Inhoud blog
  • ico
  • De geschiedenis van tamme ratjes
  • Huisvesting
  • Voeding
  • Gezondheid

    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     

    Klik op onderstaande foto om over onze eigen ratjes te lezen;

    Ratatouille2011


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De geschiedenis van tamme ratjes

    De geschiedenis van tamme ratjes:

     

    Zoals iedereen wel weet stamt ons lieve tamme huisdiertje af van de bruine rat (Rattus Norvegicus) en komt oorspronkelijk uit Azië. In Europa werd de eerste bruine rat gesignaleerd rond midden 16e eeuw en is met de handelsreizigers op schepen mee naar Europa gevaren.

     

    Bruine rat

     

    De zwarte rat (Ratus Ratus) vertoefde al eerder in Europa. De vlooien die op deze zwarte rat mee reisden waren de overbrengers van de pest. Aangezien de bruine rat en de zwarte rat geen vriendjes van elkaar waren en de bruine rat het ook meestal won van de zwarte rat, werd zodoende ook de pest verdrongen. Deze bruine knagertjes moeten we dus erg dankbaar zijn!

     

    Zwarte rat

     

    De bruine rat woont het liefst dicht bij de mens in de buurt, in kelders, kruipruimten, schuren, vuilnisbelten, riolen en ga zo maar door. De Londenaar Jimmy Shaw was eigenaar van een “Rat Pit”. In deze pit werden zoveel mogelijk ratten gezet waarna er een hond bij werd gelaten en mensen zetten geld in op de hond die de meeste ratten doodde. Jimmy Shaw ontdekte dat er veel varianten waren en hield een aantal ratten achter de hand en ging daarmee fokken. Er kan worden aangenomen dat Jimmy deze ratjes uiteindelijk verkocht als huisdieren.

    Jack Black was een ratten vanger, een beroep dat in de 19e eeuw door een plaag in het leven werd geroepen. Ook hij ontdekte verschillende varianten en hield deze ratten om ermee te fokken. Hij fokte verschillende rassen waaronder de Albino en verkocht deze als huisdier. Tussen 1840 en 1860 verkochten Jimmy Shaw en Jack Black heel veel ratjes als huisdier waarmee kan worden gezegd dat deze 2 heren daar de grondzetters zijn.

    Zo zijn de ratten uiteindelijk ook in laboratoria terecht gekomen. Mede door het blijven fokken van ratten in gezelschap van de mens is een domesticatieproces opgetreden waardoor we nu kunnen genieten van onze vriendelijke, lieve tamme rat. Veel mensen zien deze ratjes helaas nog steeds als vieze beesten, maar ze zijn toch enorm populair (vooral bij studenten) als huisdier. Mensen die de tamme ratjes nog steeds zien als ziekteverspreiders die in riolen leven, vergelijken eigenlijk wolven met honden. 

     

    steeds zien als ziekteverspreiders die in riolen leven, vergelijken eigenlijk wolven met honden.


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ico
    .

    Bijlagen:
    favicon ratje 01.ico (5.3 KB)   


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Huisvesting

    Huisvesting:

    Voordat je beslist dat je ratjes wil nemen zul je je af moeten vragen waar je ratjes komen te wonen. Ratjes (we gaan ervanuit dat je er 2 neemt, zie “Aanschaf”) hebben een kooi nodig met een minimale afmeting van 80 x 40 x 40, dit zijn standaardmaten, maar een kooi kan eigenlijk niet groot genoeg zijn aangezien ratjes graag klimmen en ravotten. De plek waar de kooi komt te staan is natuurlijk ook belangrijk; zet de kooi niet op de tocht of in de zon, te dicht bij een kachel of verwarming of op een kamer waar nooit iemand komt. Het is voor de ratjes natuurlijk ook gezellig als er vanalles te zien is vanuit de kooi, dus in een ruimte waar je zelf geregeld of lang in vertoefd.

    Traliekooi
    Een traliekooi is het prettigst in het gebruik, zowel voor de ratjes als voor hun slaafje (jij dus). Traliekooien kun je gemakkelijk schoon maken en er speeltjes in hangen. De ratjes kunnen ook naar hartelust klimmen in een traliekooi.

    Aquarium
    Als je hierboven hebt gelezen weet je eigenlijk al genoeg. De ratjes kunnen hier niet echt in klimmen, het is moeilijker verdiepingen en speeltjes te bevestigen en schoonmaken... Tja, ook niet echt ideaal!

    Houten kooi
    Natuurlijk kan vooral een handig persoon een kooi zelf bouwen van hout. Je moet er alleen wel rekening mee houden dat ratjes graag knagen, dus ook aan jou mooie kooi! Wij hebben zelf een kooi gemaakt van een keuken-hang kastje. Uit de deur zijn 3 “venstertjes” gezaagd en aan de binnenkant van het deurtje is draad bevestigd met nietjes (geen spijkertjes of iets dergelijks gebruiken, want hier kunnen de ratjes zich aan verwonden). In de 2 legplankjes van het kastje zijn gaten gemaakt om zo verdiepingen te creëren. In de dierenwinkel krijg je houten trappetjes voor papegaaien die we in zo’n gat hebben gehangen naar de lager gelegen plank. Zie hier het resultaat:

     

     Nat

     

    Aan de legplankjes zijn opstaande randjes gemaakt om het knoeien een beetje te beperken. Zoals je aan het trapje kunt zien bleef deze kooi niet onbeknaagd. Ook de achterwand (van triplex) werd ontdekt ;). Het grootste nadeel van deze kooi is dat je er niet echt speeltjes in kunt doen. De etages zijn daar te klein voor. Het grootste voordeel is dat de ratjes ook eventjes alleen op een etage kunnen vertoeven als ze daar behoefte aan hebben.

    Als je eenmaal een goede kooi hebt gekozen dan is het belangrijk om een goede bodembedekker te kopen. Absoluut GEEN ZAAGSEL! In zaagsel zit veel te veel stof waar de ratjes absoluut ziek van worden. In sommige dierenzaken zie je nog wel ratjes op zaagsel. Was je van plan een ratje uit een dierenzaak te kopen, draai je bij zo’n dierenzaak dan maar meteen om. Deze mensen weten absoluut niets van ratjes en het zal voor hun dan alleen pure broodfokkerij zijn, het gaat hun alleen maar om het geld en niet om het welzijn van de diertjes!

    Goede bodembedekkers zijn onder andere: Beukensnippers (wel even zeven als je bijna op de bodem van de zak bent aangekomen, want hier ligt meestal een hoopje stof verzameld). Sizzle (reepjes karton) absorbeerd urine flink, maar ruikt dan ook weer sterk waardoor je de kooi eigenlijk om de dag moet verschonen. Corbo (gemaakt van gedroogde, gestripte maïskolven) is wel hard, maar stoft niet en absorbeerd goed. Hennepvezel Aubiose, absorbeert en neutraliseert en is stofvrij. Ook niet echt duur, dus wel een aanrader! Wij hebben ook krantenpapier door de papiervernietiger gehaald zodat de ratjes er zich een beetje in kunnen nestelen. Het nadeel van echt krantenpapier is dat de ratjes er een beetje grijzig van worden, dus kun je beter reclame papier, dat niet al te stevig is, gebruiken.

    Naast de bodembedekking kun je de kooi nog gezelliger maken met hangmatjes, speelhuisjes, buizen, schoenendozen (met een gat erin), wc- en keukenrol rolletjes en noem het maar allemaal  op. Je kunt je fantasie en creativiteit de vrije loop laten, mits je in acht houd dat de ratjes overal aan knagen en er dus ook geen speeltjes met bijvoorbeeld gewone verf in mogen worden gezet, daar dit gif is voor de vrolijke bijtertjes. Een leuk boek is bijvoorbeeld deze:

     

                                                                          

     

    uurlijk kan vooral een handig persoon een kooi zelf bouwen van hout. Je moet er alleen wel rekening mee houden dat ratjes

    Knutselboek voor rattenliefhebbers & alles over tamme ratten
    Gedrag - Gezondheid - Huisvesting - Knutseltips - Verzorging – Voeding

    Auteur: Mariska Alberts

     

     

    Dan willen de ratjes natuurlijk ook beschikken over vers drinkwater en eten.
    Voor het water kun je het beste drinkflesjes kopen, want in drinkbakjes wordt het water snel vies door alles wat erin valt. Er zijn verschillende drinkflesjes in de handel:
    Sippy:                                                                of                    Classic:

                                            

     

    Er zullen ook nog andere variaties te verkrijgen zijn, maar deze zijn de meest gebruikte.

    Voor het voer kun je het beste een stenen voerbakjes gebruiken, deze kunnen ze ook niet gemakkelijk omgooien als ze door de kooi heen ravotten.

     

                                             

    Deze bakjes zijn er ook in veel verschillende soorten en maten. Er hoeft ook niet “Rat” op te staan, je pakt gewoon een bakje dat je leuk vindt!

    Je moet er voor zorgen dat je ratjes iedere dag vers voer en vers drinkwater hebben. 

     

     

    .


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Voeding

    Voeding:

     

    Je moet er voor zorgen dat je ratjes alle bouwstoffen, vitamines en mineralen binnen krijgen die belangrijk voor hun zijn. Het beste kun je dan ook kijken voor brokjes waar alle benodigdheden in verwerkt zijn. Over het algemeen zijn dit vrij saaie brokken en het kan zijn dat je ratjes dit ook van mening zijn en geen eetlust meer hebben. Daarom is het belangrijk om de ratjes ook wat “bijvoeding” te geven. De meningen over deze bijvoeding verschilt nogal! Ik ben van mening dat ratjes geen chips en chocolade of suiker mogen krijgen, terwijl andere ratten slaafjes juist vinden dat de ratten daar “recht op hebben”.  ???

     

     

    Als “snack” kun je in de dierenwinkel vanalles vinden waaronder yoghurtdrops. Verder mogen ratjes groenten als bloemkool,andijvie, broccoli, komkommer, wortel, paprika, heel af en toe sla.
    Fruit: appels, sinaasappels, granaatappelen (zit heel veel vitamine C in), peer, mango, perzik, druiven, lychi's,aardbei, banaan.
    Let wel op dat de ratjes niet te veel “nat” fruit of groente krijgen anders krijgen ze misschien diarree.
    Pasta, rijst, kaas, broodkorstjes (geen vers brood, maar gedroogd), gekookt ei (in de schaal), noten (in de schaal), cornflakes, muesli, trosgierst, cracker. Wel alles met mate!
    Ook wat vlees zoals kipfilet of kabeljauw. Geen vet!

     

     

    Wat ratjes absoluut niet mogen:
    Koolsoorten (behalve chinese en groene kool, maar ook hier verschillen de meningen want anderen zeggen dat de ratjes helemaal geen koolsoorten mogen), aardappels, uien, boontjes, drop, chocolade, chips, pindakaas, peperkoek, koemelk en alles wat vet, zout, zuur, zoet, scherp of kruidig is.

     


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gezondheid

    Gezondheid:

     

    Een veel voorkomend probleem bij ratjes zijn de luchtwegen.
    Een ratje dat problemen heeft met de luchtwegen, niest vaak en maakt een reutelend geluid. Deze problemen kunnen o.a. ontstaan door verkeerde bodembedekking, tocht of dat de kooi niet genoeg wordt schoon gemaakt (amoniaklucht). Als je merkt dat je ratje hier last van heeft ga dan naar de dierenarts die dan antibiotica zal voorschrijven.

     

     

    Tumoren

    Tumoren zijn ook een vaak voorkomend probleem bij ratjes, vooral op oudere leeftijd.  Tumoren kunnen alleen operatief worden verwijderd en komen helaas vaak weer terug.

    Mijt

    Mijt is ongedierte en veroorzaakt jeuk, waardoor de ratjes gaan krabben en er  korstjes en wondjes ontstaan. Als je ratje mijt heeft moet je meteen naar de dierenarts die je daar medicijn tegen geeft, want mijt is zeer besmettelijk! Je zult ook je andere ratjes en de hele kooi moeten behandelen.

    Vlooien of luizen

    Net als bij andere huisdieren met vlooien of luizen, bijten en krabben de ratjes zich. Je kunt bij de dierenarts of dierenwinkel  vragen hoe je dit het best kunt behandelen. Je dient dan ook weer tevens je andere ratjes en de kooi te behandelen.

     

     

    Barberen

    Barberen is sabbelen of het overdreven schoon poetsen van de vacht waardoor er uiteindelijk kale plekjes ontstaan. Het kan zijn dat het ratje last heeft van stress (nieuwe omgeving, kooi , ruzie, nieuw ratje erbij). Het kan zijn dat het ratje zichzelf barbert, maar het kan ook zo zijn dat het ratje een kooigenootje barbert.

    Olifantstanden

    Het kan voorkomen dat tanden te lang worden en door groeien. Een oorzaak daarvan kan zijn dat het ratje te weinig te knagen heeft. Stukjes gedroogd brood, knaagsteen of harde snoepjes kunnen dat euvel voorkomen. Ga in ieder geval naar de dierenarts om de tanden te laten knippen, anders kan het ratje niet meer eten en zal verhongeren.

    Porfyrine

    Rood vocht dat uit de oogjes komt. Het lijkt soms alof het ratje rode traantjes heeft. Dit is vaak een teken dat het ratje ziek is of stress heeft.

     

     

    Lange nageltjes

    Als je lange nageltjes vervelend vind kun je bijvoorbeeld met behulp van een stoeptegel in de kooi ervoor zorgen dat de nageltjes afslijten. De ratjes lopen erover heen zodat de nageltjes afslijten. Lange nageltjes kunnen aanvoelen als kleine speldjes die in je huid prikken en het is dus wel fijn als ze niet zo lang zijn...;) Je kunt de nageltjes ook knippen of laten knippen door een dierenarts. Als je het zelf doet moet je wel heel voorzichtig knippen zodat je niet in het “leven” van de nageltjes knipt!

     


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aanschaf

    Aanschaf

    Je moet geen ratje kopen alleen omdat je het diertje er zo lief vind uitzien. Er komt namelijk nogal wat bij te kijken. Als het goed is heb je al het een en ander over zijn kooi e.d gelezen. Een goede kooi, bodembedekking en voer kosten nogal wat centen. Dan hebben we ’t nog niet over de kosten die erbij kunnen komen als je ratje ziek is. Een dierenarts vraagt best veel geld voor een bezoekje en dan heeft je ratje nog geen eventuele medicatie gekregen. Je zou toch zo’n €50,- tot €100,- aan de kant moeten leggen voor ’t geval dat je naar de dierenarts zou moeten gaan.

     

     

    Een ratje koop je ook nooit alleen. Ratjes moeten minimaal met z’n tweetjes worden gehouden, daar het groepsdieren zijn. Sommige mensen beweren een ratje genoeg aandacht te kunnen geven zodat een tweede ratje niet nodig is, maar geloof me; zoveel aandacht als ander ratje kun jij je ratje echt niet geven! Als je ratje ’s nachts om 3 uur zin heeft om te spelen, sta jij niet op om met je ratje te ravotten. Jij kunt je ratje niet likken en met hem spelen zoals een ander ratje dat zou doen. Jij kunt ook niet samen met je ratje in een hangmatje gaan liggen of door de buizen heen kruipen en jij kunt ook geen rattentaal spreken. Het is een fabeltje dat een rat minder tam zou worden als ze met z’n tweetjes of meer zijn. Een ratje kan wel gedragsstoornissen gaan vertonen als hij veel alleen zit!

    Dan moet je je nog gaan bedenken of je mannetjes of vrouwtjes wilt. Vrouwtjes zijn met 6 weken al geslachtsrijp dus is het raadzaam om alleen mannetjes of vrouwtjes te nemen als je niet van plan bent om met ze te fokken. Daarbij mag je natuurlijk zo jong nog lang niet fokken met ratjes. Een verantwoordelijke leeftijd voor het eerste nestje is 14 / 18 weken. Een vrouwtje mag ook niet ouder dan een jaar zijn voor een nestje, want dat is haast hetzelfde als een oma die nog een baby krijgt.

    Op deze site kun je onder andere alles lezen over een nestje:

     

     

    Het verschil tussen mannetjes en vrouwtjes is vooral het gewicht; Vrouwtjes wegen maximaal 450 gram terwijl mannetjes zo’n 750 gram kunnen wegen! Mannetjes ratten zijn over het algemeen wat luier en knuffeliger, terwijl de dames erg nieuwsgierig en ondernemend zijn en niet zo lang stil kunnen zitten. Natuurlijk bestaan er uitzonderingen op deze regel. Ik zou ’t je niet kunnen vertellen want tot nu toe hebben we alleen maar mannetjes gehad.

    Dan heb je ook nog verschillende kleurvarianten en vachtvariëteiten. Op de volgende site kun je daar vanalles over lezen:

     

     

    Een ratje kun je het beste bij een rattery vandaan halen. Vaak hebben deze rittens een stamboom en weet de eigenaar precies waar de rittens vanaf stammen. Zo weet je ook een beetje over het karakter van de vader en moeder en kun je paps of mams ook eventjes zien. Niet alle rattery’s hebben ratjes met een stamboom, iedereen die een nestje ratjes heeft mag zich namelijk rattery noemen. Het is dus verstandig om vragen te stellen over de afkomst van de ratjes. Het kan namelijk ook een “oeps” nestje zijn van een broertje en zusje! Ook bij de meeste dierenwinkels is het beter om daar geen ratje vandaan te halen. Het is in ieder geval belangrijk dat je ernaar kijkt hoe de ratjes worden gehouden; zitten ze op een goede bodembedekker, hoe ziet de kooi eruit, zitten mannetjes en vrouwtjes gescheiden enz. Het is ook belangrijk dat de rittens aan mensen gewend zijn en door de slaafjes iedere dag in de handen zijn gehouden. Als dit niet het geval is dan heb je er zelf nog veel werk aan om je ratje aan jou te laten wennen.

    Het enige nadeel van een rattery (ik heb ’t dus over een professionele rattery, die met een stamboom werken) is dat je vaak langer moet wachten op je ratjes. Vaak zijn de rittens al gereserveerd door andere rattery’s maar kun je wel kijken of er een nestje in de planning staat. Dat er een nestje gepland staat wil dus ook nog niet zeggen dat dit gaat lukken! Er kan altijd nog iets tussen komen of misschien vinden het mannetje en het vrouwtje elkaar helemaal niet aantrekkelijk en gebeurd er uiteindelijk dus niets. Het voordeel van het wachten is wel dat je je kooi helemaal op en top kunt maken in de tussentijd! Daarbij heb je dan ook nog de tijd, als dit je eerste ratjes worden, om je te bedenken of je deze huisdiertjes ook echt wel wilt.

     

     

    Ook al zijn de ratjes met z’n tweetjes, ratten zijn graag in het gezelschap van hun slaafje. Je moet ze wel iedere dag een verzetje geven en uit de kooi laten, lekker met ze knuffelen en aaien en ze eventueel op de schouder laten mee reizen in je dagelijkse bezigheden. Let er wel op dat de omgeving als je ze los laat wel ratveilig is. Kijk uit voor stroom, kabels en planten (vooral giftige!).  Ratten knagen graag dus houd daar wel rekening mee. Het is bijvoorbeeld ook leuk om een ratten parcour te maken met buizen, dozen, wc- en keukenrollen, eventueel bruggetjes en noem het maar op! Ratjes zijn zeer intelligente beestjes en je kunt ze ook leren luisteren naar hun naam. Zorg dan wel dat je genoeg lekkers bij de hand hebt...;) Je moet er wel rekening mee houden dat ratjes (vooral jonge) niet zindelijk zijn en wel eens een spoortje urine op je achter kunnen laten. Ook kunnen ze keuteltjes laten vallen. Vaak proberen ratjes hun behoefte al vanzelf op te houden totdat ze weer terug in hun kooi zijn of merk je zelf al wanneer je ratje naar zijn kooi wilt.

     

     Andere weetjes:

    Ratjes  worden gemiddeld 2 – 3 jaar. Ook daar moet je rekening mee houden. Het is dus geen huisdiertje voor ’t leven, je zult een keer afscheid van je ratjes moeten nemen.

    Ratjes kunnen knarsetanden en ploppen met hun oogjes. Dit betekent meestal dat ze het erg naar hun zin hebben en genieten, maar knarsetanden kan ook een uiting van pijn of ongenoegen zijn.

    Ratjes mogen pas met 6 weken naar een nieuwe eigenaar, als ze ongeveer 100 gram wegen (minimaal 75 gram).

    Ratjes kunnen niet overgeven. Het is dus zeer belangrijk dat ratjes niks verkeerds eten.

    Het houden van ratten kan zeer verslavend zijn!

     


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rattige Links

    Rattige Links:

     

     

     





    Archief per week
  • 03/02-09/02 2020
  • 31/01-06/02 2011

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.



    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !




    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs