Inhoud blog
  • begin en einde
  • personages
  • ruimte
  • tijd
  • vertelperspectief
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    de schaduwloper

    25-10-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.begin en einde

    Begin en einde

     

    Dit boek, De Schaduwloper, begint op een heel spannende manier. Je bent onmiddelijk in de actie genomen en kan het boek echt niet loslaten. Door het feit dat het boek in medias res begint, ben je onmiddelijk in de actie. Het is vaak het geval bij een misdaadroman.Vanaf het begin ben je in de plaats van de schaduwloper, de stalker. Vanaf de tweede pagina krijg je de belevenis van Imke Thalheim. Ze krijgt een brief.

    Op het einde is alles gedaan. Er is geen vervolg verwacht. Het is dus een gesloten einde. Alle vragen zijn beantwoord. Hier is de stalker gevonden. Er is een heel goed einde waarbij alle 'positieve personages' samenkomen. Je komt alles te wetten wat je te weten moet.

    Dit type begin en einde komt vaak voor in misdaadverhalen. Het is dus een boek zoals veel andere.

     meningen

     quentin:ik vond het begin heel geslaagd. En dit was iets heel belangerijk voor het verdere verhaal want als ik een boek lees en het begin vind ik niet leuk dan heb ik het moeilijk om het verdere verhaal te lezen. Het begin in medias res maakt heel veel spanning aan en dat is natuurlijk leuk het verdere verhaal.                                                                                                                                                                   

    ik vind boeken met een gesloten einde leuker omdat ik niet graag een einde verzin. Dit was dus voor mij ook een goed einde. Het is ook een happy end en dat vind ik ook leuk omdat dat je dan gelukkig maakt.

    nathan:Het begin plaatste me in midden van de actie. Ik was meegenomen met de personages en kon mijn boek niet los laten. Het eindigd heel goed op een samenkomst tussen de personages. Er was actie tot heel laat in het boek.


    Lucas: Het verhaal begint goed, met wat inzicht in de gedachten van Manuel, waardoor de rest van het verhaal geschetst wordt.
    Het einde zit volgepropt met gebeurtenissen (niet ongewoon voor een thriller) maar stelde me teleur; het bleef een gevecht tussen Imke, Jette en Manuel hoewel de commissaris de zaak al opgelost had.

    25-10-2015 om 19:40 geschreven door schdwlpr  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.personages
    personages

    Het hoofdpersonage is Imke Thalheim, een vrij gekende schrijfster van misdaadromans, ze heeft een dochter: Jette, die met een woongroep leeft, en is getrouwd met een psycholoog: Tilo.

    Ze wordt aanbeden door Manuel; een professioneel stalker.

    Manueel is geobsedeerd door Imke, tot het punt dat hij moord begaat en haar dochter ontvoerd, meer over dat in het verhaal zelf.

    Een paar andere personages spelen een belangrijke rol: de commisaris, Bert Melzig, die zich aangetrokken voelt tot Imke en Merle, de vriendin van Jette.

    Er zijn ook heel wat nevenpersonages zoals de buizerd, de werkster (Bergerhausen) , Lukas (Jette's lief) en Alex (Manuel's baas).


     meningen
    quentin:ik vond dat de personnages heel goed uitgewerkt waren en ook heel goed gekozen. Ik vond het heel leuk dat de de auteur koos voor de beroemde schrijfster als slachtoffer omdat het dan lijkt dat ze bijna opgesloten zit in één van haar boeken.

    nathan:De personages hebben elk hun persoonlijkheid en manier van reageren. Bijna elk personage wordt precies besproken. Mijn lievelingspersonage is de stalker. Elk van zijn gedachten geven spanning. Imke Thalheim, de moeder van Jette, is ook een heel belangrijk personage.

    Lucas: Het is een zonde dat de schrijver niet inging op het verleden van Manuel en hem afschildert als een perfecte stalker wiens gevoelens alleen bovenkomen wanneer hij niet aan het stalken is.

    25-10-2015 om 19:37 geschreven door schdwlpr  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ruimte
    ruimte

     Het verhaal spelt zich voornamelijk af in Bröhl, een dorp in het westen van Duitsland, naast de Rijn.

    Het verhaal blijft meestal bij een paar plaatsen; Jette's nieuwe huis (een idyllische hoeve dat ze in het begin van het boek kopen), Imke's huis (een geïsoleerde molen) en Manuel's garage (waar hij werkt).

    De ruimte verandert pas wanneer Imke in sauerland(in het midden-westen van Duitsland) onderduikt om Manuel te vermijden.

    De ruimte staat vooral in functie van de sfeer van het verhaal: de isolatie van Imke's huis, de hoeve, die nadat de stalker opduikt angstaanjagend, gevaarlijk aanvoelt.

    Feth gebruikt bovendien het weer om sfeer te scheppen; wanneer Jette ontvoerd wordt is er onweer tot in Sauerland.



    meningen
    quentin:de ruimte werd volgens mij eveneens goed gebruikt. De auteur maakte situaties die ernstig waren nog ergerdoor gebruik te maken van de ruimte. Dat vond ik heel tof omdat je dan nog meer meleeft  met de personage en je wilt nog meer weten hoe het zal eindigen.

    nathan:Dit heb ik helemaal niet kunnen afleiden uit de tekst. Het was erg onduidelijk. Ik heb misschien een pagina gemist waarop dat geschreven was maar ik ben daar niet zeker van. Het is dus misschien mijn fout dat ik het niet gevonden heb.

    Lucas:Ik vond het een zonde dat de ruimte niet beter beschreven werd, vooral omdat het zo'n grote invloed heeft op het verhaal; alleen de elementen die bijdragen aan de sfeer worden beschreven (met weinig detail), hierdoor krijg je maar een beperkt beeld van de omgeving (iets dat vrij ergerlijk kan zijn in een thriller/detectiveroman).

    25-10-2015 om 19:33 geschreven door schdwlpr  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.tijd

    Tijd

    Dit verhaal is grotendeels in chronlogisch volgorde geschreven. Soms zijn er wel flashbacks waneer ze terugdenken aan wat er gebeurd is. Af en toe zijn er een soort flash forwards. Dit gebeurd waneer ze denken aan wat ze zullen doen. Dit is niet 100% zeker maar soms maakt het spanning omdat je niet weet of het echt zal gebeuren. Soms liet de auteur ons in de spanning bv. wanneer er een clifhanger was liet hij niet metten weten wat er zou gebeuren hij vertraagde de tijd een beetje zodat we het zeker niet saai vinden. Ook de tijd werd dus ook heel goed gebruikt door de auteur.

    meningen

    quentin:ik vond dat de tijd heel goed gebruikt werd omdat de auteur de tijd zo gebruikte dat het spanning maakte. Hij gebruikte flash forwards zodat je je afvroeg of dat echt wel zou uiktkomen. Voor mij mocht hij zelf nog meer flash forwards gebruiken maar dat is het enige wat ik kan zeggen dat ik misschien zou verbeteren.

     nathan:Ik vond dat de tijd niet zo goed besproken was. Ik wist gewoon dat het in het heden ergens gebeurt door de TV maar het was niet echt precies. Het is een beetje jammer dat dat niet duidelijk besproken werd.

    Lucas: Het verhaal had wat meer flashbacks kunnen gebruiken om het verleden van de personages wat te verduidelijken; er zijn namelijk vaak verwijzingen naar gebeurtenissen uit het verleden die niet uitgelegd worden.
    Die verwijzingen kunnen bij Jette verklaard worden doordat het een boek uit een reeks is, maar bij Manuel ontbreekt een verklaring

    25-10-2015 om 19:23 geschreven door schdwlpr  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.vertelperspectief

    Vertelperspectief

    In dit boek gebruikt de auteur vaak de belevende hij-zij perspectief. Soms veranderd hij van perspectief hij doet dit waneer het over een ander personage gaat. Dan gebruikt hij de belevende ik perspectief.  Hier doet hij dat wanneer het over Jette gaat bij al de andere personages gebruikt hij dus de belevnde hij-zij perspectief. Dit brengt veel variatie in het verhaal. Het zorgt ervoor dat de lezer het zeker niet saai vindt. Doordat het een belevende perspectief is brengt het veel spanning op omdat je het moment zelf mee beleeft met de personage. Dit was dus een goede keus van de auteur om het verhaal zo te schrijven.

     meningen

    quentin:ik vind het altijd heel fijn een verhaal te lezen met een verwisselende perspectief. Het zorgt ervoor dat ik het niet snel beu word. Dankzij die variatie had ik nooit zin om te stoppen. Ik had altijd zin om verder te lezen dus dan denk ik dat het wel geslaagd is.

    nathan:Er is een heel interessant vertelperspectief. Je hebt meerdere personen die vanuit hun belevenissen spreken. Ik had nooit zo een boek gelezen maar zal dat wel vaker lezen. Het enige nadeel is dat je vanaf het begin de stalker kent.

    Lucas: Ik vond het een vreemde keuze om alleen Jette het ik-perspectief te geven, het verhaal draait meer om Imke en Manuel, die allebei het hij/zij-perspectief hebben. 
    Ik vond het ook een zonde dat Manuel niet in het ik-perspectief stond, het schept een bepaalde afstand met het personage terwijl zijn gevoelens/gedachten vrij goed verwoord zijn.

    25-10-2015 om 19:18 geschreven door schdwlpr  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.spanning

    spanning

    Er is een intense spanning van het begin tot het einde. De auteur geeft informatievoorsprong aan de lezer tegenover het hoofdpersonage.Als je dit boek een soort spanning moet geven, dan is dat emotionele of psychologische spanning omdat je beter weet wat er gaat gebeuren dan de personages. Daardoor wil je de personages waarschuwen. Ook de gevoelens van elk van de personages is heel uitgebreid besproken. De lezer krijgt informatie over de stalker doordat er fragmenten van het verhaal, belevenissen van de stalker zijn. Er zijn meerdere personen die 'aan het woord' komen.

    meningen

    quentin:dankzij de spanning vond ik het boek heel leuk. ik lees altijd graag boeken met veel spanning.de auteur heeft mij zo geboeit met de spanning dat ik nooit wou stoppen met lezen.

    nathan:Ik vind dit boek erg spannend. Er gebeurt altijd iets. Als je van misdaadverhalen houdt, is dit boek echt een aanrader. De auteur heeft de spanning heel goed doorgegeeft door dat de fragmenten door verschillende personen beleeft worden.

    Lucas: Ik vind het boek niet spannend, de karakters zijn daarvoor te voorspelbaar, het draait namelijk allemaal om de acties van Manuel.
    In plaats van er een kat-en-muis spel tussen het onderzoek en Manuel te maken of Jette en haar vriendin bij het onderzoek te betrekken, blijft het bij een actie-reactie toestand tussen Imke en Manuel.

    25-10-2015 om 18:47 geschreven door schdwlpr  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)


    Archief per week
  • 19/10-25/10 2015

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs