WELKOM
Hallo rederijkers! We zijn er weer. Met een eigen blog. Gemakkelijker dan de vorige. Hetgeen hopelijk de drempel verlaagt en de interactie verhoogt.
NUTTIGE INFO
Kennis van blog
Naarmate we de mogelijkheden van de blog beter leren kennen, zal deze info uitgebreid worden.
Adressen
Het adres van de blog is http://www.bloggen.be/rhet64. Daarmee krijg je toegang tot het openbare deel van de blog. Op dit ogenblik kan dit nog zonder paswoord (kwestie van de drempel laag te houden). Daar kan je reageren op artikels, en zelf artikels plaatsen in het "Gastenboek" (zie verder).
Inloggen op de blog zelf kan op http://www.bloggen.be. Dat geeft toegang tot het voorbehouden deel van de blog. Daar kan men rechtstreeks artikels plaatsen op de blog (zie verder). En ook de instellingen wijzigen. Het is echter niet de bedoeling dat iedereen toegang heeft tot de instellingen. Dat inloggen kan daarom enkel via de user name en het password van de administrator.
Tenslotte kan men ook via mail een artikel plaatsen op de blog. Door een mail te sturen naar rhet64-?????@mail.bloggen.be (zie verder).
Toegankelijkheid
We waren nog maar net met onze blog on line, en we kregen al "vreemd" bezoek, en ook "vreemde" inputs. We hebben onze blog ondertussen quasi onzichtbaar gemaakt.
Indien de vreemde bezoeken en reacties hiermee uitblijven, stellen we geen wachtwoord in (kwestie van de drempel laag te houden). Zo niet, zullen we toch een wachtwoord instellen om toegang te krijgen tot het openbare deel van de blog (http://www.bloggen.be/rhet64), en zodoende de toegang tot de blog te beperken tot de leden. Dat (per definitie geheime) wachtwoord zullen we dan individueel mailen naar de leden.
Rechtsreeks een artikel plaatsen op de blog zelf
Dit kan enkel na toegang tot het voorbehouden deel van de blog, na inloggen met user name en paswoord van de administrator, en kan dus ook enkel door de administrator. Dit komt omdat elke blog op bloggen.be geacht wordt het eigendom te zijn van één persoon, nl. degene die hem opgezet heeft. Daarom kan alleen deze persoon rechtstreeks artikels (eventueel met foto's) plaatsen op zijn blog. Met de bedoeling massa's bezoekers aan te trekken. Daarom wordt de blog-eigenaar geacht zijn blog zo bekend mogelijk te maken: op bloggen.be zelf, en op allerhande internetzoekmachines. Dit is net het tegenovergestelde van wat wij gedaan hebben met onze blog: géén publiciteit op bloggen.be, en afscherming van zoekmachines.
Omdat wij immers geen vreemde bezoekers willen aantrekken; hopelijk volstaan deze maatregelen daarvoor.
Bezoekers kunnen enkel op reageren op een artikel van de blog-eigenaar (zie verder). Als bezoekers toch zelf iets willen plaatsen op de blog, kunnen ze dat enkel doen in het "Gastenboek" van de blog (zie verder).
Iedereen administrator maken, en de user name en het password van de administrator dus publiek maken, is om voor de hand liggende redenen geen optie. De administrator kan immers de blog-instellingen wijzigen, het paswoord wijzigen, berichten wijzigen en verwijderen, toegangen beperken of ontzeggen, enz. En een wachtwoord hou je nu eenmaal best zo geheim mogelijk.
Een mogelijkheid bestond erin om iedereen co-administrator te maken. Want co-administrators kunnen ook rechtstreeks artikels plaatsen op de blog. Een co-administrator heeft minder rechten dan de administrator. Maar ook al heeft een co-administrator niet dezelfde rechten als de administrator, hij kan bijv. toch berichten -ook van anderen!- wijzigen en verwijderen. En dan zouden we voor iedereen user names en passwords moeten genereren, en beheren. En dus ook de veiligheid ervan in het oog moeten houden. Daarom hebben we ook dit idee (voorlopig toch) laten varen.
Maar er is toch een manier om iedereen zelf rechtstreeks artikels te laten plaatsen op de blog zelf, nl. via een mail naar onze blog (zie verder).
Manieren om toch zelf tekst en foto's te posten op de blog
We hadden het hierboven al over de mogelijkheid om zelf artikels te plaatsen op de blog via e-mail. De administrator kan inderdaad een artikel plaatsen op de blog, met foto's erbij, zonder in te moeten loggen op zijn blog. Dat kan hij door een e-mail te sturen naar zijn blog-adres, rhet64-?????@mail.bloggen.be, eventueel van op afstand, want daarvoor dient deze functie eigenlijk. Daarbij moet de afzender van de mail verplicht het eigen e-mailadres van de blog-eigenaar zijn.
We hebben deze mogelijkheid opengesteld voor iedereen. Zodat iedereen met zijn eigen e-mailadres via een mail artikels en/of foto's kan plaatsen op de blog. Daar ook dit adres geheim is, zullen we het geheime deel ervan (?????) individueel mailen naar de leden .
Hieronder de procedure: Wat je tikt in het vak "Onderwerp" van je mail, wordt de titel van je artikel op de blog. Je tekst zal als berichttekst overgenomen worden op de blog, inclusief de toegevoegde opmaak. Foto's die je bij je mail voegt, worden toegevoegd aan je bericht op de blog. Je foto's moeten wel in het jpg-formaat zijn. Andere bijlagen worden genegeerd. Snel nadat je mail verstuurd is, zal je bericht op de blog staan, mét de eventuele foto's.
Andere mogelijkheden om iets achter te laten op de blog
Eerder hadden we het ook al over de twee andere mogelijkheden om iets achter te laten op de blog: - reageren op een artikel, - of een artikel plaatsen in het "Gastenboek".
1) Reageren op een artikel We hebben de blog zo ingesteld dat reacties op artikels mogelijk zijn. Dat doe je door rechts onder aan een artikel te drukken op Reageren.
2) Zelf iets schrijven in het Gastenboek Je kan een eigen artikel plaatsen in het Gastenboek. Dat kan via de knop "Voeg toe" onder Gastenboek in de rechterkolom van de blog.
Naam
We hebben de blog voorlopig zo ingesteld dat de blog niet telkens vraagt naar je e-mailadres, kwestie van de drempel laag te houden (daarom ook geen inlog-paswoord voor het publieke deel van onze blog).
Voor een reactie op een artikel op de blog, of voor een bericht in het Gastenboek vraagt de blog telkens je naam. Logisch, want de blog gaat ervan uit dat het niet de blog-eigenaar is die regaeert op zijn eigen artikel, of zelf iets in zijn eigen Gastenboek schrijft, en wil dus weten wie het dan wel is.
Maar voor een artikel op de blog zelf vraagt de blog niet naar de naam van de auteur, omdat hij er van uitgaat dat het de blog-eigenaar zelf is, aangezien deze in principe de enige is die rechtstreeks artikels kan plaatsen op de blog.
Aangezien op onze blog iedereen artikels kan plaatsen (weliswaar enkel via e-mail, behalve voor de leden van de startersgroep die ook kunnen inloggen als administrator), is het bij artikels niet altijd duidelijk wie de auteur is. Sluit artikels daarom steeds af met je naam.
Gebruik bij voorkeur de methode uit Mathieu J zijn onvolprezen boekje "Seizoenen": de voornaam en de eerste letter van de familienaam (gezien sommige voornamen meermaals voorkomen). Uit de recente artikels van de startersgroep blijkt reeds dat niet iedereen dat ook telkens doet. Aan denken dus! Indien teveel leden hun naam achterwege zouden laten, en dit tot verwarring zou leiden, zullen de instellingen gewijzigd worden, zodat de blog altijd de naam van de auteur eist. Maar omdat de blog, als hij de naam eist van de auteur van een artikel, niet alleen automatisch die naam onder dat artikel plaatst, maar ook de datum ... en het uur, en omdat dat uur nogal laat (of vroeg) kan zijn, proberen we het eerst zonder die verplichte naam, in de hoop dat iedereen zijn artikels uit eigen beweging afsluit met zijn naam. Weet trouwens dat de administrator sowieso kan zien wie een artikel geplaatst heeft; de blog houdt bijv. steeds het IP-adres van de auteur bij.
Veiligheidscode
We hebben de blog zo ingesteld dat hij je, vooraleer je een bericht kan posten, vraagt om een at random geproduceerde veligheidscode te reproduceren. Die code is niet in machinetaal, zodat alleen humans die kunnen lezen en reproduceren. Op die manier verhinderen we dat onze blog massaal aangevallen kan worden. Die veiligheidscode is soms wat moeilijk (je kan altijd een nieuwe code vragen als de voorgestelde je te moeilijk lijkt), en maakt de zaak wat omslachtiger, maar dit behouden we toch.
Blog-editor
De editor van de blog is heel beperkt. Maar we hebben hem zo ingesteld dat je er wel Word in kan plakken. En met Word heeft veel meer mogelijkheden, bijv. foto's in een tekst plaatsen, enz. HTML invoegen is ook mogelijk.
Als je je bijdrage eerst in Word tikt, om ze nadien te plakken in de blog-editor, moet je niet vergeten daar op het Word-icoontje te klikken. Anders zouden er rare dingen kunnen gebeuren met je blog. Opm.: ook al zegt de blog dat de opmaak bij dat plakken van Word behouden blijft, is dat in de praktijk niet noodzakelijk waar; check daarom je geplakte tekst nog eens.
Gelijkaardig voor codeertaal: dan in de blog-editor het selectievakje brontekst aanvinken.
Foto's
De blog aanvaardt geen grote foto's. Naargelang het geval zijn foto's beperkt tot 100 of 250 KB. Als je dus iets met een van de blog gedownloade foto wil doen, bijv. groot afdrukken, moet je degene die hem gepost heeft via e-mail een niet-gecomprimeerde versie vragen.
De plaats van de fotos in een bericht hangt af van het soort bericht: - Als je alleen een foto stuurt, zonder tekst, is het natuurlijk duidelijk (alleen de foto). - Als je fotos als bijlage bij een mail met tekst voegt, komen al de fotos in principe onderaan je artikel, na je tekst, onder elkaar. - Als je één foto bij een tekst voegt, bijv. van je harde schijf, via bladeren, komt die foto bovenaan je artikel. Als je de foto boven niet naast maar boven je tekst wil, moet je boven aan je tekst witregels invoegen. - Als je meerdere fotos bij een artikel voegt, door de bron ervan in te vullen op de lijst (d.m.v. bladeren), kan je de plaats van die fotos in je tekst bepalen door op de gewenste plaats in de tekst voor elke foto de overeenstemmende code te tikken ("%%%FOTO?%%%"); dus Foto 1 van de lijst komt waar je in de tekst %%%FOTO1%%% tikt, Foto 2 komt waar je %%%FOTO2%%% tikt, enz. Opm.: Het is niet zeker dat de blog té grote foto's automatisch verkleint. Als je té grote foto's wil uploaden, is het mogelijk dat de blog ze niet alleen weigert, maar daarbij ook de rest van je bijdrage inslikt, zodat je helemaal opnieuw kan beginnen.
Muziek
Ook max. 100 KB per bestand. Bestand moet in formaat mp3 of mid zijn (niet wav e.d.).
Indeling van de blog
We zoeken nog naar mogelijkheden om de blog aan te passen aan onze behoeften. Vooral om hem in te delen in rubrieken, volgens onderwerp. Met de mogelijkheid om daarin foto's te stockeren, volgens categorie. Waarnaar iedereen dan foto's kan uploaden, en waarvan iedereen foto's kan downloaden.
Als we daar niet in slagen, beantwoordt deze blog niet echt aan onze doelstelling. Want dan blijven foto's opgesloten in het artikel waarmee ze gepost werden,. Waardoor we ze niet kunnen onderbrengen in categorieën, hetgeen het gericht zoeken onplezierig en op termijn ook quasi onmogelijk maakt. Verder levert het downloaden van zulke reeds kleine opgesloten foto's een nog slechter reusltaat op.
|