nu kan ik geen punten geven omdat er nu oefenwedstrijden zijn ongeveer begin januari beginnen we weer met matchen !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Datum: donderdag 16 oktober 2008 Land / gebied: Verenigde Naties Religie: Soort:
Deze dag op initiatief van de Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO of Food and Agricultural Organisation) van de Verenigde Naties brengt tot uiting dat de aarde ruim voldoende voedsel voortbrengt om alle wereldbewoners elke dag een volwaardige maaltijd voor te zetten. Als we maar eerlijk delen!
Op 16 oktober, Wereldvoedseldag, vraagt de FAO jaarlijks wereldwijd aandacht voor voedselzekerheid in de wereld. In 2007 is het thema "The right to food".
De Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO of Food and Agricultural Organisation) van de Verenigde Naties is een organisatie die tot doel heeft om de honger in de wereld te bestrijden. Het hoofdkwartier van de FAO is gevestigd in Rome.
Op basis van cijfers van de FAO berekende Stichting WereldDelen hoeveel voedsel er per wereldbewoner momenteel beschikbaar is. Bij een eerlijke voedselverdeling zijn dat de volgende hoeveelheden per persoon per dag:
264 gram tarwe
269 gram rijst
268 gram mais
60 gram gerst
68 gram overige granen
145 gram aardappelen
313 gram wortel- en knolgewassen
25 gram peulvruchten
303 gram groenten
212 gram fruit
50 gram ruwe suiker
260 gram melk
57 gram vis
50 gram (keuken)olie
Wereldmaaltijden rond Wereldvoedseldag
Op tal van plekken worden Wereldmaaltijden georganiseerd, op basis van een eerlijke wereldvoedselverdeling. Ondermeer in: Den Haag, Twente, Munnekeburen, Amsterdam (div.), Enschede, Dordrecht, Den Bosch, Breda, Tilburg, Oss, Cuijk, Roosendaal, Bergen op Zoom, Eindhoven en Utrecht.
Juist de Wereldmaaltijd brengt tot uiting dat de aarde ruim voldoende voedsel voortbrengt om alle wereldbewoners elke dag een volwaardige maaltijd voor te zetten. Voedsel genoeg voor iedereen!
Bij een Wereldmaaltijd eet een persoon niet meer voedsel dan beschikbaar is bij een eerlijke mondiale voedselverdeling. Wie zich bij een Wereldmaaltijd een sober of karig maal voorstelt zal zich verbazen: het is een ruime, smakelijke en voedzame maaltijd die uit drie gangen kan bestaan!
Tijdens een Wereldmaalijd kan iedereen ervaren dat de aarde genoeg voedsel voortbrengt voor iedereen. Honger in de wereld is geen gevolg van gebrek, maar van ongelijke verdeling.
De voedsel- en landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) houdt bij hoeveel voedsel er wereldwijd wordt geproduceerd. De FAO schat in, dat de aarde zelfs genoeg kan opbrengen voor het dubbele van de huidige wereldbevolking.
In het Wereldmaaltijd-concept wordt aangeraden gebruik te maken van biologisch geteelde producten uit eigen regio en om importingrediënten zoveel mogelijk te betrekken via de eerlijke handel: producten met het Fair Trade- of Max Havelaar-keurmerk en producten uit de Wereldwinkel.
Vooral in de periode rond Wereldvoedseldag (16 oktober) worden op allerlei plaatsen in Nederland Wereldmaaltijden georganiseerd.
Het Wereldmaaltijd-concept
Het idee voor de Wereldmaaltijd werd in 2001 bedacht door Omslag, Werkplaats voor Duurzame Ontwikkeling, daarbij geïnspireerd door materiaal van Stichting WereldDelen. Sinds de introductie van de Wereldmaaltijd worden het hele jaar door op tal van plekken in het land Wereldmaaltijden georganiseerd. Het initiatief komt uit zeer uiteenlopende hoeken: van religieuze groeperingen, milieu-, ontwikkelings- en solidariteitsorganisaties, vrouwengroepen, woongroepen, studenten, gemeenten en festivalorganisatoren.
De ervaring leert dat vrijwel overal de verbazing overheerst over de grote hoeveelheid smakelijk eten die dagelijks voor iedereen beschikbaar blijkt. Als we maar eerlijk delen... De laatste jaren valt op dat ook steeds meer scholen de Wereldmaaltijd ontdekken als educatief project.