RENE BEKAERT
Inhoud blog
  • Tentoonstelling in de Crypte van het Belfort te Aalst
  • HET HEPTAGONALISME of Heptagonisme
    René Beckaert
  • René Bekaert - Webspot
  • René Bekaert - Mural Project
  • René Bakaert - Postcard collection
  • My Space
  • René Bekaert - My Space
  • René bekaert in de pers
  • Nieuwsblad.be 08/11/2004
  • De Standard on line 26/11/2007
  • Zoeken in blog

    HET HEPTAGONALISME
    Schilderijen Muurschilderijen Postkaarten
    10-01-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.HET HEPTAGONALISME of Heptagonisme

    Zien is aandacht, concentratie, beswustzijn van tegengestelde krachten, differentiëren en tot een geheel maken. Met de zevenhoek is deze combinatie ideaal.

    Even uitleggen. Ik teken een patroon van een zevenhoek met andere zevenhoeken in zich en noem dit octaven. Als men de punten van de verschillende zevenhoeken met rechte lijnen verbindt vertonen ze de gulden snede. Een zevenhoek bevat een vierkant en een gelijkzijdige driehoek, maar die bevinden zich wel op verschillende octaven. Een twaalfhoek bevat ook een driehoek en een vierkant, maar de gulden snede vindt men nergens. Er bevinden zich eveneens geen spiraalvormige lijnen van evolutie in de twaalfhoek daar alles zich op eenzelfde twaalfvlak afspeelt. En dit is voor mij veel te statisch.

    Met de zevenhoeken begin ik met de constructie van het werk met het vierkant en de driehoek, die voor afwijking op de oorpronkelijke richting van het patroon moeten zorgen. De lijn verandert voortdurend van richting, alles beweegt, gaat ergens heen en overal en in alles voltrekt zich een slingerbeweging van het ene octaaf op het andere.

    Ik weet wel niets over muziek, maar toch vind ik dat er veel vergelijkingen tussen beide zijn.
    Daarom noem ik het vierkant de si-do en de driehoek de mi-fa en dat omdat er zich geen halve noten in bevinden. Met een schok moet men de constructie van het ene octaaf op een hoger gelegen octaaf tillen. Dit is het enige en echte heptagonalisme, en voor zover ik weet ben ik de enige uitvoerder van deze stijl. Deze stijl laat alles toe tot zelfs figuratief werk.

    De hedendaagse kunstenaar kan als hij geluk heeft goed schilderen maar hij rekent op het toeval; het toeval schept.

    Ik schep zelf.

    10-01-2005, 00:00 Geschreven door RENE BEKAERT  


    15-01-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tentoonstelling in de Crypte van het Belfort te Aalst

    RENE BEKAERT VERRAST OPNIEUW!

     

    René is voor u allicht geen onbekende. Dit is ook niet verwondelijk als je weet hoeveel mensen hij al met zijn schilderijen heeft weten te boeien. Zoals voorheen komt ook nu René verrassend uit de hoek. Opnieuw krijgen we het bewijs dat creatieve kunst geen leeftijd heeft. Enerzijds blijft René trouw aan het Fauvisme, maar anderzijds laat hij het toeval niet scheppen. Hij schept zelf! En dit is de laatste werken zeer duidelijk merkbaar: in zijn laatste werken zijn er telkens bepaalde meetkundige giguren terug te vinden. We krijgen kunst te zien waar je zomaar niet op uitgekeken geraakt. Er vallen steeds nieuwe elementen in terug te vinden. De uitdaging is aan de toeschouwer om de verschillende configuraties in de werken terug te vinden. Steeds zijn er nieuwe elementen te bespeuren. Het is voor de toeschouwer een uitdaging om er verschillende elementen in te (leren) ontdekken.

    René toelichting:

    René vertrekt van een patroon van een regelmatige zevenhoek. Een kleinere zevenhoek ontstaat door bepaalde  hoekpunten van deze veelhoek met elkaar te verbinden. Door dit proces te laten doorgaan verkrijgt men zevenhoeken van kleinere grootte. Deze noemt René de septiemen. Op basis hiervan wordt verder gewerkt: vierkanten en driehoeken worden gecreërd door hoekpunten van verschillende septiemen te verbinden. Op deze wijze wordt een spiraal gecreërd naar verschillende septiemen toe. Dit wordt uiteindelijk het HEPTAGONALISME.

    Deze stijl is niet zomaar door iemand te evenaren! Temeer dat de gulden snede hier aan bod komt! Indien je de verhouding neemt van de oppervlakten van twee opeenvolgende zevenhoeken krijg je het resultaat. Dit is niet evident. In het geval van twaalfhoeken bijvoorbeeld valt dit niet te verwezenlijken. Bovendien kan men er de spiraal vormige lijnen uit de kunstwerken van René niet in terug vinden.

    Het sublieme in de werken is bovendien dat er een driedimensionaal beeld wordt gecreërd.

    Hieraan zijn de fractalen niet vreemd aan.

    Een citaat van René mag hier niet ontbreken: “ Zelf schilder ik 777 of de Kathedraal van de ziel” (eindcitaat). Enige uitleg van de kunstenaar is hier wel opportuun: “ Met de Kathedraal van de ziel bedoel ik passieve verbeeldingskracht of het binnendringen in een andere wereld.

    Zo wekt het ene beeld het andere op. Daarna neemt actieve verbeeldingskracht de rol over op basis van het beoordelingsvermogen of om vorm te geven aan het schilderij.

    Merk op dat dit niet alleen kunst is van deze tijd, maar vooral voor lange tijd!

     

    Je kan de werken van René Bekaert genieten op zijn tentoonstelling van 15 januari t.e.m. 23 januari 2005 van 14.00 tot 19.00 in de Crypte van het Belfort in Aalst.

    15-01-2005, 00:00 Geschreven door RENE BEKAERT  


    Foto

    Archief per week
  • 10/01-16/01 2005

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Zoeken met Google




    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs