Tak 23, een interessante belegging volgens de bank. Ballekens!
Eind verleden jaar ben ik nog eens in de val van mijn niet nader te noemen huisbankier getrapt. Onder het mom van administratieve gegevens checken ben ik langs geweest en heb ik weer eens beseft hoe ver het belang van banken en cliënten uit elkaar liggen.
Na mislukte pogingen om mij een tak 21 product aan te smeren (u weet wel: een spaarrekening in verzekeringsjasje om roerende voorheffing te ontlopen, belastingen ontwijken is een nationale sport in België en als ze dit horen, is de rest bij veel mensen al niet meer van tel) probeerde de bank mij nu een tak 23 product aan te smeren. Van de tak naar de tak dus. Voor wie dit niet kent: dat is een beleggingsfonds in een verzekeringsjasje.
Waarom zou ik dat nu doen, bankier? Daar kwam weer de litanie van de fiscus een loer te draaien: geen roerende voorheffing en geen meerwaardebelasting. OK, welk onderliggend fonds dan? Op basis van uw risicoprofiel dit aandelenfonds van het huis? Qué? Een aandelenfonds is toch niet onderworpen aan een meerwaardebelasting? Nu, op dat moment waren de tsjeven, die vol rancune waren door het mislukken van hun speculatietaks, zwaar aan het lobbyen voor een meerwaardebelasting. Goed geprobeerd dus.
Maar het werd nog beter. Een beetje fuzzy werd ik naar huis gestuurd met een paar infofiches. Dat huisfonds (meestal slecht presterende fondsen) was een dakfonds. Voor wie het niet weet: dat is een fonds dat in andere fondsen belegt. Goed gezien: zo passeert de bank 2x langs de kassa. 1) beheerskosten voor de onderliggende fondsen en 2) beheerskosten voor het dakfonds. Een derde maal langs de kassa door de instapkosten van maar liefst 3%. En een vierde maal om dat geheel te verpakken in een tak 23 verzekeringskleedje, een procentje per jaar. Slik.
Als ik alles bij elkaar telden, kwam ik aan een jaarlijkse kost van ongeveer 3,25%, waarbij mijn geld eerst nog eens 2% premietaks moest ondergaan en dan nog eens 3% instapkosten. Eigenlijk mag je al blij zijn als je überhaupt nog wat rendement hebt.
IJzerpyriet, oftewel fool's gold, is een anorganische verbinding in kristalvorm dat een gouden kleur heeft. Het wordt soms verward met goud, waardoor de eigenaar voor schut gezet wordt.
Ik wil deze blog beginnen, omdat ik merk dat heel wat mensen in mijn omgeving zich beginnen te interesseren in alternatieve spaarproducten, zeg maar beleggingsproducten, door de aanhoudende lage rentestand. Ze treden daarbij uit hun circle of competence en begeven zich op glad ijs. Ik hoop via deze weg heel wat mensen te sensibiliseren, zodat zij niet opgescheept zitten met waardeloze of veel te dure producten.
Ben ik tegen beleggen? Zeker niet! Ik ben zeker niet een van die bangeriken die de "verloren schapen" terug naar de spaarstal wil leiden. Ik vind aan de huidige rentestand een spaarrekening zelfs een zeer risicovolle belegging, dus het tegendeel is waar. Maar ik hoop gewoon wat boerenverstand bij te brengen waar nodig en en passant wat heilige huisjes te slopen, dat is altijd plezant.