Als Toekomstige leerkracht natuurwetenschappen en aardrijkskunde vind ik wetenschappen zeer interessant en belangrijk, één van de fundamentele onderwerpen in biologie is de evolutietheorie.
Evolutietheorie is niet een van de makkelijkste lessen om te geven, wegens dat de effecten van evolutie niet dagelijks zichtbaar maar zijn maar over honderd tot wel duizend jaren zichtbaar.
Hoe zou een leerkracht best met de lessen evolutie en zijn complicaties mee omgaan?
01-04-2019
Misschien andere vakken inschakelen?
Zou het misschien ook interessant zijn om andere vakken in te schakelen, zodat leerlingen het hele verhaal horen van begin tot nu?
Bijvoorbeeld tijdens de lessen aardrijkskunde het ontstaan van de aarde en levende organisme op aarde uitleggen.
Of tijdens de lessen geschiedenis wanneer het over secularisering van het westen gaat misschien ook Darwin te bespreken toen hij zijn boek publiceerde, die veel positieve aandacht kreeg maar ook veel negatieve kritiek kreeg. En dat zijn boek tot vele debatten leidde omdat zijn theorie in strijd was met de scheppingsleer
Dit kan ervoor zorgen dat leerlingen, door het meer informatie krijgen en meer open staan voor andere ideeëndie niet overeen komen met die van hun
Sinds de evolutietheorie niet overeenkomt met de scheppingsverhalen die bepaalde leerlingen in geloven kunnen de lessen bepaalde discussies opwekken. Om dit te voorkomen moet de leerkracht best wel oppassen, want elk leerling is anders met elk hun eigen meningen, ervaringen en religie.
Het is ook best wel moeilijk voor zeer religieuze leerlingen om een heel uur of twee naar een leerkracht te luisteren die iets probeert uit te leggen waarin ze helemaal niet in geloven.
Hoe gaat een leerkracht best met dit om?
Op de website talkorigins vond ik een paar tips over het debatteren met creationisten. volgens Eugenie Scott een Amerikaanse biologische-antropologe, heeft debatteren over de theorie van evolutie geen nut sinds meeste mensen weinig tot geen voorkennis hebben over dit onderwerpen en alles kort uit te leggen niet mogelijk is. Volgens haar stellen creationisten vaak ook simplistische argumenten die een grote hoeveel tijd innemen om weer te leggen.
Meeste mensen zeggen dat het misschien interessant zijn om leerlingen ervoor of nadien de kans te geven om hun meningen te zeggen, maar dan moet de leerkracht wel oppassen dat het geen debat wordt tussen de leerlingen maar een open conversatie.
Hoe begint best een leerkracht met de evolutietheorie uit te leggen?
Evolutie is namelijk een complex onderwerp die jongeren zich moeilijk kunnen inbeelden. Leerkrachten beginnen meestal vanuit de leefwereld van jongeren, hoewel het hier wat moeilijker is. Omwille dat meeste jongeren van de evolutietheorie zeer weinig van gehoord hebben, het enige dat ze misschien gehoord hebben is dat ze afstammen van apen. Wat ook fout is want we zijn namelijk apen.
Volgens Patrick Reygel is dit een vraag die niet zelden gevraagd wordt aan wetenschappers omdat ouders ook het niet makkelijk vinden om de vraag 'van waar komt de mens' te beantwoorden. Meestal geven ze een antwoord die overeenkomt met hun religie. Als leerkracht lijkt me het zeer lastig om hiermee te beginnen. Op een blog in quora werd er gevraagd hoe christelijke biologie leerkrachten zich voelen wanneer ze les geven over de evolutietheorie. Meeste leerkrachten geven dan in het begin van de les uitleg dat er een groot spectrum van antwoorden zijn voor de vraag 'van waar komt de mens' en dat de komende lessen het wetenschappelijke antwoord is. Andere leerkrachten vermijden de evolutie van de mens geven liever de evolutie van andere dieren als voorbeeld.
Kinderen zijn op school om kennis op te doen. Daar horen ook wetenschappelijke inzichten bij. Daarom leren ze verschillende theorie's zoals: zwaartekracht, arbeid en elektriciteit.
Evolutietheorie hangt ook samen met groot aantal andere biologische waarnemingen, en die ze ook verklaart. Bij het bestuderen volgens de wetenschappelijke methode leren ze ook alles bevragen, durven experimenteren en zelf conclusies trekken. Wat voor mij zeer de beste manier is om het universum waarin we leven te beschrijven.
De evolutietheorie is het wetenschappelijk antwoord van de evolutie van leven en de verscheidenheid aan soorten op aarde via 3 concepten: genetische variatie, voortplanting en natuurlijke selectie.
Charles Darwin en Alfred Russel Wallace worden beschouwd als de belangrijkste grondleggers van de evolutietheorie, Darwin zette zijn verklaring van zijn ontdekking uiteen in zijn boek' On the origin of species by means of natural selection, or the preservation of favoured racesin the struggle of life. Al vrij kort nadat dit boek in de 19 eeuw verscheen, werd de evolutietheorie binnen de wetenschappelijke wereld algemeen aanvaard als verklaring voor het ontstaan van soorten, inclusief de mens. Hoewel Darwin geen verklaring kon vinden voor het bestaan van natuurlijke variatie. De theorie werd vervolgens vervolledigd door genetica.