Ondertussen ben ik enkele dagen in Belgie. Alles loopt naar wens en de zaken beginnen zich te stabiliseren. Dit houdt in dat ik naast de hoofdzaak van mijn overkomst ik stilaan ook tijd begin te maken voor de andere zaken. Spijtig is dat ik niet altijd over internet kan beschikken. Vandaag test ik uit of ik bij de buren geen wireless kan vinden. Dit zou de zaak heel wat vergemakkelijken. De meeste mensen waarmee ik een afspraak heb, kregen een e-mail vanmorgen. De inhoud komt erop neer dat ik tot nu geen verdere planning kon maken, maar dat daar stilaan verandering gaat inkomen. Wie me in Belgie telefonisch wil bereiken, kan dat via het nummer 0474/52.08.17 of vanuit het buitenland 00/32/474/52.08.17. Groetjes uit Temse (aan de Schelde)
Zoals gepland ben ik woensdagmorgen uit
Cta vertrokken (met enige vertraging), maar toch kwam ik 's avonds was in Arad toe. Wat een verrassing was en ik dus vroeger niet kon aankondigen : mijn zoon en 2 honden gingen mee naar Belgie.
Donderdag om ongeveer 11 uur zijn we dan terug vertrokken uit Arad en kwam Ghita ons vervoegen in de auto. Ghita is een jonge man die tijdelijk in Nederland zak verblijven. Buiten dat we onderweg meerdere malen met regen werden bedacht, liep alles zeer vlot en naar planning. Reeds maanden had ik zin in de Gulash die in keteltjes aan de Hongaars-Oostenrijkse grens in hotel Paprika wordt geserveerd. Vrijdag om 6u30 zijn we in Antwerpen aangekomen. Voor Ghita werd een ticket gekocht voor de eerste trein van 7u00 naar Dordrecht. Na de begeleiding naar de trein ... tijd voor een koffie, maar daar ging de telefoon, mijn dochter "Papa, waar ben je ?" Op enkele kilometer van bij haar besloot ik de verrassing dadelijk naar het doel te brengen en enkle minuten nadien stond ik met haar broer voor haar neus.
Vrijdag (overdag) ben ik gestart met de eerste werkzaamheden (vooral
administratieve voorbereidingen). Zaterdag werd een rustdag, die
ingekleed werd door familie-re-unie, ... een pakje belgische friet met het nodige vlees en sausjes en natuurlijk een
lekkere Duvel.
De kids (neven, nichten en wat vrienden) hebben zaterdagnacht (zondagmorgen) een stapje in
de wereld gezet. De oudjes (waaronder ik) mochten op de small-kids
passen of TV kijken. Zondag stond een bezoek aan Brussel op het programma.
Maandag beginnen de 'echte' werkzaamheden !
De kogel is door de kerk, aanstaande woensdag14.04 vertrek ik uit Constanta richting Belgie. Dit weekend doe ik alle voorbereidingen. Dinsdagmiddag 13.04 heb ik nog een medisch onderzoek. Enkel bij slecht resultaat kan dit nog voor enige uitstel zorgen. Woensdagmorgen zeer vroeg in de ochtend vertrek in uit Constanta. Nabij Pitesti bezoek ik een gedetineerde en dan gaat de reis verderom 's avonds nabij Arad toe te komen. Na overnachting zal in de vroege uren terug vertrokken worden om 's avonds (laat) in Belgie toe te komen. Vanuit Arad rijdt er iemand mee (tot Antwerpen of Nederland - nog af te spreken). Met 2 bestuurders moet dit volgens mij zeker te halen zijn. Ik zal net als bij mijn vorige overkomst in november 2009 een strikt te volgen programma opstellen. Na ongeveer 2 weken kom ik terug naar Roemenie.
Pasen staat in het teken van 'het Licht'. In het orthodoxe geloof is het belangrijk van de priester 'het licht' te ontvangen en dit thuis te brengen. Alle gelovigen staan bij de kerk met Pasen met een kaars. Het licht wordt onder de gelovigen doorgegeven en het thuiskomen met 'het licht' (de kaars) zorgt voor vrede en geluk in huis. Om 3 uur vannacht viel weer eens de electriciteit uit in mijn zone. Gelukkig was ik met 'het licht' thuisgekomen en was mijn kaars nog niet uit. Zoniet had ik mijn bed niet meer gevonden ! Hristos a inviat !
Cozonac is een traditioneel Roemeense dessert. Het wordt meestal geserveerd met Pasen en Kerstmis, maar ook op grote feestdagen. Ook in Bulgarije kan men cozonac vinden. Cozonac is een zoet brood, waarin melk, suiker, eieren, boter en rozijnen zijn toegevoegd. In Bulgarije wordt ook citroenschil aan het deeg toegevoegd. De Italiaanse Panettone is zeer vergelijkbaar met de algemene cozonac, het meest zichtbare verschil is hun vorm.
In Roemenië verschilt het zoete brood aanzienlijk tussen de regio's, vooral wat betreft de garnituren. Het deeg is vrijwel gelijkaardig in het hele land : een zoet brood wordt gemaakt met bloem, eieren, melk, boter, suiker en zout. Afhankelijk van de regio voegt men rozijnen, Turks fruit (Lokum Rahat), geraspte sinaasappel-of citroenschil, walnoten of hazelnoten, vanille of rum toe. Cozonac kan worden bestrooid met maanzaad op de top. De gekrulde bovenvorm geeft een typisch karakter aan het brood.
Cozonac werd gekozen om Roemenië voor te stellen tijdens het project Cafe Europa, een initiatief tijdens het Oostenrijkse voorzitterschap van de Europese Unie, op de Dag van Europa 2006.
In kookboeken en op internet staan tal van recepten voor het maken van Cozonac.Weinig Roemenen kennen het gebruik van zelfrijzende bloem, maar gebruiken bloem en gist. Tal van Roemenen zijn dan weer diabetes. Ik ook. Vandaar maakte ik mijn eigen recept : Cozonac voor diabetes
Ingredienten : 1 kg zelfrijzende bloem 1/2 liter melk
250 gr. boter
50 ml olie
8 eieren
300 g fructoze suiker + 200 g (voor vulling)
1 theelepel zout 1 fles rum essentie eventueel 1 fles vanille essentie
een citroen (sap en schil)
200 g walnoten
150 gram rozijnen
3 eetlepels cacao (kan ook 2 eetlepels cacao en een
eetlepel van fijn gemalen koffie) maanzaad
Van deze ingrediënten maakt men ongeveer 2 cozonac (in
vormen van 40 cm lang)
Bereiding:
Deeg : Voor het
welslagen van de cozonac is de voorkeur te werken in een hete ruimte zonder
lucht stromingen en dat de ingrediënten op kamertemperatuur zijn.
Splits de eieren, eigeel (alle 8) klop 3 (alleen 3) eiwitten met zout en 150 gr. fructoze suiker
De melk wordt verwarmd met 150 gram fructoze suiker (1 / 2 van het bedrag) en de citroenschil, totdat het
suiker smelt.
De warme melk mengen met, eigeel
en citroensap. Nadien stelselmatig het geklopt eiwit met suiker, de olie
en meel en toe en gesmolten boter toevoegen en dan het kneden beginnen.
Kneden (het moeilijkste
deel van de voorbereiding) moet ongeveer 1 uur duren tot het deeg loskomt van de kom.
Vuling : De
rozijnen mengen met rum, het overgebleven eiwit (5 stuks) en 200 gram suiker schuimig
kloppen, mengen met noten en cacao (2 eetlepels) en koffie (1 eetlepel) en eventueel
met vanile. Afwerking :Verdeel het deeg in 2 gelijke
delen en rol deze. Bestrijk met het vulsel en rol het deeg op.
Rol deze 2 rollen door mekaar
zodat de gekrulde bovenvorm wordt bekomen. Bestrooi met
maanzaad.
De
verkregen deegrollen in een ingevette en met bloem bestrooide bakvorm.
Bak de Cozonac gedurende ongeveer 1 uur in een
voorverwarmde oven op 170 granden Celcius. De
Cozonac is klaar als men er met een breinaald in steekt en er geen deeg meer
blijft aanplakken.
Volgens de tradities in Roemenië begint Pasen al op donderdag (de dag van de kruisiging van Jezus) voor Pasen met
het schilderen van de eieren. De hard gekookte eieren worden nu in alle kleuren geschilderd, maar orspronkelijk was het rood. De rode kleur komt door het feit dat door de volgelingen van Jezus voedsel aan de voet van het kruis brachten, waaronder eieren. Het druipen van zijn bloed over het voedsel kleure de eieren rood.
Vanaf zondag (na de Vasten) tot dinsdag worden de eieren na een bepaald ritueel gegeten : De oudste persoon of de man houdt zijn ei in zijn hand, de tegenspeler heeft ook een ei in de hand, zeggende: "Hristos a inviat !" (Christus is opgestaan!). De andere moet antwoord: "Adevărat a inviat !" (Hij is waar, hij is opgestaan!). Vervolgens worden de eieren tegen elkaar getikt. Wiens ei breekt moet dit aanbieden aan dee met het niet gebroken ei. Dit levert leuke spelletjes op tussen de gasten en vooral onder kinderen. Er zijn ook "bedriegers" met parelhoenders eieren of zelfs eieren hout.
In bepaalde streken in Roemenië (vooral Boekovina en Maramures) is het beschilderen van eieren echte kunst geworden en worden de eieren ook als souvinirs aangeboden.
Een tip : je kan ook eenvoudig het ei het uitzicht van marmer geven. Wikkel daarvoor het ei in bladeren van ui alvorens het in de kleurvloeistof te laten.
Op Goede Vrijdag en Paasnacht zijn bijna alle Roemenen in de kerk te vinden. Paaszondag : Christenen vieren deze dag vanuit hun geloof dat Jezus opgestaan is uit de dood, op de derde dag na zijn kruisiging. De Paas-misdienst vangt aan op zaterdagavond. Net voor middernacht worden
alle lichten gedoofd en om 12 uur komt de priester met een kaars, hij
geeft 'Het Licht' door aan de gelovigen die allen een kaars bij zich
hebben. In een mum van tijd gaat het dan van pikdonker over in een
vuurzee. De priester zegt "Hristos a inviat" (Christus is opgestaan),
waarop de gelovigen antwoorden "Adevarat a inviat" (Het is waar dat hij
is opgestaan). Dit wordt de hele week door herhaald bij ontmoetingen
onder de roemenen zelf. De dienst duurt tot in de vroege uren. Alle (orthodoxe)
rituelen worden 3 maal uitgevoerd. Na de dienst gaat men met de brandende kaars naar huis om ook aldaar 'Het Licht'te brengen voor een goede toekomst. In sommige gevallen brengt ook het licht bij buren of familie, zoals bij bejaarden of zieke personen die zich niet naar de kerkdienst kunnen begeven. Op Paaszondag wordt het eten klaar
gemaakt op basis van lamsvlees. Van het lammetje gaat niets verloren.
Op het Paasmenu staat :
Voorgerecht : gekleurde eieren, branza (witte kaas), drop (een droge pate van het lam), salam (een waaier van vlees), komkommers, tomaten, en radijzen
Ciorba de miel (zure soep van het lam)
Hoofdgerecht : friptura (de zachtere delen van het vleesworden gebakken, meestal wordt ook varkenvlees bijgevoegd voor deze die geen lamsvlees lusten), een salada en frietjes
Bij alles wordt brood geserveerd.
Dessert : Cozonac (traditioneel roemeens zoet brood)
Paasmaandag is ook een officiele
feestdag en sommigen voegen er ook dinsdag nog aan toe.