RENE BEKAERT VERRAST OPNIEUW!
René is voor u allicht geen onbekende. Dit is ook niet verwondelijk als je weet hoeveel mensen hij al met zijn schilderijen heeft weten te boeien. Zoals voorheen komt ook nu René verrassend uit de hoek. Opnieuw krijgen we het bewijs dat creatieve kunst geen leeftijd heeft. Enerzijds blijft René trouw aan het Fauvisme, maar anderzijds laat hij het toeval niet scheppen. Hij schept zelf! En dit is de laatste werken zeer duidelijk merkbaar: in zijn laatste werken zijn er telkens bepaalde meetkundige giguren terug te vinden. We krijgen kunst te zien waar je zomaar niet op uitgekeken geraakt. Er vallen steeds nieuwe elementen in terug te vinden. De uitdaging is aan de toeschouwer om de verschillende configuraties in de werken terug te vinden. Steeds zijn er nieuwe elementen te bespeuren. Het is voor de toeschouwer een uitdaging om er verschillende elementen in te (leren) ontdekken.
René toelichting:
René vertrekt van een patroon van een regelmatige zevenhoek. Een kleinere zevenhoek ontstaat door bepaalde hoekpunten van deze veelhoek met elkaar te verbinden. Door dit proces te laten doorgaan verkrijgt men zevenhoeken van kleinere grootte. Deze noemt René de septiemen. Op basis hiervan wordt verder gewerkt: vierkanten en driehoeken worden gecreërd door hoekpunten van verschillende septiemen te verbinden. Op deze wijze wordt een spiraal gecreërd naar verschillende septiemen toe. Dit wordt uiteindelijk het HEPTAGONALISME.
Deze stijl is niet zomaar door iemand te evenaren! Temeer dat de gulden snede hier aan bod komt! Indien je de verhouding neemt van de oppervlakten van twee opeenvolgende zevenhoeken krijg je het resultaat. Dit is niet evident. In het geval van twaalfhoeken bijvoorbeeld valt dit niet te verwezenlijken. Bovendien kan men er de spiraal vormige lijnen uit de kunstwerken van René niet in terug vinden.
Het sublieme in de werken is bovendien dat er een driedimensionaal beeld wordt gecreërd.
Hieraan zijn de fractalen niet vreemd aan.
Een citaat van René mag hier niet ontbreken: Zelf schilder ik 777 of de Kathedraal van de ziel (eindcitaat). Enige uitleg van de kunstenaar is hier wel opportuun: Met de Kathedraal van de ziel bedoel ik passieve verbeeldingskracht of het binnendringen in een andere wereld.
Zo wekt het ene beeld het andere op. Daarna neemt actieve verbeeldingskracht de rol over op basis van het beoordelingsvermogen of om vorm te geven aan het schilderij.
Merk op dat dit niet alleen kunst is van deze tijd, maar vooral voor lange tijd!
Je kan de werken van René Bekaert genieten op zijn tentoonstelling van 15 januari t.e.m. 23 januari 2005 van 14.00 tot 19.00 in de Crypte van het Belfort in Aalst.
15-01-2005, 00:00
Geschreven door RENE BEKAERT 
|