Categorieën
  • Dessertjes! (2)
  • Hoofdgerechten (2)
  • Voorgerechtjes (1)
  • Inhoud blog
  • Geroosterde groenten
  • Mascarpone met speculaas... hmmmmm...
  • Welkom op mijn (bescheiden) kookblog!!
  • Milanese Macaroni
  • Provençaalse courgettesoep met rozemarijn
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Saskia's kookblog
    Mijn culinaire uitspattingen
    01-02-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Welkom op mijn (bescheiden) kookblog!!

    Wie mij al wat beter kent weet dat ik tot rust kom met mijn neus in de kookpotten!
    Als ik er de tijd voor heb probeer ik graag het één en ander uit, en toch wel vaak gesmaakt door mijn tafelgenoten.
    Het idee achter deze blog is het delen van mijn succesreceptjes met jullie. Misschien halen jullie hieruit wel wat inspiratie!

    Culinaire hoogstandjes moeten jullie hier niet verwachten, wel lekkere en afwisselende maaltijden die iedereen klaar kan maken.
    Smakelijk!

    Culinaire groetjes,
    Saskia

    01-02-2012 om 17:21 geschreven door Saskia  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    16-02-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Geroosterde groenten
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Dé vraag voor we onze inkopen gaan doen: 'Vlees, aardappeltjes en ... ???'
    Het hoeft niet moeilijk te zijn, gewoon een lekker stukje vlees (steak, gemarineerd kippetje, hamburger...) en daarbij enkele lekkere geroosterde groenten uit de oven!

    Dit recept is voor 4 personen



    Ingrediënten:
    - 1 ui (in grove parten gesneden)
    - 4 tenen knoflook (pellen maar in zijn geheel laten)
    - 1 aubergine in blokjes of grove stukken
    - 1 courgette in stukken
    - 2 wortelen in kleine stukjes (gaart minder snel dan de andere groenten)
    - 2 paprika's (kleuren naar keuze)
    - wat olijfolie
    - pezo
    - beetje fijngesneden verse basilicum
    - provençaalse kruiden

    Werkwijze:
    Verwarm de oven (grill stand) voor op 200°C.

    Verdeel de tenen knoflook over een braadslee (of diepe ovenplaat). De stukken ui en aubergine mogen er ook bij.
    Dan volgen de paprika, wortel en courgette. Sprenkel er een klein beetje olijfolie over.

    Schep de groenden om in de olie zodat dit wat verdeeld geraakt.
    Kruid met pezo en provençaalse kruiden. De basilicum houden we nog even apart.

    Rooster de groenten een 40-tal minuutjes, roer af en toe eens alles om. Houd in het oog wanneer de groenten exact zacht zijn. Dan zijn ze klaar. Zorg er wel voor dat ze niet plat worden want dat is ook niet lekker!

    Neem dan de groenten uit de oven en schep nog eens om. Verdeel over de borden, of serveer in een apart kommetje. Voor het serveren nog wat fijngesneden (of hele blaadjes) basilicum erover en klaar!

    Eventueel kan je nog een sausje of dressing voorzien voor bij het vlees.
    Aardappeltjes kan je koken, bakken, of zoals ik heb gedaan, eerst een beetje koken (niet helemaal gaar) en dan mee in de braadslee in de oven doen.

    Smakelijk!

    16-02-2012 om 20:33 geschreven door Saskia  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Hoofdgerechten
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mascarpone met speculaas... hmmmmm...
    Klik op de afbeelding om de link te volgen
    Dit is een gemakkelijk en lekker dessertje... niet naar de kalorietjes kijken echter

    Dit recept is voor 4 personen


    Ingrediënten:

    - 60 gr speculaaskoekjes
    - 200 gr mascarpone
    - 200 gr volle room (is echt het beste)
    - 35 gr fijne suiker (eventueel ook nog wat vanille-essence)


    Materiaal:
    Spuitzak (gemakkelijk zelf te maken door de punt van diepvrieszakje te knippen, maar ook goedkoop met verschillende mondstukken te vinden bij bv Blokker)

    Werkwijze:
    De room moet goed worden opgeklopt met de fijne suiker. Gebruik culinaure, volle room.

    Om de luchtigheid te kunnen blijven garanderen moet de mascarpone er voorzichtig doorgespateld worden. Doe dit wel grondig dat alles goed gemengd raakt.

    Mengsel in de spuitzak doen en ongeveer 1 uurtje in de koelkast leggen.

    Ondertussen kun je de speculoos al fijnmalen met bijvoorbeeld een vijzel of mixer.

    Na het koelen in de koelkast neem je een glaasje en leg je op de bodem een niet-gemalen speculaaskoekje. Spuit daarover een laagje mascarpone. Werk verder af in laagjes met de speculaaskruimels en mascarpone. Eindig met speculaaskruimels, het oog wilt ook wel wat!

    Smakelijk!!!!

    PS: de glaasjes zo snel mogelijk serveren, zet je het eerst nog in de koelkast voor een uurtje dan worden de kruimels 'wak'...

    16-02-2012 om 20:12 geschreven door Saskia  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Dessertjes!
    01-02-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Milanese Macaroni
    Klik op de afbeelding om de link te volgen In de traditionele versie van dit gerecht wordt als vlees ossentong verwerkt. Aangezien ik daar niet wild van ben, vervang ik dit door speblokjes
    Je kunt er echter voor kiezen toch de originele ingrediënten te gebruiken!

    Dit recept is voor 4 personen.


    Ingrediënten:
    - 100 gr. gekookte hesp
    - 100 gr. gerookte spekblokjes
    - 250 gr. champignons
    - 100 gr. bakboter
    - 2 el. bloem
    - 4 dl. kippenboullion
    - 4 el. tomatenpuree
    - 375 gr. macaroni (of andere pasta naar keuze)
    - pezo (peper en zout)
    - 100 gr. Parmezaanse kaas
    - 100 gr. gemalen Emmentaler
    - peterselie

    Werkwijze:
    Snij de hesp in fijne reepjes, kuis de champignons en snij deze in fijne schijfjes.

    Laat de boter smelten in een ruime pan (ik gebruik de wok) of braadpan. Strooi er de bloem op en voeg de hesp, spekblokjes en champignonschijfjes toe.
    Overgiet met de kippenboullion en voeg de tomatenpuree gelijk toe.
    Kruid een beetje met pezo, roer goed en laat 5 minuten doorkoken.

    Haal de pan even van het vuur, en voeg dan de 100 gr. Parmezaanse kaas en de 100 gr. Emmentaler toe aan de saus.

    Breng ondertussen water aan de kook in een pot met een beetje zout. Voeg de macaroni toe en laat koken volgens de aanwijzingen op de verpakking.

    Giet na de verstreken bereidingstijd van de pasta het water af en laat de macaroni uitlekken in een vergiet.

    Doe de pasta weer in de kookpot en overgiet met de Milanese saus. Goed roeren om de smaken te mengen.
    Werk af op het bord met fijngemalen peterselie en een beetje geraspte Parmezaanse kaas.

    Buon appetito!

    01-02-2012 om 00:00 geschreven door Saskia  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Hoofdgerechten
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Provençaalse courgettesoep met rozemarijn
    Klik op de afbeelding om de link te volgen






    Dit recept is voor 4 personen (of voor voor 2 personen = soep voor twee dagen )

    Ingrediënten:
    - 1 el. olijfolie
    - 1 kg courgettes (in blokjes gesneden)
    - 2 uien (grof in kwartjes gesneden)
    - 2 teentjes knoflook (gepeld natuurlijk)
    - 2 takjes tijm
    - 1 lauriersblaadje
    - 5 takjes platte peterselie
    - 1 takje rozemarijn
    - 1 liter groentenboullion
    - pezo (peper en zout)

    Eventueel ter versiering achteraf : een paar kleine takjes rozemarijn, wat parmezaanschilfers

    Werkwijze:
    Verwarm de eetlepel olijfolie in een grote kookpot. Fruit eerst de ui en knoflook en voeg dan de courgettes toe.
    Maak een kruidentuiltje van de tijm, rozemarijn, laurier en peterselie en voeg toe samen met de boullion.
    Voeg beetje pezo toe.

    Breng alles aan de kook met het deksel op de kookpot.
    Draai vervolgens het vuur lager en laat nog 10 minuten rustig pruttelen.

    Haal het kruidentuiltje uit de boullion.
    Pureer de courgettes, de ui en de look. Proef even en kruid nog wat bij indien nodig.

    Verdeel de soep over de borden, giet er een scheutje olijfolie over en versier met wat parmezaanschilfers en een takje rozemarijn.

    Hmmmmmmmm...

    01-02-2012 om 00:00 geschreven door Saskia  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Voorgerechtjes
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pannacotta
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    We bijten de spits af met een dessertje! En wat voor één?!...

    Dit recept heb ik op vraag van anderen al vaak doorgegeven, zelden vind je op restaurant een betere pannacotta (al zeg ik het zelf). Het leuke eraan is dat het niet zo moeilijk is te volgen, én dat je er gemakkelijk een extra touch aan kunt geven door verse (rode) vruchten of een lekkere coulis toe te voegen.


    Dit receptje is voor 4 personen.

    Ingrediënten :
    - 400 ml. vloeibare slagroom
    - 60 gr. fijne kristalsuiker
    - 1 vanillestokje
    - 2 blaadjes gelatine (4 gr.) 

    Voorbereiding :
    Week de gelatineblaadjes even in wat koud water terwijl je aan het recept begint.

    Werkwijze :
    Verhit de room in een steelpan op een niet te hoog vuur. Snij het vanillestokje open en doe de inhoud ervan er mee in. Zelf gebruik ik meestal vanille poedersuiker te koop in een potje in de winkel (meestal bij de bakproducten). 

    Wacht tot je damp van de room ziet komen, al is het maar lichtjes. Roer er dan de suiker door tot die is opgelost. Je voelt het wel wanneer de 'korrels' weg zijn tijdens het roeren.

    Zet vervolgens het vuur hoger tot de room tegen de kook aan is. Let op, niet laten koken! Dan neem je de pan van het vuur.
    Wacht één minuutje en voeg dan de goed uitgeknepen gelatineblaadjes toe.
    Stevig roeren om alles te mengen.

    Laat alles een vijf- tot tiental minuten tot lauw afkoelen en roer af en toe eens om te voorkomen dat er een 'vel' komt op het mengsel.

    Verdeel nadat je een laatste keer hebt geroerd (om de vanillepitjes goed te verdelen) de crème voorzichtig over 4 dessertpotjes. Laat ze tot kamertemperatuur afkoelen, dek dan af met huishoudfolie en zet ze minstens twee uur in de koelkast.

    Om na te gaan of de pannacotta na 2 uur goed is opgesteven : neem een potje uit de koelkast en schud zachtjes heen en weer. De crème mag niet meer mee gaan trillen. Voor het opdienen kan je ze op een bordje storten of in het potje opdienen. 
    Voor het storten breng je water aan de kook en giet je het in een hittebestendige kom of in een kookpot. Laat de potjes met pannacotta er max. 8 - 10 seconden in zakken (niet tot aan de rand), haal ze er daarna uit en zet omgekeerd op een bord. Schud zacht en wacht tot de pannacotta uit het potje valt. 

    Afwerken kan je doen met verschillende vruchten, mijn favorieten zijn framboosjes en aarbeien, en eventueel kan je er ook nog een coulis bij serveren van rode vruchten.
    Ter afwerking is een blaadje munt niet mis. Het oog wilt ook wel wat!

    Veel succes met dit heerlijke dessertje!

    01-02-2012 om 00:00 geschreven door Saskia  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
    Categorie:Dessertjes!


    Archief per week
  • 13/02-19/02 2012
  • 30/01-05/02 2012

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Mailinglijst

    Geef je e-mail adres op en klik op onderstaande knop om je in te schrijven voor de mailinglist.




    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs