Druk oponderstaande knop om een idee achter te laten in de ideeënbus.
Provinciale Tuinbouwschool Kortrijk
Leren in een groene sfeer
03-03-2009
Tilapia's
Tilapias kweken... in de tomatenserre
innovatief en milieubewust
Welke vis is de tilapia: Het gaat om een tropische zoetwatervis die heden wereldwijd op grote schaal gekweekt wordt. Tilapia is een robuuste vis die van nature tegen heel wat ziekten bestand is. Bij de consument valt tilapia in de smaak. De vis is vetarm en rijk aan eiwitten. Het visvlees is lekker stevig en kent een milde neutrale smaak. Dit maakt de vis zeer geschikt voor uiteenlopende bereidingen. Door de overbevissing is reeds 70% van het wereldvisbestand geconsumeerd en bovendien is het kweken van vis in kooien op zee ook milieuonvriendelijk. Met de stijgende vraag naar consumptievis is de verwachting dat anno 2015 de consumptie van vis nog 25% zal toenemen. Om aan deze vraag te voldoen is het kweken van vis in gesloten systemen reeds enige jaren aan de orde. Het kweken van tilapia in serres is daarop een gepast antwoord op. Even het systeem verduidelijken. De vis wordt gekweekt in 4 warmwaterbekkens onder de hanggoten van de tomaten. De watert° wordt op 27°C tot 32°C gehouden. Het wat er wordt steeds rondgepompt, gefilterd door een mechanische filter gevolgd door een biofilter en verrijkt met zuurstof.
Dagelijks wordt het water voor 3% ververst met regenwater uit de watersilos en wordt de vis gevoederd aangepast aan zijn groeiontwikkeling. Het afvalwater die overvloeit, die inmiddels verrijkt is met nitraten van de uitwerpselen van de vis komt in het voedingswater van de tomaten terecht.
De overschot van het voedingswater (drain) van de tomaten wordt steeds weer in een gesloten kringloop opnieuw gefilterd, ontsmet en opnieuw van voedingsstoffen voorzien voor hergebruik. De afvalwaters komen bijgevolg niet in het milieu terecht.
De restwarmte van het warme water in de bekkens bIijft in de tomatenserre en gaat dus niet verloren.
Aangezien er in de tuinbouw reeds jaren expertise is in het werken gesloten systemen en bovendien deze systemen reeds aanwezig zijn, kan een viskweek gemakkelijk ingepast worden...
Voordelen voor mens, dier en economie: - Het door de vis met nutriënten verrijkte regenwater wordt gebruikt voor de tomaten. Het lozen van het water wordt zodoende vermeden. - De bedrijfsoppervlakte wordt optimaal benut. - Door de traceerbaarheid van de vis is de voedselveiligheid gegarandeerd. - De energie wordt optimaal benut. - Het bedrijfsrendement wordt op milieuvriendelijke wijze verbetert. - De druk op de vangst van wilde vis kan afnemen. - Bij uitbreiding kunnen er andere vissoorten zoals baramundi en meerval en enkele garnalensoorten gekweekt worden.
De verwachting is dat de eerste vis nu al kan uitgezet worden.