Geef je e-mail adres op en klik op onderstaande knop om je in te schrijven voor de mailinglist.
Zoeken met Google
Zoeken in blog
Gedicht: Bewijzen
Ik wil me niet bewijzen waarom zal ik dat doen ik hoef me niet verantwoorden, ik kan doen wat ik wil ik hoef aan niemand wat te vragen, waarom dwingen zoveel mensen je daartoe, waarom zal ik angst hebben een fout te maken zijn we niet allemaal mens wie zonder fouten is werpen de eerste steen, mijn angsten werp ik af, mijn stress laat ik achter mij ik ben ik en als je dat niet zou bevallen, Dan is daar het gat van de deur.
08-02-2010
St.Jacobsvruchten
St.Jacobsvruchten
SINT-JACOBSVRUCHTEN m/CANNELONI v/GANZENLEVER & LARDO DI COLONNATA
Ingrediënten voor 4 personen:
- 12 verse sint-jacobsnoten uit de schelp
- druivenpitolie
- canneloni:
o 12 sneetjes rauwe ganzenlever
o 120 g rilette v/ganzenlever (ganzenlever, krokant spek & mascarpone)
o 8 sneetjes lardo di colonnata (vet v/d rug v/h varken)
o 30 g gekookte linzen de Puy
o 1 jonagold appel
o gepofte quinoa
o snuifje peper
o fleur de sel à la vanille Tahiti
o saffloerolie (distelolie)
- gelei & chutney v/groene appel:
o 250 g pulp v/groene appel
o 125 g water
o 2 g gellan
o 1,25 g agar (Texturas van El Bulli)
- ansjovismayonaise:
o 3 eetlepels mayonaise
o 10 g ansjovisfilets
- afwerking:
o blaadjes affila cress
o bloem v/ananassalie
Bereiding:
- mix de pulp v/groene appel m/h water
- duw het geheel door een zeef
- wat overblijft is de chutney
- doe het vocht samen m/d gellan & de agar i/e pannetje
- breng a/d kook & giet uit over een plateau
- snij i/reepjes, groot genoeg voor drie sint-jacobsvruchten
- maak v/d chutney een quenelle (een ovaalvormig hoopje)
- vul de sneetjes lardo op m/d rilette
- rol op tot een canneloni
- strooi de gekookte linzen, gepofte quinoa & de brunoise gesneden appel tussen de cannelonis
- rol de sneetjes rauwe ganzenlever op
- marineer ze met peper, fleur de sel & saffloerolie
- mix de mayonaise & de ansjovisfilets tot een gladde zalf & doe door een zeef
- bak de sint-jacobsvruchten kort aan i/druivenpitolie
- kruid m/peper & zout
- leg drie vruchten o/d gelei
- schik er de canneloni & rolletjes rauwe ganzenlever tussen
- leg de chutney & mayonaise er naast
- werk af m/e takje affila cress & ananassaliebloem
Beste Leden, vandaag een dag eerder het heerlijke recept van onze Top Kok Yasar.
Morgen, dinsdag, moet ik om 4 uur mn bed uit en denk niet dat het me lukt jullie dit heerlijke soepje toe te sturen!
Het is er
Vandaar dat ik het nu doe, let op.................hier komt ie....................
Bereiding
De
olijfolie in een pan verhotten en er de gepelde en gesnipperde ui in
fruiten.De prei schoonmaken en in smalle ringen snijden goed wassen en
laten uitlekken en aan de ui toevoegen en kort meebakken.De rijst
afspoelen,goed laten uitlekken en aan de groenten toevoegen.De
kalfsbouillon erbij schenken.Het laurierblad en de rozemarijn
toevoegen.Kruiden met peper,zout en nootmuskaat.De soep op een matig
vuur 20-25 min.zachtjes laten koken.De melk en de bloem goed mengen en
door de soep roeren en even aan de kook brengen.De eidooiers en de
yoghurt samen losroeren.De soep van het vuur halen en binden met de
eidooier-yoghurt.De rijstsoep nogmaals kruiden.na het serveren de
gewassen en fijngehakte munt door de soep scheppen.
Ik kan me nog van de wintersportvacanties met mn ouders herinneren dat
we regelmatig het volgende als voorgerecht kregen: Een bord met
heerlijk hete bouillon, waar men net voor het opdienen een rauw ei in
had laten glijden. Dat roerde je dan zelf, terwijl het in de hete
bouillon stolde, door de soep heen.
Heerlijk was dat. De soep moet alleen wel echt heet zijn als je hem
opdient. Ik heb dit nooit ergens anders gekregen dan in Zwitserland.
Lente Bouillon
Een variatie op de klassieke Duitse "Kraftbrühe mit Einlage". Heel feestelijk en vooral lekker.
Dit heb je nodig:
1 liter sterke (groenten-)bouillon
1 glas witte wijn
2 hardgekookte eieren
een paar snedes oud wit brood
3 eetl vers gesneden peterselie
zout en peper naar smaak
Warm de bouillon zachtjes op met de wijn en maak ze op smaak.
Snijd het brood in dobbelsteentjes en rooster ze licht in een droge koekenpan.
Hak de eieren fijn.
Meng het brood met de peterselie en de eierkruimels.
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen) Categorie:recepten voor de feestdagen
Mimosa Salade
Mimosa Salade
[Soort Gerecht: Salade, Bijgerecht, Voorgerecht]
Frisse Salde met een vleugje lente.
You need:
Zakje gemengde sla
klein blikje (1 persoons) groene erwtjes
bosje lente uitjes, gesnipperd en/of
een paar heel dun gesneden radijsjes
2 eetl amandelsnippers
2 tot 3 hard gekookte eieren, fijngehakt
Gesnipperde fijn tuinkruiden, diepvries of vers
vinaigrette
Meng de sla met de erwten, de uitjes en/of radijsjes, de amandelen en
besprenkel met wat lichte vinaigrette. Strooi de eieren en de kruiden
er over. Heerlijk bij wat licht gegrild vlees of vis.
Serveer met gerookte kip of wat plakken fricandeau voor een smakelijke lunch of voorgerecht.
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen) Categorie:recepten voor de feestdagen
Eier Zalm Salade
Eier Zalm Salade
[Soort Gerecht: Salade, Voor op Toast/Brood, Snack]
Een feestelijke salade die het het niet alleen goed doet bij de paas
brunch.
Serveer hem in (zweedse) snackcups op een feestje, in een schaaltje bij
de kerst of Paasbrunch, of maak er een lekker voorgerecht van met
knapperig getoastte boterhammen.
6 eieren
100gram gerookte zalm
verse dille
ca 3 el Mayonnaise
ca 1 el Japanse Wasabi-Mayonnaise
Japanse Wasabi Mayonnaise zit in kleine knijpflesjes en is Japanse
mayonnaise met wat wasabi gemengd. Niet zo scherp als de pure wasabi
pasta. Kan je er niet aankomen. Neem dan een extra eetlepel mayonnaise
en een mespuntje wasabi.
Kook je eieren hard. Snijd elk ei in de eiersnijder, draai het een
kwartslag en snijd het ei nog een keer. Zo krijg je snel mooie kleine
stukjes.
Snijd de zalm in reepjes en hak het groen van een paar takjes dille fijn.
Meng alle ingrediënten door elkaar. De salade moet smeuïg zijn, maar nag wel brokkelig.....
Zout en peper toevoegen zal niet meer nodig zijn, dat wordt al voldoende bijgedragen door de zalm en de wasabi.
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen) Categorie:recepten voor de feestdagen
Oeufs à la Mayonnaise voor passen
Oeufs à la Mayonnaise
[Soort Gerecht: Voorgerecht, Eiergerecht]
hardgekookte eieren , ca 1,5 per persoon
mayonnaise, ca 2 eetl per persoon
Optioneel:
dikke asperges uit pot
geraspte wortels
sterrekers
gesnipperde peterselie
plakken achterham
vers getoast witbrood
alfalfa
Ik was, toen ik lang geleden nog studeerde, met een vriendin in mijn
knalgroene "koekblik op wielen" (Renaultje 4, mijn eerste liefde qua
auto) aan het rondtrekken in Bretagne. We kwamen ergens een eenvoudig
restaurent tegen waar je omgerekend voor een 10 gulden een menu van de
dag kon krijgen. Wij dus naar binnen.
Het voorgerecht stond heel chique op de kaart als "Oeufs à la
Mayonnaise".
Wij benieuw. Het bleek het makkelijkste en lekkerste voorgerecht dat
ik ooit gegeten heb. Simpelweg hardgekookt ei met mayonnaise (maar wel
een goeie).
Ik maak het zelf wel eens als lunch- of voorgerecht. Maar ik kan het
natuurlijk niet nalaten om er iets van mijzelf aan toe te voegen. Vaak
gebruik ik een zelf gemaakte mayonnaise, of meng een beetje zure room
of yoghurt door pot mayo van een goed merk (dl bv, of miracle whip)
Ik schik bv de halve eieren op een bedje van geraspte wortel of alfalfa
en schep daar dan voorzichtig wat mayonnaise over. Bestrooien met wat
verse peterselie of sterrekers en voila, Je hebt een fris gezond en
heel makkelijk voorafje. Met een paar vers geroosterde, diagonaal
doorgesneden boterhammen ziet het er gelijk heel profi uit.
Gaan we helemaal voor chique? Nou dan schik je eerst wat dikke
asperges uit pot op een bordje, halve eieren er op, wat mayonnaise
saus, evt een beetje peterselie. Daar kan je voor groot publiek mee
voor de dag komen! Met een paar plakken goede ham erbij en vwat verse
toast serveer je in no-time een stevige lunch.
En iedereen maar denken dat je uren moeilijk hebt lopen doen in de keuken
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen) Categorie:recepten voor de feestdagen
Snelle Linzensoep
Snelle Linzensoep
[Soort Gerecht: Snelle soep]
1 blikje bonduelle linzen
ca 100 gram gesneden ui
ca 100 gram spekblokjes
1 zonnatura bouillonblok
ca 1 liter water
kruiden:
peper naar smaak
pas op met zout want het spek en het bouillonblokje zijn al zout zat
lavas, verse peterselie
optioneel
een rest gekookte aardappel en/of
wat geraspte wortel en/of
handje soepgroente en/of
wat stukken tomaat
etc etc
Doe de linzen in een vergiet en spoel ze even af en laat ze uitlekken.
BAk ondertussen de spekblokjes met de uien. Voeg als de blokje beginnen
te bruinen de linzen toe. Roer even lekker door en doe er dan het water
het bouillonblok en de lavas bij en eventueel de rauwe groente.
Laat even lekker pruttelen. Dan mag evt de aardappel er bij en
maak je de soep fijn met de staafmixer. Maak op smaak met peper en wat
vers gesneden peterselie.
Dit is een makkelijke soep voor als je plotseling gasten krijgt. Je
moet dan wel een paar dingen in de (ijs)kast hebben staan: ONTVELDE
TOMATEN in blik of een pak kant en klaar DOORGEDRAAIDE TOMATEN
(pommodori passati), versgesneden of diepvries PETERSELIE en BIESLOOK,
CREME FRAICHE+ SLAGROOM, of wat magerder is UMER of een combinatie van
magere yoghurt en slagroom.
Ontvelde tomaten door de passe vite draaien. Doe de tomatenbrij in de
pan en verwarm deze. Evt met water verdunnen tot juiste dikte verkregen
is. Klop de slagroom met wat suiker en roer de zure room erdoor. Roer
de helft van het roommengsel, of als je voor de magere variant kiest
het yoghurt mengsel of de umer door de soep. Maak op smaak met wat zout
en peper en evt nog wat suiker als de soep te rins is. Serveer in bord
met in het midden een dot van het restant roommengsel en daarop een
lepel groene kruiden. Heel lekker met croutons, crostini of
knoflookbrood. 's-Zomers ook heel goed als koude soep te eten.
Dit is weer zo'n soep die de indruk geeft dat je enorm hebt lopen zwoegen!!!!! Het
lijkt met elkaar in tegenspraak om groenten bouillonblokjes en vlees te
gebruiken. Het is echter zo dat dit de enige zijn waar geen chemishe
troep zoals smaakversterker in zit.
Aan de slag: Breng 1 liter water aan de kook met 2
groentenbouillonblokjes. Druk uit de verse worst balletjes boven het
kokende water (zo krijg je de makkelijkste en lekkerste ballen).
Als ze 5 minuten gekookt hebben zet je het gas laag en voeg je de
gezeefde tomaten toe. Goed doorroeren. Roer nu de kruiden en de room
erdoor. De soep mag nu niet meer koken! Ik gebruik altijd de
goedkoopste pakjes langhoudbare room voor mijn soepen en sauzen. Kost
een fractie van al dat "cullinaire spul". Het mag dan alleen niet meer
koken.
Maak de soep op smaak met evt wat zout(herbamare), een scheutje azijn en peper uit de molen. Dien de soep op met lekker vers stokbrood.
Om
je familie te overtuigen dat je uren voor deze soep hebt moeten zwoegen
alleen nog een pakje zweetdruppeltjes voor op je
voorhoofd....................
200 gram chinese groenten gesneden (kool, tauge, sperciebonen, prie, paprika)
ong 750 ml water
1 zonnatura groenten bouillon blokje
ong 225gr pinda kaas
ong 200 ml cocosmelk
zout
citroensap
ketjap
rode pepersaus
Roerbak de groenten in wat olie. Voeg dan het water en het
bouillonblokje toe. Als dat is opgelost roer je de pindakaas er door.
Even laten koken. Voeg nu de cocosmelk toe en maak de soep op smaak met
citroensap, zout, ketjap, rode pepersaus(of sambal).
Serveertips Elke kop bestrooien met wat gefruitte uitjes. Met stokbrood lekker als maaltijdsoep.
We zaten in "het huisje" in Brabant, of eigenlijk: We lagen. Het was rond Kerstmis en
het had vacantie moeten zijn maar we hadden allemaal griep, alleen Tymon, mijn oudste zoon niet. En toen kwam
de familie "Nightingale" ons gelukkig redden. Deze soep heeft daar zeker toe bijgedragen.
Blondeer twee grote gesneden UIEN en BOTER of OLIE en een klein lepeltje BLOEM
met evt wat KNOFLOOK. Voeg (GROENTEN)BOUILLON toe en voor het opdienen een glas WIJN
(rood of wit, kan allebei). Op smaak maken met zout en peper en evr een scheutje aceto
balsamico. In de kop GERASPTE KAAS toevoegen. Lekker met stokbrood en een glas
wijn.