Mijn favorieten
  • FOTO's
  • VANDAAG
  • .
    Foto
    Zoeken in blog

    E-mail mij

    Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Gastenboek
  • De laatste dag van herfst vaarwel
  • Prettige Donderdag lieve vriendin
  • mevr
  • Fijne nieuwe week gewenst vriendin
  • Aangename Zondag vriendin

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Archief per maand
  • 06-2020
  • 04-2020
  • 04-2019
  • 03-2018
  • 12-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 12-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 01-2011
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 07-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 01-2008
    Over mijzelf
    Ik ben André
    Ik ben een man en woon in Aalst (België) en mijn beroep is .
    Ik ben geboren op 27/09/1949 en ben nu dus 71 jaar jong.
    Mijn hobby's zijn: Natuur Bretagne Saint-Malo Festival de Cornouaille Joan Baez KleinKunst.
    BIOLOGISCH-DYNAMISCH-ECOLOGISCH TUINIEREN met een knipoog naar de MAAN en Maria THUN
    .
    BLINDE WAANZIN R VLAANDEREN




    10-09-2014 WKEQU2
    •• •• •• •• •• •• ••
    /td>
    BLINDE WAANZIN R VLAANDEREN




    WKEQU1
    • • • • • • • • • • • • • • • •
    /td>
    BLINDE WAANZIN R VLAANDEREN




    09-09-2014 USOPEN MEN
    MEN Kwart FINALE MEN Halve FINALE MEN FINALE [2013]
    • 1 Novak DJOKOVIC 7 6 6 6 0
    • 8 Andy Murray 6 7 2 4 0
    • 1 Novak DJOKOVIC 4 6 6 3 0
    • 10 Kei Nishikori 6 1 7 6 0
    • 3 Stan Wawrinka 6 5 6 7 4
    • 10 Kei Nishikori 3 7 7 6 6
    • 10 Kei Nishikori 3 3 3 0 0
    • 14 Marin Cilic [2014] 6 6 6 0 0
    • 6 Tomas Berdych 2 4 6 0 0
    • 14 Marin Cilic 6 6 7 0 0
    • 14 Marin Cilic 6 6 6 0 0
    • 2 Roger Federer 3 4 4 0 0
    • 20. Gael Monfils 6 6 4 5 2
    • 2 Roger Federer 4 3 6 7 6
    /td>
    BLINDE WAANZIN R VLAANDEREN




    08-09-2014 US DOUBLE
    WOMEN DUBBEL Halve FINALE WOMEN DUBBEL FINALE
    • Martina Hingis Flavia Pennetta 6 6 0 0 0
    • 3. Cara Black 3. Sania Mirza 2 4 0 0 0
    • • Martina Hingis Flavia Pennetta 6 3 2 0 0
    • • 4. Ekaterina Makarova 4. Elena Vesnina  [2014] 2 6 6 0 0
    • 4. Ekaterina Makarova 4. Elena Vesnina 7 6 0 0 0
    • Kimiko Date-Krumm Barbora Zahlavova Strycova 5 3 0 0 0
    MEN DUBBEL Halve FINALE MEN DUBBEL FINALE
    • 1. Bob BRYAN 1. Mike BRYAN 6 4 6 0 0
    • Scott Lipsky Rajeev Ram 4 6 3 0 0
    • • 1. Bob BRYAN 1. Mike BRYAN [2014] 6 6 0 0 0
    • • 11. Marcel Granollers 11. Marc Lopez 3 4 0 0 0
    • 4. Ivan Dodig 4. Marcelo Mel0 4 4 0 0 0
    • 11. Marcel Granollers 11. Marc Lopez 6 6 0 0 0
    MIX DUBBEL Halve FINALE MIX DUBBEL FINALE
    • 1. Sania MIRZA 1. Bruno SOARES 0 0 0 0 0
    * * • 0 0 0 0 0
    • • 1. Sania MIRZA 1. Bruno SOARES [2014] 6 2 11 0 0
    • • Abigail Spears Santiago Gonzalez 1 6 9 0 0
    • Abigail Spears Santiago Gonzalez 0 0 0 0 0
    * * • 0 0 0 0 0
    /td>
    BLINDE WAANZIN R VLAANDEREN




    USOPEN WOMEN
    WOMEN Kwart FINALE WOMEN Halve FINALE WOMEN FINALE
    • 1 Serena WILLIAMS 6 6 0
    • 11 Flavia Pennetta 3 2 0
    • 1 Serena WILLIAMS 6 6 0
    • 17 Ekaterina Makarova 1 3 0
    • 16 Victoria Azarenka 4 2 0
    • 17 Ekaterina Makarova 6 6 0
    • 1 Serena WILLIAMS [2014] 6 6 0
     • 10 Caroline Wozniacki 3 3 0
    • Belinda Bencic 2 1 0
    • Shuai Peng 6 6 0
    • Shuai Peng  retired 6 3 0
    • 10 Caroline Wozniacki 7 4 0
    • 10 Caroline Wozniacki 6 6 0
    • 13 Sara Errani 0 1 0
    /td>
    BLINDE WAANZIN R VLAANDEREN




    US OPEN 2014

    1 2 3 4 5 6 7 8

    1 2 3 4 5 6 7 8 9

    1 2 3 4

    1 2 3 4

    1 2 3 4
    VROUWEN 1 1-6 5-7 2 3-6 2-6 3 5-7 2-6 MANNEN 1 6-1 6-3 6-3 2 6-3 6-2 6-7 5-7 4-6 3 1-6 3-6 3-6
    /td>
    BLINDE WAANZIN R VLAANDEREN




    06-09-2014 PARIJS BRUSSEL

    één SPORZA 14:30 16:35 --- 2014 GREIPEL Andre GER
    2012 BOONEN Tom 2013 GREIPEL Andre
    /td>
    BLINDE WAANZIN R VLAANDEREN




    30-08-2014 08+ 2014
    01• Vrijdag • H. Alfonsus Maria van Liguori - - -
    02• ZATerdag • H. Eusebius van Vercelli - - - DMK 13:27
    03• ZONDAG • H. Lydia - - 20:00 -
    04• Maandag • H. Johannes-Maria Vianney - EK 02:50 - -
    05• Dinsdag • H. Abel - - 05:00 -
    06• Woensdag • Gedaanteverandering van de Heer - - -
    07• Donderdag • H. Juliana van Cornillon -  KMB - 11:01 - 05:01
    08• Vrijdag • H. Dominicus - - -
    09• ZATerdag • H. Teresia B. v. h. Kruis - - 11:00 -
    10• ZONDAG • H. Laurentius - VM 20:09 - - PE 19:43 356895
    11• Maandag • H. Clara - - 07:00 -
    12• Dinsdag • H. Gorik - - 22:00 -
    13• Woensdag • HH. Pontianus en Hippolytus - - -
    14• Donderdag • H. Maximiliaan Maria Kolbe - - -
    15• Vrijdag • TENHEMELOPNEMING VAN MARIA - - - KMK 02:13
    16• ZATerdag • H. Arnold - - -
    17• ZONDAG • H. Hyacint - LK 14:26 - 09:00 -
    18• Maandag • H. Helena - - -
    19• Dinsdag • H. Johannes Eudes - - - 22:00
    20• Woensdag • H. Bernardus - - 06:00 -
    21• Donderdag • H. Pius X - - -
    22• Vrijdag • Maria Koningin - - 14:00 -
    23• ZATerdag • H. Rosa van Lima - - -
    24• ZONDAG • H. Bartholomeüs - - 09:00 - AP 08:09 406523
    25• Maandag • H. Lodewijk - NM 16:13 - -
    26• Dinsdag • H. Natalia - - -
    27• Woensdag • H. Monica - - 07:00 -
    28• Donderdag • H. Augustinus - - -
    29• Vrijdag • Marteldood H. Johannes de Doper - - - DMK 15:15
    30• ZATerdag • H. Felix - - -
    31• ZONDAG • Maria, Moeder en Middel. v. Genade - - -
    /td>
    BLINDE WAANZIN R VLAANDEREN




    23-08-2014 VUELTA DEELNEMERS






    198


    [...]


    13
    LAM 001 CONTI Valerio RICHEZE Ariel Maximiliano SERPA Jose Rodolfo ANACONA Winner CUNEGO Damiano FAVILLI Elia FERRARI Roberto NIEMIEC Przemyslaw POZZATO Filippo
    ALM 011 DUPONT Hubert BETANCUR Carlos BOUET Maxime GAUDIN Damien GRETSCH Patrick HUTAROVICH Yauheni MONDORY Lloyd NOCENTINI Rinaldo TURGOT Sébastien
    AST 021 ARU Fabio LANDA Mikel KANGERT Tanel TIRALONGO Paolo FOMINYKH Daniil GUARDINI Andrea LUTSENKO Alexey ZEITS Andrey GUARNIERI Jacopo
    BEL 031 KELDERMAN Wilco GESINK Robert HOFLAND Moreno WAGNER Robert TJALLINGII Maarten TEN DAM Laurens KEIZER Martijn MARTENS Paul CLEMENT Stef
    BMC 041 SáNCHEZ Samuel 043 EVANS Cadel 046 NERZ Dominik 044 GILBERT Philippe 042 DENNIS Rohan 048 WARBASSE Larry 049 WYSS Danilo 047 QUINZIATO Manuel 045 MORABITO Steve
    RGA 051 SANCHEZ Luis Leon BILBAO Pello PIEDRA Antonio MAS Lluís Guillermo DOMAGALSKI Karol TXURRUKA Amets ARAMENDIA Javier LASCA Francesco ARROYO David
    CAN 061 SAGAN Peter BENNETT George LONGO Paolo KRIZEK Matthias DE MARCHI Alessandro GATTO Oscar BOIVIN Guillaume CARUSO Damiano BODNAR Maciej
    COF 071 NAVARRO Daniel 078 BAGOT Yoann 072 COPPEL Jérome 073 HARDY Romain 074 JõEääR Gert 075 LE MéVEL Christophe 076 LEVARLET Guillaume 077 MATE Luis Angel 079 ZINGLE Romain
    EUC 081 SICARD Romain BERHANE Natnael COUSIN Jérôme CRAVEN Dan ENGOULVENT Jimmy JEROME Vincent MARTINEZ Yannick MEDEREL Maxime NAULEAU Bryan
    FDJ 091 BOUHANNI Nacer PINOT Thibaut ELISSONDE Kenny SOUPE Geoffrey PINEAU Cédric FISCHER Murilo Antonio GENIEZ Alexandre LE BON Johan ROUX Anthony
    GRS 101 HESJEDAL Ryder 106 CARDOSO André Fernando 107 MILLAR David 102 MARTIN Daniel 103 FERNáNDEZ DE LARREA Koldo 108 TALANSKY Andrew 105 BROWN Nathan 104 HAAS Nathan 109 VANSUMMEREN Johan
    GIA 111 BARGUIL Warren 112 ARNDT Nikias 113 CRADDOCK Lawson 115 DEGENKOLB John 116 FROHLINGER Johannes 117 HAGA Chad 114 DE KORT Koen 118 LUDVIGSSON Tobias 119 SINKELDAM Ramon
    IAM 121 AREGGER Marcel LANG Pirmin FUMEAUX Jonathan HINAULT Sébastien PELUCCHI Matteo REYNES Vicente SARAMOTINS Aleksejs SCHELLING Patrick TSCHOPP Johann
    KAT 131 RODRíGUEZ Joaquim CARUSO Giampaolo CHERNETCKII Sergei KOLOBNEV Alexandr KOZONTCHUK Dmitry LOSADA Alberto MORENO Daniel TROFIMOV Yuri VORGANOV Eduard
    LTB 141 VAN DEN BROECK Jurgen 149 MONFORT Maxime 142 ARMéE Sander 143 BREEN Vegard 144 DE CLERCQ Bart 145 DEBUSSCHERE Jens 146 HANSEN Adam 147 HENDERSON Gregory 148 LIGTHART Pim
    MOV 151 VALVERDE Alejandro MORENO Javier MALORI Adriano HERRADA José IZAGIRRE Gorka CASTROVIEJO Jonathan ERVITI Imanol QUINTANA Nairo AMADOR Andrey
    MTN 161 PARDILLA Sergio CIOLEK Gerald MEINTJES Louis THOMSON Jay Robert VENTER Jaco JANSE VAN RENSBURG Jacques TEKLEHAIMANOT Daniel KUDUS Merhawi SBARAGLI Kristian
    OPQ 171 BOONEN Tom 172 BRAMBILLA Gianluca 173 MAES Nikolas 174 MARTIN Tony 175 POELS Wout 176 SERRY Pieter 177 URAN Rigoberto 178 VELITS Martin 179 VERONA Carlos
    OGE 181 YATES Adam LANCASTER Brett MEYER Cameron CHAVES Johan Esteban SANTAROMITA Ivan MATTHEWS Michael DOCKER Mitchell BEWLEY Sam CLARKE Simon
    SKY 191 FROOME Christopher KENNAUGH Peter ROWE Luke DEIGNAN Philip NIEVE Mikel SIUTSOU Kanstantsin KIRYIENKA Vasil CATALDO Dario KNEES Christian
    TCS 201 CONTADOR Alberto ZAUGG Oliver TOSATTO Matteo SøRENSEN Chris Anker ROVNY Ivan HERNANDEZ Jesus PAULINHO Sérgio VALGREN Michael BENNATI Daniele
    TFR 211 CANCELLARA Fabian 219 ZUBELDIA Haimar 216 SERGENT Jesse 213 FELLINE Fabio 215 POPOVYCH Yaroslav 214 JUNGELS Bob 217 STUYVEN Jasper 218 VANDEWALLE Kristof 212 ARREDONDO Julián David
    /td>
    BLINDE WAANZIN R VLAANDEREN




    21-08-2014 09 SKELET
    •• Siderische Maanfazen kalender • Calendrier Lunaire • Moon Calendar • Mond kalender • © 2008•2014 quicengroigne • DUTCH VERSION ONLY •• *
    • 06:56 20:28 34. 06:22 21:02 • • SIDERISCHE in VUUR LEO LEEUW 11-08 •• 16-09
    * • 14:09 23:33 • 01 Maandag • H. Egidius - 12:01 - •
    KLIMMENDE maan • ZAAIdag : [03:00-12:00] • ZAAIEN • OOGSTEN bovengrondse gewasdelen
    LIB 00:00 03:00 • 06:00 • 09:00 • 12:00 12:00 15:00 • 18:00 • 21:00 • 24:00
    BLOEMdag • Bloem Bomen Kruiden(bloem blad) Fruit(kersen bessen) gewas • ZEER gunstig ZAAIEN bij WASSENDE maan
    = alle bloemen, bloembollen, broccoli, oliehoudend vlas-koolzaad-zonnebloemen, geneeskrachtige kruiden-gewassen...
    • ONDERHOUD Bloemgewas = Verzorgen, Opbinden, Wieden, lichte BODEMBEWERKING (hakken, schoffelen, ondiep spitten, ploegen, eggen)
    DELENDE BLOEIgewas: Knolvenkel Chinese Kool Waterkers Munt Galanga Anu Duiven(Congo)erwt Ivy gourd Ananaskers Nigerzaad Sorgo Sterhyacint (Scilla)
    • brood bakken, maken Activated EM1, MAAIEN gazon-klavers=trage groei
    • SNIJDEN van bloemen om te drogen behouden hun heldere kleuren, snijbloemen blijven langer vers
    • ENTEN spleet-driehoek-kroonenten, oogenten(rozen), zoogenten van bomen, rozen
    • SNIJDEN STEKKEN Scheut-Stengel-tak-Blad-Wortelstek, (lucht)afleggen van (fruit)bomen, hagen, heesters, struiken, rozen, geraniums, druiven, vijgen, buxus, coniferen, lavendel, koel bewaren en PLANTEN bij DALENDE maan
    • Plukken-Verzamelen (eventueel om te COMPOSTEREN) van bladeren en bloemen in de natuur
    • ZEER gunstig BOMEN KAPPEN (klimmende maan + bloemdag + rond NIEUWE maan)
    • OOGSTEN VERS uit de tuin of voor DIEPVRIES-verwerking Blad Kool Kruiden(blad) Gras
    • ZEER GUNSTIG om een FLES WIJN te proeven-drinken = Moment favorable à la dégustation
    AARDAPPELZIEKTE : -
    •
    •
    •
    •SIDEREAL - MOON in LIBRA :
    •SYNODIC :
    •BIODYNAMIC MOON in Libra : This is a Air sign.

    • • • •
    • *
    WM WASSENDE MAAN EK OM • Periode van NIEUWE tot VOLLE maan Bevorderen bovengrondse groei-bloei (uitademen grond-plant winter-lente), opstijgen levenssappen, alle bovengrondse werkzaamheden = beste tijd alles wat naar boven groeit (bladgroenten, salades, enz.) Aantrekkingskracht van de maan laat het grondwater stijgen, en laat de zaden zwellen & barsten Deze aantrekkingskracht en verhoogde maanlicht leidt tot een evenwichtige wortel & bladgroei
    • ZEER GUNSTIG • ZAAIEN [ZAAIdag KLIMMENDEmaan] • PLANTEN [PLANTdag DALENDEmaan] bij WASSENDEmaan BLOEM BLAD VRUCHT gewas op BLOEM BLAD VRUCHTdag (gewas dat boven de grond groeit)
    • GUNSTIG OOGSTEN om te bewaren
    AM AFNEMENDE MAAN LK AMS • De impulsen zijn op levering en het vrijgeven van energieën gericht, de sappen stromen terug in de wortels. Ondergrondse gewasdelen rijpheid oogst neergang rust (inademen grond-plant zomer-herst), vitalisatie grond-gewas , alle ondergrondse werkzaamheden Aangezien de maan afneemt, vermindert de energie, de aantrekkingskracht is hoog, waardoor vochtigheid in de grond hoog is, maar maanlicht vermindert, energie in de wortels neemt toe
    • ZEER GUNSTIG • ZAAIEN [ZAAIdag KLIMMENDEmaan] • PLANTEN [PLANTdag DALENDEmaan] bij AFNEMENDEmaan WORTELgewas WORTELdag (gewas dat onder de grond groeit)
    • GUNSTIG OOGSTEN voor onmiddellijk gebruik vers uit de tuin
    [ DALENDE maan • PLANTdag : [15:00-24:00] • PLANTEN • OOGSTEN ondergrondse gewasdelen • BEMESTEN • SNOEIEN
    KLIMMENDE maan • ZAAIdag : [03:00-12:00] • ZAAIEN • OOGSTEN bovengrondse gewasdelen ]
    WEERKUNDIGE HERFST (september oktober november) HERFSTEQUINOX - ASTRONOMISCHE HERFST - DINSDAG 23-09 04:29 MEZT
    • FRUIT HERFST (Haver.avena-Evene-Gerst) maand SEPTEMBER [VOLKSWEERKUNDE is best droog zonnig]
    •
    GEZOND LIEF VREUGDEVOL BLOEIEND VRUCHTBAAR 2014 vol schoonheid,verukkelijk voorjaar,zalige zomer,heerlijke herfst,wonderlijke winter
    /td>
    BLINDE WAANZIN R VLAANDEREN




    20-08-2014 SMAAK
    Bruno Wyndaele Axel Daeseleire Michiel Hendryckx en Bart Thoelen: Een geroosterde kip, een zacht lamskroontje of een mooie risotto; iedereen heeft wel een absolute favoriet. Een gerecht waarvan hij of zij het recept verfijnd heeft tot een hoogstpersoonlijke ultieme culinaire ervaring. Het uitgangspunt van Smaak is iedere week het lievelingsgerecht van een bekende gast © één 2012
    - 16-04-2012 Martin Heylen woont in Oostende en is, zoals elke Oostendenaar, verzot op al het lekkers uit de zee. Maar wat zijn nu de lekkerste schaaldieren? Bruno ging kreeften vangen op de Oosterschelde, Axel verdiepte zich in garnalen en ondertussen trok Michiel naar de Bretoense zee om een forse lading langoustines binnen te halen.Martin gaf de voorkeur aan de fijne smaak van de LANGOUSTINES.
    - 09-04-2012 Siska Schoeters is zot van oesters. Zo zot zelfs, dat ze soms 10, 15 tot wel 20 stuks na elkaar kan eten. Maar ze vraagt zich wel af of er nòg lekkere schelpdieren zijn. Axel trok naar het Nederlandse Yerseke voor mosselen, Bruno koos voor Franse oesters en Michiel ging naar Jersey voor zeeoren. Siska zwichtte uiteindelijk toch voor de geliefde FRANSE OESTERS.
    - 02-04-2012 Lotte Pinoy houdt van champignons in alle maten en kleuren. Maar welke champignon is de beste? Michiel ging 25 meter diep onder de grond op zoek in de oude mergelgroeves van Riemst. Bruno bracht truffel en eekhoorntjesbrood mee. Het was een moeilijke beslissing maar Lotte viel toch voor de risotto met EEKHOORNTJESBROOD.
    - 26-03-2012 Gert Verhulst stuurde Bruno, Axel en Michiel op pad om het lekkerste stuk rund te vinden. Michiel zoekt het in zijn eigen streek en brengt een stuk West-Vlaams Rood mee. Bruno is dan weer enthousiast over het zenuwstukje van het Franse Limousinrund. Bij de eerste hap ging de voorkeur van Gert uit naar het West-Vlaams Rood, maar de veelzijdigheid van het LIMOUSINRUND bleek achteraf toch sterker
    - 19-03-2012 Andrea Croonenberghs legt de lat hoog en verwacht het allerbeste stukje lam. Terwijl Axel kiest voor een klassiek lamskroontje, gaat Bruno voor een stevige lamsbout. Na wat twijfelen geeft Andrea toch de voorkeur aan het LAMSKROONTJE
    - 12-03-2012 Terwijl Michiel zijn steenbolk op de vismarkt in Duinkerke haalt, wagen Michiel en Axel zich op zee voor hun stukje vis. Zij brengen Rouget en en kabeljauw mee. Het is de zachte smaak van de vergeten STEENBOLK die Geena Lisa weet te bekoren
    - 05-03-2012 - Vanuit Spanje, onze eigen Ardennen en Frankrijk worden de beste stukjes vlees meegenomen naar sterrenchef Bart Thoelen. Maya Detiège valt voor de nieuwe en gevariëerde smaak van the DUKE OF BERKSHIRE
    - 27-02-2012 - Michiel kiest voor twee alombekende groenten: witloof en raapjes. Met Japanse andoorn en warmoes brengt Bruno dan weer de iets specialere producten mee. Sofie Van Moll gaf uiteindelijk de voorkeur aan de RAAPJES.
    - 20-02-2012 - In hun zoektocht naar het lekkerste ingrediënt gaan Bruno en Michiel elk mee op jacht. Want alleen wild is 100% bio. Sally-Jane Van Horenbeeck oordeelt: de fazant van Bruno of het EVERZWIJN van Michiel
    - 14-02-2012 - Bruno, Axel en Michiel gingen op zoek naar de lekkerste kip voor een gerecht van Marleen Merckx. Bruno waagde zijn kans met een MECHELSE KOEKOEK die hij vond bij de enige echte Roi du Poulet in Molenbeek. Michiel zocht het wat verder en koos voor de Franse poulet de Bresse. Dat is de enige kip ter wereld met een eigen Appellation d'Origine Contrôlée (AOC).
    /td>
    BLINDE WAANZIN R VLAANDEREN




    16-08-2014 TGénérale R3










    • Na twee succesvolle reeksen TOURNéE GéNéRALE ondernemen notoire BIERkenners JEAN BLAUTE en RAY COKES opnieuw een culinaire ontdekkingstocht. In de derde reeks van TOURNéE GéNéRALE gaan JEAN en RAY op zoek naar trends en tradities in onze rijke en steeds levendigere BIERcultuur. Deze keer treden ze in het spoor van de trappisten. Het vertrekpunt ligt in Nederland en op hun weg naar Noord-Frankrijk komen ze langs de meest markante plaatsen die er voor BIERminnaars in de Lage Landen te vinden zijn. JEAN en RAY trachten het geheim van de brouwende trappisten te ontsluieren en gaan op zoek naar de roots van het Belgische BIER. Tegelijk houden ze de ogen open voor nieuwe smaken en innoverende BIERconcepten, want de Belgische BIERcultuur is meer dan ooit volop in beweging. Onderweg ontmoeten ze gepassioneerde jonge brouwers, creatieve koks with attitude en vooral heel wat interessante vrouwen, die hen nog heel wat kunnen leren over BIER en GASTRONOMIE.
                                 3-1 3-2 3-3 3-4 3-5 3-6 3-7 3-8 3-9 3-10

    • Wie dacht dat JEAN BLAUTE en RAY COKES na twee seizoenen niets meer over BIER konden bijleren, heeft het helemaal mis. In TOURNéE GéNéRALE 3 vervolgen ze hun tocht door de trends en tradities van BIERland België en piepen ze zelfs even over de Franse en Nederlandse grens. Ze laten zich met plezier nog eens onderdompelen in de wereld van aroma’s en smaken, ontdekken hoe wetenschappelijk BIER kan zijn en proeven enkele beroemde en minder gekende toppers. Eén ding is duidelijk: er is leven in de brouwerij. Niet alleen duiken er heel wat nieuwe trends op, zoals BIERcocktails en op hout gerijpte BIEREN, maar daarnaast zijn heel wat tradities levendiger dan ooit - denk maar aan het succes van de TRAPPISTEN en het OUD BRUIN. BIER zoals je het nog niet gezien en beleefd hebt, dat is wat je mag verwachten van TOURNéE GéNéRALE 3. Met interessante weetjes en leuke tips voor BIERtrips onder de arm nemen BIERliefhebbers JEAN en RAY de lezer mee op een boeiende roadtrip

    • Met die kennis op zak kunnen JEAN en RAY opnieuw op zoek naar de perfecte receptuur voor hun nieuwe eigen BIER PREMIUM TRIPEL De kroon op het werk in het derde seizoen is de creatie van de PREMIUM TRIPEL Het BIER wordt gebrouwen en gebotteld bij • Spanjestraat 133 - 141 • 8800 ROESELARE •051 27.27.00 rodenbach Het is een goudblond gastronomisch BIER dat eeuwenoude brouwtradities met innovatieve hedendaagse brouwtechnieken combineert. PREMIUM TRIPEL is een zachte volle tripel, gebrouwen met het beste gerstemout, rijst, maisgries en gekruid met de fijnste Belgische hopsoorten Hallertau Magnum en Kent Golding uit de streek van Poperinge. De specifiek geselecteerde gist geeft een wat exotisch fruitaroma en zorgt voor een subtiele balans tussen de milde smaak van de grondstoffen en de drogende zacht hoppige afdronk van het BIER. De hergisting op de fles versterkt alle fijne smaken en aroma's en zorgt voor een uitstekende bewaring ervan. Het alcoholgehalte van de TOURNéE GéNéRALE PREMIUM TRIPEL bedraagt 8,5 procent. Het BIER kost 4,99 euro voor een fles van 75 centiliter en is vanaf de eerste week van februari te koop bij Delhaize en vanaf midden februari bij de betere BIERhandelaar

    In REEKS 1 en 2 van TOURNéE GéNéRALE moesten BROUWERS nog betalen om in beeld te komen. REEKS 3 van het BIERprogramma wordt gemaakt zonder product placement. BIERliefhebbers JEAN BLAUTE en RAY COKES volgen deze keer het spoor van de TRAPPISTEN

    • • • 5580 ROCHEFORT •084 22 01 40 abbaye rochefort ROCHEFORT • 6=7,5% • 8=9,2% • 10=11,3%
    • • • •00 scourmont
    • • Orval 1 • 6823 VILLERS- devant-ORVAL •061 31 10 60 orval
    • • Antwerpsesteenweg 496 • 2390 WESTMALLE •03 31 29 222 westmalle
    • • Donkerstraat 12 • 8640 WESTVLETEREN •070 21 00 45 sixtus
    • De Kluis 1 • 3930 HAMONT- ACHEL •011 80 07 60 achelse kluis
    • Eindhovenseweg 3 • 5056 RP BERKEL-ENSCHOT •+31 013 535 81 47 la trappe
    • • Stiftstraße 6 • 4090 ENGELHARTSZELL an der Donau •+43 77 17 8010 engelszell






    JEAN en RAY proeven Isid'or en Embrasse

    • Om het nieuwe seizoen in stijl in te zetten, trakteren JEAN en RAY op straat in BRUSSEL met een TOURNéE GéNéRALE

    • In de Nederlandse TRAPPISTEN • Eindhovenseweg 3 • 5056 RP BERKEL-ENSCHOT • la trappe produceren monniken een rijk palet aan JEAN en RAY proeven er een waarvan de opbrengst exclusief gaat naar een nieuwe abdij in Oeganda

    • De • Pastoor de Katerstraat 24 • 2387 BAARLE-HERTOG dedochtervandekorenaar van Ronald Mengerink en zijn vrouw ontleent zijn naam aan een gedicht van Keizer Karel die zei: • ik kan beter tegen het sap van de dochter van de korenaar dan tegen het bloed van de druiventros • JEAN en RAY proeven er een BIER gerijpt op eiken whiskeyvaten

    • In het restaurant BITTER-ZOET Houthalense weg 105 • 3520 ZONHOVEN maken ze kennis met de eigenzinnige Hilaire Spreuwen. Die chef-kok biedt geen wijnkaart aan, maar combineert elk gerecht, van het aperitiefhapje tot het dessert, met BIER
    Café Welkom • Marlou Dranken Prik en Tik • Heikensstraat 11 • 3520 ZONHOVEN





    JEAN en RAY proeven Toetëlèr en Achel extra blond

    • In het Openluchtmuseum van BOKRIJK Bokrijklaan 1 • 3600 GENK •011 26 53 00 bokrijk kan je nog een historische brouwinstallatie vinden. JEAN en RAY brouwen hier samen met DEMERDAL BIERgilde op een oertraditionele manier Ze proeven een blond witBIER TOETëLèR en zorgen direct voor een streepje muziek. Een Toetëlèr is immers een fluitje gemaakt uit een vlierstruik

    • Na een tussenstop in kaasmakerij CATHARINADAL Catharinadal 5 • 3930 HAMONT-ACHEL waar JEAN artisanale kazen met Achelse TRAPPIST proeft, houden onze BIERliefhebbers halt in Achel is de jongste en kleinste TRAPPISTEN • • 3930 HAMONT-ACHEL achelse kluis van België en ontmoeten de minzame Broeder Jules verantwoordelijk voor de brouwerij JEAN en RAY genieten van een en een stevige TRAPPIST die zich laat smaken met een stukje kaas

    • Onze heren eindigen de dag bij Boeres of Herberg IN DE STER Kerkstraat 6 • 3111 WEZEMAAL Aan de toog wacht hen burgemeester Dirk Claes op. Hij is de man die zijn schouders zette onder de herlancering van het JACK-OP BIER Fonteinstraat 65 • 1502 LEMBEEK •02 356.66.44 boon een legendarisch BIER dat vroeger heel populair was. Samen met hem bereiden ze mosselen JACK-OP





    JEAN en RAY stoken een eau-de-bière en proeven witloofbier

    • JEAN en RAY zetten koers naar het verre LIMBURG. In de imposante Wilderenlaan 8 • 3803 WILDEREN SINT-TRUIDEN •011 58 06 80 wilderen zullen ze voor een keer niet brouwen maar STOKEN. Een EAU-DE-BIÈRE en daarvoor gebruiken ze het eerste TOURNéE GéNéRALE BIER

    • In de ambachtelijke Caubergstraat 2 • 3150 TILDONK HAACHT •477 51 59 91 hof ten dormaal leggen vader André en zoon Dries uit hoe ze op het idee kwamen om een te brouwen met zelfgeteelde GERST en HOP, een deel van de HOP wordt vervangen door witloofwortels, wat zorgt voor een originele smaaksensatie

    • Eindpunt van die dag is Chaussée Brunehault 37 • 7387 MONTIGNIES sur ROC HONNELLES•065 75 59 99 abbaye des rocs in HENEGOUWEN waar BIEREN gebrouwen worden die razend populair zijn op BIERratingsite RATEBEER







    JEAN en RAY maken bapas en bezoeken het Goudblommeke van Papier

    • In een van de laatste BROUWERIJEN ter wereld Côte Marie-Thérèse 86 • 5500 FALMIGNOUL •082 74 40 80 caracole die haar ketels nog op een HOUTVUUR verwarmt krijgen JEAN en RAY de te proeven, een BIER dat volgens dat procedé gebrouwen wordt

    • Daarna leidt hun pad naar de TRAPPISTEN • 5580 ROCHEFORT •084 22 01 40 abbaye rochefort Ze worden er opgewacht door broeder Pierre, een begeesterde monnik die hen trots in de • BROUWKATHEDRAAL van België • rondleidt

    • In Brussel maken ze kennis met Karl Van Malderen de man achter de • BAPAS • of • BEERTAPAS • Samen met hem maken ze hapjes die perfect samengaan met verschillende BIERsoorten. Eindstation is het Cellebroersstraat 55 • 1000 BRUSSEL •02 511 16 59 hetgoudblommekeinpapier een legendarisch Brussels café dat enkele jaren geleden van het faillissement werd gered door Danny Verbiest JEAN en RAY genieten van BIER en chocolade en spelen er de blues op de cafégitaar





    JEAN en RAY proeven BIERcocktails en krijgen geschiedenisles over trappisten

    • JEAN en RAY worden door Ben Wouters van de Belgian BARFLIES barflies, een collectief dat staat voor vernieuwende cocktailcreaties, ingewijd in de wereld van de BIERcocktails, een nieuwe wereld van verrassende smaken openbaart zich aan hen in de MUSEUM BRASSERIE Koningsplein Place Royal 3 • 1000 BRUSSEL •02 508 35 80 museum

    • Niemand kent de TRAPPISTENABDIJEN-BIEREN beter dan BIERexpert Jef Van den Steen. In de monumentale SOLVAY BIBLIOTHEEK Leopoldpark-Rue Belliard 137 • 1040 BRUSSEL •02 738 75 96 solvay-bibliotheek schetst hij aan de hand van een grote kaart en de bijbehorende het verhaal van de wereldvermaarde monniken en hun tradities

    • Dan gaat het richting RESTOBIèRES Vossenstraat 9 • 1000 BRUSSEL •02 511 55 83 restobieres een beroemd BIERrestaurant in de Marollen. Sofie Van Rafelghem en Anneke Rijkers, twee jonge vrouwen met een grenzeloze passie voor BIER, wachten hen daar op. In de pittoreske POECHENELLEKELDER Rue du Chêne 5 • 1000 BRUSSEL •02 511 92 62 poechenellekelder hartje Brussel nippen de heren van de Orval 1 • 6823 VILLERS-devant-ORVAL •061 31 10 60 orval een bijzonder populaire en om die reden ook vrij zeldzame TRAPPIST






    JEAN en RAY proeven PimpernelBIER en SeefBIER

    • JEAN en RAY trekken naar Laageind 43 • 2940 STABROEK •03 568 6868 om een lacune in hun BIERkennis op te vullen. Ze kunnen hier met hun eigen ogen het belang van MOUT, een van de basisingrediënten van BIER ontdekken

    • Hun tocht leidt dan naar Broechemlei 95 • 2520 RANST •0472 43 49 91 waar ze kennismaken met Bart Belmans. Die ex-punker trekt met zijn kruidenboerderij topchefs uit het hele land aan en creëerde er zijn eigen kruidenBIER

    • Verborgen in de Antwerpse binnenstad ligt het eeuwenlang de plaats waar de Antwerpse BROUWERIJEN van water voorzien werden. In de statige grote zaal van het BROUWERSHUIS krijgen JEAN en RAY het echte Antwerpse te proeven, een BIER waar zelfs een Antwerpse wijk naar vernoemd is en dat nu een revival kent

    • Bij de hypermoderne Vlassenhout 5 • 9200 DENDERMONDE •052 20 18 57 dilewyns ontmoeten ze vader Vincent en zijn dochters Anne-Catherine (24) en Claire (21), die op hun jonge leeftijd al voluit kiezen voor het BROUWERSbestaan







    JEAN en RAY proeven Augustijn Grand Cru en de Maeght van Gottem

    • In de Doornzelestraat 20 • 9080 HIJFTE LOCRISTI •09 35 67 102 deproefbrouwerij wordt BIER wetenschappelijk maar ook met veel passie benaderd. JEAN en RAY ontdekken er onder meer de The MUSKETEERS Tramstraat 8 • 9910 URSEL •+32 09 226 4276 troubadourbieren

    • Na een ritje door het Oost Vlaamse landschap ontmoeten ze Dr. Canarus en zijn KLEINSTE gezelligste brouwerij van België • Polderweg 28 • 9800 DEINZE GOTTEM •051 63 6931 Hij ontkurkt en laat hen van zijn zeldzame proeven

    • JEAN en RAY zetten daarop koers naar het Meetjesland, waar ze zullen bereiden met een ABDIJBIER augustijn Lindenlaan 25 • 9940 ERTVELDE EVERGEM •09 34 45 071 vansteenberge Daarvoor moeten ze zelf de ingrediënten vinden: paling en garnalen

    Het GODSHUIS Leemweg 11 • 9980 SINT LAUREINS •09 223 1510 godshuis
    Restaurant DE WARANDA Warande 10 • 9982 SINT-JAN-IN-EREMO •09 379 0051 dewaranderestaurant



    JEAN en RAY proeven OerBIER, een Queue de Charrue en een Hommeltje

    • Meer en meer zijn vrouwelijke BROUWERS graag geziene gasten in de BIERwereld. Hildegard van Ostaden is er een van. Haar •013 53 58 147 urthel zijn aan een steile opgang bezig en in haar picobrouwerijtje experimenteert ze volop met nieuwe brouwsels

    • In de Roeselarestraat 12B • 8600 ESEN •051 50 27 81 dedollebrouwers maken JEAN en RAY kennis met Kris en zijn kranige 94-jarige moeder Moes die nog wekelijks in drie talen rondleidingen geeft in de Brouwerij

    • Aan het einde van de dag houden JEAN en RAY halt in het Paul en Iris Vanholme-Crampe • IJzerstraat 16 • 8691 STAVELE •057 30 01 12 hofvancommercestavele een volkscafé in de Westhoek waar de flamboyante waardin Iris de plak zwaait.






    • Bij • • 8640 OOSTVLETEREN •+32 495 28 86 23 de struise brouwers nemen JEAN en RAY weer plaats op de schoolbanken. Hun smaakpapillen worden er op de proef gesteld met een blinde smaak en BIER test

    • Hun pad leidt de twee over de grens, naar Frans-Vlaanderen en tot hun verbazing stellen ze vast dat de Vlaamse cultuur er nog steeds erg leeft. Bij Ferme Beck ontmoeten ze HOPBOER Denis Beck die zijn Vlaamse identiteit hoog in het vaandel draagt. Hij fokt Vlaamse boerenpaarden op zijn prachtige hoeve en ontvangt toeristen uit de vier windstreken die hij in het Frans en het Vlaams rondleidt. Denis brouwt er ook zijn eigen HOMMELPAP met HOP van eigen kweek

    • Weer over de grens eindigt hun tocht die dag bij Rudi Gekiere van • Spanjestraat 133 - 141 • 8800 ROESELARE •051 27 27 00 rodenbach Met hem willen ze bespreken welk BIER ze zelf willen brouwen. Het moet een smaakvol BIER worden dat trends en tradities combineert






    • In de laatste aflevering van deze derde reeks laten JEAN BLAUTE en RAY COKES in het Brouwershuis op de Grote Markt van Brussel vier prominenten uit de BIERwereld oordelen over het nieuwe BIER dat ze gebrouwen hebben
    /td>