Grootlo, verleden, heden en ???
Inhoud blog
  • DIERENWIJDING GROOTLO 3 NOV. 2019
  • DE SCHOOL VAN GROOTLO
  • ONTBINDING OKRA GROOTLO
  • DE DRIE GEZUSTERS
  • De Oude Kapel

    Zoeken in blog


    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     



    Foto

    Den Soeten naem Iesus
    02-10-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.DIERENWIJDING GROOTLO 3 NOV. 2019
    Klik op de afbeelding om de link te volgen
    DIERENWIJDING GROOTLO
    ZONDAG 3 NOVEMBER 2019

    Voor de 33 ste maal organiseert de vriendenkring van Grootlo een dierenwijding. Deze gaat door op 3 november 2019, op de feestdag van St Hubertus.
    De deelnemers komen samen op het pleintje naast de kerk (Kapelstraat 69 Grootlo)
    De activiteiten beginnen met een misviering met broodwijding in de kerk te 09.30 u. Daarna is er een korte optocht en worden de dieren gezegend voor de kerk.
    Tijdens het wachten kan u genieten van een kop koffie met een versnapering of een borrel styerke drank u gratis aangeboden door de Grootlose Vriendenkring.
    Na de optocht word er een gewijd broodje en een herdenkingsprentje uitgedeeld aan de deelnemers.
    Allen dierenliefhebbers en andere van harte welkom.


    Bijlagen:
    koe 2017.jpg (922.2 KB)   
    koets 2017.jpg (529.6 KB)   

    02-10-2019, 00:00 geschreven door Robert Geeraerts  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    24-12-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.DE SCHOOL VAN GROOTLO

     HET ONDERWIJS


    4.1 HET ONDERWIJS VROEGER

    Tot in het begin van deze eeuw werd er zeer weinig aandacht besteed aan het onderwijs in onze streken. In het verleden werd deze zorg toevertrouwd aan de kerk, gewoonlijk was het de koster die dit werk op zich nam.

     Zeer weinig van onze voorouders hebben enige vorm van onderwijs genoten, lezen en schrijven was bij hen een grote zeldzaamheid.

     In principe bestaat in ons land de schoolplicht al van in het Nederlands tijdvak. Zo had men in Schriek in 1818 reeds een onderwijzer. Dit ambt werd uitgeoefend door Verlinden Jozef van 1818 tot 1824 en door Schoofs Guilielmus van 1824 tot 1830.

     De echte wet op de schoolplicht, in het onafhankelijke België dateert van 1842 en werd door de liberale regering in 1874 drastisch gewijzigd.

     Onze voorouders trokken zich van deze wettelijke rompslomp weinig aan. In de winter stuurden ze hun kinderen wel naar school, maar in de zomerperiode waren ze een bijkomende hulp in het arbeidsproces.

     Tot in 1927 was de jeugd in Grootlo, verplicht school te lopen in Schriek. De afstand die dagelijks moest worden gedaan was niet gering en diende te voet te worden afgelegd. Dit had tot gevolg dat spijbelen "haag school houden" een geliefkoosde bezigheid was voor onze jongens en meisjes.

    Na het overlijden van Engelbert Goossens, de weldoener van Grootlo, beschikte E.H. Frans Vermeerbergen over de nodige financiële middelen om in Grootlo een school te bouwen, een echte dorpsschool. Vanaf 1927 konden de kinderen hier in hun eigen dorpsmidden school lopen.

    De meer dan 80 jarige levensloop van onze scholen is een brok geschiedenis op zichzelf, waar wij allen in min of meerdere mate bij betrokken zijn.

    4.2 HET SOBERE BEGIN

    1927, een mijlpaal in onze schoolgeschiedenis. De bouw van vier klassen werd in dat jaar begonnen en ook beëindigd. Op 22 september van datzelfde jaar bracht Z. Moeder Severina, algemeen overste van het klooster te Vorselaar, de eerste vier zusters naar Grootlo. Deze werden zeer hartelijk onthaald door de pastoor en de parochiegemeenschap.

    De pioniers van het eerste uur waren : Moeder Adelarda, Zuster Waltheria, Zuster Alvara, Zuster Aldetruda.

    Bij deze vier zusters werd ook nog een mannelijke leerkracht gevoegd n.l. Constant Michiels.

    En daarmee kon het eerste schooljaar, schooljaar 1927, in Grootlo beginnen.

    De verdeling van de taken werd als volgt vastgelegd :

    De kleuters werden opgevangen door zuster Walteria, Zuster Alvara kreeg de eerste, tweede en derde leerjaar meisjes en jongens onder haar hoede.  Moeder Adelarda gaf les aan de overige meisjes, terwijl Meester Michiels de oudere jongens voor zijn rekening nam.

    4.3 VERDERE GROEI

    Reeds van bij de start was de school overbevolkt en de pastoor nam maatregelen door twee klassen bij te bouwen naast de school, in 1928.

    Dat jaar kwam ook zuster Veronique naar Grootlo, die de zorg kreeg over de eerste graad (eerste en tweede leerjaar) jongens en meisjes. Zuster Alvara kreeg de tweede graad en moeder Adelarda de overige meisjes.

    Meester Michiels verhuisde met de overige jongens naar de nieuwe lokalen. In 1930 werd Jozef Heremans benoemd als tweede onderwijzer in Grootlo en alle jongens werden ondergebracht in de nieuwe lokalen. Van dan af waren jongens en meisjes gescheiden, uitgezonderd de kleuters.

    Meester Michiels gaf les aan de jongens vanaf het vierde studiejaar, meester Heremans aan der eerste, tweede en derde leerjaar. Van toen sprak men dan ook van de grote en de kleine meester. In de meisjesschool werd later ook nog les gegeven door tal van vrouwelijke leerkrachten.

    De bevolking groeide en weer waren er lokalen te weinig en daarmee verhuisde zuster Aldetrude, die ondertussen de kleuters onder haar hoede had genomen, naar een geïmproviseerde klas in de oude kapel.Het gehele gedoe had buiten de oorlogsjaren, verder een rustig verloop tot in 1951. Dat jaar bouwde Louis Vermeerbergen, onze tweede pastoor, een jongensschool achter de pastorie. (waar thans de kleuterschool is gehuidvest).

    Dit gebouw bestond uit drie klassen. De hele jongensgemeenschap verhuisde naar daar in 1951. Een derde onderwijzer werd benoemd n.l. Ernest Van de Putte.

    De meisjesschool verruimde met de twee vrijgekomen lokalen. Dit was blijkbaar niet voldoende want in 1965-66 werden nog eens twee klassen bijgebouwd, boven de oude jongensschool.

    4.4 EINDE VAN ONS DORPSSCHOOL – FUSIE MET SCHRIEK

    De bevolkingsgroei begon echter te dalen en het aantal leerlingen verminderde. Daarbij kwam nog dat steeds meer en meer kinderen begonnen middelbaar onderwijs te volgen, wat met zich mee bracht dat de vierde graad (+ 12 jaar) verdween.

    De vrijgekomen lokalen werden ingericht als refter en turnzaal.

    1971.Door de steeds groter wordende inmenging van de staatsadministratie en de verdere bevolkingsdaling fusioneerde de meisjesschool van Grootlo met deze van Schriek. Dit bleek noodzakelijk te zijn om geen klassen te moeten laten vallen en geen leerkrachten te moeten ontslaan.

    De school na de fusie met Schriek

    Nog vier jaar kon de parochiële jongensschool zijn kop boven water houden en moest in 1975 noodgedwongen, bij gebrek aan leerlingen samensmelten met de reeds gefusioneerde meisjesschool.

    Daarmee stonden wij terug waar bij begonnen waren, meisjes en jongens in een klas, de school onder de hoede van Schriek. Dit betekende dan ook meteen het einde van de "dorpsschool", nu hingen wij af van een groter complex. Het dorpskarakter was verdwenen.

     Een pluspunt in deze hele operatie was de benoeming van Marcel Schroos, een inwoner van Grootlo, tot directeur van de fusieschool, in 1995 nam hij ontslag en werd opgevolgd door Mevr. Liekens M.

    Al zij de materiële middelen niet zoals deze van staatsscholen, op gebied van onderwijs moeten wij niet onderdoen. Voor elke klas is er een titularis, er is een turnleraar en een taaklerares. De laatste verbouwing aan de school dateerd van 1993, met de inrichting van een ruime en moderne turnzaal.

    In Grootlo beschikken wij thans over drie kleuterklassen en zes afzonderlijke klassen voor het lager onderwijs, t.t.z. eerste, tweede, derde, vierde, vijfde en zesde studiejaar.

     

     

     

     


    Bijlagen:
    4kloosterlingen.doc (433.5 KB)   
    50 jaar klooster.jpg (275.8 KB)   
    gebouw 1927.jpg (1.2 MB)   
    klasMichiels.jpg (500.4 KB)   
    meisjesschool 1935.jpg (437.5 KB)   
    meisjesschool 1951.jpg (610.8 KB)   

    24-12-2016, 00:00 geschreven door Robert Geeraerts  

    Reageer (1)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ONTBINDING OKRA GROOTLO

    OKRA Grootlo 20 december 2016 

     OKRATREFPUNT GROOTLO

     

    Tot onze grote spijt melden wij u dat OKRA Grootlo, na 50 jaar, zal verdwijnen uit het parochiebeeld. Op 31/12/2016 zal het trefpunt worden ontbonden.

    De geldelijke toestand laat ons niet meer toe een normaal jaarprogramma te financieren. Dit hebben we nog een paar jaar kunnen volhouden dank zij de subsidie van de gemeente Keerbergen, waarvoor onze welgemeende dank aan het gemeentebestuur.

    De activiteiten zoals, fietsen, kaarten, uitstappen met openbaar vervoer zijn niet het probleem daar zijn geen financiële tussenkomsten nodig.

    De hoge kosten voor huur en nutsvoorzieningen voor de zaal laat ons niet meer toe de maandelijkse koffietafels, kerst- en paasfeest, aan te bieden tegen een democratische prijs. We kunnen moeilijk 20 tot 25 euro vragen voor een koffietafel!

    De prijzen van de zaal zijn voor de parochiële verenigingen veel te hoog en in het zaalcomité zijn  geen (k) verenigingen  vertegenwoordigd. Er kunnen ook geen prijsafspraken gemaakt worden en eventuele andere grieven  besproken worden. Dergelijke  toestanden werken  zeer demotiverend.

    We hebben getracht een andere locatie te vinden om de maandelijkse koffietafel te organiseren,  maar de plaats die we voorzien hadden sluit in februari haar deuren.

    We danken Roger Oeyen (vz gewest Heist) voor de moeite die hij heeft gedaan om een oplossing te helpen zoeken.

    Nogmaals het spijt ons werkelijk, vooral dat wij onze laatste en trouwe leden moeten teleurstellen. We zijn niet de enige die uit het parochieleven verdwijnen.

     

    Het bestuur OKRA Grootlo


     

     

     

    Bijlagen:
    bestuur 1966.jpg (163.2 KB)   
    DSCN3131.JPG (1.5 MB)   
    DSCN3135.JPG (1.5 MB)   

    24-12-2016, 00:00 geschreven door Robert Geeraerts  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (2 Stemmen)
    25-08-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.DE DRIE GEZUSTERS

    De kapel van de drie gezusters.

    Waar de Zandstraat, Peyerstraat en Slootstraat samenkomen stond vroeger een kapel, deze was toegewijd aan de Drie Gezusters. (Foto 1)

    In Grootlo werd dit de processiekapel genoemd. Hier werd halt gehouden tijdens de processie de zondag na drievuldigheiddag en de zondag met de kermis. (foto 2)

    Het ligt bij de oudere inwoners van Grootlo nog in het geheugen, de dagen dat de processie uittrok. De processiegeschiedenis is ondertussen uit Grootlo verdwenen en de kapel werd in 1973 afgebroken, ondanks het verzet van pastoor Gebruers en zijn kerkfabriek. Het is allemaal voorbij en  behoort het definitief tot de folklore.

    Wanneer de kapel gebouwd is niet met zekerheid bekend, maar op een kaart van  1796 (het jaar V van de Franse revolutie) vinden we op die plaats een kapel. (foto 3) 

     Ondanks vele tegenkantingen moest de kapel wijken voor de vooruitgang. De Zandstraat en Peyerstraat werden geasfalteerd en het gebouw moest gesloopt worden. Het was zeer spijtig dat zulke mooie kapel, de grootste en de mooiste van de parochie, moest verdwijnen.

     Maar in 1973  kwam er een andere kapel in de plaats. De familie Geeraerts – Verelst – de Vries bouwde een nieuwe kapel langs de voetweg naar de Lozenhoek. (recht over de vroegere jongsschool, nu de kleuterschool). Ze hadden een belofte gedaan voor de genezing van zoon Johan. De beelden van de drie maagden en het smeedijzeren kruis verwijzen nog naar het oorspronkelijk gebouw. (foto 4)

     

     

     

     

    Bijlagen:
    drie gezusters 1.doc (525.5 KB)   
    drie gezusters 2.doc (977 KB)   
    drie gezusters 3.doc (7.2 MB)   
    drie gezusters.doc (557.5 KB)   

    25-08-2014, 00:00 geschreven door Robert Geeraerts  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (5 Stemmen)
    20-06-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De Oude Kapel
    Klik op de afbeelding om de link te volgen


      De kapel van "Den Soeten Naem Iesus tot Groteloo"

    De Oude Kapel 

    Over het ontstaan van dit gebouw zijn er weinig gekende gegevens. Wel staat vast dat haar oorsprong ergens te zoeken is in de middeleeuwen. Werd ze opgetrokken door de Theutonische ridders, die hier in 1226 uitgestrekte landerijen ter beschikking kregen van de heren van Mechelen?

     Bij het inventariseren van de goederen van het kerkelijk bezit, bij de stichting van Schriek als parochie, in 1309, is er sprake van een kerk toegewijd aan St Jan Baptist en een kapel, waarmee ongetwijfeld de kapel van Grootlo werd bedoeld. De kerk van Schriek is gebouwd in 1303, zodat hoogst waarschijnlijk de kapel reeds vroeger bestond.

    In 1450 vinden we de kapel nog eens in een cijnsboek. Verellen J. Vertelt hierover dat Grootlo in die tijd meedeed aan het feest van St Jan. Op de feestdag van St Jan de Doper werd hier in de kapel gepredikt. Zoals blijkt uit een afbeelding omstreeks 1560, was het een armtierig gebouw.

    In 1572 werd een zekere Nikolaas Apostools in de Grootlose kapel begraven. Wie vroeger, tijdens de een of andere culturele activiteit in de kapel, (die dienst deed als parochiezaal) kwam zal zich misschien nog herinneren dat er in het midden, iets naar rechts, een grafsteen lag. De tekst is door de tand des tijds en de vele voeten die er in vier eeuwen waren overgelopen, echter verdwenen.

    Rond de jaren 1580 werd er ook driemaal per week mis gelezen door de kapelaan van Schriek.

    De beeldstorm. In 1609 wordt ze nog eens vermeld. De kapel ligt er erg verlaten bij, omringt door schansen, het altaar ontwijd,  het glas van de ramen stuk. Enkel het beeld van O.L.Vrouw staat er nog. Toen in 1610 de beeldstorm ophield, was het nog niet gedaan met de miserie, want nadien begonnen de Hollandse calvinisten de Kempische dorpen plat te branden, kerken en kapellen werden stapelplaatsen, zo staat de Grootlose kapel vol met allerlei huisraad.

    In 1673 bleek de kapel echter te klein en werd ze vergroot. Op zon- en feestdagen werden er toen de normale kerkelijke diensten gedaan tot in 1702.

    In 1745 werd aan de E.H. Onderpastoor van Schriek de verplichting opgelegd "Alle Sondaegen en de Heyligdaegen de vroegmissen te lezen en de andere diensten te doen in de kapel van Grootloo, voor de commoditeyt van de parochianen." Hieruit mag men besluiten dat de diensten zoals vroeger werden gedaan.

    In 1778 bevestigde de E.H. Snoecks, pastoor van Schriek dit. In de lijst die hij opmaakte van de goederen van de kapel, vindt men het volgende: voor het onderhouden van het gebouw ontving de onderpastoor jaarlijks buiten het offer, dat jaarlijks rond de 30 gulden beliep, volgende vergoeding: de opbrengst van de Koudhalzenhof, een cijns van het land en huizen die door liefdadigheid aan de kapel vermaakt werden, de opbrengst van de bomen rond de kapel, een jaarlijkse toelage van 30 gulden van de gemeente en 20 gulden van de kerk.

    Het was verder een rustige tijd en bijna honderd jaar was er geen oorlog, het leven hernam zijn rustige gang. In 1792 vielen de Fransen voor het eerst onze gewesten binnen. Grootlo had hiervan in het begin niet te lijden. Na de boerenkrijg werden de bezetters veel driester, en ook de kleinste dorpen begonnen last te krijgen. In 1799 werd de kapel geplunderd, de klok uit de toren gehaald en stuk geslagen. Het beeld van O.L.Vrouw werd ernstig beschadigd (uit de geschriften van E.H. Raeymaeckers, pastoor van Schriek van 1791 tot 1806). Het is waarschijnlijk dit beeld van O.L.Vrouw waarover wij in een verder hoofdstuk verder zullen uitwijden.

     

    In deze troebele tijden geraakte de kapel in verval. De wisselvallige vrede en de onafhankelijkheid van België bracht weer een normaal levenspatroon. Voor de kapel zag de toekomst er niet goed uit.

     

     In 1821 werden de goederen door de gemeente aangeslagen en verkocht. De diensten werden afgeschaft in 1838, in 1839 werd de bouwvallige toren afgebroken en na enkele jaren was het gebouw zo vervallen dat de gemeente Schriek het wilde afbreken. Gelukkig is dit niet gebeurd, vooral door de tussenkomst van Kardinaal Sterckx. Hij wilde deze bidplaats behouden omdat ze de enige was in zijn bisdom, toegewijd aan de "Zoete Naam Jezus". Het is dan ook aan deze kerkvorst te danken dat er een parochie Grootlo kon worden opgericht.

     

    Ondertussen werd het gebouw gebruikt voor allerlei doeleinden, zelfs tot schuur, voor het opbergen van de oogst. Volgens bepaalde gegevens zou er zelfs een wever zijn getouw hebben opgesteld en zijn beroep uitgeoefend.

     

    Stilaan begon men de kapel terug te gebruiken voor godsdienstige doeleinden, want uit herinneringen van Dorre De Vadder werd er, rond 1880, op zondagnamiddag een rozenkrans gebeden.

     

    Op 28 maart 1874 vroeg Catharina Rijmenants, Wwe Frans Goossens, om de kapel te mogen herstellen. In 1883 werden de ruiten vernieuwd door Joanna Geeraerts echtgenote Wauters, en in 1891 werd ze volledig hersteld door de familie Goossens. Van 1894 werd er regelmatig mis gelezen, door professoren van het college Sint Jozef van Aarschot.

    Stilaan werd de kapel te klein voor de wekelijkse misgangers en door de familie Goossens nam het initiatief om ze te vergroten, langs de noordzijde werd een deel aangebouwd, en de voorzijde kreeg een inkomhal met een toren

    Kort na de stichting van de parochie Grootlo, in 1906, werd de kapel nogmaals vergroot door een zijbeuk langs de zuidkant en deed ze dienst als parochiekerk tot in 1937, toen de huidige kerk in gebruik werd genomen.

    Van dan af werd " de oude kapel" omgevormd tot parochiezaal, waar de verenigingen een onderkomen vonden, waar toneel en bonte avonden plaats vonden, vergaderingen en feestvieringen werden gehouden.

    De zijbeuk langs de zuidkant heeft vele jaren dienst gedaan als kleuterklas waar zuster Aldetrude onze kleintjes bezig hield.

    In 1968 werd de nieuwe parochiezaal "Magneet" geopend en had de oude kapel afgedaan als parochiezaal. Dat het gebouw niet werd afgebroken hebben wij te danken aan pastoor Gebruers die hier zijn veto stelde.

     Er werden binnenmuren ingezet zodat er diverse lokalen beschikbaar kwamen. Vele jaren diende ze als onderkomen voor de chiro van Grootlo, werklozen konden er kun dopkaart laten bijwerken en de mutualiteit betaalde er zijn leden terug. Een gedeelte werd ter beschikking gesteld voor de schoolse kinderopvang.

    In 1994 werd op initiatief van de Grootlose vriendenkring begonnen met een grondige onderhoudsbeurt. Het dak werd hersteld en het gebouw binnen geheel gerestaureerd het sanitair werd vernieuwd, de ramen en deuren geverfd.

    De laatste jaren wordt er blijkbaar niets meer gdaan om de gebouw te onderhouden, het zou dringend een flinke opknapbeurt mogen krijgen. zodat het oudste gebouw van Grootlo nog een tijdje kan gebruikt worden voor de parochiële werking.

    Of zijn de verantwoordelijken van de parochie van plan ze verder te laten vervallen om ze dan toch af te breken.

     

     

     

     

     





    Bijlagen:
    kapal1779.doc (934.5 KB)   
    kapel 1650.jpg (657 KB)   
    kapel 1700 1 (493.5 KB)   
    Kapel 1700 2.doc (983 KB)   
    kapel1925.jpg (561.4 KB)   
    kapel1966.jpg (811.2 KB)   
    oude kapel 1650.jpg (578.7 KB)   
    tekrningrn 2.jpg (1.9 MB)   

    20-06-2014, 00:00 geschreven door Robert Geeraerts  

    Reageer (2)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (3 Stemmen)
    31-05-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tijdstabel

    TIJDSTABEL

     Data's en feiten uit het verleden van Grootlo


     

    1100?

     bouw van de oude kapel volgens een legende, er bestaan geen bewijzen voor deze bewering

    1226   1 feb.

     Akte  opgemaakt in Damiette tijdens de kruisvaartenW. Berhout schenkt 6 bunder harde grond in Grutlo en 24 bunder beemden “in rama” aan de Theutonische ridderorde

    1309 

     oprichting van de parochie Schriek

    1437

    Grootlo telt 90 woningen

    1464

    Grootlo telt 66 woningen

    1472

    Grootlo telt 86 woningen

    1480

    Grootlo telt 71 woningen

    1496

    Grootlo telt 42 woningen

    1526

    Grootlo telt 58 woningen

    1542

    Grootlo en Schriek worden geplunderd door Maarten Van Rossem (Hertog van Gelderen)

    1569

    pest in onze gewesten, 28 overlijdens in Grootlo en Schriek

    1570

     Nikolaas Apostools werd in de kapel van Grootlo begraven

    1576

     Jan Claes werd beheerder van de kapel

    1634

     een leger van Calvinisten kampeert in onze streken, vijf compannies verblijven weken in onze streek, plunderingen en vernielde oogsten

    1636

     van 10/8 tot 26/10/1636 stierven er in Grootlo en Schriek 64 mensen aan de pest

     1638

    doortocht van vreemde tropen, de kapel van Grootlo en de kerk van Schriek worden geplunderd

    1646

    kapel krijgt een nieuw altaarkleed en een schilderij “De Zoete Naam Jezus”

    1650


     proces tussen de heren van Schriek en de heren van Werchter over het bezit van de Bolloheide, de werd toegewezen aan Werchter

    1656

    bouw van een korenwindmolen op de molenschrans (gelegen onder Grootloy)

    1673

     de kapel van Grootlo werd vergroot

    1714 18 jan

     Oprichting onderpastorij van Grootlo, door fundatie van Wwe Zity

    1740

    slecht jaar voor de oogst, vriesweer tot begin mei, daarna overvloedige regen met overstromingen

    1741

     heel hete droge zomer


    1745

    onderpastoor van Schriek doet vieringen in de kapel van Grootlo op zon- en feestdagen

    1760

    verkoop van de bollodijkhoeve

     

    1795  1 okt.

    tijdens de Franse revolutie werd Grooto een deel van het departement van  “deus Nethes”

    1797

    onze streken worden onveilig gemaakt door de bende van Cartouche

    1799 17 febr.

    de kapel van Grootlo werd geplunderd door Franse troepen, de klok stukgeslagen en het O.L. Vrouwbeeld ernstig beschadigd.

     

    1802

    verkoop van het kasteeltje aan de oude kapel

    1805  27 jan.

    Tijdens de kermis werd Petrus De Groot aangehouden, hij had geweigerd zich in te lijven bij het Franse leger

    1838

    de diensten in de kapel worden afgeschaft

    1839

    - de bouwvallige toren van de kapel werd afgebroken

    - de gemeente Schriek wilde de kapel afbreken, dit is niet gebeurd door tussenkomst van Kardinaal Sterkx, omdat het de enige bidplaats was in het aardsbisdom welke toegewijd was aan de “Zoete Naam Jezus”

    1840

    de kapel werd gebruikt voor allerlei doeleinden, opbergen van oogst, werkplaat enz…

    1860

    verbouwing van de bollodijkhoeve

    1871  16 dec.

    door 124 gezinnen werd een verzoekschrift gezonden aan de aardsbisschop voor de oprichting van een parochie, dee werd geweigerd

    1874  28 maart

    Catharina Rijmenants, wwe Frans Goossens vraagt toelating aan het gemeentebestuur te Schriek om de kapel te herstellen, werd geweigerd

    1883

    - zondagnamiddag werd de rozenkrans gelezen in de kapel (door pa pastoor)

    - de ruiten van de kapel werden hersteld door Joanna Geeraerts (echtgenote Wouters)

    1886

    Engelbert Goossens wordt burgemeester van Schriek

    1891

    de kapel werd volledig hersteld door de familie Goossens

    1894

    er werd mis gelezen in de kapel door leraars van het Sint Jozef college van Aarschot

    1904

    Engelbert Goossens wordt provincieraadslid van Antwerpen

    1905

    -       verzoek aan Kardinaal Goossens om het H. Sacrament te mogen bewaren in de kapel, dit werd geweigerd, hij stelde echter voor om een parochie op te richten,

    -       brief aan de bevoegde minister voor de oprichting van een parochie

    1906 16 mei

    oprichting van de parochie Grootlo verschijnt in het Belgisch Staatsblad

    1906      26 sept.

    E.H. Frans Vermeerbergen wordt benoemd tot eerste pastoor van de parochie Geootlo

     

    1906   25 okt

    canoniek schrijven van Kard. Mercier waarbij een deel van Tremelo en Keerbergen aan de parochie Grootlo worden toegevoegd.

    1906   13 okt.

    oprichting van de congregatie van jonge dochters

    1907  5 juni

    dag van de gedurige aanbidding

    1907

    stichting van de orde  van Sint Franciscus

    1908  5 aug.

    stichting van de broederschap van de Zoete Naam Jezus

    1909

    oprichting van de bond van het H. Hart

    1910      12 juni

    wijding van het kerkhof te Grootlo, op grond van de familie Goossens

    1914

    begin van de eerste wereld oorlog

    1918

    einde van de eerste wereldoorlog

    1920 11 juli

    overlijden van Engelbert Goossens

    1925 15 juni

    vergroting van de kapel

    1926 16 aug.

    schilderen van de kapel

    1927

    bouw van de school

    1927 22 sept.

    Vier zusters van Vorselaar worden door de algemeen overste naar Grootlo gebracht

    1928

     -       schoolgebouwen vergroot

     -       stichting van de boerinnenbond (thans KVLV)

    1930

    eerste stappen worden ondernomen voor de bouw van een nieuwe kerk, grond wordt gekocht van de heer Vermeerstraeten

    1936    3 maart

    aanbesteding voor de bouw van de kerk in de pastorie, toegewezen aan de heer Ijzermans

    1936    18 april

    de werkzaamheden aan de nieuwe kerk begonnen

    1937    15 juni

    wijding van de nieuwe kerk door kardinaal van Roey

    1939    30 sept.

    E.H. Vermeerbergen F. meent ontslag als pastoor van Grootlo

    1938    20 okt.

    E.H. Vermeerbergen Louis wordt benoemd tot tweede pastoor van Grootlo

    1940

    er werd een groot orgel geplaatst in de kerk, deze werd geleverd door het huis Van Loo uit Leuven

     

    1940     10 mei

    begin van de tweede wereldoorlog

    1943 6 sept.

    kleinste klok wordt door de bezetter aangeslagen

    1944 30 jan.

    de grote klok werd eveneens  door de Duitser in beslag genomen

    1944 30 okt.

    een vliegende bom komt neer in de Bollo, met de nodige schade ook in het dorpsmidden

    1945

    wapenstilstand

    1946

    stichting KWB Grootlo

    1947 15 okt.

    de gestolen klokken werden vervangen

    1950 2 juli

    een stuk grond van de pastorij werd voor 99 jaar gegeven aan de VZW dekenale werken Heist-op-den-Berg voor het bouwen van een jongensschool

    1951 3 sept.

    begin van de bouw van een nieuwe jongensschool

    1951    3 nov.

    overlijden van E.H. Vermeerbergen Frans, eerste pastoor, wordt begraven te Grootlo

    1952

    de kerk wordt voor het eerst geschilderd

    1952 30 aug.

    E.H. Vermeerbergen Louis neemt ontslag als pastoor van Grootlo

    1952 21 sept.

    aanstelling van E.H. Van Den Bergh tot derde pastoor van Grootlo

    1953 28 aug.

    pastoor Van den Bergh wordt vergeplaatst naar Booischot

    1953 20 sept.

    E.H. Van Dijck wordt aangesteld tot vierde pastoor van Grootlo

    1954 sept.

    Oprichting van een jeugdbeweging voor jongens, KAJ  (katholieke arbeidersjeugd)

    1962

    er worden vier glasramen geplaatst op het koor,

    1962 17 mei

    nota van Kar. Suenens waarbij het canoniek schrijven van 25 okt. 1906 werd vernietigd, Grootlo verloor het grondgebied van Tremelo en Keerbergen

    1963    9 juni

    E.H. Vermeerbergen overlijdt te Schriek en wordt begraven in Grootlo

    1964 14 mei

    voor het eerst wordt het H. Vormsel toegediend in de kerk van Grootlo, aan de kinderen van Grootlo, Schriek en Grasheide, door Mgr Daem, bisschop van Antwerpen

    1964 1 juni

    de grenzen van de parochie worden hersteld zoals bij de oprichting

    1965

    het schoolgebouw van de meisjes wordt vergroot met twee klassen 

    1966

     -       stichting van de KBG , katholieke bond voor gepensioneerden

     -       KAJ afdeling Grootlo wordt ontbonden

    1966

    E.H. Van Dijck neemt ontslag als pastoor van Grootlo

    1966 26 nov.

    E.H. Gebruers wordt aangesteld als vijfde pastoor van Grootlo

    1968

    bouw van een nieuwe parochiezaal “Magneet”

    1969

    de oude kapel (vroeger kerk, daarna parochiezaal) wordt ingericht als jeugdlokalen

    1971

    fusie van de meisjesschool van Grootlo met Schriek

    1975

    de parochiële jongensschool van Grootlo wordt opgenomen in de gefusioneerde meisjesschool

    1976

    stichting van ziekenzorg

    1981 1 en 2 aug.

    Viering van het 75 jarig bestaan van de parochie Grootlo

    1983

    de kerk wordt voor de tweede maal geschilderd

    1985

    alle dakgoten van de kerk worden vernieuwd

    1986

    de bibliotheek van Grootlo wordt overgenomen door de gemeente Heist-op-den-Berg

    1987 4 okt.

    viering van het 50 jarig jubileum van de kerk, voorgander Mgr Van Den Berge, bisschop van Antwerpen

    1987 30 okt.

    E.H. Gebruers overlijdt in de kliniek te Herentals

    1987 4 nov

    de bisschop vraagt aan E.H. De Preter om de pastorale taak in Grootlo waar te nemen

    1988 3 april

    verzoekschrift van de diverse Grootlose verenigingen om E.H. De Preter aan te stellen als parochieherder

    1988

    twee kamers in de pastorie worden opgekuist om de nodige administratie onder te brengen

    1989

    250 stoelen in de middenbeuk van de kerk worden vervangen door banken

    1991

    de elektriciteitsinstallatie in de kerk wordt vernieuwd

    1992 6 maart

    E.H. Van Den Bergh, derde pastoor, overlijdt te Geel

    1994

    de oude kapel wordt op initiatief van de vriendenkring gerestaureerd, de dakgoten hersteld en binnen geschilderd, ze wordt ter beshikking gesteld van de diverse Grootlose verenigingen

     

    Bijlagen:
    haardtellingen.jpg (284.3 KB)   
    http://haardtellingen   

    31-05-2014, 00:00 geschreven door Robert Geeraerts  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (8 Stemmen)
    30-05-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Proficiat!
    Proficiat!

    Uw blog is correct aangemaakt en u kan nu onmiddellijk starten! 

    U kan uw blog bekijken op http://www.bloggen.be/rob40

    We hebben om te starten ook al een reeks extra's toegevoegd aan uw blog, zodat u dit zelf niet meer hoeft te doen.  Zo is er een archief, gastenboek, zoekfunctie, enz. toegevoegd geworden. U kan ze nu op uw blog zien langs de linker en rechter kant.

    U kan dit zelf helemaal aanpassen.  Surf naar http://www.bloggen.be/ en log vervolgens daar in met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Klik vervolgens op 'personaliseer'.  Daar kan u zien welke functies reeds toegevoegd zijn, ze van volgorde wijzigen, aanpassen, ze verwijderen en nog een hele reeks andere mogelijkheden toevoegen.

    Om berichten toe te voegen, doet u dit als volgt.  Surf naar http://www.bloggen.be/  en log vervolgens in met uw gebruikersnaam en wachtwoord.  Druk vervolgens op 'Toevoegen'.  U kan nu de titel en het bericht ingeven.

    Om een bericht te verwijderen, zoals dit bericht (dit bericht hoeft hier niet op te blijven staan), klikt u in plaats van op 'Toevoegen' op 'Wijzigen'.  Vervolgens klikt u op de knop 'Verwijderen' die achter dit bericht staat (achter de titel 'Proficiat!').  Nog even bevestigen dat u dit bericht wenst te verwijderen en het bericht is verwijderd.  U kan dit op dezelfde manier in de toekomst berichten wijzigen of verwijderen.

    Er zijn nog een hele reeks extra mogelijkheden en functionaliteiten die u kan gebruiken voor uw blog. Log in op http://www.bloggen.be/ en geef uw gebruikersnaam en wachtwoord op.  Klik vervolgens op 'Instellingen'.  Daar kan u een hele reeks zaken aanpassen, extra functies toevoegen, enz.

    WAT IS CONCREET DE BEDOELING??
    De bedoeling is dat u op regelmatige basis een bericht toevoegt op uw blog. U kan hierin zetten wat u zelf wenst.
    - Bijvoorbeeld: u heeft een blog gemaakt voor gedichten. Dan kan u bvb. elke dag een gedicht toevoegen op uw blog. U geeft de titel in van het gedicht en daaronder in het bericht het gedicht zelf. Zo kunnen uw bezoekers dagelijks terugkomen om uw laatste nieuw gedicht te lezen. Indien u meerdere gedichten wenst toe te voegen op eenzelfde dag, voegt u deze toe als afzonderlijke berichten, dus niet in één bericht.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken over de actualiteit. Dan kan u bvb. dagelijks een bericht plaatsen met uw mening over iets uit de actualiteit. Bvb. over een bepaalde ramp, ongeval, uitspraak, voorval,... U geeft bvb. in de titel het onderwerp waarover u het gaat hebben en in het bericht plaatst u uw mening over dat onderwerp. Zo kan u bvb. meedelen dat de media voor de zoveelste keer het fout heeft, of waarom ze nu dat weer in de actualiteit brengen,... Of u kan ook meer diepgaande artikels plaatsen en meer informatie over een bepaald onderwerp opzoeken en dit op uw blog plaatsen. Indien u over meerdere zaken iets wil zeggen op die dag, plaatst u deze als afzonderlijke berichten, zo is dit het meest duidelijk voor uw bezoekers.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken als dagboek. Dagelijks maakt u een bericht aan met wat u er wenst in te plaatsen, zoals u anders in een dagboek zou plaatsen. Dit kan zijn over wat u vandaag hebt gedaan, wat u vandaag heeft gehoord, wat u van plan bent, enz. Maak een titel en typ het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks naar uw blog komen om uw laatste nieuwe bericht te lezen en mee uw dagboek te lezen.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met plaatselijk nieuws. Met uw eigen blog kan u zo zelfs journalist zijn. U kan op uw blog het plaatselijk nieuws vertellen. Telkens u iets nieuw hebt, plaats u een bericht: u geeft een titel op en typt wat u weet over het nieuws. Dit kan zijn over een feest in de buurt, een verkeersongeval in de streek, een nieuwe baan die men gaat aanleggen, een nieuwe regeling, verkiezingen, een staking, een nieuwe winkel, enz. Afhankelijk van het nieuws plaatst u iedere keer een nieuw bericht. Indien u veel nieuws heeft, kan u zo dagelijks vele berichten plaatsen met wat u te weten bent gekomen over uw regio. Zorg ervoor dat u telkens een nieuw bericht ingeeft per onderwerp, en niet zaken samen plaatst. Indien u wat minder nieuws kan bijeen sprokkelen is uiteraard 1 bericht per dag of 2 berichten per week ook goed. Probeer op een regelmatige basis een berichtje te plaatsen, zo komen uw bezoekers telkens terug.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met een reisverslag. U kan een bericht aanmaken per dag van uw reis. Zo kan u in de titel opgeven over welke dag u het gaat hebben, en in het bericht plaatst u dan het verslag van die dag. Zo komen alle berichten onder elkaar te staan, netjes gescheiden per dag. U kan dus op éénzelfde dag meerdere berichten ingeven van uw reisverslag.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met tips op. Dan maakt u telkens u een tip heeft een nieuw bericht aan. In de titel zet u waarover uw tip zal gaan. In het bericht geeft u dan de hele tip in. Probeer zo op regelmatige basis nieuwe tips toe te voegen, zodat bezoekers telkens terug komen naar uw blog. Probeer bvb. 1 keer per dag, of 2 keer per week een nieuwe tip zo toe te voegen. Indien u heel enthousiast bent, kan u natuurlijk ook meerdere tips op een dag ingeven. Let er dan op dat het meest duidelijk is indien u pér tip een nieuw bericht aanmaakt. Zo kan u dus bvb. wel 20 berichten aanmaken op een dag indien u 20 tips heeft voor uw bezoekers.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken dat uw activiteiten weerspiegelt. U bent bvb. actief in een bedrijf, vereniging of organisatie en maakt elke dag wel eens iets mee. Dan kan je al deze belevenissen op uw blog plaatsen. Het komt dan neer op een soort van dagboek. Dan kan u dagelijks, of eventueel meerdere keren per dag, een bericht plaatsen op uw blog om uw belevenissen te vertellen. Geef een titel op dat zeer kort uw belevenis beschrijft en typ daarna alles in wat u maar wenst in het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks of meermaals per dag terugkomen naar uw blog om uw laatste belevenissen te lezen.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken uw hobby. U kan dan op regelmatige basis, bvb. dagelijks, een bericht toevoegen op uw blog over uw hobby. Dit kan gaan dat u vandaag een nieuwe postzegel bij uw verzameling heeft, een nieuwe bierkaart, een grote vis heeft gevangen, enz. Vertel erover en misschien kan je er zelfs een foto bij plaatsen. Zo kunnen anderen die ook dezelfde hobby hebben dagelijks mee lezen. Als u bvb. zeer actief bent in uw hobby, kan u dagelijks uiteraard meerdere berichtjes plaatsen, met bvb. de laatste nieuwtjes. Zo trek je veel bezoekers aan.

    WAT ZIJN DIE "REACTIES"?
    Een bezoeker kan op een bericht van u een reactie plaatsen. Een bezoeker kan dus zelf géén bericht plaatsen op uw blog zelf, wel een reactie. Het verschil is dat de reactie niet komt op de beginpagina, maar enkel bij een bericht hoort. Het is dus zo dat een reactie enkel gaat over een reactie bij een bericht. Indien u bvb. een gedicht heeft geschreven, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze het heel mooi vond. Of bvb. indien u plaatselijk nieuws brengt, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze nog iets meer over de feiten weet (bvb. exacte uur van het ongeval, het juiste locatie van het evenement,...). Of bvb. indien uw blog een dagboek is, kan men reageren op het bericht van die dag, zo kan men meeleven met u, u een vraag stellen, enz. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.

    WAT IS DE "WAARDERING"?
    Een bezoeker kan een bepaald bericht een waardering geven. Dit is om aan te geven of men dit bericht goed vindt of niet. Het kan bvb. gaan over een bericht, hoe goed men dat vond. Het kan ook gaan over een ander bericht, bvb. een tip, die men wel of niet bruikbaar vond. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.


    Het Bloggen.be-team wenst u veel succes met uw gloednieuwe blog!

    Met vriendelijke groeten,
    Bloggen.be-team

    30-05-2014, 16:08 geschreven door  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - ( Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De Kerk
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    ONZE KERK

     




     


     


     De kerk is gelegen in de Kapelstraat 69 te Grootlo, 322O Heist op den Berg. Ze werd gebouwd in de periode 1936-1937. Het gebouw is opgetrokken in een neo-romaanse stijl. Het is ongeveer 30 meter lang en 20 meter breed. De toren is 35 meter hoog, waarvan 24 meter metselwerk.

     

    Op 15 juni 1937 werd het gebouw ingehuldigd en gewijd door Z.E. Kardinaal Van Roey. De provinciale bouwmeester was J. Crabeels, de aannemer J. Ysermans uit Mol.

     

    Het hoofdaltaar, in het midden, is toegewijd aan de Zoeten Naam Jezus, het zijaltaar links aan O.-L.-Vrouw en rechts aan St.-Jozef. Verder ziet u in de kerk nog een preekstoel in witte steen en een prachtig orgel. Vooraan rechts ziet u een houten O.-L.-Vrouwbeeld met het kindje Jezus. Het werd gevonden in de kelder van de kerk en door toedoen van de Grootlose Vriendenkring gerestaureerd in zijn oorspronkelijke staat. Dit werd werd gedaan door Schellens R. uit Scherpenheuvel. Volgens bepaalde bronnen zou dit beeld dateren van voor de beeldenstorm.

     

    In de stijl van de kerk ziet u links en rechts twee biechtstoelen in licht bruin hout., deze werden geleverd door het huis M. Maes uit Sint Lenaerts. In de toren werden twee nieuwe klokken gehangen, de eerste was toegewijd aan de Zoete naam Jezus, met een gewicht van 990 kg, de andere was toegewijd aan Sint Aldegondis en woog 738 kg. Deze twee klokken werden geschonken door Alex Vermeylen.De kleinste klok kwam uit de oude kapel., het is ook de enige die die na de tweede wereldoorlog nog in de klerk bleef, want de twee andere werden tijdens de oorlogsjaren door de bezetter opgevorderd..

     

    Voor de muzikale begeleiding gebruikte men in het begin een oud harmonium, die ook had dienst gedaan in de oude kapel. Het interieur werd, tijdens de ambtsperiode van de tweede pastoor, E.H. Louis Vermeerbergen, uitgebreid met een preekstoel in witte steen, zoals de zijaltaren, een nieuwe communiebank een een orgel , met meer dan 2.000 pijpen.

     

    De gestolen klokken werden in 1947 vervangen door twee nieuwe. Deze werden geleverd door het huis Michiels. De grootste heeft een gewicht van 1.077 kg de kleinste 622 kg.

     

    In 1952 werd de kerk geschilderd.

     

    In 1962  werden achter het hoofdaltaar vier kunstglasramen geplaatst, deze werden geschonken door zuster van de twee eerste pastoors. Ze stellen voor van links naar rechts : de H. Franciscus, patroon van E.H. Vermeerbergen Frans, onze eerste pastoor, Onze Lievwe Vrouw, de verrijzenis van Christus en de H. Lodewijk, patroon van Vermeerbergen Louis, onze tweede pastoor.

     

    In 1983 werd de kerk voor de tweede maal geschilderd.

     

    Op 4 oktober 1987 werd het 50 jarig bestaan van de kerk gevierd, met een eucharistieviering voorgegaan door Mgr Van den Bergh, bisschop van Antwerpen, en een receptie voor alle inwoners van Grootlo, in de Magneet.

    St Aldegondis

     






    Links vooraan in onze kerk staat het beeld van St.-Aldegondis. Deze heilige wordt in Grootlo bijzonder vereerd; vooral de 3de zondag van de maand. Haar feestdag is op 30 januari. Deze heilige wordt vooral aangroepen tegen kanker, kinderziekten, doofheid en hopeloze gevallen.

    Aldegondis werd in 630 geboren in Cousoire, ze was de dochter van Walbert en Berthilia, edelen in het Frankische rijk. Zoals vele dochters van de adel, was zij voorbestemd om te huwen. Ze voelde zich echter meer aangetrokken om te werken voor de armen. Op aanraden van de bisschoppen Amandus van Maastricht en Albertus van Kamerrijk, stichtte zij in het woud van Malbode (Maubeuge) een klooster. Deze kloostergemeenschap hield zich vooral bezig met de armenzorg. Sint-Aldegondis stierf na een langdurige ziekte in haar abdij te Malbode op 30 januari 684 en werd begraven te Cousoire maar haar stoffelijk overschot werd later overgebracht naar de abdij te Malbode. Aldegondis is afkomstig van het Germaanse "Alde gundjo", wat in feite "oud en strijd" betekent.





    Bijlagen:
    1937zv.doc (300.5 KB)   
    De Zondagsvriend 24 juni 1937.doc (846.5 KB)   
    dorp 1946.jpg (615.3 KB)   
    dorpzicht 2 1965.jpg (735.8 KB)   
    glasraam1.jpg (2.9 MB)   
    kerk 1937 bis.jpg (337.8 KB)   
    St Aldegondis.jpg (1.4 MB)   
    http://Glasramen zij altaar   

    30-05-2014, 00:00 geschreven door Robert Geeraerts  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Grootlotijdens de eerste wereldoorlog




     

    GROOTLO TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG 


     Dit jaar is het 100 jaar geleden dat de eerste wereldoorlog begon. Een conflict dat het uitzicht van onze wereld fel veranderde.

    Uit gegevens ons nagelaten door E.H. Vermeerbergen Frans (onze eerste pastoor) volgt hierna het verloop van deze oorlog, in onze parochie.

     

    Het jaar 1914 bracht ons de gesel van de eerste wereldoorlog. Bij het begin van de vijandelijkheden, in augustus 1914, werden de parochieregisters en de kostbare sierraden in veiligheid gebracht. Gedurende de eerste weken van de oorlog had de bevolking hier weinig problemen. De kerkelijke diensten werden druk bijgewoond en het aantal communies vermeerderden aanzienlijk.

    In de voormiddag van 19 augustus vertoonden zich op de Bollodijk en de Paalstraat de eerste vijandelijke soldaten, nl een groep Uhlanen. Vandaar gingen zij op verkenning naar Lier. Niemand van de bevolking werd lastig gevallen. Op 23 augustus werd deze kleine bezetting teruggedreven door een afdeling Belgische ruiterij en cyclisten. In Werchter en Haacht werd er tot 's anderdaags in de namiddag verwoed gevochten. De Belgen werden teruggeslagen en tot in onze parochie achternagezeten door de oprukkende Duitsers. Op 29 augustus blijven er slechts een kleine achterhoede Duitsers over op de oever van de Demer en Dijle. dagelijks waren er nog schermutselingen tussen Duitse en Belgische eenheden.

    Op 3 september had er nog een hevige botsing plaats nabij Grootlo, tussen een sterke Duitse groep en een afdeling Belgische carabiniers. Op 5 september gaf de Belgische overheid het bevel om al het rundvee binnen de fortgordel van Antwerpen te brengen. Dit was een zeer ongelukkige maatregel, het vee kwijnde weg bij gebrek aan stalling en eten, en het volk moest melk en boter derven. Van 9 september 's morgens tot 13 september 's avonds was de parochie terug bezet door Belgen, terwijl er verwoed gevochten werd rond Leuven en Mechelen. Toen op 13 september 1914 de kerk van Haacht en op 15 september de kerk van Werchter werden in brand gestoken, verloor de bevolking haar kalmte en velen sloegen op de vlucht.

     

    De diensten in onze kerk hielden op tot 15 oktober. Onze parochie bleef tussen twee vijandelijke linies tot 26 september, wanneer de Duitsers hun aanval op Antwerpen begonnen. Die dag werd een vrouw van onze parochie, Petronella Goris, echtgenote van Ferdinand De Bie, door een Duitse soldaat neergeschoten, terwijl zij gras sneed langs een houtkant in de Langstraat. De pastorie werd leeggeplunderd en menig stuk processiegerief geroofd of vernield.

    Twee jongelingen werden door de vijand aangehouden nabij het huis van Louis Meuris. Met opgeheven armen werden zij voor de soldaten geplaatst en zouden neergeschoten worden. De eerste, Henri Collaer uit Pellenberg, was op slag dood, de tweede, Karel Moris, onderwijzer te Langdorp, werd niet getroffen en kon vluchten.

    Een aanslag op een Duits soldaat in Tremelo was de oorzaak van een zware repressie. Op 28 augustus werd een groot gedeelte van Tremelo platgebrand, (te Tremelo werden van de 450 huizen er 250 afgebrand –oorlogsboek Davidsfonds 1914-1918 – blz 214) ook een vijftal huizen van onze parochie gingen in de vlammen op. Dank zij de pastoor werd er veel kwaad voorkomen, hij deed de bevelvoerende kapitein inzien dat hij zich niet meer op het grondgebied van Tremelo bevond.

     Maar de schrik zat erin, een groot gedeelte van de inwoners sloeg op de vlucht, vele mannen hebben dagen en nachten doorgebracht in de bossen, die Grootlo toen nog rijk was, en in de moerassen rond de moer.

    Vele inwoners werden gevangen genomen en moesten het Duitse leger volgen. Tegen de avond werden er een deel vrijgelaten, anderen opgesloten in de kerk van Werchter, en enkelen zelfs meegevoerd naar Zaventem. Inwoners van Grootlo die gevlucht waren naar Booischot en Heist op den berg werden dezelfde dag gevangen genomen en opgesloten in de kerk van Aarschot, sommigen werden later naar Duitsland gevoerd.

    Gedurende de bezettingsjaren verminderde  het bijwonen van de goddelijke diensten. Dit was vooral te wijten aan het vervroegen van het officiële uur en vele inwoners hielden zicht bezig met smokkelhandel. De plechtige communie had plaats zoals voor de oorlog, geen enkel kind ontbrak. (In 1914: 21, in 1915: 15, in 1916: 16, in 1917: 33 en in 1918: 21).

    Werklieden werden gevorderd en naar Duitsland gevoerd. Vier van de gemeente Tremelo en drie van de gemeente Schriek. Allen zijn behouden teruggekomen. Zes andere die opgeëist waren;, doken onder totdat de bezetter verklaarden, dat zij niet zouden vervolgd worden. Toch werden zij veroordeeld tot een boete van 40 mark omdat hun een identiteitskaart niet was afgestempeld. Lange tijd heeft de bezetter onderzocht of deze jongelingen niet waren ondergedoken op aanraden van de pastoor.

     In onze parochie werden 20 jongens onder de wapens geroepen in 1914 en drie hebben vrijwillig dienst genomen in het leger.

     

    Gesneuvelden of overleden aan de gevolgen van mosterdgas

    August Van Calsteren, zoon van Frans en van Antoinette Van den Broeck, is gesneuveld te Haacht, op 12 september 1914.


    Victor Janssens, geboren in 1883, gehuwd in 1910 en vader van 3 kinderen. Kwam na zijn huwelijk in Grootlo wonen. Tijdens zijn dienst aan het front werd hij in de loopgraven getroffen door mosterdgas. Sterft op 24 juli 1922 en werd begraven op het kerkhof te Grootlo,

    Philibert Op De Beeck vluchtte bij het uitbreken van de oorlog, met zijn familie maar Frankrijk. Tijdens zijn verblijf daar werd hij opgeroepen om zijn militaire dienst te doen. Enkele maanden later vertrekt hij naar het front in de omgeving van Diksmuide. Hij komt om in de dodengang van Stuivekenskerke, op 18 maart 1918 Hij ligt begraven  op het divisiekerkhof te Steenkerke (grafnummer 197). De aftocht van de Duitsers in november 1918 verliep vrij rustig. Een verongelukte Duitse soldaat werd hier op het kerkhof begraven op 15 november 1918.

    Om dat hoofdstukje af te sluiten volgen hier het aantal geboorten en overlijdens tijdens de oorlogsjaren 1914-1918.

     

     

     

       jaar     geboortes overlijdens

    1914  39 20

    1915 36 11

    1916 24 13

    1917 21 21

    1918 24 13

     

     

    Bijlagen:
    1914.doc (1.4 MB)   
    Beien Jake Fas 2.jpeg (331.5 KB)   

    30-05-2014, 00:00 geschreven door Robert Geeraerts  

    Reageer (1)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (15 Stemmen)
    Archief per week
  • 30/09-06/10 2019
  • 19/12-25/12 2016
  • 25/08-31/08 2014
  • 16/06-22/06 2014
  • 26/05-01/06 2014

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs