(Reactie op : Nijntje-bedenker Dick Bruna is overleden, De standaard : http://www.standaard.be/cnt/dmf20170217_02736028)
Dick Bruna (1927-2017) werd wereldberoemd met Nijntje, een zeer populair konijntje. Hij verkocht tientallen miljoenen exemplaren en zijn fanbase is wereldwijd.
Hoewel de dood van Dick tragisch moet zijn voor de nabestaanden, was hij naar mijn mening zeker nooit een icoon. Al sinds kinds af had ik een afkeer voor de reeks omdat het op intellectueel vlak niet uitdagend genoeg was. In elke episode werden onderwerpen door elkaar geslagen en was het een verwarrend geheel. Ik was zeker niet zijn grootste fan. Hoewel ik zeer veel respect heb voor de wereldfaam die hij verwierf gedurende zijn levenstijd, heb ik nooit naar hem opgekeken.
In tegenstelling tot Toon Horsten vind ik het jammer genoeg geen "groot verlies" verlies voor de grafische kunst. "Groot kunstenaar" vind ik ook een erg overdreven begrip. Dick heeft een personage gecreƫerd zonder enige karaktereigenschappen of enige mogelijke diepgang. Er zijn verscheidene vervangende programma's die de plaats van Nijntje met veel liefde willen innemen. Dick beschuldigde gedurende zijn leven vele tekenaars van plagiaat omdat ze enige gelijkenissen vertoonden met zijn konijn. De populairste voorbeelden hiervan zijn overduidelijke : Musti en de Japanse creatie Hello Kitty. Het feit dat hij een diepgaande connectie met kinderen had trek ik ook lichtjes in twijfel. Kinderen moeten kind kunnen blijven maar een kleine uitdaging heeft nog nooit iemand kwaad gedaan!
Geniet van het leven, geniet van literatuur!
Robin Van Gestel
Je leest het hier!
|