Inhoud blog
 • bij de scouts van Kigoma
 • Scouting Sunrise vanuit Gitega
 • International gathering for peace
 • Een nieuwe eeuw scouting, ook in Gitega
 • Van Buka naar Buja
 • Bukavu 'la boue'
 • 3d Bukavu
 • een korte zangstonde
 • de grote sachem steekt het jamboree-kampvuur aan!
 • a singe
 • na de jamboree-mis
 • dassenroof
 • interview voor TV-Kivu
 • beklimming van de hoogste berg van Nyangezi
  Foto
  Beoordeel dit blog
    Zeer goed
    Goed
    Voldoende
    Nog wat bijwerken
    Nog veel werk aan
   
  Rafiki Project
  Hét Afrikaproject van Scouts en Gidsen Vlaanderen.
  05-08-2007
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.bij de scouts van Kigoma
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Vandaag scheiden onze wegen. Terwijl de meesten vandaag het vliegtuig nemen in Bujumbura om terug te keren naar Belgie, vertrekken wij (Tijs en Henk) vanuit Dar-Es-Salaam (Tanzania) op 10 augustus. Deze morgen namen we een autobusje naar de grens alwaar broeder Dirk ons opwachtte en ons naar Kigoma bracht.

  De broeders van liefde houden hier een jeugdcentrum open waar ongeveer een zestigtal kinderen verblijven. Dit is ook de thuisbasis van een scoutsgroep (zie foto). Wij werden verwelkomd met het zo typische formatie zang en dans. In ruil leerden we hen de bestseller 'Brand in Mokum', Leg dat maar eens uit in het swahili ...

  05-08-2007 om 18:27 geschreven door Henk  


  02-08-2007
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Scouting Sunrise vanuit Gitega
  Een gelukkige verjaardag aan alle lezers van deze blog vanuit Gitega waar de pigmeeën leven. Dit berichtje kregen we net van onze vrienden die zich nu in Gitega, Burundi bevinden. In Gitega gaat het grote kamp door van alle deelnemers van het Amahoro-project.

  02-08-2007 om 21:21 geschreven door rennie  


  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.International gathering for peace

  Mwaramutse, bonjour,

  Ondertussen kennen we ook al een woordje Kirundi (taal uit Burundi).

  Op maandag 30 juli vertrokken we richting Gitega voor de "Rassemblement International" van het project Amahoro Amani. Dit project wil in de gebieden van de grote meren (Burundi, Congo en Rwanda) samenwerken aan 'un monde de paix'. Tegen de middag kwamen we aan en na wat Afrikaanse regelingen (inschrijvingen, heen-en weer-geloop, zoektocht naar de juiste plek voor onze tent) konden we nog een stukje meepikken van de feestelijke openingsceremonie. Dit werd ook van dichtbij gevolgd door minstens evenveel locals als aanwezige scouts en gidsen. Een kleurrijk tafereel... Algauw merkten we dat we niet meer de enigste muzungu's (blanken) waren. Ook Italië, Frankrijk, Denemarken, Duitsland en Finland waren vertegenwoordigd. Na 3 dagen frieten met brochette (pff, de vrouwkes hier hadden er ferm genoeg van) smaakten de bonen, rijst en bananen opnieuw overheerlijk. 's Avonds mocht elke delegatie op het podium zijn land voorstellen. In Gitega zijn de avonden en nachten erg koud, gelukkig dansten we ons warm op de Afrikaanse ritmes.

  De volgende morgen (na een toch wel koude nacht): "reveille matinel" (zonder snoozefunctie)!
  Verschillende workshops werden georganiseerd van EHBO, ondervoeding, ... tot seksuele opvoeding. Het viel ons op dat de manier van vorming geven nog vaak via één richting gegeven wordt. In de namiddag kregen we te horen dat we ons land op de culturele markt moesten voorstellen. We sloegen aan het tekenen, knippen, knutselen, plakken, kleuren, ... en slaagden erin, al zeggen we het zelf, om de bezoekers aan België te boeien. Tip: als je op buitenlands kamp gaat, neem dan een Belgische vlag mee. Wees anders creatief: een zwart, geel en rode t-shirt maken het ook. Voor het slapengaan nog een danspasje, maar zelfs dat kon ons niet volledig opwarmen en gingen dus vroeg slapen om ons voor te bereiden op de grote viering van de Centenaire. brrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr

  1 augustus: Scouting Sunrise
  Om 5u20 ging de wekker af (Reveillez-vous!) om de zonsopgang te zien. Over heel de wereld deden scouts en gidsen dit samen met ons om 100 jaar Scouting te vieren. Ongeduldig trokken we met de Belgische delegatie al wat hogerop, want de sunrise wouden we niet missen. Maar we werden teruggefloten voor het ontbijt, waardoor we de zonsopgang gemist hebben. 
  Wat later vertrokken we met het ganse kamp richting de top van Nyabiraba. Het was een mooi moment om te zingen, alle vlaggen te zien wapperen, elkaar happy birthday toe te wensen, foto's te trekken en te beseffen dat er op vele andere toppen ook gefeest werd.
  In kleine groepjes werd er gediscussieerd over de laatste woorden van Baden Powell. Na onze hernieuwing van de belofte en een zangstonde keerden we terug. In de namiddag kon iedereen deelnemen aan de bonnes actions: brug herstellen, muurtje metselen, beerput graven, enz. De president van de Senaat kwam deze goede daden toejuichen en goedkeuren. An en Luc slaagden erin hem een scoutshand te geven. 

  Vandaag, dinsdag, vertrokken we terug naar Bujumbura, onze laatste verblijfplaats hier, snik. (dubbelsnik want nele heeft haar kodak verloren, gepikt?)

  We worden hier buiten gekuist... we've got to go;


  see ya later...

  an en nele
  (de 2 fufubommen)


   

  02-08-2007 om 21:04 geschreven door tijs  


  01-08-2007
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een nieuwe eeuw scouting, ook in Gitega
  Vandaag vieren we het 100 jarig bestaan van onze beweging.
  De rafiki gangers doen dit in Gitega. Een ervaring om waarschijnlijk nooit te vergeten.
  Ze stellen het goed.

  Verder nieuws volgt...

  01-08-2007 om 18:25 geschreven door stijn  


  31-07-2007
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Van Buka naar Buja

  Vandaag zat ons verblijf in Congo erop, en vlogen we met taxi-bus langs Rwandese en Burundese wegen naar onze volgende bestemming. Probleemloos door de grensposten en langsheen wegspringende mensen kwamen we in denamiddag aan in Bujumbura. Onze slaapplaats was dezelfde Australische school als die van de Jins van Zingem. Prima in orde met douche, badkamer, deftig toilet en 'schoon tegels' (volgens Luc). Met onze scoutsvrienden van Saint-Francois zijn we die avond nog beland in een heuse salsabar. Wel vroeg in bed, voor het vertrek de volgende dag naar de International Gathering for Peace in Gitega. Onze ladies, die het nog altijd prima stellen zullen u hierover verder berichten...

  31-07-2007 om 00:00 geschreven door dimitri  


  30-07-2007
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bukavu 'la boue'
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Na de 3d Bukavu-dag stond er weer een stevig programma op het menu. Gezellig ontbeten in onze schoolgang, waar we ons ondertussen al thuis begonnen te voelen. In de voormiddag spelletjes gespeeld met de scouts van Fundimandeleo. In de namiddag stond er om 14u een evaluatievergadering van de voorbije jamboree op het programma met Jean Jacques en co. Helaas gooide een fikse tropische regenbui het programma enigszins overhoop. Voor vertrek wilden we Wim nog even bezoeken, die die nacht bij de broeders was blijven slapen wegens darm- en buikongemak (ondertussen is Wim terug alive and kicking).  Na 2 uur bij de broeders al kaartende en rummicubbende geschuild te hebben konden we uiteindelijk vertrekken. De stoffige wegen waren omgetoverd tot stevige 'boue'-banen, en Danny heeft hiermee ook in het lang kennis gemaakt. Via taxi-voiture en taxi-moto uiteindelijk 2 uur later dan voorzien bij het gouwbureau van Sud-Kivu aangekomen. Een vruchtbare evaluatie bleek het te worden. Ondertussen al schemerdonker strompelden we naar de derde keer patat-frites met geitenbrochette.

  30-07-2007 om 00:00 geschreven door dimitri  


  27-07-2007
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.3d Bukavu
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  3d Bukavu

  Eergisteren hadden we samen met de groepsleiding van drie groepen het programma bepaald van een dagje uitwisseling. Gisteren hebben we dan samen spelletjes gespeeld met de welpen, kabouters, jongverkenners en jonggidsen van twee lokale groepen van Bukavu (Congo, Kivu-meer). Zoals alles hier werd er officieel geopend (zie foto). Het spel was een groot succes. Na wat aftasten deed iedereen heel enthousiast mee. Ook de andere Belgische spelletjes werden wel gesmaakt door de leden. In de namiddag stonden er twee werkwinkels voor de leiding van deze groepen op het programma. Eentje rond spelen in één steken en eentje over leidingshouding. We kregen twee zaaltjes van een klooster ter beschikking en de reacties waren heel positief.

   

  27-07-2007 om 13:54 geschreven door Henk  


  25-07-2007
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  25-07-2007 om 19:10 geschreven door dimitri  


  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.een korte zangstonde
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  25-07-2007 om 18:58 geschreven door dimitri  


  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.de grote sachem steekt het jamboree-kampvuur aan!
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  25-07-2007 om 18:58 geschreven door dimitri  
  E-mail Rafiki

  Wil je Rafiki een mailtje sturen, dan kan dat hier


  Rafiki Linklijst
 • scouts en gidsen Vlaanderen
 • Toile Scoute des Grands Lacs
 • Congoforum
 • Lied
 • Rafiki op Scoutpedia
 • Blog loodsen Harelbeke
 • Blog jins Zingem


 • Hou deze blog in de gaten, heel de maand juli Rafiki-reis informatie
  Gastenboek Rafiki
 • Aan het rafiki-team en een beetje in het bijzonder aan Dimitri
 • Yo!
 • Jasper Godderis - De spaghetti staat klaar
 • nog post voor An
 • elk ne goeiedag

  Plaats hier je berichtje als je je ding kwijt wil over Rafiki of als je een bericht wil achterlaten voor de reizigers ginder  Blog tegen de wet? Klik hier.
  Gratis blog op https://www.bloggen.be - Bloggen.be, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!