Mijn favorieten
  • FOTO's
  • VANDAAG
  • .
    Foto
    Zoeken in blog

    E-mail mij

    Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Gastenboek
  • De laatste dag van herfst vaarwel
  • Prettige Donderdag lieve vriendin
  • mevr
  • Fijne nieuwe week gewenst vriendin
  • Aangename Zondag vriendin

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Archief per maand
  • 06-2020
  • 04-2020
  • 04-2019
  • 03-2018
  • 12-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 12-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 01-2011
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 07-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 01-2008
    Over mijzelf
    Ik ben André
    Ik ben een man en woon in Aalst (België) en mijn beroep is .
    Ik ben geboren op 27/09/1949 en ben nu dus 71 jaar jong.
    Mijn hobby's zijn: Natuur Bretagne Saint-Malo Festival de Cornouaille Joan Baez KleinKunst.
    BIOLOGISCH-DYNAMISCH-ECOLOGISCH TUINIEREN met een knipoog naar de MAAN en Maria THUN
    .
    BLINDE WAANZIN R VLAANDEREN




    20-08-2014 SMAAK
    Bruno Wyndaele Axel Daeseleire Michiel Hendryckx en Bart Thoelen: Een geroosterde kip, een zacht lamskroontje of een mooie risotto; iedereen heeft wel een absolute favoriet. Een gerecht waarvan hij of zij het recept verfijnd heeft tot een hoogstpersoonlijke ultieme culinaire ervaring. Het uitgangspunt van Smaak is iedere week het lievelingsgerecht van een bekende gast © één 2012
    - 16-04-2012 Martin Heylen woont in Oostende en is, zoals elke Oostendenaar, verzot op al het lekkers uit de zee. Maar wat zijn nu de lekkerste schaaldieren? Bruno ging kreeften vangen op de Oosterschelde, Axel verdiepte zich in garnalen en ondertussen trok Michiel naar de Bretoense zee om een forse lading langoustines binnen te halen.Martin gaf de voorkeur aan de fijne smaak van de LANGOUSTINES.
    - 09-04-2012 Siska Schoeters is zot van oesters. Zo zot zelfs, dat ze soms 10, 15 tot wel 20 stuks na elkaar kan eten. Maar ze vraagt zich wel af of er nòg lekkere schelpdieren zijn. Axel trok naar het Nederlandse Yerseke voor mosselen, Bruno koos voor Franse oesters en Michiel ging naar Jersey voor zeeoren. Siska zwichtte uiteindelijk toch voor de geliefde FRANSE OESTERS.
    - 02-04-2012 Lotte Pinoy houdt van champignons in alle maten en kleuren. Maar welke champignon is de beste? Michiel ging 25 meter diep onder de grond op zoek in de oude mergelgroeves van Riemst. Bruno bracht truffel en eekhoorntjesbrood mee. Het was een moeilijke beslissing maar Lotte viel toch voor de risotto met EEKHOORNTJESBROOD.
    - 26-03-2012 Gert Verhulst stuurde Bruno, Axel en Michiel op pad om het lekkerste stuk rund te vinden. Michiel zoekt het in zijn eigen streek en brengt een stuk West-Vlaams Rood mee. Bruno is dan weer enthousiast over het zenuwstukje van het Franse Limousinrund. Bij de eerste hap ging de voorkeur van Gert uit naar het West-Vlaams Rood, maar de veelzijdigheid van het LIMOUSINRUND bleek achteraf toch sterker
    - 19-03-2012 Andrea Croonenberghs legt de lat hoog en verwacht het allerbeste stukje lam. Terwijl Axel kiest voor een klassiek lamskroontje, gaat Bruno voor een stevige lamsbout. Na wat twijfelen geeft Andrea toch de voorkeur aan het LAMSKROONTJE
    - 12-03-2012 Terwijl Michiel zijn steenbolk op de vismarkt in Duinkerke haalt, wagen Michiel en Axel zich op zee voor hun stukje vis. Zij brengen Rouget en en kabeljauw mee. Het is de zachte smaak van de vergeten STEENBOLK die Geena Lisa weet te bekoren
    - 05-03-2012 - Vanuit Spanje, onze eigen Ardennen en Frankrijk worden de beste stukjes vlees meegenomen naar sterrenchef Bart Thoelen. Maya Detiège valt voor de nieuwe en gevariëerde smaak van the DUKE OF BERKSHIRE
    - 27-02-2012 - Michiel kiest voor twee alombekende groenten: witloof en raapjes. Met Japanse andoorn en warmoes brengt Bruno dan weer de iets specialere producten mee. Sofie Van Moll gaf uiteindelijk de voorkeur aan de RAAPJES.
    - 20-02-2012 - In hun zoektocht naar het lekkerste ingrediënt gaan Bruno en Michiel elk mee op jacht. Want alleen wild is 100% bio. Sally-Jane Van Horenbeeck oordeelt: de fazant van Bruno of het EVERZWIJN van Michiel
    - 14-02-2012 - Bruno, Axel en Michiel gingen op zoek naar de lekkerste kip voor een gerecht van Marleen Merckx. Bruno waagde zijn kans met een MECHELSE KOEKOEK die hij vond bij de enige echte Roi du Poulet in Molenbeek. Michiel zocht het wat verder en koos voor de Franse poulet de Bresse. Dat is de enige kip ter wereld met een eigen Appellation d'Origine Contrôlée (AOC).
    /td>
    BLINDE WAANZIN R VLAANDEREN




    16-08-2014 TGénérale R3










    • Na twee succesvolle reeksen TOURNéE GéNéRALE ondernemen notoire BIERkenners JEAN BLAUTE en RAY COKES opnieuw een culinaire ontdekkingstocht. In de derde reeks van TOURNéE GéNéRALE gaan JEAN en RAY op zoek naar trends en tradities in onze rijke en steeds levendigere BIERcultuur. Deze keer treden ze in het spoor van de trappisten. Het vertrekpunt ligt in Nederland en op hun weg naar Noord-Frankrijk komen ze langs de meest markante plaatsen die er voor BIERminnaars in de Lage Landen te vinden zijn. JEAN en RAY trachten het geheim van de brouwende trappisten te ontsluieren en gaan op zoek naar de roots van het Belgische BIER. Tegelijk houden ze de ogen open voor nieuwe smaken en innoverende BIERconcepten, want de Belgische BIERcultuur is meer dan ooit volop in beweging. Onderweg ontmoeten ze gepassioneerde jonge brouwers, creatieve koks with attitude en vooral heel wat interessante vrouwen, die hen nog heel wat kunnen leren over BIER en GASTRONOMIE.
                                 3-1 3-2 3-3 3-4 3-5 3-6 3-7 3-8 3-9 3-10

    • Wie dacht dat JEAN BLAUTE en RAY COKES na twee seizoenen niets meer over BIER konden bijleren, heeft het helemaal mis. In TOURNéE GéNéRALE 3 vervolgen ze hun tocht door de trends en tradities van BIERland België en piepen ze zelfs even over de Franse en Nederlandse grens. Ze laten zich met plezier nog eens onderdompelen in de wereld van aroma’s en smaken, ontdekken hoe wetenschappelijk BIER kan zijn en proeven enkele beroemde en minder gekende toppers. Eén ding is duidelijk: er is leven in de brouwerij. Niet alleen duiken er heel wat nieuwe trends op, zoals BIERcocktails en op hout gerijpte BIEREN, maar daarnaast zijn heel wat tradities levendiger dan ooit - denk maar aan het succes van de TRAPPISTEN en het OUD BRUIN. BIER zoals je het nog niet gezien en beleefd hebt, dat is wat je mag verwachten van TOURNéE GéNéRALE 3. Met interessante weetjes en leuke tips voor BIERtrips onder de arm nemen BIERliefhebbers JEAN en RAY de lezer mee op een boeiende roadtrip

    • Met die kennis op zak kunnen JEAN en RAY opnieuw op zoek naar de perfecte receptuur voor hun nieuwe eigen BIER PREMIUM TRIPEL De kroon op het werk in het derde seizoen is de creatie van de PREMIUM TRIPEL Het BIER wordt gebrouwen en gebotteld bij • Spanjestraat 133 - 141 • 8800 ROESELARE •051 27.27.00 rodenbach Het is een goudblond gastronomisch BIER dat eeuwenoude brouwtradities met innovatieve hedendaagse brouwtechnieken combineert. PREMIUM TRIPEL is een zachte volle tripel, gebrouwen met het beste gerstemout, rijst, maisgries en gekruid met de fijnste Belgische hopsoorten Hallertau Magnum en Kent Golding uit de streek van Poperinge. De specifiek geselecteerde gist geeft een wat exotisch fruitaroma en zorgt voor een subtiele balans tussen de milde smaak van de grondstoffen en de drogende zacht hoppige afdronk van het BIER. De hergisting op de fles versterkt alle fijne smaken en aroma's en zorgt voor een uitstekende bewaring ervan. Het alcoholgehalte van de TOURNéE GéNéRALE PREMIUM TRIPEL bedraagt 8,5 procent. Het BIER kost 4,99 euro voor een fles van 75 centiliter en is vanaf de eerste week van februari te koop bij Delhaize en vanaf midden februari bij de betere BIERhandelaar

    In REEKS 1 en 2 van TOURNéE GéNéRALE moesten BROUWERS nog betalen om in beeld te komen. REEKS 3 van het BIERprogramma wordt gemaakt zonder product placement. BIERliefhebbers JEAN BLAUTE en RAY COKES volgen deze keer het spoor van de TRAPPISTEN

    • • • 5580 ROCHEFORT •084 22 01 40 abbaye rochefort ROCHEFORT • 6=7,5% • 8=9,2% • 10=11,3%
    • • • •00 scourmont
    • • Orval 1 • 6823 VILLERS- devant-ORVAL •061 31 10 60 orval
    • • Antwerpsesteenweg 496 • 2390 WESTMALLE •03 31 29 222 westmalle
    • • Donkerstraat 12 • 8640 WESTVLETEREN •070 21 00 45 sixtus
    • De Kluis 1 • 3930 HAMONT- ACHEL •011 80 07 60 achelse kluis
    • Eindhovenseweg 3 • 5056 RP BERKEL-ENSCHOT •+31 013 535 81 47 la trappe
    • • Stiftstraße 6 • 4090 ENGELHARTSZELL an der Donau •+43 77 17 8010 engelszell






    JEAN en RAY proeven Isid'or en Embrasse

    • Om het nieuwe seizoen in stijl in te zetten, trakteren JEAN en RAY op straat in BRUSSEL met een TOURNéE GéNéRALE

    • In de Nederlandse TRAPPISTEN • Eindhovenseweg 3 • 5056 RP BERKEL-ENSCHOT • la trappe produceren monniken een rijk palet aan JEAN en RAY proeven er een waarvan de opbrengst exclusief gaat naar een nieuwe abdij in Oeganda

    • De • Pastoor de Katerstraat 24 • 2387 BAARLE-HERTOG dedochtervandekorenaar van Ronald Mengerink en zijn vrouw ontleent zijn naam aan een gedicht van Keizer Karel die zei: • ik kan beter tegen het sap van de dochter van de korenaar dan tegen het bloed van de druiventros • JEAN en RAY proeven er een BIER gerijpt op eiken whiskeyvaten

    • In het restaurant BITTER-ZOET Houthalense weg 105 • 3520 ZONHOVEN maken ze kennis met de eigenzinnige Hilaire Spreuwen. Die chef-kok biedt geen wijnkaart aan, maar combineert elk gerecht, van het aperitiefhapje tot het dessert, met BIER
    Café Welkom • Marlou Dranken Prik en Tik • Heikensstraat 11 • 3520 ZONHOVEN





    JEAN en RAY proeven Toetëlèr en Achel extra blond

    • In het Openluchtmuseum van BOKRIJK Bokrijklaan 1 • 3600 GENK •011 26 53 00 bokrijk kan je nog een historische brouwinstallatie vinden. JEAN en RAY brouwen hier samen met DEMERDAL BIERgilde op een oertraditionele manier Ze proeven een blond witBIER TOETëLèR en zorgen direct voor een streepje muziek. Een Toetëlèr is immers een fluitje gemaakt uit een vlierstruik

    • Na een tussenstop in kaasmakerij CATHARINADAL Catharinadal 5 • 3930 HAMONT-ACHEL waar JEAN artisanale kazen met Achelse TRAPPIST proeft, houden onze BIERliefhebbers halt in Achel is de jongste en kleinste TRAPPISTEN • • 3930 HAMONT-ACHEL achelse kluis van België en ontmoeten de minzame Broeder Jules verantwoordelijk voor de brouwerij JEAN en RAY genieten van een en een stevige TRAPPIST die zich laat smaken met een stukje kaas

    • Onze heren eindigen de dag bij Boeres of Herberg IN DE STER Kerkstraat 6 • 3111 WEZEMAAL Aan de toog wacht hen burgemeester Dirk Claes op. Hij is de man die zijn schouders zette onder de herlancering van het JACK-OP BIER Fonteinstraat 65 • 1502 LEMBEEK •02 356.66.44 boon een legendarisch BIER dat vroeger heel populair was. Samen met hem bereiden ze mosselen JACK-OP





    JEAN en RAY stoken een eau-de-bière en proeven witloofbier

    • JEAN en RAY zetten koers naar het verre LIMBURG. In de imposante Wilderenlaan 8 • 3803 WILDEREN SINT-TRUIDEN •011 58 06 80 wilderen zullen ze voor een keer niet brouwen maar STOKEN. Een EAU-DE-BIÈRE en daarvoor gebruiken ze het eerste TOURNéE GéNéRALE BIER

    • In de ambachtelijke Caubergstraat 2 • 3150 TILDONK HAACHT •477 51 59 91 hof ten dormaal leggen vader André en zoon Dries uit hoe ze op het idee kwamen om een te brouwen met zelfgeteelde GERST en HOP, een deel van de HOP wordt vervangen door witloofwortels, wat zorgt voor een originele smaaksensatie

    • Eindpunt van die dag is Chaussée Brunehault 37 • 7387 MONTIGNIES sur ROC HONNELLES•065 75 59 99 abbaye des rocs in HENEGOUWEN waar BIEREN gebrouwen worden die razend populair zijn op BIERratingsite RATEBEER







    JEAN en RAY maken bapas en bezoeken het Goudblommeke van Papier

    • In een van de laatste BROUWERIJEN ter wereld Côte Marie-Thérèse 86 • 5500 FALMIGNOUL •082 74 40 80 caracole die haar ketels nog op een HOUTVUUR verwarmt krijgen JEAN en RAY de te proeven, een BIER dat volgens dat procedé gebrouwen wordt

    • Daarna leidt hun pad naar de TRAPPISTEN • 5580 ROCHEFORT •084 22 01 40 abbaye rochefort Ze worden er opgewacht door broeder Pierre, een begeesterde monnik die hen trots in de • BROUWKATHEDRAAL van België • rondleidt

    • In Brussel maken ze kennis met Karl Van Malderen de man achter de • BAPAS • of • BEERTAPAS • Samen met hem maken ze hapjes die perfect samengaan met verschillende BIERsoorten. Eindstation is het Cellebroersstraat 55 • 1000 BRUSSEL •02 511 16 59 hetgoudblommekeinpapier een legendarisch Brussels café dat enkele jaren geleden van het faillissement werd gered door Danny Verbiest JEAN en RAY genieten van BIER en chocolade en spelen er de blues op de cafégitaar





    JEAN en RAY proeven BIERcocktails en krijgen geschiedenisles over trappisten

    • JEAN en RAY worden door Ben Wouters van de Belgian BARFLIES barflies, een collectief dat staat voor vernieuwende cocktailcreaties, ingewijd in de wereld van de BIERcocktails, een nieuwe wereld van verrassende smaken openbaart zich aan hen in de MUSEUM BRASSERIE Koningsplein Place Royal 3 • 1000 BRUSSEL •02 508 35 80 museum

    • Niemand kent de TRAPPISTENABDIJEN-BIEREN beter dan BIERexpert Jef Van den Steen. In de monumentale SOLVAY BIBLIOTHEEK Leopoldpark-Rue Belliard 137 • 1040 BRUSSEL •02 738 75 96 solvay-bibliotheek schetst hij aan de hand van een grote kaart en de bijbehorende het verhaal van de wereldvermaarde monniken en hun tradities

    • Dan gaat het richting RESTOBIèRES Vossenstraat 9 • 1000 BRUSSEL •02 511 55 83 restobieres een beroemd BIERrestaurant in de Marollen. Sofie Van Rafelghem en Anneke Rijkers, twee jonge vrouwen met een grenzeloze passie voor BIER, wachten hen daar op. In de pittoreske POECHENELLEKELDER Rue du Chêne 5 • 1000 BRUSSEL •02 511 92 62 poechenellekelder hartje Brussel nippen de heren van de Orval 1 • 6823 VILLERS-devant-ORVAL •061 31 10 60 orval een bijzonder populaire en om die reden ook vrij zeldzame TRAPPIST






    JEAN en RAY proeven PimpernelBIER en SeefBIER

    • JEAN en RAY trekken naar Laageind 43 • 2940 STABROEK •03 568 6868 om een lacune in hun BIERkennis op te vullen. Ze kunnen hier met hun eigen ogen het belang van MOUT, een van de basisingrediënten van BIER ontdekken

    • Hun tocht leidt dan naar Broechemlei 95 • 2520 RANST •0472 43 49 91 waar ze kennismaken met Bart Belmans. Die ex-punker trekt met zijn kruidenboerderij topchefs uit het hele land aan en creëerde er zijn eigen kruidenBIER

    • Verborgen in de Antwerpse binnenstad ligt het eeuwenlang de plaats waar de Antwerpse BROUWERIJEN van water voorzien werden. In de statige grote zaal van het BROUWERSHUIS krijgen JEAN en RAY het echte Antwerpse te proeven, een BIER waar zelfs een Antwerpse wijk naar vernoemd is en dat nu een revival kent

    • Bij de hypermoderne Vlassenhout 5 • 9200 DENDERMONDE •052 20 18 57 dilewyns ontmoeten ze vader Vincent en zijn dochters Anne-Catherine (24) en Claire (21), die op hun jonge leeftijd al voluit kiezen voor het BROUWERSbestaan







    JEAN en RAY proeven Augustijn Grand Cru en de Maeght van Gottem

    • In de Doornzelestraat 20 • 9080 HIJFTE LOCRISTI •09 35 67 102 deproefbrouwerij wordt BIER wetenschappelijk maar ook met veel passie benaderd. JEAN en RAY ontdekken er onder meer de The MUSKETEERS Tramstraat 8 • 9910 URSEL •+32 09 226 4276 troubadourbieren

    • Na een ritje door het Oost Vlaamse landschap ontmoeten ze Dr. Canarus en zijn KLEINSTE gezelligste brouwerij van België • Polderweg 28 • 9800 DEINZE GOTTEM •051 63 6931 Hij ontkurkt en laat hen van zijn zeldzame proeven

    • JEAN en RAY zetten daarop koers naar het Meetjesland, waar ze zullen bereiden met een ABDIJBIER augustijn Lindenlaan 25 • 9940 ERTVELDE EVERGEM •09 34 45 071 vansteenberge Daarvoor moeten ze zelf de ingrediënten vinden: paling en garnalen

    Het GODSHUIS Leemweg 11 • 9980 SINT LAUREINS •09 223 1510 godshuis
    Restaurant DE WARANDA Warande 10 • 9982 SINT-JAN-IN-EREMO •09 379 0051 dewaranderestaurant



    JEAN en RAY proeven OerBIER, een Queue de Charrue en een Hommeltje

    • Meer en meer zijn vrouwelijke BROUWERS graag geziene gasten in de BIERwereld. Hildegard van Ostaden is er een van. Haar •013 53 58 147 urthel zijn aan een steile opgang bezig en in haar picobrouwerijtje experimenteert ze volop met nieuwe brouwsels

    • In de Roeselarestraat 12B • 8600 ESEN •051 50 27 81 dedollebrouwers maken JEAN en RAY kennis met Kris en zijn kranige 94-jarige moeder Moes die nog wekelijks in drie talen rondleidingen geeft in de Brouwerij

    • Aan het einde van de dag houden JEAN en RAY halt in het Paul en Iris Vanholme-Crampe • IJzerstraat 16 • 8691 STAVELE •057 30 01 12 hofvancommercestavele een volkscafé in de Westhoek waar de flamboyante waardin Iris de plak zwaait.






    • Bij • • 8640 OOSTVLETEREN •+32 495 28 86 23 de struise brouwers nemen JEAN en RAY weer plaats op de schoolbanken. Hun smaakpapillen worden er op de proef gesteld met een blinde smaak en BIER test

    • Hun pad leidt de twee over de grens, naar Frans-Vlaanderen en tot hun verbazing stellen ze vast dat de Vlaamse cultuur er nog steeds erg leeft. Bij Ferme Beck ontmoeten ze HOPBOER Denis Beck die zijn Vlaamse identiteit hoog in het vaandel draagt. Hij fokt Vlaamse boerenpaarden op zijn prachtige hoeve en ontvangt toeristen uit de vier windstreken die hij in het Frans en het Vlaams rondleidt. Denis brouwt er ook zijn eigen HOMMELPAP met HOP van eigen kweek

    • Weer over de grens eindigt hun tocht die dag bij Rudi Gekiere van • Spanjestraat 133 - 141 • 8800 ROESELARE •051 27 27 00 rodenbach Met hem willen ze bespreken welk BIER ze zelf willen brouwen. Het moet een smaakvol BIER worden dat trends en tradities combineert






    • In de laatste aflevering van deze derde reeks laten JEAN BLAUTE en RAY COKES in het Brouwershuis op de Grote Markt van Brussel vier prominenten uit de BIERwereld oordelen over het nieuwe BIER dat ze gebrouwen hebben
    /td>
    BLINDE WAANZIN R VLAANDEREN




    15-08-2014 TGénérale R2





    •

    • JEAN BLAUTE & RAY COKES duiken opnieuw onder in de Belgische BIERwereld om verhalen van brouwers, kwekers en telers te sprokkelen en de verborgen pareltjes in de Belgische BIERkroon te ontdekken. De rode draad is deze keer: smaak. JEAN & RAY bezoeken verschillende chef-koks en laten zich de heerlijkste BIERmaaltijden voorschotelen. Ze gaan op zoek naar bekende en onbekende smaken en combinaties. Wist je bijvoorbeeld dat BIER en whisky een uitstekend duo vormen? En dat BIER en kaas soms beter samengaan dan wijn en kaas? En op het einde van de rit brouwen de twee bon vivants, met de kennis die ze vergaard hebben, opnieuw hun eigen BIER

    • Geen BIERprogramma zonder een eigen BIER En dus stellen JEAN en RAY met gepaste trots hun tweede TOURNéE GéNéRALE-BIER voor. TOURNéE GéNéRALE TRIPEL HOP is een hoppig en verfrissend gastronomisch BIER. De specifiek geselecteerde gist zorgt voor een uitgesproken fruitig banaanaroma, terwijl een unieke selectie van drie hoppen het BIER zijn uiterst aantrekkelijke toets geeft. De Magnum-hop, een ‘kettle hopping’, zorgt voor een aan de basis bittere smaak. De aromatische Amerikaanse Amarillo-hop, een ‘late hopping’, geeft het BIER een typische citrussmaak en tot slot werkt de Amerikaanse Cascade-hop in ‘dry hopping’ het BIER af met een aanvullend citrus- en pompelmoesaroma. De hergisting op fles verzekert een verdere verfijning en een uitstekende bewaring. Gezondheid! TOURNéE GéNéRALE TRIPEL HOP (75cl) is verkrijgbaar in de Delhaize-supermarkten en in de drankhandel. Schenken op 5°C. Alc. 7,5% Vol.


    Zakt onze Britse gastheer RAY COKES opnieuw af naar BIERland België. Spitsbroeder JEAN BLAUTE heeft hem uitgenodigd om het gastronomisch potentieel van Belgisch BIER te ontdekken. Meer nog, JEAN wil met RAY een nieuw BIER lanceren met een verfijnde smaak, met gastronomische allure en met een breed en vrouwvriendelijk smaakprofiel [ Poperinge • BIOHOPTEELT Biohopboer Joris Cambie • Elverdingseweg 16 • 8970 POPERINGE • tel 057 33.36.54 ]

    •• Ingrediënten (per persoon) • 120 gram zeebaars met vel • 40 gram gekuiste hopscheuten • 30 centiliter • 15 centiliter room • 50 gram boter
    •• Bereiding De zeebaars ontschubben en ontgraten. Bakken op velkant in olijfolie. • Hopscheuten goed wassen en kort ‘wokken’ in olijfolie. Kruiden met peper en zout. • BIER opwarmen, eerst de room en vervolgens de boter toevoegen. Goed mixen en afkruiden.
    •• Garnituur • Gedroogde schijfjes tomaat: de tomaat in schijfjes snijden, die je gedurende 2 uren droogt in de oven op 100 graden Celsius. • Gefruite blaadjes van het aromatische kruid lavas: frituren op 170 graden Celsius. • Toastjes bakken in olijfolie, kruiden met peper en zout
    Vistrap (naast Noordzeeaquarium) • Visserskaai • 8400 OOSTENDE
    Café Botteltje • Louisastraat 19 • 8400 OOSTENDE • hotelmarion
    • Belgium Pier • Zeedijk 261 • 8370 BLANKENBERGE • Hotel Restaurant Pegasus-Recour • Guido Gezellestraat 7 • 8970 POPERINGE • tel 057 33.57.25




    JEAN neemt RAY mee naar • Trappistenweg 23 • 8978 WATOU • sint bernardus Die West-Vlaamse brouwerij kent een lange TRAPPISTengeschiedenis en serveert de een volwaardig alternatief voor de mythische TRAPPIST van Westvleteren. Het duo maakt ook kennis met dé smaakexpert van België als het over BIER gaat professor Freddy Delvaux (KU LEUVEN) JEAN & RAY krijgen een spoedcursus "blindproeven". Voortaan zullen onze twee BIERambassadeurs een écht mondje kunnen meepraten
    Dat Belgisch BIER op gastronomisch vlak heel wat in zijn mars heeft, ontdekken onze hosts bij de jonge sterrenchef Kobe Desramaults in Dranouter. Onze BIERliefhebbers komen tot de conclusie dat ze misschien ook een gerecht moeten bedenken dat past bij hun eigen toekomstig BIER

    • Neem het jus van groene kruiden (60 gram kervel, 60 gram platte peterselie, 80 gram jonge spinazie, 100 gram ijs, 10 centiliter water, 5 centiliter chardonnay-azijn, 2 gram ascorbinezuur, 2 gram zout, 1 gram guargom). Mix dit alles door elkaar en zeef het.
    • Neem kruiden uit Dranouter: jong lindeblad, klaverzuring, duizendblad, wikke, longkruid, wilde kervel, muurkruid, dovenetelbloem, postelein en bloem van wilde kervel. Voeg ze puur natuur toe op het bord.
    • Voor de crème van Keiemtaler-kaas heb je nodig: 600 gram Keiemtaler, 20 centiliter Brugse Zot, 10 gram kappa carrageenan (bindmiddel), 2 gram zout. Warm dit alles op in een Thermomix tot 90 graden Celsius, stort het uit en mix het weer tot een gladde crème
    In de Wulf • Wulvestraat 1 • 8950 Heuvelland (Dranouter) • tel 057 44.55.67


    JEAN & RAY worden verwacht bij Luc Van Honsebrouck en zoon Xavier in het • Kasteel INGELMUNSTER • Stationsstraat 3 • 8770 INGELMUNSTER • tel 051 30.15.42 In de kelders van het kasteel degusteren ze verschillende kasteelBIERen van van honsebrouck
    Daarna ontmoeten onze twee heren Omer-Jean Vander Ghinste - de vijfde generatie brouwer in het familiebedrijf - genoemd naar zijn vader en voorvaderen Omer. Ook hun jongste brouwsel én pareltje draagt de logische naam 'Omer'.
    JEAN & RAY proeven met kaasaffineur Michel Van Tricht enkele kazen en drinken er gepaste BIERen bij: CHEESE & BEER pairing is geboren [ Brouwerij BOCKOR Kwabrugstraat 5 • 8510 BELLEGEM • tel 056 23.51.71 bockor ]
    Café ‘De Sportwereld’ • Bellegemplaats 12 • 8510 BELLEGEM
    LINKS • Belgomilk


    In Oost-Vlaanderen hebben JEAN & RAY een afspraak met Antoine Bosteels • Kerkstraat 96 • 9255 BUGGENHOUT • tel 052 33.23.23 • bestbelgianspecialbeers Antoine doet de geschiedenis van het bijzonder Kwakglas uit de doeken en schotelt hen de vermaarde Tripel Karmeliet voor
    Daarnaast ontmoeten ze de heren van de Confrérie van de Roze Olifant, een soort ridderorde ter bescherming van het streekBIER • Brusselse Steenweg 282 • 9090 MELLEe • tel 09 252.15.01 delirium JEAN & RAY degusteren dit zware BIER onder toeziend oog van de brouwmeester en houden er ei zo na een delirium aan over JEAN heeft ook een afspraak geregeld met Annick De Splenter, de enige stadsbrouwer in Gent • Grote Huidevettershoek 10 • 9000 GENT • tel 09 269.02.69 gruut
    In Gent bezoeken JEAN & RAY Bob Minnekeer, België’s grootste whiskykenner. Hij is de enige man die het riskeert om BIER en whisky te combineren WHISKY & BIER pairing
    The Glengarry • Sint-Baafsplein 32 • 9000 GENT • tel 09 233.58.98 glengarry

    In de hoofdstad BRUSSEL hebben JEAN & RAY een afspraak met Julien Vrebos , een rasechte Brusselaar én BIERliefhebber. In zijn stamcafé degusteren ze enkele populaire KRIEKBIERen , zowel de zoete als de zure varianten.
    JEAN wil het geheim van de Schaarbeekse kriek achterhalen: hij gaat op zoek naar de roots van deze uitzonderlijke wilde krieksoort. Hij brengt een bezoekje aan het Schaarbeeks BIERmuseum • Avenue Louis Bertrand 33-35 • 1030 SCHAARBEEK • tel 02 241.56.27 BIERmuseum en ontmoet er de charismatische brouwer Frank Boon Brouwerij BOON • Fonteinstraat 65 • 1502 LEMBEEK • tel 02 356.66.44 boon
    Ondertussen wil RAY nog meer fruitige kriekBIERen ontdekken en hij zet zijn lippen aan het instapBIER uit het Mort Subite-gamma Brouwerij MORT SUBITE • Lierput 1 • 1730 KOBBEGEM (Asse) • tel 015 30.90.11 • mort-subite : de Xtreme-BIERen • Café La Brocante • 170 rue Blaes • 1000 BRUXELLES • tel 02 512.13.43

    In de familie • Chemin du Croly 54 • 1430 QUENAST • tel 067 67.07.66 brasserie lefebvre in het Waals-Brabantse Quenast ontdekken JEAN & RAY de Hopus, een bitter BIER op basis van vijf verschillende hopsoorten. Na deze degustatie reist het duo naar Brussel voor een bezoek aan de gloednieuwe ZENNE Brouwerij BRASSERIE de la SENNE • Steenweg op Gent 565 • 1080 BRUSSEL • brasserie delasenne In BIERcafé Moeder Lambic Fontainas • Fontainasplein 8 • 1000 BRUSSEL • tel 02 544.16.99 degusteren ze de BIERen van deze Brusselse brouwerij. In de hoofdstad organiseren JEAN & RAY op de Grote Markt een smaaktest. Ze willen graag van enkele buitenlandse BIERliefhebbers te weten komen wat ze van onze bittere BIERen vinden. Tenslotte belanden de twee heren in de BIERwinkel van Pierre Zuber, een Zwitser met een hart voor Belgisch BIER, in de Beenhouwersstraat. Hier maken ze kennis met de IPA Indian PALE ALE BIERstijl, de nieuwste BIERtrend in België


    JEAN & RAY bezoeken • Provinciesteenweg 28 • 3190 BOORTMEERBEEK • tel 016 60.15.01 haacht een onafhankelijke familiebrouwerij in Vlaams-Brabant. JEAN zet RAY er af voor een spoedcursus pilstappen. Hijzelf ontdekt er met de brouw- meester het Keizer Karel-BIER én de Château Haut-Saint-Georges, een wijn van het eigen wijnkasteel van de brouwerij
    In Mechelen ontmoet het duo Charles Leclef, de huidige eigenaar van familie • Guido Gezellelaan 49 • 2800 MECHELEN • tel 015 28.71.47 het anker Ze ontdekken er de Gouden Carolus Classic, de Maneblusser én de Gouden Carolus Tripel Single Malt, een whisky gedistilleerd uit BIER van de brouwerij
    Als afsluiter volgt er in Antwerpen nog een blinde degustatie en een smaaktest bij • Mechelsesteenweg 291 • 2018 ANTWERPEN • tel 03 218.40.48 • de koninck kunnen onze heren het juiste De KoninckBIER bij het drie gerechten van sterrenchef Wouter Keersmaekers plaatsen
    Brasserie Brouwershof • Provinciesteenweg 10 • 3150 HAACHT • tel 016 60.71.26

    De ‘Route van de Smaak’ brengt JEAN & RAY naar Limburg, waar ze halt houden op de abdij- site van Herkenrode: meer dan 200 jaar na het stilleggen van de brouwerij, heeft de • Herkenrodeabdij 4 • 3511 HASSELT • tel 011 33.43.70 herkenrode Tripel en de Herkenrode Donker terug een BIER dat haar naam draagt
    Hun trip gaat verder naar • Eikendreef 21 • 3530 HOUTHALEN-HELCHTEREN • tel 011 60.69.99 • ter dolen waar ze de abdijBIERtjes van hypermoderne micro- brouwerij De Dool proeven. Vervolgens zakken ze af naar Brasserie du Bocq in de Condroz-streek om wat meer op te steken over het belang van water als basisingrediënt voor BIER. JEAN & RAY proeven hier ook hun eerste BIERcocktail met het bekroonde witBIER Blanche de Namur
    Brasserie Du Bocq • Rue de la brasserie 4 • 5530 PURNODE • tel 082 61.07.80

    Vooraleer ze zich opnieuw wagen aan het brouwen van hun eigen BIER, trekken JEAN & RAY naar • Chaussée de Mons 28 • 7904 Pipaix • tel 069 67.22.22 dubuisson de oudste brouwerij van Wallonië, die bekend staat om haar 'duivelse' BushBIERen
    Na wekenlange research is het duo nu klaar voor de vervulling van hun mission statement: een BIER brouwen met groot gastronomisch potentieel en met een vrouwelijke toets. Hun busje zet zijn weg verder naar het Vlaams-Brabantse Steenhuffel, de bakermat voor hun nieuwste BIER. Oude bekende Jan Toye van ontvangt hen op kasteel Diepensteyn, waar de brouwerij een kweekprogramma heeft voor Brabantse trekpaarden
    Alex De Smet van • Steenhuffeldorp 3 • 1840 Steenhuffel • tel 052 31.74.11 palm breweries neemt JEAN & RAY onder zijn hoede voor de ontwikkeling van de TOURNéE GéNéRALE TRIPEL HOP Het proeven van het eerste brouwsel vindt plaats in de • Spanjestraat 133 - 141 • 8800 ROESELARE • tel 051 27.27.00 rodenbach waar het nieuwe BIER ligt te gisten


    De TOURNéE GéNéRALE TRIPEL HOP is een feit en JEAN & RAY zetten hun lippen aan het glas met hun nieuwste BIERcreatie
    Voormalige Ladychef of the Year Sofie Dumont mag als eerste haar oordeel vellen over het nieuwe brouwsel en ontwikkelt samen met JEAN & RAY het ideale gastronomische gerecht voor bij hun BIER TRIPEL HOP
    Les Eleveurs • Suikerkaai 1A • 1500 HALLE • tel 02 361.13.40
    De Loketten Vlaams Parlement • Leuvenseweg 86 • 1000 BRUSSEL • tel 02 552.11.11
    Het Brouwershuis (BIERmuseum) • Grote Markt 10 • 1000 BRUSSEL • tel 02 511.49.87 beerparadise
    LINKS Belgian Brewers • Palm Breweries
    /td>
    BLINDE WAANZIN R VLAANDEREN




    12-08-2014 DKost 2013
    2013
    /td>
    BLINDE WAANZIN R VLAANDEREN




    TODO?
    TODO?
    /td>
    BLINDE WAANZIN R VLAANDEREN




    08- 2014
    Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag ZATerdag ZONDAG
    28 29 30 31 01 WM

    02

    DMK 13:27
    03
    21:01
    04 EK 02:50

    05
    06:01
    06

    07 KMB
    11:01
    05:01
    08 VM-2

    09 VM-1
    12:01
    10 VM 20:09 AM

    PE 19:43 356895
    11
    08:01
    12
    23:01
    13

    14

    15

    KMK 02:13
    16

    17 LK 14:26
    10:01
    18

    19 DMB

    23:01
    20
    07:01
    21

    22
    15:01
    23 NM-2

    24 NM-1
    10:01
    AP 08:09 406523
    25 NM 16:13 WM

    26

    27
    08:01
    28

    29

    DMK 15:15
    30

    31

    /td>
    BLINDE WAANZIN R VLAANDEREN




    11-08-2014 SUPERMAAN 10-08-2014
    10-08-2014
    SUPERMAAN = VOLLE MAAN 20:09 + PERIGEUM 19:43 356895 km
    [10-08-2014 VM 20:09 AM PE 19:43 356895 km   ]
    VOLLE MAAN: De Maan staat tegenover de Zon aan de hemel, en dus zien we de Maan vrijwel de hele nacht, en is de verlichte kant van de Maan naar de Aarde gekeerd
    PERIGEUM = kleinste afstand MAAN-Aarde (27,66 dagen)- Het punt van de elliptische baan van de Maan dat het dichtst bij de Aarde ligt Wanneer de Maan in het perigeum staat, staat deze dichter bij en heeft een grotere schijnbare diameter

    BRON 2014: © vrt


    SUPERMAAN rolt de aarde voorbij
    Afgelopen nacht werd al wie wakker was, getrakteerd op een prachtige supermaan. Het fenomeen komt voor wanneer de maan erg dicht bij de aarde staat, stukken groter lijkt dan gewoonlijk en ook helderder schijnt. De beelden komen uit verschillende delen van China, Australië, de Filipijnen, Malta, Duitsland en Engeland. Experts benadrukken dat dit verscheidene keren per jaar kan gebeuren - in 2014 drie keer- maar dat de term supermaan alleen slaat op die ene keer per jaar dat de maan het allerdichtst nadert
    /td>
    BLINDE WAANZIN R VLAANDEREN




    05-08-2014 GROENLAND 1


    Bartel Van Riet toont de kijkers elke week met aanstekelijk enthousiasme hoe ze het beste kunnen halen uit hun tuinen of terrassen, hoe groot of klein die ook zijn. Niet iedereen heeft een eigen tuin of terras en daarom beperkt Bartel zich niet tot het groen binnen de privémuren. Hij gaat op zoek naar mooie groene plekjes die voor iedereen toegankelijk zijn en laat de kijkers het groen in hun omgeving herontdekken. Groenland is leuk om naar te kijken, maar geeft ook zin om buiten te komen, eens diep adem te halen en er vervolgens zelf stevig in te vliegen. De plekjes die Bartel toont en de tips die hij geeft, wakkeren de groene goesting aan en zetten aan tot creativiteit. Groenland volgt het ritme van de seizoenen, zodat de kijkers de tips van Bartel onmiddellijk in de praktijk kunnen omzetten. Doen, genieten en inspiratie opdoen © vrt één
    - Een pallettuin neemt amper plaats in beslag: je zet hem recht tegen de muur waarna de planten mooi de hoogte in groeien. Je kan er allerlei eetbaar groen in kwijt: verschillende soorten sla (rode krulsla, eikenbladsla, pluksla, kaboutersla, rucola), bieslook, koriander, munt, basilicum, Italiaanse en krulpeterselie, zurkel, mosterdsla en een enkele kerstomaat. Voeg kleur toe met rode en gele snijbiet, bloedzuring of eetbare viooltjes - Een koertje in de stad oogt vaak troosteloos grijs. Maak van die ondankbare betonplek een groene patio waar je een zomer lang van geniet.
    - Pasen betekent feest, en daar hoort versiering bij. Maak zelf eens een bloemstuk - zo moeilijk is het heus niet. - Veel verzorging vraagt een kip niet, maar aan het hok besteed je best wel wat aandacht
    - Neem de kinderen mee naar buiten en geef ze een eigen minituintje. Wie weet zit er in jouw gezin een tuinkampioen in spe? - Een grote speelplaats is ideaal om te voetballen maar met wat bloemen, bessen en een moestuin valt er zoveel meer te beleven
    - Syringa microphylla ‘superba’ is een bladverliezende sering met een verrukkelijke bloemengeur. De seringen bloeien tussen midden mei en half juli met grote trossen lilaroze bloemen. Vooral bijen zijn blij met een Syringa microphylla ‘superba’ in de tuin. De plant heeft in het najaar dikwijls nog een tweede bloei op de nieuwe scheuten - Een bijzondere eigenschap van de Kalanchoë is haar bloeiwijze. De plant is namelijk een kortedagplant. Ze vormt dus pas bloemen wanneer de dag korter is dan de nacht. Wanneer de Kalanchoë vervolgens echt bloeit, doet ze dat ook intens. De bloemen kunnen wit, roze, rood, geel, oranje of paars zijn
    - De kleinbloemige Clematis montana 'Rubens' staat vanaf mei in bloei en is dus een vroegbloeier. De plant kan maar liefst tien meter hoog worden en heeft massa's lichtroze bloempjes - Bonsai is Japans voor ‘boom in pot’. Maar het is in China dat de bonsaikunst haar wortels heeft. Al enkele eeuwen voor Christus hield de rijke burgerij zich daar op hoog niveau bezig met bonsais. Pas ergens in de twaalfde eeuw werden de eerste bonsaiboompjes naar Japan geëxporteerd. Daar werd de kunst naar een nog hoger niveau getild. In 1862 showde Japan de esthetisch volmaakt ogende boompjes op de Wereldtentoonstelling in Londen. Zo was ook de interesse van Europa gewekt
    - Een zwemvijver combineert de voordelen van een zwembad met die van een vijver: je kunt er zwemmen in helder water met het gevoel van een natuurlijke plas - Nu de temperatuur 's nachts stilaan boven vijf graden Celsius stijgt, ontwaken de padden uit hun winterslaap. Samen met kikkers en salamanders trekken ze richting water, om zich voort te planten
    - Meer dan een paar viooltjes, madeliefjes en primula's heb je niet nodig om je vensterbank of balkon in een fris lentekleurtje te steken - In de koude bak is het net een tikje warmer en beter beschut dan elders in je tuin. Een ideaal plekje voor je eerste lentegroenten
    - Ligt er een plat dak op je huis? Maak van de nood een deugd en beplant het. Een groendak biedt niets dan voordelen - Voel je ook wel eens de drang om jouw stukje stad wat groener te maken? Doe eens gek en rebels en gooi wat zaadbommen uit
    - Lijkt je tuin nog in diepe winterslaap? Als je goed kijkt, zie je hier en daar al de eerste jonge scheutjes. Tijd om je borders op te ruimen - Je paden, terras en tuinmeubelen liggen er na zo'n natte, donkere winter groen en glibberig bij. Tijd voor een poetsbeurt
    - Bartel Van Riet bundelde alle weetjes en tips uit Groenland in een leuk boek. Ideaal om de groene goesting aan te wakkeren -
    - Om buiten te zaaien is het nog te vroeg maar in een koude bak kan je straks wel al de eerste sla en radijsjes kwijt. Met een koude bak ben je de natuur minstens drie weken voor: de zon zorgt er binnen de kortste keren voor een microklimaat. Maak hem uit hout, met een raam van dubbelwandige polycarbonaat. Dat isoleert tot veertig procent beter dan glas en is veel lichter en veiliger, zeker met kinderen in de tuin - Hoewel de tuin nog lijkt te slapen, zijn er toch al een paar wakkere jongens te ontdekken. Sneeuwklokjes zijn de allersympathiekste onder de winterbloeiers
    - Zodra het een tikje warmer wordt, gaan de vogels op zoek naar een partner en een nestje. Help ze een handje en timmer zelf een vogelkast in elkaar - Een natuurlijke, gemengde haag is een paradijs voor vogels: merels, lijsters en vinken komen er wonen en de bessen vormen een heerlijk wintermaal
    - KUS Heerlijk romantisch, zo'n rozenboeket voor Valentijn. Maar hoe kies je je rozen en hoe houd je ze lang mooi? - Wil je graag creatief uitpakken met Valentijn? Maak dan je eigen liefdeszeepje
    - Zolang het niet vriest, kan je leilinden, fruitbomen, hortensia's, rozen en vlinderstruiken snoeien. Dat stimuleert ze om straks veel nieuwe takken en bloemen te produceren. Klein snoeiafval knip je in stukjes en gooi je op de composthoop. Lange, rechte takken verzamel je in een takkenwal. Al de rest gaat de hakselaar in - Snoeihout is meer dan afval alleen; je kan er ook nieuwe planten uit kweken. Deze maand kan je brem, druivelaar, forsythia, rozen, wilg, liguster, bruidssluier, klimop, aal- en kruisbessen of een vlinderstruik stekken
    - Wilgenhout is bijzonder populair. Je vlecht er prachtige afsluitingen, kruidenmanden en moestuinbakken mee - Een zweethut is een soort primitieve sauna, lang geleden door de Indianen bedacht. Je verwarmt hem met gloeiend hete stenen waarop je water sprenkelt.
    - Kriebelt het al om te beginnen zaaien? Straks is het eindelijk zover. Maar eerst moet je de serre onder handen namen. - Een hottub is een grote eikenhouten ton die door de spanning van het vocht 100% waterdicht geworden is. Vergelijk het een beetje met een wijnvat: de eerste keer dat je het vult, loopt het water er uit maar al gauw sluiten de kieren zich definitief. Je kan je vat op allerlei manieren verwarmen maar een natuurmens kiest natuurlijk voor een houtkachel
    - Hoe vergroen jij je werkplek? Doe mee, ontvang het boekje 'Ik en mijn plant' en maak kans op een bloemenabonnement van een jaar
    - Hoezo, de winter een dood seizoen? Heel wat planten pronken net nu maar wat graag met hun felle bloemen - De winter is een ideale periode om dieren in het bos te bespieden. Met een beetje geluk stoot je in de Ardennen op een hert of een beverburcht
    - Zin in iets artistieks in je tuin? Probeer dan eens een levend moskunstwerk op een stuk tuinmuur - Ligt je kantoor er wat saaitjes bij? Vrolijk de boel dan op met planten, want aan al dat groen hou je een goed gevoel over
    - Even teveel gefeest? Een rondje in je tuin levert genoeg ingrediënten op voor een opkikkerend antikaterdrankje - Ook in een rustig tuinseizoen valt er altijd wat te doen. Na al dat feesten, zorgen een paar uurtjes in de buitenlucht voor frisse moed
    - We kennen de maretak vooral als kerstdecoratie, waaronder het heerlijk zoenen is. Maar waarom zou je er niet een in je tuin kweken - Trek op een droge avond de tuin in en schaar familie en vrienden rond je zelfgemaakte Zweedse fakkel
    - Platanenbladeren zijn dankbaar decoratiemateriaal: ze zijn groot, blijven lang stevig en kleuren mooi roestbruin. Heb je geen plataan in je tuin, dan vind je er beslist een in het park. - Tegen een hoog plafond kan je originele versiering kwijt. In de hoogte werken, spaart bovendien plaats en zorgt voor een leuk verrassingseffect. Zeker als je met een omgekeerde paraplu werkt
    - De moestuin ligt er nu behoorlijk kaal bij; alleen de kolen houden nog stand. Zoek een laatste bloemkool uit, die zal voor een verrassende aankleding van je feesttafel zorgen - Welke boom je kiest, hangt helemaal van je smaak af. En van de grootte van je woonkamer, uiteraard. Koop alleen een boom met kluit of in pot. Wil je lief zijn voor de natuur, investeer dan in een ecologisch gekweekte boom.
    - Welke boom je kiest, hangt helemaal van je smaak af. En van de grootte van je woonkamer, uiteraard. Koop alleen een boom met kluit of in pot. Wil je lief zijn voor de natuur, investeer dan in een ecologisch gekweekte boom. - Voor de vogels valt er nu in de tuin niet veel meer te rapen. Steek een handje toe en verwen ze met een vogeltaart
    - Heerlijk toch, als je vanuit je luie zetel van je tuin kan genieten? Met deze slimme trucs haal je het groen naar binnen - Groenten groeien niet alleen in de tuin; je kan ook binnen heerlijk vers groen kweken
    - Natuurlijk kies je rozen in de eerste plaats voor de kleur en de geur van de bloemen. Maar vaak zijn ook de bottels om te stelen. Ken je deze? -De duinenroos (Rosa spinosissima alias pimpinellifolia): gitzwart, rond -De egelantier (Rosa rubiginosa): feloranje tot rood, peervormig -Rosa 'Kathleen' en 'Geranium': oranje flesvormige bottels - De tuin hoeft geen kerkhof te worden tijdens de herfst. Tuinarchitect Chris Ghyselen geeft tips voor een mooie herfsttuin
    - Orchideeën houden van een warme plek met veel licht, waar het verschil tussen dag en nacht niet groter is dan acht graden. In de winter mag je ze bij een groot raam plaatsen maar uit de buurt van de radiator. Vanaf april hou je ze uit het directe zonlicht - Met een paar planten in huis fleurt je interieur meteen op. Sommige zuiveren zelfs de lucht of verspreiden een heerlijk parfum. Elke plant is verschillend. Hou dus steeds rekening met de specifieke noden van de planten wanneer je een plekje kiest
    - Buitenplanten kunnen wel wat extra bescherming gebruiken tijdens de winter. Maak van de nood een deugd en strooi de afgevallen bladeren, al dan niet gemengd met wat grasmaaisel, tussen je struiken en in de borders - Heel wat terrasplanten mogen buiten overwinteren maar let op: ze zijn niet allemaal even bestand tegen sneeuw en vorst. Met een winterdekentje of plantenjas bescherm je ze alvast tegen de ergste kou
    - Geen Halloween zonder een griezelige pompoenlantaarn. Kies een dikke pompoen die voldoende hoog is om er een gezicht in te snijden. Teken bovenaan een vijf- of zeshoek van minstens vijftien centimeter diameter voor het deksel. Snij het schuin naar binnen toe uit. Zo valt het straks niet in je pompoen wanneer die wat krimpt - Koop je chrysanten (Chrysanthemum) liefst een paar dagen voor Allerheiligen. Kies een plant waarvan de knopjes net opengaan. Haal het plastieken omhulsel meteen weg en dompel je pot ruim een uur in een emmer water, tot de wortels zich volgezogen hebben. Begiet je chrysant dagelijks, tot je hem naar het kerkhof brengt
    - In elke tuin hoort een boom, hoe klein je groenplek ook is. Maar welke past nu precies bij jou? Laat eerst en vooral je smaak spreken - Bespaar tijd noch moeite om je boom zorgvuldig in de grond te stoppen. Een goede start is allerbelangrijkst en bepaalt hoe mooi je boom later wordt. Meer dan een fikse spade, een steunpaal en een zak potgrond heb je niet nodig
    - Een ecologische tuin is een gezonde tuin. Bartel vertelt hoe je ecologisch kan tuinieren. - Composteren vraagt weinig inspanning maar wel een beetje aandacht. Eens je het onder de knie hebt, gaat het vanzelf.
    - In de herfst liggen de kastanjes voor het rapen. Pof ze en je hebt een heerlijke snack - Tijdens de herfst vallen de bladeren volop van de bomen. Dat brengt veel werk en afval met zich mee
    - In bijna elke tuin zitten egels. Help hen de winter door met een knus egelhuisje - Vlinders zijn niet alleen mooi. Ze zijn ook nuttig. Bartel toont hoe je de beestjes naar je tuin lokt
    - Iedereen droomt van een perfecte gazon. Maar kies je voor zoden of toch beter zaaien? En hoe doe je dat dan? - Krist Calmeyn is de greenkeeper van een golfclub. Hij weet echt alles af van het perfecte gazon
    - September is de uitgelezen periode om te planten en verplanten. Bartel zet je op weg - Voor je aan de slag kan, moet je natuurlijk je planten kiezen. Maar welke planten kies je dan en hoe?
    - Niets geeft zoveel trots en voldoening als het oogsten van zelf geteelde, gezonde groenten - Of je nu en hele boomgaard wil aanleggen of enkel wat appels wil oogsten, er is er altijd een fruitboom die bij je past
    - Groen in de stad, dat heb je ook zelf in de hand. Met een tegeltuintje bijvoorbeeld Bartel legt uit hoe je eraan begint - Waar haalde Bartel zijn passie voor de natuur? Hij vertelde het in De laatste show
    /td>
    BLINDE WAANZIN R VLAANDEREN




    GROENLAND 2


    Bartel Van Riet toont de kijkers elke week met aanstekelijk enthousiasme hoe ze het beste kunnen halen uit hun tuinen of terrassen, hoe groot of klein die ook zijn. Niet iedereen heeft een eigen tuin of terras en daarom beperkt Bartel zich niet tot het groen binnen de privémuren. Hij gaat op zoek naar mooie groene plekjes die voor iedereen toegankelijk zijn en laat de kijkers het groen in hun omgeving herontdekken. Groenland is leuk om naar te kijken, maar geeft ook zin om buiten te komen, eens diep adem te halen en er vervolgens zelf stevig in te vliegen. De plekjes die Bartel toont en de tips die hij geeft, wakkeren de groene goesting aan en zetten aan tot creativiteit. Groenland volgt het ritme van de seizoenen, zodat de kijkers de tips van Bartel onmiddellijk in de praktijk kunnen omzetten. Doen, genieten en inspiratie opdoen © vrt één
    - Bartel ging langs bij Villa Vanthilt en vertelde wat we van hem mogen verwachten dit najaar - Wonen bij het spoor heeft zo z'n voordelen: je kan er een stukje berm huren
    - Een heel seizoen lang verraste Bartel Van Riet met leuke tuintips en reportages, maar hij wist ook de dames te charmeren - Wil je wel tuinieren maar heb je zelf geen tuin, dan is huren de oplossing
    - Geen plaats voor een tuin, een saaie gevel? Met een groene muur of verticale tuin krijg je er in één klap een pak groen bij - Hoe klein je tuin ook is, altijd is er wel een plekje over voor wat kruibessen, aalbessen, cassis of frambozen. Maar opgelet voor de vogels
    - In de stad groeit en bloeit er allerlei lekkers - dat weten echte citysurvivers al langer. Goed kijken, is de boodschap. - Een warme zomeravond, meer heb je niet nodig om de barbecue boven te halen. Maar waarom zou je er een kopen, als je met weinig middelen zelf een kan maken?
    - Een blauweregen, dat is pure romantiek, met die lange, elegante trossen vol teerblauwe, zoetgeurende bloemen. Welke past in jouw tuin? - Durf je je aan een Urbanusje wagen? Doe eens zot en installeer een bad in je tuin. Het is dra midzomernacht.
    - Nu hooilanden en bloemenweiden weer helemaal in zijn, begint ook de zeis aan haar revival. Je maait er minstens zo efficiënt mee als met een bosmaaier maar wel geluidloos en zonder vervuilende motor. Want wie eens de techniek onder de knie heeft, laat de bosmaaier definitief aan de kant. - Aan het tuinhok herken je de machinefreaks, de pietjesprecies, de dagjestuiniers en de tuinfanaten. Maar ook al tuinier je maar heel af en toe, zonder gereedschap lukt het niet. Investeer meteen in kwaliteit – dat bespaart je een pak werk en vooral veel zweet, blaren en rugpijn.
    - CACTUS Altijd al een stoere levensgezel gezocht die tegen een stootje kan? De Cactus oogt misschien wat moeilijk benaderbaar, maar is het ijs gebroken, dan staat hij onvoorwaardelijk voor je klaar - RIBES Captivator Van het geslacht Ribes bestaan ruim 150 soorten. Het zijn gladbastige of gedoornde, niet-wintergroene heesters met een mooi drie- of vijflobbig blad. Sommige soorten zijn prachtig in de siertuin, andere zijn niet alleen mooi maar geven bovendien heerlijke vruchten.
    - Met weinig middelen en een beetje creativiteit krijgt je eigen tuin meteen een artistiek tintje. Wat dacht je van een groene buitenluster of een paar oude schoenen als bloembakken voor je geraniums? - Met hun achthonderd hectare vochtig grasland langs en rond de Schelde vormen de Kalkense Meersen een uniek en indrukwekkend landschap in Vlaanderen.
    - Een boom brengt leven in de brouwerij, doet je de seizoenen intenser beleven en biedt je tuin structuur. Maar welke boom kies je? Wil je bloemen of vruchten? Een ronde of smalle kruin? Lentebloesems of vurig herfstblad? Een groot of mini-exemplaar? - Voor bijzondere bomen moet je in Arboretum Kalmthout zijn. Daar vind je eeuwenoude rakkers, imposante dikkerds en zeldzame schoonheden
    - Het lentegroen zit vol vitaminen en verrassende smaken. Een glaasje meidrank mag deze maand zeker niet ontbreken. - Bij Moederdag hoort een boeketje. Maar welke bloemen neem je best mee op kraambezoek?
    - Ben je in volle voorbereiding voor een communie- of lentefeest? Met deze groene stylingtips kan jouw tuinfeest niet meer stuk. - Ambiance verzekerd, met een tuinbar in je tuin. Hou het low budget en maak hem zelf, met oude fruitkistjes.
    - WOONPLANT MEI Hoewel we de roos vooral kennen als snijbloem, wordt de POTROOS steeds populairder. Al in de oudheid werd de plant zorgvuldig gekoesterd en geteeld - BUITENPLANT MEI De Paeonia lactiflora ‘Wladyslawa’ is een PIOENroos met roze bloemen. Lactiflora is een Chinees type, maar de Paeonia lactiflora ‘Wladyslawa’ werd in Polen voorgesteld. De plant bloeit in mei en juni en is winterhard
    - Wie eens de hyacintenpracht van het Hallerbos mocht bewonderen, komt er steevast elk jaar terug. Ver hoef je daarvoor niet te wandelen: de hyacinten komen je al vanaf de eerste meters tegemoet. - Feeëriek mooi is het nu in de streek rond Sint-Truiden, waar de bloesems met miljoenen het heuvellandschap kleuren. Wist je dat je aan de bloesems het soort boom kan herkennen? Perelaars bloeien met maagdelijk witte bloempjes op de nog bladloze takken; appelaars hebben lichtroze bloesems die samen met de blaadjes verschijnen.
    - Het Belgisch paviljoen is één van de origineelste gebouwen van de Floriade: een uitgepuurde houten constructie met een dak als een open geplooid landschap. De beplanting is bewust eenvoudig en natuurlijk gehouden, met opvallende meerstammige eiken en witte berken en bosjes wuivende grassen als zwenkgras, blauwgras en vedergras. Daartussen zorgen zonnehoed, beemdkroon en sierpimpernel voor kleur en variatie, en buxus, hulst en rododendrons voor altijdgroene structuur - FLORIADE 2012 - Wereld Tuinbouw Expo, Venlo 05 april - 07 oktober 2012
    /td>
    BLINDE WAANZIN R VLAANDEREN




    GROENLAND 3



    ZONDAG 18:10 Bartel Van Riet toont de kijkers elke week met aanstekelijk enthousiasme hoe ze het beste kunnen halen uit hun tuinen of terrassen, hoe groot of klein die ook zijn. Niet iedereen heeft een eigen tuin of terras en daarom beperkt Bartel zich niet tot het groen binnen de privémuren. Hij gaat op zoek naar mooie groene plekjes die voor iedereen toegankelijk zijn en laat de kijkers het groen in hun omgeving herontdekken. Groenland is leuk om naar te kijken, maar geeft ook zin om buiten te komen, eens diep adem te halen en er vervolgens zelf stevig in te vliegen. De plekjes die Bartel toont en de tips die hij geeft, wakkeren de groene goesting aan en zetten aan tot creativiteit. Groenland volgt het ritme van de seizoenen, zodat de kijkers de tips van Bartel onmiddellijk in de praktijk kunnen omzetten. Doen, genieten en inspiratie opdoen © vrt één
    • Als de bomen beginnen te botten en de narcissen de lentezon opzoeken, pikt Bartel Van Riet de spade weer op • De lente opent nieuwe perspectieven voor de moestuin, met heerlijke frisse lentegroentjes als enkele van de vele geneugten. Voor wie over enkele maanden letterlijk de vele vruchten wil plukken, is er prettig en ontspannend werk aan de winkel • Bartel heeft ook een dankbare afnemer voor zijn moestuin gevonden. In het voorjaar neemt Jeroen Meus voor Dagelijkse kost zijn intrek in een nieuwe keuken en Bartels moestuin ligt op plukafstand. De groenten, kruiden en vruchten die onder Bartels goedkeurend oog staan te groeien in Groenland, kunnen dagvers in de potten van Jeroen belanden in Dagelijkse kost • Maar Bartel kijkt verder dan zijn moestuin groot is. In het nieuwe seizoen voert hij je opnieuw mee naar de mooiste groene plekjes van Vlaanderen en toont hij hoe je zo veel mogelijk groen genot kan beleven aan je tuin of terras, hoe groot of klein die ook zijn • Bartel bezig zien doet het kriebelen om zelf de handen uit de mouwen te steken, maar ook voor wie het liever houdt bij een mooi boeketje van bij de florist is er goed nieuws: Groenland blijft ook gewoon leuk om naar te kijken
    • Voel je je gefrustreerd omdat je maar op een klein lapje grond woont? Zit je tuin tussen stadsmuren gevangen? Wanhoop niet: mini is de max! Zelfs het kleinste plekje tovert buitenmens Bartel Van Riet om tot een geweldig groen privéparadijs. Geen plek is hem te min: zelfs van een enkele stoeptegel of een dak maakt hij een tuin. Low budget uiteraard en zonder al te veel gewroet. Omdat tuinieren vooral genieten moet zijn, en barbecueën veel leuker is dan spitten.Bartel fabriceert zaadbommen, composteert in zijn keuken, kweekt honingbijen op het dak, plant geraniums in schoenen en timmert huisjes voor vogels en hommels. Want hoe klein je tuin ook is en waar hij ook ligt, met Bartels ecotips woon je binnen de kortste keren in een natuurgebied(je). Kortom, Groenland 2 geeft net als het eerste boek van Bartel Van Riet zin om buiten te komen, eens diep adem te halen en te genieten.
    Nu te koop in de webshop GROENLAND BOEK 2 Ook te koop: GROENLAND BOEK 1
    • Vergeten groenten zijn natuurlijk niet echt vergeten, je vindt ze alleen niet zo vaak in de winkelrekken. Gelukkig zijn koolrabi, warmoes, pastinaak en aardpeer makkelijk zelf te kweken
    21-04-2013 • Cams Gardens Tuinarchitectuur: www.camsgardens.be De Ezeloase vzw: www.ezeloase.org
    • Regen of geen regen, als moestuinier moet je nu dringend aan de slag, wil je straks vers groen oogsten
    14-04-2013 • Kwekerij De Koster: www.plantenkwekerijdekoster.be Groendekor: www.groendekor.be Secretaressedag: www.andersaangekleed.be
    • Niets zo lekker als je eigen, plukverse aardbeien. Ze zijn niet moeilijk te kweken, zolang je ze maar genoeg zon, water en mest geeft
    07-04-2013 • Bloemen en planten Drutti: www.drutti-planten.be Exotische planten bij Center Parcs Vossemeren: www.centerparcs.be
    • Als je nog geen compostbak hebt, is het hoog tijd om er een aan te schaffen of zelf in elkaar te knutselen
    • Kippen zijn gemakkelijke dieren maar ze hebben wel een water- en winddicht hok nodig
    31-03-2013 • Kippen kopen in Mol: guust.daniels@pandora.be
    • LEIFRUIT is ideaal voor tegen een muur of als afsluiting van de moestuin.
    24-03-2013 • Het Zwin: www.natuurenbos.be Boomkwekerijen - plantencentrum Meyers: www.houtmeyers.be Dobberen in een HotTug: www.hottug.nl
    • AARDAPPELEN uit een emmer ...
    17-03-2013 • Kruidenkwekerijk Claus kruidenclaus • Lavas • Parcel • Vietnamese Koriander • Oesterblad • Geelbonte Salie • Bladvenkel • Tijm • Bonenkruid
    • Lukt het je maar niet om kamerplanten te houden? Geef je altijd te weinig of net te veel water? Vrouwentongen, cactussen, Aloë vera en de parapluplant kunnen perfect tegen wat verwaarlozing
    10-03-2013 • Nationale Plantentuin van België plantentuinmeise
    • Zodra het een tikje warmer wordt, gaan de vogels op zoek naar een partner en een nestje. Help ze een handje en timmer zelf een vogelkast in elkaar
    • Met een serre wordt je moestuinseizoen een stuk langer. Je kan er minstens een maand vroeger starten met groenten kweken en in de herfst de koude en vorst nog wekenlang buitenhouden. Maar welke serre kies je En waar moet ze komen
    03-03-2013 • Geboorteboom planten tuinplantendepauw • Haagbeuk: Carpinus betulus • Moeraseik: Quercus palustris • Peer: Pyrus communis 'Bonne Louise d'Avranches' • Linde: Tilia cordata • Beuk: Fagus sylvativa • Rode beuk: Fagus sylvativa 'Atropurpurea' • Jaar van de muis met Natuurpunt natuurpunt
    • Op zoek naar de juiste planten voor jouw groen project In onze handige plantenlijst vind je alle planten die Bartel gebruike per thema gerangschikt
    • Op zoek naar meer info over tuinen, planten, bomen of dieren? Hier ging Bartel overal langs
    •
    • Veel hebben kinderen niet nodig om te kunnen spelen: met een berg zand en wat boomstammen zijn ze uren zoet. Natuurspeeltuinen zijn minder steriel en een pak avontuurlijker dan het klassieke klimrek en de stereotiepe schommel.
    • De Belg verbruikt gemiddeld 110 liter water per dag. Al dat afvalwater gaat via de riool naar grote waterzuiveringsstations. Wie geen aansluiting op de riool heeft of krijgt, of wie er geen wil, kan z'n afvalwater zelf zuiveren
    • De herfst is een excellente periode om bloemen te planten. En waarom niet eens bloemen waar vlinders dol op zijn? Help ze een handje: hun aantallen gaan er elk jaar op achteruit
    • Van alle bessen zijn druiven en kiwibessen de makkelijkste: meer dan een plek in de zon heb je niet nodig om ze zelf te kweken. Plukken en planten doe je nu.
    • Heb je geen plaats of geen zin in een 'echte’ vijver? Met een minivijver op je terras beleef je ook al een pak plezier.
    • Wie denkt dat de herfst gelijkstaat aan uitgebluste vensterbanken, heeft het flink mis. Met de juiste planten geniet je tot november van kleur
    • Ook onze stoere struise bomen hebben af en toe verzorging nodig. Bartel en boomdokter Jos Schenk geven tips.
    • Helaas, de vakantie is afgelopen. Weg met het opblaaszwembad, de speeltent en de peuterglijbaan. Maar wat nu met al die bruine en kale plekken in je gazon?
    • Bartel ging langs bij Villa Vanthilt en vertelde wat we van hem mogen verwachten dit najaar
    /td>
    BLINDE WAANZIN R VLAANDEREN




    ZAAIZAADwinning
    ZAAIZAADwinning

    - ZAAIZAADwinning van mooi-gezond Vrucht.gewas : ZAAIEN, ONDERHOUD, OOGSTEN en andere werkzaamheden nadien op Vruchtdag

    - ZAAIZAADwinning van mooi-gezond Blad.gewas : ZAAIEN, ONDERHOUD, OOGSTEN op Bladdag, andere werkzaamheden nadien op Vruchtdag

     ONDERHOUD = VERZORGEN, OPBINDEN, WIEDEN, lichte GROND-BODEMbewerkingen (hakken, schoffelen, ondiep spitten, ploegen, eggen),

    - ZAAIZAADwinning van mooi-gezond Bloem.gewas : ZAAIEN, ONDERHOUD, OOGSTEN op Bloemdag, andere werkzaamheden nadien op Vruchtdag
    /td>
    BLINDE WAANZIN R VLAANDEREN




    BEMESTEN


    • ZEER gunstig BEMESTEN bij VOLLE maan  geeft een optimale werking • GUNSTIG BEMESTEN bij DALENDE maan
    Kreeft Schorpioen Vissen Bladag • GUNSTIG BEMESTEN-onderdompelen kamerplanten

    BEMESTEN Dierlijke (koe-schaap-pluimvee-paard-varken-duif-stal-drijf-gier-droog mest,bloed-beendermeel) MEST , Compost, Plantengier, Groenbemesting, Kunstmest fertilisation fumier organic fertilizermanure Düngung Mist
    .
    BEMESTEN compost ê
    COMPOSTEREN
    IRRIGATIE
    GIETEN=ONDERDOMPELEN
    Kamerplanten
    Engraiser=Fertiliser
    Compostage
    Irrigation=Arrosage
    Fertiliser
    Plantes d'interieur
    Fertilizing=Manuring
    Composting
    Irrigation
    Dungen=Watering
    Indoor plants
    Düngen
    Kompostierung
    Irrigation=Bewässerung
    Düngen=Gießen
    Zimmerpflanzen
    KALKCYANAMIDE • KALKcyanamide
    Kalkcyanamide is een milieuvriendelijke meststof met meervoudige werking, en behoort tot de in de EG toegelaten meststoffen.
    Op grond van zijn bijzondere samenstelling verzorgt kalkcyanamide de planten op ideale wijze met stikstof en levert de bodem de zo waardevolle kalk.
    Gelijktijdig wordt de druk van onkruiden en ziekten verminderd door de deelwerking van kalkcyanamide tegen de uit zaad opkomende één- en tweezaadlobbige onkruiden alsook tegen de met de bodem verbonden ziekten

    BIO groenten kweken BEKALKEN

    Kalk is nodig voor de opbouw van stevige celwanden en speelt bovendien een rol bij de opname van andere voedingselementen. Bij onvoldoende aanwezigheid van kalk in de grond is bijvoorbeeld magnesium moeilijker beschikbaar en opneembaar, zodat magnesiumgebrek kan ontstaan zonder dat het gehalte aan magnesium in de grond laag is. Bij een overmaat aan kalk daarentegen kan de opname van mangaan en zink stagneren.
    Kalk werk ook de ontwikkeling van enkele plantenziekten tegen; zoals knolvoet bij koolgewassen. Bovendien heeft de kalk een positieve invloed op de bodemstructuur. Dankzij kalk worden stabiele grondkruimelsgevormd, wat de grond minder slempgevoelig maakt. Het bepalen van het kalkgehalte is enkel mogelijk door het nemen van een grondmonster, wat best gebeurt in het najaar. Aan de hand van de analyse van dit monster kan dan een bekalkingsadvies gegeven worden.
    Het najaar is ook de beste periode om de grond te bekalken.Kalkmeststoffen hebben immers zo'n drie maanden nodig om volledig te gaan werken. Om in het voorjaar een optimaal kalkgehalte te bereiken, is het dus nodig in de herfst te bekalken. Een gelijkmatige verdeling van kalkmeststoffen is van groot belang, evenals het goed door de bouwlaag werken van deze stoffen. Een grondontleding met bekalkingsadvies door een bevoegd laboratorium is dus de enige betrouwbare leidraad!

    Gegevens van het Ministerie van Land- & Tuinbouw: PH - faktor die de bodemvruchtbaarheid beinvloedt. Optimale zuurtegraad pH in functie van teelt

    Alcalische pH >7 • Alcalisch verdragende gewassen: gerst, klaver, luzerne,warmoes, rodebiet, suikerbieten, zinnia's = GEEN KALK
    Neutrale pH =7 • Neutraal gevoelige gewassen: erwten, bonen, sla, haver,spinazie, selder, rapen, komkommer, wortels, chrisanten,aubergine, uien, kolen, tarwe, tomaten, vlas, mais, dalia's = GEEN KALK
    Zure grond pH < 7 [6-7] • Matig zuurverdragende gewassen: aardappelen = [4 tot 10 kg/are per jaar] aardbeien, witloof, radijs, rogge, pepermint = [5 tot 10 kg/are per jaar]
    pH 5 - 6 • Zuurverdragende gewassen: gazon, azalea, rozen [12 tot 20 kg/are per jaar]
    pH < 5 • Zuurverdragende gewassen: rhodedendrons, lelies, oleander, wilgenroos, erica [21 tot 30 kg/are per jaar]
    Jos VAN HOECKE • VELT HAMME •

    BEMESTING : Door goed te bemesten krijg je gezonde planten en een goede oogst. De belangrijkste voedingselementen die een plant nodig heeft zijn stikstof (N), fosfaat (P) en kalium (K).
    Stikstof is nodig voor de vorming van bladgroen en van belang voor de groei van de plant.
    Fosfaat is belangrijk voor de vorming van wortels en voor de bloei en het rijpen van de vruchten
    Kalium zorgt voor het transport van water en koolhydraten naar en in de plant.
    Ook moet de zuurgraad (de pH-waarde) van de grond in orde zijn. Is die te hoog of te laag, dan nemen de planten geen of onvoldoende voedingsstoffen op. Kalk beinvloedt de zuurgraad.
    Een goede verzorging van de bodem met organisch materiaal is noodzakelijk voor een goede structuur van die bodem. Voor dit doel kunt u jaarlijks op een moestuin per 100 m² zeven kruiwagens stalmest of compost (0,5 m³) onderwerken. Heeft u een siertuin dan kunt u jaarlijks per 100 m² ongeveer 3,5 kruiwagen stalmest of compost (0,25 m³) toevoegen. Doe dat bij voorkeur in het voorjaar. Dan hebben de bodemdiertjes de tijd om de mest in goed voedsel voor de planten om te zetten.
    Wanneer is de beste tijd om mijn moestuin te bemesten? Het is het beste om pas in het voorjaar te bemesten, omdat anders de meststoffen voortijdig vrijkomen en uitspoelen naar het grondwater, wat ongunstig is voor het milieu. Organische meststoffen doen er minimaal 3 á 4 weken over voor ze beschikbaar beginnen te komen voor de planten.
    Hoeveel mest moet ik jaarlijks opbrengen op de moestuin?
    Hoeveel mest is nodig voor de siertuin?
    Jaarlijks, vroeg in het voorjaar, kunt u een hoeveelheid van 1/2 kuub compost of dierlijke mest per 100 m2 aanbrengen op de moestuin.Gebruikt u gedroogde koemest, dan hanteert u een hoeveelheid van 100 liter per 100 m2. Koemestkorrels zijn geconcentreerder, daar gebruikt u 50 liter van
    Voor de siertuin geldt dat ongeveer de helft gebruikt kan worden van de hoeveelheid die voor de moestuin wordt aanbevolen
    Hoe zorg ik er voor dat ik de tuin zo weinig mogelijk water moet geven zonder dat deze uitdroogt? Indien u zich aan de volgende maatregelen houdt is water geven slechts in uitzonderlijke gevallen nodig:
    • Zorg dat het organische stofgehalte in de bodem hoog is
    • Pas de beplanting aan de omstandigheden in uw tuin aan
    • Zorg voor een losse bodem met een goede kruimelstructuur
    • Zorg voor een volledige bedekking van de grond. Zet de planten zover uit elkaar dat ze bij de uiteindelijke grootte, de bodem volledig bedekken
    • Beperkt het kweken van planten in (vooral aardewerken) potten, hierin droogt de grond snel uit. Gebruikt u ze toch, dek de grond dan af met een mulchlaag of fijn grit
    • Dek een composthoop altijd af met bijvoorbeeld gras, jutezakken of compostdoek
    In een aantal gevallen is water geven echter wel noodzakelijk:
    • Bij langdurige droogte
    • Bij potplanten en kuipplanten: deze hebben vrijwel altijd water nodig
    • Na het poten of planten
    • Indien u zojuist graszoden hebt gelegd: houdt deze vochtig totdat de wortels vastgegroeid zijn
    Hoe herken ik een gebrek aan voedingsstoffen bij planten? Stikstof, fosfaat en kalium zijn de voornaamste stoffen die in vrij grote hoeveelheden de voeding van de planten verzekeren.
    Sporenelementen als mangaan, koper, magnesium, ijzer, borium en zink zijn in veel mindere mate nodig.
    Een tekort aan bepaalde voedingsstoffen levert voor de plant(en) de volgende symptomen op:
    Gebrek aan stikstof: een zwakke scheut en bladontwikkeling, het blad blijft kleiner en is van een lichtere kleur groen
    Fosfaatgebrek kan leiden tot paarsachtig blad en een slechte vruchtontwikkeling
    Kaliumgebrek: veroorzaakt gele of bruingerande bladeren
    Magnesiumgebrek: geel worden van ouder blad tussen de nerven
    IJzer- en mangaangebrek: vergeling tussen de bladnerven, voornamelijk bij het jonge blad. Dit komt voor bij zuurminnende planten die in een te kalkrijke grond groeien. De planten hebben dan moeite deze stoffen met hun wortels op te nemen
    Ik zou graag `n bodemmonster willen laten onderzoeken op eventuele kwalijke stoffen of het ontbreken van goede voeding. Heeft u `n tip voor mij? Wilt u de grond laten onderzoeken op de voedingstoestand en bemestingsbehoefte, dan kunt u bij ons terecht voor een op maat advies. INFO.
    Wilt u uw grond laten onderzoeken op schadelijke stoffen, dan verwijzen we u naar Grondgewas en Milieu Laboratorium Zeeuwsch Vlaanderen, een bureau waar we goede ervaringen mee hebben. De website bereikt u via LINK.
    Mijn moestuin is erg drassig: hoe kan ik overtollig water kwijtraken? De makkelijkste manier om overtollig water kwijt te raken is via het graven van greppels. Zo’n greppel kan het beste 30 tot 40 cm diep zijn en van boven tot onder 40 cm breed. Om de greppel voor inzakken te behoeden worden de zijkanten iets schuin gestoken, zodat de bodem van de greppel circa 25 cm breed is. Met de grond uit de greppels kan men de hele tuin bol leggen. Meestal is het voldoende als er aan alle vier de kanten van de tuin greppels worden gegraven, die naar een punt afwateren, bijvoorbeeld naar een sloot, riool of put. Bij erg natte grond zijn er meer greppels nodig. Met de grond uit deze greppels kunnen verhoogde plantenbedden gemaakt worden. Als het overtollige water niet naar een sloot of ander water geleid kan worden, is het handig om een zinkput te maken. Daarvoor is het nodig een gat te graven van ongeveer 1,5 meter in doorsnede en op zijn minst 1,5 tot 2 meter diep. Stapel daarna bakstenen op langs de wanden. Laat daarbij wat ruimte tussen de stenen zodat het water er tussen weg kan
    Klopt het dat duivenmest ook bruikbaar is voor de tuin? Ja, dit kunt u zeker gebruiken. De kwaliteit van de mest hangt af van wat de dieren te eten krijgen, net als dat dit bij koeienmest het geval is. Maar in het algemeen kan gesteld worden dat u qua hoeveelheid niet meer dan 50% dient te gebruiken van wat t.a.v. koeienmest geadviseerd wordt. Te veel gebruik van duivenmest kan leiden tot te hoge concentraties van stoffen als kalium, fosfaat en magnesium
    Van een goede kennis krijg ik regelmatig strooisel uit zijn kippenhok. Dit bestaat uit een mengsel van turf, grof zaagsel en uiteraard kippenuitwerpselen. Hoe kan ik dit spul zo efficiënt mogelijk gebruiken? Kippenmest bevat hoge concentraties stikstof, fosfor en kalium. Omdat kippenmest zo’n hoog gehalte aan voedingsstoffen bevat kunt u de mest beter niet vers gebruiken, want dan kan verbranding van de plantenwortels optreden. Kippenmest is een ‘snelle’ mest. Een belangrijk deel van de voedingsstoffen in de mest lost makkelijk op in het bodemvocht en is daardoor meteen opneembaar voor de planten. Een soort ‘kunstmesteffect’ dus. Telers gebruiken kippenmest (al dan niet vermengd met water) wel voor snelgroeiende gewassen of om gewassen een vlotte start te geven. Het is echter oppassen geblazen, vooral bij zoutgevoelige gewassen als sla, andijvie, veldsla en aardbeien. Beter kunt u de mest verwerken in de composthoop of vermengen met andere, minder geconcentreerde, organische mest
    Wat zijn groenbemesters? Groenbemesters zijn planten die gebruikt worden om de grond te verbeteren. Groenbemesters zijn onder te verdelen in vlinderbloemigen, kruisbloemigen, grassen en overige planten. De voordelen van het toepassen van groenbemesters kunnen per soort nogal verschillen, de ene groenbemester is een goed bodembedekker, de ander levert zeer veel organisch materiaal op, weer een andere zorgt voor structuurverbetering van de grond. Het zou te ver voeren om alle voor- en nadelen van elke groenbemester hier te benoemen. Als u meer wilt weten over groenbemesters kunnen wij u het ‘Handboek Ecologisch Tuinieren’ van Velt van harte aanbevelen. Dit is een vrij prijzig boek (38,95 euro), maar bevat zeer veel nuttige informatie over alle aspecten van het natuurvriendelijke tuinieren in de moestuin.
    Welke groenbemesters kan ik zaaien op kleigrond en wanneer? Voor kleihoudende grond kunt u een keuze maken uit de volgende groenbemesters:- Vlinderbloemigen: witte klaver (Trifolium repens), rode klaver (Trifolium pratense) of veldboon (Vicia faba). De klavers kunnen gezaaid worden tot 31 augustus, de boon tot 31 juli. • Kruisbloemigen: gele mosterd (Sinapis alba), bladrammenas (Raphanus sativus subsp. oleiferus), bladkool (Brassica napus subsp. napus), rapen (Brassica rapa). De mosterd, rammenas en rapen kunnen tot uiterlijk medio september worden gezaaid. De bladkool kan tot 15 augustus worden gezaaid. • Grassen: Italiaans raaigras (Lolium multiflorum), Westerwolfds raaigras (Lolium multiflorum var. Westerwoldicum) en Engels raaigras (Lolium perenne). Het Westerwolds raaigras kan als enige grassoort tot in september worden gezaaid, maar vroeger zaaien heeft de voorkeur. De overige grassen kunt u het beste vóór augustus zaaien. • Overige planten: Phacelia (Phacelia tanacetifolia) en bernagie (Borago officinalis). Phacelia kunt u zaaien tot begin augustus, bernagie kunt u nog tot eind augustus proberen. Er bestaan nog veel andere planten die als groenbemester kunnen worden gebruikt, maar de bovengenoemde zijn met name geschikt voor kleihoudende gronden
    Ik denk erover in mijn moestuin eind van de zomer groenbemesters te zaaien ter verbetering van de grond: ik tuinier op zandgrond. Is rogge hiervoor een goede keuze? Rogge is inderdaad een goede groenbemester, vooral voor zand- en zandleemgronden. Voor kleigronden is rogge minder geschikt. Andere geschikte groenbemesters voor zandgronden zijn verschillende klavers, lupine en spurrie. Deze moeten allemaal vóór half of eind augustus worden gezaaid. Rogge heeft het voordeel dat je deze nog laat kunt zaaien. In het najaar gezaaide rogge levert niet zo’n dichte bodembedekking op. Als onkruidverstikker is hij dus minder geschikt. Rogge zorgt wel voor veel organisch materiaal; de gewassen die in het voorjaar volgen op de rogge zullen daar wel bij varen. Het voordeligst bent u uit als u kiest voor voederrogge. Er wordt echter ook speciaal rogge geteeld voor groenbemesting. Winterrogge kunt u zaaien tot ongeveer half oktober. Hoe later u zaait, hoe meer zaad u moet gebruiken om nog een behoorlijke ‘opbrengst’ te hebben. Voor winterrogge kunt u uitgaan van 150 gram zaad per 10 m2 bij vroege zaaiing, tot 200 gram zaad bij late zaaiing. De rogge blijft de gehele winter op het land staan en kan in het voorjaar worden ondergespit. Het is wel wenselijk dat de rogge in het voorjaar nog flink wat kan groeien, voordat u het gewas onderspit. Winterrogge en andere groenbemesters zijn o.a. te bestellen bij Boerengoed, Dorpsweg 6, 8274 AE in Wilsum (tel.: 038-3557556).
    Wanneer is de beste tijd om groenbemesters te zaaien? In z’n algemeenheid geldt dat de beste zaaitijd voor groenbemesters in de moestuin april of mei is, indien u de groenbemester als hoofdteelt voor dat perceel beschouwt en juli/ augustus, indien u de groenbemester als nateelt gebruikt
    Is het effectief om de tuin af te dekken met doeken aan het einde van het seizoen? Doeken die ‘ademen’, die dus water, licht en lucht doorlaten, kunnen in principe aan het eind van het seizoen overal op de tuin worden aangebracht, hoewel ze meestal worden gebruikt op bedden met beplanting. Vaak worden tuinen echter afgedekt met plasticfolie, zeil, landbouwplastic of iets dergelijks. Dit helpt goed tegen onkruid, maar is geen aantrekkelijke optie. Niet alleen omdat u en uw collega-tuiniers minstens een jaar lang tegen dit plastic aan moeten kijken, maar ook omdat het funest is voor het bodemleven.De zo nuttige wormen en andere bodemdiertjes hebben zuurstof en vocht nodig om hun werk te kunnen doen. Beter, en goedkoper, is het in dat geval om ofwel groenbemesters in te zaaien (Phacelia, winterrogge), ofwel de grond te bedekken met platen bruin karton, een mulch van hooi, stro, blad, groenafval of een dikke laag grove compost. Zowel het karton als de groene materialen verteren na verloop van tijd grotendeels, maar gedurende één winter moet u het hiermee wel kunnen redden
    Hoe onderhoudt ik braakliggende grond het beste? Een bodem die niet in gebruik is, raakt vanzelf bedekt met planten (grassen, (on)kruiden. Dat is maar goed ook, want een kale bodem heeft al gauw te lijden onder erosie. Het meest vruchtbare deel van de bodem (de bovenste laag) verdwijnt op die manier beetje bij beetje. Een grond waarop een tijd niet geteeld wordt, kunt u daarom het beste bedekt houden. Afdekken met zeil of landbouwplastic is een optie, echter niet de meest handige. Het meest onkruid houdt u zo wel tegen, maar ook het zo waardevolle bodemleven legt door gebrek aan licht en lucht het loodje. Beter is het om de grond in te zaaien met een goede groenbemester. Winterrogge bijvoorbeeld. Winterrogge kunt u nog tot in oktober zaaien en tot ver in het volgende voorjaar laten staan. Daarna spit u het gewas onder. U kunt de rogge ook langer laten staan en tot volle wasdom laten komen, maar dan heeft het minder de functie van groenbemester. Als u verwacht dat u meerdere seizoenen weinig in de tuin kunt doen, zou ik u aanraden om in het voorjaar klaver in te zaaien. Klavers (witte klaver, rode klaver, inkarnaatklaver) zijn vlinderbloemigen en dus stikstofbinders. Hoe langer de klavers kunnen blijven staan (een heel groeiseizoen, maar beter nog enkele jaren) hoe meer waarde ze hebben als groenbemester. In de professionele (biologische) tuinbouw wordt vaak gekozen voor een mengsel van gras (bijv. Italiaanse raaigras) met klaver. Na een jaar (of meer) begroeiing met grasklaver wordt het perceel omgeploegd en is een vruchtbare, stikstofrijke grond beschikbaar voor bijvoorbeeld een groenteteelt. Andere, misschien minder werk vragende, opties om de grond vooral kortere tijd bedekt te houden zijn: Grond bedekken met bruin karton (het karton verteert naar verloop van tijd); grond bedekken met een flinke laag mulch van hooi, stro, blad, groenafval e.d.; grond bedekken met een dikke laag grove compost. Voor bovenstaande 3 opties geldt dat de laag na verloop van tijd verteert en dus met enige regelmaat moet worden aangevuld.
    De grond van mijn koude kas is wit uitgeslagen. Hoe komt dit? Witte uitslag op de grond van de kas duidt op onopgeloste zouten in de grond, mogelijk door gebruik van kunstmest. U kunt dit verhelpen door de grond onder water te zetten, de zouten lossen daardoor weer op. Doe dit niet als het vriest. Laat het water niet overstromen, anders loopt de grond weg. Loop in die tijd niet door de kas, want dan bederft u de structuur. U kunt dit zo nodig enkele keren herhalen. Breng voor het nieuwe seizoen een laag organische mest over de grond aan. Zie voor meer informatie: Groentje `Glasteelt`.
    Hoe kom ik er achter op welke grondsoort ik tuinier? Hiervoor kunt u de jampotproef gebruiken. Kriskras door uw tuin heen kunt u wat grond verzamelen, op ca. 20 plaatsen schept u wat grond weg uit de bovenlaag. Meng dit in een emmer en vul een grote glazen pot voor een zesde deel met deze grond. Vul de pot verder af met water. Met de deksel stevig op de pot moet het mengsel flink geschud worden. Als de pot weer neergezet wordt, zal de grond bezinken. Omdat het zand het zwaarst is zal dit het eerste bezinken. Na ongeveer 40 seconde kunt u een laagje zand op de bodem zien. Na een half uur is er eventueel een laagje leem op het zand te onderscheiden. En na een halve dag is te zien of de grond ook klei bevat. Uit de dikte van de verschillende lagen is af te leiden waar de grond vooral uit bestaat. Hebt u veengrond dan is er weinig bezinksel en ziet u voornamelijk organisch materiaal dat in het water blijft zweven
    Is voor mijn moestuin gedroogde koemest even goed als verse mest? Qua bemestingswaarde maakt het niet heel veel uit of u verse koeienmest gebruikt of gedroogde koemest. Gebruikt u koemestkorrels dan kunt u per 100 m2 ongeveer 50 liter geven, dit komt neer op een ½ liter per 1 m2. De koemestkorrels kunt u in het voorjaar uitstrooien en vervolgens in de bovenlaag inharken. Gebruikt u gedroogde koemest in poedervorm dan is het advies om maximaal 100 liter per 100 m2 te geven, dus 1 liter per 1 m2. Echte mest heeft wel een ander voordeel boven koemestkorrels: deze draagt namelijk ook bij aan structuurverbetering van de grond. Dit voordeel bieden de korrels niet. Het nadeel van verse mest is echter weer dat je deze niet direct kunt toepassen, maar eerst moet laten verteren. Hier heb je dan wel ruimte voor nodig
    Bereik ik met koemestkorrels hetzelfde resultaat als met stalmest? Qua bemestingswaarde maakt het niet heel veel uit of u echte koeienmest gebruikt of koemestkorrels. Per 100 m2 kunt u ongeveer 50 liter korrels geven, dit komt neer op een ½ liter per 1 m2. De koemestkorrels kunt u in het voorjaar uitstrooien en vervolgens in de bovenlaag inharken. Gebruikt u gedroogde koemest in poedervorm dan is het advies om maximaal 100 liter per 100 m2 te geven, dus 1 liter per 1 m2. Echte mest heeft overigens wel een voordeel boven koemestkorrels: echte mest draagt namelijk ook bij aan structuurverbetering van de grond. Dit voordeel bieden de korrels niet.
    Is biologische mest echt zo veel beter dan gewone mest? In de biologische veeteelt is het preventief gebruik van geneesmiddelen, antibiotica en hormonen verboden. In de gangbare veeteelt is dit wel toegestaan. Deze geneesmiddelen, antibiotica en hormonen zijn terug te vinden in de mest. Hoe schadelijk dit precies is voor uw tuingrond en uw gewassen kunnen wij niet zeggen. Dat kan liggen aan de gebruikte middelen, aan de gewassen (voor een gewas dat rauw wordt gegeten ligt dat wellicht anders dan voor een gewas dat flink wordt verhit), aan de hoeveelheid mest, aan de tijd die de mest heeft gekregen om te verteren, aan de omstandigheden waaronder de mest wordt opgebracht enz. Als u biologisch tuiniert en niet het risico wil lopen dat deze stoffen op uw tuin deel gaan uitmaken van de kringloop, dan kunt u evenwel het beste kiezen voor biologische mest. De kwaliteit van koeienmest wordt overigens door meer factoren bepaald dan alleen de aanwezigheid van chemicaliën: staat de koe permanent op stal of gaat ze ook de wei in (een EKO-koe moet minstens 120 dagen per jaar in de wei kunnen grazen), wordt de koe in de stal op stro of zaagsel gehouden (en heb je dus strorijke stalmest) of staat de koe op roosters (een EKO-koe moet de beschikking hebben over een stal met stro of zaagsel). Hoe gezonder en fitter de koe, hoe beter de kwaliteit van de mest.
    In hoeverre is koeienmest veilig te gebruiken op de tuin, in verband met de aan het vee toegediende hormonen en medicijnen? Het is een lastige vraag die u stelt. Helaas hebben wij ook geen antwoord op de vraag hoe lang het duurt tot de schadelijke stoffen als medicijnen afgebroken zijn. Indien u aan biologische mest kunt komen heeft dit de voorkeur. Dit is vaak echter vaak lastig te verkrijgen. Als u op zeker wilt spelen dan is het enige alternatief het bemesten van uw tuin met alleen compost.
    Kunnen menselijke uitwerpselen ook als mest worden gebruikt? Menselijke uitwerpselen werden (en worden) op kleine schaal wel gebruikt in de tuin. Gebruik in de groentetuin is echter niet aan te raden, omdat de fecaliën bacteriën kunnen bevatten en - bij vleeseters - ook wormeneieren. Door een eetbaar gewas te bemesten met menselijke mest maakt u voor die wormen de cirkel rond: u besmet door het eten van de groenten uzelf (weer). Liever geen menselijke mest gebruiken dus. In de siertuin speelt dit probleem veel minder
    Tegenwoordig gebruikt de boer waar ik mijn paardemest van betrek vlas in plaats van stro voor zijn stallen. Is dit voor de tuin even goed als stro? Vlas is ook goed. Het verteert iets minder snel, maar het kan. Voor een goede vertering kunt u de paardenmest ook aan de composthoop toevoegen. Dit heeft bovendien een goede werking op de composthoop, omdat het het broeien bevordert.
    Ik heb een aantal kruiwagens mest van naar schatting een jaar oud en wil graag weten of ik deze nu op mijn tuin kan doen. Ik heb gehoord dat diverse groenten niet op verse mest gezaaid of gezet mogen worden, dus hoe oud moet de mest zijn om deze te kunnen gebruiken? Mest die al een jaar heeft gelegen is niet meer vers en kunt u uitstekend gebruiken om onder te spitten. Verse mest is mest die recent uit de stal is gehaald. Maar na een jaar is er, als het goed is, al een verteringsproces aan de gang in de mesthoop, dus de ‘scherpte’ is ervan af. Dat is waar sommige gewassen niet goed tegen kunnen.
    Waarom mag ik verse mest niet direct op de tuin gebruiken? Hoe lang moet het blijven liggen voor gebruik? Verse mest is mest die recent uit de stal is gehaald is. Deze mest bevat ammoniak en is daarom te scherp: het verbrandt de planten. Mest moet een jaar liggen, dan is het min of meer verteerd, is de scherpte eraf en kunt u het prima gebruiken.
    Welke samengestelde meststoffen kunt u adviseren? Samengestelde meststoffen zijn - ook al zijn ze biologisch - toch doorgaans duurder dan nodig. U hebt voldoende mogeljkheden wanneer u gebruik maakt van de volgende stoffen: beendermeel, bloedmeel, vinasse, maerl en ruw fosfaat. Alle andere mengmeststoffen zijn commerciele varianten
    Wat is mulchen? Mulchen is het aanbrengen van bodembedekkende laag rondom planten of heesters of op een vrijgekomen stuk grond. De mulchlaag kan bestaan uit o.a. grove compost, stro, hooi, bladeren, gemaaid gras of houtsnippers. Maar het kan ook bestaan uit materialen die niet verteren zoals grind. Een mulchlaag zorgt ervoor dat de grond niet snel uitdroogt, dat onkruidgroei wordt tegengegaan en dat voedingsstoffen in de grond behouden blijven. Aalbessenstruiken bijvoorbeeld, die zeer ondiep wortelen, hebben baat bij een flinke laag stro, compost of grasmaaisel rondom de stam(men). De wortels van de struiken hoeven dan niet te concurreren met het onkruid en de vochtvoorziening blijft lang op peil. In moestuinen wordt vaak voor een mulch gekozen om vrijgekomen groentebedden te bedekken. Het voordeel van mulch is dat eenmaal opgewarmde grond langer warm blijft. Het nadeel is dat koude grond onder een mulchlaag ook langer koud blijft. Als u ’s winters de tuin van een mulchlaag voorziet is het daarom raadzaam de mulch enkele weken voor het zaaien of planten te verwijderen (kan op de composthoop) of onder te spitten (als de mulch al goed verteerd is), opdat de grond kan opwarmen. Zie voor meer informatie: Groentje "Mulching”
    Vaak wordt er gesproken over het gunstige effect van mulchen, maar heeft het niet ook nadelen? De volgende nadelen zijn ons bekend:
    Een mulchlaag kan in de winter bescherming bieden aan schadelijke insecten.
    Ons natte klimaat laat na de winter een natte en dus koude grond achter. Als hij bedekt is, kan de grond in het voorjaar, zoals "zwarte grond" dat doet, geen warmte van de zon pslaan. Gewassen kunnen daardoor een vertraagde start hebben. Dit kan ongeveer 2 tot 3 weken schelen. Het kan daarom nuttig zijn om de mulchlaag in het voorjaar tijdig te verwijderen. Later in het seizoen kan deze dan weer worden aangebracht.
    Ook bij vruchtbomen is het belangrijk dat de grond in het voorjaar snel opwarmt. Onder deze bomen moet de mulchlaag daarom niet te dik worden gestrooid en tussen stam en bedekking kan het beste een kale ring worden opengelaten.
    Kleine, lage gewassen (radijs) en gewassen met een kleine afstand tussen de rijen, zoals spinazie, zijn minder geschikt voor mulchen. Deze gewassen zullen echter vrij snel zelf de grond bedekken.
    Als de mulchlaag relatief weinig stikstof bevat (veelal droog materiaal), zullen de bacteriën stikstof aan de grond onttrekken om het materiaal te verteren. Dit gaat ten koste van het opgroeiend gewas. Daarom is het goed om vooraf compost op de grond te brengen.
    Zie voor meer informatie: Groentje `Mulching`
    Wat zijn mycorrhiza? Mycorrhiza is de naam voor het samenlevingsverband tussen bepaalde schimmels en planten. Deze schimmels zijn vergroeid met de wortels van de plant (myco = schimmel en rhiza = wortel) en beiden hebben voordeel van deze situatie (een symbiotische relatie). De schimmels profiteren van bepaalde stoffen van de plant en de plant op zijn beurt vergroot door middel van de schimmeldraden het oppervlak van zijn wortelstelsel. De schimmeldraden zijn veel fijner dan wortels en dankzij deze draden kunnen voedingsstoffen en sporenelementen veel beter worden opgenomen. Ook bij droogte hebben de planten voordeel van de schimmeldraden
    Waar kan ik mycorrhiza kopen? Mycorrhiza zijn te koop bij Servaplant: www.servaplant.nl
    /td>
    BLINDE WAANZIN R VLAANDEREN




    31-07-2014 09+ 2014
    09+
    /td>
    BLINDE WAANZIN R VLAANDEREN