Ik was afgelopen week uit eten bij een restaurant in Bergen, hier kreeg ik een menukaart aangereikt met op de voorkant een windmolenpark met de tekst: "Ook wij gaan voor groen". Toen ik vervolgens de kaart opende stond op de andere zijde haarfijn uitgelegd waar allemaal aan voldaan moest worden om een restaurant "groen" te mogen noemen. Ik heb dit lijstje gefotografeerd met mijn telefoon zodat ik de details hier om mijn blog kan delen:
1. De keuken mag niet meer als 80 kwh per vierkante meter, dat ligt 40 kwh onder het gemiddelde.
2. Deze stroom moet op een duurzame manier opgewekt zijn, zonnepanelen worden geprefereerd.
3. Het eten moet "groen geproduceerd" zijn.
U vraagt zich natuurlijk af, welke instantie bepaald/controleert of een restaurant daad werkelijk het groene imago verdient? Nu blijkt dat dit simpelweg een commerciƫle organisatie is die voor het juiste bedrag uw restaurant als groen bestempeld. Natuurlijk moeten er wel een aantal dingen gedaan worden zoals het aanschaffen van zonnepanelen en dergelijken, maar het blijft gewoon een geldkwestie.