en vanaf daar gaat het richting Olu Deniz ... omwille van de prachtige stranden en de wijdse natuur ... en het zal er wel stikken van de toeristen ook ?? te overwegen, een boottocht naar een van de eilandjes, of een wandeling tot aan de ruines van Karmylassos ... en dan is het al week 2 ! Richting Termessos ! ruines, alweer, nog es een keer ... en deze keer in de bergen, op 1600m hoogte, dat is niet niks ... oorspronkelijke inwoners waren geen turken noch grieken maar Pisidiers (nooit van gehoord) en de stad werd al vroeg in de steek gelaten na een aardbeving, terwijl noch de romeinen noch Alexander de Grote er ooit binnenraakten ...
Van Gallipolli gaat het richting Troje, naar dat houten paard gaan zien ... tijd om de griekse mythen nog eens boven te halen, of om nog eens de film met Bradje Pitt te bekijken, Paris, Helena, Hector ... zijn slechts enkele namen van die helden uit vervlogen tijden... Wat de site van Troje betreft, vele malen geplunderd vanwege onbewaakt, en al te grondig uitgegraven door een te bevlogen archeoloog die dacht er schatten te vinden ... ik vermoed dat de ruines die overblijven niet echt veel soeps zullen zijn ?
En van daaruit gaat het richting Ephesus ... haaa Ephesus ... Efese ... dat wordt een terugzien waarbij ik een stuk voorzichtiger zal zijn dan die eerste keer toen ik er kwam ... toen heb ik een dagje in de zon rondgelopen van de ene verrukking in de andere vallend en niet lettend op die brandende zon, en dat heb ik toen mogen bekopen ... deze keer dus een beetje beter zoeken naar schaduwplekjes ! En nog een keer rondlopen op die plek waarvan ik het gevoel had dat ik er al eerder geweest ben ... wie weet ? Deze keer ben ik er inderdaad al eerder geweest !
Gallipolli dus, al een stuk minder bekend dan Istanbul de Geschiedenis is er ook een stuk recenter ... WO I ... nochtans klinkt de naam als oud Grieks, stad van de oorlog
citaatje : About 480,000 Allied troops took part in the Gallipoli campaign. The British had 205,000 casualties (43,000 killed). There were more than 33,600 ANZAC losses (over one-third killed) and 47,000 French casualties (5,000 killed). Turkish casualties are estimated at 250,000 (65,000 killed).
allemaal mensen die vader of kind of broer waren voor iemand ...
We vertrekken vanaf Zaventem, richting de luchthaven in Istanbul, 10euro voor een visum ... en dan de taxi richting het hotel, en Istanbul bezoeken ... daar begint de trip
Wat weet ik van Istanbul, vroeger Constantinopel genaamd, naar Keizer Constantijn , hoodstad van het Romeinse, Byzantijnse, Ottomaanse Rijk ... nog vroeger Byzantium ... en ook nog gekend als TsarGrad ... zoveel namen voor 1 plek ... De Bosporus loopt er dwars door heen, in het zuiden de Zee van Marmara, in het noorden de Zwarte Zee.
Bezienswaardigheden daar ... ja dat zullen er wel wat zijn, maar ik ga t houden op wat ik graag wil zien in de korte tijd dat we daar zijn.
De AyaSofia alvast, vroeger een kerk en dan een moskee en nu een museum - Αγία Σοφία, "heilige wijsheid", Turks Ayasofya - 8 zuilen zijn afkomstig van de kerk van Efese (die plek bezoeken we later ook nog) - eeuwenlang de grootste kerk ter wereld
de Blauwe Moskee als ik dan toch de Aya Sofie bezoek ... dan ligt die Moskee daar vlakbij ... dus ... kan nietontbreken op t lijstje Sultanahmet Camii
De Blauwe moskee word in Istanbul zelf de Sultanahmet moskee genoemd. Het is één van de belangrijkste moskeeën van Istanbul. Hij werd gebouwd tussen 1609 en 1616 door Sultan Ahmet I. Hij kreeg de naam Blauwe moskee niet om het interieur, wat gedecoreerd is met 20.000 handgeschilderde blauwe, roodbruine en groene tegeltjes, maar omdat vele opmerkelijk blauwe tegels te zien zijn aan de buitenkant van de moskee.
De Blauwe moskee is één van de grootste moskeeën van de stad en ligt recht tegenover de Aya Sofia moskee. Het is de enige moskee ter wereld met zes minaretten. Dit aantal wordt alleen overtroffen door de Kaba Moskee in Mekka, die 7 minaretten heeft.
Adres
Sultanahmet Meydani, Sultanahmet
Openingstijden
Dagelijks van 09.00 tot 17.00 uur, gesloten op gebedstijden
En dan een boottochtje op de Bosphorus, altijd al van water gehouden ... vaartje van zo n anderhalf uur
En de harem van het Topkapi Paleis ... Topkapi Sarayi
Het Topkapi Paleis was lange tijd het regeringscentrum van het Osmaanse Rijk, nadat Mehmet de Veroveraar (II) tussen 1459 en 1465 de bouw van het paleis tot stand had gebracht. Hij benoemde het tot zijn belangrijkste residentie en rond 1470 liet hij er naast de Çinili Köskü een zomerverblijf bouwen. Ook sultan Süleyman voelde zich er thuis en liet het paleis 50 jaar later uitbreiden tot een enorm complex als regeringscentrum van het Osmaanse Rijk. Pas in 1856 liet Abdül Mecit I het hof verplaatsen naar het Dolmabahçe-paleis; het bestuur was al in de zestiende eeuw veplaatst naar de Verheven Porte.
Het complex bestaat uit 4 hoven, die kleiner worden naarmate je dieper in het complex komt. Ook zijn er enkele paviljoens en niet te vergeten: de befaamde harem, waaraan een bezoek zeker niet mag ontbreken. Het Topkapi Paleis is ongeveer twee keer zo groot als het Vaticaan, om je een indruk te geven van de grootte.
Harem betekent verboden en dit was de harem dan ook voor iedereen behalve de sultan en zijn zonen. De harem bevat een badhuis, hospitaal en keukens en zon direhonderd kamers die via een stelsel van gangen en binnenhoven zijn verbonden. Aparte gedeeltes waren er voor de vrouwen onder leiding van de valide sultane (sultansmoeder) en de vertrekken van de mannen (de selamlik). Tijdens de rondleiding zie je de slaapkamer van Murat III, de Sultanszaal waar de sultan werd vermaakt, badkamers, de eetzaal van Ahmet III en de leefruimten van de eunuchen.
Adres
Babihümayun Cad, Topkapi
Openingstijden
Museum van woensdag t/m maandag van 09.00 tot 19.00 uur
Als er nog tijd is, bezoekje aan de GalataToren ... en aan de Bazaar ! Maar ik denk dat tegen dat ik die 4 toppers heb bezocht, we Istanbul al zullen verlaten ... richting Gallipolli ... meer daarover in een ander berichtje
Kaartje van Istanbul ... te vinden in de dienst voor Toerisme op de luchthaven
We hebben om te starten ook al een reeks extra's toegevoegd aan uw blog, zodat u dit zelf niet meer hoeft te doen. Zo is er een archief, gastenboek, zoekfunctie, enz. toegevoegd geworden. U kan ze nu op uw blog zien langs de linker en rechter kant.
U kan dit zelf helemaal aanpassen. Surf naar http://www.bloggen.be/ en log vervolgens daar in met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Klik vervolgens op 'personaliseer'. Daar kan u zien welke functies reeds toegevoegd zijn, ze van volgorde wijzigen, aanpassen, ze verwijderen en nog een hele reeks andere mogelijkheden toevoegen.
Om berichten toe te voegen, doet u dit als volgt. Surf naar http://www.bloggen.be/ en log vervolgens in met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Druk vervolgens op 'Toevoegen'. U kan nu de titel en het bericht ingeven.
Om een bericht te verwijderen, zoals dit bericht (dit bericht hoeft hier niet op te blijven staan), klikt u in plaats van op 'Toevoegen' op 'Wijzigen'. Vervolgens klikt u op de knop 'Verwijderen' die achter dit bericht staat (achter de titel 'Proficiat!'). Nog even bevestigen dat u dit bericht wenst te verwijderen en het bericht is verwijderd. U kan dit op dezelfde manier in de toekomst berichten wijzigen of verwijderen.
Er zijn nog een hele reeks extra mogelijkheden en functionaliteiten die u kan gebruiken voor uw blog. Log in op http://www.bloggen.be/ en geef uw gebruikersnaam en wachtwoord op. Klik vervolgens op 'Instellingen'. Daar kan u een hele reeks zaken aanpassen, extra functies toevoegen, enz.
WAT IS CONCREET DE BEDOELING??
De bedoeling is dat u op regelmatige basis een bericht toevoegt op uw blog. U kan hierin zetten wat u zelf wenst.
- Bijvoorbeeld: u heeft een blog gemaakt voor gedichten. Dan kan u bvb. elke dag een gedicht toevoegen op uw blog. U geeft de titel in van het gedicht en daaronder in het bericht het gedicht zelf. Zo kunnen uw bezoekers dagelijks terugkomen om uw laatste nieuw gedicht te lezen. Indien u meerdere gedichten wenst toe te voegen op eenzelfde dag, voegt u deze toe als afzonderlijke berichten, dus niet in één bericht.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken over de actualiteit. Dan kan u bvb. dagelijks een bericht plaatsen met uw mening over iets uit de actualiteit. Bvb. over een bepaalde ramp, ongeval, uitspraak, voorval,... U geeft bvb. in de titel het onderwerp waarover u het gaat hebben en in het bericht plaatst u uw mening over dat onderwerp. Zo kan u bvb. meedelen dat de media voor de zoveelste keer het fout heeft, of waarom ze nu dat weer in de actualiteit brengen,... Of u kan ook meer diepgaande artikels plaatsen en meer informatie over een bepaald onderwerp opzoeken en dit op uw blog plaatsen. Indien u over meerdere zaken iets wil zeggen op die dag, plaatst u deze als afzonderlijke berichten, zo is dit het meest duidelijk voor uw bezoekers.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken als dagboek. Dagelijks maakt u een bericht aan met wat u er wenst in te plaatsen, zoals u anders in een dagboek zou plaatsen. Dit kan zijn over wat u vandaag hebt gedaan, wat u vandaag heeft gehoord, wat u van plan bent, enz. Maak een titel en typ het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks naar uw blog komen om uw laatste nieuwe bericht te lezen en mee uw dagboek te lezen.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met plaatselijk nieuws. Met uw eigen blog kan u zo zelfs journalist zijn. U kan op uw blog het plaatselijk nieuws vertellen. Telkens u iets nieuw hebt, plaats u een bericht: u geeft een titel op en typt wat u weet over het nieuws. Dit kan zijn over een feest in de buurt, een verkeersongeval in de streek, een nieuwe baan die men gaat aanleggen, een nieuwe regeling, verkiezingen, een staking, een nieuwe winkel, enz. Afhankelijk van het nieuws plaatst u iedere keer een nieuw bericht. Indien u veel nieuws heeft, kan u zo dagelijks vele berichten plaatsen met wat u te weten bent gekomen over uw regio. Zorg ervoor dat u telkens een nieuw bericht ingeeft per onderwerp, en niet zaken samen plaatst. Indien u wat minder nieuws kan bijeen sprokkelen is uiteraard 1 bericht per dag of 2 berichten per week ook goed. Probeer op een regelmatige basis een berichtje te plaatsen, zo komen uw bezoekers telkens terug.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met een reisverslag. U kan een bericht aanmaken per dag van uw reis. Zo kan u in de titel opgeven over welke dag u het gaat hebben, en in het bericht plaatst u dan het verslag van die dag. Zo komen alle berichten onder elkaar te staan, netjes gescheiden per dag. U kan dus op éénzelfde dag meerdere berichten ingeven van uw reisverslag.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken met tips op. Dan maakt u telkens u een tip heeft een nieuw bericht aan. In de titel zet u waarover uw tip zal gaan. In het bericht geeft u dan de hele tip in. Probeer zo op regelmatige basis nieuwe tips toe te voegen, zodat bezoekers telkens terug komen naar uw blog. Probeer bvb. 1 keer per dag, of 2 keer per week een nieuwe tip zo toe te voegen. Indien u heel enthousiast bent, kan u natuurlijk ook meerdere tips op een dag ingeven. Let er dan op dat het meest duidelijk is indien u pér tip een nieuw bericht aanmaakt. Zo kan u dus bvb. wel 20 berichten aanmaken op een dag indien u 20 tips heeft voor uw bezoekers.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken dat uw activiteiten weerspiegelt. U bent bvb. actief in een bedrijf, vereniging of organisatie en maakt elke dag wel eens iets mee. Dan kan je al deze belevenissen op uw blog plaatsen. Het komt dan neer op een soort van dagboek. Dan kan u dagelijks, of eventueel meerdere keren per dag, een bericht plaatsen op uw blog om uw belevenissen te vertellen. Geef een titel op dat zeer kort uw belevenis beschrijft en typ daarna alles in wat u maar wenst in het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks of meermaals per dag terugkomen naar uw blog om uw laatste belevenissen te lezen.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken uw hobby. U kan dan op regelmatige basis, bvb. dagelijks, een bericht toevoegen op uw blog over uw hobby. Dit kan gaan dat u vandaag een nieuwe postzegel bij uw verzameling heeft, een nieuwe bierkaart, een grote vis heeft gevangen, enz. Vertel erover en misschien kan je er zelfs een foto bij plaatsen. Zo kunnen anderen die ook dezelfde hobby hebben dagelijks mee lezen. Als u bvb. zeer actief bent in uw hobby, kan u dagelijks uiteraard meerdere berichtjes plaatsen, met bvb. de laatste nieuwtjes. Zo trek je veel bezoekers aan.
WAT ZIJN DIE "REACTIES"?
Een bezoeker kan op een bericht van u een reactie plaatsen. Een bezoeker kan dus zelf géén bericht plaatsen op uw blog zelf, wel een reactie. Het verschil is dat de reactie niet komt op de beginpagina, maar enkel bij een bericht hoort. Het is dus zo dat een reactie enkel gaat over een reactie bij een bericht. Indien u bvb. een gedicht heeft geschreven, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze het heel mooi vond. Of bvb. indien u plaatselijk nieuws brengt, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze nog iets meer over de feiten weet (bvb. exacte uur van het ongeval, het juiste locatie van het evenement,...). Of bvb. indien uw blog een dagboek is, kan men reageren op het bericht van die dag, zo kan men meeleven met u, u een vraag stellen, enz. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.
WAT IS DE "WAARDERING"?
Een bezoeker kan een bepaald bericht een waardering geven. Dit is om aan te geven of men dit bericht goed vindt of niet. Het kan bvb. gaan over een bericht, hoe goed men dat vond. Het kan ook gaan over een ander bericht, bvb. een tip, die men wel of niet bruikbaar vond. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.
Het Bloggen.be-team wenst u veel succes met uw gloednieuwe blog!
Het maken van een blog en het onderhouden is eenvoudig. Hier wordt uitgelegd hoe u dit dient te doen.
Als eerste dient u een blog aan te maken- dit kan sinds 2023 niet meer.
Op die pagina dient u enkele gegevens in te geven. Dit duurt nog geen minuut om dit in te geven. Druk vervolgens op "Volgende pagina".
Nu is uw blog bijna aangemaakt. Ga nu naar uw e-mail en wacht totdat u van Bloggen.be een e-mailtje heeft ontvangen. In dat e-mailtje dient u op het unieke internetadres te klikken.