Inhoud blog
 • het rode ras en passie voor ambacht
 • het rode ras en passie voor ambacht
 • landbouwschool Sint-Niklaas op bezoek
 • verbeterd roodbont Nederland op bezoek
 • Rood ras van West-Vlaanderen krijgt voor 2 e maal erkenning
  Zoeken in blog

  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  rode runderen van hof ter wilgen

  21-04-2014
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.het rode ras en passie voor ambacht
  Deze week werd er in het televisieprogramma "koppen" op de zender "één" een reportage uitgezonden over het rode ras.
  Slager Hendrik Dierendonck uit Sint-Idesbald bracht hierbij z'n passie voor ambacht en het rode ras naar voor.
  Hendrik heeft dan ook sinds enkele jaren het bijna vergeten runderras terug op de kaart gezet.
  Het is nu reeds 4 jaar dat Hendrik zijn eerste rode koeien bij ons aankocht en bijna 3jaar dat onze rode koeien erkent zijn als "streekproduct".
  De aandacht en de vraag naar het rode ras word dan ook steeds groter en groter!!
  Voor wie deze mooie reportage niet gezien heeft of die nog eventjes wil herbekijken kan terecht op de volgende link.

  http://www.een.be/programmas/koppen/passie-voor-ambacht

  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.het rode ras en passie voor ambacht
  Deze week is er in het televisieprogramma  "koppen"  op de zender  " één " een reportage geweest over het rode ras van West-vlaanderen.
  Slager Hendrik Dierendonck uit Sint-Idesbald bracht hierbij z'n passie voor ambacht en het rode ras naar voor. Mooie aandacht dus voor het bijna vergeten runderras die Hendrik sinds enkele jaren terug op de kaart heeft gezet.Het is nu reeds bijna 4 jaar terug dat Hendrik Dierendonck zijn eerste rode koeien bij ons aankocht en ongeveer 3 jaar dat onze koeien zijn erkent als "streekproduct ".De aandacht en de vraag naar  het rode ras word dan ook steeds groter en groter.!!Voor wie de reportage niet gezien heeft of die nog even wil herbekijken kan terecht op de volgende link.

  http://www.een.be/programmas/koppen/passie-voor-ambacht

  01-11-2013
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.landbouwschool Sint-Niklaas op bezoek
  Klik op de afbeelding om de link te volgen Op 24 oktober laatstleden bracht een groepje leerlingen van de landbouwschool uit Sint-Niklaas een bezoek aan ons vleesveebedrijf.
  De bedoeling van het bedrijfsbezoek was om naast het traditionele vleesveeras "het Belgisch Witblauw" ook eventjes kennis te maken met "het rode ras van West-Vlaanderen".
  Na wat uitleg te geven over de raskenmerken en de geschiedenis van het rode ras gingen we een kijkje nemen naar de kalfjes,het jongvee, enkele zoogkoeien , de stieren en reformekoeien in de afmestfase.
  Zo konden we de verschillende raskenmerken van de beide rassen even vergelijken en bespreken .De leerlingen konden zien dat naast het witblauwe ras het ook best mogelijk is om op vandaag met het rode ras van west-vlaanderen(vleestype) een rendabel vleesveebedrijf te hebben .
  Na een schatting van onze momenteel zwaarste dekstier(1308 kg) ,wat rondkijken naar de aanwezige tractoren en machines en wat drankjes te drinken vertrok men samen met de Juf en het busje terug richting Sint-Niklaas.We hopen alvast dat het een leerrijk bedrijfsbezoek was !!!!!

  in bijlage grote foto

  Bijlagen:
  DSCI1186.JPG (3.3 MB)   


  08-07-2012
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.verbeterd roodbont Nederland op bezoek
  Klik op de afbeelding om de link te volgen Onlangs hebben een groep kwekers van het verbeterd roodbont rundveeras uit Nederland een daguitstap richting West-Vlaanderen gemaakt.
  De bedoeling was om wat beter kennis te maken met het rode ras van West-Vlaanderen en een paar bedrijfsbezoeken te maken naar enkele gespecialiseerde bedrijven van het rode ras hier in de streek.
  Na in de voormiddag het bedrijf van de familie Vandeputte uit Aarsele bezocht te hebben, kwam de bus met een 35-tal Nederlanders in de namiddag op ons bedrijf aan om er een kijkje te nemen.
  Na een korte voorstelling van ons bedrijf werd er overgegaan tot het bezichtigen van de dieren en werden de eerste vragen op ons afgevuurd.
  Vol belangstelling werd er gekeken naar de koeien en stieren in de afmestfase, de jonge kalveren en de zoogkoeien op de weide.
  Vooral enkele kruisingen tussen  het rode ras en het verbeterd roodbont op ons bedrijf aanwezig , werden door de kwekers heel nauwlettend bekeken en gekeurd.
  Met wat frisse pintjes en frisdrank bij de hand werd er nog wat nagepraat over de specifieke kenmerken van beide rassen.
  We kwamen tot de vaststelling dat  de hoogtemaat en het gestalte van het rode ras en  anderzijds het fijne beenwerk en goede bespiering van het verbeterd roodbont elkaar zeer goed aanvullen en een meerwaarde kunnen betekenen voor beide rassen.
  Wegens het beperkte aantal bloedlijnen en dieren ( inteelt??? ) zal in de toekomst een samenwerking tussen beide rassen misschien wel meer dan noodzakelijk zijn en dit om een rendabel vleesveeras te  behouden en om te kunnen wedijveren met de andere vleesveerassen.
  Alvast bedankt  voor de mooie attentie die we kregen en voor de interesse in het rode ras van West-Vlaanderen !!!!  06-06-2012
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rood ras van West-Vlaanderen krijgt voor 2 e maal erkenning
  Klik op de afbeelding om de link te volgen Nadat vorig jaar eind Mei onze rode runderen reeds de erkenning kregen van traditioneel vlaams streekproduct  is er nu voor de 2e maal een erkenning voor het Rode Ras van West-Vlaanderen uitgereikt.
  Het SDVR (afdeling crv) heeft samen met een groep kwekers van het rode ras nu ook het label van STREEKPRODUCT.BE behaald.
  Bij onze erkenning ligt de nadruk vooral op het echte vleestype binnen het rode ras en van het grazen van onze runderen op de specifieke
  "vette weiden"  gelegen in de Ijzervallei.
  Bij het SDVR gaat het bij deze erkenning toch hoofdzakelijk om het dubbeldoeltype(melk en vlees) en om het zuivere stamboekvee(?) .
  Sinds de erkenning van onze runderen vorig jaar is het rode ras terug volop in de aandacht komen te staan.
  Het ras werd (terug) ontdekt door verschillende slagers, restauranthouders, enkele vooraanstaande topchefs tot zelfs televisiemakers.
  Deze 2e erkenning zal nu wellicht terug een positieve invloed betekenen voor de toekomst van het rode ras  !!!

  Met vriendelijke groeten,
  JOHAN &  LIEVE

  27-03-2012
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Televisie programma "SMAAK"
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Tijdens het televisie programma "SMAAK" op één werd er deze week op zoek gegaan naar het beste stukje rundsvlees.
  Bekende vlaming Gert Verhulst was de proever van dienst.
  Ook de runderen en het vlees van het rode ras van West Vlaanderen kwamen uitgebreid aan bod.

  In de finale moest het vlees van de rode runderen het opnemen tegen het vlees van de limousin runderen.
  Bij de eerste hap ging de voorkeur van Gert uit naar het West-Vlaams Rood en vond het heel lekker, maar de
  veelzijdigheid van het limousin rund bleek achteraf toch sterker.
  Maar ze waren wel aan elkaar gewaagd volgens Gert.

  Dit bevestigt nogmaals dat het vlees van het rode ras, een heel lekker en mals stukje rundsvlees is!!!

  Bijlagen:
  http://www.een.be/programmas/smaak/rund   


  06-08-2011
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.gastenboek
  Klik op de afbeelding om de link te volgen Mocht men bij het bekijken van deze blog nog vragen of eventuele reactie,s hebben over het rode ras of over het streekproduct mag men altijd een bericht achterlaten in het gastenboek aan de rechterzijde van de blog.We zullen dan proberen uw vraag of eventuele reactie te beantwoorden .
  Met vriendelijke groeten 
    Johan en Lieve

  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.natuurlijke dekking
  Klik op de afbeelding om de link te volgen Op ons bedrijf gebeurt de voortplanting van onze rode runderen hoofdzakelijk door natuurlijke dekking.
  Dit wil zeggen dat per kudde koeien of vaarzen een dekstier aanwezig is om de koeien te bevruchten en drachtig te maken.
  Tijdens de zomer gebeurt dit op de weiden en tijdens de winter op stal in grote stroboxen .
  We vinden het nog steeds de beste en meest economische manier om een hoog drachtigheidspercentage en een korte tussenkalftijd te behalen.
  Aangezien dierenwelzijn steeds meer en meer in de aandacht komt te staan, kan men de natuurlijke dekking misschien als enige vorm van dierenwelzijn beschouwen !?!

  24-07-2011
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.enkele foto,s uit de oude doos
  Klik op de afbeelding om de link te volgen Vanaf 1945 werden er jaarlijks door het provinciaal verbond der veekweeksyndikaten  prijskampen ingericht voor de beste en mooiste dieren van het rode ras van West-Vlaanderen .Daarbij werd er jaarlijks van 1947 tot 1976 voor alle stamboekfokkers van het rode ras een boek uitgegeven. In die welbekende rode boeken stonden meerdere foto's van prijskampdieren en alle gegevens van de ingeschreven dieren van het rode ras. Aan de rechterkant van de blog is er een map toegevoegd  met enkele foto's  van  prijskampdieren van 1945 tot 1950. Mooie zwartwit foto's om even een vergelijking te maken tussen de rode runderen van vroeger en nu.

  07-07-2011
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.voeding en afzet mannelijke runderen(stieren)
  Klik op de afbeelding om de link te volgen Op ons bedrijf worden alle kalveren die geboren worden verder aangehouden (gesloten bedrijfsvoering).
  De stierkalveren worden verder gehouden en gekweekt tot ze slachtrijp zijn .
  Tijdens het eerste levensjaar worden de stiertjes gewoon tesamen opgekweekt met de vaarskalveren.
  Ze krijgen dezelfde voeding als de vaarzen eveneens met buitenbeloop tijdens de zomermaanden.
  Het tweede levensjaar worden die appart op stal verder gekweekt.Het ruwvoederrantsoen bestaat
  ongeveer uit 2/3 maiskuil en 1/3 aardappelen (afval) aangevult met krachtvoeder(KV) waarvan1/3
  eigen geteelde triticale.De verstrekte hoeveelheid KV is ongeveer 1 kg KV/100kg levend gewicht.
  De stieren zijn slachtrijp op een leeftijd van 20-22 maanden maar zijn NIET erkent als streekproduct.
  Ze worden wel allemaal verkocht onder het MERITUS  label en het vlees daarvan komt voornamelijk
  terecht in de beenhouwerijen van de grootwarenhuizen .

  21-06-2011
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.voeding: jongvee en vrouwelijke runderen
  Klik op de afbeelding om de link te volgen De kalfjes lopen op ons bedrijf tijdens de zomermaanden reeds op jonge leeftijd ( 3 maanden) op de weide en krijgen bij mooi weer overdag buitenbeloop. s'Avonds worden die terug op stal gehaald en wat bijgevoederd. Zo leren ze reeds op jonge leeftijd kennismaken met de weide en zelf wat gras afgrazen en opnemen. Dit komt vooral de penswerking ten goede en vormen ze een grotere maaginhoud om op latere leeftijd voldoende gras te kunnen opnemen en om te zetten in kwaliteitsvlees. Tijdens de winter krijgt het jongvee een rantsoen op basis van 50 % voordroogkuil (gras) en 50% mais aangevuld met wat krachtvoer met eigen geteelde granen ( triticale= een kruising tussen rogge en tarwe). De volgende levensjaren gaat het vrouwelijk vee vanaf half april  voor ongeveer 6 maanden naar de vette weiden. Ze krijgen tijdens de winter een rantsoen die hoofdzakelijk bestaat uit voordroogkuil (gras) . Enkel de jonge kalfvaarzen en de runderen in wat mindere conditie krijgen wat mais of krachtvoer met triticale bijgevoederd .Hieruit blijkt dat het voeder van de vrouwelijke runderen van het rode ras op ons bedrijf voor minstens 80% uit grasproducten bestaat.Gras is nog steeds een zeer kwaliteitsvol, goedkoop en gezond voeder voor onze rode runderen !!!

  19-06-2011
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.media & pers
  Klik op de afbeelding om de link te volgen Naar aanleiding van de erkenning als streekproduct voor het  "rundsvlees van het rode rund uit West-Vlaanderen " is er ook enige pers- en mediaaandacht verschenen.
  Op 31 Mei  was er een reportage op de regionale televisie FOCUS-WTV in het nieuwsoverzicht te zien over de erkenning als streekproduct voor onze runderen.
  Daarnaast zijn er ook in de kranten enkele artikels verschenen over het behalen van het streekproduct. ZIE BIJLAGEN

  Bijlagen:
  artikel wekelijks nieuws.jpg (471.6 KB)   
  artikels streekkrant en laatste nieuws.jpg (293 KB)   


  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.beschrijving vlees van het rode rund
  Klik op de afbeelding om de link te volgen Het vlees heeft een mooie rode kleur is mals en smaakvol omdat het heel licht met gezond vet doorregen is.
  De vetzuursamenstelling in het vlees van het rode rund is zeer gunstig en bevat ook meer gezonde omega-3 vetzuren.
  Dit is vooral toe te schrijven aan het grazen van de runderen op de  "vette weiden " .
  Het is een echt terroirproduct, dat door zijn prachtig rode vlees en mooie vet voor een magniefieke smaaksensatie zorgt.
  Het is de smaak van vroeger , die het best tot uiting komt als het vlees in de pan gebakken wordt,
  in een klontje lekkere boereboter!

  15-06-2011
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.keurslager Hendrik Dierendonck
  Klik op de afbeelding om de link te volgen Hendrik & Evelyne  commercialiseren al bijna 2 jaar het rundsvlees van het rood rund uit West-Vlaanderen.Hendrik combineert de
  vakkundigheid van vandaag met de kwaliteit van vroeger. En daarmee zijn ze al jaren een  begrip  voor wie houdt van culinaire  hoogstandjes en op zoek is naar de beste kwaliteit. Hier vind je (h)eerlijk vlees van de beste dieren dagvers  en versneden in de eigen ateliers. Door hun geloof in authenticiteit en de terroirproducten trekken Hendrik en Evelyne steeds meer en meer topchefs aan en leveren op vandaag reeds aan verschillende toprestaurants. Maar Hendrik Dierendonck is boven alles een echte beenhouwer!!!
  Het rundsvlees van het rood rund uit West-Vlaanderen is als STREEKPRODUCT.BE dan ook te verkrijgen bij:

  KEURSLAGER DIERENDONCK strandlaan 331   8670  Koksijde -  Sint-Idesbalt
  ATELIER  DIERENDONCK  Albert 1 laan  106  8620 Nieuwpoort


  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Erkenning van label : STREEKPRODUCT.BE
  Klik op de afbeelding om de link te volgen Vanaf  31-5-2011  is het   "rundsvlees van het rood rund uit West- Vlaanderen "  van de vrouwelijke runderen van "hof ter wilgen "uit Diksmuide officieel erkent door de VLAM  met het label van STREEKPRODUCT.BE  .We zijn heel tevreden met het behalen van dit label en hopen dat ons product wat meer uitstraling en een meerwaarde mag betekenen voor de consument .Voor de commercialisatie en de verdeling van het
  "rundsvlees van het rood rund uit West-Vlaanderen" werken wij reeds een paar jaar samen met keurslagerij Dierendonck uit Sint-Idesbalt.
  Voor meer informatie over de streekproducten kan men steeds terecht op www.streekproduct.be  klik op producten .

  13-06-2011
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.rood ras van West-Vlaanderen (vleestype) : raskenmerken
  Klik op de afbeelding om de link te volgen Hoewel het rode ras groot, lang en zwaar is, geeft het een indruk van fijnheid en adel. Het is een vroegrijp vruchtbaar ras, dat bekend staat voor zijn grote groeikracht en uitstekende vleeskwaliteit. Ze kunnen reeds voor een eerste maal afkalven op een leeftijd van 24 tot 28 maanden.
  De haarkleur is uniform rood (roodbruin). Witte vlekken op kop, buik,uier en staartpunt zijn mogelijk.De neusspiegel is ofwel vlezig roze of zwart.
  De dieren bezitten een zacht karakter, sterk maar zwaar beenwerk en zijn schurftbestendig.
  Volwassen stieren meten ongeveer 150 cm met een gemiddeld gewicht van 1200 kilogram, kan zelfs oplopen tot 1300 à 1400 kg.
  De vrouwelijke volwassen dieren meten 135 à 140 cm en wegen in normale conditie 750 à 850 kilogram kan oplopen tot wel 1000 kg.
  Bij het slachten worden de stieren op  s e u r o p schaal vooral als S geclasseerd met 65 tot 68% slachtrendement.
  De vrouwelijke dieren of koeien zitten hoofzakelijk in de E-klasse en halen 62 tot 65% rendement.
  Het alombekende oude spreekwoord   "rood weegt als lood" is op vandaag nog steeds van toepassing!

  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.verband met de streek
  Klik op de afbeelding om de link te volgen De naam van het rundveeras verwijst grotendeels al naar het verband met de streek . De meeste rode runderen werden vroeger en worden vandaag nog steeds in West-Vlaanderen gefokt. Sommigen beweren zelfs dat de rode van Westvlaanderen zich in andere gebieden of streken niet goed thuis voelen en moeilijk te kweken zijn . Welicht zit het licht zeeklimaat van de kust en de westhoek daarvoor iets tussen. De meeste van de rode runderen bevinden zich nu nog steeds in deze regio van Westvlaanderen. De rode dikbil bezit de cappaciteit om kwaliteitsvlees te produceren op basis van gras. De permanente weiden gelegen in de ijzervallei en de polders zijn dan ook uiterst geschikt voor deze dieren. Deze weiden worden dan ook wel eens de "vette weiden" genoemd. Dit zijn weiden gelegen in de klei gronden met een botanische samenstelling van het gras . Ze liggen aan de basis van de smaakeigenschappen van het vlees van het rode ras.
  Ook onze dieren grazen tijdens de zomer voornamelijk in deze vette weiden gelegen tussen Diksmuide en Lampernisse

  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. geschiedenis en herkomst : rood ras van West-Vlaanderen
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  De voorgeschiedenis van het rode ras van West-Vlaanderen gaat ver terug in de tijd. Men gaat er van uit dat het rode ras enkele eeuwen geleden reeds in West-Vlaanderen gefokt werd . Het werd vroeger ook wel eens het Casselse ras genoemd omdat de oorsprong zich wellicht rond de streek van Cassel bevond. Die dieren hadden een volledig donkerrode kleur. In 1906 werd er een stamboek opgericht met de benaming "het rood vlaamse ras". De eerste wereldoorlog vernielde grotendeels de rode veestapel in die streek en de westhoek. In 1920 werd het stamboek terug actief en werd het vee met andere (Engelse) rassen ingekruist. Het Westvlaams rode vee werd uniform rood met enkele witte vlekken toegelaten op kop, buik en staart. Het was een dubbeldoel type, gehouden voor zowel de melk als de vleesproductie. Na de tweede wereldoorlog richten de veekweek syndicaten regelmatig prijskampen in voor de mooiste en  de beste dieren van het stamboek. Eind de jaren 70 werd het ras opgesplitst in een dubbeldoel type ( melkgericht) en een vleestype ( dikbillen). Op vandaag fokken er nog ongeveer een 10 tal proffesionele vleesvee houders en een handvol hobbyboeren  de rode dikbillen .
  Wij kweken ook nog  steeds dikbil runderen van het Westvlaamse rode ras op onze hoeve.


  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hoeve Hof Ter Wilgen
  Klik op de afbeelding om de link te volgen Wij Johan Debruyne en Lieve Taveirne hebben in de Steenstraat te Diksmuide-Esen een gesloten vleesveebedrijf.
  Op dit bedrijf worden reeds meer dan 40 jaar runderen gekweekt van het rode ras van West-Vlaanderen (vleestype)
  Dit is nu een zeldzaam en met uitsterven bedreigd rundvee ras geworden. Wij proberen dit ras verder te kweken en in stand te houden.  Archief per week
 • 21/04-27/04 2014
 • 28/10-03/11 2013
 • 02/07-08/07 2012
 • 04/06-10/06 2012
 • 26/03-01/04 2012
 • 01/08-07/08 2011
 • 18/07-24/07 2011
 • 04/07-10/07 2011
 • 20/06-26/06 2011
 • 13/06-19/06 2011

  Gastenboek

  Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


  Blog als favoriet !

  Mijn favorieten
 • foto's vette weiden
 • foto's kalveren op de weide
 • oude foto's uit veestamboek

 • Foto


  Blog tegen de wet? Klik hier.
  Gratis blog op https://www.bloggen.be - Bloggen.be, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!