Waarom sociaal zijn toch zo onwaarachtig moeilijk is ....
31-03-2014
Wie ben ik...
Als ik hier toch alles ga neerschrijven, denk ik dat het wel nuttig is om mezelf even kort voor te stellen.
Omdat mijn probleem een probleem is van alle tijden, en dus ook alle leeftijden kies ik er bewust voor om mijn eigen leeftijd nog even achterwege te laten. Laat het me zo stellen dat ik geen tiener, noch twintiger nog gepensioneerde ben ;-).
Ik heb twee zoons, een hele lieve begripvolle man en een huisje waar nog veel werk aan is. Ik hou van dieren, van groen, van kleur, van de kleine dingen in het leven, van stilte, van muziek, van films, van zwart en wit, van zingen, van schrijven, lezen, filosofie, psychologie, schilderen, en zoveel meer...
Ik heb een hekel aan apathie, onverschilligheid, egoïsme, oogkleppen, spinnen, muggen, hypocrisie....show.
Ik zeul een zware rugzak met me mee, mijn jeugd was allesbehalve rooskleurig, en hoewel ik me daar niet achter weg wil steken, heeft het me toch gemaakt tot wie ik ben. Hoe graag ik ook wil veranderen, het verleden wist men niet uit, ik leef in het nu, of dat probeer ik toch echt wel te doen. Maar dat neemt niet weg dat wat vroeger is gebeurd, me soms wel parten speelt in het nu. Al dan niet bewust/onbewust.
Ik heb geen vrienden, of toch niet wat je noemt "beste vrienden". Ik heb er ooit gehad, dat wel, maar door de jaren heen zijn vriendschappen verwaterd, wegen gescheiden, ... In de jaren dat ik het echt heel moeilijk had, en eigenlijk echt depressief was, heb ik zelf ook afstand genomen van bepaalde mensen, omdat ik er toen gewoon geen zin in had, hoe gek dat je wanneer je mensen het hardst nodig hebt, je ze precies nog het hardste wegduwt. Maar het zij zo....de klok draai ik niet meer terug. Ik neem mijn verantwoordelijkheid op en weet dat het niet altijd aan de anderen lag, het moet van twee kanten komen, en sommigen hebben me heel veel gegeven, maar ik had niks meer om terug te geven, en het heeft te lang geduurd, veel te lang....dus geen verwijt naar zij die zijn gegaan.
Ik ben er al twee jaar door, echt door, ik zing en dans en spring, ik zie er opnieuw goed uit, ik geniet, ik ben blij dat ik leef. Echt waar, ik voel me niet alleen mama of dochter of zus, maar ook echt opnieuw vrouw, en heb sinds enige tijd het gevoel dat mijn leven nu nog maar pas is begonnen, echt begonnen. Alsof ik nu pas de kracht gevonden heb om het kind in mij los te laten, met alle puurheid en drama dat daar aan verbonden was, evenzo ook het egocentrisme dat daar onlosmakelijk aan verbonden was.
Begrijp me niet verkeerd, een deel van het kind in mij zal eeuwig voortbestaan, en dat wil ik ook zo, maar dan ietwat gecontroleerder ;-).
Ik maak me de bedenking, is een volwassene eigenlijk "een kind onder controle" ?
Soit, daar wou ik nu niet over schrijven, ik wou wat vertellen over mezelf.
Dus ja, ik kom van ver, maar ik ben er nog lang niet. Ik hoef er ook niet nu te zijn, ik heb nog een lang leven voor me, maar om daar tenvolle van te genieten zou ik toch graag een aantal zaken willen veranderen. Ik ben bang van mensen, veel mensen. Zolang ik met iemand alleen ben, gaat alles vrij goed, ik ben een open boek dat dolgraag wil gelezen worden, en ik kan tetteren zoals de meeste vrouwen dat kunnen ;-). Maar zodra er een derde, vierde, enz. persoon bijkomt, loopt het fout. En eigenlijk ben ik nu niet helemaal eerlijk, want zoals je kon lezen in mijn eerdere bericht, had ik het best al héél moeilijk met die ene mama voor mijn neus. Ik zal het anders stellen, bij mensen die ik al enige tijd ken, kan ik helemaal mezelf zijn. Maar nieuwe mensen, of mensen die ik amper ken...dat is een ramp. En laat het nu net het geval zijn dat al de mensen die ik de afgelopen jaren heb leren kennen, dat ik die nauwelijks ken, ookal heb ik ze al tientallen keren ontmoet...ik geraak niet door mijn eigen muren heen.
Ik lijk vreselijk introvert en verlegen, maar anderzijds ben ik de zotste doos uit onze familie...ik zit vol tegenstrijdigheden. Ik ben erg onzeker, maar tegelijkertijd ook heel zelfzeker, ik ben geen katje om zonder handschoenen aan te pakken, en binnen vertrouwde muren durf ik hard op tafel slaan als het om mijn mening gaat, maar daarbuiten....ben ik niks. Toch raar....
De school (waar mijn jongens heengaan) heeft een eigen facebookpagina, daar worden allerlei onderwerpen aangehaald, en ook vaak hele discussies gevoerd. En daar laat ik me helemaal gaan, klinkt het niet dan botst het maar, ik zeg mijn gedacht en ga voor mijn idealen. Ben dan ook al gevraagd voor de ouderraad, maar nee, ho maar, dat is een duizendtal stappen te ver! Zo contradictisch, het is gewoon niet logisch. Hier veilig achter mijn computerscherm...hier gaat het allemaal heel vlot, ik ben wie ik ben, en kom er voor uit, maar eens de voordeur achter me dicht slaat, is het gedaan, dan verdwijn ik.
Deze morgen bracht ik zoals elke morgen de kinderen naar school. Terwijl ik meestal onmiddellijk terug vertrek, besloot ik vandaag om op de speelplaats te blijven tot het belsignaal. Een mama van een goede vriend van mijnen oudste stond daar helemaal alleen aan de zijkant van de speelplaats, en ik besloot om erbij te gaan staan. Zei vriendelijk hallo, en dat was het dan, ik stond er maar te staan. Zij begon te praten over koetjes en kalfjes, en ik luisterde wel maar wist amper wat ik terug moest zeggen, het bleef dus vrij stil van mijn kant uit. Even later kwamen er nog twee mama's bijstaan, en het hek was van de dam, ze praatten en lachten, en ik ... wist met mezelf geen blijf, zat wat met mijn handen in zakken te prutsen, keek eens naar mijn gsm, observeerde de spelende kinderen, ik was druk in mijn hoofd maar nam op geen enkele manier nog deel aan de sociale interacties. Redding was nabij, de bel ging!!!
Knuffel en zoen voor de oudste, die zijn boekentas kwam halen, en dat was het dan weeral, dacht ik... Maar niets is minder waar. Het hekje waardoor ik normaal naar buiten kan, om naar de parking te gaan, was reeds op slot, waardoor ik verplicht was om langs de grote poort naar buiten te gaan (en een grote omweg te maken). Bijgevolg liep ik een hele tijd zo'n anderhalve meter achter die andere mama's aan, die nog steeds volop aan het kletsen waren en geen koetjes en kalfjes-gedoe meer, maar echt privézaken. Nou ja, een hele tijd, in werkelijkheid maar twee à drie minuten hoor maar naar mijn gevoel was het een eeuwigheid!! Op een gegeven moment liepen ze dan rechtdoor, terwijl ik het hoekje om moest, om terug naar de parking te geraken, ik hoorde een stemmetje dat zei "Zeg nu alsjeblieft nog dag tegen die mama's!!" maar nee, ik kon het niet over mijn lippen krijgen, met mijn ogen naar de grond starend, liep ik het hoekje om en begaf me naar mijn auto. Toen ik even later van de parking reed, stonden ze nog steeds te praten aan de kant van de weg, ze zagen er vrolijk uit...
De tranen sprongen in mijn ogen, onmacht, waarom kan ik nu niet gewoon gewoon doen....
Toen ik terug thuis was, wou ik de volgende vraag op facebook zetten "bestaan er socialisatielessen voor volwassenen?"...maar deed het niet, toen ging ik googelen en kwam ik alleen maar terecht bij hondenscholen en puppylessen...tja, ik ben allesbehalve een hond...en toen kwam het in me op ; ik start een blog!! Misschien kom ik zo wel in contact met mensen die het begrijpen, of mensen die het niet begrijpen maar wel willen begrijpen, of gewoon respecteren, of gewoon...gewoon mensen...een eerste stap naar sociale contacten....
We hebben om te starten ook al een reeks extra's toegevoegd aan uw blog, zodat u dit zelf niet meer hoeft te doen. Zo is er een archief, gastenboek, zoekfunctie, enz. toegevoegd geworden. U kan ze nu op uw blog zien langs de linker en rechter kant.
U kan dit zelf helemaal aanpassen. Surf naar http://www.bloggen.be/ en log vervolgens daar in met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Klik vervolgens op 'personaliseer'. Daar kan u zien welke functies reeds toegevoegd zijn, ze van volgorde wijzigen, aanpassen, ze verwijderen en nog een hele reeks andere mogelijkheden toevoegen.
Om berichten toe te voegen, doet u dit als volgt. Surf naar http://www.bloggen.be/ en log vervolgens in met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Druk vervolgens op 'Toevoegen'. U kan nu de titel en het bericht ingeven.
Om een bericht te verwijderen, zoals dit bericht (dit bericht hoeft hier niet op te blijven staan), klikt u in plaats van op 'Toevoegen' op 'Wijzigen'. Vervolgens klikt u op de knop 'Verwijderen' die achter dit bericht staat (achter de titel 'Proficiat!'). Nog even bevestigen dat u dit bericht wenst te verwijderen en het bericht is verwijderd. U kan dit op dezelfde manier in de toekomst berichten wijzigen of verwijderen.
Er zijn nog een hele reeks extra mogelijkheden en functionaliteiten die u kan gebruiken voor uw blog. Log in op http://www.bloggen.be/ en geef uw gebruikersnaam en wachtwoord op. Klik vervolgens op 'Instellingen'. Daar kan u een hele reeks zaken aanpassen, extra functies toevoegen, enz.
WAT IS CONCREET DE BEDOELING??
De bedoeling is dat u op regelmatige basis een bericht toevoegt op uw blog. U kan hierin zetten wat u zelf wenst.
- Bijvoorbeeld: u heeft een blog gemaakt voor gedichten. Dan kan u bvb. elke dag een gedicht toevoegen op uw blog. U geeft de titel in van het gedicht en daaronder in het bericht het gedicht zelf. Zo kunnen uw bezoekers dagelijks terugkomen om uw laatste nieuw gedicht te lezen. Indien u meerdere gedichten wenst toe te voegen op eenzelfde dag, voegt u deze toe als afzonderlijke berichten, dus niet in één bericht.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken over de actualiteit. Dan kan u bvb. dagelijks een bericht plaatsen met uw mening over iets uit de actualiteit. Bvb. over een bepaalde ramp, ongeval, uitspraak, voorval,... U geeft bvb. in de titel het onderwerp waarover u het gaat hebben en in het bericht plaatst u uw mening over dat onderwerp. Zo kan u bvb. meedelen dat de media voor de zoveelste keer het fout heeft, of waarom ze nu dat weer in de actualiteit brengen,... Of u kan ook meer diepgaande artikels plaatsen en meer informatie over een bepaald onderwerp opzoeken en dit op uw blog plaatsen. Indien u over meerdere zaken iets wil zeggen op die dag, plaatst u deze als afzonderlijke berichten, zo is dit het meest duidelijk voor uw bezoekers.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken als dagboek. Dagelijks maakt u een bericht aan met wat u er wenst in te plaatsen, zoals u anders in een dagboek zou plaatsen. Dit kan zijn over wat u vandaag hebt gedaan, wat u vandaag heeft gehoord, wat u van plan bent, enz. Maak een titel en typ het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks naar uw blog komen om uw laatste nieuwe bericht te lezen en mee uw dagboek te lezen.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met plaatselijk nieuws. Met uw eigen blog kan u zo zelfs journalist zijn. U kan op uw blog het plaatselijk nieuws vertellen. Telkens u iets nieuw hebt, plaats u een bericht: u geeft een titel op en typt wat u weet over het nieuws. Dit kan zijn over een feest in de buurt, een verkeersongeval in de streek, een nieuwe baan die men gaat aanleggen, een nieuwe regeling, verkiezingen, een staking, een nieuwe winkel, enz. Afhankelijk van het nieuws plaatst u iedere keer een nieuw bericht. Indien u veel nieuws heeft, kan u zo dagelijks vele berichten plaatsen met wat u te weten bent gekomen over uw regio. Zorg ervoor dat u telkens een nieuw bericht ingeeft per onderwerp, en niet zaken samen plaatst. Indien u wat minder nieuws kan bijeen sprokkelen is uiteraard 1 bericht per dag of 2 berichten per week ook goed. Probeer op een regelmatige basis een berichtje te plaatsen, zo komen uw bezoekers telkens terug.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met een reisverslag. U kan een bericht aanmaken per dag van uw reis. Zo kan u in de titel opgeven over welke dag u het gaat hebben, en in het bericht plaatst u dan het verslag van die dag. Zo komen alle berichten onder elkaar te staan, netjes gescheiden per dag. U kan dus op éénzelfde dag meerdere berichten ingeven van uw reisverslag.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken met tips op. Dan maakt u telkens u een tip heeft een nieuw bericht aan. In de titel zet u waarover uw tip zal gaan. In het bericht geeft u dan de hele tip in. Probeer zo op regelmatige basis nieuwe tips toe te voegen, zodat bezoekers telkens terug komen naar uw blog. Probeer bvb. 1 keer per dag, of 2 keer per week een nieuwe tip zo toe te voegen. Indien u heel enthousiast bent, kan u natuurlijk ook meerdere tips op een dag ingeven. Let er dan op dat het meest duidelijk is indien u pér tip een nieuw bericht aanmaakt. Zo kan u dus bvb. wel 20 berichten aanmaken op een dag indien u 20 tips heeft voor uw bezoekers.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken dat uw activiteiten weerspiegelt. U bent bvb. actief in een bedrijf, vereniging of organisatie en maakt elke dag wel eens iets mee. Dan kan je al deze belevenissen op uw blog plaatsen. Het komt dan neer op een soort van dagboek. Dan kan u dagelijks, of eventueel meerdere keren per dag, een bericht plaatsen op uw blog om uw belevenissen te vertellen. Geef een titel op dat zeer kort uw belevenis beschrijft en typ daarna alles in wat u maar wenst in het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks of meermaals per dag terugkomen naar uw blog om uw laatste belevenissen te lezen.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken uw hobby. U kan dan op regelmatige basis, bvb. dagelijks, een bericht toevoegen op uw blog over uw hobby. Dit kan gaan dat u vandaag een nieuwe postzegel bij uw verzameling heeft, een nieuwe bierkaart, een grote vis heeft gevangen, enz. Vertel erover en misschien kan je er zelfs een foto bij plaatsen. Zo kunnen anderen die ook dezelfde hobby hebben dagelijks mee lezen. Als u bvb. zeer actief bent in uw hobby, kan u dagelijks uiteraard meerdere berichtjes plaatsen, met bvb. de laatste nieuwtjes. Zo trek je veel bezoekers aan.
WAT ZIJN DIE "REACTIES"?
Een bezoeker kan op een bericht van u een reactie plaatsen. Een bezoeker kan dus zelf géén bericht plaatsen op uw blog zelf, wel een reactie. Het verschil is dat de reactie niet komt op de beginpagina, maar enkel bij een bericht hoort. Het is dus zo dat een reactie enkel gaat over een reactie bij een bericht. Indien u bvb. een gedicht heeft geschreven, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze het heel mooi vond. Of bvb. indien u plaatselijk nieuws brengt, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze nog iets meer over de feiten weet (bvb. exacte uur van het ongeval, het juiste locatie van het evenement,...). Of bvb. indien uw blog een dagboek is, kan men reageren op het bericht van die dag, zo kan men meeleven met u, u een vraag stellen, enz. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.
WAT IS DE "WAARDERING"?
Een bezoeker kan een bepaald bericht een waardering geven. Dit is om aan te geven of men dit bericht goed vindt of niet. Het kan bvb. gaan over een bericht, hoe goed men dat vond. Het kan ook gaan over een ander bericht, bvb. een tip, die men wel of niet bruikbaar vond. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.
Het Bloggen.be-team wenst u veel succes met uw gloednieuwe blog!