Inhoud blog
  • Draagkracht
  • Ecologische Voetafdruk
  • Proficiat!
  • Het Voedselprobleem
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Aardrijkskunde

    07-06-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Draagkracht

    Oplossingen voor het voedselprobleem?

    Tijdens de les moesten we verschillende getuigenissen lezen en dan besluiten stellen.

    Stelling 1 --> Van landbouw alleen kunnen de boeren niet leven
    Besluit 1--> Mensen worden landbouwer & bakker of landbouwer & kleermaker.
    ze verdienen niet genoeg aan één beroep dus zoeken ze een tweede of zelf derde.

    Stelling 2 --> De dorpelingen hebben genoeg eigen spaargeld om investeringen te doen (molen, vee, ...)
    Besluit 2 -->De dorpelingen verzamelen geld dat de vrouwen bijhouden omdat zij het minder snel zouden uithouden. daarna kunnen ze dat naar de bank brengen voor hogere intresten.

    Stelling 3 --> Iedereen voor zich is het motto van de boeren, want ze zijn concurrenten van elkaar

    Besluit 3 --> niet juist, de boeren gaan samenwerken en in groep investeren in bepaalde dingen.

    Stelling 4 --> Dorpsbewoners moeten hun ontwikkeling zelf in handen nemen
    Besluit 4 --> ze moeten zelf produceren maar ze kunnen daarbij geholpen worden door subsidies van de overheid.

    Stelling 5 --> De boeren protesteren omdat ze geen oplossing vinden voor hun probleem
    Besluit 5 --> Boeren werken samen en protesteren tegen het Europese subsidiesysteem.

    Stelling 6 --> Afrikaanse katoenboeren willen exporteren aan een betere prijs
    Besluit 6 --> De eigen bevolking verdient niet genoeg om zelf de katoen te kunnen kopen.

    FAO:

    Food and Agriculture Organization of the United Nations. Alle landen van de wereld zijn lid van het FAO. Het doel van het FAO is armoede en honger uitroeien.

    Oplossingen via nieuwe technieken:

    We zagen een fragment van Greenpeace. het ging over genetisch manipuleren van producten waarvan de grootste: Mais, katoen, koolzaad en soja zijn. Monsanto is de grootste producent van genetisch gemanipuleerd voedsel. De meeste van deze GGO's komen voor in Amerika, Brazilië en canada. Het grootste gevaar is dat we binnen een paar jaar geen gewoon voedsel meer kunnen kweken. En zijn we wel zeker dat er geen gezondheidsrisico aan vasthangt?

    Oplossingen via kleinschalige landbouw:

    Er zijn een paar voordelen aan het gebruik van kleinschalige landbouw.
    Het is veel productiever en efficiënter, men kan sneller produceren doordat het kleinere hoeveelheden zijn die moeten geoogst worden.
    Er is meer werkgelegenheid. Doordat de landbouw minder plaats inneemt zullen de omliggende steden kunnen groeien.
    Het is ook beter voor het milieu.

    07-06-2012 om 17:58 geschreven door Sander.Brugge  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (1 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ecologische Voetafdruk

    De ecologische voetafdruk:


    De ecologische voetafdruk is de oppervlakte aarde dat nodig is voor en persoon. in andere woorden: "Hoeveel neem ikzelf in beslag van de aarde?" om dat te berekenen word er rekening gehouden met factoren zoals landbouwgrond voor tarwe, bosgrond voor papier en hout, grasland voor vee. en nog veel meer.


    Te veel mensen op de wereld?:


    Oorzaken van het probleem


    In de 19de eeuw begon men al met de eerste voorspellingen over de bevolkingsgroei en de mogelijke problemen,Thomas Malthus voorspelde dat het aantal mensen plots zeer snel zou stijgen en dat het aantal voedsel linieair zou blijven doorlopen. met andere woorden: "dus dat we binnenkort in een voedselcrisis zouden komen." 

    De voorspelling van Malthus is niet uitgekomen, aangezien enkel in Subsaharisch Afrika meer honger is en in Latijns-Amerika, O & ZO Azië, Zuid Azië en in de industrielanden meer over is klopt de voorspelling niet.

    Vroeger was er te weinig voedsel om iedereen te voeden, vandaag is er voedsel in overvloed maar is het voedsel veel te duur voor sommige groepen.

    Enkele oorzaken van het voedselprobleem:

    - Grote groeilanden verbruiken te veel (China & India).
    - Brandstofprijzen stijgen.
    - Klimaatverandering zorgt voor slechte oogst.
    - Liberalisering van de landbouw
    - Exportgewassen als koffie, cacao, katoen en bloemen hebben fatale gevolgen voor de voedselzekerheid.

    De wereldvoedselmarkt:

    Globalisering: lokale economieën en maatschappijen worden opgenomen in één wereldomvattend wereld-systeem. 

    Frankrijk:

    Positie WS --> kern
    Kenmerken landbouw --> gesubsidieerde veeteelt met overschotten
    Problemen --> mest- & milieuproblemen
    Oplossingen --> kleinschalige landbouw

    Senegal:

    Positie WS --> periferie
    Kenmerken landbouw --> demping melkpoeder
    Problemen --> lokale boeren verliezen concurrentie
    Oplossingen --> coöperaties van boeren

    Brazilië:

    Positie WS --> semiperiferie
    Kenmerken landbouw --> productie soja
    Problemen --> uitputting gronden
    Oplossingen --> boeren zelf kaas laten maken

    07-06-2012 om 17:49 geschreven door Sander.Brugge  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    04-06-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Proficiat!
    Proficiat!

    Uw blog is correct aangemaakt en u kan nu onmiddellijk starten! 

    U kan uw blog bekijken op http://www.bloggen.be/sander_brugge

    We hebben om te starten ook al een reeks extra's toegevoegd aan uw blog, zodat u dit zelf niet meer hoeft te doen.  Zo is er een archief, gastenboek, zoekfunctie, enz. toegevoegd geworden. U kan ze nu op uw blog zien langs de linker en rechter kant.

    U kan dit zelf helemaal aanpassen.  Surf naar http://www.bloggen.be/ en log vervolgens daar in met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Klik vervolgens op 'personaliseer'.  Daar kan u zien welke functies reeds toegevoegd zijn, ze van volgorde wijzigen, aanpassen, ze verwijderen en nog een hele reeks andere mogelijkheden toevoegen.

    Om berichten toe te voegen, doet u dit als volgt.  Surf naar http://www.bloggen.be/  en log vervolgens in met uw gebruikersnaam en wachtwoord.  Druk vervolgens op 'Toevoegen'.  U kan nu de titel en het bericht ingeven.

    Om een bericht te verwijderen, zoals dit bericht (dit bericht hoeft hier niet op te blijven staan), klikt u in plaats van op 'Toevoegen' op 'Wijzigen'.  Vervolgens klikt u op de knop 'Verwijderen' die achter dit bericht staat (achter de titel 'Proficiat!').  Nog even bevestigen dat u dit bericht wenst te verwijderen en het bericht is verwijderd.  U kan dit op dezelfde manier in de toekomst berichten wijzigen of verwijderen.

    Er zijn nog een hele reeks extra mogelijkheden en functionaliteiten die u kan gebruiken voor uw blog. Log in op http://www.bloggen.be/ en geef uw gebruikersnaam en wachtwoord op.  Klik vervolgens op 'Instellingen'.  Daar kan u een hele reeks zaken aanpassen, extra functies toevoegen, enz.

    WAT IS CONCREET DE BEDOELING??
    De bedoeling is dat u op regelmatige basis een bericht toevoegt op uw blog. U kan hierin zetten wat u zelf wenst.
    - Bijvoorbeeld: u heeft een blog gemaakt voor gedichten. Dan kan u bvb. elke dag een gedicht toevoegen op uw blog. U geeft de titel in van het gedicht en daaronder in het bericht het gedicht zelf. Zo kunnen uw bezoekers dagelijks terugkomen om uw laatste nieuw gedicht te lezen. Indien u meerdere gedichten wenst toe te voegen op eenzelfde dag, voegt u deze toe als afzonderlijke berichten, dus niet in één bericht.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken over de actualiteit. Dan kan u bvb. dagelijks een bericht plaatsen met uw mening over iets uit de actualiteit. Bvb. over een bepaalde ramp, ongeval, uitspraak, voorval,... U geeft bvb. in de titel het onderwerp waarover u het gaat hebben en in het bericht plaatst u uw mening over dat onderwerp. Zo kan u bvb. meedelen dat de media voor de zoveelste keer het fout heeft, of waarom ze nu dat weer in de actualiteit brengen,... Of u kan ook meer diepgaande artikels plaatsen en meer informatie over een bepaald onderwerp opzoeken en dit op uw blog plaatsen. Indien u over meerdere zaken iets wil zeggen op die dag, plaatst u deze als afzonderlijke berichten, zo is dit het meest duidelijk voor uw bezoekers.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken als dagboek. Dagelijks maakt u een bericht aan met wat u er wenst in te plaatsen, zoals u anders in een dagboek zou plaatsen. Dit kan zijn over wat u vandaag hebt gedaan, wat u vandaag heeft gehoord, wat u van plan bent, enz. Maak een titel en typ het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks naar uw blog komen om uw laatste nieuwe bericht te lezen en mee uw dagboek te lezen.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met plaatselijk nieuws. Met uw eigen blog kan u zo zelfs journalist zijn. U kan op uw blog het plaatselijk nieuws vertellen. Telkens u iets nieuw hebt, plaats u een bericht: u geeft een titel op en typt wat u weet over het nieuws. Dit kan zijn over een feest in de buurt, een verkeersongeval in de streek, een nieuwe baan die men gaat aanleggen, een nieuwe regeling, verkiezingen, een staking, een nieuwe winkel, enz. Afhankelijk van het nieuws plaatst u iedere keer een nieuw bericht. Indien u veel nieuws heeft, kan u zo dagelijks vele berichten plaatsen met wat u te weten bent gekomen over uw regio. Zorg ervoor dat u telkens een nieuw bericht ingeeft per onderwerp, en niet zaken samen plaatst. Indien u wat minder nieuws kan bijeen sprokkelen is uiteraard 1 bericht per dag of 2 berichten per week ook goed. Probeer op een regelmatige basis een berichtje te plaatsen, zo komen uw bezoekers telkens terug.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met een reisverslag. U kan een bericht aanmaken per dag van uw reis. Zo kan u in de titel opgeven over welke dag u het gaat hebben, en in het bericht plaatst u dan het verslag van die dag. Zo komen alle berichten onder elkaar te staan, netjes gescheiden per dag. U kan dus op éénzelfde dag meerdere berichten ingeven van uw reisverslag.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met tips op. Dan maakt u telkens u een tip heeft een nieuw bericht aan. In de titel zet u waarover uw tip zal gaan. In het bericht geeft u dan de hele tip in. Probeer zo op regelmatige basis nieuwe tips toe te voegen, zodat bezoekers telkens terug komen naar uw blog. Probeer bvb. 1 keer per dag, of 2 keer per week een nieuwe tip zo toe te voegen. Indien u heel enthousiast bent, kan u natuurlijk ook meerdere tips op een dag ingeven. Let er dan op dat het meest duidelijk is indien u pér tip een nieuw bericht aanmaakt. Zo kan u dus bvb. wel 20 berichten aanmaken op een dag indien u 20 tips heeft voor uw bezoekers.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken dat uw activiteiten weerspiegelt. U bent bvb. actief in een bedrijf, vereniging of organisatie en maakt elke dag wel eens iets mee. Dan kan je al deze belevenissen op uw blog plaatsen. Het komt dan neer op een soort van dagboek. Dan kan u dagelijks, of eventueel meerdere keren per dag, een bericht plaatsen op uw blog om uw belevenissen te vertellen. Geef een titel op dat zeer kort uw belevenis beschrijft en typ daarna alles in wat u maar wenst in het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks of meermaals per dag terugkomen naar uw blog om uw laatste belevenissen te lezen.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken uw hobby. U kan dan op regelmatige basis, bvb. dagelijks, een bericht toevoegen op uw blog over uw hobby. Dit kan gaan dat u vandaag een nieuwe postzegel bij uw verzameling heeft, een nieuwe bierkaart, een grote vis heeft gevangen, enz. Vertel erover en misschien kan je er zelfs een foto bij plaatsen. Zo kunnen anderen die ook dezelfde hobby hebben dagelijks mee lezen. Als u bvb. zeer actief bent in uw hobby, kan u dagelijks uiteraard meerdere berichtjes plaatsen, met bvb. de laatste nieuwtjes. Zo trek je veel bezoekers aan.

    WAT ZIJN DIE "REACTIES"?
    Een bezoeker kan op een bericht van u een reactie plaatsen. Een bezoeker kan dus zelf géén bericht plaatsen op uw blog zelf, wel een reactie. Het verschil is dat de reactie niet komt op de beginpagina, maar enkel bij een bericht hoort. Het is dus zo dat een reactie enkel gaat over een reactie bij een bericht. Indien u bvb. een gedicht heeft geschreven, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze het heel mooi vond. Of bvb. indien u plaatselijk nieuws brengt, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze nog iets meer over de feiten weet (bvb. exacte uur van het ongeval, het juiste locatie van het evenement,...). Of bvb. indien uw blog een dagboek is, kan men reageren op het bericht van die dag, zo kan men meeleven met u, u een vraag stellen, enz. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.

    WAT IS DE "WAARDERING"?
    Een bezoeker kan een bepaald bericht een waardering geven. Dit is om aan te geven of men dit bericht goed vindt of niet. Het kan bvb. gaan over een bericht, hoe goed men dat vond. Het kan ook gaan over een ander bericht, bvb. een tip, die men wel of niet bruikbaar vond. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.


    Het Bloggen.be-team wenst u veel succes met uw gloednieuwe blog!

    Met vriendelijke groeten,
    Bloggen.be-team

    04-06-2012 om 17:12 geschreven door  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - ( Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het Voedselprobleem
    Inleiding:
    Hallo, ik ben Sander Brugge een vijfdejaars student van Visitatie en dit is mijn blog over het Voedselprobleem in de wereld en wat we er over zagen.

    Darwin's Nightmare:
    Darwin staat bekend om zijn evolutietheorie, die kennen we allemaal. De termen struggle for life en survival of the fittest komen ook van deze Charles Darwin.

    In de eerste blog hebben we het over "darwin's nightmare" en het voedselprobleem in de wereld. de wereld, mens, dier en natuur worden uitgebuit.
    enkele voorbeelden: 
     -  We kunnen op elk moment tomaten kopen in de supermarkt.
     -  Industriële manier waarop kippenn varkens en koeien worden vetgemest om zo snel mogelijk geslacht te worden is weining appetijtelijk.

    You are part of a big system:

    wij gaan in de eerste les dieper in op de vis uit het victoriameer, Afrika.daar komt nu bijna alleen maar nijlbaars voor omdat die daar ooit als een experiment in werd gedropt en nu alle andere vissoorten op eet. je zou denken dat dat niet erg is want de lokale bevolking heeft daar genoeg eten aan. maar niets is minder waar. er zijn allemaal multinationals rond het meer gekomen en de bevolking kan daar wel gaan werken maar alle goede vis en zachte delen worden daar geprépareerd en verscheept via grote vrachtvliegtuigen naar Europa. De bevolking zelf krijgt de slechte overschotten waaraan ze nauwelijks genoeg hebben. En zelf de vis gaan vangen is ook geen optie want het is verboden voor de lokale bevolking om daar te vissen.
    En dat alles is nog niet genoeg, nu zitten we ook met een vis overschot in Europa, en de vrachtvliegtuigen die de nijlbaars vervoeren gaan eerst naar afrika met, volgen de grote bazen helemaal niets, maar volgens de bevolking allemaal wapens.

    in de plaatselijke kampen is er alleen maar armoede, meeste vrouwen zijn er prostituees om nog wat geld te verdienen en de armoede is een vicieuze cirkel.  de regering van tanzania staat niet serieus tegen over het probleem want volgens hen zijn de nijlbaarsfabrieken een gelegenheid voor geld, werk en voedsel. daarom hopen ook vele burgers op oorlog want leger = goed loon en voedsel.

    Eigen mening:

    Ik ben tegen het feit dat de mensen zou uitgebuit worden en dagelijkds met de vis moeten werken maar er zelf alleen het afval van krijgen. Dat de regering er niets aan doet omdat het goed is voor de economie kan voor mij niet ze moeten meer aan de mensen in hun land denken dan aan hun geld. hoe ze het kunnen oplossen is door bijvoorbeeld een deel te verkopen voor de winst, en een deel houden voor de bevolking. Aangezien er toch een overschot is aan vis als nijlbaars kan dit niet zo een groot probleem zijn.

    04-06-2012 om 00:00 geschreven door Sander.Brugge  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)


    Archief per week
  • 04/06-10/06 2012

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs