Van Nuffel Petrus landbouwer 38 jaar (1811-46)
STORMS Theresia ° Schriek 1811.12.29 om 06 u. d Storms Antonius landbouwer 42 jaar & Vervloesem Francisca - aangifte op 1811.12.30 - getuigen : Vervloesem Adrianus landbouwer 76 jaar en Op de Beeck Petrus Henricus 40 jaar (1811-47)
VAN DEN EYNDE Maria ° Schriek 1812.01.02 om 12.30 u. d Van den Eynde Gommarus dagwerker 46 jaar & Liekens Joanna - aangifte op 1812.01.02 - getuigen : Liekens Joannes Baptist 22 jaar en De Meutter Guibertus schoolmeester 48 jaar (1812-1)
CEULEMANS Theresia ° Schriek 1812.01.08 om 23 u. d Ceulemans Petrus Franciscus dagwerker 43 jaar & De Winter Joanna - aangifte op 1812.01.09 - getuigen : Ceuppens Joannes wever 38 jaar en De Meutter Guibertus schoolmeester 48 jaar (1812-2)
DE PEUTER Petrus ° Schriek 1812.01.17 om 17 u. z De Peuter Franciscus landbouwer 27 jaar & Smets Joanna - aangifte op 1812.01.18 - getuigen : Smets Petrus landbouwer te Heist-op-den-Berg 22 jaar en Boeckstaens Petrus landbouwer 77 jaar (1812-3)
DU BOIS Napoleon ° Schriek 1812.01.26 z De Keyser Maria - aangifte op 1812.01.27 - getuigen : Ceuppens Joannes dagwerker 38 jaar en Ceulemans Petrus dagwerker 40 jaar (1812-4)
GOOSSENS Theresia ° Schriek 1812.02.10 om 12 u. d Goossens Carolus landbouwer 26 jaar & Van Noten Carolina - aangifte op 1812.02.11 - getuigen : Vincx Joannes Baptist landbouwer en Van den Eynde Franciscus kleermaker 23 jaar (1812-5)
VERMYLEN Jacobus ° Schriek 1812.03.16 om 21 u. z Vermylen Joannes Norbertus burgemeester van Schriek & Wyns Isabella - aangifte op 1812.03.17 - getuigen : De Meutter Guibertus schoolmeester 48 jaar en Lambrechts Jacobus herbergier 41 jaar (1812-6)
VERCASTEREN Joanna ° Schriek 1812.03.19 om 23 u. d Vercasteren Guilielmus landbouwer 29 jaar & De Conink Theresia - aangifte op 1812.03.20 - getuigen : De Conink Egidius landbouwer te Werchter 67 jaar en De Meutter Guibertus schoolmeester 48 jaar (1812-7)
SCHROEYENS Catharina ° Schriek 1812.04.04 om 06.30 u. d Schroeyens Petrus landbouwer 34 jaar & Van Dessel Elisabeth - aangifte op 1812.04.04 - getuigen : Schroeyens Joannes landbouwer te Putte 70 jaar en De Meutter Guibertus schoolmeester 48 jaar (1812-8)
VAN VLASSELAER Theresia ° Schriek 1812.04.05 om 19 u. d Van Vlasselaer Henricus dagwerker 41 jaar & Geens Joanna - aangifte op 1812.04.06 - getuigen : De Mees Adrianus barbier 41 jaar en Van den Broeck Franciscus dagwerker 24 jaar (1812-9)
EGGERS Antonius ° Schriek 1812.04.10 om 12 u. z Eggers Adrianus dagwerker 38 jaar & Van Tongelen Theresia - aangifte op 1812.04.10 - getuigen : Geeraerts Franciscus dagwerker 36 jaar en Geyselincx Joannes dagwerker 48 jaar (1812-10)
VAN HERCK Lambertus ° Schriek 1812.04.29 om 20 u. z Van Herck Adrianus landbouwer 58 jaar & Goris Joanna Maria - aangifte op 1812.04.30 - getuigen : De Meutter Guibertus schoolmeester 48 jaar en Van den Broeck Franciscus landbouwer 28 jaar (1812-11)
CEULEMANS Maria Anna ° Schriek 1812.04.30 om 01 u. d Ceulemans Adrianus 50 jaar & De Peuter Philippina - aangifte op 1812.04.30 - getuigen : De Meutter Guibertus schoolmeester 48 jaar en De Ryck Guilielmus landbouwer 25 jaar (1812-12)
HOLEMANS Elisabeth ° Schriek 1812.05.10 d Holemans Joannes Baptist herbergier 34 jaar & Wyns Anna Maria - aangifte op 1812.05.11 - getuigen : Vincx Joannes Baptist landbouwer 28 jaar en Vincx Carolus landbouwer 43 jaar (1812-13)
VAN DESSEL Maria ° Schriek 1812.05.26 om 20 u. d Van Dessel Petrus dagwerker 44 jaar & Van der Auwera Petronella - aangifte op 1812.05.27 - getuigen : Bogaerts Petrus landbouwer te Putte 70 jaar en Holemans Petrus dagwerker 56 jaar (1812-14)
SCHEERENS Joannes Baptist ° Schriek 1812.06.08 om 17 u. z Scheerens Petrus landbouwer 31 jaar & Scheirens Elisabeth - aangifte op 1812.06.09 - getuigen : De Meutter Guibertus schoolmeester 48 jaar en Goris Joannes Baptist landbouwer 23 jaar (1812-15)
GYSEMANS Petrus ° Schriek 1812.06.18 om 03 u. z Gysemans Joannes Franciscus landbouwer 39 jaar & Van Craen Elisabeth - aangifte op 1812.06.18 - getuigen : De Meutter Guibertus schoolmeester 49 jaar en Geens Joannes Baptist landbouwer te Keerbergen 43 jaar (1812-16)
WOUTERS Petrus ° Schriek 1812.07.07 om 03 u. z Wouters Franciscus landbouwer 50 jaar & De Clyn Joanna Maria - aangifte op 1812.07.07 - getuigen : Van den Broeck Christianus dagwerker 27 jaar en Van Houtven Franciscus landbouwer te Heist-op-den-Berg 45 jaar (1812-17)
VAN DEN BROECK Adrianus ° Schriek 1812.07.12 om 17 u. z Van den Broeck Joannes Baptist dagwerker 35 jaar & Verschueren Joanna - aangifte op 1812.07.12 - getuigen : De Meutter Guibertus schoolmeester 47 jaar en De Swert Joannes landbouwer te Baal 22 jaar (1812-18)
VAN POYER Joannes ° Schriek 1812.07.14 om 15 u. z Van Poyer Adrianus landbouwer 30 jaar & De Swert Theresia - aangifte op 1812.07.14 - getuigen : De Meutter Guibertus schoolmeester 47 jaar en De Swert Joannes landbouwer te Baal 22 jaar (1812-19)
GYSELINCX Elisabeth ° Schriek 1812.07.27 om 10 u. d Gyselincx Adrianus dagwerker 46 jaar & Swaelen Joanna - aangifte op 1812.07.27 - getuigen : De Meutter Guibertus schoolmeester 48 jaar en Swaelen Joannes dagwerker 22 jaar (1812-20)
GYSELINCX Catharina ° Schriek 1812.07.27 om 11 u. d Gyselincx Adrianus dagwerker 46 jaar & Swaelen Joanna - aangifte op 1812.07.27 - getuigen : De Meutter Guibertus schoolmeester 48 jaar en Swaelen Joannes dagwerker 22 jaar (1812-21)
VERHAEGEN Petrus ° Schriek 1812.08.07 om 18 u. z Verhaegen Antonius landbouwer 34 jaar & Verschueren Anna - aangifte op 1812.08.08 - getuigen : De Meutter Guibertus schoolmeester 48 jaar en Liekens Petrus dagwerker 35 jaar (1812-22)
VERSTRAETEN Philippus ° Schriek 1812.08.09 om 03 u. z Verstraeten Guilielmus kruidenier 41 jaar & Van den Brande Maria Theresia - aangifte op 1812.08.10 - getuigen : De Meutter Guibertus schoolmeester 48 jaar en Van Herck Joannes Baptist metselaar 34 jaar (1812-23)
VAN RYMENAM Theresia ° Schriek 1812.08.11 om 02 u. d Van Rymenam Adrianus metselaar 37 jaar & Van den Brande Maria Catharina - aangifte op 1812.08.11 - getuigen : Verstraeten Guilielmus kruidenier 41 jaar en Somers Wynandus veldwachter 52 jaar (1812-24)
ENGELS Anna Catharina ° Schriek 1812.08.11 om 17 u. d Engels Adrianus landbouwer 47 jaar & De Hondt Aldegondis - aangifte op 1812.08.11 - getuigen : De Meutter Guibertus schoolmeester 47 jaar en Vermylen Cornelius herbergier 59 jaar (1812-25)
VERSCHUEREN Josephus ° Schriek 1812.09.13 om 01 u. z Verschueren Egidius wever 52 jaar & Ludovicus Maria Theresia - aangifte op 1812.09.14 - getuigen : Van Imbeeck Franciscus koopman 52 jaar en Verbeeck Joannes Franciscus landbouwer te Hulshout 60 jaar (1812-26)
TRAETS Coleta ° Schriek 1812.09.15 om 08 u. d Traets Franciscus dagwerker 29 jaar & De Ryck Catharina - aangifte op 1812.09.15 - getuigen : Van Rompaey Franciscus dagwerker 49 jaar en Verbeeck Henricus dagwerker 50 jaar (1812-27)
VAN CASTEREN Judocus ° Schriek 1812.09.29 om 02 u. z Van Casteren Petrus kuiper 45 jaar & Huybrechts Catharina - aangifte op 1812.09.29 - getuigen : Van Casteren Judocus landbouwer te Heist-op-den-Berg 43 jaar en De Meutter Guibertus schoolmeester 48 jaar (1812-28)
VAN DEN EEDE Regina ° Schriek 1812.10.04 om 06 u. d Van den Eede Egidius dagwerker 34 jaar & De Winter Catharina - aangifte op 1812.10.05 - getuigen : Eggers Joannes Baptist landbouwer 25 jaar en De Meutter Guibertus schoolmeester 48 jaar (1812-29)
DE WEVER Adrianus ° Schriek 1812.10.05 om 03 u. z De Wever Joannes Baptist dagwerker 34 jaar & Verschueren Petronella - aangifte op 1812.10.05 - getuigen : Verschueren Adrianus dagwerker 40 jaar en De Meutter Guibertus schoolmeester 48 jaar (1812-30)
wordt vervolgd
04-02-2015, 00:00 geschreven door renic Reacties (0)
De Veuster Anne Marie Petronille ° Schriek 19/12/1868 O.L.V.-Waver 06/08/1900 De Veuster Jozef Norbert Vital ° Schriek 20/03/1870 Schriek 03/05/1928 - echtgenoot Smedts Maria
De Veuster Maria Emma Ludovica ° Schriek 18/05/1872 Lier 14/07/1949 - weduwe Van Paeschen August
De Voeght Julien ° Mechelen 02/03/1950 Schriek 19/09/2013 - echtgenoot Velinaire Mia
Van Cuyck Jozef ° Winksele 02/03/1908 Herselt 05/10/1982 Pastoor
Van de Bosch Julia ° Baal 24/10/1919 Schriek 25/07/1924 d Van den Bosch Frans & Van Herck Anna
Van de Bosch Magdalena ° Beerzel 11/05/1917 Putte 13/07/2006 - weduwe Van Kelst Alfons
Van de Put Malvina ° Schriek 10/01/1918 Brasschaat 27/09/2000 - weduwe Wouters Henri
Van de Putte Ernest ° Wiekevorst 17/12/1917 Bonheiden Kl 06/02/1985 - echtgenoot Storms Henriette
Van de Putte Malvina ° Schriek 10/01/1918 Brasschaat 27/09/2000 - weduwe Wouters Henri
Van de Putte Maria ° Schriek 08/04/1904 Merksem Kl 30/03/1980 - echtgenote Michielsen Leopold
Van de Velde André Jozef ° Schriek 13/11/1953 Leuven Kl 24/04/1975 - ongehuwd
Van de Velde Lambert ° Tremelo 25/06/1893 Bonheiden Kl 04/03/1979 - weduwnaar Witters Maria
Van de Vliet Regina ° Schriek 13/11/1807 Schriek 09/05/1877 - echtgenote Van Rillaer Petrus Franciscus
Van de Vondel Julius ° Putte 26/10/1926 Leuven Kl 14/03/1983 - weduwnaar Janssens Maria Joanna
Van de Weygaert Maria ° Keerbergen 11/11/1927 Bonheiden Kl 27/01/1975 - echtgenote Goovaerts Alfons
Van de Weyngaerdt Florent Edward ° Schriek 13/06/1912 Mechelen Kl 09/08/1986 - echtgenoot Goovaerts Ludovica Christina
Van de Wouw Angele ° Beerse 05/06/1922 Schriek 05/02/1992 - weduwe Van den Bosch Emiel
Van den Acker Alfons ° Schriek 19/12/1886 Keerbergen 24/02/1935 - echtgenoot Van Dessel Maria Theresia
Van den Acker Alfons ° Schriek 01/08/1891 Schriek 20/06/1968 - weduwnaar Frans Catharina
Van den Acker Alfons ° Schriek 05/09/1928 Bonheiden Kl 08/10/2000 - echtgenoot De Preter Mariette
Van den Acker Amandus Bernardus ° Schriek 23/12/1899 Leuven Kl 30/06/1963 - echtgenoot Vertommen Virginia
Van den Acker Anna ° Schriek 11/03/1921 Leuven Kl 29/03/1987 - echtgenote Van Dessel Jules
Van den Acker Antoon Leonard ° Schriek 27/10/1897 Haacht 04/09/1986 - weduwnaar Lens Julia
Van den Acker August ° Schriek 05/01/1894 Mechelen Kl 09/04/1965 - echtgenoot Frans Emma
Van den Acker Edward ° Putte 13/08/1902 Putte 15/03/1983 - echtgenoot Dierickx Irma
Van den Acker Elisabeth ° Schriek 09/02/1889 Schriek 04/11/1912 - echtgenote De Belser Victor
Van den Acker Emiel Denis ° Schriek 14/05/1923 Bonheiden Kl 30/07/1989 - weduwnaar Van den Eynde Maria
Van den Acker Emiel Frans ° Schriek 08/08/1924 Heist-op-den-Berg 11/06/1976 - ongehuwd
Van den Acker Emiel Jozef ° Schriek 22/06/1926 Schriek 30/05/1946 - ongehuwd
Van den Acker Frans ° Schriek 29/01/1930 Schriek 07/07/1930 z Van den Acker Jan Frans & Verbeeck Joanna Maria
Van den Acker Georges ° Schriek 15/08/1928 Lier Kl 05/01/1987 - ongehuwd
Van den Acker Georges ° Schriek 25/04/1927 Bonheiden Kl 03/08/1992 - echtgenoot Goossens Helena
Van den Acker Irma ° Schriek 05/04/1907 Tremelo 04/12/1994 - weduwe Lens Jules
Van den Acker Jan Baptist ° Putte 05/01/1847 Schriek 17/11/1931 - echtgenoot Vonckx Virginia
Van den Acker Jan Emiel ° Schriek 23/08/1903 Antwerpen Kl. 20/01/1945 - echtgenoot Van Rompay Celina Maria
Van den Acker Jan Franciscus ° Schriek 28/01/1858 Schriek 30/11/1944 - weduwnaar De Haes Philomena
Van den Acker Joannes Franciscus ° Schriek 09/01/1886 Putte-Grasheide 30/12/1968 - weduwnaar Verbeeck Joanna Maria
Van den Acker Jos ° Putte 19/03/1930 Keerbergen 21/01/2001 - echtgenoot Ruymaekers Wiske
Van den Acker Josephus ° Putte 02/12/1849 Schriek 31/05/1917 - echtgenoot Goris Maria Theresia
Van den Acker Jozef ° Putte 29/04/1894 Schriek 06/10/1961 - echtgenoot Dierickx Florentina
Van den Acker Jules ° Schriek 30/12/1924 Leuven Kl 02/07/2004 - echtgenoot Van Goolen Virginia
Van den Acker Jules ° Schriek 02/09/1928 Wiekevorst 06/10/2002 - ongehuwd
Van den Acker Leonie ° Schriek 12/05/1920 Schriek-Grootlo 04/01/1998 - weduwe Van Kerckhoven Jozef
Van den Acker Maria ° Leuven 19/03/1955 Leuven 13/06/2004 - echtgenote De Haes Robert
Van den Acker Maria ° Schriek 04/04/1894 Mechelen Kl. 27/08/1958 - weduwe Heremans Jan Frans
Van den Acker Maria ° Schriek 31/12/1930 Bonheiden Kl 17/01/1999 echtgenote Thijs Leopold
Van den Acker Maria ° Schriek 07/10/1887 Schriek 22/11/1969 - weduwe Heremans Jan
Van den Acker Martha ° Schriek 12/05/1924 Mechelen Kl 23/04/1986 - echtgenote Barberien Florent
Van den Acker Mathilda ° Schriek 15/08/1888 Duffel 16/10/1940 - ongehuwd
Van den Acker Melania ° Schriek 28/03/1899 Bonheiden Kl 01/01/1987 - weduwe Vermeulen Victor
Van den Acker Pieter August ° Schriek 29/09/1893 Schriek 14/04/1953 - echtgenoot Van Rillaer Julia
Van den Acker Regina ° Schriek 25/11/1884 Lier 22/01/1961 - ongehuwd
Van den Acker René ° Schriek 20/10/1929 Schriek 03/03/2004 - echtgenoot Laenen Bernardine
Van den Acker René ° Schriek 12/07/1932 Bonheiden Kl 04/02/1982 - echtgenoot Van Genechten Paula
Van den Acker Rudy ° Heist-op-den-Berg 15/07/1965 Schriek 25/04/1969 z Van den Acker Alfons & Vermeylen Josée
Van den Bergh Augustina ° Begijnendijk 11/12/1914 11/08/1999 - weduwe Schoovaerts Jan
Van den Bergh Louis Victor ° Schriek 18/08/1947 Schriek 13/06/1948 z Jacobus Van den Bergh & Goovaerts Angelina
Van den Bergh Victor ° Wiekenvorst 14/04/1868 Schriek 03/01/1938 - weduwnaar Cammans Florentina
Van den Bosch Alfons Lodewijk ° Heist-op-den-Berg 02/12/1907 Tremelo 15/03/1986 - weduwnaar Wouters Maria
Van den Bosch Amandus ° Beerzel 19/04/1877 Schriek 20/02/1949 - echtgenoot Luyten Maria Clothildus
Van den Bosch Anita ° Schriek 25/12/1921 Bonheiden Kl 02/06/1999 - weduwe Van Rompuy Felix
Van den Bosch Anna Maria ° Heist-op-den-Berg 23/12/1891 Schriek 10/01/1932 - echtgenote Op De Beeck Jules Lodewijk
Van den Bosch Emiel ° Schriek 11/08/1906 Schriek 16/02/1997 - weduwnaar Weckhuizen Emilia
Van den Bosch Emiel ° Schriek 21/08/1919 Bonheiden Kl 14/05/1992 - echtgenoot Van De Wouw Angele
Van den Bosch Emiel Frans ° Schriek 27/09/1894 Bonheiden Kl 29/01/1982 - weduwnaar Lambrechts Rosalia
Van den Bosch Emilius ° Schriek 26/12/1875 Schriek-Grootlo 19/11/1906
Van den Bosch Emma Rosalia ° Schriek 17/01/1886 Keerbergen 27/02/1951 - weduwe Ceulemans Jozef
Van den Bosch Florentina ° Schriek 05/02/1892 Schriek 03/11/1926 - echtgenote Gysemans Alfons
Van den Bosch Frans ° Schriek 31/05/1889 Schriek 25/10/1945 - echtgenoot Lambrechts Paulina Dorothea
Van den Bosch Jimmy ° Lier 08/07/1979 Schriek 19/01/2005 - ongehuwd
Van den Bosch Joanna Maria ° Schriek-Grootlo 07/06/1889 Schriek-Grootlo 09/06/1962 - weduwe Rymenams August
Van den Bosch Joannes Silverius ° Rijmenam 20/02/1844 Schriek 02/02/1916 - echtgenoot Adams Rosalia
Van den Bosch Jos ° Schriek 20/03/1922 Bonheiden Kl. 08/02/1999 - echtgenoot Lodeweyckx Adeline
Van den Bosch Jozef ° Schriek 10/11/1920 Schriek 17/06/1998 - echtgenoot Dom Julia
Van den Bosch Jules ° Schriek 16/06/1912 Hallaar 08/11/1995 - ongehuwd
Van den Bosch Jules ° Schriek 19/11/1921 Bonheiden Kl 07/06/1976 - ongehuwd
Van den Bosch Leonie ° Itegem 05/08/1916 Wiekevorst 16/02/2003 - ongehuwd
Van den Bosch Liliane ° Heist-op-den-Berg 27/03/1957 Bonheiden Kl 11/03/2008 - echtgenote Van Kerckhoven René
Van den Bosch Louis ° Schriek 22/04/1919 Heist-op-den-Berg 09/04/2012 - weduwnaar Vervloesem Philomena
Van den Bosch Maria ° Schriek 31/12/1911 Bonheiden Kl 26/12/1989 - weduwe Van Espen Frans
Van den Bosch Maria Catharina ° Schriek 13/12/1886 Schriek 10/09/1959 - echtgenote Huybrechts Jan Baptist Leopold
Van den Bosch Maria Josepha ° Schriek 06/03/1858 Wespelaar 21/08/1937 - weduwe Vertommen Ludovicus
Van den Bosch Mathilda ° Itegem 19/09/1921 Bonheiden Kl 24/03/1991 - weduwe Van den Acker René
Van den Bosch Pieter Leonard ° Schriek 26/02/1900 Bonheiden Kl 19/08/1991 - echtgenoot De Weyer Leonia Maria
Van den Bosch Sidonia ° Schriek 05/04/1914 Bonheiden Kl 03/02/1994 - weduwe Geeraerts Julius
Van den Bosch Stefania Louisa ° Schriek-Grootlo 18/12/1942 Schriek-Grootlo 26/12/1945
Van den Bosch Sylvia ° Schriek 09/07/1897 Schriek 14/04/1926 - echtgenote Delen Joannes Franciscus
Van den Bosch Victor ° Beerzel 16/11/1922 Tremelo R.V.T. 08/10/2003 - weduwnaar Goovaerts Irma
Van den Brande Albert ° Schriek 07/09/1916 Mechelen Kl 23/01/2002 - weduwnaar Claes Augusta
Van den Brande Amand Arthur ° Schriek 22/09/1889 Schriek 07/02/1959 - weduwnaar Muys Melania Maria
Van den Brande Augusta ° Heist-op-den-Berg 29/07/1912 Mechelen Kl 22/09/2000 - echtgenoot Verschueren Emiel
Van den Brande Eugenia ° Heist-op-den-Berg 28/10/1915 Mechelen Kl 25/11/1979 - ongehuwd
Van den Brande Maria Rosalia ° Heist-op-den-Berg 25/08/1892 Schriek 08/02/1970 - echtgenote Uyterhoeven Leopold
Van den Broeck Albert Leon ° Antwerpen 05/09/1914 Schriek 02/03/2002 - echtgenoot Heremans Jeanne
Van den Broeck Alois Augustinus ° Schriek 15/10/1884 Schriek 29/10/1965 - weduwnaar Van den Eynde Maria Stefania
Van den Broeck Anna ° Schriek 08/03/1837 Schriek 08/03/1922
Van den Broeck Anna Cath. Florent. ° Schriek 05/02/1868 Antwerpen Kl 19/10/1933 Zuster
Van den Broeck Anna Catharina ° Schriek 20/03/1846 Putte 27/12/1909 - echtgenote Van den Eynde Joannes Ludovicus
Van den Broeck Anna Maria ° Heist-op-den-Berg 11/11/1889 Mechelen Kl. 18/09/1954 - echtgenote Van Dyck Jozef
Van den Broeck Anna Maria ° Schriek 10/02/1908 Schriek 15/06/1984 - weduwe Van Loock Frans
Van den Broeck Armand Lodewijk ° Keerbergen 13/11/1923 Marcinelle 07/07/1956 - echtgenoot Goris Josephina
Van den Broeck Bertha Catharina ° Schriek 15/07/1894 Schriek 15/09/1969 - echtgenote Van Puymbroeck Frans
Van den Broeck Catharina ° Schriek 25/06/1839 Schriek 12/04/1892 - echtgenoot Eggers Carolus
Van den Broeck Clara ° Schriek 12/02/1909 Tremelo-Ninde 26/12/1993 - weduwe Ruymaekers Jozef
Van den Broeck Eduard ° Schriek 21/07/1900 Antwerpen 16/09/1973 - echtgenoot Delsing Helena
Van den Broeck Florent ° Schriek 05/03/1923 Edegem Kl 19/02/1999 - echtgenoot De Cuyper Maria
Van den Broeck Florimond ° Schriek 30/07/1932 Bonheiden Kl 26/01/2005 - echtgenoot De Paepe Maria
Van den Broeck Franciscus ° Schriek 10/07/1792 Putte 29/04/1881 - weduwnaar Gysemans Joanna
Van den Broeck Frans ° Heist-op-den-Berg 04/02/1892 Schriek 09/05/1973 - echtgenoot Goyvaerts Elisabeth
Van den Broeck Frans Alfons ° Heist-op-den-Berg 19/09/1878 Schriek 24/02/1971 - weduwnaar Traban Maria Josephina
Van den Broeck Gerlacus J.Bapt. ° Schriek 27/02/1819 Blauberg 17/01/1886 Priester
Van den Broeck Gusta ° 03/03/1922 12/12/2013
Van den Broeck Gustaaf ° Booischot 21/07/1930 Booischot 31/05/1991
Van den Broeck Isabella Antonetta ° Heist-op-den-Berg 28/05/1872 Schriek 01/09/1953 - weduwe Op de Beeck Petrus
Van den Broeck Isabella Antonia ° Heist-op-den-Berg 22/09/1840 Schriek 11/12/1927 - weduwe Vermylen Jan Norbert Leopold
Van den Broeck Jan ° Schriek 17/07/1901 Boechout 14/09/1940 - echtgenoot Doms Maria
Van den Broeck Jan Alois ° Schriek 25/10/1843 Mechelen 27/03/1919 - weduwnaar Budts Elisabeth
Van den Broeck Jef ° Schriek 24/06/1926 Bonheiden Kl 15/07/2010 - weduwnaar Iwens Virginia
Van den Broeck Jozef ° Heist-op-den-Berg 18/08/1867 Schriek 21/07/1941 - weduwnaar Ruymaekers Maria
Van den Broeck Jozef ° Schriek 13/03/1882 Mechelen Kl 12/04/1969 - weduwnaar Van Rozendael Elisabeth
Van den Broeck Jozef ° Schriek 03/08/1923 Bonheiden Kl 08/06/1993 - echtgenoot De Preter Paulina
Van den Broeck Jozef Albert ° Schriek 21/04/1915 Schriek 04/08/1921
Van den Broeck Jozef Albert ° Schriek 11/08/1917 Bonheiden Kl 23/05/1983 - weduwnaar Van den Bergh Maria Odilla
Van den Broeck Jozef Alfons ° Schriek 30/11/1899 Mechelen Kl 22/10/1979 - echtgenoot De Ryck Ursula
Van den Broeck Julia ° Heist-op-den-Berg 10/02/1917 Bonheiden Kl 31/08/1984 - echtgenote Van Kelst Jozef
Van den Broeck Julia ° Herenthout 18/09/1926 Wiekevorst 17/05/2000 - weduwe Van den Bruel Stanny
Van den Broeck Ludovica ° Schriek 05/10/1872 O.L.V.-Waver 13/01/1938 - ongehuwd
Van den Broeck Marcel ° Schriek 27/10/1887 Hallaar 13/11/1980 - echtgenoot Van Oosterwyck Sidonie
Van den Broeck Maria ° Schriek 11/12/1857 Heist-op-den-Berg 17/09/1918 - ongehuwd
Van den Broeck Maria Bertha ° Schriek 05/12/1897 Keerbergen 04/05/1933 - echtgenoot Van den Broeck Florent
Van den Broeck Maria Magdalena ° Schriek 13/01/1907 Duffel Kl 13/08/1974 - weduwe Brabants Jozef
Van den Broeck Maria Silvia ° Schriek 24/12/1869 O.L.Vr.Waver 24/01/1942 - weduwe Goovaerts Norbertus
Van den Broeck Maria Theresia ° Booischot 05/09/1841 Schriek-Grootlo 20/07/1915 - weduwe Nys Joseph
Van den Broeck Mariette Amanda ° Keerbergen-Grootlo 20/04/1931 Keerbergen-Grootlo 12/07/1933
Van den Broeck Marthe ° Heist-Goor 03/02/1925 08/08/2000 - echtgenote De Cuyper Frans
Van den Broeck Mathilda ° Schriek 15/09/1871 Berlaar 13/06/1962 - weduwe Janssens Jan Baptist - echtgenote Fransen Frans
Van den Broeck Philomena ° Schriek 03/02/1863 Schriek-Grootlo 21/02/1938 - weduwe De Weyer Joseph
Van den Broeck Philomena Ludwina ° Schriek 09/06/1877 Schriek 27/01/1946 - weduwe Vingerhoets Norbert
Van den Broeck Pieter Antoon ° Schriek 08/12/1901 Schriek 23/11/1918
Van den Broeck Pieter Augustijn ° Schriek 21/08/1875 Heist-op-den-Berg 06/11/1953 - ongehuwd
Van den Broeck Regina ° Schriek 28/01/1890 Lier Kl. 31/08/1974 - weduwe Verhaegen Antoon
Van den Broeck Regina ° Schriek 30/05/1829 Borgerhout 30/11/1905 - weduwe Van den Broeck Melchior
Van den Broeck Rosalia ° Heist-op-den-Berg 26/06/1833 Schriek 20/11/1918 - weduwe Kempenaers Joannes en Van den Eynde Franciscus
Van den Broeck Sylvia ° Schriek 23/06/1897 O.L.Vr.-Waver 04/10/1948 - echtgenote Janssens Jozef
Van den Broeck Sylvia ° Schriek 24/03/1908 Bonheiden Kl 24/02/1999 - weduwe Van Langendonck Jules
Van den Broeck Theophiel ° Heist-op-den-Berg 12/04/1903 Lier Kl 18/03/1985 - echtgenoot Van Puymbroeck Magdalena
Van den Broeck Ursula Maria ° Schriek 26/04/1864 Heist-Goor 22/01/1952 - weduwe Verschoren Joannes Franciscus
Van den Broeck Victor ° Schriek 25/11/1902 Eschweiler 26/07/1923
Van den Broeck Willy ° Heist-op-den-Berg 18/10/1936 Bonheiden Kl. 07/12/1999 - ongehuwd
Van den Bruel Achilles ° Heist-op-den-Berg 17/01/1886 Schriek 06/01/1970 - echtgenoot Bosmans Anna Amanda
Van den Bruel Dirk ° Heist-op-den-Berg 03/05/1957 Schriek 05/11/2011 - echtgenoot Hofmans Anna Maria
Van den Bruel Stanny ° Beerzel 24/06/1923 Schriek 17/11/1987 - echtgenoot Van den Broeck Julia
Van den Dries Maria Anna ° Weerde 05/06/1828 Schriek 28/03/1902 - weduwe Dockx Joseph
Van den Eynde Anna Maria ° Tremelo 11/12/1854 Schriek-Grootlo 11/05/1938 - weduwe Van Eyken Francis
Van den Eynde Augustinus ° Beerzel 27/01/1783 Schriek 25/12/1866 - echtgenoot Schroos Joanna
Van den Eynde Chris ° Heist-op-den-Berg 04/05/1962 Leuven 01/12/1979
Van den Eynde Donulus ° Schriek 25/11/1751 O.L.Vr.-Capelle 08/06/1826 - Priester
Van den Eynde Dymhna Ludovica ° Schriek 28/12/1856 Beersel 23/03/1927 - echtgenote Van Hove Jan Baptist
Van den Eynde Emiel ° Schriek 08/11/1925 Schriek 16/10/1993 - echtgenoot Nagels Ivonna
Van den Eynde Emiel ° Schriek 23/07/1959 Leuven Kl 13/07/1980 - ongehuwd
Van den Eynde Florent ° Schriek 28/08/1909 Mechelen Kl 21/01/1997 - echtgenoot Spruyt Maria
Van den Eynde Franciscus ° Schriek 23/01/1826 Schriek 30/11/1884 Bruyninckx Angelina / Sels Anna Maria / Van den Broeck Rosalia
Van den Eynde Franciscus ° Schriek 10/02/1816 Schriek 30/07/1898 - ongehuwd
Van den Eynde Frans ° Schriek 05/01/1931 Bonheiden Kl 23/06/2003 - echtgenoot Heremans Julia
Van den Eynde Georges ° Schriek 09/08/1928 Keerbergen 01/04/1985 - echtgenoot Liekens Mariette
Van den Eynde Ida ° Schriek 26/05/1826 Schriek 19/02/1902
Van den Eynde Jacob Hendrik ° S. Kat.-Waver 07/12/1821 Schriek 16/05/1903 - weduwnaar Scheerens Theresia Dorothea
Van den Eynde Jan Baptist ° Tremelo 19/09/1893 Schriek 08/12/1970 - echtgenoot Van Looy Paulina
Van den Eynde Jozef ° Tremelo 25/03/1926 Bonheiden Kl 15/12/1979 - echtgenoot Huygens Maria
Van den Eynde Julia ° Heist-op-den-Berg 25/10/1927 Schriek 17/02/2012 - weduwe Storms Jozef
Van den Eynde Juliaan ° Schriek 08/04/1908 Heist-op-den-Berg 14/12/1988 - echtgenoot Berckx Leopoldina
Van den Eynde Malvina Maria ° Schriek 18/04/1930 Schriek 30/01/1932 d Van den Eynde Karel & Wouters Philomena
Van den Eynde Maria ° Tremelo 24/03/1924 Schriek 13/08/1978 - echtgenote Van den Acker Emiel
Van den Eynde Maria ° Booischot 11/07/1893 Lier 29/10/1986 - weduwe Van Craen Louis
Van den Eynde Maria ° Schriek 28/08/1830 Berlaar 12/11/1916
Van den Eynde Maria Catharina ° Schriek 15/07/1907 Putte-Grasheide 06/05/1938 - ongehuwd
Van den Eynde Maria Stefania ° Putte 29/07/1885 Schriek 05/05/1949 - echtgenote Van den Broeck Aloys Augustinus
Van den Eynde Maria Theresia ° Schriek 16/10/1867 Vorselaar 01/09/1888 Zuster Calasanetia
Van den Eynde Martha ° Schriek 25/02/1912 Bonheiden Kl 10/03/1995 - echtgenote Heylen Jozef
Van den Eynde Norbert ° Schriek 13/06/1928 Leuven Kl. 16/03/1994 - echtgenoot Van Wunsel Malvine
Van den Eynde Petrus ° Tremelo 13/02/1789 Schriek 12/04/1861 - echtgenoot Van Oershagen Maria
Van den Eynde Petrus Victor ° Keerbergen 05/06/1861 Grasheide-Schriek 07/02/1932 - echtgenoot Van Hoof Maria Ludovica
Van den Eynde Rosalia ° Schriek 21/04/1858 Mol 01/12/1937 - echtgenote Vermuyten Pieter Jan
Van den Notelaer Anna Maria ° Tremelo 17/01/1905 Grootlo-Keerbergen 24/06/1988 - weduwe Vercammen Joannes Franciscus
Van den Notelaer Florentina ° Tremelo 18/07/1916 Bonheiden Kl 30/10/1998 - weduwe Ruymaekers Alfons
Van den Notelaer Maurice ° Tremelo 18/06/1929 Bonheiden Kl 09/06/2004 - echtgenoot Meuris Irma
Van den Notelaer Theophiel Frans ° Keerbergen 26/02/1933 Keerbergen 01/08/1986 - echtgenoot Wouters José
wordt vervolgd
13-01-2015, 00:00 geschreven door renic Reacties (0)
12-01-2015
Rouwprentjes Schriek -Van den P
ROUWPRENTJES - SCHRIEK -
Van den Put Agnes Ida Louisa ° Schriek 31/03/1942 Schriek 20/07/1943 d Van den Put Jan Baptist & Verhaegen Maria Theresia Stephania
Van den Put Alfons ° Schriek 21/02/1918 Lier Kl. 12/04/1995 - weduwnaar Van Herck Angela
Van den Put Alfons ° Schriek 20/09/1933 Schriek 06/02/2002 - echtgenoot Schroos Florentine
Van den Put Delphina ° Schriek 02/10/1910 Bonheiden Kl 13/10/1988 - echtgenote Wouters Alfons
Van den Put Emiel ° Schriek 15/04/1932 Bonheiden Kl 07/08/1989 - echtgenoot Albert Hilda
Van den Put Franciscus Alphonsus ° Schriek 08/08/1888 Schriek 14/11/1920 - echtgenoot Van Woensel Maria Rosalia Euphrasia
Van den Put Frans ° Schriek 24/01/1885 Schriek 13/02/1963 - weduwnaar Wouters Euphanie
Van den Put Georges ° Schriek 10/07/1928 Bonheiden Kl 10/01/2000 - weduwnaar Emar Marie Henriette
Van den Put Irma ° Schriek 08/12/1925 Tremelo 03/01/1999 - weduwe Van de Velde Alfons
Van den Put Jan Baptist ° Schriek 08/08/1888 Schriek 13/12/1978 - weduwnaar De Ryck Emma Catharina
Van den Put Joannes Baptista ° Antwerpen 17/11/1849 Schriek 14/01/1917 - echtgenoot Jordens Joanna
Van den Put Josephina ° Schriek 17/09/1912 Bonheiden Kl 01/06/1984 - echtgenote Volckaerts Albert
Van den Put Jozef ° Schriek 26/11/1927 Bonheiden Kl 09/06/2003 - echtgenoot Schroos Martha
Van den Put Julia Joanna ° Schriek 07/06/1890 Leuven Kl. 21/07/1962 - echtgenote Op de Beeck Petrus Alfons
Van den Put Juliaan ° Schriek 25/04/1936 Bonheiden Kl 06/10/2003 - echtgenoot Verschueren Rosa
Van den Put Leonie ° Schriek 01/06/1922 Beerzel 23/10/2013 weduwe Bosmans Jules
Van den Put Lodewijk ° Schriek 02/10/1923 Schriek-Grootlo 10/05/1953 - echtgenoot Van Hoof Celina
Van den Put Maria Josephina Julia ° Olen 28/07/1932 Schriek 12/09/1933 z Van den Put Jan-Baptist & Van Verhaegen Maria Ther. Steph.
Van den Put Maria Philomena ° Schriek 08/04/1916 Bonheiden Kl 15/01/1987 - echtgenote Hendrickx Marcel Alfons
Van den Put Paul ° Schriek 11/11/1937 01/06/2008 - echtgenoot Verlinden Ivonne
Van den Put Willy Gustaaf ° Schriek 21/11/1935 Schriek 03/06/1941 z Van den Put Jan-Baptist & Verhaegen Stephania
Van den Weygaert Maria ° Keerbergen 11/11/1927 Bonheiden Kl 27/01/1978 - echtgenote Goovaerts Alfons
Van den Wijngaert Aloïs ° Schriek 01/12/1923 Bonheiden Kl 04/10/2007
Van den Wijngaert Amanda ° Schriek 02/12/1925 Schriek 02/09/1932 d Van den Wijngaert Carolus Lodewijk & De Cuyper Maria Alidia
Van den Wijngaert Carolus Lodew. ° Putte 13/08/1896 Schriek 01/06/1950 - echtgenoot De Cuyper Maria Alidia
Van den Wijngaert Celine ° Schriek 12/10/1932 Bonheiden Kl 09/08/2013 - weduwe Van den Broeck Frans
Van den Wijngaert Emiel Alfons ° Putte 22/04/1891 Putte 21/01/1975 - echtgenoot Van Herck Anna Maria
Van den Wijngaert Frans ° Schriek 08/10/1928 Bonheiden Kl 15/03/1997 - ongehuwd
Van den Wijngaert Gerard ° Heist-op-den-Berg 24/02/1903 Mechelen Kl 05/07/1971 - weduwnaar Van den Broeck Maria
Van den Wijngaert Joanna ° Schriek 24/03/1861 Heist-op-den-Berg 09/10/1932 - echtgenote De Vries Joannes Franciscus
Van den Wijngaert Jos ° 03/10/1943 08/02/2013 - echtgenoot De Bie Lea
Van den Wijngaert Karel ° Schriek 15/12/1925 Keerbergen 01/09/1998 - echtgenoot Van den Wijngaert Laura
Van den Wijngaert Laura ° Schriek 2/07/1920 Leuven Kl 20/05/2002 - weduwe Van den Wijngaert Karel
Van den Wijngaert Laura ° Putte 29/10/1901 St.-Kat.-Waver 29/12/1989 - weduwe De Cuyper Emiel
Van den Wijngaert Leo ° Duffel 14/09/1953 Schriek 29/02/1996 - echtgenoot Bayezt Betty
Van den Wijngaert René ° Heist-op-den-Berg 22/08/1927 Bonheiden Kl 04/07/2001 - ongehuwd
Van den Wijngaert Willy ° Schriek 14/02/1934 Bonheiden Kl 22/04/2003 - echtgenoot Vermeulen Gaby
Van den Wittenboer Louis ° Keerbergen 15/11/1907 Bonheiden Kl 08/05/1988 - weduwnaar Coegnaerts Maria
Van den Wyngaert Edmond ° Putte 17/12/1918 Bonheiden Kl 07/02/1986 - echtgenoot Ruymaekers Anna
Van den Wyngaert Jef ° Schriek 14/08/1927 Schriek 18/05/2015 echtgenoot Van den Broeck Gerarda
Van der Auwera Albert ° Keerbergen 24/04/1915 Keerbergen 07/08/1994 - echtgenoot Dierickx Anna
Van der Auwera Amandus ° Schriek 29/10/1888 Putte 13/01/1967 - weduwnaar Goris Theresia
Van der Auwera Dorothea ° Schriek 24/07/1861 Schriek 08/12/1941 - weduwe De Haes Norbertus
Van der Auwera Eduard ° Schriek 10/06/1908 Mechelen Kl 25/11/1947 - echtgenoot Vermeulen Ida
Van der Auwera Eduard ° Schriek 24/03/1872 Schriek 19/05/1948 - weduwnaar Torfs Virginia
Van der Auwera Elico ° Schriek 23/08/1821 Lier 17/01/1880 - echtgenoot Van den Wyngaert Joanna Catharina
Van der Auwera Elisabeth Philom. ° Schriek 23/12/1873 Schriek 18/11/1956 - weduwe Vercammen Florimond
Van der Auwera Fons ° Putte 25/02/1923 Bonheiden Kl 18/12/2005 - echtgenoot Scheers Simonne
Van der Auwera Frans ° Schriek 11/12/1909 Putte 20/06/2005 - weduwnaar Van Looy Maria
Van der Auwera Irma ° Keerbergen 02/04/1901 Mechelen Kl 07/05/1985 - weduwe Schroos Vital
Van der Auwera Joannes Jan Baptist ° Schriek 31/08/1873 Putte-Grasheide 03/02/1939 - echtgenoot Van Rompaey Angelica
Van der Auwera Julia ° Schooten 25/08/1873 Schriek 28/05/1941 - weduwe Van Rompuy Joannes - echtgenote Wauters Jan Baptist
Van der Auwera Louis ° Westmeerbeek 17/06/1920 Bonheiden Kl 16/08/2004 - echtgenoot Van den Bosch Anna
Van der Auwera Marcel ° Schriek 25/01/1905 Schriek 25/06/1966 - echtgenoot Vercammen Melania
Van der Auwera Maria ° Schriek 04/07/1945 Bonheiden Kl 11/05/1999 - echtgenote Van Woensel François
Van der Auwera Maria ° Putte 05/10/1857 Schriek 23/02/1931 - weduwe Vermeulen Jan Baptist
Van der Auwera Maria ° Schriek 04/01/1913 Bonheiden Kl 03/01/2000 - weduwe Wouters Florimond
Van der Auwera Petrus Franciscus ° Schriek 04/06/1873 Heist-op-den-Berg 28/11/1946 - echtgenoot Van Hove Maria
Van der Auwera René ° Schriek 07/09/1916 Bonheiden Kl 18/01/2001 - echtgenoot Verbist Julia
Van der Auwera Veronica ° Schriek 21/04/1843 Putte-Grasheide 22/05/1932 - weduwe Keuleers Joannes Franciscus
Van der Auwermeulen Maria Stephania ° Baal 15/06/1916 Lier Kl 08/04/1980 - echtgenote Geens Ludovicus
Van der Beeck Frans ° Tremelo 20/12/1880 Schriek 19/09/1965 - weduwnaar Kets Roza - echtgenoot Catzenstein Maria
Van der Borght Alice Octavia Josepha ° Putte 14/07/1888 Putte Grasheide 10/02/1954 - echtgenote Wijns Louis F.
Van der Borght Jan Baptist ° St.Kat.Lombeek 11/02/1855 Putte-Grasheide 07/07/1946 - weduwnaar Weyns Victoria
Van der Sande Frans ° Schriek 03/12/1886 Heist-op-den-Berg 29/11/1945 - echtgenoot Van Limbergen Clemence
Van der Sanden Isidoor ° Schriek 15/06/1892 Mechelen 28/08/1953 - echtgenoot Cortens Rosalie
Van der Stegen /D'oultremont Xavier Frederic ° Jehay-Bedegnee 05/11/1904 Chateau De Linciaux 24/07/1933 - echtgenoot Van der Stegen Huguette
Van der Stegen Justine Anne Ghislaine ° Brugge St-Sauveur 14/09/1795 Leuven 11/03/1853 - echtgenote Van der Stegen Philip Norbert Marie
Van der Stegen Catharina Isabella Ghislaine ° Leuven St-Quentin 30/10/1766 Schriek 24/11/1842 - weduwe Van der Stegen Jozeph Constatin Philip
Van der Stegen Albert Philippe Joseph Marie ° Brussel 22/09/1819 Leuven 20/01/1884 - echtgenoot De Pret Roose De Calesberg Odile Françoise Philippine
Van der Stegen Amelia Julia Jacquelina Maria ° Schooten 27/08/1858 Antwerpen 02/02/1897 - ongehuwd
Van der Stegen Andrée ° Antwerpen 06/02/1893 Langley-Hampton Virginia U.S.A. 04/09/1952 - echtgenote Cornet D'elzius De Ways-Ruart Hanry
Van der Stegen Lodewijk Leopold Karel Ghislinus ° Leuven 25/08/1831 Leuven 02/05/1916 - ongehuwd
Van der Stegen Nicole ° Antwerpen 27/05/1898 Antwerpen Kl. 22/05/1910
Van der Stegen Philippe Marie Ghislain Alexandre Leon ° Leuven 18/04/1863 Oostende 07/02/1937 Graaf van Schriek
Van der Stegen Philippe Norb.Marie ° Brussel 25/07/1796 Leuven 02/06/1874 - weduwnaar Van der Fosse Justine Anne Ghislaine
Van der Stegen Rodolphe Alexandre Odilon Philippe Joseph Marie ° Antwerpen 09/12/1864 Capellen 13/04/1942 - weduwnaar Geelhand Marthe
Van der Stegen(Geelhand) Marthe Emilie Barbe ° Antwerpen 08/02/1870 Antwerpen 30/12/1934 - echtgenote Van der Stegen Rodolphe Alexander
Van der Veken Berthilia Irma ° Schriek 21/10/1902 Ukkel 25/11/1993 - weduwe Van Eetvelde Zacharias
Van der Veken Emiel ° Booischot 21/02/1904 Schriek 25/10/1994 - weduwnaar Verstreepen Maria Virginia
Van der Veken Florimond Lodewijk ° Booischot 12/11/1906 Schriek 17/06/1991 - echtgenoot Verstreepen Rosalia Angel.
Van der Veken Jeanne ° Baal 07/01/1929 Bonheiden Kl 05/03/1984 - echtgenote De Winter Georges
Van der Veken Joannes Baptist ° Schriek 27/11/1890 Putte 11/07/1959 - echtgenoot Van den Broeck Aloisia
Van der Veken Melania Irma ° Schriek 29/04/1896 Bonheiden Kl 20/10/1972 - ongehuwd
Van Dessel Albert ° Schriek 28/03/1915 Bonheiden Kl 12/04/1994 - echtgenoot Meurs Julia
08-01-2015, 00:00 geschreven door renic Reacties (0)
03-01-2015
Open brief
Schriek (Heist-op-den-Berg), 1 januari 2015.
College van Burgemeester en Schepenen van Heist-op-den-Berg Gemeentehuis Kerkplein 15 2220 Heist-op-den-Berg.
Betreft: Open brief - "Francsis Nauwelaerts dreef" in Schriek (deelgemeente van Heist-op-den-Berg).
Geachte Mijnheer de Burgemeester, Geachte Schepenen,
Op 1 december blaast de heer burgemeester thuis zijn trompet om een maand van feesten aan te kondigen. Wellicht feest de heer burgemeester ook nog wel enkele dagen in januari van het nieuwe jaar 2015. Het zij hem gegund.
Op 1 januari 2015 blaas ik mijn trompet. Niet om feest te vieren maar om te trachten de naamgeving van het cultureel erfgoed van de deelgemeente Schriek te vrijwaren voor onze nakomelingen.
Deze namiddag, ons Laura was in haar beste doen, besloot ik een wandeling te maken in de oostelijke contreien van Schriek. Vanuit mijn woonplaats vertrek ik dan richting Puttebossen en de Puttestraat. Bijna vlak aan mijn geboortehuis, gestaan in de Puttestraat - vlak naast te Puttebossen, zag mijn lodderig oog plotsklaps een straatnaambordje staan in de Puttebossen: "Francis Nauwelaerts dreef". Ik was van de hand Gods geslagen.
Wat heeft die nog levende persoon te maken met de Puttebossen. Ja, de Puttebossen zijn eigendom van het OCMW van Heist-op-den-Berg en Francis Nauwelaerts, mij al bijna een halve eeuw goed bekend, is werknemer bij het OCMW van Heist-op-den-Berg.
Vele jaren terug heeft het OCMW van Heist-op-den-Berg getracht om in de Puttebossen een wandelbos te maken. Natuurlijk met het storten van steenslag en dergelijke om de paden in het waterrijke gebied bewandelbaar te maken. Veel wandelaars ziet men op deze paden niet. Het zijn immers het grootste deel van het jaar slijkpaden.
De "Francis Nauwelaerts dreef" kan men moeilijk een "dreef" noemen. De betekenis van dreef is "een brede open baan in het bos... ten behoeve van de bosbescherming...".
Maar misschien hebben de heren boven op den berg beslist om nog eens te proberen om van de Puttebossen een wandelbos te maken. Of men heeft andere snode plannen? Ik vergelijk maar even met de OCMW plannen van Lier om de gronden van FC Hallaar, gelegen aan de Spekstraat te Heist-op-den-Berg, te willen verkavelen en verkopen.
"Trop is te veel en te veel is trop" is een bekende uitspraak van Paul Vanden Boeynants.
Ik kan begrijpen dat "welopgevoede" mensen fouten maken, maar dan is het misschien "welvoeglijk" om zijn fouten te herstellen.
Op de web-site Netwerk Naamkunde (http://www.naamkunde.net/?page_id=168) lezen we volgende zin: "Een persoon moet op zn minst tien jaar zijn overleden voor hij of zij voor vernoeming in aanmerking komt, tenzij het een lid is van het koninklijk huis (niet in alle gemeenten wordt deze regel strikt gehanteerd: in Utrecht werd in het voorjaar van 2002 een straat getooid met de naam Jochem Uytdehaageplantsoen)." Wellicht zullen jullie zeggen: 'Wij volgen die regel ook niet'. (Over het Netwerk Naamkunde: Deze website is een trefpunt voor iedereen die geïnteresseerd is in namen. U vindt er uiteenlopende informatie op het gebied van voornamen, familienamen en andere namen. Daarnaast is het de thuisbasis van het Netwerk Naamkunde, een platform voor naamkundigen en naamkundig geïnteresseerden in Nederland en Vlaanderen.)
Maar ik wens verder aan te halen dat de Puttebossen een zeer waardevol cultureel erfgoed is van de deelgemeente Schriek en zelfs bij uitbreiding van gans de streek. De Puttebossen zijn namelijk het laatste restant van het "Waverwoud", het woud dat in het charter van 1008 geschreven staat: ... super eorum proprias silvas quae sunt inter illa duo flumina quae ambo Nitae vocantur, et tercium quod Thila nominatur sitae, et quae pertinent ad illas villas Heiste et Heinsteti ac Badfrido necnon Machlines nominatas, quod tamen totum Waverwald appellatur in comitatu vero Gotizonis comitis qui Antwerf dicitur situm; ... ... op hun eigen bossen die gelegen zijn tussen twee stromen die beide Nete genoemd worden en een derde die Dijle heet en die toebehoren aan de villa's die genoemd zijn Heist en Heesten en Befferen en ook Mechelen, in een gebied dat in zijn geheel Waverwoud wordt geheten en gelegen is in het graafschap van graaf Goritzo, dat Antwerpen heet; ...
Is het dan niet "welvoeglijk" om de "Francis Nauwelaerts dreef" "Waverwoudpad", "Puttebossenpad", "Berthoutpad" (niet zinvol omdat er al een Berthoutlaan in Heist-op-den-Berg is), of ... te noemen?
Voor verdere informatie verwijs ik naar de geschiedenissen van Schriek die geschreven zijn door menig geschiedkundeschrijver. Ik noem: E.H. Truyts (), Jan Op de Beeck (), Jan De Belser (), Karel Lemmens, René Lambrechts, Tom Stroobants, e.a. Ook wil ik verwijzen naar de veelvuldige artikelen verschenen in het tijdschrift van de Koninklijke Heemkundige Kring Die Swane - Heist-op-den-Berg ('t Swanekoeriertje en De Swanekoerier). Ik vermeld o.a. "De eerste grenzen van de parochie Schriek" ('t Swanekoeriertje jg. 42, nr. 6), "Lantaarnhof in Grootlo (Schriek)" (De Swanekoerier jg. 43, nr. 2) en "Volksoverlevering, geschiedenis en een kaartspel: Aarschotse Jok (De Swanekoerier jg. 43, nr. 3, 4, 5 en 6).
Graag ontving ik jullie standpunt aangaande deze kwestie.
Hoogachtend,
Eric Van Loo Tuindijk 19 2223 Schriek (Heist-op-den-Berg)
03-01-2015, 00:00 geschreven door renic Reacties (1)