Geef je e-mail adres op en klik op onderstaande knop om je in te schrijven voor de mailinglist.
Zoeken met Google
Zoeken in blog
Gedicht: Bewijzen
Ik wil me niet bewijzen waarom zal ik dat doen ik hoef me niet verantwoorden, ik kan doen wat ik wil ik hoef aan niemand wat te vragen, waarom dwingen zoveel mensen je daartoe, waarom zal ik angst hebben een fout te maken zijn we niet allemaal mens wie zonder fouten is werpen de eerste steen, mijn angsten werp ik af, mijn stress laat ik achter mij ik ben ik en als je dat niet zou bevallen, Dan is daar het gat van de deur.
13-05-2014
wordt
een fijne worst koop je bij de hema lekker joch en nu maar smullen
De oven voorverwarmen op 200°C. Strooi de paneermeel in een beboterde springvorm (Ø 20 à 22 cm). Splits de eieren. Roer de ricotta, de eierdooiers, de kruiden, de Parmezaanse kaas, het zout en de versgemalen peper in een kom door elkaar. Klop de eiwitten stijf, schep ze door het kaasmengsel en schep dit over in de vorm. De Italiaanse kaastaart in het midden van de oven goudbruin en gaar bakken in ± 50 minuten. Laat de taart ± 1½ uur afkoelen en snij hem dan in puntjes
Zet één nacht van tevoren de bruine bonen in een pan met ruim water. Laat ze weken tot de volgende dag. Giet het water af en doe zoveel water erin zodat de bonen onder staan. Breng dit aan de kook en laat het op zacht vuurt ongeveer 2 uren koken. Laat daarna de bonen uitlekken. Houd 1 dl van het kookvocht apart. Snijd de paprikas in vieren, haal de zaadlijsten eruit, was de paprika en snijd hem in reepjes. Haal de steeltjes van de lomboks, verwijder eventueel de pitjes en snijd de lomboks in ringen. Maak de prei schoon maar haal niet al het groen weg. Was de prei en snijd hem in dunne ringen. Was de selderie en snijd die zeer fijn. Pel de uien en de knoflook, snijd ze zeer fijn en fruit deze in de margarine glazig. Voeg het gehakt toe en fruit dit totdat het gehakt rul is geworden. Fruit dan mee de reepjes paprika, gesneden lomboks en prei. Fruit dit niet te lang want de groenten mogen niet te gaar zijn. Voeg dan in gedeelten de bruine bonen toe en 1 dl van het kookvocht. Kruid het op smaak met zout en peper en strooi de selderie erover. Serveer de bruine bonenschotel met warme rijst en sambal tomaat.
Voor de vegetarische variante: Laat het gehakt eruit en bereid hetzelfde als hierboven beschreven.
Ingrediënten 1 ui , fijngesnipperd 2 teentjes knoflook , uitgeperst 2 rode lomboks , fijngemalen 25 gr. verse soepgroenten (uit een pakje) 1 prei , fijngehakt 3 grote champignons , in plakjes gesneden 1 eetl. wijnazijn 1 kippenbouillonblokje 4 eetl. tomatenpuree versgemalen peper naar smaak wat citroensap 1 eetl. suiker of meer 1 eetl. bloem , aangelengd met wat water een scheutje witte wijn wat boter of margarine
Bereiding Fruit in boter of margarine het fijngesnipperde uitje , de uitgeperste teentjes knoflook , de fijngehakte prei en de in plakjes gesneden champignons , de gemalen lomboks en soep- groenten. Los in heet water het bouillonblokje op , voeg hieraan toe de tomatenpuree en een klein scheutje citroensap. Voeg de suiker toe , een snufje versgemalen peper , wijnazijn en meng alles goed door elkaar. Maak de saus intussen heet , roer er de aangelengde bloem door en maak op smaak af met een beetje witte wijn.
Deze saus smaakt heerlijk bij de Pangsiet, Lumpia of Foe Yong Hai
Haal de krop sla uiteen, was de bladeren en dep ze droog. Meng zout, peper en chilipoeder. Stapel de slabladeren op elkaar en bestrooi ze stuk voor stuk met wat van het kruidenmengsel. Snijd een stapel van 5-6 bladeren overdwars in reepjes van 3 cm.Doe de gekruide reepjes sla in een grote slabak. Hak de tomaten en komkommer, voeg ze aan de sla toe en schud het geheel zachtjes om Snijd de helft van de ui in dunne ringen. Hak de andere helft grof en schep deze ook door de salade. Rooster het korianderzaad in een droge pan en stamp het daarna grof in een vijzel. Meng ook door de salade en bedruppel met het citroensap. Leg de uiringen op de salade. Haal de chilipepers af (indien gebruikt), verwijder de pitjes en snijd de pepers in ringetjes van 5mm; strooi ze over de salade. Koel de salade in de koelkast en bestrooi voor het serveren met paprikapoeder.
Tips: Dit recept is lekker gekruid. Daarom is het goed om er wat brood bij te serveren!
Bereiden Snijd het vlees in kleine dobbelsteentjes. Pel het knoflookteentje en pers het uit. Maak de wortels schoon en snijd ze in plakjes. Pel de uien en snijd ze in ringen. Shil de krieltjes en halveer ze, of snijd ze in vieren. Verhit de okie in een pan of wok. Braad daarin de blokjes vlees met knoflook in ca.5 min lichtbruin. Giet het overtollig vet af en bestuif het vlees met bloem. Braad het nog 1 min en roer het vlees steeds goed door. Voeg uien, wortels en bouillon toe. Breng aan de kook en roer steeds goed door. Voeg , zodra de vloeistof iets is ingedikt, tijm en laurier toe. Laat met een deksel op de pan ca 15 min pruttelen. Schep de krieltjes erdoor en laat nog eens 20-30 min zachtjes koken tot het vlees en de krieltjes zacht zijn. Breng op smaak, bestrooi met peterselie en serveer.
Serveer hierbij als voorgerecht een bonte salade met croûtons en als nagerecht stoofpeertjes met een bolletje ijs.
Horiatikisalata (Griekse boerensalade) Voor 4 personen
Dit is het meest bekende Griekse gerecht - dankzij de taverna-eigenaars door het hele land. Desondanks is het erg lekker wanneer het als onderdeel van de mezethes of als bijgerecht of als een aparte gang geserveerd wordt.
Ingrediënten 1 groene paprika, zaad en zaadlijsten verwijderd, in ringen gesneden 1 middelgrote ui, gepeld en in dunne plakken 350 g tomaten, in dunne partjes gesneden 1 middelgrote komkommer, in dikke plakken en vervolgens in kwarten gesneden 100 g feta, zeer dun gesneden 75 g zwarte olijven dressing 6 eetl. olijfolie zout vers gemalen peper 1 eetl. gedroogde oregano
Bereiding Doe de paprika, ui, tomaten en komkommer in een schaal. Sommige mensen dienen deze salade in kleurige laagjes op, anderen mengen alles door elkaar - de keuze is aan u. Schik er de kaasplakjes en olijven bovenop. Breng de olie op smaak met zout, peper en de gedroogde oregano en druppel de dressing over de salade.
Bereiding De tomaat en paprika wassen en in niet te kleine stukken snijden De komkommer schillen en in plakjes snijden. De ui schoonmaken en in halve ringen snijden. Dit in een slakom doen. Olijfolie en azijn erover gieten, zout erover strooien. Alles goed met twee vorken door elkaar schudden, zodat de olijfolie, de azijn en het zout goed verdeeld worden over de salade. De feta in het midden boven op de salade leggen en daarover wat oregano strooien. De olijven rondom de salade leggen.
Bereiden Doe de slamelange in een kom. Was de komkommer, halveer hem in de lengte, verwijder met een lepel de zaadjes en snijd hem daarna in schuine plakken. Snijd de uien in dunne ringen en de gewassen tomaten in partjes. Verdeel de komkommer, ui, tomaat en olijven over de slamelange en verkruimel de feta er boven. Roer de rozemarijn en olijfolie door elkaar en breng op smaak met zout en versgemalen peper. Besprenkel de salade met de gekruide olie.